2019-05-08 483 views
久聞北角嘅“梅花邨小館”多時,終於到九龍區開左分店,就約一大班朋友去試下。食潮州菜,當然唔少得“鵝肝拼盤” 鵝肝好大塊,用秘制嘅滷水煮過,啖啖肉味道香濃,加上睇到鵝肝粉嫩多汁。一睇就知個鵝肝有幾鬆軟,另外還有滷水鵝掌同埋滷水鵝片,鵝掌好入味,鵝片用了鵝胸嘅肉, 有咬口但唔會Un亦唔會太油膩。食完頭盤, 熱食又開始送上,先來一道「黃金脆皮豆腐」, 豆腐外皮鬆脆, 裡面柔軟, 亦好有豆味。連碟下面都無多餘油分,炸得鉿到好處。食完炸野,當然要飲返淡湯,我地叫左『竹笙蟹肉雪燕羹』裡面有大量嘅雪燕在上面,食完當堂覺得自己d 皮膚滑左,再食多兩啖, 仲有蟹肉,蟹肉令湯帶出鮮甜。可惜每人只有一碗, 下次過來一定要點。”骨香滄魚片“用了櫻滄魚起肉,再用本身魚骨做了一個盤承返D魚塊。雖然魚塊係拿去炸, 但係都能夠食出條魚係新鮮,要知道櫻滄魚離開水不久就會死, 肉會霉,所以要離開水後即時處理,每塊魚都炸得好香脆, 送啤酒一流。翠綠川味雞顧名思義就係有綠色, 有辣再用川味嘅方法煮成嘅雞。廚師用了雞髀肉再用正宗嘅四川香料爆炒,既能保持雞肉煮得呵到好處, 又能把香料帶入雞肉。蜜餞梅花骨師父用了蜜糖,青檸,柑等等

蜜餞梅花骨師父用了蜜糖,青檸,柑等等嘅材料秘制左一個特別嘅汁出來, 能夠做到甜而不膩, 酸而不澀。加上肉排咁Juicy, 唔經唔覺肉排就瞬間無曬。

食完熱薰就到麵食了, 個潮州黃金煎伊麵煎得脆脆的, 配上砂糖和醋,變得甜甜酸酸的就是食得7788都仲有胃口繼續食多兩碗。

最後當然唔少得Happy Ending, 就係潮州反沙芋,這個係一個傳統嘅潮州甜品, 做法唔難在潮州家庭家家戶戶都會做, 但係做得好食就難啊。重點係點令它乾身, 但又能痴住D脆糖。師父功架十足,能夠做到應有嘅效果。
2019-04-30
第一次和一大班朋友來梅花村小館食飯,對於這個隱世御膳房,坦白而言,很久沒有到訪過平民價錢但擁有高質素的食物質素的餐廳,我認為值得擁有米之蓮的稱霸,我表示百分百滿意,民望極高!絕對不失民心!員工服務態度和藹可親,介紹菜餚展示。上菜裝飾藝術🎨最欣賞的是每道菜式都仲食得非常吸引眼球,適合我們打卡的女生,每道菜式都會有不同而且細心雕刻的蔬果作裝飾,見到裝成咁特別外型咁吸引就入咗去,主打中式餐飲,岀色私房菜。地方雖小五藏目全,還可以唱K打麻雀包房,設置私人小派對🥳經常滿坐但我們有先預訂🈯️餐廳總廚師累積勁超過30年飲食經驗,而且取得第19屆中國金馬獎,名不虛傳的師傅!有信心保證,實力自選!前盤的開胃小食,有酸菜和花生🥜。鵝肝拼盤包括:鵝肝、鵝肉、鵝翼、豆腐、豬耳。滷水鵝肝和平常我們吃到的西式煎炸鵝肝,完全是兩件事情。我把較喜歡滷水鵝肝,沒有煎炸的油膩感!而且完全能鵝肝本質的味道和質感,入口即溶。鵝肉嫩滑肉質結實,肥瘦分明。滷水汁濃郁掩蔽豆腐,非常入味好吃😋豬耳爽口有質感脆卜卜!黃金脆皮豆腐👉🏼先談外觀,賣相非常吸引眼球,可觀相當吸引,以芋頭的雕刻和青瓜的擺佈,形成一種小山丘風景江山,食物的藝術🎨精

前盤的開胃小食,有酸菜和花生🥜。

鵝肝拼盤
包括:鵝肝、鵝肉、鵝翼、豆腐、豬耳。

黃金脆皮豆腐
👉🏼先談外觀,賣相非常吸引眼球,可觀相當吸引,以芋頭的雕刻和青瓜的擺佈,形成一種小山丘風景江山,食物的藝術🎨精美的食物雕刻!
👉🏼後談內在,外脆內軟,口感一流,外暖內熱,完全把食物的精髓在於出來,最簡單清淡的豆腐,可以化簡單為神奇!炸得金黃色的豆腐磚頭,同時又可以把豆腐的滑潤順口感保留得全面!

