2021-05-29 123 views
住東涌既朋友生左小朋友, 探完BB就去醫肚我地就去左東薈城睇下有咩食, 見到D間滿樂潮州勾起我地食潮州菜既慾望咁我地就入左去食入面都光猛, 枱同枱之間距離夠, 夠晒社交距離, 又岩吹下水冇幾耐就黎個兩個前菜, 甜甜地, 幾開胃鵝片+墨魚片D個係食潮州野必叫的, D滷水真係完完全全滲入鵝肉度, 唔只係流於得係皮度, 超級好味, D墨魚片彈牙, 好味蒜香梅汁蒸鱔片係夏天就最想食D酸酸甜甜既野, 職員就推薦左D個比我地, 食落唔單止個味逹到我地既要求, 個鱔片仲要係好彈牙, 好夾D隻汁, 職員推薦得好方魚肉碎粥咁主食我地就梗左D個方魚肉碎粥, 本身我想食蠔仔粥, 但友人原來唔食蠔仔, 咁醒目既職員就推薦D個, 食落其實就係蠔仔弼既冇蠔仔版, 方魚好香, 肉碎就增加左口感, 唔錯鴛鴦水晶包食飽梗係要食下甜品啦, 潮州既甜品都比較特別, 有D個水晶包, 個皮幾煙靭,  食落甜甜地, 幾好味, 口感幾好總結估唔到幾好味, 性價比幾好, 特別想推薦鵝片, D個必叫的!
見到D間滿樂潮州勾起我地食潮州菜既慾望
咁我地就入左去食
冇幾耐就黎個兩個前菜, 甜甜地, 幾開胃

鵝片+墨魚片

蒜香梅汁蒸鱔片

方魚肉碎粥

鴛鴦水晶包

2021-05-27
2021-05-26 113 views
放假同老婆去了大澳遊玩了一天,之後返東涌順便食晚餐才回家,今次就揀了一間食潮州菜的酒樓。店員會送上潮式花生及酸菜,非常開胃。本來想食滷水鵝,但老婆唔食鵝,唯有試其他。半煎煮馬友魚:馬友煮得超好味,以上湯炆煮至熟,湯底充滿魚肉鮮甜及馬友魚油的甘香,加上大量香葱及芫茜等調味,即使食到最後魚肉依然唔腥,魚肉甘香嫩滑,連湯都完全要喝掉,不要浪費精華。和味橙香排骨:老婆最喜歡的小菜,一上枱已經聞到刺激味蕾的橙香酸味,入口即時醒晨,酸味刺激味蕾,排骨炆得很腍,十分開胃。蓮子棗皇糕:棗皇糕裏面有粒粒的蓮子碎,非常有咬口,而且棗皇糕新鮮熱辣又不會過甜,煙煙韌韌又飽肚。

店員會送上潮式花生及酸菜,非常開胃。

本來想食滷水鵝,但老婆唔食鵝,唯有試其他。

補番母道節果餐既食評🤣 媽媽最愛鮑參翅肚 所以試下依間東涌既潮州菜 提早慶祝所以好多位 坐得舒服~ 叫左個set 人均under $700 少少貴 不過媽媽食得滿足都值得😋✅ 龍鬚子母中蝦外面係脆脆 冇咩味 入面隻蝦夠大隻 但炸得耐左 少老✅ 紅燒潮州中鮑翅全晚最佳 媽媽大贊潮州翅好好食 同埋個底有蠟燭座住 令佢keep住熱✅ 蝦子海參伴鵝掌好肥美!滿滿既膠原蛋白 汁調得好惹味!✅ 脆皮炸乳鴿即炸熱辣辣!➡ 正常冇咩特別:瑤柱肉碎煮水瓜壽桃|木瓜燉雪耳|生果拼盤🦁 滿樂潮州東涌達東路20號東薈城名店倉地下22號舖尖沙咀彌敦道132號美麗華廣場一期食四方4樓405 號舖🦁 人均消費:$666|推介:❣❣❣️❣️/5

✅ 龍鬚子母中蝦
外面係脆脆 冇咩味 入面隻蝦夠大隻 但炸得耐左 少老

✅ 紅燒潮州中鮑翅

✅ 蝦子海參伴鵝掌
好肥美!滿滿既膠原蛋白 汁調得好惹味!

