2012-05-28 671 views
峰壽司也吃過幾次, 每次也有人排隊, 可見大家對峰評價不錯,而我最有印象的是他們定的軟瞉蟹手卷, 真的好味。八爪魚很有口感, 我朋友很喜歡這個也是另一朋友必點的糖蕃薯,我朋友超愛蕃薯監味帶子, 我個人覺得咸了點,不夠甜美最愛這個, 可惜當天的軟瞉蟹不夠新鮮,這是有一點點冷了火炙芝士蟹棒這個是第一次食的, 好味我就是愛沙律醬, 哈哈鰻魚壽司, 睇落好正, 鰻魚又好大件,可是怎麼那麼多刺, 差了點這個是新款壽司, 但很難吃耶,那個粉紅白飯魚, 腥腥的峰壽司整體來講算不錯, 價錢也合理

壽司也吃過幾次, 每次也有人排隊, 可見大家對峰評價不錯,
而我最有印象的是他們定的軟瞉蟹手卷, 真的好味。
八爪魚很有口感, 我朋友很喜歡
這個也是另一朋友必點的糖蕃薯,
我朋友超愛蕃薯
監味帶子, 我個人覺得咸了點,
不夠甜美
最愛這個, 可惜當天的軟瞉蟹不夠新鮮,
這是有一點點冷了
火炙芝士蟹棒
這個是第一次食的, 好味
我就是愛沙律醬, 哈哈
鰻魚壽司, 睇落好正, 鰻魚又好大件,
可是怎麼那麼多刺,
差了點
這個是新款壽司, 但很難吃耶,
那個粉紅白飯魚, 腥腥的

壽司整體來講算不錯, 價錢也合理
2012-05-19
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
2012-04-20 274 views
以正宗日本師傅做手握壽司為賣點的“峰壽司”,深受食客歡迎,其旺角店及銅鑼灣店在周末晚上,通常都有近30人排隊。以旺角店為例,全店約有60個座位,平均客量卻是500至600人,不可謂不驚人。枱上備有自助日本芥辣、酸薑及熱水龍頭,顧客可以自由取用 挪威三文魚 $14 ~~~ 超大,比壽司飯長一截,但魚肉唔夠肥美,主要是因為該店特選近三文魚腩位,而不用正魚腩,令三文魚半肥半瘦,不會太肥膩,食起來較為健康。 峰的三點盛系列之一「魚腩盛」 $52,一碟3件魚腩壽司,包括三文魚、油甘魚及吞拿魚,件件肥美到呢 . . . .必選 三文魚麺鼓湯 $16 ~~~ 大量魚肉,但完全沒有魚腥味 挪威三文魚刺身 $36 加州巻 $16 ~~~ 卷外沾滿大量魚子,把口感提升不少 特大三文魚腩 $26 ~~~ 我將手機一併拍攝,可見魚腩的確超大
枱上備有自助日本芥辣、酸薑及熱水龍頭,顧客可以自由取用
挪威三文魚
挪威三文魚刺身
加州巻 $16 ~~~ 卷外沾滿大量魚子,把口感提升不少
加州巻
特大三文魚腩
Other Info. : [b]魚料選擇尚算豐富,不過大部份都偏貴,HK$20元以下的選擇不多,但總算是一分錢一分貨,非常新鮮,沒有取巧。醋飯的質感、溫度和調味均屬上佳水準,款式花樣也多,怪不得店前永遠有等候人龍[/b]
2011-11-25
挪威三文魚
魚腩盛
三文魚麺鼓湯
挪威三文魚刺身
加州巻
特大三文魚腩
2012-03-23 159 views
三月係朋友生日高峰期,接連出席幾個生日飯局,中式又有西式又有日式都有~是日壽星女指定要食壽司,有朋友提議去未食完的壽司店一試,上OPENRICE望過下都幾好多評就去試下。是日星期日,7點鐘去到,要等半個鐘,合共18張飛,都叫合理,而且好好彩隔離有間APPLE專門店,我地去左人地間舖玩開新IPAD 3 兼上網~半個鐘頭好快就過左~~~HA~好啦~~等左半個鐘,終於入得去,入面有大約10張4人枱,其餘係迴轉壽司,環境不覺逼,坐得都舒服,因為肚餓拿拿聲點菜,我地都算點得多壽司,不過我唔係碟碟都有份食,所以我只介紹我有份食那些,我地大約叫左20碟壽司左右,我記得價錢的都列了出來,可供參考。峰玉子:喜出望外的壽司,大大舊甜蛋,輕軟又甜又彈牙,雖然飯得好少,但正正因為少先適合咁大舊蛋,而且只係14蚊2 舊,抵食!北寄貝:比較遜色的一樣壽司,比較遜色,唔係話佢差,係相比其他更好味的壽司,顯得佢有點平凡,與一般其他連鎖食的分別不大,都叫鮮甜。($14)峰蝦:好大隻蝦呀!好彈牙同鮮甜,絕對推介 !! ($22)八爪魚芥辣:相當好味 ! 八爪魚極之彈牙,而且芥末份量適量,除了略咸外無可挑剔,但可以的話唔駛

