Restaurant: Lung Dim Sum (Eastcore)
Info:

2022-08-12 22 views
想飲茶🫖然後搵到觀塘有間幾新式既茶室,新式既原因係佢有d比較特式既點心。黎到龍點心,叫左佢既招牌菜,龍燒賣同龍餃子,每籠4件,4件都有唔同味道,餃子既皮好出色,唔係大厚但又幾煙韌,燒賣粒粒個餡都幾多料,兩籠裏面我都係最中龍食最傳統個款。厚切叉燒腸粉,皮都係好食,特別想講下佢既叉燒真係一大條,中意啖啖肉既一定要嗌。最後叫左個鳳爪排骨飯,份量超多,兩個人叫一份就夠,佢排骨都多,而且配埋甜豉油,兩三下就食哂。環境幾舒服,係觀塘地鐵站附近。而且茶叫左菊普,茶又夠熱,員工都即叫即幫到手,點心即叫即整但又唔會等好耐。

2022-08-06
$200 (Dinner)
久違的飲茶。最近突然好想飲茶,但由於返工的原因,一路無機會飲,但聽朋友講有間新派的點心出色,於是收工同朋友一齊去試。地點方便,位於觀塘數分鐘的路程。裝修新派,一點都唔係傳統的酒樓格局。非常有氣勢。用QR code 下單, 非常方便, 食物選擇款或多且特別1.龍餃子($42)一盒四款的餃子,可以一次過試曬唔同既口味。包括以下四款:筍尖蝦餃皇、酸菜魚鳳眼餃、松露惹菌晶瑩餃、蟹粉菠菜香蝦餃。我食左蟹粉菠菜香蝦餃和松露野菌晶瑩餃。蟹粉菠菜香蝦餃綠色煙韌的餃子皮包住蝦肉上而放左一咬爆開既魚籽, 口感幾特別。松露野菌晶瑩餃濃濃的松露味, 內有滿滿不同的菌類, 正2.龍燒賣($38)一盒四款的燒賣,可以一次過試曬唔同既口味😚包括以下四款:懷舊燒賣、麻辣牛肉燒賣、蕃茄海鮮燒賣、龍蝦汁墨魚燒賣,每款都好足料。我食左懷舊燒賣和龍蝦汁墨魚燒賣懷舊燒賣爽口彈牙,好食!龍蝦汁墨魚燒賣🤍好彈牙既墨魚滑, 而且會爆汁,內有滿滿的龍蝦汁爆曬出黎。 3.脆脆富貴紅米腸粉($42)紅米腸香滑煙韌,食落內脆外滑有口感,餡料足料豐富,層次感豐富。可配搭沙律醬,豉油,泰式辣醬嚟食。4.拉絲菠蘿包($36)迷你菠蘿包內有芝士。5
地點方便,位於觀塘數分鐘的路程。
裝修新派,一點都唔係傳統的酒樓格局。非常有氣勢。
用QR code 下單, 非常方便, 食物選擇款或多且特別
1.龍餃子($42)
我食左蟹粉菠菜香蝦餃和松露野菌晶瑩餃。
蟹粉菠菜香蝦餃

