夜晚食飯, 如果有訂位服務, 一定訂位先~~~ 咁就唔洗去到等位咁晒時間~ 1月尾食完, 宜家先分享, 的確遲左好多~ ***下次我會盡快同大家分享, 哈哈***不過唔緊要啦~ 幾值得分享下~~ 呢間店初開張, 報紙介紹, 睇到好似幾GOOD咁BO, 就定左1日黎食晚飯~~ 估唔到安排左WINDOW SEAT比我地, 正! 可以睇到夜景 *V*點菜后, 店員就奉上麵包同牛油~ 睇報紙話呢到麵包好出名, 不過我食完覺得無麥特別=,=我地叫左個SET DINNER, 前菜可以要蕃茄水牛芝士或者湯, 我就要左"黑松露野菌湯"~~果然唔錯BO, 又濃又杰~ (REMARKS:: 我有朋友4月再食過, 覺得呢個湯無以前咁足料, 稀左><)"燒西冷扒" 要左6成熟~~~~  果然岩岩好, 肉質仲係粉嫩, 又厚又大塊, 美中不足, 肉味唔夠~ 食唔出好香濃既牛肉味~~~ "雞柳扁意粉伴香草醬" , 意粉烹調時間岩岩好, 仲有D爽口彈牙~ 香草醬好香 , 但個人都係偏愛白汁既意粉多D~~~~"Raspberry tart" 又唔錯WO, 比麵包好食, 有小小驚喜~ Raspbe

不過唔緊要啦~ 幾值得分享下~~

麵包&牛油
黑松露野菌湯
燒西冷扒, 6成熟~~
"Raspberry tart" 又唔錯WO, 比麵包好食, 有小小驚喜~ Raspberry保留到個汁起到~~~ good~
最後, 餐飲要左熱檸茶~~ 茶壺入面係Lipton茶包~ 普普通通je~
Other Info. : 如果想訂位食飯, 試下要求WINDOW SEAT~ 可以睇埋夜景, 更加正 *V*
2013-01-30
黑松露野菌湯
2013-08-06 129 views
原本想約朋友到 Dan Ryan's,點知冇留意原來搬走左,臨時臨急要揾過另一間餐廳,我就醒起上次嚟過既 Eric Kayser,於是急移玉步,還好唔駛等位,好快就可以入座了,而且仲靠近窗邊位置,有陽光之餘,又睇到維港,正呀!本來以為三個大人兩個小女孩點三個主菜就夠,不過因為份量唔似美式食物大份,所以最後點左兩個set lunch,再散叫兩客主菜,包括白酒煮蜆肉意粉﹑香草燒春雞伴紅菜頭﹑燒10安美國肉眼扒及香草雞肉扁意粉。跟餐選了一客煙三文魚凱撒沙律及是日甜品。食物未來前,餐廳送上麵包籃,都係自家出品,有香草蕃茄包,提子法包以及呈黃色既果仁麵包,好新鮮好味。店員見我地有大有細,主動問我地要唔要添麵包,添左!先嚟既係三文魚凱撒沙律,嘩!大家反應一致...第一次見人成棵菜上碟...好特別,亦顯得餐廳對自己出品好有信心,用料新鮮既表徵。由於上面有我唔食既三文魚,所以我只吃了少許生菜,好新鮮同Juicy。跟住主菜分別上桌,先係白酒煮蜆肉意粉,濕度剛好,唔會過乾或濕,味道亦不錯,有酒既香味。香草雞肉扁意粉一樣,香草同橄欖油好夾好香,我又好鐘意扁意粉,所以覺得味道比白酒蜆肉意粉更佳。跟住到燒春雞,

跟住到燒春雞,好細份呀,不過調味還好,小女孩好愛呀!好快就清哂呢!最後係我至愛既肉眼扒,除有薯條外,還有燒普通茄子及黃茄子呢,賣相吸引。我地吩咐五成熟,肉眼扒好有牛味,啖啖炭燒香味之餘亦好Juicy,而家諗起都在回味呀!

食飽飽就請店員清一清枱面準備上甜品,跟餐既是日甜品可選檸檬撻﹑蘋果撻及杏甫撻,由於好飽,所以點左帶酸既檸檬撻,味道不過不失,幾醒胃。另外多點了一客朱古力心太軟,沒有雪糕同吃差啲!

