2010-10-28 27 views
已忘了第幾次,總之很多次了!叫了12碟壽司有:三文魚、玉子、栗米、蔥粒吞拿魚、峰蝦、帶子、峰鰻魚、軟殼蟹手卷、北海道火炙卷、加州卷我的至愛—峰鰻魚真棒!鰻魚很大塊!燒得剛好!又香又柔軟又肥美!每一口都是一種享受,魚肉大得我要分開三次才吃完呢!峰蝦和帶子也很好味!峰蝦很爽脆!帶子也新鮮北海道火炙卷以三文魚包著飯團再以帶子及蛋黃醬蓋著略燒味道不錯,本人認為可以再燒久一點,味道會重一點!是次吃了12碟壽司!比平時多了2碟呢!所以很飽!
已忘了第幾次,總之很多次了!

叫了12碟壽司

有:三文魚、玉子、栗米、蔥粒吞拿魚、峰蝦、帶子、峰鰻魚、
軟殼蟹手卷、北海道火炙卷、加州卷

我的至愛—峰鰻魚

真棒!鰻魚很大塊!燒得剛好!又香又柔軟又肥美!

每一口都是一種享受,魚肉大得我要分開三次才吃完呢!

峰蝦和帶子也很好味!

峰蝦很爽脆!帶子也新鮮

北海道火炙卷

以三文魚包著飯團

再以帶子及蛋黃醬蓋著略燒

味道不錯,本人認為可以再燒久一點,

味道會重一點!

是次吃了12碟壽司

比平時多了2碟呢!

所以很飽!
2010-10-14
Waiting Time
45 Minutes (Dine In)
2010-09-22 26 views
媽說之前在沙田食過一間不錯的壽司店原來係峰壽司媽媽向來高要求 重質 不重價 所以就去旺角再試下係未咁好食果然比元氣的好得多!叫左一輪試試 , 有好多都要再叫多 太正例如, 蝦 、炸蠔、 峰鰻魚 等等鰻魚係我食過的最捧 想起最愛食鰻魚的男朋友 媽媽說叫我拍多D鰻魚的特寫 返去引佢果然男朋友聽完我的推介後 就立刻選日子去食
媽說之前在沙田食過一間不錯的壽司

原來係峰壽司

媽媽向來高要求 重質 不重價
所以就去旺角再試下係未咁好食

果然比元氣的好得多!

叫左一輪試試 , 有好多都要再叫多
太正

例如, 蝦 、炸蠔、 峰鰻魚 等等

鰻魚係我食過的最捧

果然男朋友聽完我的推介後 就立刻選日子去食

又長 又厚的三文魚!
大大件 咬入口有蠔汁出來 還冒煙
又爽又甜 媽媽平時唔食蝦也愛了
呑拿魚腩容 我鐘意
超正鰻魚 又厚
厚到丫>_<
2010-09-20
$150 (Lunch)
又長 又厚的三文魚!
大大件 咬入口有蠔汁出來 還冒煙
又爽又甜 媽媽平時唔食蝦也愛了
呑拿魚腩容 我鐘意
超正鰻魚 又厚
厚到丫>_<
  • 炸蠔
  • 峰蝦壽司
2010-09-16 3 views
昨日見到峰壽司冇人排隊,即時同朋友走入去,一坐低,即時 order 咗碟三文魚刺身,睇吓夠唔夠"鮮" 點知頓時覺得好失望、冇哂胃口,因為D三文魚有點"霉"、連魚味都冇~唉,仲何況鮮味.....第二樣令我失望的是"峰玉子",沒有蛋味、甜味、十分硬由於食的冒險心驅使下,決定叫我的至愛---特上鰻魚,一嚟到,當然要試它的鰻魚汁,因為它是鰻魚壽司的重要靈魂。鰻魚汁不算太鹹、帶點微甜,魚肉略為炭燒過,不錯~值得一讚的是它的蟹膏壽司、蝦天婦羅手卷------蟹膏鮮甜、中間夾集蟹肉,配上青瓜,食後都可以既還叫了蛤蚧(蜆)湯等等.......價錢一般,但食物質素不值這個價錢
第二樣令我失望的是"峰玉子",沒有蛋味、甜味、十分硬
還叫了蛤蚧(蜆)湯等等.......
價錢一般,但食物質素不值這個價錢
2010-06-26
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2010-09-02 9 views
常去日本這地方,對該國的食物如各式煱物、天婦羅、拉麵、烏冬、串燒、鐵板燒、丼也有一定程度的喜愛.但從來也不是壽司的愛好者,正確來說是對所有魚類剌身沒有興趣!當然這也是試過很多種類之後所得出的結論,就是只愛吃經烹調的魚.而壽司常配搭的正正就是魚刺身類!所以一年也不會專程去吃幾次.這天和一位回港探親的外甥吃飯,從外表看是有中國人血統的她內裡卻是一個百分百的外國人.她提出想吃壽司但口味又不要太"日本"(即是刺身類免得過就免)於是便想到這裡的熟食做得不錯,便在下午ニ時多來吃個午飯.想不到過了午飯時間依然坐了八成客人!因餐牌上有圖片輔助省卻逐一解釋,可以輕鬆地讓外甥完成點菜.極光三文魚----對三文魚全無興趣只應酬式地吃了一件,吃不出與平常的有何分別.秘制鮑魚----$25一件的鮑魚壽司質感和即食的差不多,只不多了一點甜味鰻魚汁在面層.帶子卷----帶子體形不小而且厚身,配上外層沒有蟹籽的加州卷同吃,豐富了口感.軟殼蝦卷----軟殼蟹就吃得多,軟殼蝦就真是沒聽過!蝦本身炸得透咬下去沒有殼要吐出來倒是事實.日式燒玉子----面層加了沙律醬掃上甜醬油略燒再鋪上木魚絲,玉子的甜味配上沙律醬的微酸效果非

