2023-05-08 325 views
來自日本嘅過江龍餅店,最出名係蘋果批,去開尖沙咀食飯就會忍唔住買幾個返屋企😋今次買左紫薯批($38),外皮好酥脆,好香牛油🧈味,裡面係好足料嘅甜甜地嘅紫薯餡🟣,翻熱咗就最好食♨️,甜度適中👍🏻~呢個批價錢嚟講係比較貴,可以間唔中買嚟食吓無妨!😊

呢個批價錢嚟講係比較貴,可以間唔中買嚟食吓無妨!😊
2022-11-21 580 views
估唔到一間專門店都可以整到一個咁難食嘅蘋果批~💸$36 🍎世界一蘋果批 蘋果批外層酥皮無層次,牛油香一般🧈(´・_・`)內層配有吉士醬,咬落去雖然會有流心效果,但因為吉士醬非常流質,令成個蘋果批口感都軟淋淋唔脆口。🥵蘋果粒算大但分量少,吉士醬亦偏甜,蓋過咗蘋果嘅味道,一啲都唔夾~整體而言真係唔好食,比快餐店嘅蘋果批更低質,咬咗兩啖忍唔住扔咗… (・_・;-滋味度:⭐(最高5星)抵食度:⭐(最高5星)
估唔到一間專門店都可以整到一個咁難食嘅蘋果批~
💸$36 🍎世界一蘋果批
蘋果批外層酥皮無層次,牛油香一般🧈(´・_・`)
世界一蘋果批
滋味度:⭐(最高5星)
抵食度:⭐(最高5星)
2022-07-21 773 views
一直都聽聞有間超好食既蘋果批店開左係美麗華附近😋😋今日終於可以初嘗啦🍎🍎本身自己唔太好食蘋果批類既甜點,但今次為左寫食評同太多朋友大讚,最後都決定一試!一啖咬落去真係超香口,由其係個酥皮!令你會覺得想再食多啖既感覺! 食到戲肉,當然係入面既蘋果批啦🔆🔆果然係世界一,係香甜既口感,仲要唔算係食完好漏個種口感,由其係我呢啲唔太好蘋果批既人,真係值得一試👍總括,我下次再經過都會買多次食😋😋😋

總括,我下次再經過都會買多次食😋😋😋

2022-07-21
TakeAway
$50 (Lunch)
2022-07-12 506 views
🍎世一蘋果批🍎今日經過尖沙咀美麗華酒店隔離,見到呢間店舖係專食蘋果批🍎見到就心心眼😍入咗去✨仲要比”世一”呢個字吸引到‼️究竟點樣世界第一呢😋等我入去試吓先✨✨*店舖環境衛生*入到去店舖,冇咩人排隊👍🏻👍🏻見到入邊有一個大廚房,幾個大焗爐🤭應該就係烤焗緊啲批🫓,香噴噴♨️聞到都覺得肚餓🙈店舖入邊仲有一啲企位,買完可以即刻喺隔離享用😋*食物貌相味道*我見佢寫住世一蘋果批,咁我梗係買一個original 最推介嘅款式🍎🫓蘋果批1️⃣世一蘋果批🍎🫓$36一拎上手,熱辣辣,香噴噴♨️,超級吸引😆之後咬一啖,好鬆化‼️因為佢嘅外表係由多層重疊嘅原創批皮製造,所以特別鬆化,有啲似牛角酥嘅口感😁之後入邊有多種餡料,包括主打 慢煮富士蘋果🍎一粒粒蘋果肉,超有口感,香甜嘅蘋果味道‼️再配合日本吉士忌廉及豆乳忌廉🥛簡直食到停唔到口👅另外佢仲有其他款式朱古力香蕉批🍫仲有期間限定嘅菠蘿批🍍,下次一定要試埋佢🙌🏻*服務質素*可能下午時段,唔係有好多人排隊,所以入到去店員都簡單介紹每種批嘅特色,超級專業😜