整餐飯都食得好舒服,因為除左對住維港好開揚之外,座位好寬敞好舒適,店員又唔會趕人走,(冇人等位吧),同朋友飯聚一流呀!
Janat Milk Tea (HK$32)
靚靚麵包籃
追加麵包籃
成棵上既三文魚凱撒沙律
燒春雞配紅菜頭(HK$178)
燒美國肉眼10oz (HK$288)
白酒煮蜆肉意粉 (HK$138)
香草雞肉扁意粉 (HK$108)
跟餐檸檬撻
朱古力心太軟 (HK$58)
朱古力心太軟 (HK$58)
2013-08-03
$225 (Lunch)
靚靚麵包籃
追加麵包籃
成棵上既三文魚凱撒沙律
燒春雞配紅菜頭(HK$178)
燒美國肉眼10oz (HK$288)
白酒煮蜆肉意粉 (HK$138)
香草雞肉扁意粉 (HK$108)
跟餐檸檬撻
2013-07-08 66 views
叫了兩份LUNCH SET1. 鴨胸沙律+蛋濶面+咖啡手指餅 = HK$ 1582. 南瓜湯+法式PIZZA+檸檬TART = HK$108鴨胸沙津 - 有新鮮菠蘿夾著煙鴨, 味道唔錯南瓜湯 - 好濃郁, 好多FIBRE, 唔係太多奶油味, 又夠熱, 好味腸仔法式PIZZA - 凍冰冰的, 唔好食 CREAM 蛋濶面 (無相) - 好明顯面是現成買回來的, 成碟菜好咸, SAUCE味道其實幾好味, 不過面唔知點解整到好咸.... 失敗每個SET two courses + $20 可換甜品我們點了檸檬TART - 外表好有光澤,面頭還有LIME ZEST, 好清香,  好香濃的檸檬味, TART皮稍為硬了少少咖啡手指餅 - 原先想試開心果味但賣曬了, 手指餅內裏像是用咖啡浸了, 濕濕的, 外層有一咖啡味的朱古力COATED, 幾新鮮的口感總結,  整面包整得好唔一定整西菜都一樣咁好! 我建議各位朋友係門市買下佢啲面包酥餅好了....
叫了兩份LUNCH SET

1. 鴨胸沙律+蛋濶面+咖啡手指餅 = HK$ 158

鴨胸沙津 - 有新鮮菠蘿夾著煙鴨, 味道唔錯
鴨胸沙律
南瓜湯
腸仔法式PIZZA - 凍冰冰的, 唔好食
法式PIZZA

每個SET two courses + $20 可換甜品
我們點了
檸檬TART
咖啡手指餅
2013-07-07
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$150 (Lunch)
鴨胸沙律
檸檬TART
咖啡手指餅
2013-07-07 69 views
定時定候跟好友見面,成日唔知食乜好,今日相約喺尖沙咀見面,一心諗住喺海港城揾食,跟住唔覺意被眼前既景象及香味所吸引,就係一堆麵包了。朋友素來係麵包控,我就好鐘意食cake,所以我倆不自覺停下腳步自顧自既研究一番,行下行下原來旁邊就有餐廳,於是二話不說就往內跑了。被安排坐下後一邊看餐牌,一邊睇下餐廳環境,地方很大,枱與枱之間算寬敞,而且單邊靠窗,可吸收陽光,感覺很開揚。點餐有點像 Simplylife,主菜再加前菜﹑餐湯﹑餐茶﹑甜品,4揀1, 是日午餐約5款,我們分別點了漢堡包餐(around $138+ 10%)及法式蛋餅($88+ 10%),均是配沙律。先上已計在成本內既麵包,一籃有5款咁多,雖然每款只有1件,但每樣試下已很足夠,何況肯定食唔哂,所以OK既!跟住上前菜大蝦沙律,份量很足呀!有好幾隻新鮮(急凍)蝦,但冇雪味,沙律菜也很新鮮。跟住就上主菜了,漢堡包頗巨型,賣相不錯,味道亦很好,漢堡扒很鬆化,肉汁豐盈,同芝士勁夾,冇得彈!跟住到朋友點既法式蛋餅,可揀西蘭花或三文魚作餡料,好像還有火腿,這個我不肯定,賣相佳,可惜我不吃蛋,沒試味,朋友卻說很得,還把整份午餐幹掉,佢平時可是冇乜