峰蝦:好大隻蝦呀!好彈牙同鮮甜,絕對推介 !! ($22)
八爪魚芥辣:相當好味 ! 八爪魚極之彈牙,而且芥末份量適量,除了略咸外無可挑剔,但可以的話唔駛點豉油。
赤貝:都算OK甜,不過切得唔算好厚,咬落好似唔係好夠肉咁,不過18蚊2份,算係咁。
墨魚:十分清新,不點豉油、芥末更能食出鮮味,而且有咬勁,不錯! ($9)
八爪魚:我第一次食生的,八爪魚十分煙韌,要咀嚼一會才能吃下,但相當好味 ~ ($14)
總括而言係相當不錯,抵食,上菜又快,不過侍應無主動加水,要舉手先來,但都幾快,侍應面口都係木口木面,不過快手快腳,經理就笑容滿面~~~~
無買蛋糕,砌個蛋糕狀就算~HAHA~
2012-03-18
Celebration
Birthday
無買蛋糕,砌個蛋糕狀就算~HAHA~
  • 峰蝦壽司
  • 峰玉子
2012-02-11 85 views
來到旺角經常都不知道要食什麼的感覺, 想到很久沒有食壽司, 就想到久久沒有光顧的峰了. 中午來到時間尚早, 店內沒有多少客人. 一連叫了9碟, 後來又加了3碟. 謂口頗好. 可惜壽司的味道不如從前, 三文魚太凍了, 而燒鰻魚即是不熱的, 店內沒有多少客, 我想應該是即燒的吧, 為什麼還是凍的呢?挪威三文魚腩不及千兩的肥美,價錢郤比千兩的貴了三大元,峰玉子是師父新鮮製的,熱辣辣,可惜太實了,蛋味又不足海老甜蝦,新鮮,好味總括來說,覺得質素有下降,要食峰,還是到新港有日本人的一間好。

