2012-05-11 225 views
FRIDAY NIGHT,老婆想食韓國菜,就想起黃埔呢間。打開餐牌,比較貴,不過唔緊要啦。本來打算食韓燒,叫個拼盤。如韓國食韓燒,係任點生菜的。不過,呢處一客「韓國生菜」盛惠$58。打消食韓燒的念頭。散叫,叫了以下菜式海鮮蔥蛋餅,粉多,料少,蔥都好少。$68泡菜炒五花腩,腩片應不多於六塊。$108牛肉辣拌麪,SOSO。總的來說,相似的價錢,到銅鑼灣韓雅林就食到大大碟兼正宗。呢處,唉。聽侍應講,中銀或東亞卡有九拆,好過冇啦。不料,經理拎張單個來時,少話因為母親節,優惠停用。硬食。
FRIDAY NIGHT,老婆想食韓國菜,就想起黃埔呢間。

打開餐牌,比較貴,不過唔緊要啦。

。打消食韓燒的念頭。

散叫,叫了以下菜式
海鮮蔥蛋餅,粉多,料少,蔥都好少。$68
泡菜炒五花腩,腩片應不多於六塊。$108
牛肉辣拌麪,SOSO。

Other Info. : 其間,收碟的速度超快。去一去洗手間就只收剩個杯。
2012-05-11
2012-02-17 71 views
本來之前看到不少人評這餐廳服務差兼搵笨。但剛好今天中午在附近路過便想試試,因爲附近沒有其他韓國菜。門口的餐牌只有散餐和幾人套餐,便直接進門想問午飯餐牌是什麽。一進門老遠(隔幾行枱位)看到一服務員(阿珠媽),問我幾個人。我答兩位,她就從老遠指著一張桌子“示意”坐下,隨即轉身走開。我繼續問她有午飯餐牌嗎?她就轉身面黑黑的答我“乜嘢?”我再問同一問題。嘩~她竟然叫我去門口看餐牌!!我便說:“無wor"她繼續面黑黑叫我去翻個餐牌前面個版!!我話門口D餐牌係幾人餐堝r。她然後又老遠地指著張枱大聲話“咪係枱上面囖!”什麽服務態度?招呼客人唔駛走過來,餐牌就叫人自己去睇!!我當然馬上就走啦。果然是名不虛傳!!

2012-02-17
2012-01-18 48 views
之前去過,覺得可以,之後就同朋友一齊去,去到後,預備點餐,佢地比左好多張menu我地睇,我見到menu 上,沒有之前食過既餐,以為已經冇左,就就咁散叫,d 野食黎左食緊既時候,果度既人先擺返張menu 出黎,原來我地嗌既野食係同個套餐一模一樣,問佢做咩唔同我地講,個經理就話,我地唔會提您地個喎,真係劣劣劣劣劣, 咁又點解唔比果張menu 我地睇呢..! 擺明就厄錢啦,原本個餐$388 再加一都係$427,結果我地食左$6xx ,比佢地明厄$2xx 勁嬲!!!!!!!

勁嬲!!!!!!!
Celebration
Birthday
2011-10-03 26 views
期實無大期望,因為通常食韓國燒烤,自己Grill,好少出事.....前菜連大豆牙菜都無,已經覺得奇,出比你食的亦很一般。問到何解無大豆牙菜,話要order $18 一碟,我地都唔介意,所叫的大豆牙菜好可惜淡而無味,好失敗!初初只叫了個$138 的牛肋骨,因為未來過這裡,唔知份量,想試清楚的先再order,portion 細到不得了,成碟得6/7片勁薄又小得可憐的牛肋骨肉,每片大概得2.5comX4cm 左右。卒之叫多個所謂$238牛肋骨皇,份量好了些些,但味道也只是很一般,並無驚喜。order個XX海鮮湯,order 時好似唔想人叫咁,同我地講要大概45 分鐘,我地話邊食邊等無問題,以為會特別的,要45 分鐘prepare,最後其實20分鐘就黎到,但係湯就得個"咸"字!!小蜆8/9隻,青口1隻,得一粒細過我手指頭的蝦,幾隻魷魚,甚麼鮮味也沒有!個經理友話同我地分個湯,得兩個大人,竟可以把所有蜆分去一個大人碗湯!!我有小孩,之前叫了少辣,辣度並未覺有減。牛肉石頭飯,也是很一般,牛肉貴也不應少得無影,food court 食的石頭飯水準一定好過這裡。因為飯帶辣,要叫個白飯比小孩,碗白飯好明