竹笙蟹肉雪燕羨
材料豐富得非常誇張,從圖片可見,絕對足料,材料選用雪燕,口口咬定淡淡燕,滑不溜口,絕非一般平價貨品,滿口都是蟹肉羹燕!比美魚翅!充滿湯底的海綿竹笙吸收精華湯🥣雪燕好岩愛美的女人👩🏻絕對是養顏之選!我確定我想食第二碗!

骨香蒼魚片
👉🏼先談外觀,包裝精緻優美!賣相可觀相當吸引,有層次鋪排,把魚骨做成一個外殼💓內包含魚肉「魚中魚」。而且綠色色的配菜加上鮮紅的番茄🍅雕刻成玫瑰花🌹造成顏色強烈對比,吸引眼球刺激舌頭的味覺,但都係要相機食先!
👉🏼後談內在,大部份人認為新鮮的魚,清蒸是最適合不過,這一點我都相當同意的。而且非常鮮味!毫無腥味!魚肉出奇地新鮮,師傅把餘下原本環保地作為裝飾的的的魚骨,再剪細,炸熱,再次送上,加添成為一道香脆可口小食,炸魚骨配啤酒🍻爽啊!

碧綠川椒雞
四川著名佳餚,參考川菜烹飪煮法,川味濃郁,帶點美味的辣炒雞味道,風味十足!雞肉口感嫩滑,火候🔥剛剛好,炒得不會過時過老!

蜜餞梅花骨
甜蜜蜜,啊,甜蜜蜜!師傅獨家研製醬汁搭配:青檸、金桔🍊、梅子、蜜糖,做成醬汁,配上豬仔骨👆🏼酸甜可口,帶出胃口!小朋友送飯之愛💓

黃金煎伊麵
把伊面干炒了一頓,炒成金黃色!香脆可口!

反沙芋
砂糖裹面夾了一些芋頭,口咬外脆內軟,齒夾留芋香!

地址: 梅花邨小館 (長沙灣)
長沙灣青山道460號地舖
電話: 26509668
2019-05-05 351 views
琴日同成大班大學同學聚舊,有同學訂左依間叫梅花邨小館嘅餐廳開大餐。餐廳位置方便,長沙灣落地鐵行一陣就到。依度主打潮州菜,同學之前食過話正,所以由佢發板。先黎個大大拼盤,主要有鵝肝,鵝片,腎同豆腐。潮式鵝肝平時少食,依間水準真係唔錯,味道香濃,鵝片係我鍾意果種,唔太肥亦唔太瘦,肉味同滷水汁既味道啱啱好。第二道係黃金豆腐,超香口嘅小食,整得外脆內軟,用黎送酒一流。(頭兩個餸掛住同朋友傾計,唔記得影相 )之後係依道嘅招牌菜之一,竹笙蟹肉雪燕窩,因為係招牌菜,所以依一刻終於記得揸住部相機影底,哈! 竹笙吸哂啲湯同蟹肉嘅精華,當然,雪燕應該係主角啦,想補一補嘅朋友可以嚟試下依個菜。再嚟係一餸兩食嘅骨香倉魚,原條上,老細叫我哋先食左魚塊先,食完剩骨部份幫我地攞入去再炸,又變左一碟佐酒小食。忍唔住問老細,平時潮州嘢都好少有咁煮法,老細解釋先知原來依家都係傾向有唔同嘅 fusion 做法,咁先至叫做有特色。食到依度其實都飽飽地,點知原來仲有兩個主菜未上,一個係川椒雞,另一個係梅花骨。川椒雞唔係辣果隻,不過炒得好香口好入味,啱我依個濃味控,梅花骨係令一種香,食落有種好柚子味嘅感覺,甜中帶少少酸果種,好特

