2012-11-07 5495 views
間中也愛到LCX一逛, 特別是中間那獨立的小舖, 化妝品飾品, 統統齊備, 將整人個潮流趨勢都領著, 偏偏在在中間隱藏著一家雪糕店, 櫃位滿小的, 陳設簡單, 本身對movenpick這品牌不會陌生, 跟haagen dazs深受甜迷的歡迎, 身價當然不會低吧! 記得數年前仍會在超市便利店的冰櫃找到迷你杯的蹤影, 但後來竟無聲無息地消失, 只剩下家庭裝, 教人失落透了。 自得知這個小寶藏, 恃著地利之便, 下班後過來解放涼快一下, 確是無比的快活。 口味約有八至十款, 雖比不上Haagen dazs那麼多, 但已教人頭痛好幾回, 不知怎樣取捨。 定價方面, 單球$35, 雙球稍為便宜一點, 只$60。 我倆各要了單球, 難得也當作雙球計算, 雖只省下區區的數元, 真有點窩心。 很高興這天碰到蠻多的甜品味道, panna cotta, tiramisu, 蛋白餅都各有魅力, 還是情傾香甜的cream brulee。 成品很輕巧, 空氣含量很少, 順滑如絲, 入口已在舌尖上慢慢軟化, 成份天然沒添加, 感受到濃重且純淨的蛋奶香, 夾雜脆糖粒, 香脆不黏牙, 的確有幾分在吃焦糖布甸的感覺,

成品很輕巧, 空氣含量很少, 順滑如絲, 入口已在舌尖上慢慢軟化, 成份天然沒添加, 感受到濃重且純淨的蛋奶香, 夾雜脆糖粒, 香脆不黏牙, 的確有幾分在吃焦糖布甸的感覺, 每口都是焦糖的甘甜, 甜度控制很好, 沒半點負擔, 似是將幸福甜蜜都擁抱著一樣。

到目前為止, 仍只得海港城的小櫃位, 未知遲些會否擴充至別區, 或是供著座位就更好, 讓人可細嚐當中的甜美。
2012-08-07 3254 views
前一阵很爱吃Ben & Jerrys 尤其是那款Chocolate Therapy 醇厚的巧克力味 细腻的雪糕质地 真是让人欲罢不能每每吃完 第二天就自觉的去做运动 嘿 满足口腹之欲 也增加了锻炼的决心 倒也不失为一件好事爱折腾的人 大概都这样吧 就跟打了鸡血一样 莫名的瞎起劲回到正题 现在又过了12点了 码完这些 就要立刻去睡觉 来回味一下周末的冰淇林心情 Double Scoop $60 点了朱古力和云呢拿口味喜爱的依旧是朱古力 浓郁的可可味道 质感却较为轻薄 不会甜腻 而云呢拿的话 口感上并没有Ben&Jerry家的奶香味重 质地也相对不那么滑 但是比起Ben家的厚身 M家的轻巧薄身 吃两颗应该也不会饱滞 吃完两颗雪球 逛街的疲顿也一扫而去 打道回府~
醇厚的巧克力味 细腻的雪糕质地 真是让人欲罢不能
每每吃完 第二天就自觉的去做运动
嘿 满足口腹之欲 也增加了锻炼的决心 倒也不失为一件好事
爱折腾的人 大概都这样吧
就跟打了鸡血一样 莫名的瞎起劲

回到正题 现在又过了12点了 码完这些 就要立刻去睡觉
来回味一下周末的冰淇林心情
Double Scoop $60 点了朱古力云呢拿口味
吃完两颗雪球 逛街的疲顿也一扫而去 打道回府~

2012-07-29
  • 朱古力味
2012-08-01 2129 views
食完個下午茶,再食多個desserts,咁就係perfect係尖沙咀遊下遊下,就遊左去LCX.咁就當然係去我既至愛brand - movenpick啦!得果度先有,真係可遇不可求我就當然點了my favourite favour:stracciatella意式碎朱古力,而朋友就點了her favourite favour:swiss chocolate瑞士朱古力!我倆都點了cone!皆因都係喜愛食個餅個cone做得好脆,唔錯!雪糕好味好滑,鐘意佢似乳酪味,yummy!與盒裝無異,有一貫水平!最愛有朱古力粒,加埋食落就有2種口感題外話:可能個鋪位細,得1個員工,我去到既時候咁岩係冇人,都等左2個字先有人返黎!雖然係非繁忙時間,不過始終有2個員工會好d,咁都有員工去toilet可以互補下!

