Restaurant: Lung Dim Sum (Hennessy Road)
Info:

2024-02-10 282 views
传统和创新结合得非常好!好吃,有趣!每样菜品都很美味。环境也不错,服务态度也好。开车来的可以停大有停车场,很方便。唯一就是不太明白为什么要收20%的服务费,有点出乎意料。
2024-02-10
$180 (Tea)
餐廳主打新派點心💞裝修採用咗馬賽克磚 霓虹招牌等等好啱年輕人嚟嘆菜打卡😻~-👩🏻‍🍳Idiots翻兜之選❤️‍🔥一龍大滿足 $68一籠六款點心包括筍尖蝦餃皇 酸菜魚鳳眼餃 松露野菌晶瑩餃 蟹粉菠菜香蝦餃 鹹蛋黃墨魚燒賣 同埋豌豆桃子~啱晒第一次嚟 想試多啲唔同款式嘅點心 又想打下卡嘅朋友🫶❤️‍🔥酸菜魚鳳眼餃 $42idiot試完覺得好食到另外嗌多咗一籠👅😹上面有一片魚片 有啲花椒香氣 辣辣哋 好特別~❤️‍🔥鹹蛋黃墨魚燒賣 $42同樣係試完覺得好食到另外再嗌一籠👅👅咬落會爆汁~墨魚加埋鹹蛋黃鹹香 味道好夾😽❤️‍🔥一口豆腐 $58入口好熱 要小心😹份量好多 一口豆腐外皮金黃 外脆內軟~個底有啲炸黃豆 脆脆哋好好咬😋❤️‍🔥脆脆富貴紅米腸粉 $50紅米腸包住咗層炸米網紙 好似炸兩咁~餡料有蝦肉同豬肉 面頭有啲沙律醬點綴配咗三款醬汁 包括麻醬 泰式辣醬同豉油食落幾豐富🤤❤️‍🔥肉鬆馬拉糕 $58馬拉糕好鬆軟 唔會太甜~上面有大量肉鬆 比起一般馬拉糕豐富🤤❤️‍🔥龍芋酥 $42呢款menu無圖 idiot覺得好神秘就嗌嚟試下😹其實即係芋頭酥 食落幾鬆化~但一碟只有3件 仲要都係細細件~-👩🏻‍🍳Idio
餐廳主打新派點心💞
裝修採用咗馬賽克磚 霓虹招牌等等
好啱年輕人嚟嘆菜打卡😻~

👩🏻‍🍳Idiots翻兜之選

❤️‍🔥一龍大滿足 $68
一籠六款點心
啱晒第一次嚟 想試多啲唔同款式嘅點心 又想打下卡嘅朋友🫶
❤️‍🔥酸菜魚鳳眼餃 $42
idiot試完覺得好食到另外嗌多咗一籠👅😹
上面有一片魚片 有啲花椒香氣 辣辣哋 好特別~

❤️‍🔥鹹蛋黃墨魚燒賣 $42
同樣係試完覺得好食到另外再嗌一籠👅👅
咬落會爆汁~
墨魚加埋鹹蛋黃鹹香 味道好夾😽

❤️‍🔥一口豆腐 $58
入口好熱 要小心😹
份量好多 一口豆腐外皮金黃 外脆內軟~
個底有啲炸黃豆 脆脆哋好好咬😋
❤️‍🔥脆脆富貴紅米腸粉 $50
紅米腸包住咗層炸米網紙 好似炸兩咁~
餡料有蝦肉同豬肉 面頭有啲沙律醬點綴
配咗三款醬汁 包括麻醬 泰式辣醬同豉油
食落幾豐富🤤
❤️‍🔥肉鬆馬拉糕 $58
馬拉糕好鬆軟 唔會太甜~
上面有大量肉鬆 比起一般馬拉糕豐富🤤
❤️‍🔥龍芋酥 $42
呢款menu無圖 idiot覺得好神秘就嗌嚟試下😹
其實即係芋頭酥 食落幾鬆化~
但一碟只有3件 仲要都係細細件~
👩🏻‍🍳Idiots食過就算