先上已計在成本內既麵包,一籃有5款咁多,雖然每款只有1件,但每樣試下已很足夠,何況肯定食唔哂,所以OK既!跟住上前菜大蝦沙律,份量很足呀!有好幾隻新鮮(急凍)蝦,但冇雪味,沙律菜也很新鮮。跟住就上主菜了,漢堡包頗巨型,賣相不錯,味道亦很好,漢堡扒很鬆化,肉汁豐盈,同芝士勁夾,冇得彈!跟住到朋友點既法式蛋餅,可揀西蘭花或三文魚作餡料,好像還有火腿,這個我不肯定,賣相佳,可惜我不吃蛋,沒試味,朋友卻說很得,還把整份午餐幹掉,佢平時可是冇乜戰鬥力的。

整體而言,喺尖沙咀找吃既選擇雖多,但若果又要坐得舒適,又要食物質素高,仲要價錢合理的話唔係好多,但呢度就是了,下次要試晚餐啊!
外貌吸引既麵包籃
新鮮大蝦沙律
超得漢堡
法式煎蛋餅
2013-06-15
$120 (Lunch)
外貌吸引既麵包籃
新鮮大蝦沙律
超得漢堡
2013-07-07 38 views
雖然係公眾假期,但中午12點食lunch,都唔駛等位。set lunch唔太多選擇,得三款,分別係pizza,扁意粉同西冷扒,pizza可選蕃茄,海鮮或辣肉腸。前菜可選湯或煙鴨胸沙律,每枱都會有一籃麵包。因為它selling point係麵包,所以對它有所期望。麵包唔夠熱而味道亦唔夠香,每款都係同一種香草味,牛油又無咩味。午餐唔包飲品,另外叫了果汁,杯仔細細,好似一般餐廳的拔蘭地杯咁。扁意粉有黑松露味,ok!但個pizza就唔係好得,料少無味,而pizza皮唔似pizza似麵包多D,個樣唔吸引,連相都唔想影。加$20有個甜品,有三款tart揀,分別係朱古力,檸檬,另外一款唔記得。檸檬唔錯,酸酸地。朱古力超有朱古力味,一個人食會好膩,甜品上得好慢,等左起碼有10分鐘先上。服務一般,侍應收碟唔夠主動,有一半的侍應要用英語溝通。
檸檬Tart
Chocolate tart
2013-07-01
$170 (Lunch)
檸檬Tart
2013-06-30 28 views
數月前堂食過一次, mains 質素還可, 壺dajeeling 仲幾好飲的。聽說此店以牛角酥聞名,上次無試,今次路過一試,後悔非常。買了朱古力酥一件,不是新鮮出爐已有心理準備味道不會是最佳。一啖入口,凍且硬,好似放左幾日咁,真是難以置信。(店內冷氣不大的)朱古力級數還可以,甜度適中,但量太少。但畢竟酥餅最重要還是酥皮本身。此店和urban 比較,只能說天地之差。如此差的質量,還厚著臉皮售十八大元一件,佩服,佩服。

聽說此店以牛角酥聞名,上次無試,今次路過一試,後悔非常。

買了朱古力酥一件,不是新鮮出爐已有心理準備味道不會是最佳。

朱古力級數還可以,甜度適中,但量太少。

但畢竟酥餅最重要還是酥皮本身。

此店和urban 比較,只能說天地之差。

如此差的質量,還厚著臉皮售十八大元一件,佩服,佩服。
2013-06-29
TakeAway
$18 (Tea)
2013-06-18 35 views
先講下環境先由於一早BOOK 左位, 所以可以對住無敵大海景, 超正!!!!!餐廳燈光都是暗暗的, 環境亦十分清靜, 慶祝紀念日, 生日都是一個不錯的選擇...平日晚上有個較優惠的餐牌, 2人餐-一個頭盤,2個主菜,一個甜品才33X(已加一)法包....4件都不同口味,十分出色...其中最喜歡香橙味...大蝦沙律....只能說好普通...好普通...三文魚.....皮煎得超脆!!!鴨肶伴黑松露薯蓉.....鴨肶超淋,薯蓉超好味!!!最後到甜品....揀左手指餅...好特別WOR....一切開滿滿都是朱古力