可惜壽司的味道不如從前, 三文魚太凍了,

挪威三文魚腩不及千兩的肥美,價錢郤比千兩的貴了三大元,

峰玉子是師父新鮮製的,熱辣辣,可惜太實了,蛋味又不足

海老甜蝦,新鮮,好味

2012-02-10
$100 (Lunch)
2012-01-07 111 views
9月10日, 又有一排冇食過壽司, 條癮又起~ 所以今日又要食一下峰壽司, 滿足一下~::: 三文魚壽司 ::: $12先來一客三文魚開開胃~ 一貫水準, 尤其嗰d峰獨加嘅蔥, 好爽口新鮮, 為三文魚加添一份清新感~::: 軟殼蟹卷 ::: $26剛炸起嘅軟殼蟹熱辣辣脆卜卜, 有肉得嚟又夠脆~ 再加埋出面嘅蟹籽, 有口感~::: 火炙蟹柳壽司 ::: $16火炙蟹柳不嬲都係其中一款至愛~ 燒過嘅蟹柳仲好鮮, 加埋沙律醬更加好味~::: 帶子三味 ::: $32包括有蔥鹽帶子裙邊, 和風口味同鮮帶子~ 呢個係期間限定, 所以我地都叫個試下. 蔥鹽幾夠味, 不過帶子裙邊有d韌… 和風食唔出有咩咁和風, 食落冇特別… 鮮帶子幾鮮, 不過好似比以前細粒咗… 整體3件都只係普通.::: 北寄貝沙律軍艦 ::: $18北寄貝沙律份量都好似少咗, 都鋪唔滿個軍艦. 沙律有d凍, 所以味道太冰而唔太食得出味.::: 蔥粒三文魚腩軍艦 ::: $26三文魚腩幾鮮, 肉粒都好厚, 食落都好肥美, 唯一彈係太少蔥…::: 左口魚壽司 ::: $20魚身有光澤, 質感頗嫩, 不過鮮味就欠奉~ 一般般啦~:::

::: 三文魚壽司 ::: $12

::: 軟殼蟹卷 ::: $26

::: 火炙蟹柳壽司 ::: $16

::: 帶子三味 ::: $32

::: 北寄貝沙律軍艦 ::: $18

::: 蔥粒三文魚腩軍艦 ::: $26

::: 左口魚壽司 ::: $20
魚身有光澤, 質感頗嫩, 不過鮮味就欠奉~ 一般般啦~

::: 蝦盛 ::: $28
有甜蝦、峰蝦同埋千尋海老三款壽司~ 甜蝦唔夠新鮮, 口感有d淋, 幸好味道都算甜美~ 峰蝦咬落帶脆, 味道ok. 最特別嘅要數中間嘅千尋海老~ 大大隻啖啖肉, 有鮮味之餘仲帶少少煙韌, 有趣!

整體今次食好似冇之前咁好同細件咗. 主打野仲keep到水準~ 依舊仲係我地no.1迴轉壽司最愛!
軟殼蟹卷
火炙蟹柳壽司
帶子三味
北寄貝沙律軍艦
蔥粒三文魚腩軍艦
左口魚壽司
蝦盛
2011-09-10
$98 (Lunch)
軟殼蟹卷
火炙蟹柳壽司
蝦盛
2012-01-01 14 views
蔥吞拿魚腩小卷完全無吞拿魚腩,飯同蔥就有得你食,失望!size 亦縮水至以前2/3 ><北寄貝沙律軍轞,水準下降,北寄貝很少,好似蟹枊絲咁幼,比以前口感差了很多!完全唔recommend再光顧......
蔥吞拿魚腩小卷
2011-01-01
2011-12-19 22 views
差不多半年冇黎過峰 壽司行開旺角又唔係超級肚餓,唔想食放題咁就走去峰壽司喇見到出面條人龍長到=0="仲要大部份都係2位大家都拎左號碼乖乖等**我一拎完"飛仔"就去左88打機XD打完機返黎,都已經過左20分鐘企多10分鐘左右就叫到我地喇^^(所以打機是明智的)但各位要注意,如果過左你手持號碼5個,就要重新輪候入去已經先聲奪人,個個師傅、傳菜員都 2啦沙e媽射~~~~@@"幾團結喎各位! 值得一讚雖然...咬字唔係好正,不過聽落香港人耳中,又多一番港式味道啦^^以下係我叫既菜單:三文魚類:三文魚壽司 一般^^ 不過都新鮮既三文魚腩壽司 唔講以為係三文魚壽司^^"今次冇乜驚喜三文魚刺身 (可想而知我幾愛三文魚^^) 橙白分明,但油分不多,比想像中差少少,但仍然不俗鰻魚壽司 好味到暈^^其實我覺得佢咁好味,全因為個醬汁有d人話佢係味精,但我食完又唔覺得特別兄渴喎@@"難道我對味精已免疫 ^^哈哈帶子壽司、赤貝壽司、螺壽司、貝殼三味(帶子、螺、赤貝)、帶子卷、北寄貝壽司咁多帶子,因為男友係帶子愛好者而我亦係貝殼類既愛好者帶子好肥美,鮮甜更為出色既係赤貝同響螺壽司加少少海鹽&檸檬汁上面
差不多半年冇黎過峰 壽司
行開旺角又唔係超級肚餓,唔想食放題
咁就走去峰壽司