係尖沙咀遊下遊下,就遊左去LCX.
咁就當然係去我既至愛brand - movenpick啦!
得果度先有,真係可遇不可求

上:swiss choco 下:stracciatella
我倆都點了cone!皆因都係喜愛食個餅

個cone做得好脆,唔錯!
最愛有朱古力粒,加埋食落就有2種口感

2012-07-31
TakeAway
$38 (Tea)
上:swiss choco 下:stracciatella
  • stracciatella意式碎朱古力
2012-04-07 1351 views
平均$30一球,其實真的蠻貴,但都算大球,而且真係好好食。試吃了幾款口味後,選了panna cotta 和creme brûlée。沒有雪得過份冰硬,每一口都是那麼細滑,太感動了!Panna cotta 奶油中捲著覆盆子果醬,以絲絲果酸平衡濃郁奶香,口感細緻;creme brûlée甜得很溫柔,焦糖味很突出,雖沒有本來custard那種流盪的口感,但這個冰涼的雪糕版本依然幼膩,很不錯。見其網站羅列還有很多不同口味都未有在LCX店面見到。希望MOVENPICK可以在香港多開分店啦,賣多幾種口味啦
平均$30一球,其實真的蠻貴,但都算大球,而且真係好好食。
panna cotta + creme brulee

2012-04-04
panna cotta + creme brulee
  • panna cotta icecream
2012-01-02 1171 views
去完會展嘅美食嘉年華後, 坐小輪過尖沙咀睇燈飾,行到Lcx見到有Movenpick專櫃, 就買一杯雙球雪糕做飯前甜品!一球意大利奶凍, 另一球係我最喜愛嘅Stracciatella意大利奶凍第一次食, 質地好滑好厚身, 好香奶味,當中又有酸酸哋嘅士多啤梨醬, 好味 x 100! 如果再減番少少甜味就要x1000了!其實唔係佢特別甜, 只係我個人口味喜歡少甜, 我飲珍珠奶茶會要微甜, 即正常嘅30%(如果有15% 就 perfect了!)Stracciatella 我食開家庭裝, 佢雪糕甜味無咁重, 好香fresh cream 味, 又有D 似yogurt 味, 當中仲有好多朱古力粒粒, 好味x1000!Movenpick係瑞士雪糕, 家庭裝都寫明係瑞士造, 咁果D朱古力就即係瑞士朱古力, 難怪咁香濃啦! 我以前係Haagen-Dazs嘅fans, 而家轉會去咗Movenpick, 可惜只得Lcx有專櫃,希望日後會有多D分店遍佈全港就好喇!

去完會展嘅美食嘉年華後, 坐小輪過尖沙咀睇燈飾,
!
上面是意大利奶凍, 下面是Stracciatella
好味到唔捨得吞呀!!!
x 100! 如果再減番少少甜味就要x1000了!

x1000!

Espresso 好香滑, 正!
讚不絕口! 正!正!正!!!
Maple Walnut 裏面有好多合桃肉,但楓糖漿好甜, 我唔係好頂得順!
2011-12-27
$50+
上面是意大利奶凍, 下面是Stracciatella
好味到唔捨得吞呀!!!
Espresso 好香滑, 正!
讚不絕口! 正!正!正!!!
  • Stracciatella
2011-12-28 532 views
在隔壁吃完下午茶之後, 來了這裡吃雪糕.雙球雪糕 $60: 9分, 大家分吃了這客雙球雪糕, 揀了焦糖味及朱古力味, 雪糕香滑, 有奶香, 雪得溫度剛好, 不會太冰, 焦糖味甜度適中, 還有焦糖粒, 至於朱古力味就有濃烈的朱古力味.這裡的雪糕甚麼時候也是令人滿意. 謝謝姊妹請客.
在隔壁吃完下午茶之後, 來了這裡吃雪糕.

