2017-01-16 1476 views
頂級牛肉三味在牛和豬之中,我們一至同意吃牛。包括: 牛柳,牛舌,牛肩甲。首先呈上的牛舌,舌頭粗厚得驚人。大大件的牛舌,和我一般在外面吃到的不一樣。牛舌肉質富彈性,但略為過靭,實在難以咬開咀嚼吞嚥。不知服務員是否看到我狼狽樣子,主動幫我切成小顆粒狀。切後較易進食,不過也是非常煙靭,為不浪費努力吃光光。
頂級牛肉三味

2017-01-05
2016-12-14 1935 views
以往的生日、紀念日,大都是吃西餐,因為比較有「慶祝」的感覺和氣氛的確是好些。今次想有D唔同,揀左食鐵板燒。我們想找些有和牛、龍蝦,多D野食的套餐(揀套餐係唔想煩😁😁),search到鐵板先生有個set好啱我地,所以就決定來吃這個set啦。七點來到,只有一枱客到左。我們被安排坐在吧枱的最邊。坐位之間頗迫,店員說當晩booking差不多滿,所以會迫D。唔緊要啦,多D人熱鬧D嘛。我們就點了一早想好的套餐,貪佢多野食。諗住飲D日本清酒伴鐵板燒,但竟然無,什麼酒都無,唯有自己出去買,好彩附近就有酒舖,買左枝平平地紅酒。頭盤有鮮蝦胡麻蔬菜沙律,D蝦好細隻,有D硬和無乜味刺身可揀兩款,有海膽、三文魚、甜蝦和帆立貝。我們選了海膽和帆立貝。海膽很細瓣,不過算甜,帆立貝都係小小的,還可以。湯係味噌魚頭湯,顏色帶魚白,味道比較豐富,無齋味噌湯咁單調,幾好味。第一道主菜是鮑魚。用的是南非鮑,size唔算好大,但十分新鮮,看著牠們在鐵板上痛苦地扭動,我有那麼一剎那的惻忍,但,最後當然是把牠們吃掉啦師傅話唔需要加調味,這個是不錯啦,因為新鮮,煮的時間掌握得好,肉質很有彈力👍。然後是帶子,每人一個,好大粒,每粒切開

我們就點了一早想好的套餐,貪佢多野食。

頭盤有鮮蝦胡麻蔬菜沙律,D蝦好細隻,有D硬和無乜味

然後是帶子,每人一個,好大粒,每粒切開4小粒,不過不失。

主角龍蝦來了。
師傅一次過做兩隻,我估每隻有一磅左右。首先把頭切出來,將D膏刮晒出黎,再把肉從殼中挑出切小塊。煮的時候師傅把牠們的頭放在一角示眾,之前刮起的膏用來做肉身調味醬汁,所以原汁原味,正
。D頭同殼就用來做烏冬湯底,一D都無嘥!原來店子只入左幾隻龍蝦,四隻之後其他人都無有得食喇。如果想食龍蝦的朋友最好預早講定先。我見其他客人的套餐用兩隻一尺長蝦代替,但我還是覺得龍蝦正D。
另一主角係和牛,menu是寫A5和牛扒,我唔識分A幾,但望落雪花平均,頗大塊,這塊和牛是我揀呢間餐廳的原因之一,其他地方的套餐如有和牛,一般份量很小,每人得兩塊仔,但這塊算大,每人有5小塊左右, menu的單點價是$1488! 師傅問要幾熟,我地説medium rare, 不用太熟,效果很好,正是期待的口感,油份豐富,讚
果D切出來的牛邊,牛膏,師傅加埋D蔥蒜櫻花蝦一齊炒,好香,但好肥,我只吃一兩啖試下,可能係肥野,始終沒什麼興趣。
套餐的鵝肝我們換了銀雪魚,無乜特別。
烏冬十分普通,唔知係咪之前吃左好多野,覺得個烏冬無乜味,湯底淡,差
。其實我地想食炒飯多D,不過佢地話炒飯板只用來砌公仔,唔食得。
炒雜菜是ok la, 無乜特別。
甜品只是雪糕,比較失望,以為有D靚嘅甜品添。有紅豆,芝麻同豆腐每人選一款。吃完師傅問夠唔夠,可以再加,咁我就唔客氣要多一球啦