日式燒玉子----面層加了沙律醬掃上甜醬油略燒再鋪上木魚絲,玉子的甜味配上沙律醬的微酸效果非常討好!
峰鰻魚----魚的肉質與正常的有一段距離,但醬汁塗得夠多吃起來沒有腥味,廿多元的收費還想怎樣?
南關腐皮----第一次吃到這種腐皮!比一般的甜味輕,第一口咬落的質感是帶點爽脆,慢慢嘴嚼下又有點咽韌.
吉列蠔----外層夠香脆,沒有炸得過火內層還保留了蠔的水份.
燒魷魚----非常軟淋,但魷魚本身的味道薄弱.
炸魚餅----竟然帶有小量的魚腥味,與一般的化學魚餅有點分別.

熟食的表現比另外幾家的迴轉做得好,重要是外甥吃得滿意!
帶她去稻菊的話,花了多十倍金錢也未必會吃得稱心.倒不如把錢用來吃多幾家不同的店子來得實際.
依然旺場
南關腐皮
炸蠔
燒魷魚
炸魚餅
$160 (Lunch)
  • 炸蠔
  • 南關腐皮
2010-08-14 13 views
聞銅鑼灣既 峰 大獲好評, 一經mk 先記得自己未食過, 試下先食晚餐時間... 等7x個都慣... 等9個字左右啦2個人...三文魚入口鮮 , 不過唔係厚切爛蟹棒芝味其實應該到到一樣, 只係個蟹棒邊到好食d好快一夾就分開2邊... 黎到果look已經爛.. 認真mama地帆立貝可以推介下, 夠大夠肥美,有小小汁咁.. 推介- 峰鰻魚壽司 ,好大條 好肥美 、おいしい ですれ!峰玉子 (都推介)首先印左個峰字都拎晒分啦印象中得會係玉子印字不過蛋味一般,勝在特別軟殼蟹個賣相真係...黑得黎唔令,d飯好鬆散不過食落okay wo, 唔會有咩臭味蝦天婦羅係未卷物問題,d飯都係好鬆散一d都唔實... 普通貨腐皮壽司腐皮係應該甜甜地, 包到d飯甜味冇乜, d飯都係甩甩地 =.=玉子壽司不及峰玉子壽司, 其實叫左峰玉子可以唔叫呢個海膽吉列蠔都唔差,不過對海膽汁冇咩興趣,個蠔一咬開必汁,熱騰騰 入口即溶既乜乜魚唔記得係咩, 不過係每個月會叫你試下果d會平小小, 大家可以睇下,再叫小小試下 ,都唔差等就9個字, 其實食就好快,加上好多人等位,如果要慢慢食既話...應該就唔可以啦要比較既, cwb果
聞銅鑼灣既 峰 大獲好評,
一經mk 先記得自己未食過, 試下先

食晚餐時間... 等7x個都慣... 等9個字左右啦
2個人...