大蝦沙律....只能說好普通...好普通...
三文魚.....皮煎得超脆!!!
鴨肶伴黑松露薯蓉.....鴨肶超淋,薯蓉超好味!!!
2013-06-17
Celebration
Anniversary
2013-06-16 34 views
星期五晚去尖沙咀行街食飯,呢間餐廳成日行過今次終於決定試下啦麵包款款唔一樣,每一款都好香不同芝士味,並且分量唔小ORDER完,一邊望住ICC啲燈光表演一邊等野食,好靚前菜食帶子,帶子十分十分十分新鮮,又大舊又滑又厚。廚師煎得啲帶子好香。CREAM SAUCE 同時亦可夾,不過咁新鮮好味嘅帶子,唔點SAUCE食都已經好正。LAMB RACK 呢個菜麻麻地,唔香無咩味又太熟過頭。只係近骨嘅肉生啲,好味啲PRAWN RISOTTO 呢個菜唔錯呀,蝦燒得非常香都幾新鮮。RISOTTO 賣相麻麻但係食落好好味,味道濃郁,creamy,牛油味芝士味好香,味道剛剛好配菜有好幾舊車厘茄,連埋RISOTTO食超正!雖然已經好飽,但係真係好想試下啲甜品。LEMON TART 酸酸地,食落唔會太飽檸檬的酸味把撻的甜味調和襯托得恰到好處LEMON FILLING 好香滑,有檸檬肉。凍凍酸酸飯後食一流
麵包款款唔一樣,每一款都好香不同芝士味,並且分量唔小
ORDER完,一邊望住ICC啲燈光表演一邊等野食,好靚
配菜有好幾舊車厘茄,連埋RISOTTO食超正!
雖然已經好飽,但係真係好想試下啲甜品
LEMON TART 酸酸地,食落唔會太飽

檸檬的酸味把撻的甜味調和襯托得恰到好處
2013-06-14
2013-06-12 28 views
請你相信我,我真的只是偶然路過。一切都來得太突然,教人完全無法閃躲……盤子裡的牛角酥摺層分明,小巧精緻,面層平滑的地方在燈光下展現寶石般的光澤,捲曲之間呈半透明狀,隱約透出內裡柔嫩的身體,彷彿人魚的歌聲輕輕在耳邊呼喚著我……牛角酥 ($15),加熱後傳出撲鼻的牛油香氣,酥香薄脆的外層下,有著溫熱軟糯而帶點煙韌的內心,口感有層次之餘,亦相當實在。一層又一層油潤的酥皮,充滿著邪惡的牛油咸香,濃烈卻不油膩,用料之優質令人一試難忘,無法抗拒。眼見紙袋吸收了點點多餘的油份,可有稍稍減輕我的罪惡感?
請你相信我,我真的只是偶然路過。
一切都來得太突然,教人完全無法閃躲……
牛角酥
盤子裡的牛角酥摺層分明,小巧精緻,
面層平滑的地方在燈光下展現寶石般的光澤,
捲曲之間呈半透明狀,隱約透出內裡柔嫩的身體,
彷彿人魚的歌聲輕輕在耳邊呼喚著我……
牛角酥 ($15),加熱後傳出撲鼻的牛油香氣,
酥香薄脆的外層下,有著溫熱軟糯而帶點煙韌的內心,
口感有層次之餘,亦相當實在。
牛角酥
一層又一層油潤的酥皮,充滿著邪惡的牛油咸香,
濃烈卻不油膩,用料之優質令人一試難忘,無法抗拒。

眼見紙袋吸收了點點多餘的油份,
可有稍稍減輕我的罪惡感?
2013-06-11
Waiting Time
3 Minutes (TakeAway)
$15 (Tea)
2013-06-11 26 views
回港前幾個星期,已約好幾位姊妹,今天出來見面,食個tea,聽聽我在澳洲working holiday的甜酸苦辣.今天的地點,都是在尖沙咀海港城一帶,因兩個多小時之後,其中一位姊妹就要回到工作崗位.在這兩個多小時,我知道我自己將會講野多過食野,所以不想選擇一些buffet型式的,但也想舒舒服服坐耐一點.剛巧經過Maison Eric Kayser,看見有一個tea set$88,價錢ok,我們便入座.這時,有一位中年瘦瘦的職員,問我們多少人,我們說四人,他們帶我們入了一半,突然有一位貌似經理的,馬上衝過來,我們tea time還未能入座,請在出面等位. 這時我們馬上望著帶位的中年職員,她好似若無其事這樣沒有和我們眼神接觸,但完全沒有說一句sorry. 深信,她一定做錯野,唔敢比經理知道. 算了吧,我們不會追究的,唯有企在外面,一邊傾計一邊等位吧!我們等了五分鐘,另一位職員告訴我們可以入坐了. 其實我們在外面,已經決定order什麼,這時的時間是14:55,但職員向我們說,我們是15:00之後才可以落單,心想,嘩,policy這麼專制. 其中一位姊妹也說,你在澳洲也當我waitress,你

我們等了五分鐘,另一位職員告訴我們可以入坐了. 其實我們在外面,已經決定order什麼,這時的時間是14:55,但職員向我們說,我們是15:00之後才可以落單,心想,嘩,policy這麼專制. 其中一位姊妹也說,你在澳洲也當我waitress,你明白他們的感受就不會難為他們. 哈哈.