食到依度其實都飽飽地,點知原來仲有兩個主菜未上,一個係川椒雞,另一個係梅花骨。川椒雞唔係辣果隻,不過炒得好香口好入味,啱我依個濃味控,梅花骨係令一種香,食落有種好柚子味嘅感覺,甜中帶少少酸果種,好特別。

終於食哂主菜,再嚟係甜品,因為太過飽,所以只有位再試兩款,一個係糖醋麵,另一個滾地糖藕,前者煎得薄身帶脆,糖醋分上,隨個人喜好,多人分享比較容易KO,藕條熱辣辣,滾上砂糖入口,有種暖心嘅感覺,個人覺得依個攞嚟送酒先至係最正。整餐飯質素高之餘,老板特別招呼周到,希望好快有機會同其他朋友再嚟幫襯。

川椒雞
梅子骨
竹笙蟹肉雪燕窩
倉魚 (可一餸兩食)
滾地糖藕
糖醋麵
2019-05-04
川椒雞
梅子骨
竹笙蟹肉雪燕窩
倉魚 (可一餸兩食)
滾地糖藕
糖醋麵
2019-05-05 170 views
平時好小食潮州野,點知一食就愛上左。 一路以為潮州野得啲豬紅蘿蔔,原來真係見識小,打冷同菜館好唔同,原全係兩樣野。今日菜單, 頭盤鵝肝拼盤,鵝肝除咗蒸之外,仲可以鹵水,味道仲要好夾,真食法,廚師真係好有創意。黃金脆皮豆腐係我最鍾意既一樣餸,外脆內滑,好考功夫。多人食飯有一個好處,就係可以懶係好豪咁叫個竹笙蟹肉雪燕羨食下, 除番開每人平平哋, 但冇諗過啲雪燕多到嚇死你。黃金煎伊麵, 個伊麵又係勁正,第一次咁樣食法, 個面蛋煎到脆卜卜,好香口。食到最後先知原來個廚師攞過金馬獎,總之呢餐飯我會好滿意, 下次一定會再去。

黃金脆皮豆腐係我最鍾意既一樣餸,外脆內滑,好考功夫。

2019-05-04 148 views
之前已經和朋友來過梅花村小館食飯知道這裡除了特色私房菜,還可以唱K,打麻雀今日專程帶朋友到訪梅花邨小館,不過因為呢度經常滿坐,所以多人吃飯最好先預訂先介紹一下餐廳總厨超過30年經驗而且最近還取得第19屆中國金馬獎果然名不虛傳未上菜前先來2個開胃小菜,酸菜和花生開胃齊人開飯了首先上的第一道菜係鵝肝拼盤,入面有鵝肝,鵝肉,鵝翼,豆腐,豬耳,鵝肝好香酒味,立刻瞬間令人心醉,而且鵝肝好大好肥美,入口即溶,加上鵝肉超嫩,肉質結實,滷水汁超香濃令人更回味之後就係呢度最受小朋友歡迎的黃金脆皮豆腐,皮脆內軟,豆腐非常嫩滑再來就是竹笙蟹肉雪燕羨相信呢個係女仕至愛,呢個超足料,用了多兩雪燕,每一啖都充滿的幸福感而我最欣賞的就係骨香蒼魚片,怕魚骨的朋友仔千萬別錯過,事關呢個鷹鯧魚魚片一啲都唔腥而且無骨師傅將剩低的魚骨剪細炸熱再次送上,超級香脆可口連魚骨都可以食埋,令人回味無窮,送酒一流!即刻叫支啤酒先。碧綠川椒雞,仿效了川菜嘅做法,加了少許川椒又唔會太辣,切合香港人口味,雞肉嫩滑令人回味另外最有特色的是蜜餞梅花骨師傅用了青檸,金桔,梅子,蜜糖做成醬,酸酸甜甜超開胃,非常創新,值得一讚這餸菜還取得第19屆中國
之前已經和朋友來過梅花村小館食飯
知道這裡除了特色私房菜,還可以唱K,打麻雀
先介紹一下餐廳總厨超過30年經驗
而且最近還取得第19屆中國金馬獎
果然名不虛傳