這裡的雪糕甚麼時候也是令人滿意. 謝謝姊妹請客.
2011-11-16 405 views
吃了辣味沙律又沒有茶飲,壽司店門口的移動豬就是我們的救星, 況且美人一向是其忠實粉絲,順道彌補一下大家吃得不滿足的心靈!早在等位時已選定飯後甜品心水口味,笑容如雪糕般甜美的店員小姐也歡迎試食,看到lemon n lime 雪葩,在一眾口味中應最為清新,原來是日改為passion fruit熱情果,只是名牌沒有改而已。哇塞~~~那酸比甜重的熱情果味即時令我變了酸梅乾超人(對~~我是看IQ博士長大的),強烈酸味過後,發現那濃香熱情果味的確很真實自然,跟平時台茶的百香果糖漿的濃甜不一樣感覺,加上雪葩質感幼細輕柔,入口溶化的感覺即時令剛才辣味消失,整個口腔變得舒服得多。店員小姐看到我的奇怪嘴面,即時再挑一小口焦糖xx雪糕給我平衡一下,好細心!焦糖雪糕的甜較其他口味濃,甜而不膩的平衡了剛才熱情果的酸,難怪很多顧客同點這兩款口味,皆因出現相輔相承的出色效果,有道理有道理。 雪糕盤比其他大的朱古力雪糕今次不在選擇之內,只因好戲在後頭。提粒米蘇,不像真的提拉米蘇般有濃郁芝士味,幼滑度卻如真正意式那種軟如綿質感相似,些微酒味令雪糕甜美中更有特色,不錯; 另一款是其著名香草雪糕,雪白雪糕裡佈滿很多天然香草
好多雪糕耶

店員小姐看到我的奇怪嘴面,即時再挑一小口
提拉米蘇+香草
香草雪糕,雪白雪糕裡佈滿很多天然香草籽,充滿奶香的幼滑雪糕口感充實,食後更不會有上痰後遺症,用料絕對優質嘛!

那透明船槳似的膠匙很有趣,完全可以將杯內雪糕刮得乾淨,用來篤檸檬茶一定比那些幼得無法著力的塑膠匙好,美人更提醒可以用作將面霜轉在小樽,好一個廢物利用,總比吃完丟掉那麼不環保!

$30 (Tea)
好多雪糕耶
提拉米蘇+香草
  • 香草雪糕
2011-10-20 338 views
前一陣子, Gr-up-n團購promote此品牌. 可惜miss-out, 剛巧我的 Best Friendly Friends 就把握到這個良機.讓筆者可以踏入初秋, 大閘蚧三蛇肥的嘅日子,品嚐到這個 (100gm)杯庒 Vanilla Cream 口味.正如推介標題: 食不知價 之 一試傾心, 果真一試傾心. 入口甜度正合我意 (對於身體有糖反應的我, 就怕糖份過高而出現過敏).正如我最欣賞的調味方法: 最喟能凸顯食材芳香者為勝. "Just enough to taste"正在回家途中的車廂內, 偷偷用小匙輕輕掏一勺進嘴. (按: 任何公共車廂內一律嚴禁吸煙及飲食, 勿以身試法)OMG, 少有的在口中不捨得下嚥: 先是濃烈的奶脂香氣, 升上鼻樑, 再來就是讓舌頭感覺到重量的質感. 這感覺尤好洪水湧至, 不勝負荷, 筆者眼珠不禁往上翻, 脈象紛亂, 一双面珠墩泛着紅彩. 險些尖叫(好味呀!!!)起來登時知到/也不能待慢這小小杯, 馬上抖擻精神, 以品嘗高級甜品碟一般的姿態看待.驚艷不斷, 隨之而來的Vanilla香氣是來得非常天然, 佮到好處仿彿就由 新鮮採摘的 "云尼拿豆莢"
讓筆者可以踏入初秋, 大閘蚧三蛇肥的嘅日子,

正如推介標題: 食不知價 之 一試傾心, 果真一試傾心.

登時知到/也不能待慢這小小杯
, 馬上抖擻精神, 以品嘗高級甜品碟一般的姿態看待.