見到出面條人龍長到=0="仲要大部份都係2位
大家都拎左號碼乖乖等

**我一拎完"飛仔"就去左88打機XD
打完機返黎,都已經過左20分鐘
企多10分鐘左右就叫到我地喇^^
(所以打機是明智的
但各位要注意,如果過左你手持號碼5個,就要重新輪候

入去已經先聲奪人,個個師傅、傳菜員都 2啦沙e媽射~~~~
@@"幾團結喎各位!
值得一讚

以下係我叫既菜單:
三文魚類:
一般^^ 不過都新鮮既

唔講以為係三文魚壽司^^"今次冇乜驚喜

三文魚刺身

鰻魚壽司
好味到暈^^其實我覺得佢咁好味,全因為個醬汁
有d人話佢係味精,但我食完又唔覺得特別兄渴喎@@"
難道我對味精已免疫 ^^哈哈

咁多帶子,因為男友係帶子愛好者
而我亦係貝殼類既愛好者
帶子好肥美,鮮甜
更為出色既係赤貝同響螺壽司
加少少海鹽&檸檬汁上面,已經好味到對眼發光

我同男友平時食放題都會叫赤貝,但峰壽司既貝類,鮮味十足
完全同放題冇得比
咬落口除左陣陣鮮甜之外,仲好爽脆
食完有無限滿足感

北寄貝壽司鮮甜
但size明顯係細過一般壽司

軟殼蟹手卷
點睛位:沙律醬
呢個手卷既巧妙之處係唔洗落豉油一樣好味
但重點係沙律醬要夠多(可惜今次唔夠多^^")
如果下次我再食,我會叫多沙律醬,咁就會超級好味=]

芝士薯蓉波
細細粒,但流心既芝士真係唔錯
佢芝士味唔算好濃,但夾埋薯蓉就剛剛好(太濃既芝士配薯蓉會好膩)
上台時唔好太興奮一啖放入口,超熱咖^^"

峰蝦壽司
味道依然好出色,但唔知點解覺得隻蝦....細左同乾身左
比起初頭黎既時候o個種Juicy...有d距離^^"

好似係食左咁多炸^^
埋單走人!
好滿足呀!~~~~噶(飽後的胃氣....洩出)

Other Info. : 隔離台有位小朋友同爸爸黎食, 見到小朋友自己斟熱茶真係眼都凸...@@" 個熱水位真係好熱咖,奉勸各位家長真係唔好比你既小朋友自己斟 見o個位5-6歲既小朋友拎杯拎到斜晒 d熱水不停流落張台,好彩佢隻手冇辣到, 而且佢爸爸及時發覺,幫佢仔仔斟,同埋叫侍應抹返張台... 若果唔係就大件事了!!!
2011-12-17
  • 赤貝壽司
  • 峰鰻魚
2011-10-23 12 views
每個月總有幾天很想吃壽司, 這天便是了。同男友2個行完旺角, 突然心血來潮想吃幾件壽司。去到問我地坐唔坐卡位搭台, 咁見未有人坐, 又諗應該唔會有人真係同我地夾台掛?就話好啦。點知原來係已經有2個人等緊齊人搭台, 咁我地緊係即刻say no, 都係等位啦。因為都唔係太想同陌生人面對面食壽司呢好彩等左一陣就好快有位, 可能因為都成9點幾啦。叫左三文魚腩壽司, 因為真係次次食都覺得佢好肥美。魚脂一齊係口中徘徊。每次黎都會食下海膽壽司, 因為每次食佢, 都唔腥。有些日本壽司店的海膽很難食, 很腥。峰壽司的海膽雖然不是一試難忘個種, 不過都值得食的。我無食到蔥吞拿手軍艦, 但係食左我中意既北寄貝沙律。冰冰凍凍的沙律醬, 加上北寄貝的甜, 我喜歡。秋天做緊呢個帶子三味的promote, 只係食左帶子壽司, 好大隻帶子, 好正。仲有食蟹棒, 三文魚。
每個月總有幾天很想吃壽司, 這天便是了。
同男友2個行完旺角, 突然心血來潮想吃幾件壽司