松露野菌晶瑩餃
濃濃的松露味, 內有滿滿不同的菌類, 正
龍餃子
2.龍燒賣($38)
我食左懷舊燒賣和龍蝦汁墨魚燒賣

懷舊燒賣

爽口彈牙,好食!
龍燒賣
龍蝦汁墨魚燒賣🤍

好彈牙既墨魚滑, 而且會爆汁,內有滿滿的龍蝦汁爆曬出黎。
龍燒賣
3.脆脆富貴紅米腸粉($42)
脆脆富貴紅米腸粉
可配搭沙律醬,豉油,泰式辣醬嚟食。
脆脆富貴紅米腸粉
4.拉絲菠蘿包($36)
迷你菠蘿包內有芝士。
拉絲菠蘿包
5.馬拉小籠包 ($36)
小籠包如平時食的味道不用,有肉骨茶的味道,非常香濃,皮薄有湯汁。
馬拉小籠包
6.一口鹹水角($32)
2粒雖然唔同顏色,細細粒,非常得意,兩種味道有少少不同,其中一種是茄子口味。
7.($48)
餡料豐富有好多鮮魷,外脆內爽口,相當有創意
大澳蝦醬鮮魷卷
原來宜加下午茶和晚市仲有八折優惠
2022-08-04
$130 (Dinner)
龍餃子
夜麻麻難得搵到地方可以去飲茶🫖今次黎到觀塘既龍點心🥧講下食左咩先🤭一龍大滿足包括有蟹粉菠菜香蝦餃、酸菜魚鳳眼餃、松露野菌晶瑩餃、筍尖蝦餃皇、碗豆桃子及臘味糯米燒賣🥳🥳🥳樣樣都各有特色🥰賣相一絕 味道亦比左種新感覺我😋反轉傳統懷舊點心😇可以嘗試新派點心 大滿足🤤😴鳯爪排骨飯一食落去就知道肉味十足的靚排骨👍🏻👍🏻😋配上惹味香濃的鳳爪,放在熱騰騰的飯上,完簡直完美無瑕💕💕完全有港式茶樓風味!。芝士腐皮卷賣相非常好👍🏻每舊都煎到金黃色🤩🤩脆皮而不散 芝士濃香味散發😝😝😝甘香可口💯💯叉燒腸外表透薄、柔軟、滑嘟嘟🤩💯♥️叉燒份量十足 幾乎淡淡都充滿叉燒😚😚而佢採用既叉燒唔會太肥膩又唔會瘦(瘦既話口感會較乾☝🏻)叉燒比例適中👏🏻👍🏻👍🏻我比滿分💯龍點心 (觀塘)📍觀塘觀塘道398-402號Eastcore1樓4號舖
夜麻麻難得搵到地方可以去飲茶🫖
今次黎到觀塘既龍點心🥧

講下食左咩先🤭

一龍大滿足

鳯爪排骨飯

芝士腐皮卷

叉燒腸

龍點心 (觀塘)
📍觀塘觀塘道398-402號Eastcore1樓4號舖
龍點心中式點心餐廳好多點心都好有創意呀!每樣材料都好有誠味好有心機!龍燒賣 $38有4款唔同既燒賣:懷舊燒賣、麻辣牛肉燒賣、蕃茄海鮮燒賣、龍蝦汁墨魚燒賣,每款都好特別好有創意每一粒都好大粒好足料,蝦肉好多大粒彈牙,鵪鶉蛋仲要鹵水,出奇地所有野都好夾好食!龍餃子 $42有4款唔同既餃:筍尖蝦餃皇、蟹粉菠菜香蝦餃、酸菜魚鳳眼餃、松露野菌晶瑩餃,每款入面都好豐富,完全食到各款用既材料,好用心。馬拉小籠包 $36好特別既味道,入面有好多湯汁,好濃好香口。口水汁龍利魚腸粉 $42有驚喜,口水汁超香濃,腸粉皮好嫩滑,加埋厚厚既龍利魚,好有層次好掛汁!醬汁鳳爪 $36鳳爪炆到好淋好入味,而且吸晒豆豉醬汁,食起上黎都好掛汁,每隻都好厚肉。大澳蝦醬鮮魷卷 $48都係岩岩炸起,好脆口好熱,入面好足料,濃濃既蝦醬味,仲有新鮮既鮮魷,好有口感,入要加一點點彈牙。好特別!一口鹹水角 $32熱辣辣,好脆口,外脆內軟,入要既餡都好足料濃味,餡料好香口特別!茶位$8觀塘觀塘道398-402號Eastcore1樓4號舖星期一至星期日09:00 - 22:00
龍點心
中式點心餐廳

好多點心都好有創意呀!每樣材料都好有誠味好有心機!