前菜連大豆牙菜都無,已經覺得奇,出比你食的亦很一般。

!!我有小孩,之前叫了少辣,辣度並未覺有減。

因為飯帶辣,要叫個白飯比小孩,碗白飯好明顯太多水,爛到不得了。

唸住咁多野唔得,想叫的紫菜比小孩包黎食,紫菜又話無!!

全餐遺一覺得味道好些的就得半條燒鯖魚。

Staff 好明顯大部份無經驗Part time,成晚四處有食客舉手追order, 唉......

兩大一小食了差不多$800,試過一次就夠。同一個價錢去對面間新店一定食得好滿足。

2011-10-02
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$300. (Dinner)
2011-01-16 21 views
呢度啲服務好有問題。我哋坐低唔夠一個鐘就開始趕客,其中有個伙記,個半鐘頭內就黎催咗三次,之後仲要黑起塊面,大力掟啲食物响枱面。我哋唯有拍枱走人。滿園如果要分時段,應該事先講明,唔好催啲客走;就算係催,都有好多有禮貌嘅手法。呢方面要加強對員工嘅訓練。
2011-01-16
(Non-member)
七點半左右食晚飯待應的介紹一般而且只有一個份量的韓燒物供選擇最後點選左幾款穩陣的菜式-韓式炒年糕 小辣 (尚可)-香蔥蛋 (好一般, 沒特色)-海鮮鍋飯 (冇食到海鮮, 只有飯焦)滿懷期待的甜品-南瓜餅 同行的兩個朋友都食唔出有南瓜味!!!只是似微微炸過的廣式年糕, 上面加左芝麻同厚厚的糖漿叫左個經理問, 究竟這是否餐牌上的南瓜餅!!佢不斷再三解釋此餅的做法, 是用了已蒸熟且磨蓉的南瓜蓉,糯米粉和糖霜製作的,仲要強調此一定內含南瓜的...不斷理論下, 佢又叫左另一位經理過來了解事件,最後佢肯換另一款甜品比我地,因為冇曬胃口, 拒絕了。唔會再光顧此店!!
七點半左右食晚飯
待應的介紹一般
而且只有一個份量的韓燒物供選擇
最後點選左幾款穩陣的菜式
-韓式炒年糕 小辣 (尚可)
-香蔥蛋 (好一般, 沒特色)
-海鮮鍋飯 (冇食到海鮮, 只有飯焦)

滿懷期待的甜品
-南瓜餅
同行的兩個朋友都食唔出有南瓜味!!!
只是似微微炸過的廣式年糕, 上面加左芝麻同厚厚的糖漿
叫左個經理問, 究竟這是否餐牌上的南瓜餅!!
仲要強調此一定內含南瓜的...

