2018-11-27 1171 views
因為中學同學介紹下知道這間餐廳👍🏻好老實,原本聽到食鐵板燒都冇太大興趣,鐵板燒比我嘅感覺就係將啲食物煎熟😂食完呢餐發現自己原來咁孤陋寡聞😂首先講下店面唔算大,三張大枱加十幾張bar枱位啦,一行六人,朋友就簡左坐bar枱,可以即時睇到師傅煮野,同行就四個男兩女,坐得迫少少,但都可以接受👌環境方面氣氛都可以,適合情侶撐枱腳果種💑食物方面,一帶叫左三個餐。大蝦餐、南非鮑魚同龍蝦餐。星期六嘅晚上,鋪頭大概坐左大半人,落單唔夠幾分鐘已經有沙律同刺身上左可以食住先,三個餐就三款唔同嘅沙律,比較特別嘅係牛肉他他沙律,自己就未試過👍🏻刺身方面亦ok,食到鮮味嘅,而唔係放入口唔知咩嚟嘅水準,前菜合格👍🏻主菜嘅鮑魚同龍蝦係新鮮嘅,見住店面係水缸捉上嚟,而大蝦就應該係冰鮮喇。望住廚師煮你就知道我一開始所講嘅野係錯嘅,廚師嘅功架,手法應該冇乜人可以係屋企學到😅味道方面係我食過鐵板海鮮入面頭三位,因為食材新鮮加上廚師會因應你口味去調味,所以適合每一個人👍🏻另外要讚嘅係唔會摧你交枱,每樣野都係等你慢慢食完,侍應先再叫廚師上下一樣野,最適合我地可以吹下水嘅老同學👨‍🎓份量都算多,廚師會睇你夠唔夠飽而去決定最後炒飯份
份量都算多,廚師會睇你夠唔夠飽而去決定最後炒飯份量👍🏻👍🏻👍🏻呢個價錢嚟講cp值好高,值得表揚一下👍🏻
2018-11-10
Anniversary
Dining Offer
Tasting Event
  • 南非活鮑魚
  • 鮑魚
2018-11-23 888 views
本身係佐敦番工,中午時間留意左呢間餐廳好久,每次都滿座。一直未有機會嘗試下。中午行過決定訂位同同事慶祝生日。七點去到,唔算太多人,一行三個男人,點左一個餐加散叫小食加支清酒。主要叫左個龍蝦餐,另加多隻龍蝦🍤,主菜入面仲有鵝肝、銀鱈魚🐟同安格斯牛朳,前菜有個刺身。前菜刺身無乜特別,不過不失同大營連鎖壽司店咁上下。反而想讚一讚個面鼓湯,個人鍾意幾濃味,有小小魚肉係入面,飲得出絕對唔係即沖果隻。龍蝦係新鮮游水嘅,煎到金黃色,非常香,諗起都想再食。鵝肝香口,入口即浴咁濟。銀雪魚同牛扒對比起有小小失色,但都係高分的。其間同其中一個女店員傾計先知道係家庭式餐廳,大家有講不盡嘅話題😂食到人地收工👍🏻👍🏻價錢對得住有餘丫👌
2018-11-21 644 views
本身係呢頭附近番工,本身約女朋友係附近簡單食個晚飯,冇意中發現呢間餐廳鋪面唔算太大,但環境唔錯。 店員超有禮貌主動推薦餐牌,最後選擇左巨蝦黑毛豬套餐,另加一枝梅酒。師傅全程會問清楚你嘅口味,巨蝦可以選擇原味或者黃金蝦我嘅選擇係黃金蝦。全程師傅同你有傾有講好似朋友咁,呢方面真係要讚一讚,以前都有食過類似嘅餐廳,師傅通堂勁cool坐係面前有好大壓力咁。講番食物方面前菜有大蝦沙律🥗刺身,都係好新鮮,主菜黃金巨蝦勁香,勁吸引,齒頰留香果隻😂真心冇誇張。菜式仲有廣島蠔(又係大大隻,鮮甜,唔會好似出邊啲餐廳有腥味)原隻魷魚筒仲有黑毛豬,份量勁多,最後仲有炒飯啱晒我呢啲長期餓嘅人🤤整體來講,味道好,份量足,店員有親切感值得介紹大家
鋪面唔算太大,但環境唔錯。
店員超有禮貌
主動推薦餐牌,最後選擇左巨蝦黑毛豬套餐,另加一枝梅酒。
師傅全程會問清楚你嘅口味,巨蝦可以選擇原味或者黃金蝦
我嘅選擇係黃金蝦。全程師傅同你有傾有講
坐係面前有好大壓力咁