🍎世一蘋果批🍎

*店舖環境衛生*

*食物貌相味道*

1️⃣世一蘋果批🍎🫓$36

*服務質素*

2022-07-08 380 views
每次經過美麗華~都會比呢一間日本人氣蘋果批吸引到🇯🇵嗰次見到佢熱辣辣 就買咗個嚟食❤️‍🔥外層嘅酥皮好鬆脆 好有層次感 入面嘅吉士好軟滑~再配埋粒粒爽甜嘅蘋果🍎真係唔錯 但都係正常發揮
2022-07-05 350 views
日式原味焗芝士蛋糕($44)賣相:🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧蛋糕以紙皮盤盛放,再放入紙袋包裝,表面並未以任何包裝保護,需要小心輕放。蛋糕表面呈漸變微燻色,側面切割整齊,整體簡潔美觀,頗為吸引。味道方面,蛋糕芝士味一般,未算特別濃郁,奶油味不會過膩,甜度偏淡,入口質感偏實身,有份量感,整體不過不失。世界一蘋果批($36)賣相:🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧蘋果批以紙套入住,再放入紙袋包裝。蘋果批一掌大小,外表色澤金黃香脆,十分吸引。味道方面,蘋果批外皮薄脆香口,內餡份量十足,由滿滿的吉士醬和蘋果粒組成,每一啖都能大滿足。吉士醬不會過甜過膩,奶油味適中,配合清爽甜美的蘋果粒,非常合拍。外賣等候時間:🐧🐧🐧🐧🐧在假日下午4點幾,無需排隊輪候。即點即包裝,無需等候時間。🐧❤️結語:世一蘋果批值得一試🐧❤️
日式原味焗芝士蛋糕($44)

賣相:🐧🐧🐧🐧
味道:🐧🐧🐧

世界一蘋果批($36)

賣相:🐧🐧🐧
味道:🐧🐧🐧🐧

蘋果批以紙套入住,再放入紙袋包裝。

蘋果批一掌大小,外表色澤金黃香脆,十分吸引。

外賣等候時間:🐧🐧🐧🐧🐧

在假日下午4點幾,無需排隊輪候。即點即包裝,無需等候時間。

🐧❤️結語:世一蘋果批值得一試🐧❤️

2022-07-03
Type of Meal
Tea
  • 世界一蘋果批
2022-06-29 264 views
之前開將好多宣傳,派晒長龍既世一蘋果批,因為要排隊同好少經過,所以一直未試。今日經過,發現人影都沒個,就買黎試下睇下係咪真係世一咁誇張。首先試佢既蘋果批,酥皮比突單薄,唔係好多層,而且牛油味唔夠香,有啲失望。畢竟酥皮係好重要,個人覺得佢既酥皮稱唔上好。餡黎講,吉士醬偏甜,好彩既係佢啲蘋果夠酸,所以夾埋唔會太膩。整體黎講,個人覺得一般,唔洗排隊買黎試下還好。另外買多左個紫薯批,酥皮一樣,餡料比較多紫薯,但係紫薯味好淡同唔甜,唔知係咪唔當季既關係。整體比蘋果批再差啲。
蘋果批

蘋果批

紫薯批
2022-05-28
2022-06-04 156 views
係香港 第二次食世一又日本直送既apple pie😉apple pie(室溫)外層少脆入面有蘋果➕吉士甜度剛好,有吉士既cream如果加熱應該會更好食可能最近無堂食🥲banana pie外層依然少少脆入面只食到香蕉融不錯結 :都可以值一試但係咪去到 好世一非食未可呢🤔又未至於#applepie #bananapie #milemelehongKong
係香港 第二次食世一又日本直送既apple pie😉

apple pie(室溫)
外層少脆
入面有蘋果➕吉士
甜度剛好,有吉士既cream
如果加熱應該會更好食

#applepie
#bananapie
#milemelehongKong
2022-05-08 234 views
【尖沙咀】Mille Mele Tokyo行完美麗華Donki之際,比呢間紅卜卜嘅日式餅店吸引住。一踏入鋪已經聞到好香牛油酥皮嘅味道,不斷誘惑你買佢地嘅批😆 「世界一蘋果批」$36/1 ;$138/4聽到世界第一喎,梗係要試一試佢。蘋果批每日即製,外層薄薄嘅酥皮,口感酥脆而且好香牛油味。食嘅時候微暖,裏面包住吉士忌廉同一粒粒嘅富士蘋果。煮過嘅富士蘋果酸酸甜甜,配合香滑嘅吉士忌廉,甜而不膩帶點清新,食完一個嘅時候不禁想再食多個!✨📍尖沙咀彌敦道118號Mira Mall地下G65號舖
【尖沙咀】Mille Mele Tokyo