✅ 脆皮炸乳鴿

壽桃  木瓜燉雪耳
生果拼盤
脆皮炸乳鴿
2021-05-25 114 views
這間位於東薈城的滿樂潮州,主要以潮州菜為主,多款地道潮式食品供應,還有多款套餐,適合一家大細光顧。父母親節都有套餐。先送上潮式小食。潮州咸雞花生咸雞雞皮皮下脂肪不多,雞皮爽口,雞肉嫩滑且有醃製過的咸味,下面以香脆的炸花生墊底,送酒一流。半煎煮馬友魚原條馬友略煎至表面帶金黃,再加上上湯煮至馬友剛熟,馬友魚皮有彈性,魚肉雪白嫩滑,而且鮮甜。鮮蠔仔泡粥蠔仔粥裏面有超多的蠔肉,每隻都脹卜卜,蠔肉鮮甜不腥,還有些炸至香脆的方魚,冬菇及肉碎,完全無味精,食完都不會口渴。

父母親節都有套餐。

先送上潮式小食。

潮州咸雞花生

鮮蠔仔泡粥
喜歡這飯店的食物比較淡口,不會落太多的鹽和味精,又近屋企,外賣加餸一直喜歡用它。但收銀姐姐的態度強差人意。是的,衹需買外賣,外賣沒有付服務費,但請你不要覺得厭煩,你公司需要每分每毫的生意,令客戶多走兩步不跟你們買是很容易的。

但收銀姐姐的態度強差人意。

2021-05-23
TakeAway
2021-05-23 50 views
這家的開胃菜惹味的很,酸菜爽脆剔透,把我們的味蕾一下子就打開了,首先上來的是潮州鹹雞,半隻雞的份量剛剛好,不大不小,顏色是淡淡的醬香色,味道沒有客家得鹹,肉質緊實,很有雞味,我一口氣吃了好幾塊下肚。半煎煮馬友魚,馬友被煎的剛剛好,雖沒有乾煎的那麼金黃,但說到底因為是半煎煮,其實是多了鮮美的湯汁,伴著我喜歡的芹菜、小白菜,著實讓人喜愛。魚肉鮮嫩,沒有泥土腥味,配上一大口濃濃的湯汁放進嘴裡,真是美味極了。合味橙香排骨這是一到必食菜。對我而言,雖不喜歡豬肉去,但因為加了香橙,它的清香和甜蜜包裹住肉汁,吃起來絲毫不覺得肥膩,甚至讓我有種齒頰留香的感覺。接下來是我期待已久的這碗看似平常的的蠔仔粥,蠔仔看上去像白糯糰子,一個個圓嘟嘟、滑奴奴的,放進嘴裡,好神奇的感覺,因為入口即溶,好鮮嫩啊..... 粥裏下了很多大地魚乾,咸鮮味十足,再配上芫西的香味,分外好吃。

2021-05-23 55 views
自從屯赤公道開通吉東涌真係方便好多,行完街就搵個地方食飯,選擇又多,真係weekend好去處鮮蠔仔泡粥-份量多,夠二至三個人食,蠔仔多,加入魚乾有小心思半煎煮馬友魚-馬友肉厚又滑,半煎煮仲有少少魚湯可以飲,魚湯鮮甜加上大量香芹同白菜,非常美味潮州咸雞花生-咸雞咸香入味,送飯一流,花生香脆,食唔定口和味橙香排骨-大大件排骨加上美味甜酸汁非常惹味,特別是香橙味濃又夾排骨連子棗皇糕-棗紅糕唔太甜,煙銀,加上蓮子特別得黎又多一層口感