未上菜前先來2個開胃小菜,酸菜和花生開胃
齊人開飯了
令人更回味

再來就是竹笙蟹肉雪燕羨

師傅將剩低的魚骨剪細炸熱再次送上,超級香脆可口
連魚骨都可以食埋,令人回味無窮,送酒一流!即刻叫支啤酒先。

另外最有特色的是蜜餞梅花骨

這餸菜還取得第19屆中國金馬獎

黃金煎伊麵,這個伊麵和平時吃的麵很不同
用了干燒的做法,令麵餅有少許焦感,非常可口

是全晚的高潮焦點

上菜的時候超熱,入口時要小心,所以建議先放一會,師傅把砂糖炒至香脆,裹面夾了一個新鮮芋頭,咬下去外脆內軟,陣陣的芋香徘徊在嘴邊,令人難以忘懷

這類的私房菜很少地方可以吃到,而且留意一下每碟菜都有精美的食物雕刻,令整碟菜都變得美輪美奐

這裹的待應服務也非常細心的,招呼周到
有笑容同禮貌,每一個菜都是熱上
實在是一間不可多得的餐廳
開飯熱點!

Type of Meal
Dinner
  • 反沙芋
2019-05-02 182 views
一班人最開心就係去食好嘢,喺長沙灣同埋荔枝角附近有一間叫做梅花村小館我已經係第二次去光顧,嗰度嘅食物可以話係相當高質,最近仲得到第19屆金馬獎,店裏面嘅廚師可以話係名不虛傳。今日同咁多位朋友一齊食飯梗係試吓佢啲特色套餐,呢度最出名嘅係鵝肝拼盤,真係大大份分量十足鵝肝口感細緻夠滑,食落去我味十足配上少許酒,齒頰留香,裡面仲有鵝掌同豆腐,加上香噴噴的滷水汁,非常吸引。黃金脆皮豆腐亦係相對受歡迎,佢嘅擺碟非常之精心設計,有一座假山假石,配上青瓜搭出嚟嘅千層塔,好有詩情畫意。黃金色的豆腐,脆口又美味,而且形狀小,一口就吃得到,方便非常。竹笙蟹肉雪燕羹,這個對女士十分補,它具有豐富的雪燕,蟹肉竹笙完美融合在羹內,啖啖肉,不用添加任何調味料,也很夠香夠好味了。其他食物亦非常高質,如骨香蒼魚片、碧綠川椒雞、蜜餞梅花骨和黃金煎伊麵,也很有潮州風味。而甜品方面,反沙芋很像一口朱古力,吃下去時外面是脆的,就算捧着肚子也得吃下去,因為真的十分好吃,有點像椰絲糖,但又不會太甜,是晚餐上必備的點綴。

其他食物亦非常高質,如骨香蒼魚片、
碧綠川椒雞、
蜜餞梅花骨
和黃金煎伊麵,也很有潮州風味。而甜品方面,
2019-04-27
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2019-05-02 674 views
呢間餐廳, 其實係一間小型酒家。有電視機, 有麻雀, 聽聞仲有唱K, 真係店仔細細但五臟驅存。睇睇MENU先, 以十個月SHARE黎講, 佢D菜式吾算貴。首先介紹一下佢個開胃菜先, 就係鵝肝拼盤。表面以用酒釀過既鵝肝片蓋著其他肉類。但這道菜, 鵝肝是主角。用酒釀過的鵝肝片味道很特別。苦味來自酒, 但又不失肝臟的味道。這個竹笙翅, 竹笙口感爽口彈牙。沒有落其他代替品, 全盤足料。這個黃金豆腐, 外脆內軟。外面的炸粉很平均。啖啖都一樣口感。這個骨香鷹鯧魚的魚柳一早已被剪開了, 但肉汁依然。味道不濃亦不淡。口感柔軟。這個碧綠川椒雞的雞肉非常嫩滑。不太咸, 但少量的咸帶出雞肉的鮮味。這個反沙香芋, 外面的糖粉形成一層鬆脆的糖衣,裡而的芋頭非常香同沙。食落口感非常正。最後要介紹的是蜜餞金沙骨,這道菜是得了金馬獎。當中的蜜汁是以青檸, 甘吉, 蜜糖, 梅子組成的。味道清甜可口, 難怪得獎了。

首先介紹一下佢個開胃菜先, 就係鵝肝拼盤。
鵝肝拼盤
表面以用酒釀過既鵝肝片蓋著其他肉類。
但這道菜, 鵝肝是主角。
用酒釀過的鵝肝片味道很特別。
苦味來自酒, 但又不失肝臟的味道。
竹笙蟹肉雪燕羨