「世界一蘋果批」$36/1 ;$138/4

📍尖沙咀彌敦道118號Mira Mall地下G65號舖
2K
2022-02-22 338 views
曾幾何時 , 紅透半邊天 , 排隊要排成個鐘才買得到 , 被譽為 "世界第一蘋果批" 的 Mille Mele Tokyo, 家陣門庭冷清 .... 就等我入去幫襯一下 ~我們買了 蘋果批 & 金鑽鳳梨批 , 來吃 ~蘋果批 : 外皮酥化脆口 , 內裏的蘋果餡料一咬就洶湧而出 , 蘋果吉士餡味道清香甜蜜 , 真係誇啦啦 , 的確好味 , 但對我而言 , 就未去到所謂 "世界第一" 的境界 , 因為我確實吃過 , 比這家更好吃的蘋果批 ~金鑽鳳梨批 : 外皮一樣酥化脆口 , 一啖咬下 , 鳳梨餡料滿滿 , 味道甜甜蜜蜜 , 滿有台灣的味道 , 超讚 ~本篇完 ~

我們買了 蘋果批 & 金鑽鳳梨批 , 來吃 ~

本篇完 ~
2022-02-08 232 views
👨🏻‍🍳餐廳推薦📝Mille Mele Tokyo📍銅鑼灣霎東街33號地下4B號舖📍尖沙咀彌敦道118號Mira Mall地下G65號舖Really World’s No 1 Apple pie🍎🥧外面D焦糖😭勁鬆脆既酥😭吉士mix apple😭仲要新鮮整熱辣辣😭成個口感、味道👅真系好食到懷疑人生🤖不太甜不會膩,我都吾知自己終極可以一次過食幾多件🤣👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻🖐🏻即整,等5-10分鐘🍻店員個個都好nice🙈❤️
👨🏻‍🍳餐廳推薦

👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

🖐🏻即整,等5-10分鐘
🍻店員個個都好nice🙈❤️
2021-12-20 358 views
諗住買啲宵夜返屋企開心share,去完美麗華咁啱見到呢間開正喺出面嘅Mille Mele Tokyo,之前上網亦都有睇過推介話係日本過江龍,於是就決定買兩個小批,滿心期待地試吓喇!😆🍎 世界一蘋果批 $36/1pcs ($138/4pcs)💯 評分:🌕🌕🌕🌕🌕 (5/5)💬 要食又點少得舖頭嘅招牌呢?蘋果粒粒香甜,質感有啲似蘆薈,入口即溶好正~吉士醬都夠幼滑,忌廉味濃郁得嚟唔會太膩。批皮未烘返熱已經幾好食,焗完之後外脆內軟,層次勁豐富超級好味!🤤🍌 朱古力香蕉批 $38/1pcs ($142/4pcs)💯 評分:🌕🌕🌕🌕🌕 (5/5)💬 呢一款真係青出於藍,食過之後返唔到轉頭!朱古力味唔會得個死甜,質感好濃厚好creamy。香蕉食落軟綿綿,夾埋朱古力醬感覺更加清新!批皮同蘋果批一樣冇得頂,空溫或者暖暖笠食都好味!😋

🍎 世界一蘋果批 $36/1pcs ($138/4pcs)
💯 評分:🌕🌕🌕🌕🌕 (5/5)

🍌 朱古力香蕉批 $38/1pcs ($142/4pcs)
💯 評分:🌕🌕🌕🌕🌕 (5/5)