不斷理論下, 佢又叫左另一位經理過來了解事件,
最後佢肯換另一款甜品比我地,
因為冇曬胃口, 拒絕了。

唔會再光顧此店!!
送的前菜
香蔥蛋
差勁的南瓜餅
2010-12-20
2010-08-22 12 views
舊公司附近食肆選擇少得可憐,故間中會與同事到紅磡覓食。午飯時間,訂位服務是首要考慮條件,當然食物不可以太難食啦~午市套餐三個月以來都沒轉過,不過有無轉,我都是想食韓式什錦飯 ^^前菜款式蠻多,泡菜味濃夠辣;薯仔入味又不會過腍;芽菜爽口;韮菜都幾新鮮。其實韓式什錦飯的材料質前菜只是有些微不同 (前菜款式不只照片中的6款),但我偏愛食辣,點會不選什錦飯呢~ 配以蛋、肉碎和韓式辣醬的什錦飯實在惹味,如果是石鍋飯,有點飯焦就更香更難以抗拒了~此店的什錦飯只是暖,配料都不錯,辣醬可以再辣點。其實比它好的韓式什錦飯於香港不難找。同事兩次用膳均遇到上菜慢的問題(等了30mins),以致剩下15mins食飯,此點需要留意呢~若非位置方便、可以訂位、又沒甚選擇,相信大家未必會多次來此店。
舊公司附近食肆選擇少得可憐,故間中會與同事到紅磡覓食。
午飯時間,訂位服務是首要考慮條件,當然食物不可以太難食啦~
午市menu
前菜
什錦飯都合格既~
什錦飯都合格既~
(Non-member)
2010-08-17 7 views
之前聽朋友講過黃埔有間韓燒唔錯!所以約埋幾個老死聚一聚,順便試下~雖然地方唔大,環境都算幾好。點咗個招牌拼盤,試下邊樣好食先再叫~牛肋骨好味~啲羊架又唔"蘇"~五花腩+生菜+麵豉醬,原來好夾~再嚟炒年糕同石頭飯~炒年糕~辣中帶甜,幾開胃韓燒嚟講都算係一個唔錯嘅選擇!
之前聽朋友講過黃埔有間韓燒唔錯!
所以約埋幾個老死聚一聚,順便試下~
雖然地方唔大,環境都算幾好。

點咗個招牌拼盤,試下邊樣好食先再叫~
牛肋骨好味~啲羊架又唔"蘇"~

五花腩+生菜+麵豉醬,原來好夾~

再嚟炒年糕同石頭飯~
炒年糕~辣中帶甜,幾開胃

韓燒嚟講都算係一個唔錯嘅選擇!
2010-05-14 10 views
去咗黃埔睇戲, 朋友話想食韓燒, 但又唔想食自助餐咁難食, 唸過去尖沙咀, 又要塔車, 咁好原來黃埔有間韓國餐廳, 咪試吓. 四個人, 叫咗個滿園拼盤, 肉類海鮮每樣有啲, 再叫咗無醃過嘅牛肋骨, 牛利,五花腩,韓國生菜 炒韓國粉絲, 海鮮蔥餅. 好飽.前菜有6款, 問個侍應可唔可換, 佢話可以, 原來有成10幾款.都OK,拼盤可接受, 燒大蝦好鮮牛肋骨一流, 原來無醃嘅靚肉係好食過醃咗嘅牛利, 五花腩用生菜包嚟食, 加啲蒜片同麵豉醬都幾好食係海鮮蔥餅海鮮唔夠多食完後發覺唔記得食可鍋飯, 見人食啲飯焦, 流哂口水, 下次再食.
拼盤可接受, 燒大蝦好鮮