這個竹笙翅, 竹笙口感爽口彈牙。
沒有落其他代替品, 全盤足料。

黃金豆腐

這個黃金豆腐, 外脆內軟。
外面的炸粉很平均。啖啖都一樣口感。

骨香鷹鯧魚

這個骨香鷹鯧魚的魚柳一早已被剪開了, 但肉汁依然。
味道不濃亦不淡。口感柔軟。

反沙芋

這個反沙香芋, 外面的糖粉形成一層鬆脆的糖衣,
裡而的芋頭非常香同沙。
食落口感非常正。
最後要介紹的是蜜餞金沙骨,
這道菜是得了金馬獎。
當中的蜜汁是以青檸, 甘吉, 蜜糖, 梅子組成的。
蜜餞金沙骨

味道清甜可口, 難怪得獎了。
骨香鷹鯧魚
蜜餞金沙骨
這間小菜館座立於長沙灣同荔枝角之間的橫街之中。這個地理位置, 令到它只能做街坊生意, 或者是附近商店的生意。有朋友在這一帶的工廠區上班, 他的FAREWELL飯是在這間餐廳食的。見到賣相不錯, 味道又特別, 就介紹了我們來一起開飯。先看看餐牌吧, 其實菜式不少。先介紹第一道菜, 鵝肝拼盤。上面的鵝肝都是經酒釀過的, 味道非常特別。酒的苦味, 蓋過了鵝肝不好的味道, 又不會過苦。因為鵝肝始終是重味道的東西, 它的味道蓋過了一半來自酒的苦味。這個竹笙翅真的材料十足,  沒有用粉絲來填滿空位。是有10人或以上的份量。真的好適合用作FAREWELL/ GATHERING。這個炸豆腐, 雖然睇落好簡單, 但是它的炸粉是6面平均的。無論邊個角度咬落去, 都口感非常脆。這是鷹鯧魚, 中間最好吃的魚柳都被切了出來。食客只需輕鬆地夾起魚柳就可以食了。
見到賣相不錯, 味道又特別, 就介紹了我們來一起開飯。
先看看餐牌吧, 其實菜式不少。

先介紹第一道菜, 鵝肝拼盤。

鵝肝拼盤

上面的鵝肝都是經酒釀過的, 味道非常特別。
酒的苦味, 蓋過了鵝肝不好的味道, 又不會過苦。

竹笙翅 (例)

這個竹笙翅真的材料十足,  沒有用粉絲來填滿空位。
黃金豆腐
這個炸豆腐, 雖然睇落好簡單, 但是它的炸粉是6面平均的。
無論邊個角度咬落去, 都口感非常脆。

鷹鯧魚

這是鷹鯧魚, 中間最好吃的魚柳都被切了出來。
食客只需輕鬆地夾起魚柳就可以食了。
Other Info. : 這間餐廳的金沙骨是有拿過金馬獎的, 證明味道不凡。
竹笙翅 (例)
鷹鯧魚
2019-05-02 107 views
難得約好朋友出來聚舊,特意選擇高級潮州菜。早於今年三月知道謝四哥榮登中國金馬廚神,我們又怎能錯過品嚐廚神的美食呢?今晚一行十人訂了一份套餐,菜單包括鵝肝拼盤,竹笙蟹肉雪燕羹,黃金脆皮豆腐,骨香蒼魚片兩食,碧綠川椒雞,蜜餞梅花骨,黃金煎伊麵,反沙芋。最令我印象深刻的一定是鵝肝拼盤,拼盤包括有鵝肝鵝掌鵝翼豆腐腩肉,而酒釀鵝肝入口即溶,將絕少店舖提供的美食,絕對不容錯過。難得一見的竹笙蟹肉雪燕羹,名副其實的爽口竹笙,香甜的蟹肉,再鋪上厚厚的雪燕,調味得宜,簡直令人一試難忘。我最喜歡的一定是骨香蒼魚片兩食,先炸香一件件厚肉的蒼魚片,外脆內軟,簡單調味也滿是魚香,又不會有魚腥味,廚師再為客人用魚骨和魚皮炸香,脆皮伴酒一流!至於碧綠川椒雞,廚師簡單用雞脾肉切件炸香,簡單配合川椒粉調味,再輕炸珍珠菜作伴菜,簡直絕配,事隔一晚依然令我難忘其中的美味。梅花小館最出名的當然是蜜餞梅花骨,肉質新鮮的梅頭配合香甜的蜜糖作調味,再用鮮艷甜味的香桃作伴菜,吸睛指數極高。最後的黃金脆皮豆腐和黃金煎伊麵,簡單將新鮮食材炸香又有另一番風味,再用反沙芋甜品為整晚作完美的句號。