三文魚
入口鮮 , 不過唔係厚切
爛蟹棒
芝味其實應該到到一樣, 只係個蟹棒邊到好食d
帆立貝
可以推介下, 夠大夠肥美,
有小小汁咁..
推介- 峰鰻魚壽司 ,

好大條 好肥美 、おいしい ですれ!
峰玉子 (都推介)

首先印左個峰字都拎晒分啦
印象中得[一門]會係玉子印字
不過蛋味一般,勝在特別
軟殼蟹
個賣相真係...黑得黎唔令,d飯好鬆散
不過食落okay wo, 唔會有咩臭味
蝦天婦羅
係未卷物問題,d飯都係好鬆散
一d都唔實... 普通貨
腐皮壽司
腐皮係應該甜甜地, 包到d飯
甜味冇乜, d飯都係甩甩地 =.=
玉子壽司
不及峰玉子壽司, 其實叫左峰玉子可以唔叫呢個
海膽吉列蠔
都唔差,不過對海膽汁冇咩興趣,
個蠔一咬開必汁,熱騰騰

入口即溶既乜乜魚
唔記得係咩, 不過係每個月會叫你試下果d
會平小小, 大家可以睇下,再叫小小試下 ,都唔差
等就9個字, 其實食就好快,
加上好多人等位,如果要慢慢食既話...應該就唔可以啦
要比較既, cwb果間會好d
三文魚 入口鮮
爛蟹棒
推介- 峰鰻魚壽司 ,好大條 好肥美
峰玉子 ,唔錯(都推介)
軟殼蟹(個賣相真係...)
蝦天婦羅
腐皮壽司
玉子壽司,不及峰壽司
海膽吉列蠔-都唔差
Waiting Time
40 Minutes (Dine In)
三文魚 入口鮮
推介- 峰鰻魚壽司 ,好大條 好肥美
峰玉子 ,唔錯(都推介)
2010-08-11 10 views
發牙痕的關係, 一個人入去峰壽司食壽司, 或者壽司店只有下午四點幾係比較少人, 唔使迫點了鱆紅魚, 墨魚同BOSTON ROLL 食:鱆紅魚: 肉帶彈性, 味微甜, 其實都幾鮮美, 不過有點乾身墨魚: 唔會覺得膠, 幾爽, 不過又係乾, 可能係因為擺了比較長的時間, 所以水份流失BOSTON ROLL : 好食! 芝士同蝦的配搭很合襯, 加上蟹子, 咀嚼時"啪啪聲", 味道又好, 不錯!食物OK的, 但最唔喜歡去廁所要出去側門的廁所, 有點骯髒, 扣分
發牙痕的關係, 一個人入去峰壽司壽司, 或者壽司店只有下午四點幾係比較少人, 唔使迫

點了鱆紅魚, 墨魚同BOSTON ROLL 食:

2010-08-03 5 views
之前我十分喜歡到峰壽司但自從那位年輕日本師傅不知到哪裡去之後就變差了昨天下午我到峰師傅已經轉了人現在的那位握飯的一邊聊天一邊握我還數了他一舊飯握了幾下最少那一次也握了9下最多那一次竟然握了13下整整用了3-4秒來握飯都被你糟蹋了材料方面還是新鮮的只是握壽司的人變了不專業就把整體水準拉下來那些不認真的可以請他們去再培訓嗎?我有點不高興了沒了當初的滿足。
之前我十分喜歡到峰壽司
飯都被你糟蹋了
材料方面還是新鮮的
只是握壽司的人變了不專業
就把整體水準拉下來
那些不認真的可以請他們去再培訓嗎?
我有點不高興了
沒了當初的滿足。
2010-08-02
$160 (Lunch)
  • 醋鯖魚
2010-07-23 32 views
  繼續「道出貴 峰壽司店的用膳經驗」。  與另一位朋友於旺角購物,晚上八時左右先取籌號,十分鐘後步回店中,侍者安排於迴轉位就座,裝修的格局相約,空氣調節方面流通。天氣頗熱,先喝一口綠茶,並向侍者點單,同樣地並沒有於迴轉帶選擇壽司。  粉狀山葵、醬油、前菜薑片齊全,先嚐薑片清理舌頭。不久侍者便端上帶子、挪威三文魚、火炙魚背、白飯魚壽司。帶子同樣鮮甜美味,三文魚與坊間有異的是魚肉並不肥美,但我寧可選擇峰的出品,太過肥美的不一定是良品;魚背的油分甚豐,清晰可見,只適宜偶爾一嚐;據悉來自太湖的白飯魚軍艦壽司,昆布呈脆狀,白飯魚略帶腥味但留有少許鮮甜。  侍者陸續端上吞拿魚中腩、鱆紅魚腩、鯛魚、白鳥貝、親子卷壽司。吞拿魚中腩壽司,外觀呈粉紅,狀甚討好,咀嚼魚肉時並不韌而嫩滑,價格便宜但水準是良級;鱆紅魚腩、鯛魚外觀及格,兩款魚肉並沒有出現腥味,鯛魚清甜,鱆紅魚腩鮮嫩;據聞出自加拿大的白鳥貝爽而鮮甜,略添海鹽是較佳,增加味覺層次。親子卷,外觀較上集的親子卷出色,味道同樣及格。  峰鰻魚、鵝肝、兩碟鹽帶子、火炙花魚壽司陸續上桌。朋友選擇鵝肝壽司,而我勝過試探。取而代之我便多吃了鹽帶子壽司,鮮甜的程