龍燒賣 $38

龍餃子 $42

馬拉小籠包 $36
好特別既味道,入面有好多湯汁,好濃好香口。

口水汁龍利魚腸粉 $42

觀塘觀塘道398-402號Eastcore1樓4號舖
星期一至星期日
09:00 - 22:00
2022-06-27
$150 (Dinner)
  • 龍燒賣
  • 口水汁龍利魚腸粉
早排係觀塘行完街就同朋友去左一間主打新派創意點心既餐廳到食飯❤️佢好得意係以「龍」為主題,好多食物都帶有「呢個字」◦ 龍餃子 ($42)一籠有四款唔同口味嘅餃子😋筍尖蝦餃皇係原味蝦餃,外皮幾薄幾煙韌,蝦肉幾彈牙。松露野菌晶瑩餃,紫色外皮同埋外型都幾吸引,食落都幾有松露味,配埋雜菌碎一齊,好滋味。酸菜魚鳳眼餃係用左橙色嘅外皮包住蝦肉同酸菜,上面有一塊魚肉,賣相幾特別,味道都唔錯。蟹粉菠菜香蝦餃,綠色嘅外皮入面有蝦肉,面頭幾粒魚籽,食落都幾夾,味道幾特別。總體質素唔錯😝◦ 龍燒賣 ($38)同樣一籠四款燒賣。懷舊燒賣係原味燒賣,入面蝦肉豬肉餡料十足,幾正。麻辣牛肉燒賣,食落都幾辣,牛肉好彈牙,味道幾新穎。龍蝦汁墨魚燒賣,雖然賣相似錢賣,咬落即刻有龍蝦汁爆左出黎,幾驚喜😍,墨魚肉好彈牙,味道好正。滷水鵪鶉蛋燒賣,賣相幾得意,原味燒賣上面加一粒滷水鵪鶉蛋,味道幾豐富,唔錯😋◦ 脆脆富貴紅米腸粉 ($42)賣相唔錯,份量都唔少,紅米腸粉皮幾滑幾煙韌,餡料好足,蝦肉好彈牙,食落口感外軟內脆,醬汁有沙律醬、豉油、泰式辣醬。總體水準幾高🥰餐廳可以用手機落單,超方便👍裝修燈光色調幾搶眼,食物選擇亦唔少,款

◦ 龍餃子 ($42)

◦ 龍燒賣 ($38)

◦ 脆脆富貴紅米腸粉 ($42)

餐廳可以用手機落單,超方便👍裝修燈光色調幾搶眼,食物選擇亦唔少,款式都幾有創意,色彩豐富,最適合打卡📸

📍龍點心|@lungdimsum
觀塘觀塘道398-402號Eastcore1樓4號舖
2022-08-09 46 views
呢間點心係觀塘都好有名氣🔥我一post story就已經收到幾個dm話食過好好味😋而我實測完都的確如此😍。🍵茶芥💰$16🐒龍餃子💰$42(荀尖蝦餃皇,蟹粉菠菜香蝦餃,酸菜魚鳳眼餃,松露野菌晶瑩餃)🐒龍燒賣💰$38(懷舊燒賣,麻辣牛肉燒賣,龍蝦汁墨魚燒賣,滷水鵪鶉蛋燒賣)其實佢仲有另一款拼盤係一籠大滿足,不過我地2個人又想試哂門多款特色燒賣同蝦餃🐷所以就嗌左呢2個set🦐果然款款有驚喜🤩溫馨提示之龍蝦汁墨魚燒賣係會爆汁💦食之前真係要小心😂最推介係酸菜魚鳳眼餃🐟同麻辣牛肉燒賣🌶唔夠喉既話都可以嗌一籠有4件。🐒奶油津白💰$48呢款好濃綢,on top既金華火腿味都帶到落啲娃娃菜到,食點心再嗌個菜可以減輕一下負擔🥬。🐒臘味糯米燒賣💰$36因為呢款無係龍燒賣拼盤入面,所以就單嗌左一籠😍好彩有試到,因為我覺得好得意,好似食緊一口糯米飯咁,粒粒飽滿,食落都好夠味。🐒豆腐布甸💰$22呢款見無咩人嗌,但原來係寶藏🎊因為佢係似食緊好棉密既豆腐,布甸口感係好滑,而唔同啫喱咁彈牙🍮on top係啲熱情果醬同士多啤梨乾🍓酸酸地又幾解膩,拎黎做結尾就岩哂💕