負責招呼的姐姐好nice, 師傅也很好人,總的來說,這是一餐開心滿意的紀念日dinner。

2016-12-01
Celebration
Anniversary
  • 龍蝦
2016-11-26 3905 views
友人爲我慶生鐵板燒店鋪比較細小 有3個鐵板 當日只開1個佢有幾款套餐可以選擇 揀左龍蝦套餐其中銀雪魚就轉左鮑魚 前菜好一般 主菜海鮮新鮮好味麻醬蝦沙律 餐牌上個個餐個沙律都唔同 見枱枱客都一樣但其實大家食既餐都唔同時令刺身。帶子同甜蝦好普通既刺身料 不過放左係常溫一陣唔夠凍 驚常溫太耐會有好多細菌魚頭豆腐麵豉湯冇魚味 好淡味 冇咩誠意 一般般南非活鮑魚鮑魚燒得岩岩好 入口好林調味岩岩好 法國肥鵝肝鵝肝入口即溶麵包再脆d就完美鐵板活龍蝦用龍蝦頭既膏炒龍蝦肉 好野味 又香龍蝦新鮮彈牙 好回味而食完肉身 龍蝦頭可揀要湯或粥我地揀左粥 比較清甜 食完晒鐵板 食啖粥 清一清 很不錯安格斯牛柳有小表演睇下 牛柳普通 牛味唔夠重我的生日炒飯只限影相 冇得食 同埋佢夾埋人地果個公仔個happy birthday字唔夠蛋汁 好淡色想影字又影人 就焗住影埋人地果個 仲要影埋人地個名唔夠細心鐵板炒雜菜將安格斯牛肥既部分炒埋落菜到 唔差燒茄子同日本蕃薯唔岩我口味 茄子太干 蕃薯好味可惜香草味太重 同蕃薯唔夾
友人爲我慶生

前菜好一般 主菜海鮮新鮮好味

麻醬蝦沙律
餐牌上個個餐個沙律都唔同 見枱枱客都一樣
但其實大家食既餐都唔同
時令刺身。帶子同甜蝦
好普通既刺身料 不過放左係常溫一陣

2016-11-16
Celebration
Birthday
2016-11-10 4778 views
呢一晚無咩細藝,輕輕鬆鬆同老公拍拖,去山林道搵野食貪其有位泊車。一落車見到有間鐵板燒,令我地都懷念起日本既味道。佢地套餐有好多款,而我地兩個人就點左鮑魚二人餐。頭盤係沙律同麵鼓湯,可以開開胃。跟住落係精彩既刺身環節,限定兩款刺身係甜蝦同帶子。刺身表面好新鮮有光澤,甜蝦鮮甜爽滑,帶子鮮味軟滑,刺身新鮮無腥味,套餐包既刺身令我地有驚喜。第一道燒物係南非鮑魚,亦係最有睇頭既一道菜。南非飽魚大大隻,燒到好軟唔韌,好有咬口好彈牙。飽魚食落有鮮味,調味料都好足,唔需要再點醬汁。接住係銀鱈魚,外皮燒到脆脆地,裡面嫩滑有汁,有少少魚膠味,味道好豐富。套餐必備既牛柳粒不過不失,肉質嫩滑而且係半肥瘦,但牛肉味可以濃厚點更佳。套餐最後有飽肚野兩款,蕃薯仔同炒雜菜。臨走想埋單先知道,原來套餐仲有甜品,可選雪米磁或雪糕。甘岩今日有人搞生日,雖然師傅要招呼好多人 ,上菜慢左少少。但俾我地開左眼界,見識到公仔飯!
佢地套餐有好多款,而我地兩個人就點左鮑魚二人餐。
頭盤係沙律同麵鼓湯,可以開開胃。
套餐最後有飽肚野兩款,蕃薯仔同炒雜菜。
臨走想埋單先知道,原來套餐仲有甜品,可選雪米磁或雪糕。
2016-11-07
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
  • 南非活鮑魚
2016-11-10 1362 views
在山林道有間低調既鐵板燒,門面比較不起眼!一不留神便會錯過,相約朋友來此慶祝生日叫左份龍利柳~味道濃郁帶清優既香草味~入口感覺很香口!龍利柳魚肉軟滑,魚油豐富甘香法國肥鵝肝~下層是煎到帶香脆既白麵包,上層就是超大粒好肥美既鵝肝,鵝肝油份豐盈~超邪惡!!入口綿綿細緻~甘香無比龍蝦燒~眼見這色澤油潤既燒龍蝦,已經非常吸引~味道當也非常好~龍蝦入口爽脆!而且鮮味十足個醬汁係黄金汁~咸咸香香超惹味!配埋d香脆麵包粒~層次更豐富龍蝦既膏亦係滿瀉食指大動埋單時有個小遊戲~摇到1,2,3有95折~4,5,6就有9折真的幸運呢有呢d小優惠都幾欣賞!!very good arrr
龍蝦既膏亦係滿瀉
食指大動
真的幸運呢
有呢d小優惠都幾欣賞!!very good arrr