真的到了15:00,我們要求他們落單時,都要看看他們電腦的時鐘是否真的到了15:00. 他們確實了,便上前幫我們落order.

今日我們order了

1)Fougasse with green salad-$58
Green salad好fresh,不過,如果加一點olive oil會更好,因有一點dry dry的感覺,麵包很軟熟,而且很香蒜味.
Fougasse with green salad
2)Sandwich and cake set -$88

在澳洲,間中也在cafe吃cake飲咖啡. 不過澳洲的cafe真的好壞參差.但大多數的cake也很甜,外相也不太漂亮.
今天的Maison Eric Kayser的tea set,每一款cake也是迷你版,幸好不是太甜,也不會覺得"漏"的感覺,當中還有兩件三文治,cake甜甜的,三文治少許鹹鹹的,中和一起,也很合拍,這個tea set的組合,不錯!
Sandwich and cake set -$88
今天,除了職員做錯事,扮若無其事之外,其他也不錯,當中包括食物水準,餐廳環境,以及餐廳的外觀,可以對住香港維多利亞港. 嘩,這個維港,真的好靚呀!請不要再填海吧!

I miss Hong Kong.
2013-06-01
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$88.5
2013-06-10 9 views
星期天下午,我們決定一試開業多個月,據說十分馳名的Maison Eric Kayser。午市繁忙時間,不用等候已可入座,我們獲安排坐牆邊一角。看了餐牌,決定點菜,我們揮手揮了很久,只見4位侍應們未能留意,我們足足揮了很久,那時已開始有不高興的感覺,之後才有一名穿粉紅色制服的(似是)主管看到我們揮手。 點了2個set lunch先來一籃麵包,新鮮軟棉,不過不失。其中一客配沙律,賣相精美,凍蝦配了Olive oil,有點酸甜味,十分開胃;蔬菜新鮮爽口。另一客配忌簾湯,賣相同樣吸引,有大量磨菇蓉。一入口,淡得如清水,沒有任何忌簾味!!主菜Carbonara,意粉算軟腍,汁液尚算濃郁,蛋味亦香濃。主菜Burger配薯條,我們點菜時,要求牛肉7成熟。一入口,嘩! 完全沒有肉汁,牛肉亦淡淡的沒有肉味,連鎖快餐的Burger比它更好吃。配菜薯條炸得太乾,有點像吃薯皮一樣。座位設計怪異,令人背部很痛,坐得不舒服,似是趕客走一樣。