講番食物方面
前菜有大蝦沙律🥗刺身,都係好新鮮,主菜黃金巨蝦
)原隻魷魚筒
仲有黑毛豬,份量勁多,最後仲有炒飯
啱晒我呢啲長期餓嘅人🤤
整體來講,味道好,份量足,店員有親切感
值得介紹大家
2018-11-19
  • 原隻魷魚筒
  • 炒飯
2018-11-09 584 views
上次同屋企人食過一次Dinner都覺得好味抵食架啦,今日中午係尖沙咀附近做野經過發現原來佢地有做埋lunch就入去食,正呀唔洗諗食邊間最後食左個鯖魚定食,埋單$5x呢個價真係好抵食又飽,仲要唔洗加一,而且野食質素仲要唔差添唔怪之得見到成場都係學生妹,一入去果陣仲以為去左學生食堂🤣🤣
最後食左個鯖魚定食,埋單$5x呢個價真係好抵食又飽
,仲要唔洗加一,而且野食質素仲要唔差添

2018-11-09
Lunch
2018-09-29 723 views
第一次試這間餐廳,同朋友慶祝生日,9個人消費8仟,食物一般,除了男侍應之後,女服務員態度極差,男廚師態度不好,本人和朋友都非常不滿,環境不好,價錢又貴,一定不會推介给明友,大家請小心.
2018-09-28
2018-08-06 1203 views
話說約左朋友晚餐係食韓燒,到左就入去等先,點知我冇睇舖頭名入錯左舖頭去左呢度,雖然環境吾係好靚,但係服務同野食都幾好,而且價錢係鐵板燒中吾貴,平常鐵板燒有龍蝦兩個人都要大約3千,和移家個餐12xx 有銀雪魚同鵝肝加四百轉龍蝦埋單都係17xx ,而且都整得幾好食,不過個炒飯我覺得就好麻麻,因為有煙肉好易有燶味吾知有冇得轉,所以食落有少少苦!服務員同厨師都好Nice同細心,下次可以再去,呢個價錢呢個質素做得幾好!
龍蝦
安格斯牛扒
鵝肝
  • 伊勢海老
2018-06-24 1173 views
自從搬到山林道工作以後,就常常在尖沙咀、佐敦覓食,中午經過鐵板先生門外,望了一下門口的餐牌,見價錢相宜,可以一試。選了甜汁金菇肥牛卷定食師傅就在你面食燒,聞著牛油香都肚餓了這個餐的麵豉湯跟一般的不一樣比較 creamy~ 有牛肉在湯中,特別好喝沙律就沒什麼特別,一般生菜配千島醬。至於金菇牛肉卷,份量算多,用很多牛油去煎,超香 但頗油。牛肉很香,金菇爽口,配飯是絕配,米是用上日本米,口感煙韌。最後還有甜品,雪米糍 $52元,超值,完滿

選了甜汁金菇肥牛卷定食

師傅就在你面食燒,聞著牛油香都肚餓了

這個餐的麵豉湯跟一般的不一樣
比較 creamy~ 有牛肉在湯中,特別好喝

沙律就沒什麼特別,一般生菜配千島醬。
最後還有甜品,雪米糍
$52元,超值,完滿
2018-01-15 2719 views
聖誕節晚飯🎄🎉🎁大時大節去左寶寶想食既鐵板燒💓我地叫左海鮮set $1088, 有火鷄沙律,魚頭豆腐麵豉湯,刺身,廣島蠔,鮑魚,魷魚,老虎大蝦,冷烏冬,炒雜菜,同甜品。打完出黎好似好多咁,但係食完兩個人都唔夠飽全部鐵板野煮出黎既都好香好好食,尤其係生蠔同鮑魚😍生蠔煎得啱啱好,咬開有汁唔會過熟,廚師落既調味好夾,櫻花蝦同蔥令佢更加香口。鮑魚好爽口😋一路食個口同對手都好忙,又要趁熱食又要影低廚師煮😂美中不足既係,餐牌寫左送香檳兩杯,飲落已經覺得冇酒味,去city super發現原來係果汁黎😐😣
聖誕節晚飯🎄🎉🎁