2016-11-05 3504 views
在山林道, 我們發現了一間低調的鐵板燒料理, 在客人面前, 以鐵板製作食物, 即製即食, 保証新鮮熱辣, 看得到的製作過程, 吃得特別放心。 店內鐵板有display卡通造型炒飯, 很是可愛, 原來公仔炒飯是要訂製的, 好適合在特別日子氹人開心! 這款提子粒粒果汁飲品是來自韓國的, 這陣子好hit, 有粒粒提子果肉, 可以飲又可以吃, 味道也天然不會好假。 麵豉湯有豆腐和海帶, 味道剛好不太咸, 據說日本人長壽的原因是一就是麵豉湯, 快來乾掉它吧! 銀鱈魚 $168 銀鱈魚以鐵板煎熟, 很香口, 味道濃郁, 銀鱈魚的肉, 就如想像中滑溜, 有著它獨特的魚香, 魚油豐富滑溜, 貨真價實的銀鱈魚。 鐵板活龍蝦$788 非常精采的一道鐵板活龍蝦, 先拍照了再說, 細看下見到龍蝦身的肉已起出, 煎過的麵包以剷子切成細塊像多士的模樣, 麵包邊皮切成粒粒, 中間以龍蝦肉混金了黃金醬汁, 那秘製醬汁特別迷人, 香濃惹味, 像蛋黃加沙律醬的感覺, 龍蝦肉吃得超方便的, 蘸上黃金汁吃, 口感一流, 肉質新鮮爽口彈牙有鮮甜味, 夾雜著麵包吃, 非常創新, 既飽肚一點, 亦可減少膩滯。龍蝦頭部

銀鱈魚 $168

鐵板活龍蝦$788

非常精采的一道鐵板活龍蝦, 先拍照了再說, 細看下見到龍蝦身的肉已起出, 煎過的麵包以剷子切成細塊像多士的模樣, 麵包邊皮切成粒粒, 中間以龍蝦肉混金了黃金醬汁, 那秘製醬汁特別迷人, 香濃惹味, 像蛋黃加沙律醬的感覺, 龍蝦肉吃得超方便的, 蘸上黃金汁吃, 口感一流, 肉質新鮮爽口彈牙有鮮甜味, 夾雜著麵包吃, 非常創新, 既飽肚一點, 亦可減少膩滯。龍蝦頭部亦加上黃金汁去烤, 挖出來發覺蝦膏很香濃, 中間也夾雜著一點肉, 不要錯過。

法國肥鵝肝 $168

鵝肝味道豐腴, 煎得外脆內軟, 帶有輕微的羶香味, 口感豐腴油潤, 底下墊上麵包, 雖然並不脆口, 但有鵝肝油滲入多士的加持, 香氣四溢, 邪惡而迷人。

炒雜菜 $58

主要有椰菜和芽菜, 蔬菜新鮮爽脆多水份, 又有鑊氣, 調味剛剛好又有蒜香, 幾抵食的炒菜。

日本蕃薯 $58

一口一粒日本小蕃薯, 烤焗而成, 甜度很高, 甜得像蜜糖, 以蕃薯來取代米飯, 也健康有益。

紅豆雪糕

恰到好處的紅豆香味, 自然而不做作, 這一晚的鐵板燒較濃味, 來一杯雪糕正好清一清味蕾, 雪糕裡更有粒粒真紅豆, 口感更好。

總括, 鐵板先生的料理見出其心思, 尤其活龍蝦更是巧手精心製作, 食物普遍較濃味, 喜歡濃味的朋友較適合。
2016-10-27
  • 鐵板活龍蝦
2016-10-30 1073 views
食日式鐵板燒,大廚在面前猶如明星表演,為我地泡製一道道色香味俱全的佳餚,無疑是個尊貴的享受叫左個銀鱈魚🐟🐟, 口感滑潤細緻的銀鱈魚,因為皮下油脂豐厚,白亮色澤, 入口你肉質鮮美,富含鮮甜的油脂, 帶著豐腴甘甜氣味而龍蝦的蝦頭裡有滿滿的蝦膏,好誘人😇😇, 張膏蝦膏奢侈的放係嫩的龍蝦肉上,龍蝦肥厚的蝦身緊軔鮮脆,入口咀嚼時還有豐沛的甘甜水分,再加上如奶油般既蝦膏,百感交集而安格斯牛扒🐂, 油香瞬間充滿室內空間,肉質鮮嫩甜美多汁,清爽不膩的油脂香氣不斷的在口中鼻腔環繞,唔錯喎👍~法國肥鵝肝口感就是細緻滑嫩討我喜歡,煎得焦香的表面很加分 , 外脆內嫰帶咁香, 連合麵包食好正😋😋😋
去完大阪之後,筆者一直好掛住海鮮同鐵板燒!所以今次就揀左一間餐廳可以滿足到我既願望餐廳入面氣氛唔錯!有四人台雅座,亦有好似圖中咁既,圍住鐵板同廚師坐既高凳後者比較搶手,如果想一邊食野,一邊睇表演,建議應提前卜位時令刺身刺身有海膽刺身同埋帶子刺身。建議先食比較淡味既帶子刺身,然後再品嚐香口少少既海膽刺身放喺檸檬上面既帶子,少少既檸檬汁酸味,更能凸顯出帶子本身既甘甜鮮味!而海膽刺身配紫菜,外脆內軟。新鮮既海膽一D腥味都無,鮮甜無比,口感亦係一流黑豬海鮮二人套餐未燒前既大合照可以見到每一種食材都份量十足,好吸引,已經可以預計到呢一餐係豐盛的晚宴汁燒魷魚香氣撲鼻既魷魚打頭陣廚師用秘製既金菇汁為魷魚調味,令原本鮮甜既魷魚更格外惹味!加上蒜粒既魷魚口感層次更上一層樓,時而香脆、時而爽口,十分過癮!廣島蠔比起生蠔,其實我更愛熟蠔!呢間餐廳既廣島蠔更我印象好深刻。配料係炒蝦米同煙肉,極具奢華濃香無比既燒廣島蠔,加上同樣香口既煙肉,以及口感香脆既炒蝦米,三者之香同時放入口中,互相襯托,相輔相成。極為邪惡既廣島蠔烹調手法!黃金醬燒大蝦配多士所謂的黃金醬,配方好嚴謹,由蝦膏、芝士、沙律醬、咸蛋黃混合而成,從
去完大阪之後,