點了2個set lunch

先來一籃麵包,新鮮軟棉,不過不失。
座位設計怪異,令人背部很痛,坐得不舒服,似是趕客走一樣。
Other Info. : 對服務方面有更詳細的描述, 但未能刊登, 讀者可pm我
2013-05-26
$130 (Lunch)
2013-06-09 36 views
數月前得悉法國麵包大師Eric Kayser登陸香江,早已有衝動趕往潮聖,耐何一直苦無借口。幸好巨鴨即將闊別維港,丈夫決定把握機會趕上這股熱潮,小妹才有緣一睹烘焙大師的風彩。既是難得的機會,小妹決定盡情放縱一下!話雖如此,眼見林林總總數十款的麵包糕點,要挑選出最佳選擇亦絕非易事。既不能每種都買下,又不想讓自己後悔…… 想了又想,十分鐘後,終於買了黑朱古力紅莓包、白朱古力包、白切雞意大利包、香草麵包粒、開心果手指餅、車厘子開心果杏仁蛋糕、開心果杏仁蛋糕和迷你雜錦法式杏仁蛋糕。或許你已經留意到,小妹所選的四款甜點均包含開心果口味。箇中的原因,除了小妹本身是個開心果超級粉絲外,也是由於坊間的好選擇確實不多,真心希望這間名店能為我帶來驚喜。閒話休提,先集中評評各款蛋糕甜點,麵包則暫時留待下回分解。開心果手指餅($30),造型簡單,卻擁有抺茶牛奶般的吸引顏色。泡芙質感鬆化,不會過於軟腍。內層注滿豐厚軟滑的忌廉,口感上佳。開心果味雖不算濃郁,但勝在甜度適中,吃掉整件也沒有太大罪惡感。車厘子開心果杏仁蛋糕($28),外型與鬆餅相似,金黃色蛋糕外層下,隱約露出數顆暗紅色的原粒車厘子果肉。質感是眾多蛋糕
車厘子開心果杏仁蛋糕
車厘子開心果杏仁蛋糕($28),外型與鬆餅相似,金黃色蛋糕外層下,隱約露出數顆暗紅色的原粒車厘子果肉。質感是眾多蛋糕中最為綿軟潤澤的一款,濕潤度亦最高。內藏的車厘子清甜飽滿,可惜味道與開心果及杏仁各自獨立,配搭未見火花。
開心果杏仁蛋糕
開心果杏仁蛋糕($22),一件分成兩薄片。從外觀可見,糕身的組織相當綿密,氣孔大小及分布亦很平均。可是吃起來口感卻鬆軟輕盈,並帶有微微濕潤感。濃郁的杏仁味令開心果特有的清香更顯突出,餘韻還滲出淡淡的肉桂甜香。
迷你雜錦法式杏仁蛋糕
迷你雜錦法式杏仁蛋糕($48),每包十六粒,分別有原味、朱古力和開心果三款口味。開心果口味外層微脆,中心濕潤細密而不死實,吃起來有點像椰絲球,口感特別好。甜道雖然相較大版的為高,不過因為體積小巧,所以感覺不會過甜。濃郁的杏仁味中,也能嚐到淡淡開心果清氣。至於原味方面,濕潤度及甜度都來得稍微高了一點,不過滿滿的蛋香卻非常吸引。最後的朱古力口味帶來意想不到的驚喜!有別於坊間一般巧克力蛋糕,Eric Kayser的出品演繹了何謂原始經典。沒有花巧的甜膩,反而突出了麵粉香與可可香的細膩交纏,純樸的味道令人分外懷念。
從來都沒有發現,開心果跟杏仁竟是如此絕配的天作之合。雖然,這個配搭經常出現於製作馬卡龍,但是,礙於馬卡龍在材料使用及比例的獨特限制,一直並未出現如此驚人的效果…… 很期待烘焙大師在不久的將來,為我帶來更多新的體驗。

2013-06-08
Waiting Time
3 Minutes (TakeAway)
$128 (Last Night Supper)
開心果杏仁蛋糕
2013-05-22 18 views
前一星期已經提早吃了小南國慶祝關係,媽媽節正日本無特別行程,不過老公正好當天相約小學時代的舊鄰見面,結果又出了尖沙咀。這次沒再去逼鴨,但也照去了海運,一來是繼續給妹妹買東西(嘻嘻),同時也是來品嚐大名鼎鼎的Eric Kayser!店內簡約清爽的環境令人十分舒服,幸好我們挑選了3點鐘下午茶時分,很易就訂到位了,而且還有迷人海景位,用餐氣氛實在非常寫意呢! 店內有提供設計不錯的BB椅,寶寶一坐底下已經很興奮,似乎知道自己又有美食呢!   舊鄰較遲抵達,既心急又肚餓的媽媽率先去另一邊的Bakery汀瀏覽,選擇很多很吸引呢! 不得不提,在這裡用餐有一大好處,就是食客可在麵包部付款,然後由店員送過去堂食,還可以代客返熱,更不另收服務費! 我率先買了件蕃茄芝士法式薄餅($42),餡料健康又美味,媽媽與寶寶都愛吃,但薄餅本身較濕較實了些。 還有Pistachio Eclair($30),正值店方做推廣,孕媽媽可享9折,這兩件加起折實後只$65,真開心! 話說寶寶最愛綠茶甜品了,甫見到綠色甜品就超激動,馬上呱呱大叫要吃! 其實Eclair質感只是一般,開心果味亦不太突出,但就勝在甜度適中,俾寶寶吃

還有
Pistachio Eclair($30),正值店方做推廣,孕媽媽可享9折,這兩件加起折實後只$65,真開心! 話說寶寶最愛綠茶甜品了,甫見到綠色甜品就超激動,馬上呱呱大叫要吃! 其實Eclair質感只是一般,開心果味亦不太突出,但就勝在甜度適中,俾寶寶吃也無大礙;於是我將薄餅及Eclair輪流俾他吃,這次見不到好味香蕉眼了,但寶寶仍然很開心!
人齊後還有更多正餐美食,首先是
麵包籃,寶寶一來馬上抓了個來吃;麵包不熱但好棉韌,鍾意有咬口的如我會幾喜歡。

本來想點的母親節套餐竟然售清了,是日食物全是散點,先是食友讚好的
燒雞柳扁意粉伴香草醬($108),其實那意粉實在幾香口又彈牙,不過我會嫌淡而無味的雞肉太多了,我反而希望意粉的比例多一些呢。