牛肋骨一流, 原來無醃嘅靚肉係好食過醃咗嘅

牛利, 五花腩用生菜包嚟食, 加啲蒜片同麵豉醬都幾好食

係海鮮蔥餅海鮮唔夠多

2010-05-13
最近真係入左好多黑店, 食好多餐都勁難食, 有D比人呃嘅感覺, 所以一口氣寫左幾個喊晒口嘅食評! 真係希望唔好再有人瀨野! 咁多間之中, 呢間都算離譜。我不時都會經過滿園, 見佢星期六日都唔會坐滿人. 亦唔會EXPECT太高, 點知....叫一個2人餐、牛助骨王、海鮮餅.首先講個前菜, 我真係未見過一間咁孤寒嘅韓國餐廳. 我無論係HK OR 外國食韓國餐, 2個人去食都會成檯前菜, 起碼都6, 7小碟以上, 會有魷魚、"葉"蟹個D. 但滿園只有4碟, 仲要係D賣相麻麻嘅淹菜、芽菜。二人餐, 份量少得可憐...真係好可憐-- 可以揀3種肉, 每樣只得4,5小塊, 我地叫左魚塊, 個D只係百佳惠康賣緊8.8 二塊嘅鲶魚栁, 只得4小塊, 每塊大約2隻麻雀大, (當場無麻雀咁厚!) 豬栁, 都係得4-5塊, 係吉之島賣30蚊有一大盒(10幾塊)。牛助骨王-- 180蚊, 可惜一D肉味都冇, 我覺得同食茶餐廳個D鬆肉粉牛肉冇咩分別囉。(同行肥仔話一樣比180蚊, 和幸就好好多.)海鮮餅-- 唔夠粉, 過多旦漿, 變左煎旦餅咁, 亦煎得唔香, 無咩海鮮就梗架啦. 完成唔合格!講到呢度, 已經唔係

叫一個2人餐、牛助骨王、海鮮餅.

(同行肥仔話一樣比180蚊, 和幸就好好多.)

講到呢度, 已經唔係錢嘅問題, 如果我係韓國人, 我真係會SHAME OF 滿園!

PS.肥仔話東大門99蚊任食都仲好過佢!
2009-07-16 4 views
地盤快復工,有咩好食就食埋佢,呢日去到黃埔食韓菜﹗7:30來到,人客不多,地方幾光鮮整潔,擺脫了韓菜的傳統裝修,簡單而舒服,兩個人可以坐對街的窗口位,感覺舒適﹗都費事諗食咩,見有二人餐就點,餐包四個韓式小吃,三種燒肉、加多一個主菜及白飯例湯﹗韓式小吃有蕃薯、白菜仔、芽菜同有大白菜,蕃薯口感軟糯香甜最好吃,大白菜入味夠辣最岩工友﹗白飯是珍珠米,湯是蘿蔔湯,味道清甜而鮮味,不是粉開出來的自家製作,成碗飲哂﹗肉類要了豬牛雞,份量少了點大約每人每樣有兩片左右,牛肉醃得入味滿牛香,豬肉是豬頸肉的質感及味道,爽口鮮甜﹔雞肉比較普通不過也好吃﹗吃韓燒沒有得任食總是覺得有點不夠喉,除了吃不到外,燒的過程也是一種過癮有趣的感受,牛肉可因應自己喜好生一點或熟一點也可以,要試多幾片才可得出最美妙的效果,可惜的是每人每樣得兩片,真的唔係咁夠﹗主菜我們要了個海鮮蔥餅,餅底是上海蔥餅口感的軟餅底,上面再加上蛋漿及大量香蔥大蔥作料,海鮮是墨魚粒及蝦粒,咬落有口感,味道夠哂香口而飽肚,用來送飯很不錯﹗個餐三百,埋單三百三,韓菜貴是必然,不過我地兩個都覺得呢間的質素不錯,係大食唔夠喉了吧﹗
地盤快復工,有咩好食就食埋佢,呢日去到黃埔食韓菜﹗

四式前菜
牛肉質好而惹味
豬肉是豬頸部份
海鮮蔥餅,香口好吃
2009-03-20
昨天和2位好久沒見的中學同學到這裡食lunch,叫了3個set lunch, 朋友都叩了泡菜豚肉鍋, 我食什錦飯, 每個set包前菜2小碟前菜: 6碟款款不同, 最喜愛食薯仔果個泡菜豚肉鍋: 賣相不錯, 試了一口湯不是太辣, 她們說肉不多, 有豆腐在內, overall似乎一般什錦飯: 一黎到大家都笑說像是把前菜倒到白飯邊圍住, 只是多了牛肉碎, 還有一隻煎蛋在飯面, 不過搞均後好好味, 好鍾意甜甜的牛肉碎, 如果多少少就好~~ 不過依然喜歡石頭飯多d, 因為有飯焦同半熟的蛋, 唔知呢度的石頭飯o唔ok呢~ 可惜set lunch冇啦~~~ 之於跟餐的湯就真係好難飲, 完全唔知點形容, 其中一位朋友試了說似洗鑊水 +.+讚:waitress服務態度好好, 我地叫野前都諗左好一會, 而且又有疑問, 佢都有耐性地一一解答, 之後仲好好人咁幫我地揸機影相呢!環境不錯, 坐得舒服彈:唔知d野係咪有落msg, 食完成日飲極水都好口乾
昨天和2位好久沒見的中學同學到這裡食lunch,
前菜: 6碟款款不同, 最喜愛食薯仔果個