驚艷不斷, 隨之而來的Vanilla香氣是來得非常天然, 佮到好處仿彿就由 新鮮採摘的 "云尼拿豆莢" 所釋放出來的原味,
舌根受了這個essense並沒有帶來負擔(用云尼拿香油就會嗆喉, 帶來咽喉敏感)出來

要評價分數嗎? 中國人優良傳统: 「讚得含羞罵得兇 」 不是值1000分, 嘴總不願吐出 "100分" 的.

一些事不太緊要, 但總是不能釋懷:
外賣包庒方法確實不敢供維
. 動用雞皮紙盒又欠奉餐具, 乾冰照頭淋, 不消一會兒, 膠袋旁都沁出水來.
相比Ha-g--D-z, 這包庒就是欠了Grand的感覺.

朋友題點: 「大鄉里呵大鄉里, 小匙不就是藏在杯蓋的上方嗎? 只需動動手, 把杯蓋頂部的貼紙撕掉就能吃!
2011-10-19
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
Celebration
Chinese New Year
行行下Lcx,見到Movenpick個專櫃仲係到於是說服我好友一齊食佢我地叫左tiramisu同楓葉蜜糖,double $55佢個tiramisu真係最好味,味道就好似食緊舊tiramisu咁好好味至於個楓葉蜜糖,出奇地d甜味岩岩好好正,睇黎my new favourite ice-cream係佢)不過可惜今次冇得夾佢個隻朱古力牌是日大食之旅完結,好友同我都開心we will have t againn::)))
行行下Lcx,見到Movenpick個專櫃仲係到

於是說服我好友一齊食佢

我地叫左tiramisu同楓葉蜜糖,double $55

好好味

至於個楓葉蜜糖,出奇地d甜味岩岩好

不過可惜今次冇得夾佢個隻朱古力牌

是日大食之旅完結,好友同我都開心

we will have t againn::
)))
2011-05-14
TakeAway
$27.5 (Tea)
2011-05-29 205 views
路過此地, 想吃杯雪糕先起行.瑞士特濃忌廉及蛋白脆餅 $30: 9分, 一球$30, 兩球$55, 剛吃飽, 要一球好了. 雪糕溫度剛好, 不會太實, 吃落口質感好好. 味道揀了瑞士特濃忌廉及蛋白脆餅, 忌廉的確夠濃, 也有蛋白香.兩三下就幹掉一球. 看來要盡程去吃, 還是要去吃自助餐呢.
路過此地, 想吃杯雪糕先起行.
兩三下就幹掉一球. 看來要盡程去吃, 還是要去吃自助餐呢.
TakeAway
$15 (Tea)
  • 瑞士特濃忌廉及蛋白脆餅
(Non-member)
2011-04-01 67 views
一直好想試movenpick 既雪糕,禁岩去lcx行街,原來佢地開左個"門市部".忍唔住試返個飯前甜品,見到$30一個球,$55雙球,唔算貴其實好想試雙球,不過轉個頭要食飯,試住一個先去到counter個兩位男員工都好好笑容,仲叫我試下雪糕岩唔岩口味先.同埋佢地"不"雪糕都好快手,兩,三下子就"不"到一個球.佢推介左意大利奶凍,佢話好多客人揀,呢隻口味好香奶味,又有絲絲既士多啤梨果醬.好鍾意最後試左再幾隻味,都係揀左呢隻.btw,影左相,不過無時間upload.
忍唔住試返個飯前甜品,

見到$30一個球,$55雙球,唔算貴
其實好想試雙球,不過轉個頭要食飯,試住一個先

同埋佢地"不"雪糕都好快手,兩,三下子就"不"到一個球.