⚡️蟹粉菠菜香蝦餃
有三文魚籽點綴☺️唔腥 同蝦餃都幾夾
不過蟹粉同菠菜味唔算好出~

⚡️松露野菌晶瑩餃
餃皮係藍色嘅!😆
入面有四種野菌碎 有木耳幾清爽~
不過松露味就唔太出

⚡️筍尖蝦餃皇
蝦餃皮薄大大粒 入口爽口啖啖肉😻
不過對比起其他款式嘅餃就唔算特別~

⚡️大澳蝦醬鮮魷卷 $58
外層嘅米網紙炸到脆卜卜🥰
食到啖啖蝦肉同鮮魷☺️
但蝦醬味唔算好出~
⚡️鳳尾蝦多士 $58
炸得香脆可口 每件上面都有啲蝦咁~
但份量較少 偏細件
⚡️拉絲菠蘿包 $38
無拉絲🥲個餡比較似係麻糬🤔
Idiot仲試咗鳳爪拼金錢肚同鳳爪排骨飯
都係比較普通~
2024-01-19
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2024-01-28 370 views
鋪頭面積已經細 店長不停大聲吆喝店員和客人,整體體驗來講很差食物質素一般 燒賣沒有驚喜最出色是龍芋酥和松露餃其他都很一般人均消費算是挺經濟客戶9成都是旅客可以用遠程排隊app先取等候籌

食物質素一般
燒賣沒有驚喜
最出色是龍芋酥和松露餃
其他都很一般
人均消費算是挺經濟
客戶9成都是旅客
可以用遠程排隊app先取等候籌

今次來到呢間灣仔嘅餐廳,真係一個讓味蕾翻雲覆雨🌪嘅體驗!好多款嘅點心都出奇不意,好似滷水鵪鶉蛋燒賣,呢個組合實在太神奇喇!燒賣因為有咗滷蛋增添咗一種深厚滋味,微噴辣香,令人一試難忘。蟹粉菠菜香蝦餃嘅新鮮度真係一流,蝦肉彈牙,而菠菜嘅清新感覺就像係在炎炎夏日中飲到一大杯涼快檸檬水咁清新怡人。嗰啲香滑嘅黑金流沙包,咬落去流出嘅熱滾滾黑糖砂糖好夠哂意思啊😍!高級嘅灣仔飲食體驗又點少得一試佢地嘅飲品,紅豆沙奶蓋滑過任何我飲過嘅奶蓋飲品,令人唔可以唔再嚟多幾次。整體回到呢個地方,感覺就似食咗一頓新潮又滿足嘅午餐,非常值得推介嚟一個悠閒嘅周末與三兩好友共享🍽️🥟。離開後,腦海之中依然揮之不去嗰碗口水汁龍利魚腸粉嘅微辣與鮮美,完全係想起都會咀嚼餘韻嘅一餐!下次,我一定會再返嚟試下其他款點心,或者再次感受下嗰令人意猶未盡嘅黑金流沙包。

2023-12-28 513 views
今晚接左Gavin放學之後,搵埋婆婆一齊去灣仔人氣高既 @lungdimsum 飲夜茶✨之前聽講啲點心精緻又好味🤤今餐食到好飽好滿足呀😍睇menu淨係燒賣已經好多種款式,燒賣控必到啊❗️🌟港原味燒賣拼盤(6粒) $68呢個拼盤有6粒燒賣😙分別有懷舊燒賣/粟米肉粒/甜梅菜扣肉/芫荽馬蹄/沙嗲牛頸脊/蜆蚧鯪魚球💛粟米肉粒燒賣好食🤤Gavin食到好滋味!!呢個拼盤係期間限定架~去到2024年1月31日就無喇🥹一份就可以試晒咁多隻味,如果自己一個過嚟下午茶食一份都好滿足😛🌟鹹蛋黃墨魚燒賣 $44墨魚好彈牙😆墨魚膠包住流心鹹蛋黃…係爆汁既燒賣!!無諗過鹹蛋黃同墨魚可以咁夾🥹🌟龍芋酥 $42好酥脆!食落好似芋角咁~餡料係芋頭同埋肉粒,好足料!🌟鳳爪排骨飯 $58滿滿既排骨同埋鳳爪😍肉質嫩滑~係我想食到既口感!!Gavin媽我真係好鐘意食鳳爪排骨飯😙🌟煙肉蘿蔔糕 $32煙肉一啲都唔乾,蘿蔔糕口感好好唔會一咬就散開哂勁粉🤓配埋沙律醬好好味!🎉適逢兩周年~每日2:30pm後仲有限量供應既「周年三寶」tim啊❗️限定到12月31日就無嚕🫶🏻-酸奶兔兔-蟹粉菠菜香蝦餃(放上魚子做點綴)-芒果忌廉糯米糍仲有其他款