大時大節去左寶寶想食既鐵板燒💓

2017-12-25
Christmas
2018-01-11 1655 views
價廉物美既午餐定食,可電話預約,午餐不用加一服務,甜品是雪米糍,只是白飯有待改善﹗普通定食午餐有很多選擇;至於另一個 set A, B, C, D,對於不吃牛的朋友,只能選擇Set D了。

羊肉片定食
2018-01-11
Lunch
2017-09-26 2757 views
結婚紀念日去選擇左喱間餐廳,估唔到地方細細,出品竟然咁好,好驚喜!叫左個$1288套餐 食物都好新鮮,睇住師傅表演廚藝真係好得意 ,一邊睇就已經覺得好想食,香味一邊傳入鼻,先食刺身 新鮮,沙拉同湯 都不錯 ,條魚柳外脆內軟 加上陣陣香草香 ,之後就上馬來西亞大蝦,我同老公都超級無敵鐘意,好好食 旦黃蝦膏絆脆包 停品到口 蝦更是彈牙可口.到個蠔都好香口.第二主角 神戶牛 入口即溶 入夾左沖同寸 有口感,正正正. 之後重點個公仔炒飯 靚到呢 好開心 ,食埋炒菜 飯已經要包走 ,甜品是雪糕都唔錯.推薦大家一定要去試試待應也很細心 有服務 有禮貌
待應也很細心 有服務 有禮貌
Anniversary
2017-09-08 1829 views
琴日放假兩條友無所事事,行街行到餓就同老公搵野食,行過山林道見到有一間叫鐵板先生嘅鐵板燒,又見好耐無食鐵板燒,睇佐陣佢門口餐牌,有心水就入去試下,我哋揀佐個龍蝦餐,原嚟食佐鐵板龍蝦肉之後龍蝦頭仲可以免費煲湯或煲粥,從頭盤沙律、刺身、主菜、配菜到甜品,我同老公都覺得D嘢食好新鮮,好味。最後我兩公婆係抱住個肚行出門口咖,超滿足。估唔倒佢哋價錢合理之餘,D嘢仲咁足料咖,一定會再嚟
。估唔倒佢哋價錢合理之餘,D嘢仲咁足料咖,一定會再嚟
2017-09-07
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2017-09-04 1531 views
某夜,友人相約,説要帶我去一家極好吃的鐵板燒餐廳吃飯。前陣子在日本吃過叫人拍案叫絕的鐵板燒,心理帶著滿心期望到了這家餐廳。到了餐廳,雖説已經快要九點,裏面卻是沒有一個客人。友人大概是跟店裏厨師相熟的,馬上便熱情招待,所以我餐牌也沒看過,朋友和厨師便先行決定了。那也不錯,我就負責吃吧!活龍蝦刺身刺身素來是我的至愛,龍蝦刺身也不例外。這裏的龍蝦刺身尚算新鮮,入口彈牙爽口,不錯。南非活鮑魚先來的鐵板燒食品是南非活鮑魚。本來就不是很喜歡吃鮑魚的我,對此道菜期望也不大。吃下去,鮑魚不會過硬,口感適中,只是調味有點不合適。活北海道帶子皇帶子算是我比較喜歡吃的海鮮之一,但這帶子有點硬,調味也不好,不知道是食材的問題,還是烹飪方式導致美食失色呢?和牛薄燒鐵板燒當中,牛肉是我心目中的重頭戲。個人比較喜歡薄燒多於厚切,主要是因爲裏面包住的葱和蒜。薄燒也很看厨師的功力,畢竟薄薄一片,很容易過熟,同時又要控制好裏面配料的運用,免得蓋過了牛肉的鮮味。這道牛肉上菜時,我確實是有點失望,看上去有點馬虎呢。吃下去,牛肉質感正常,調味適中,算是我整夜最喜歡的鐵板燒菜式。可能因爲一直聊天喝酒,雖然沒點上炒飯那些,感覺到這