• 骨香蒼魚片兩食
  • 鵝肝拼盤
  • 竹笙蟹肉雪燕羹
  • 碧綠川椒雞
2019-05-01 554 views
問到有咩餸最好食,店員推介左幾款菜色,仲話今年啱啱拎左第十九屆中國金馬獎(飯店)殊榮!鵝肝拼盤據聞係最出名亦都係必食嘅一碟餸!個個都對鵝肝讚不絕口!鵝翼都好正正,滷水汁甜甜地,肉同皮都好滑 🤩🤩 食翼最緊要乾淨無毛,呢個滿分!黃金脆皮豆腐外層炸皮好似紙咁簿而且脆,裡面鮮滑到好似豆腐花咁,我爭的以為自己食緊大良炸鮮奶🥛竹笙蟹肉雪燕羹高級食材,賣相不錯👍🏻 看得到的足料,每一啖都好實在,比例剛剛好,絕不會水多過料! 呢點對羹黎講好重要!✍🏻 加分加分!骨香蒼魚片用既係冰倉魚,一上水就會死,所以要即炸。意味住好新鮮!食完魚肉,成塊大魚骨🦴仲可以做金香魚(隨即再炸,變成第二道菜!)神奇在,第二道菜後,魚🐟既面豬墩仲係滑一滑架!我俾💯💯💯分!碧綠川椒雞呢個嫩滑多汁好入味,伴碟既好似台灣既九層塔,但稍微軟身少少~ 蜜餞梅花骨甜甜的,無拍拖都感受到好sweet😆 (講笑~) 但啖啖肉、好滿足係真既! 仲好邪惡Tim😋😋黃金煎伊麵呢個得意!😃煎到甜糕/簿餅🥮🍘🍪咁,但係軟身,冧芝芝既。 應該係整熟左麵身再煎?反沙芋外邊個皮食落好似冰糖片,偏甜🍯🍯🍯🍯🍯入邊芋頭香酥鬆軟是必須的🍠呢個甜品好出名,而且5係

鵝肝拼盤
據聞係最出名亦都係必食嘅一碟餸!
個個都對鵝肝讚不絕口!

竹笙蟹肉雪燕羹

呢點對羹黎講好重要!✍🏻 加分加分!

骨香蒼魚片
用既係冰倉魚,一上水就會死,所以要即炸。意味住好新鮮!

骨香倉魚片

神奇在,第二道菜後,魚🐟既面豬墩仲係滑一滑架!

我俾💯💯💯分!

蜜餞梅花骨
甜甜的,無拍拖都感受到好sweet😆 (講笑~)
但啖啖肉、好滿足係真既! 仲好邪惡Tim😋😋

反沙芋
外邊個皮食落好似冰糖片,偏甜🍯🍯🍯🍯🍯
入邊芋頭香酥鬆軟是必須的🍠
呢個甜品好出名,而且5係度度有得食!

薑汁炒芥蘭
爽脆,有薑既香味而不辣口, 健康又好食!🥬🥬🥬

2019-05-01 132 views
尋日同朋友去咗梅花邨小館食野,首先係鵝肝拼盤,好入味,而且鵝肝好大塊,見到都嘩一聲,食落入口既溶,有滿滿的幸福感, 之後係黃金脆皮豆腐,一口的感覺,有脆有林,剛剛好,而且豆腐細滑,豆腐味濃,另外是竹笙蟹肉雪燕羨,雪燕好多, 岩唒愛美的女士,質感豐富,每一啖都好有口感,絕對係啖啖”肉”,之後係骨香蒼魚片,怕魚的我,平是都好怕魚腥味,但係呢個魚片一啲都唔腥,而且好入味,很香,大家都食到停唔到,另外是令人振奮的碧綠川椒雞,哈哈,一聽到個名已經知道好味,川椒,少少的辣,令人更回味,肉骨勻稱,一絕👍,另外是蜜餞梅花骨,蜜餞的酸甜酸合梅花骨, 創新的配搭,很少地方可以吃到最後是,黃金煎伊麵和反沙芋,亦不失光彩,味道也是令人回味,環境和服務也是周到,環境的坐位舒服, 有位置擺放自己的物品,服務也是細心了解顧客需要👍 不錯唷
最後是,黃金煎伊麵和反沙芋,亦不失光彩,味道也是令人回味,