又點了
漢堡牛角配炸薯條($138),這個就是看得出的有水準,鬆脆香酥的牛角包下,中間的牛肉漢堡非常軟稔又juicy,襯以半融芝士以及新鮮配菜,相當美味! 不過同上的炸薯條就只是很一般,少吃了。

下午茶本來就有3款Express Set,又點了其中一份
火腿芝士千層多士($58),麵包外層微帶焦香幾吸引,加上厚身的芝士以及火腿,組合頗為滋味,為食寶寶也很喜歡,結果又有1/4落了他肚子裡!

其實選點set的最大誘因是隨餐的咖啡超吸引,是日老公點的
Caffe Latte雖要+$10,但真是超香醇又柔滑,美味非常! 我可是非常之按捺克制,才忍到口只飲兩啖就算數。
正餐後媽媽又過隔離買多兩件甜品分享,包括
朱古力咖啡撻($38)同
Creme Brulee($30);前者既有朱古力的香濃甜美,又有咖啡的甘醇餘韻,是有點甜膩,但多人分享就十分美好,滋味一流呢!

但咖啡不適合寶寶享用,特別選點了Creme Brulee,破開焦糖後,BB也可以享用燉蛋了。要讚成品的焦糖很薄而且清脆,中間的燉蛋非常細滑、質感也很柔潤,寶寶非常喜歡,獨個食了半個之多!
中場經理更特別過來送左一盒六件裝
Macaron給我,說是母親節禮物,實在令人無限驚喜呢! 吃飽寢來張大合照,店員服務很好,連拍三張直到大家都滿意才收貨;但很搞笑是寶寶一直眉頭深鎖,大概在氣憤怎麼不快快打開Macarons來吃! 其實小甜餅翌日就開來吃了,但我會嫌質感有點濕,而且味道也極甜,不太適合BB,而多款口味中最喜歡是甘濃的朱古力味。
最後堂食埋單$345,加上9折後的side order $126,就夠四大一小吃得飽飽,其實是相當抵食的,會推介給一家大小逛累了來休息充電啊!
2013-05-12
$118 (Tea)
Celebration
Mother's Day
Dining Offer
Others
2013-05-12 20 views
法國麵包大師早前登陸香江,進駐尖沙咀海港城,筆者一直不以為然,從沒有衝動去潮聖,直至好友在Whatsapp相約大家來品嚐時,我才跟大隊來到見識一下。店子分兩部份,一邊廂當然是賣麵包,另一邊則是餐廳,擁有維港景觀的,浪漫迷人。我們,先在餐廳晚膳,之後才走過隔鄰去買麵包蛋糕,這個晚上,肚皮又有被塞爆的可能。大家商議一會,定出了心水食物,可以落柯打。點餐後,先吃點麵包,好幾款麵包竟然是凍冰冰的,自然不吸引,只有黃薑包算是勉強合格。在這裡吃著如此質素的麵包籃,確令人有大跌眼鏡的感覺。雖然落筆打三更,且看看頭盤的水準如何。法國蕃茄配水牛芝士、松子仁香草醬,水牛芝士跟蕃茄從來都是好朋友,加上這兒的蕃茄鮮甜,自然好吃;把麵包沾上香草醬,又有另一番風味。頭盤可揀湯品,是晚供應的黑松露野菌湯,傳來撲鼻的香氣,質感濃稠得宜,面頭的泡沫奶油,除提升賣相外,亦令整碗湯更加香滑。再呷幾口,夥菌的味道突出吸引,還有不少菌碎,豐富了口感,我是蠻喜歡的。主菜時間,先有燒肉眼扒,要了medium,生熟程度控制得還好,至少沒有過晒火,中間還有粉紅色的夾心,只不過肉香並不濃郁,但這裡始終不是吃牛扒的專門店,總不能期望太高,

主菜時間,先有燒肉眼扒,要了medium,生熟程度控制得還好,至少沒有過晒火,中間還有粉紅色的夾心,只不過肉香並不濃郁,但這裡始終不是吃牛扒的專門店,總不能期望太高,反而香口熱辣的炸薯條被我吃了很多。

漢堡牛角配炸薯條,是新派做法,大概是想突顯其麵包專門店的特色,棄用了傳統的漢堡包,而轉成牛角酥,希望收到畫龍點睛之效。雖然牛角酥仍是鬆脆,餡料款款也對辦,但就是產生不了化學作用,更有點畫蛇添足之感,始終原味的漢堡,更能討我歡心。