🌟港原味燒賣拼盤(6粒) $68

🌟鹹蛋黃墨魚燒賣 $44

🌟龍芋酥 $42
好酥脆!食落好似芋角咁~餡料係芋頭同埋肉粒,好足料!

🌟鳳爪排骨飯 $58

🌟煙肉蘿蔔糕 $32

-酸奶兔兔
-蟹粉菠菜香蝦餃(放上魚子做點綴)
-芒果忌廉糯米糍

仲有其他款既點心同埋甜品都好想試🤤特別係宮廷點心、脆脆富貴紅米腸粉同埋椰皇系列!有機會一定要再過黎試🫶🏻

📍龍點心
灣仔軒尼詩道216-218號地下A&B號舖

#龍點心 #lungdimsum #港式點心 #港式味道 #香港茶樓 #飲茶文化 #創意料理 #hongkongbaby #hongkongbabyboy #90後媽媽 #育兒 #香港媽媽 #寶寶日常 #育兒日常 #港媽日常 #hkbabyboy #香港bb #hkkidsmodel #hkbbmodel #babyphotography #hkbabyphotography #photoshooting #親子好去處 #親子玩樂 #育兒日記 #hkfoodieblogger #hkfoodie #hkmamablogger #hkmamabloggers #親子KOL
2023-12-19
2023-12-18 409 views
仔仔內裡係個老靈魂,由細到大都特別鍾意飲茶食點心呢排出街去到邊都見到 龍點心,各區都有分店據點,咁犀利,一於帶阿仔嚟試試佢!呢度經典點心有,新派創意點心都有! 特別推介燒賣控一定要嚟試吓呢度D燒賣,燒賣關注組ALERT港原味燒賣拼盤 一共6款口味,經典燒賣fusion各種港式口味情懷,好新穎又幾好食!鹹蛋黃燒賣 好驚喜喎! 魚肉部分用咗墨魚滑,彈牙鮮味,內裡有爆汁鹹蛋黃漿,好食!龍芋酥 外層香酥,芋頭味濃,係芋角嘅變奏版一口咸水角 熱哄哄即叫即炸,脆卜卜,係我嘅必點蝦餃﹑叉燒包係仔仔至愛,都好足料,都有水準以上發揮以後想食點心,去茶樓以外又多個選擇luuu!