就話好啦。
因為都唔係太想同陌生人面對面食壽司

好彩等左一陣就好快有位, 可能因為都成9點幾啦。
三文魚腩壽司
壽司的海膽雖然不是一試難忘個種, 不過都值得食的。
海膽壽司
蔥吞拿魚 N 北寄貝沙律軍艦
帶子三食
仲有食蟹棒, 三文魚。
2011-10-19
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
海膽壽司
蔥吞拿魚 N 北寄貝沙律軍艦
帶子三食
2011-09-16 10 views
昨晚貪方便 友人又說峰壽司不錯吃 便決定試試不太饑 所以點了不太多東西必點的玉子 要了個峰玉子 少飯多蛋又不太甜十分合我心意三文魚麵豉湯夠味 配料不多 但有好幾塊三文魚 略油魚生夠新鮮 合格 友人立刻便加點了沙津就很差 份量少又有點菜是苦的 另附我不愛的千島醬最驚喜是有納豆壽司 之前吃納豆都是吃咖哩時才點少了咖哩原來挺臭的 試著加多點芥末和豉油 一個字"正"當然納豆如榴槤不是人人愛 友人say no 我就喊encore 呵P.S這分店環境挺闊落 服務也不錯但熱情的"13媽4"不斷 不是聊天好地方 還有點好笑 XD
昨晚貪方便 友人又說峰壽司不錯吃 便決定試試
不太饑 所以點了不太多東西
必點的玉子 要了個峰玉子 少飯多蛋又不太甜十分合我心意
三文魚麵豉湯夠味 配料不多 但有好幾塊三文魚 略油
魚生夠新鮮 合格 友人立刻便加點了
沙津就很差 份量少又有點菜是苦的 另附我不愛的千島醬

最驚喜是有納豆壽司 之前吃納豆都是吃咖哩時才點
少了咖哩原來挺臭的 試著加多點芥末和豉油 一個字"正"
賣相不錯
樣都不行的沙津
  • 峰玉子
  • 納豆卷
2011-09-14 20 views
三文魚有少少腥甜蝦有好多黑色蝦腸帶子無味同好易散晒塊燒牛脷韌到我想問佢攞刀叉(其實應該叫佢收返退單,蠢左)海膽都無咩鮮味只有熟食類,芥辣八爪魚同三文魚子OK D~4個人食每人約200,實在太唔掂,以後不去了~
三文魚有少少腥
甜蝦有好多黑色蝦腸
帶子無味同好易散晒
塊燒牛脷韌到我想問佢攞刀叉(其實應該叫佢收返退單,蠢左)
海膽都無咩鮮味
只有熟食類,芥辣八爪魚同三文魚子OK D~
4個人食每人約200,實在太唔掂,以後不去了~
2011-08-06
Waiting Time
75 Minutes (Dine In)
2011-09-14 23 views
我今晚去左旺角的峰壽司食, 返到屋企之後, 好唔舒服呀其實唔係食物唔衛生, 而係所有食物差不多都落左大量味精製造, 所以食完返歸途中已經一路"UT" 啲味精出泥, 超辛苦 仲有, 返到屋企仲超口渴, 飲左好多杯水都仲係好唔舒服首先飲完麵豉湯之後就已經出現呢個情況..... 雖然第一啖係幾好飲, ESP. 係白蘿蔔一塊塊的加強了甜味, 但飲完碗湯, 已經少少口乾, 要勁飲茶了之後壽司 (海鹽帆立貝, 三文魚腩, 峰蝦, 南吞拿魚, 牛肋骨, 蟹子, 加州卷), 問題唔係魚生, 而係飯!! 飯落左好多味精, 一食就知, 好口渴總之我一路寫住呢個食評, 一路口渴, 好辛苦, 請問有無C兄食完有呢個同感??我唔會再去食了
我今晚去左旺角的峰壽司食, 返到屋企之後, 好唔舒服呀