筆者一直好掛住海鮮同鐵板燒!

所以今次就揀左一間餐廳可以滿足到我既願望
餐廳入面氣氛唔錯!

有四人台雅座,

亦有好似圖中咁既,

圍住鐵板同廚師坐既高凳

後者比較搶手,

如果想一邊食野,一邊睇表演,

建議應提前卜位

刺身有海膽刺身同埋帶子刺身

建議先食比較淡味既帶子刺身,然後再品嚐香口少少既海膽刺身

放喺檸檬上面既帶子,

少少既檸檬汁酸味,

更能凸顯出帶子本身既甘甜鮮味!

而海膽刺身配紫菜,

外脆內軟。

新鮮既海膽一D腥味都無,

鮮甜無比,口感亦係一流

黑豬海鮮二人套餐
未燒前既大合照

可以見到每一種食材都份量十足,好吸引,

已經可以預計到呢一餐係豐盛的晚宴

汁燒魷魚
香氣撲鼻既魷魚打頭陣

廚師用秘製既金菇汁為魷魚調味,

令原本鮮甜既魷魚更格外惹味!

加上蒜粒既魷魚口感層次更上一層樓,

時而香脆、時而爽口,十分過癮!

廣島蠔
比起生蠔,其實我更愛熟蠔!

呢間餐廳既廣島蠔更我印象好深刻。

配料係炒蝦米同煙肉,極具奢華

濃香無比既燒廣島蠔,

加上同樣香口既煙肉,

以及口感香脆既炒蝦米,

三者之香同時放入口中,

互相襯托,相輔相成。

極為邪惡既廣島蠔烹調手法!

黃金醬燒大蝦配多士
所謂的黃金醬,配方好嚴謹,

由蝦膏、芝士、沙律醬、咸蛋黃混合而成,

從文字形容同上面既圖片,

相信讀者都想像到醬汁係有幾惹味香濃!

燒大蝦無令我地失望,

爽脆鮮甜,

配上呢個黃金醬,

可謂係絕佳享受!

為左唔浪費餐廳精心調製既黃金醬汁,

香脆既烘多士大派用埸。

拎起多士,慢慢為佢染上黃金色,

味道清淡既多士,更能令食客品嚐到黃金醬汁既美味

係我今晚最欣賞既食物

蒜香黑毛豬
海鮮就夠好味勒,唔知黑毛豬又如何呢?

黑毛豬肉質嫩滑,

肉味濃郁而不膩,

唔需要太fancy既煮法,已經令能人垂涎三尺

餐廳選擇左用香蒜作為唯一既配料。

味道有兩個層次,

將一片黑毛豬肉放入口,

先感受到既係炸蒜既香味,

緊隨而黎既係黑毛豬既橡果甜味。

想不到餐廳唔只海鮮煮得出色,

豬肉既處理亦功架十足

食食下忽然聽到有生日歌,

想必係隔離有客人生日!

當我地八卦望過去,

就見到廚師用炒飯,

砌出公仔同「生日快樂」既字樣!

筆者斗膽上前問下可唔可以都俾我影張相,

所以未到我生日,都隱約感受到生日既喜悅!