🍵茶芥💰$16

🐒龍餃子💰$42

🐒龍燒賣💰$38
(懷舊燒賣,麻辣牛肉燒賣,龍蝦汁墨魚燒賣,滷水鵪鶉蛋燒賣)
溫馨提示之龍蝦汁墨魚燒賣係會爆汁💦食之前真係要小心😂

🐒奶油津白💰$48

🐒臘味糯米燒賣💰$36

🐒豆腐布甸💰$22
係觀塘食乜好?夜晚突然好想去飲茶🫖酒樓又已經無得飲上網搵搵就搵到呢間龍點心啦一龍大滿足呢個係佢地推介既,入面包括:蟹粉菠菜香蝦餃、酸菜魚鳳眼餃、松露野菌晶瑩餃、筍尖蝦餃皇、碗豆桃子及臘味糯米燒賣👍🏻👍🏻👍🏻一個可以食曬咁多款😍真係好滿足呀🤗鳳爪排骨飯排骨好入味👍🏻👍🏻👍🏻好淋👍🏻份量好多👍🏻👍🏻厚切叉燒腸粉真係好多叉燒,好足料👍🏻每一啖都至少有2嚿懷舊燒賣蝦🦐夠大隻👍🏻咬落去唔會好粉,又唔會好實,岩岩好芝士腐皮卷入面勁多芝士流心嫁,一定要趁熱食,咬落皮好薄👍🏻豆腐布丁🍮豆腐布丁又幾好食,幾特別👍🏻上而有d應該係山楂酸酸地好夾👍🏻2個人食咁多都係人均$150內👍🏻抵食👍🏻👍🏻👍🏻我既評分(5⭐️為滿分)環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️食物:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服務態度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️推薦:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️龍點心 (觀塘) @lungdimsum 📍觀塘觀塘道398-402號Eastcore1樓4號舖
係觀塘食乜好?

排骨好入味👍🏻👍🏻👍🏻好淋👍🏻份量好多👍🏻👍🏻

厚切叉燒腸粉
真係好多叉燒,好足料👍🏻每一啖都至少有2嚿

懷舊燒賣
蝦🦐夠大隻👍🏻咬落去唔會好粉,又唔會好實,岩岩好

芝士腐皮卷
入面勁多芝士流心嫁,一定要趁熱食,咬落皮好薄👍🏻

豆腐布丁🍮

2個人食咁多都係人均$150內👍🏻抵食👍🏻👍🏻👍🏻

我既評分(5⭐️為滿分)
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
食物:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務態度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
推薦:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

龍點心 (觀塘) @lungdimsum
📍觀塘觀塘道398-402號Eastcore1樓4號舖
2022-08-08 17 views
觀塘好食又有創意既點心餐廳就係APM附近,新開左唔係好耐,裝修好新穎,有好多霓虹燈,顏色好sharp好搶眼,牆上亦有餐廳的吉祥公仔龍師傅。啲座位都好闊落,坐得好舒服,啱晒坐低嘆茶食點心~要讚下啲點心,上枱都幾快,食物好夠熱出晒煙咁,炸野都係岩岩炸起。我地一共叫左5樣野:一龍大滿足、脆脆富貴紅米腸粉、鳳尾蝦多士、炸饅頭豬柳漢堡、羊肚菌瑤柱雞湯。特別推薦一龍大滿足,呢個真係必點!一個蒸籠可以食到6款唔同口味既點心,包括酸菜魚鳳眼餃、松露惹菌晶瑩餃、糯米燒賣、筍尖蝦餃皇、蟹粉菠菜香蝦餃、豌豆桃子。啲配搭真係好特別,酸菜魚整做一粒餃都俾佢諗到,仲要個味道做到真係食緊酸菜魚咁,又有少少麻辣的感覺。松露惹菌晶瑩餃都好好食,中間啲菇菇好有口感,而且好香松露味,好啱我口味!另外,紅米腸都幾好食,中間春卷炸得好脆,又包滿配料,十分豐富。下午茶時間都好多人黎食,食物有質素,都推薦大家黎試下!
觀塘好食又有創意既點心

下午茶時間都好多人黎食,食物有質素,都推薦大家黎試下!
🇭🇰肥ne&肥兔岀巡😺今次肥ne 同肥兔小編去到觀塘新商場之一Eastcore嘅一間新型中式點心店 - 龍點心🐲唔知肥ne 嚟到龍點心會唔會變龍貓呢?…🙂🙃🌬門面裝修好有心思, 茶餐廳格局加入中式紅白內部建築Style Crossover,坐位坐得舒服,仲好啱畀人用嚟打卡呀ne 😽😽😽其中一道牆更有「鮮、精、平」三個大字…肥ne 覺得「精」字係最適合用嚟形容呢間食店😼因為佢啲點心好精緻 - 保留舊滋味之餘, 又同時能搞搞新意,非常創新👍🏻食物方面, 肥ne同肥兔小編order咗😋🐈一龍大滿足<<<可以一次過試到幾隻唔同嘅創意點心😽🐈脆脆富貴紅米腸粉<<<肥ne 推介😽腸粉入面夾著蝦卷🤤🐈紅油抄手<<<肥兔小編私心鐘意🐰因為佢係雲肉豬餡😍食物質素(🐈x6最高):🐈🐈🐈🐈$性價比(🐈x6最高) :🐈🐈🐈🐈 (有茶位及服務費)
🇭🇰肥ne&肥兔岀巡😺