佢推介左意大利奶凍,佢話好多客人揀,
呢隻口味好香奶味,又有絲絲既士多啤梨果醬.好鍾意
最後試左再幾隻味,都係揀左呢隻.

btw,影左相,不過無時間upload.
2011-03-31
Waiting Time
2 Minutes (TakeAway)
  • 意大利奶凍味雪糕
2011-03-21 40 views
位於lcx中間~經過見到都想食雖然30蚊1球, 不過貴得有道理先試味然後揀左... 焦糖燉蛋質感嫩滑, 口感一流, 入口即溶焦糖味重但唔會好甜好似真係食緊一個真正既焦糖燉蛋咁 店員"不"左一球雪糕之後仲加左一塊朱古力牌係上面係supermarket買一盒盒個d係無架 又靚又好食! good
位於lcx中間~經過見到都想食
雖然30蚊1球, 不過貴得有道理

先試味
然後揀左... 焦糖燉蛋
質感嫩滑, 口感一流, 入口即溶
焦糖味重但唔會好甜
好似真係食緊一個真正既焦糖燉蛋咁

店員"不"左一球雪糕之後
仲加左一塊朱古力牌係上面
係supermarket買一盒盒個d係無架

又靚又好食! good
2011-03-18
TakeAway
$30 (Other)
  • 焦糖燉蛋
2011-02-24 58 views
(點解呢度話2月21號結業架!明明我22號食!我23號行過都見到仲o係度!)o個日o係lcx行過,竟然發現有movenpick雪糕!以前o係超市買過盒裝黎食,一試難忘,今次見到有counter真係好興奮!不過見價錢都唔平($30一球, $55兩球),當我仲猶豫緊既時候,店員姐姐就"筆"左一細匙Double Cream and Meringues既雪糕俾我試,佢話呢隻味係拎過獎的。一入口,同普通vanilla雪糕唔同,有淡淡既奶味,有d好似焦糖既野o係雪糕入面,整體黎講唔會甜到漏,都幾中意,所以要左一球。另外一球食左Swiss Chocolate,中意食朱古力既人不能錯過,d朱古力好香濃,雪糕入面仲有一片片薄薄既朱古力,唔駛咬,入口即溶,真係令人回味無窮!雪糕面頭有塊movenpick朱古力牌,不過太甜,我估主要作用係俾人影相用,唔係食。如果movenpick o係香港開店就好喇!

如果movenpick o係香港開店就好喇!
2011-02-22
2011-02-20 86 views
1st visit因見食友通知,tst有個chocolate trail............所以之前同友人們喺elements食完晚飯後,即刻坐taxi來..........因呢個攤位都喺因為chocolate trail先有,所以只會做到feb 20, 11..............jan 28, 11, 叫咗 : 1) double scoops (優惠價hk$60)-我揀咗passion fruit and mango sorbet + maple walnut-最後喺白朱力,牛奶朱古力同黑朱力movenpick牌中揀來黑朱古力 -佢嘅熱情果酸味強過果味,而且芒果味唔多食到,所以個人覺得麻麻-楓糖合桃,很有楓糖獨有嘅香甜味,也有果仁味-但因之前dinner食咗太多嘢,所以有點艱難去完成佢2nd visit同食友clarify完個特濃忌廉後,決定要盡快嚟試............feb 05, 11, 2人嚟,買咗 : 2) single scoop (優惠價hk$30)-友人揀了pear sorbet-之前女店員好慷慨咁比我試咗1大"羮",裡面有碎咗嘅熟梨肉,而且滿是啤梨熟
1st visit

1) double scoops (優惠價hk$60)
-楓糖合桃,很有楓糖獨有嘅香甜味,也有果仁味
-但因之前dinner食咗太多嘢,所以有點艱難去完成佢
2nd visit

2) single scoop (優惠價hk$30)
-友人揀了pear sorbet
-之前女店員好慷慨咁比我試咗1大"羮",裡面有碎咗嘅熟梨肉,而且滿是啤梨熟成嘅香甜,不過個人不大喜歡熟透啤梨嘅味道,又會令我諗起腍pat pat嘅果肉
-但好此道者,的確是很好嘅選擇,1啖入口也會令人覺得很足料,無欺場

3) double scoops (優惠價hk$60)
-我今次就揀咗cream brulee + double cream & meringue
-cream brulee,香香甜甜,也有奶香味
-double cream & meringue就更滑,很creamy,中間也會食到蛋白糖碎,用來平衡1吓個微甜嘅double cream就最好喇
-今次因為無事前食飽飽,所以對於呢雙球,很滿足呢
* 其實所供應嘅味道選擇唔多