可見餐廳唔只烹調技巧出色,

對客人亦有種街坊人情味,

喺呢個利字行頭既都市,可謂十分難得!
2016-07-19
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2016-08-01 3004 views
日本食完串燒燒烤之後 返到嚟香港依然對鐵板串燒等等嘅食物念念不忘因為公司係尖沙咀嘅關係成日會係尖沙咀區覓食搵搵下就搵到呢山林道呢邊成條山林道咁長其實隱藏着好多好好食嘅餐廳而大多數嘅餐廳都以小店形式經營鐵板先生呢間餐廳可以話係即叫即煮因為每當你點一個餐之後師傅就會根據你嘅落單去烹調你所點嘅海鮮或者肉類我哋今日點選左海鮮餐餐有包括左三文魚麵豉湯同埋沙律各一碗沙律係有大蝦組成 唔好以為餐廳只係落一兩隻蝦去敷衍了事而事實上只係係咁二數數都有七隻蝦蝦肉爽脆加埋粟米同沙律醬一齊食咩都好夾呢個絕對係一個開胃菜首先食嘅係刺身包括有海膽刺身同埋帶子刺身海膽一啲都無腥味而且帶有甜味其實小妹一直都好怕食咗一啲唔新鮮嘅海膽因為個啲腥味好似會一直停留係個口到但係都食到嘅海膽刺身絕對唔需要擔心有呢一個問題另外帶子刺身方面雖然佢將隻帶子撤到細細粒 但係都食得出帶子嘅鮮味甜味兩個刺身都夠凍 令人的感覺到好新鮮黎到第一味菜 炒吊桶炒吊桶一路都係我最愛嘅其中一樣日式居酒屋小食好食嘅吊桶好視釋用咩醬汁去煮餐廳用咗秘製嘅金菇汁去為吊桶調味而吊桶炒到啱啱熟 表面呈現好靚嘅金黃色而且因為啱啱熟嘅關係吊桶質感爽脆到咗另外一個我嘅最
因為公司係尖沙咀嘅關係成日會係尖沙咀區覓食

餐廳運用蝦膏 芝士 沙律醬 蛋黃 悉心咁樣條配出炒大蝦嘅醬
食落去蛋黃嘅味道佔多 第二層次嘅味道會食到蝦膏味
餐廳悉心咁樣係半碟上面放上幾片烘過嘅麵包
讓客人可以細味品嘗呢個特別味道嘅醬汁
其實開頭睇到醬汁嘅時候 會覺得醬汁勁顏色好鮮艷應該會好易搶去大蝦嘅味道
但係事實上 因為餐廳選用嘅大蝦本身係好重蝦味嘅 已將執本身唔太鹹 味道都唔太重所以唔會搶去嘅大蝦嘅鮮味
差唔多食完當然要食返個菜黎消下濟
因為佢可以保留到蔬菜嘅水份同埋蔬菜嘅鮮味
對於忙碌完一日嘅我 呢餐令到我十分滿意

2016-07-19
2016-07-24 2200 views
某人放工便打電話說又帶我去見識見識,真係不知要見識什麼,只好跟著某人同來,入座後便選了個2人餐,以海鮮為主。每人一碗魚頭豆腐麵鼓湯,用魚頭所煲的湯都幾鮮甜,不像平常飲到的麵鼓湯,感覺也不錯。豆腐和風沙律,簡單用豆腐,生菜加入芝麻醬的一個沙律,味道也不錯食完都有點開胃了。這個就是南非活鮑魚二人餐 HKD598/set,當中包括了鮑魚、安格斯牛、黑毛豬和銀雪魚,還有些瓜做配菜。鐵板南非鮑魚,放了點乾蒜粒在鮑魚殼上作為裝飾,鮑魚都幾彈牙,還有點牛油的香味,好食。鐵板銀雪魚,把魚的四邊弄的幾香脆,銀雪魚肉又很滑,味道又香口,真的很喜歡食這銀雪魚。鐵板黑毛豬扒,黑毛豬豬味都幾香,肉質都幾腍,不乾也不韌,還加了點脆肉瓜片,不會感覺吃那麼多肉。鐵板安格斯牛柳,加了酒燒過的安格斯牛柳,一陣酒香的味道,入口又幾嫩口和幾腍,切成四四方方,一口一粒都不錯。鐵板菜,吃了那麼多肉,也要吃點菜,是用上椰菜炒,都幾清甜。原來帶我見識見識,就是用炒飯製成公仔,還可以寫字,都幾有心思,見到如此可愛的公仔,都幾開心,真的要多謝某人帶我前來見識。把製成公仔的材料炒成飯,因為加入了大量櫻花蝦,都幾香,而且飯粒炒得幾乾身,不錯