食物方面, 肥ne同肥兔小編order咗😋
🐈一龍大滿足<<<可以一次過試到幾隻唔同嘅創意點心😽
🐈脆脆富貴紅米腸粉<<<肥ne 推介😽腸粉入面夾著蝦卷🤤
🐈紅油抄手<<<肥兔小編私心鐘意🐰因為佢係雲肉豬餡😍

食物質素(🐈x6最高):🐈🐈🐈🐈
$性價比(🐈x6最高) :🐈🐈🐈🐈 (有茶位及服務費)
2022-08-07
$87 (Dinner)
  • 一龍大滿足
  • 脆脆富貴紅米腸粉
2022-08-07 50 views
聽同事介紹的點心店,座標唔係大商場,不過都近地鐵站。帶屋企人去試下新菜式。一來就點左好多平時食開嘅點心,上菜好快,而且仲係熱辣辣的菠蘿包居然拉絲哈哈哈,小朋友好鍾意,紅米腸好正,食完又點多個流沙包飲茶必點,點左有十多樣,未影相已經被掃蕩哈哈哈,幾個人戰鬥力極強,上月尾去食的,到依家小朋友都時時問幾時再去下次平日去,平日好似有八折正
下次平日去,平日好似有八折正
2022-07-23
  • 脆脆富貴紅米腸粉
  • 黑金流沙包
2022-08-06 34 views
由細到大,一直係觀塘都係飲開傳統中式茶樓,而家先知原來新起Eastcore入面有幾間新開餐廳,特別係新派特色點心店—龍點心🐲舖店配色鮮艷搶眼,環境光猛企理☺️龍點心有傳統點心,亦有fusion新派點心,以咁質素高黎講,價錢合理😗龍餃子($42)筍尖蝦餃王•蟹粉菠菜香蝦餃•酸菜魚鳳眼餃•松露野菌晶瑩餃龍餃子一籠包晒龍點心四款特色餃子,四款口味都唔錯🤣 酸菜魚鳳眼餃嘅酸菜魚味好出,食落辣辣地🔥松露野菌晶瑩餃黑松露味濃,同野菌好夾🍄兩款餃子有驚喜~龍燒賣($38)懷舊燒賣•麻辣牛肉燒賣•龍蝦汁墨魚燒賣•滷水鵪春蛋燒賣龍燒賣一次過可以試晒傳統同新派fusion燒賣☺️款款餡料紥實,味道都一樣有驚喜🤤 麻辣牛肉燒賣辣味強勁🔥 龍蝦汁墨魚燒賣爽口彈牙,帶有龍蝦味😆脆脆富貴紅米腸粉($42)外面嘅紅米腸粉煙煙韌韌,入面香脆嘅網紙皮包住彈牙嘅鮮蝦🦐可以跟返自己口味點唔同嘅醬汁(豉油、泰式辣醬、蛋黃醬)拉絲菠蘿包($36)睇落平平無奇,但菠蘿包入面充滿芝士,甜甜地嘅菠蘿包加埋咸咸地嘅芝士,味道出奇地夾😋馬拉小籠包 ($36)皮薄餡靚,小籠包充滿湯汁,肉骨茶味重😆一口鹹水角($32)賣相可愛,兩隻顏色嘅咸水角

舖店配色鮮艷搶眼,環境光猛企理☺️

龍餃子($42)
筍尖蝦餃王•蟹粉菠菜香蝦餃•酸菜魚鳳眼餃•松露野菌晶瑩餃

龍燒賣($38)
懷舊燒賣•麻辣牛肉燒賣•龍蝦汁墨魚燒賣•滷水鵪春蛋燒賣

脆脆富貴紅米腸粉($42)

拉絲菠蘿包($36)