仔仔內裡係個老靈魂,由細到大都特別鍾意飲茶食點心

呢度經典點心有,新派創意點心都有!
特別推介燒賣控一定要嚟試吓呢度D燒賣,燒賣關注組ALERT

龍芋酥
外層香酥,芋頭味濃,係芋角嘅變奏版

一口咸水角
熱哄哄即叫即炸,脆卜卜,係我嘅必點

蝦餃﹑叉燒包
係仔仔至愛,都好足料,都有水準以上發揮

以後想食點心,去茶樓以外又多個選擇luuu!
  • 龍芋酥
  • 鹹蛋黃墨魚燒賣
2023-12-16 289 views
今天行山完之後照例出來吃飯,很久沒有食點心了今天就選了這家,提前預訂的,正好又有優惠券滿300-50,量不算很大但是兩個人肯定夠吃了甚至有點撐……味道不錯腸粉很新鮮。
味道不錯腸粉很新鮮。
  • 一龍大滿足
  • 大澳蝦醬鮮魷卷
2023-12-15 461 views
📍龍點心 (軒尼詩道) (灣仔)灣仔軒尼詩道216-218號地下A&B號舖懷舊創新精緻點心店,裝修新穎,坐得舒適,店內有霓虹燈可以打卡,餐具都印有香港情懷的設計,食物糅合左傳統手藝和新派元素,除了即叫即蒸點心,還有即拉腸粉,風味炸物等,推薦大家去試吓呢間點心店☁️港原味燒賣拼盤$68💓(每款一粒,共六粒)-粟米肉粒燒賣-芫荽馬蹄燒賣-蜆蚧魚肉燒賣-懷舊燒賣-甜梅菜扣肉燒賣一上枱,六角形竹盤已經好靚,每粒都精緻獨特,七彩繽紛,燒賣是即叫即蒸,充滿香港獨特口味情懷 ,我最喜歡甜梅菜扣肉燒賣,好多汁,小心焫親嘴,外表黑色,加梅菜肉食餡,鹹香味好好食,燒賣控一定要來試吓呢間的特色燒賣☁️鹹蛋黃燒賣(3粒) $44創新懷舊的燒賣,中間的鹹蛋黃是流心的,一咬下去,已經爆汁,肉汁鮮甜☁️蘿蔔絲酥$42原本想食招牌龍芋酥 ,可惜當日已售完,店家推薦我哋食蘿蔔絲酥,層層分明,外表鬆脆,內裏蘿蔔絲超足料,爽口,超好食☁️口水汁龍利魚腸粉$48第一次食口水汁腸粉,少少辣,好惹味,腸粉嫩滑皮薄,再加上龍脷魚,最底有青瓜絲,口感特別☁️週年三寶$13.8-酸奶兔兔兔仔外型,好可愛,濃郁酸奶味,滑嘟嘟-芒果忌廉糯米糍非常足
📍龍點心 (軒尼詩道) (灣仔)
灣仔軒尼詩道216-218號地下A&B號舖