繼續「道出貴 峰壽司店的用膳經驗」。

。取而代之我便多吃了鹽帶子壽司,鮮甜的程度比初段的帶子較佳,同一時段光顧也有分別?食客只會考慮是否美味,實屬不俗;火炙花魚,肉質較為結實,魚脂肪略輕,略添海鹽同樣提升味覺層次,不俗;峰鰻魚,同樣要驗證壽司飯會否鬆散,怎料飯團沒有四散外,鰻魚的外觀、魚質、味道比上集的更佳,通過測試。最後的炸蠔、炸墨魚軟骨,店方處理炸物方面不錯,炸墨魚軟骨所餘油分不多,粉層並不厚,軟骨新鮮,自然可以放心吃用;炸蠔件,用樣是油分處理得宜,蠔肉新鮮,兩款的炸物調味方面恰當,炸料理方面較其他競爭對手優勝。

單憑兩次的用膳經驗,旺角店較勝一籌。此店未能「風行全世界」,但可以暫時「峰行全港九」呢!

帶子、挪威三文魚壽司
火炙花魚壽司
炸蠔、炸墨魚軟骨
2010-05-27
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
帶子、挪威三文魚壽司
吞拿魚中腩壽司
鱆紅魚腩、鯛魚壽司
白鳥貝壽司
峰鰻魚壽司
鹽帶子壽司
炸蠔、炸墨魚軟骨
  • 帶子壽司、吞拿魚中腩壽司、鱆紅魚腩壽司、白鳥貝壽司、峰鰻魚、鹽帶子壽司
The best roasted eel sushi I've tried so far! Succulent, smoky, rich, tasty...I'll be out of adjectives describing everything from this shop, as they all taste fan-bloody-tastic.The swordfish sushi is fresh, subtle, fatty, satiny smooth. The good ol' salmon? Buttery delicious.Roasted scallop sushi topped with lemon and seasalt. Thick and juicy...simply succulent!The sea urchin sushi, sea freshness on a plate!Their miso soup has radish pieces in it. Sweetened the bowl right up.Deep fried prawn in

Deep fried prawn inari has perfectly cooked prawns, tangy rice, tasty topping, creamy mayo, sweet beancurd pocket...oh my!

...and the foie gras sushi? Simply DECADENT!

Salmon Sushi
  • foie gras sushi
  • roasted eel sushi
  • prawn inari
  • miso soup
(Non-member)
2010-05-17 6 views
下午同女友去E道食野叫左中toro壽司 , 切到塊中toro不知所謂!飯握到好實,又無醋味叫左wah腐皮壽司,隻蝦d殼無整乾淨就拎去炸食到我整傷左個喉嚨其它壽司都係麻麻地,不值推介唔會再幫櫬
下午同女友去E道食野

叫左中toro壽司 , 切到塊中toro不知所謂!
飯握到好實,又無醋味
叫左wah腐皮壽司,隻蝦d殼無整乾淨就拎去炸
食到我整傷左個喉嚨

其它壽司都係麻麻地,不值推介
唔會再幫櫬
2010-05-17
$158 (Tea)
2010-05-05 2 views
原本想看「艋舺」,點知已經太遲了,想看的時候已經落哂畫,想起有兩張「勁揪俠」的戲票,就轉和朋友去看這套了。看戲的時間比較尷尬,大約七點半,就決定看之前先吃晚餐好了。朋友本想吃monster sushi,之後我就提議不如來這裡吧。因為吃過銅鑼灣分店的覺得不錯,這裡的倒是未嘗過。來到的時候難得地不用等位,大概是我們太早到了,未到晚飯時間所以也不是太多人,可以安排我們坐order檯不坐吧檯。來到時朋友已一口氣點了頗多壽司,所以我就決定等吃完第一輪再選擇。不過吃完後個人覺得這裡的壽司麻麻,不算很好,我印象中的銅鑼灣峰壽司應該比這裡好吃。個人覺得好吃的有帆立貝壽司,因為非常大隻而且很清甜,真的吃到那種鮮味,所以這個值得一吃。另外就是鱆紅魚腩也非常不錯,解凍得夠,而且很肥美又夠鮮甜,所以這個也是不錯的。醋鯖魚就麻麻了,酸味不夠,味道偏淡,不太吃到平時醋鯖魚的味道。另外就是它的魚生切得很薄,很小片的,所以麻麻地。蟹膏壽司是我最愛吃的壽司之一,不過這裡也是一般般而已。雖然它材料頗多,但吃下去時是超凍的,凍到我也不太吃到是什麼味道。雖然依舊有那種甘香,但太凍而且不夠濃味,所以也不算特別出色。鰻魚壽司燒得