魚頭豆腐麵鼓湯
豆腐和風沙律
南非活鮑魚二人餐
鐵板南非鮑魚
鐵板銀雪魚
鐵板黑毛豬扒
鐵板安格斯牛柳
鐵板菜,吃了那麼多肉,也要吃點菜,是用上椰菜炒,都幾清甜。
鐵板菜
鐵板炒飯
把製成公仔的材料炒成飯,因為加入了大量櫻花蝦,都幾香,而且飯粒炒得幾乾身,不錯。
鐵板炒飯
最後便是甜品,綠茶味和紅豆味雪糕,奶味都幾突出,2球雪糕也能讓我吃完這餐晚飯感到非常滿足地離開。
甜品雪糕
餐廳地方不算很大,最喜歡可以座在吧枱上看著食物怎樣鐵板燒熟。最特別是一點油煙感也沒有,不會因為坐吧枱食完這餐晚飯,便是全身煙味,餐廳抽風做的確實不錯。
南非活鮑魚二人餐
鐵板南非鮑魚
鐵板銀雪魚
甜品雪糕
  • 安格斯牛柳
  • 銀雪魚
  • 南非活鮑魚
2016-07-17 1741 views
坐系bar枱, 望住師傅燒每道菜, 系個好特別既進餐體驗!我地3個人叫左2人套餐再單點左幾道菜。麵豉湯好鮮味, 唔會重味精!大蝦沙律蝦肉爽口, 菜新鮮, 芝麻醬又好香, 但系醬多左啲, 少啲就好啦。刺身好新鮮, 甜蝦軟滑唔會有腥味, 海膽鮮甜又creamy,配埋紫菜好好食。一大碟蟹好吸引!! 先食蟹肉, 一梳梳咁頗鮮甜, 唔錯! 再食蟹蓋上既炒蟹膏, 牛油味非常重, 有啲蓋過左蟹膏既香, 牛油味戰勝左蟹膏香, 有啲可惜。龍脷柳外層燒得香脆, 內裏嫩滑, 魚味, 清淡沾上酸汁, 入口軟滑, 好食。青魚肉質截然不同, 嚡啲但較有質感, 魚鮮味亦較重, 同樣唔錯。鵝肝多士鵝肝超嫩滑, 內裏好creamy, 油脂香氣迷人, 配上多士減低左膩感! 牛肉粒雖然瘦但鬆軟唔韌, 牛味濃, 而牛肉薄燒脂香較重, 有啲入口即化既感覺, 正!!炒飯用左蟹籽同煙肉, 仲有蛋, 夠哂香口惹味, 不過飯濕左少少, 乾身啲就好啦。炒雜菜夠爽口, 唔會過熟, 有陣陣牛油香。結尾以簡單好吃的紅豆雪糕作結。香港可以食正宗鐵板燒既地方唔多, 呢度絕對值得一試。
坐系bar枱, 望住師傅燒每道菜, 系個好特別既進餐體驗!
我地3個人叫左2人套餐再單點左幾道菜。
麵豉湯好鮮味, 唔會重味精!