☁️港原味燒賣拼盤$68💓
(每款一粒,共六粒)
-粟米肉粒燒賣

☁️蘿蔔絲酥$42

☁️口水汁龍利魚腸粉$48

☁️週年三寶$13.8
-酸奶兔兔
兔仔外型,好可愛,濃郁酸奶味,滑嘟嘟

-芒果忌廉糯米糍
非常足料,皮薄餡靚

-蟹粉菠菜香蝦餃
菠菜香餃表面鋪滿三文魚籽,大大粒,鮮味十足,加上蝦肉,口感豐富

☁️驢打滾$38
糯米糍中間有紅豆餡🫘,煙煙韌韌,甜度適中

店內職員好有禮貌,經常幫客人加水,另外點餐可以用QR code 下單,自助又方便,食物質素高,新派點心特別,賣相精緻吸引,值得一試

口水汁龍利魚腸粉
鹹蛋黃燒賣(3粒)
驢打滾
蘿蔔絲酥

口水汁龍利魚腸粉
鹹蛋黃燒賣(3粒)
驢打滾
蘿蔔絲酥
  • 芝士鮮蝦腐皮卷
  • 蘿蔔絲酥$
2023-12-15 141 views
《搞鬼一盅兩件🐲》———————————————-#龍點心 🥰-飲茶都可以好chill,嘆下一盅兩件,呢間絕對係Lunch 或者下午茶之選 💗 小店好有特色,點心搭配好有創意,喺保留舊時滋味嘅同時又搞搞新意思🤣-⭐️ 港原味燒賣拼盤呢籠招牌點心係主打香港獨特口味情懷,相當精緻,推薦比一眾燒賣控😘 拼盤一共有6位,分別係粟米肉粒燒賣、芫荽馬蹄燒賣、蜆蚧魚肉燒賣、沙嗲牛頸脊燒賣、懷舊燒賣,同埋我哋特別中意嘅甜梅菜扣肉燒賣,扣肉肥而不膩,釀落燒賣度好夾😍-⭐️ 鹹蛋黃墨魚燒賣另外再唔夠喉,所以嗌多咗籠鹹蛋黃墨魚燒賣,同樣皮薄餡靚,透出淡淡嘅鹹蛋黃香,味道唔會太搶😚-2️⃣週年三寶而家仲做緊限量三寶,包括有蟹粉菠菜香蝦餃、芒果忌廉糯米糍同酸奶兔兔🐇 蝦餃蝦肉新鮮又彈牙,另外兩件點心都好唔錯,超級抵食😝-🍚 臘腸潤腸蒸雞飯臘味嘅味道好香,臘腸潤腸用料豐富,油香十足,撈飯一流😝 -🐉 龍芋酥外皮脆卜卜超香口,咬開質地綿密帶芋香,入面芋頭同肉粒餡料口感豐富,必點😌-⭐參考價錢︰港原味燒賣拼盤:$68鹹蛋黃墨魚燒賣:$442 週年三寶:$13.8臘腸潤腸蒸雞飯:$58龍芋酥:$42🍌抵deal 指數:7/10
《搞鬼一盅兩件🐲》
———————————————-
#龍點心 🥰
⭐️ 港原味燒賣拼盤
⭐️ 鹹蛋黃墨魚燒賣
2️⃣週年三寶
🍚 臘腸潤腸蒸雞飯
臘味嘅味道好香,臘腸潤腸用料豐富,油香十足,撈飯一流😝
🐉 龍芋酥
龍芋酥:$42
🍌抵deal 指數:7/10
2023-12-12
Dinner
長輩一向喜歡飲茶,今日特登帶佢去灣仔龍點心試吓啲新派嘢。本身唔算係燒賣控,但一睇見餐牌樣樣點心都好精緻,真係忍唔住想試齊佢。好在一個「港原味燒賣拼盤」已經有齊粟米肉粒燒賣、芫荽馬蹄燒賣、蜆蚧魚肉燒賣、沙嗲牛頸脊燒賣、懷舊燒賣、甜梅菜扣肉燒賣六款。而最驚喜係粟米肉粒同蜆蚧魚肉兩款都係爆汁燒賣,非常特別。另一籠鹹蛋黃墨魚,同樣係爆汁燒賣,熱辣辣爆出一口鹹蛋黃香味,滿滿香港特色。龍芋酥入面厚厚嘅芋泥被薄薄一層脆皮包裹住,𥚃面餡料充滿鴨香。脆脆富貴紅米腸粉,賣相吸引。一碟六件配三款不同醬料:豉油、甜辣醬同麻醬。薄薄腸粉皮包裹住脆脆大蝦,口感一流。再試埋2週年甜蜜回饋嘅限量特色點心組合,有蟹粉菠菜香蝦餃,同甜品酸奶兔兔、芒果忌廉糯米糍,非常滿足。創新懷舊嘅燒賣連老人家都非常欣賞,絕對係午餐同下午茶之選,燒賣控嘅你一定要去試吓!
長輩一向喜歡飲茶,今日特登帶佢去灣仔龍點心試吓啲新派嘢。

2023-12-12 363 views
我其實都幾鐘意飲茶食點心,但係屋企附近都無咩好味嘅茶樓點心好食, 特別鍾意食燒賣嘅爸爸知道灣仔「龍點心 」推出咗全新港式口味嘅懷舊燒賣拼盤,即刻捉埋我去試。「龍點心」門口及店內設計採用濃厚嘅中式風格設計, 杯杯碟碟筷子餐具都有一種懷舊香港嘅味道喺度。🌟 港原味燒賣拼盤👍🏼👍🏼 一口氣試晒六款口味嘅燒賣, 六款口味燒賣嘅餡料都係香港人熟悉嘅獨特口味,所有燒賣控嘅朋友一定要嚟試吓啦!同埋一定要小心焫親個咀因為會爆汁㗎!😝呢個燒賣拼盤係期間限定由即日起去到2024年嘅1月31號嘅咋!🌟 鹹蛋黃燒賣鹹蛋黃加埋燒賣呢個組合會唔會太屈機! 蛋黃味香, 燒賣彈牙!🌟 龍芋酥👍🏼👍🏼龍芋酥真係好食到癲! 外表鬆脆,內裏軟滑, 味道口感一流!一個人食三件都唔夠喉!🌟 臘腸潤腸蒸雞飯蒸飯粒粒軟熟,雞肉好滑無骨,潤腸臘腸唔會太鹹!🌟 普通擔擔麵雖然個名叫普通擔擔麵但係味道都唔普通, 麻辣味同花生醬味都好好食,波媽同爸爸一致同意好食過某大型連鎖店嘅擔擔麵,仲要平過佢添!返工嘅日子如果食到餐咁豐富嘅lunch 或者行街經過入去食個下午茶,即刻成個人充滿晒電!真係好推介大家去試吓!#龍點心 #lungdimsum

🌟 港原味燒賣拼盤👍🏼👍🏼

🌟 鹹蛋黃燒賣

🌟 龍芋酥👍🏼👍🏼

🌟 臘腸潤腸蒸雞飯
蒸飯粒粒軟熟,雞肉好滑無骨,潤腸臘腸唔會太鹹!