鰻魚壽司燒得不夠香,醬汁亦不夠所以沒什麼味道。吃下去有點點粗糙的感覺,而且又是偏瘦不同平日吃到肥美的鰻魚,所以也覺得麻麻地。蟹棒是我喜歡的壽司之一,雖然它是很普通,我大概是喜歡它的沙律醬吧。吃下去味道鮮甜,蟹柳味道夠清,加上沙律醬絕對是一個好配搭。

油甘魚腩算是較差的,因為它解凍不夠,有點點冰碎的感覺。太凍導致什麼味也吃不到,一點鮮味也沒有,這個不值一吃呢。有兩三款壽司我也沒吃過所以不能評價。

叫了一客炸墨魚咀,這個算是最好吃的。炸得非常鬆脆香口,表面有些椒鹽的味道非常惹味。吃下去一點也不會覺得油膩,咬下表層即吃到墨魚的鮮味,煙煙靱靱,要來中和一下魚生刺身的味道非常不錯。這個覺得是是晚最出色的。

我們兩人總共吃了14碟壽司和一客墨魚咀,吃畢就已經非常飽了。服務生亦沒有催促結帳,坐了一會便離開出去逛下街好了。總結這裡食物麻麻,不算很好呢,沒有什麼意慾想再回來。
醋鯖魚麻麻
鱆紅魚腩好味
蟹棒
最好食係呢個
2010-04-25 3 views
我惠顧其他分店,這間店在食物上相對比其他分店較為遜色一點,壽司飯較為鬆散,魚類刺身好似雪得硬一點,有點不較新鮮(或者可能入貨有關),總體來說食物都OK!服務一貫 好!

2010-04-24
2010-04-09 4 views
難得收半日, 就出左去旺角行下, 見想食壽司就入左去峰喇. 叫左 三文魚腩, 魚背呢d大路野之外, 都有叫D promot壽司, 幾款食完都冇咩印象, 係秋刀魚好食D, 不過我覺得峰ge帶子同魚背係咁多間連鎖壽司店最肥美最好食ge, 每次都要食~
難得收半日, 就出左去旺角行下, 見想食壽司就入左去峰喇.
2010-04-09
  • 帶子壽司
  • 魚背壽司
2010-04-06 1 views
友人話想食壽司,難得行去nathan road,又難得峰壽司唔多人,所以就食~最好味o既係魚背壽司,個質感好似肉,有少少肥,好好味~峰玉子都ok,不過和花亭好味d~甜蝦卷d蝦太細,本宮以為入面係牛油果,點知原來係青瓜,一d都唔match!目鉢魚腩,好un,個樣好似d肉咁,冇味~平貝係因為唔知究竟佢同帶子有咩分別,而家知道,平貝好腥,但又冇味,而帶子係鮮甜d~寒鰆魚and旬鯖魚,又係腥,但冇味~三文魚腩 ok 啦~ 但係薄o左少少~d飯都幾好,唔會一夾就散,但d豉油好wasabi好唔得,好咸,wasabi好散,如果轉o左會好d~http://hk.myblog.yahoo.com/ultrabearhk/article?mid=370

最好味o既係魚背壽司,個質感好似肉,有少少肥,好好味~

峰玉子都ok,不過和花亭好味d~

寒鰆魚and旬鯖魚,又係腥,但冇味~

三文魚腩 ok 啦~ 但係薄o左少少~

• 魚背壽司
2010-03-30 1 views
見到咁多好評, 搞到自己都想去食...於是叫埋老公去開餐...食左唔係好多野, 多數都係三文魚, 帶子, 蟹棒咁....叫左個火焰帶子加鰻魚同三文魚...見鰻魚燒焦哂...點食.....帶子都ok.....咁就食左$217蚊....仲要唔係好飽要買阿土面線做消夜.....我都唔係好明點解咁普通都有咁弘好評....

見鰻魚燒焦哂...點食.....帶子都ok.....

咁就食左$217蚊....仲要唔係好飽
要買阿土面線做消夜.....

我都唔係好明點解咁普通都有咁弘好評....
2010-03-28
  • 帶子壽司