讚:
環境不錯, 坐得舒服

彈:唔知d野係咪有落msg, 食完成日飲極水都好口乾

六小碟前菜
我的什錦飯好好味, 不過湯就好難飯, 對比好大...
2009-03-19
$53 (Lunch)
六小碟前菜
2009-01-24 3 views
今天的晚餐除了小漏漏和小滯滯之外,還多了另一位小妹妹。由于人難得多一個,小漏漏建議去試這家想試已久的、位于紅磡本土的韓國料理。去之前滯滯曾努力回憶這家的價位,漏漏似乎也記不太清,而先前試過的小妹妹則說不太平。看到菜單的那一刻,滯滯有眼前一黑的感覺……其實沒有這么夸張,但之前在店外看真的沒想到會這么貴。不過,小菜上來后滯滯又感到一絲希望,因為那六道小菜看著就令人想流口水。等漏漏一個一個影好相,滯滯的筷子已經迫不及待地伸了過去。第一個試的當然是傳統朝鮮泡菜,這可是滯滯相當鐘意的食物。不過這一味好似普普通通,口味遠不似早先食過的濃厚,也許是因為港人口味較清淡而調整過的。但,滯滯還是更懷念朝鮮泡菜剛流行的時候,那又酸又辣食過超級過癮的滋味。雖然是第一次看到燒土豆出現在餐前小菜里,滯滯還是很高興,因為土豆也是滯滯鐘意的食物(好似滯滯鐘意好多食物)這一味幾好,土豆燉得幾爛,也很入味,雖然剛食時覺得有些過甜,但多食幾口后發現很鐘意這個味道。豆芽和豆卜都很普通,豆芽較清淡,幾清新的口感,豆卜就稍嫌不夠入味啦。另外兩碟都是不起眼的青菜,但是,滯滯試過后都發現幾好食,幾香,多食幾口都會上癮。不知是否小菜太
今天的晚餐除了小漏漏和小滯滯之外,還多了另一位小妹妹

不知是否小菜太過驚艷的緣故,后上的兩道主菜令滯滯頗為失望。
海鮮辣白菜炒飯:所謂的海鮮滯滯只找到了八爪魚碎,而且分量幾孤寒。其他配料便是泡菜和雞蛋。食落感覺都好普通,起碼不應是標價一百文的質素。分量不小,夠兩個女仔食。但對于超喜愛這道菜式,差不多逢見必試的滯滯來說實在太過失望,比起花費一百文食這個,我更寧愿去都會樓上的韓國料理食28文的泡菜炒飯,起碼泡菜的味道會濃一點。
如此的質素,當然更不能和其它家滯滯曾在內地試過的韓國料理出品相比。最近試的泡菜炒飯好似都幾失望,希望能盡快再試另一家的以改觀,否則滯滯只好暫時拋棄這道菜式。說實話,自己做的泡菜炒飯味道都要好些。
海鮮蔥煎餅:這一味也是每家韓國料理店都能見到的。相比起令滯滯大失所望的泡菜炒飯,這一味倒是平穩中有驚喜。雖然剛落口感覺油落得有些重,但這也是正常現象。餅里的海鮮依然是八爪魚碎,但與蔥和雞蛋搭配起來倒也香口好食。只是滯滯還是得說,這個質素實在配不起一百文的標價。不過分量真是幾足,最后食不玩便打包帶會宿舍,成了滯滯第二天的午飯