🌟 普通擔擔麵

#龍點心 #lungdimsum #港式味道 #原味 #原味香港 #懷舊 #香港茶樓 #飲茶文化 #創意料理
普通擔擔面
臘腸潤腸蒸雞飯
2023-12-05
$150 (Lunch)
普通擔擔面
臘腸潤腸蒸雞飯
  • 普通擔擔麵
  • 龍燒賣
2023-12-10 181 views
Lung Dim Sum, decorated with iconic neon signs, serves up a range of dim sums from traditional bites to creative dishes. As a dim sum lover, I'm open to trying anything from classics to something new with a twist.Hong Kong Style Siu Mai Patter◆Traditional Siu Mai◆Pork Belly w/ Preserved Vegetable◆Cream Corn w/ Pork◆Coriander & Water Chestnut◆Dace Fish & Clam Sauce ◆Satay Chuck Flap TailVibrant presentation. Each siu mai differentiates itself by the unique colors, combination of flavors and textu

◆Traditional Siu Mai

◆Cream Corn w/ Pork

◆Coriander & Water Chestnut

◆Dace Fish & Clam Sauce

◆Satay Chuck Flap Tail

Vibrant presentation. Each siu mai differentiates itself by the unique colors, combination of flavors and textures. My personal favorites were satay beef - tender and juicy beef ball with a touch of briny satay, and mui choi pork belly - minced pork, that wasn't too fatty, topped with mui choi which had a balanced sweetness and saltiness.

◆Salted Egg Cuttlefish Siu Mai
Bouncy cuttlefish ball filled with melting salted egg sauce.

◆Shrimp Dumpling w/ Bamboo Shoot
Fresh shrimps mixed with chopped bamboo shoot. Moist and flavorful.

◆Juicy Pork Dumpling in Malaysian Style
Herbal xiaolongbao that resembled Bak kut teh. Packed with meat juice.

◆Fried Taro & Smoked Duck Puff
A standout that required advanced culinary technique. Served piping hot. Flaky on the outside. Rich and creamy taro. Filled with duck and mushrooms in a savory sauce.

The restaurant is currently offering a special promotion on dessert platter at only $13.8. Absolutely a great deal!
2023-12-07 150 views
店家整點心有獨特心思同想法 打破一般常規點心既用料同食譜 夠曬創新 絕對係午餐同下午茶之選😌燒賣拼盤夠哂本土特色 味道有甜梅菜扣肉燒賣 懷舊燒賣 沙嗲牛頸脊燒賣 蜆蚧魚肉燒賣 芫荽馬蹄燒賣 粟米肉粒燒賣 集合左香港傳統家常菜式既特色 創新之餘亦可以食到家的味道 一個拼盤試哂唔同口味 強烈推介燒賣愛好者黎試💛💛鹹蛋黃墨魚燒賣 用墨魚膠整既燒賣 內有鹹蛋黃爆漿 好得意 味道亦夾💛龍芋酥 炸得恰好 唔會過油 充滿芋泥蓉 仲有少少叉燒粒 多D層次 都幾好味💛口水汁龍利魚腸粉 配搭新穎 麻辣同魚柳味道出奇地夾 因為魚肉份量多 腸粉皮刻意做得厚身啲 令魚肉同粉皮同時掛到口水汁 而醬汁唔會太辣 一啖食到幾個層次同味道 絕對係驚喜之選 私心想個口水汁再麻少少 可以令個餘韻再拉長🤍黑金流沙包 內裏流沙十足 唔會太甜 包皮鬆軟 整體配合得剛剛好🖤酸菜魚鳳眼餃 另一特色之選 鍾意酸菜魚既朋友必試 魚同蝦既鮮味配上酸菜同麻辣味 餃皮厚薄適中口感軟糯 係一件點心入面食到一鍋酸菜魚既精粹 食得出點心師傅係鑽研味道上落足功夫🧡🧡