仲有, 返到屋企仲超口渴, 飲左好多杯水都仲係好唔舒服

我唔會再去食了
2011-09-13
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
2011-08-03 24 views
Arrived around 19:00 for a solo dinner. Was seated immediately at the bar. For those that don't know this is a conveyor belt styled sushi restaurant. Mainstays such as crab w/ spicy mayo, salmon and shrimp are often found making trips around the circuit. For things you don't see you can order them from a menu which includes various types of eel, uni (sea urchin) and some combo platters (ie. sashimi platters). All you have to do is write down the sushi number and quantity and hand it over to a waiting staff. Prices for a la carte orders ranged from 7-36HKD with most plates having 2 piece (aka dollar salmon sushi).

Overall quality and portion sizes fitted the price. Though not the freshiest, most amazing fish I've had it was the excellent for the price point. Stacking about 7 plates I came to a total of 139HKD (approx. $20 dollars). Which is good for what I ordered (most expensive was the 36HKD Uni(x2) and 4 dishes being 16HKD everything else being between that).

Twitter Summary - Conveyor Belt, Busy(longer wait for 3+), Good fish, very good price, Worth a go if you're in Mong Kok shopping (corner of Nathan & Soy St.)
2011-08-01
2011-07-15 11 views
峰壽司以前一度是其中一間我愛去的迴轉壽司店,但最近兩次在311過後到訪都發現食物質素退了步.這次,要了3點盛和火焰三文魚- 料不太新鮮,飯又散又硬...不想再叫了,快快埋單走人去下一場再食好過了失望的一餐! 連續3次的失望,機會已給夠了,看來一段日子要把他忘掉了

2011-07-05 12 views
有時間心癮起,好醜也是肉。本來想一試同區的某黑夜壽司,但門外的人龍實在嚇怕人。已有超過三年時間,沒有來過峰壽司。上一次吃出一記劣評,事隔多年,姑且再給予一次機會。晚上的迴轉帶貨源還充足,那個時候是沙甸魚當造期,但這個沙甸魚肉質偏瘦。帶子份量夠大,口感很散,感覺黏濕,鮮味略欠。馬刀貝入口爽而甜,算是表現不俗的一味。蝦壽司的蝦一味夠大,不過大而無當,肉質比較霉散。章紅魚成薄片,同樣欠了一點鮮味。唯一一道要點的,就是三文魚子壽司,即叫即做,軍艦壽司的紫菜當然脆口,三文魚子味道鹹鮮,是全夜表現最佳的一員。說回壽司飯,握得很鬆散,沒有水準可言。記得當年峰壽司進軍香港初期,在白沙道的店門外,永遠有一條很長的人龍,那個年頭以日本師傅來主理迴轉,對市場上是一大衝擊,將元X等同類迴轉店邊緣化。幾年過後,差不多同時間出道的板前,現已越做越大,更延伸至烏冬,火鍋,咖啡之層面,反過來峰壽司,極其量是在皇室堡的那一間料理。某日在中午飯尖峰時段路過白沙道店,人龍已經消失了。好聽一點叫安守本份,難聽一點叫不思進取?

帶子份量夠大,口感很散,感覺黏濕,鮮味略欠。
馬刀貝入口爽而甜,算是表現不俗的一味。
壽司的蝦一味夠大,不過大而無當,肉質比較霉散。
章紅魚成薄片,同樣欠了一點鮮味。
說回壽司飯,握得很鬆散,沒有水準可言。

好聽一點叫安守本份,難聽一點叫不思進取?
2011-06-27 13 views
以前都幾中意食板前個D 因為好新鮮 份量岩岩好不過近年QUALITY都麻麻地反而峰就KEEP得幾好好多款壽司可以揀 好似鰻魚咁都有3,4款亦有唔少有新意既壽司同埋3件壽司組合揀佢既玉子都唔錯 蛋味好香 口感都算滑最重要係夠新鮮 選擇多 價錢合理 值得再去
以前都幾中意食板前個D 因為好新鮮 份量岩岩好
不過近年QUALITY都麻麻地