再來燒皇帝蝦伴田園菜飯,用上的不是虎蝦,件頭難以令人有嘩一聲的感覺,加上蝦肉有欠鮮爽,香氣亦不足,無甚驚喜。配上鬼咁健康的田園飯,個人總覺得不太合適。

還有雞柳扁意粉伴香草醬,喜歡意粉的質感,有咬口,跟香草醬亦甚為匹配,雞柳亦不會很嚡口,面頭有我心頭好的火箭菜,肯定又會加分。這款意粉做法簡單,卻也最得我心。

跟餐的甜品,分別是Apricot & Pistachio Tart和檸檬撻,相比之下,我較欣賞後者,檸檬撻感覺清新,裡頭還混入點點檸檬皮,口感更佳,而撻皮則是清脆,滿意。

晚餐過後,便走過隔鄰賣點麵包蛋糕,其中朱古力咖啡撻以及曲奇均屬不錯。另外,當經理發現我們的博客身份後,竟還送了多款麵包、曲奇和蛋糕給我們,以此伴著咖啡喝,跟好友們聊一個晚上,渡過美好的時光。

執筆之時再想想,原來又一段時間沒見好友Oli了,更令人期的飯局下次的飯局,還有生日會。
麵包大師的西餐@Maison Eric Kayser尖沙咀廣東道17號海港城海運大廈地下G14-15號鋪位置有點難找, 是在賣兒童衣服那層玩具反斗成向前行小小就見到了當日不是太多人光顧Eric Kayser生於烘焙的世家, 4代均為麵包師他是一位別具創意的麵包烘焙大師專注於酵母麵包MEMU 很長很重....食身圖色彩好艷每木台都會先送上一籃麵包有5,6種不同的口味如有法包, 外層加了芝麻的也有加了果仁, 蕃薯乾及apricot乾的非常豐富, 只可是麵包是冷的咬下紮實足料, 不是坊間下很多酵粉只求發大麵包十多倍, 中間全是空氣的麵包黑松露磨菇意大利飯 $128飯又是十成熟透.....太軟身而白汁也較濃, 蓋了黑松露的味道到頭來是吃不出黑露味似是在吃一碟濕潤的白汁飯PS~碟好似白色飛碟UFO~哈哈其實白邊位置可以放些裝飾畫畫花因碟太大顯得食物好似很少雞意粉 $108意粉是我喜歡的一道菜青汁不會很油, 再把芝士加進一起當芝士和意粉的味道交織一起意大行利風情湧出來了開心果桃tart, $68元(還要加一)吃後覺得不值,如果伴多球雪糕會吸引點盛甜品的碟子已事先冷藏控制上木台溫度如麵包也這樣細心便
麵包大師的西餐@Maison Eric Kayser
尖沙咀廣東道17號海港城海運大廈地下G14-15號鋪

位置有點難找, 是在賣兒童衣服那層
玩具反斗成向前行小小就見到了
當日不是太多人光顧

Eric Kayser生於烘焙的世家, 4代均為麵包師
他是一位別具創意的麵包烘焙大師
專注於酵母麵包
MEMU 很長很重....
食身圖色彩好艷
每木台都會先送上一籃麵包
有5,6種不同的口味
如有法包, 外層加了芝麻的
也有加了果仁, 蕃薯乾及apricot乾的
非常豐富, 只可是麵包是冷的
咬下紮實足料, 不是坊間下很多酵粉
只求發大麵包十多倍, 中間全是空氣的麵包
黑松露磨菇意大利飯 $128
飯又是十成熟透.....太軟身
而白汁也較濃, 蓋了黑松露的味道
到頭來是吃不出黑露味
似是在吃一碟濕潤的白汁飯
PS~碟好似白色飛碟UFO~哈哈
其實白邊位置可以放些裝飾畫畫花
因碟太大顯得食物好似很少
雞意粉 $108
意粉是我喜歡的一道菜
青汁不會很油, 再把芝士加進一起
當芝士和意粉的味道交織一起
意大行利風情湧出來了
開心果桃tart, $68元(還要加一)
吃後覺得不值,如果伴多球雪糕會吸引點
甜品的碟子已事先冷藏控制上木台溫度
如麵包也這樣細心便好了
開心果已打進麵粉中
所以tart皮呈點點淡綠色
附美麗夜境一個, 燈光醉人
如果與情人喝著紅酒, 氣氛必定浪漫
餐後出示單據買麵包有9折優惠