潮州咸雞花生-咸雞咸香入味,送飯一流,花生香脆,食唔定口

2021-05-18 116 views
哩日約左朋友去東涌搵食🤤 你無睇錯真係👉東涌! 唔打唔撞下(其實係不情願無奈下)係哩區碌左一段時間🙈放工喺東薈城食就最方便不過啦😄 入面有間潮州菜同事食過話唔錯,所以一於去試下。·🐖韭菜豬紅  HKD$58/小份平時去食潮州打冷既熱門潮式小品,份量都唔少,$58幾抵食👍 豬紅鋪滿哂成個碗,一咬即化好軟綿🤩 而韭菜箭底仍然保持到翠綠,口感keep到爽口😋·🥣咸菜豬肚湯  HKD$168個湯幾夠胡椒味,豬肚洗得乾淨👍 完全無膻味!! 咸菜醃得不錯,鹹香酸味足,口感爽脆。除左豬肚,湯亦用上豬肉🐖一起烹煮,令湯頭更加鮮甜😚·🐟椒鹽九肚魚  HKD$98/例賣相精緻有花心機😻 用紅色椒鹽粉砌成”味道”2字🤩 好有feel!九肚魚炸得香脆,雖然唔算好大條,但都頗有咬口,惹味香口😋·🐮清湯蘿蔔牛筋牛腩煲  HKD$128/例湯頭整得幾清無乜油,就算用左牛筋牛腩一齊煮都唔會好油膩👍牛筋牛腩口感軟腍,唔會硬磞磞,抵讚! 而白蘿蔔軟嫩無渣,入口順喉😽·🥣鮮蠔仔泡粥  HKD$78粥既質感係類似稀飯🍚 食後感覺飽肚。蠔仔份量多又飽滿肥美😻 粥品味道好鮮甜,而且還加入香芹、冬菇及肉碎一起烹煮,好豐富😋

🐖韭菜豬紅  HKD$58/小份

🥣咸菜豬肚湯  HKD$168

除左豬肚,湯亦用上豬肉🐖一起烹煮,令湯頭更加鮮甜😚
🐟椒鹽九肚魚  HKD$98/例

九肚魚炸得香脆,雖然唔算好大條,但都頗有咬口,惹味香口😋
🐮清湯蘿蔔牛筋牛腩煲  HKD$128/例

湯頭整得幾清無乜油,就算用左牛筋牛腩一齊煮都唔會好油膩👍

🥣鮮蠔仔泡粥  HKD$78

2021-04-27
  • 鮮蠔仔泡粥
2021-05-11 244 views
從迎東村出到東薈城,都是10分鐘左右,在商場地下有很多食肆,見到這間潮州菜幾特別。現在還是四人限聚令,今晚兩個人都可以坐到大枱,每枱的距離亦很遠。潮州鹹雞花生潮州菜凍食是非常普遍,這一隻咸雞其實不是太咸,和想像的有點不同,雞肉亦鮮嫩,很容易入口,本以為要配飯一起吃,結果一件一件不停口,加上花生粒很香脆。和味橙香排骨每一件都大大嚿,香甜的橙醬汁配搭排骨肉,又酸甜又有咬口,靠近排骨的肉是特別滋味。蓮子棗皇糕這個是比較養生的傳統甜品,喜歡紅棗的味道,那個甜味感覺很滋潤補身。仔細看是分了一層層的,中間夾着蓮子粒。

2021-04-29
2021-05-08 81 views
平時食得多日本野,刺身、壽司、拉麵等,有時都想轉換下口味,今日入到東涌就試下啲潮州菜帶比味蕾新刺激。餐廳裝修同環境都算舒服,食物又唔差!前菜上左兩碟小食,分別係咸菜同蓮藕。蓮藕有驚喜,有別於一般爽口嘅形象,食落少少似糖冬瓜,令人好深印象。我地先叫左半隻潮州咸雞花生,雞味十足又嫩滑。我自己想食好耐嘅半煎煮馬友魚終於食到啦!平時食到嘅馬友多數都係煎或蒸。今次半煎煮令我有驚喜,一嚟煎過令魚嘅油份滲出,表皮焦脆,令味道豐富。再用湯煮嘅時候保持魚嘅鮮味,配埋麵豉、白菜仔等配菜,好食到停唔到口。食完魚再食道和味橙香排骨,同之前食過嘅香橙骨唔太同,佢地橙味可以用撲鼻而來黎形容。骨頭唔算大,肉嘅比例多,味道酸甜,好開胃。仲叫埋潮州菜唔少得嘅鮮蠔仔泡粥,食到蠔仔嘅鮮味之餘,同時又飽肚嘅感覺。我地更撈埋馬友魚嘅魚汁嚟個crossover,係成功嘅,又提鮮了。最後當然要叫返個甜品收尾。我個人本身愛食紅棗糕,而呢個蓮子棗皇糕食落有啲似馬蹄糕,裏面一粒粒嘅蓮子有咬口,紅棗味道突出,值得一試。
平時食得多日本野,刺身壽司、拉麵等,有時都想轉換下口味,今日入到東涌就試下啲潮州菜帶比味蕾新刺激。
餐廳裝修同環境都算舒服,食物又唔差!

前菜上左兩碟小食,分別係咸菜同蓮藕。

我地先叫左半隻潮州咸雞花生,雞味十足又嫩滑。

我自己想食好耐嘅半煎煮馬友魚終於食到啦!