* 所有牌都放於這個玻璃兜中........每片都好薄脆

* 見到有食家寫佢好似喺3點時段有個朱古力棒嘅試食,即喺珍寶珠size嘅movenpick雪糕球+chocolate coating+nuts,好吸引咁架..........不過我同佢無緣份
2011-02-05
$60 (Other)
2011-02-07 77 views
小時候不愛牛奶,所以也不大喜歡雪糕,吃雪糕純粹是為了下面的脆筒.長大後開始喜歡上這甜魔欣物,不過仍是保留了只買有脆筒的雪糕,不買杯裝的習慣.這次讓我破例的就是從瑞士而來的Movenpick.一直只能在超市買到或在少數酒店buffet吃到,現在因海港城朱古力節短暫開放專櫃,當然不能錯過.單球$40,雙球$70,推廣優惠期內,2種都減$10.記得在酒店buffet第一次吃到Movenpick時,就愛上了其香濃幼滑的口味,予人真材實料的感覺,比哈記來得吸引.店員十分慷慨,不斷叫我們試食,試食的份量也是大大的一口,把好幾種口味都試完了,心大心細的猶豫很久,決定與妹妹各要一杯雙球.店員毫不吝嗇,把雪糕大球大球放進杯裡,每杯雪糕還可配選一塊牛奶,白或黑朱古力的精緻名牌.用印有Movenpick字樣的船杖狀平底匙吃著,份外幸福.我的那杯上面是Maple Walnut,香草雪糕底的加上楓糖漿和核桃,香滑而不膩,不會過甜的楓糖和果仁味香的核桃粒十分合襯.核桃沒有澀味,選料佳,脆脆的為雪糕增添了不少口感.下面那球是Passion fruit and mango sorbet,試食時店員提醒了我們味道會比較
我的那杯上面是
Passion fruit and mango sorbet,試食時店員提醒了我們味道會比較酸,這正合我這個愛酸鬼的心意.熱情果和芒果味酸甜開胃,果味濃郁,大啖大啖的吃都不覺滯.這個movenpick沒有一般sorbet般易溶,不用吃得很狼狽.黑朱古力名牌味香薄脆,但個人略嫌偏甜,要是能再甘香一點定能跟雪糕更配,但可能是為了大眾口味而不選可可成份再高的朱古力吧.
妹妹的那杯上面是
Espresso,咖啡味香濃,混在雪糕中又不失滑溜cream感.中間又有榛果脆粒,十分好咬口,吃一杯絕對比喝一杯Espresso滿足.下面那球是Pear sorbet,據說有高達43%的果肉含量,的確是啖啖梨肉,清甜,感覺沒那麼肥的口味.不過相對之下我還是比較喜歡酸甜口味的sorbet,感覺更fresh.牛奶朱古力名牌同樣薄脆甜滑,不錯.
買完雪糕已快3時,聽到店員說3時有試食會,可以排隊免費試食
朱古力棒,已捧著兩大球雪糕的我仍不罷休,湊熱鬧又去排隊.2位大廚把一支支雪糕棒沾上朱古力,再加上配料而成.朱古力棒有兩款口味,先取了Espresso味的朱古力棒,花生碎朱古力脆片包著2口香淳軟滑,朱古力脆片厚度剛好,不會太硬咬不開,又不會太薄一咬整片碎掉,太美味,連忙又去再排隊.第二次取得Strawberry味,朱古力脆片上灑了紅桑子,酸酸硬硬的,跟咬開中間包著的草莓味雪糕十分合襯.雪糕莓味濃香,中間還有大塊果肉,酸酸的但又有乳滑感,好吃.

專櫃還有特有的Double cream & meringue,個人嫌太膩,但也是值得各位去一試的.看到不少顧客都是在附近板長等餐廳等位等得無聊便去光顧和試食.雖然定價偏高,但20/2專櫃撤櫃前定會忍不住又去光顧.盼望Movenpick主題餐廳可在香港開業,屆時便可以吃到多款Movenpick甜食.
2011-02-06
Waiting Time
1 Minutes (TakeAway)
$60 (Tea)
  • Espresso
  • Maple Walnut
  • Passion fruit and mango sorbet
  • Pear sorbet
  • 朱古力棒