活龍蝦刺身

南非活鮑魚

活北海道帶子皇

和牛薄燒

可能因爲一直聊天喝酒,雖然沒點上炒飯那些,感覺到這裏也吃飽了,也非常滿足。由於是朋友請客,我也不知道這頓飯到底花費多少,但從店裏的一些餐牌所見,應該也不會便宜吧!這頓晚飯的材料確是名貴,但鐵板燒的烹飪方式偏向香港式的,不太合我的口味,我個人是應該不會再來的了。
2017-04-27 1266 views
朋友推薦呢度嘅鐵板燒,所以黎食。見到有個「極上馬肉套餐」,有帶子有鵝肝,我地又未食過馬肉,好特別,就試下啦。馬肉他他沙律。未食之前成日諗係馬肉係乜味道,只係知道馬肉係健康,低脂肪,豐富蛋白質。原來唔羶又唔腥,都幾滑。馬肉刺身。好滑。帶子皇,好厚肉,鮮甜。我最鍾意食帶子😍鵝肝煎得好香。加拿大鐵板馬肉。師傅煎得剛剛好,就算煎左都唔靭,又唔係太油。好味呀👍🏻兩個人食到好飽。總算挑戰成功又食左一樣新嘢😌
馬肉他他沙律

馬肉刺身

馬肉刺身。好滑。

帶子皇,好厚肉,鮮甜。我最鍾意食帶子😍

鵝肝煎得好香。

加拿大鐵板馬肉

兩個人食到好飽。總算挑戰成功又食左一樣新嘢😌
2017-04-27
馬肉他他沙律
馬肉刺身
加拿大鐵板馬肉
  • 帶子皇
2017-03-11 1495 views
有朋友話想食鐵板燒, 咁就上搵食網睇下啦, 呢間餐廳叫得自己鐵板先生, 夠專業吧, 而且坐落尖沙咀, 地點好就腳方便, 價錢亦唔離地, 一致通過食呢間! 呢晚一行三人黎食左幾個鐵板菜式, 鐵板燒真係要出街食先食到, 自己煮唔到~食肉獸朋友要求叫個安格斯牛扒, 牛嘅脂肪溶化出香味, 令人食指大動, 個牛扒肉質鮮嫩, 又多汁, 煮到剛剛好, 唔過老, 加埋蒜蓉味道更濃郁惹味!龍蝦已經起左肉切粒, 用左黃金色醬汁煮, 呢個汁超好食呀, 龍蝦肉好爽嫩, 口感一流, 龍蝦頭仲有濃香既蝦膏, 食龍蝦都食到心醉! 唔可以錯過側邊嘅多士仔, 夾埋龍蝦同汁食, 又另有一番風味!鐵板煎銀雪魚, 魚肉口感滑溜細緻, 魚肉油脂較豐盛, 幾乎入口即溶, 煎到外皮香脆, 味道豐富。

2017-02-05 6548 views
朋友提議食鐵板燒,來到山林道的鐵板先生。招牌十分顯眼,很搶眼的Logo。入內已經見到師傅積極製作食物,看起來很專業。不久更是「放火」,十分有氣氛。店內有不少套餐可選,第一次來我們就選了價錢較低的鮑魚餐淺賞。套餐先奉上刺身和沙律。雖是套餐,但質素亦是不俗。朋友對刺身讚不絕口,讚其鮮甜味美。沙律亦混入了不少蝦肉,十分足料,配搭的麻醬亦很開胃。重頭戲燒鮑魚十分好吃,鮑魚煮得軟滑,有咬口卻不痴牙。單吃是一種鮮味,混和香蔥香蒜又是另一種味道的享受。煎銀鱈魚同樣精彩,銀鱈魚魚邊燒得脆卜卜,魚身卻嫩滑。魚肉中滲出不少魚油,魚香四溢,入口味道很濃郁。兩道海鮮都是十分高質。及後的肉類和配菜沒有海鮮的驚喜,套餐來說卻仍是合格有餘。最後送上雪糕作甜品。進餐途中還讓我們有機會看見師傅表演「公仔飯」,用彩色飯粒拼出圖案,很特別。聽說這是因為當天有人慶祝生日。整體而言,刺身海鮮都十分高質。其他鐵樣菜式亦不錯。套餐價錢算是抵食。但二人餐for情侶可能較佳,兩位男仕share有點不足夠。
朋友提議食鐵板燒,來到山林道的鐵板先生。
招牌十分顯眼,很搶眼的Logo。
入內已經見到師傅積極製作食物,看起來很專業。
不久更是「放火」,十分有氣氛。
套餐先奉上刺身和沙律。雖是套餐,但質素亦是不俗。
朋友對刺身讚不絕口,讚其鮮甜味美。
沙律亦混入了不少蝦肉,十分足料,配搭的麻醬亦很開胃。
及後的肉類和配菜沒有海鮮的驚喜,套餐來說卻仍是合格有餘。
最後送上雪糕作甜品

Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
  • 南非活鮑魚
  • 雙色刺身