炒雜菜夠爽口, 唔會過熟, 有陣陣牛油香。
結尾以簡單好吃的紅豆雪糕作結。

香港可以食正宗鐵板燒既地方唔多, 呢度絕對值得一試。
2016-07-14 602 views
同朋友睇完戲,就係附近搵食佢地提議食鐵板先生,起初怕係淨係鐵板牛扒,點知係日式鐵板,非常驚喜。叫左兩人set 鐵板睡蟹和牛套餐$998有免加一優惠!大蝦沙律大蝦係切左粒,好彈牙好似蝦丸的味道加左芝麻醬係面 但多左少少生蝦刺身好新鮮,冇雪味,唔洗點加豉油已經夠甜,配海膽挪威青魚青魚加左檸檬汁,煎得ok肉質熟的程度岩岩好,唔腥鐵板xo 醬睡蟹蟹蓋超多蟹高,加左牛油蟹肉比較少,較難取肉但貼心的有工具輔助取蟹肉日本和牛薄燒(4片)和牛切得超薄,加左蔥燒,卷成卷狀,一咬開就係蔥花同和牛,口感十足但油多左少少法國鵝肝煎鵝肝加多士,感覺健康d, 味道都不錯蟹子煙肉黃金炒飯師傅加左蛋,蟹子,唔同調味料炒飯飯身好軟熟,但又唔會好乾同油,味道不錯日式炒雜菜炒雜菜好有日式風味,有耶菜,牙菜等等,不過都係油左少少魚頭豆腐面豉湯面豉湯幾香,加左魚頭有魚湯的感覺,亦有豆腐香
同朋友睇完戲,就係附近搵食
叫左兩人set 鐵板睡蟹和牛套餐$998
有免加一優惠!
大蝦沙律
大蝦係切左粒,好彈牙好似蝦丸的味道
加左芝麻醬係面 但多左少少
生蝦刺身
好新鮮,冇雪味,唔洗點加豉油已經夠甜,配海膽
挪威青魚
青魚加左檸檬汁,煎得ok
肉質熟的程度岩岩好,唔腥
鐵板xo 醬睡蟹
蟹蓋超多蟹高,加左牛油
蟹肉比較少,較難取肉
但貼心的有工具輔助取蟹肉
日本和牛薄燒(4片)
但油多左少少
法國鵝肝
煎鵝肝加多士,感覺健康d, 味道都不錯
蟹子煙肉黃金炒飯
師傅加左蛋,蟹子,唔同調味料炒飯
飯身好軟熟,但又唔會好乾同油,味道不錯
日式炒雜菜
炒雜菜好有日式風味,有耶菜,牙菜等等,不過都係油左少少
魚頭豆腐面豉湯
面豉湯幾香,加左魚頭有魚湯的感覺,亦有豆腐香
2016-07-11
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2016-07-14 1125 views
食西餐食到厭左,有朋友提議食鐵板咁岩係尖沙咀睇完戲,就行過黎山林道山林道可以話係美食雲集之地,今次又發現左食鐵板既新大陸我同fd點左鐵板睡蟹和牛套餐 (二人) $998廚師係我地面前燒,食既過程重可以睇佢表演添,正呀有兩款醬汁俾我地點,酸汁點海鮮,洋蔥汁點肉類魚頭豆腐麵鼓湯 加左軟滑既豆腐,重有海帶唔算太鹹,都幾滋味大蝦沙律 好足料,好多隻蝦,非常爽口點芝麻醬酸酸地好惹味不過落得太多,變左蝦既鮮味唔算太突出時令刺身 有我最鐘意既甜蝦,大隻又鮮甜鐵板XO法國睡蟹好邪惡,成個蟹蓋都係蟹膏蔥同牛油味突出,好惹味可惜蓋過左蟹膏既味道蟹肉好多好鮮甜佢有俾支野我地去了蟹肉出黎,不過如果有鉗就更好挪威青魚+鐵板配菜 青魚連魚皮一齊燒,外層香脆,魚肉軟腍食到少少骨但唔算太多加左鹽同胡椒粉好香口配菜係翠玉瓜同茄子,爽脆又保留到水份,唔錯法國鵝肝 鵝肝入口即融,油份好夠而且一d都唔膻,幾易入口燒至金黃色,賣相吸引配岩岩燒熱辣辣既麵包,香脆又減膩日本神戶和牛薄燒 (4片) 和牛唔韌,好juicy, 燒完都能鎖住肉汁中間包住蒜同蔥,加強口感蟹子煙肉黃金炒飯 落左鹽同醬油調味,岩岩好唔太鹹唔太油飯粒炒得幾乾身,
食西餐食到厭左,有朋友提議食鐵板
咁岩係尖沙咀睇完戲,就行過黎山林道
山林道可以話係美食雲集之地,今次又發現左食鐵板既新大陸
我同fd點左鐵板睡蟹和牛套餐 (二人) $998
廚師係我地面前燒,食既過程重可以睇佢表演添,正呀
有兩款醬汁俾我地點,酸汁點海鮮,洋蔥汁點肉類
魚頭豆腐麵鼓湯
加左軟滑既豆腐,重有海帶
唔算太鹹,都幾滋味
大蝦沙律
好足料,好多隻蝦,非常爽口
點芝麻醬酸酸地好惹味
不過落得太多,變左蝦既鮮味唔算太突出
時令刺身
有我最鐘意既甜蝦,大隻又鮮甜
鐵板XO法國睡蟹
好邪惡,成個蟹蓋都係蟹膏
蔥同牛油味突出,好惹味
可惜蓋過左蟹膏既味道
蟹肉好多好鮮甜
佢有俾支野我地去了蟹肉出黎,不過如果有鉗就更好
挪威青魚+鐵板配菜
青魚連魚皮一齊燒,外層香脆,魚肉軟腍
食到少少骨但唔算太多
加左鹽同胡椒粉好香口
配菜係翠玉瓜同茄子,爽脆又保留到水份,唔錯
法國鵝肝
鵝肝入口即融,油份好夠
而且一d都唔膻,幾易入口
燒至金黃色,賣相吸引
配岩岩燒熱辣辣既麵包,香脆又減膩
日本神戶和牛薄燒 (4片)
和牛唔韌,好juicy, 燒完都能鎖住肉汁
中間包住蒜同蔥,加強口感
蟹子煙肉黃金炒飯
落左鹽同醬油調味,岩岩好唔太鹹唔太油
飯粒炒得幾乾身,鑊氣好足
加左粒粒蟹子、香口既煙肉重有炒蛋,份外惹味
咁岩隔離枱有個小弟弟生日,廚師就應佢要求用飯整左個麵包超人樣,好可愛
寫上生日快樂,重幫佢地一家人影相,好warm
佢地超好人,請我地食蛋糕添
日式炒雜菜
有芽菜、椰菜、紅蘿蔔等等,幾豐富,而且十分香口

因為我地三個人,除左餐之外重叫左個小食
美國安格斯牛柳
未燒之前已經睇到非常厚切
廚師燒既時候加左酒,即時見到一團火,好勁
之後將牛柳切粒,同蒜一齊炒香
我地叫廚師燒到七成熟,帶點嫩紅
上碟時已經香氣撲鼻,食落肉汁豐富,軟腍惹味
日本龍利魚
龍利魚外表金黃,內裡雪白,肉質非常嫩滑
加左椒鹽同香草調味出色,香味濃郁
點d酸汁,更加有清新既感覺
紅豆味雪糕
雪糕冰凍十足,紅豆味濃,重有一粒粒紅豆,好有口感