2019-05-01 425 views
一行十幾個朋友唔知食咩,行到荔枝角街頭,因為荔枝角真的很多美食選擇。梅花邨哩間店門面都好示正,又聽好多朋友講都幾好食,所以入去試下。我地叫左鵝肝拼盤,黃金脆皮豆腐,竹笙䖥肉雪燕羨,骨香蒼魚片,碧綠川椒雞,蜜餞梅花骨,黃金煎伊麵,反沙芋。何師傅話北角都有分店,唔講唔知,佢地分店係同門師兄弟,所以質素都係一至,都一樣很高水準。同埋佢地攞過奬,就放左係門口,係一個金馬。真的是名付其實的金馬奬。講番食物,佢地好有心機整左伴菜;蜜餞梅花骨,佢地係用左金絲骨,同埋秘制汁,所以食落好特別。蒼魚片係真係用新鮮魚去整,好入味,好多魚肉。最後覺得食得太多肉,叫個菜中和下味覺,出奇地,炒菜都好好食。何師傅好熱情,他會親自出黎招呼客人。
何師傅好熱情,他會親自出黎招呼客人。
綠川椒雞
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Celebration
Birthday
2019-02-08 866 views
衰腦細話要食團年飯,又唔book定枱Walk in,好彩又有位!唔想應酬都要俾面出席下四個人叫左4個餸,感覺都唔係太夠食!不過對梅花邨好有信心,味道有一貫水準!魚肚粟米羹($85) 呢個唔記得相機食先!四人食一人有一大碗,粟米同魚肚份量足,唔錯!滷水鵝片 ($125)呢個每次都會點,入味肉又厚,仲有滑滑嘅豆腐墊底,正!蜜餞梅花骨 ($88)呢個都唔錯,甜甜酸酸好開胃惹味,再配罐頭桃好清新,但略嫌罐頭桃得4小片,唔夠喉喔!沙嗲炒牛肉(芥蘭) ($78)呢個就有啲失望,肉係有好多,鍋氣夠,但好重口味,咸左啲喎!原來只係$376免加一,早知有人埋單就叫多啲啦!

魚肚粟米羹($85)
呢個唔記得相機食先!
四人食一人有一大碗,粟米同魚肚份量足,唔錯!

滷水鵝片 ($125)
呢個每次都會點,入味肉又厚,仲有滑滑嘅豆腐墊底,正!

蜜餞梅花骨 ($88)

沙嗲炒牛肉(芥蘭) ($78)
呢個就有啲失望,肉係有好多,鍋氣夠,但好重口味,咸左啲喎!

原來只係$376免加一,早知有人埋單就叫多啲啦!

2019-02-04
$90 (Lunch)
2019-01-19 823 views
星期六晚,經過青山道,發現到青山道出現了很多間新裝修的細餐廳,西式,日式,火鍋等,見到潮州小館,最近想食竽泥,就决定試呢間餐廳。入到去已經九成滿座。呢間食店,味道唔濃,唔油膩,食材算新鮮。坐低很肚餓,要左一份鵝片飯,一碗蠔仔粥。鵝片肉 肉質結實,味道唔錯蠔仔粥等左45分鐘先到。但蠔仔就少左啲,味道淡,應該沒有落味精,健康啲。四喜燉魚膠,原來魚膠似豬皮,並不是花膠,同我的期望有落差。味道淡口。終於等到我最中意既竽泥,味道約好,但竽泥一舊舊,未夠糊狀,冇加"鄧麵" 的結果

鵝片飯

四喜燉魚膠

白果竽泥

2019-01-19
鵝片飯
2018-12-26 798 views
椒鹽九肚魚 好正!炸粉很少,外脆內軟!仲要係無骨九肚魚紫菜肉碎豪仔粥 味道鮮甜,落咗胡椒粉更加好味甜酸魚柳 ,味道還可以!沒有什麼特別豉椒炒蜆 味道鮮甜可口鵝腸好爽口芽菜有西芹配搭得好紅燒豆腐 呢間野椒鹽魷魚好味
椒鹽九肚魚 好正!炸粉很少,外脆內軟!仲要係無骨九肚魚

紫菜肉碎豪仔粥 味道鮮甜,落咗胡椒粉更加好味
甜酸魚柳 ,味道還可以!沒有什麼特別
豉椒炒蜆 味道鮮甜可口
鵝腸好爽口