$200 (Tea)
傳統燒賣就食得多 今次嚟咗灣仔嘅新派點心店舖面裝修好靚 係打卡able(*¯︶¯*)主打特色燒賣 突破固有框架 絕對係出面食唔到嘅味道🤩✿ 港原味燒賣拼盤 $68 ✿呢個拼盤有六款燒賣粟米肉粒 甜菜扣肉 芫荽馬蹄沙嗲牛頸脊 蜆蚧鯪魚球 懷舊燒賣佢係用各種植物製成嘅彩色燒賣皮 再配合港式嘅餡料🤤聽到啲味就已經覺得好特別 食落係比我想像中好食(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)估唔到又會咁夾🙈🙈有2粒仲要係爆汁!✿ 鹹蛋黃墨魚燒賣 $44 ✿爽滑彈牙嘅墨魚膠包住流心鹹蛋黃又係一款一咬落去就爆汁嘅燒賣🤩大家食嗰陣一要小心✿ 龍芋酥 $42 ✿上枱嘅時候係熱辣辣 食落好似芋角咁 外面好酥脆 入面係芋頭同埋肉粒嘅餡料 好足料🥹呢個真係必叫!好好食🤤🤤✿ 脆脆富貴紅米腸粉 $52 ✿用紅米漿製做成嘅腸粉皮 包住脆脆嘅蝦春卷外軟內脆 有多重口感😋所有嘢食賣相都好精緻 而且味道唔錯😍燒賣都有八款可以比大家選擇 真係啱晒鍾意食燒賣嘅香港人!呢度係大家黎食Lunch同下午茶之選👍🏻

傳統燒賣就食得多 今次嚟咗灣仔嘅新派點心店
舖面裝修好靚 係打卡able(*¯︶¯*)
主打特色燒賣 突破固有框架 絕對係出面食唔到嘅味道🤩

✿ 港原味燒賣拼盤 $68 ✿
呢個拼盤有六款燒賣
粟米肉粒 甜菜扣肉 芫荽馬蹄
沙嗲牛頸脊 蜆蚧鯪魚球 懷舊燒賣
佢係用各種植物製成嘅彩色燒賣皮 再配合港式嘅餡料🤤
估唔到又會咁夾🙈🙈有2粒仲要係爆汁!
鹹蛋黃墨魚燒賣

✿ 脆脆富貴紅米腸粉 $52 ✿
用紅米漿製做成嘅腸粉皮 包住脆脆嘅蝦春卷
外軟內脆 有多重口感😋

所有嘢食賣相都好精緻 而且味道唔錯😍
燒賣都有八款可以比大家選擇 真係啱晒鍾意食燒賣嘅香港人!
呢度係大家黎食Lunch同下午茶之選👍🏻
鹹蛋黃墨魚燒賣
脆脆富貴紅米腸粉
  • 龍燒賣
2023-12-05 117 views
未到晚飯時間 緊系要下午茶食點心🤤作為燒賣控❤️最近搵到間食燒賣 #龍點心 好吸引到我😍香港獨有口味情懷 (港原味燒賣拼盤)✨ 6款口味(粟米肉粒、芫荽馬蹄、蜆蚧魚肉、沙爹牛頸脊、懷舊燒賣同甜梅菜扣肉)❤️一次過滿足晒六個願望鹹蛋黃燒賣✨估唔到鹹蛋黃同燒賣都幾夾😯😯入面流心好好食🤤龍芋酥✨外脆內軟😍岩哂愛食芋頭既朋友 松露野菌晶瑩餃✨好香黑松露味 🥟爸好鍾意食❤️粟米肉粒燒賣✨🤭食完拼盤唔夠喉 另外叫多籠 好岩🥟食最近好鐘意食粟米肉粒🌟2週年每日限量發量既小拼盤🔸酸奶兔兔🔹蟹粉菠菜香蝦餃🔸芒果忌廉糯米糍
未到晚飯時間 緊系要下午茶食點心🤤
作為燒賣控❤️最近搵到間食燒賣 #龍點心 好吸引到我😍