漏漏破天荒地試了一款飲品,薏米水,飲后話味道好似家里煮的米湯,雖然讓滯滯有些無言,但味道其實也不差。
都食完后還有一碟西瓜送上,服務應該也算不差了。當然也沒忘綠箭口香糖,也是,這餐又是泡菜又是蔥的,不要把別人薰倒才好……雖然滯滯自己是幾鐘意這兩種食材啦。
買單二百三十文左右,實在算不上抵食。在食肆林立的香港,恐怕需要提高質素才能吸引更多的食客。但,這次未試烤肉,也許那才是這家的強項也說不定。考慮到價位,近期應該不會再來。

回味無窮的餐前小菜
物無所值
海鮮蔥煎餅
薏米水
回味無窮的餐前小菜
  • 餐前小菜
2009-01-19 1 views
週末係黃埔果面要搵食都幾難~見到呢間野Saturday都有lunch set~一於試下! 本來想食一人燒烤set~點知星期六係無嘅~只有燒烤buffet~平時先有~選擇左其他set~炒年榚~牛肋骨鍋~炒年榚幾好味~甜甜地有微辣~都ok有鑊氣~年榚唔會太厚~正~牛肋骨鍋都唔錯~有四大件牛肋骨~好唸~有肉味~用都係甜嘅湯浸住~最正嘅係有幾舊白紅蘿蔔~鮮甜無比~tama食到"tamatamatamatama"咁話正兩個餐都配上牛骨湯同飲品~~埋單一百蚊唔駛~值得一食~差d唔記得講~佢有前菜跟餐~一set兩款~
選擇左其他set~炒年榚~牛肋骨鍋~
兩個餐都配上牛骨湯同飲品~~埋單一百蚊唔駛~值得一食~
差d唔記得講~佢有前菜跟餐~一set兩款~

$50 (Lunch)
2008-10-19 4 views
今日同家人慶祝生日~~去左黃埔既滿園~~~一早訂定枱, 以前要等位, 今日係星期六晚,唔知點解都仲有空枱我地嗌左 雞肉, 豬腩肉~~雞肉好味, 豬腩肉一過熟就UN, 所以要睇火~~嘻嘻~~ 牛舌, 牛肋骨肉~阿媽食完再追加一碟牛舌~~~真係幾好味~~~牛舌亦是我最愛~~~ 海鮮薄餅 - 唔似別人所說的咁特別~~~可能我同阿姐都期待脆脆的~~~但原來佢係厚厚軟軟的~~~不過也是好吃的~~~ 推介*****泡菜餃子鍋,今次俾五粒星, 係因為我覺得真係好值得推介~~一個好大個鍋, 放係個火度, 一路滾, 一路吃, ~~好似打邊爐咁~~好開心架~~~餃子每顆都好大, 餡料豐富, 皮亦製作得好完整~~鍋內有好多泡菜,以及薄片肥豬肉, 用湯送飯簡直一流~~~而辣程度只係兩粒~~阿姐唔係好食辣都食到~~而我就覺得再辣少少都仲得~~~ 食完好飽好飽~~~我地清晒佢架~~~ 我地不斷嗌飯~~~嗌完又嗌~~~前後嗌左5個飯 (每個飯都會跟蘿蔔湯)還叫左兩支可樂~~~順帶一提前前菜~甜蕃薯仔好好味~~~泡菜亦辣得好~~~!!平均消費$150~爸媽都覺得很合理~~吃完也很高興~~service 都好好, 係有
今日同家人慶祝生日~~去左黃埔既滿園~~~

我地嗌左

推介*****泡菜餃子鍋,今次俾五粒星
, 係因為我覺得真係好值得推介~~

還叫左兩支可樂~~~
順帶一提前前菜~甜蕃薯仔好好味~~~泡菜亦辣得好~~~!!
平均消費$150~爸媽都覺得很合理~~吃完也很高興~~service 都好好, 係有個著西裝的男待應比較寸同唔夠耐性, 其他服務人員都很responsive~!~!~!
雞肉, 豬腩肉
牛舌, 牛肋骨肉