朱古力香蕉批
世界一蘋果批、朱古力香蕉批
  • 蘋果批
  • 世界第一蘋果批
2021-12-13 271 views
今次黎到試食依間日本過江龍人氣蘋果批專門店(尖沙咀分店) ,係佢第二間既分店,第一間係銅鑼灣,呢一間係由意籍大廚創辦🇮🇹,他屢獲多個國際獎項🎖🏆,我地就黎探一探佢虛實等位:/5(星期日下晝4點左右去都仲有位坐,目測大家都係外賣拎走)環境:🍴🍴🍴/5(座位唔多,中間一張大枱,旁邊有張細既長枱仔,全店都坐到10人左右,黎緊聖誕節🎄加左少許裝飾🌟令店內添了一份冬日聖誕既氣氛❄️)Lam脷:😋😋😋/5(整體來講唔錯 個人感覺一口酥甜了一點 )飽肚:🤰🏼🤰🏼🤰🏼/5 (下午茶來說 剛剛好的感覺)價錢:💸💸/5(Total $74💸)(價格貴左少許)世界一蘋果批($36/pc) ($138/4pcs)叫得做世界一蘋果批,當然唔少得每日即製,人手製造🙆🏻‍♂️,去到既時候,佢話仲有5分鐘出爐🔥,外層有多層批皮,好香牛油味🧈,咬落酥脆,中間係一粒粒慢煮富士蘋果,加埋日本直送無添加吉士忌廉同豆乳忌廉,一口咬落去口感豐富,有總滿足感,甜度適中,蘋果批控唔可以錯過喇😋千層一口酥($38)一口食到既大小,外脆內軟,同蘋果批既皮係一樣,外層既糖醬有D甜同埋痴牙,不過只係個人唔太鍾意甜,整體而言係唔錯既😉

等位:/5
(星期日下晝4點左右去都仲有位坐,目測大家都係外賣拎走)

環境:🍴🍴🍴/5

Lam脷:😋😋😋/5
(整體來講唔錯 個人感覺一口酥甜了一點 )

飽肚:🤰🏼🤰🏼🤰🏼/5
(下午茶來說 剛剛好的感覺)

價錢:💸💸/5
(Total $74💸)
(價格貴左少許)

世界一蘋果批($36/pc) ($138/4pcs)

千層一口酥($38)

4K
2021-10-30 272 views
今(30-10-2021 Sat)日同老公無無聊聊咁出尖沙咀蕩,我哋特登留肚出嚟,依老公嘅男友人NT介紹掃街,第一站係呢間嘅蘋果批.我哋去到睇,要咗$36.00嘅吉士蘋果批同$38.00嘅三角朱古力香蕉批各一個堂食.睇見吉士蘋果批嘅吉士流咗出嚟,我先食呢個,一食就係食到微酸嘅蘋果味,即使我只係食到吉士醬,冇乜肉桂味,酥皮鬆脆但唔太油膩,食到中間至開始食到蘋果肉.味道:4分然後食三角朱古力香蕉批,原來我以為呢個都係蘋果批,呢個顯然唔會酸,味道亦唔太甜.味道:3分抵食係2.5分其他:呢喥有飲品賣,但奇怪嘅係冇飲品menu,只有樽庄水賣.

我哋去到睇,

睇見吉士蘋果批嘅吉士流咗出嚟,
味道:4分

然後食三角朱古力香蕉批,
三角朱古力香蕉批
原來我以為呢個都係蘋果批,呢個顯然唔會酸,味道亦唔太甜.
三角朱古力香蕉批
味道:3分

抵食係2.5分

其他:
呢喥有飲品賣,但奇怪嘅係冇飲品menu,只有樽庄水賣.
2021-10-30
$37 (Tea)
吉士蘋果批
平時一向都鍾意食蘋果批,但通常係食西式嗰啲多。聽過朋友講話呢間自稱世界第一嘅蘋果批,講到咁大梗係要去試試佢!嗰日去到叫咗一個蘋果批一個香蕉批,蘋果批出爐之後有keep住保溫,加上可能都賣得快,所以食起嚟嘅感覺有接近新鮮出爐嘅效果。外層確實係好鬆化,而入邊嘅蘋果蓉都keep到Juicy😋 不過份量就有啲細,三幾啖就食晒!而個香蕉批都唔錯,可惜冇keep到溫度,食落有啲凍無咁好食。整體黎講佢嘅蘋果批都算係我食過之中數一數二好食嘅,但係唔係咁肯定可以講係世界第一呢 就有個問號咯😝
2021-09-05
$40 (Tea)