骨頭唔算大,肉嘅比例多,味道酸甜,好開胃。

最後當然要叫返個甜品收尾。
2021-05-06 140 views
近排在東涌100區返工,經常在東薈城搵食,中午試過這間潮州菜價錢公道而且地方寬敞,就決定和潮州人老竇試試這裏的晚餐。【前菜】一碟花生一碟鹹酸菜,兩款都是酸味味的挺開胃。【半煎煮馬友魚】馬友除了製作成咸魚好吃外,其實潮州人亦會煎來吃,以前過年都會一大家人到嫲嫲家吃到煎馬友。這條魚份量十足,非常大條,有兩斤吧,外皮煎脆了,中間魚肉又幾結實,那個醬汁亦咸咸香香,不會太過濃烈蓋過魚的味道,而且馬友較少細碎骨頭,很容易入口。【鮮蠔仔泡粥】老人家就是喜歡吃這種半粥半飯的泡粥,一顆顆肥沃飽滿的蠔仔泡在粥面,咬落去彈牙又多肉,白飯就一粒粒索了湯汁,加上肉碎粒,都幾滋味!

【前菜】一碟花生一碟鹹酸菜,兩款都是酸味味的挺開胃。
咸菜

2021-04-29
$200 (Dinner)
咸菜
2021-05-06 80 views
呢排愛上潮州菜,近半年已經食過好幾間潮州菜館,質素都相當唔錯,其中滿樂潮洲東涌店嘅用餐體驗都令我幾驚喜。當日放工去食已經8點左右,帶住疲累身軀飲啖茶食啲小菜已經令人舒暢。先有餐前小食過吓口癮,咸菜係潮州菜常見嘅小碟。另外仲有紅棗蓮藕,紅棗甜味滲透蓮藕,蓮藕無乜牽絲更令人聚焦係佢嘅味道中,甜嘅蓮藕又幾特別。愛吃雞肉嘅我地點上一客潮州咸雞花生。半隻份量兩人分享都頗多,咸雞肉質幾嫩滑,花生特別香口,作為第一道菜確係讓我地胃口大開。朋友期望甚高嘅和味橙香排骨都幾出色,排骨每件都大大塊,肉唔柴又裹滿厚厚一層橙香汁。概念好似糖醋排骨咁,但多咗淡淡果香,相對無咁膩口。而汁醬酸度聞落好出,很來勁!重頭戲—半煎煮馬友魚整整全條馬友魚開半,香煎完再煮,又有煎過嘅香氣,又有煮嘅嫩滑,一味魚卻有兩種滋味。馬友魚本身油份頗高,食落魚肉嫩滑無乜刺,加上魚湯加持,真係超鮮嘅一道菜!更令平時少食魚皮嘅我無忌諱地食,真係有一種魔力。側邊更有蔥薑蒜、芹菜、冬菇等配菜,想食多點菜更有白菜仔作伴,一道豐富無可挑剔的馬友魚。蠔仔粥食得多,但呢度嘅鮮蠔仔泡粥都讓我刷新了對蠔仔粥的看法。粥食落相對從前吃過嘅清淡,更食得出食材嘅鮮味

先有餐前小食過吓口癮,咸菜係潮州菜常見嘅小碟。
愛吃雞肉嘅我地點上一客潮州咸雞花生。

概念好似糖醋排骨咁,但多咗淡淡果香,相對無咁膩口。
而汁醬酸度聞落好出,很來勁!

重頭戲—半煎煮馬友魚

粥食落相對從前吃過嘅清淡,更食得出食材嘅鮮味,特別係主角蠔仔粒粒飽滿又爆汁creamy,另外仲有肉碎、冬菇、魚乾仔等等配襯,估唔到魚乾咬落仲保留到其脆度又唔腥,好加分。