2016-06-13 1742 views
是日端午節,與一眾朋友諗唔到食乜好,有人提議不如去食鐵板燒,可以望住師傅一面燒一面食,諗諗吓都好耐冇試過。山林道的鐵板先生不算很大間,幸好臨時預約的我們,都安排到座位。餐牌全部都是套餐形式,價錢以兩位起,與友人一共3人,除了點套餐外還散叫了一些小吃。青蘋果梳打 $20先叫一杯飲品,青蘋果味甜甜的,梳打味不太濃,不過味道很討好,很好喝。枱上放有兩種醬汁: 洋蔥汁是用來沾肉類,而酸汁就用來沾海鮮。蟹籽沙律 & 魚頭豆腐麵豉湯說着說着,前菜就來了,蟹籽沙律上有很多蟹柳,沾上芝麻醬吃很開胃。魚頭豆腐麵豉湯喝不到有魚頭豆腐味,是一般的麵豉湯。時令刺身刺身有甜蝦及帶子,甜蝦入口黏黏頗新鮮,帶子好鮮甜。原隻魷魚筒魷魚燒完仍然好彈牙,配上蒜蓉一起炒令平平無奇既魷魚更好吃。法國羊架羊架好有香草味,微微羶味。北海道帶子皇帶子爽口,被燒完後更加惹味。日本龍利魚+鐵板配菜龍利魚肉質嫩滑,面頭灑上椒鹽令到魚肉更香口。黃金煙肉炒飯飯粒炒得不夠乾身,不過又不至於會黏在一起,煙肉份量不少,令到炒飯更加滋味。日式炒雜菜雜菜內有芽菜及椰菜,略嫌芽菜份量比較多,但炒得很香口,配炒飯一起吃一流。甜品是日甜品糯米糍一粒。食飽飽
青蘋果梳打
青蘋果梳打 $20
蟹籽沙律 & 魚頭豆腐麵豉湯
蟹籽沙律 & 魚頭豆腐麵豉湯
魚頭豆腐麵豉湯喝不到有魚頭豆腐味,是一般的麵豉湯。
時令刺身

刺身有甜蝦及帶子,甜蝦入口黏黏頗新鮮,帶子好鮮甜。
原隻魷魚筒

魷魚燒完仍然好彈牙,配上蒜蓉一起炒令平平無奇既魷魚更好吃。
法國羊架

羊架好有香草味,微微羶味。
北海道帶子皇

帶子爽口,被燒完後更加惹味。
日本龍利魚+鐵板配菜
日本龍利魚+鐵板配菜

龍利魚肉質嫩滑,面頭灑上椒鹽令到魚肉更香口。

甜品

是日甜品糯米糍一粒。
食飽飽又一天,不過不失。
2016-06-12 846 views
今日係端午節,糭中午就已經食左,段估今晚老婆都唔會話煮糭我食掛。點知真係 ......嬲嬲地即時捉佢出去搵野食。山林道夠多餐廳,一於鎖定目標。入左一間叫鐵板先生既餐廳,今晚應該唔係只供應鐵板糭套餐掛 ...... 一入餐廳,枱上面已經準備好兩種醬,店員介紹分別係洋蔥汁同埋酸汁。洋蔥汁係配肉類,酸汁係配海鮮類。睇睇餐牌,好多套餐選擇,亦有散叫項目。餐廳有一邊既座位係可以望住師傅表演。蟹籽沙律,麵豉湯前菜先嚟一個蟹籽沙律同埋麵豉湯開啟味蕾。甜蝦刺身,帶子刺身喺迎接鐵板食物之前,先叫咗兩味刺身:甜蝦刺身尚算大隻,都幾新鮮;帶子刺身都幾先甜。原隻魷魚筒魷魚筒彈牙,有咬口,由於加左調味去炒,十分惹味。北海道帶子皇帶子殼成個手板咁大,上面仲有用嚟調味既汁浸住,咬落幾爽口,浸左汁之後既帶子皇味道突出。日本龍利魚魚身煎至金黃色,入口啖啖肉,龍利魚都算挺身,夾起嘅時候冇鬆散嘅情況出現,食落好香口,沾沾酸汁,更加開胃。法國羊架上枱既時候有一陣微微的羊羶味,羊架已經切細,方便進食,唔駛成塊用口撕開。黃金煙肉炒飯每粒飯粒清晰可見,飯身呈金黃色。其他配料亦同樣豐富,所以炒飯炒出來色彩繽紛。日式炒雜菜炒雜菜份量都

嬲嬲地即時捉佢出去搵野食。

山林道夠多餐廳,一於鎖定目標。
睇睇餐牌,好多套餐選擇,亦有散叫項目。
餐廳有一邊既座位係可以望住師傅表演。
蟹籽沙律,麵豉湯
蟹籽沙律,麵豉湯
前菜先嚟一個蟹籽沙律同埋麵豉湯開啟味蕾。
原隻魷魚筒
魷魚筒彈牙,有咬口,由於加左調味去炒,十分惹味。
日式炒雜菜
炒雜菜份量都幾多,炒完出嚟既菜唔會完全乾身,略微少許菜既水份,食落爽口。

食完呢餐,我再諗番,其實老婆話夜晚煮糭應該係激將法。佢真正目的係係唔想煮,焗我出去食。
2016-06-09
Type of Meal