甜品來客蓮子棗皇糕,中式甜品永不過時。
紅棗香味出甜度夠,加入蓮子粒好似西式甜品加了堅果一樣,口感多了唔會寡。

整體都食得滿意開心,特別讚揚馬友魚確係一絕!
2021-05-05 57 views
今天朋友約我去東涌outlet shopping ,行完就去揾食,在商場地庫見到間潮州菜吊著幾隻滷水鵝,朋友睇見就好想食,咁就入去一試。餐廳坐位寬敞舒適,服務員介紹我哋食招牌菜滷水鵝拼墨魚片,鵝肉滷得非常入味,味道濃郁,墨魚片爽口彈牙有口感,連墊底的豆腐都十分好味。蒜香梅汁蒸鱔片,鱔片鮮甜爽口,配上梅汁酸酸甜甜好開胃!蘿蔔豬皮魚蛋就有少少辣。我最欣賞紅棗黑豆豬尾煲,依家好少潮州店有得食,用黑豆紅棗炆豬尾,豬尾炆得剛剛好,淋得來又有口感,食落感到好多骨膠原,黑豆又有補血供能,簡值係女人的補品!最後食埋甜品,叫咗鴛鴦水晶飽,整餐飯就劃上完美的句號!結賬都係食咗七百多元!認真超值!下次可以約多幾個朋友一齊來再食!
2021-05-02 56 views
成年無飛 有少少掛住行outlet嘅感覺今日走左去東薈城行 然後順便食埋個飯見到地下有間潮州菜 媽媽話想食 咁就入左去好耐都無食過呢啲餐前小食 咸酸菜 同花生好有回憶嘅味道 對上一次食到係10+年😂我地㨂左潮州菜必食嘅滷水鵝片加墨魚片鵝肉滷得好入味 唔會太靱 墨魚片好彈牙滷水汁唔太咸 所以啲豆腐好好食店員介紹左蒜香梅汁蒸鱔片 第一次咁樣食平時多數係豆豉蒸 又幾特別喎 酸酸地幾開胃鱔片蒸得岩岩好 入口有啲咬口 底部大大埋薑同葱一齊蒸 一啲都唔腥重有我第一次食嘅紅棗烏豆豬尾煲豬尾好軟淋 好多骨膠原 個汁好入味配埋淋淋嘅烏豆 好好食 媽媽話做法好正宗最尾叫埋鴛鴦水晶包 晶瑩剔透嘅水晶皮一睇就知夠薄 配埋麻蓉同紅豆蓉一流順帶一提 呢間潮州菜價錢好平民 有驚喜
成年無飛 有少少掛住行outlet嘅感覺

配埋淋淋嘅烏豆 好好食 媽媽話做法好正宗

最尾叫埋鴛鴦水晶包 晶瑩剔透嘅水晶皮
一睇就知夠薄 配埋麻蓉同紅豆蓉一流

順帶一提 呢間潮州菜價錢好平民 有驚喜
好高興和朋友去了滿樂潮州❤️,這家歸納了傳統潮菜,港式潮菜及南洋潮菜,三個派別的潮州菜🍽😋👍🏻📌椒鹽九肚魚🐟🐟($98/ 例)外皮相當酥脆可口,椒鹽惹味,魚肉香滑細嫩,做到外脆內嫩的口感😋❣️👍🏻📌咸菜豬肚湯🐷🍲($168)正宗潮州滋補暖胃的湯品❣️🐖醃菜鹹酸爽脆,豬肚爽嫩無渣,湯品中還有豬肉,以胡椒為調味主調,相當濃郁清甜🐷🐷🐷❣️📌清湯蘿蔔牛筋牛腩煲🐮🐮($128/ 例)白蘿蔔入味無渣,牛筋爽滑軟嫩🐮,牛腩入味夠腍,牛肉味香濃😋是吃光光之選❣️👍🏻📌韭菜豬紅🐖($58/ 小份)一道很熱門的潮式小菜,韭菜新鮮爽口,豬紅味濃,爽嫩夠滑😋🐖👍🏻❣️📌鮮蠔仔泡粥🦪🦪🍲($78)蠔仔量多👍🏻,每粒飽滿🦪,粥品加入了香芹、冬菇、及肉碎, 提升鮮味🍲😋📌菊花茶🌼🌼🍵必點之選,菊花幽香清潤,飲落好舒適❣️🌼📌小食今之是咸菜和紅棗糖蓮藕,相當喜歡紅棗去了核,蓮藕軟糯😋😋😋😋

📌椒鹽九肚魚🐟🐟($98/ 例)

📌咸菜豬肚湯🐷🍲($168)

📌清湯蘿蔔牛筋牛腩煲🐮🐮($128/ 例)

📌韭菜豬紅🐖($58/ 小份)

📌鮮蠔仔泡粥🦪🦪🍲($78)

📌菊花茶🌼🌼🍵
必點之選,菊花幽香清潤,飲落好舒適❣️🌼

📌小食