馬拉小籠包 ($36)
皮薄餡靚,小籠包充滿湯汁,肉骨茶味重😆

一口鹹水角($32)
賣相可愛,兩隻顏色嘅咸水角分別唔同味,綠色嘅係傳統口味,入面有肉粒同菇🐖 橙色嘅係茄子口味🍆

大澳蝦醬鮮魷卷($48)
炸得金黃香脆,網紙皮包住爽口新鮮嘅魷魚,一上菜時已經聞到濃郁嘅蝦醬味,超推介!😝
2022-08-05
$150 (Dinner)
  • 龍燒賣
  • 龍餃子
  • 大澳蝦醬鮮魷卷
2022-08-06 28 views
一龍大滿足🥢蟹粉菠菜香蝦蛟、酸菜魚鳳眼蛟、松露野菌晶瑩蛟、筍尖蝦餃王、豌豆桃子、臘味糯米燒賣,有六種唔同口味,樣樣都有真係大大滿足。脆脆富貴紅米腸粉🥢餡料好脆口,用左腸粉皮包住口感好好,仲有三種調味料選擇,有唔同感覺嘅食法。鳳尾蝦多士🥢好小地方有得食,脆卜卜蝦又爽口。滷水鵪春蛋燒賣🥢小小辣,不過食到好懷舊風味。黑金流沙包🥢咬一啖奶黃就流晒出嚟好正呀。櫻花果凍天鵝酥🥢天鵝其實係紅豆餡,酥身好脆,果凍好清甜仲有黑糖味添。

鳳尾蝦多士🥢好小地方有得食,脆卜卜蝦又爽口。

滷水鵪春蛋燒賣🥢小小辣,不過食到好懷舊風味。

黑金流沙包🥢咬一啖奶黃就流晒出嚟好正呀。

2022-08-04
Type of Meal
Tea
2022-08-05 1327 views
.再訪龍點心🐲叫左六籠點心,每款都keep到水準👍🏼龍餃子(筍尖蝦餃皇、蟹粉菠菜香蝦餃、酸菜魚鳳眼餃、松露野菌晶瑩餃)一籠四餃,每款賣相精緻,餡料豐富,啖啖蝦肉。另外酸菜魚鳳眼餃較辣,其他味道正常,熱焫焫既點心好好食😋一口鹹水角賣相好得意,好似日本丸子(団子)咁將兩球串埋一齊,有別於傳統鹹水角,呢款有少少蝦醬味(?)咸魚味(?)我覺得幾特別,餡都好足,外脆內軟。黑金流沙包超級流心~熱焫焫~包都好鬆軟,奶黃都好香。醬汁鳳爪鳳爪索哂豆豉醬汁,好惹味!脆脆富貴紅米腸粉依然係我至愛,腸粉滑捋捋,入面既蝦餡足料,有少少芫荽,我鐘意點甜酸醬同豉油食,冇咁油膩。櫻花果凍天鵝酥最後點左一個甜品,天鵝造型,超打卡able。入面係豆沙餡,唔會好甜,都食到粒粒紅豆,外面都幾酥脆鬆軟,唔會好油膩。果凍配上焦糖醬都好好食。呢到環境好舒服,又乾淨,員工服務態度良好,食物種類都多,多fusion,黎開觀塘可一試。星期一至五食下午茶同晚市仲有八折優惠。茶位每位$8,茶款選擇有菊普、香片、鐵觀音、普洱。.味道 ★ ★ ★ ★ ☆環境 ★ ★ ★ ★ ☆服務 ★ ★ ★ ★ ☆性價比★ ★ ★ ★ ☆
再訪龍點心🐲
叫左六籠點心,每款都keep到水準👍🏼

黑金流沙包
超級流心~熱焫焫~包都好鬆軟,奶黃都好香。

醬汁鳳爪
鳳爪索哂豆豉醬汁,好惹味!

味道 ★ ★ ★ ★ ☆
環境 ★ ★ ★ ★ ☆
服務 ★ ★ ★ ★ ☆
性價比★ ★ ★ ★ ☆
2022-08-05
$120 (Dinner)
2022-08-03 47 views
2022-07-29同去女朋友去咗觀塘🚶🏼‍♀️專程去食間新派點心🥠餐廳叫龍點心🐉星期五晚市,唔算太多人😅店員安排我哋坐四人枱4️⃣餐廳可以使用手機落單,超方便📱當日埋單有八折優惠🎱我哋點了,招牌菜一龍大滿足,58蚊籠,有六款點心分別有🎊筍尖蝦餃皇,餃皮唔錯,唔會蒸到溶溶爛爛,新鮮彈牙🦐酸菜魚鳳眼餃,食落口有種辛辣嘅味道,麻辣味幾好食🐟松露惹菌晶瑩餃,超濃嘅黑松露味道,值得一試🐿蟹粉菠菜香蝦餃,綠色嘅外皮,内餡有蟹粉,菠菜和蝦仁,上面有一粒粒嘅魚子,口感豐富🐡糯米燒賣,普通糯米飯的味道🍚豌豆桃子,普通壽包嘅味道🍑賣相好獨特打卡一流,味道就唔係款款都咁好食😄普通擔擔麵(辣),48蚊碗,擔擔麵湯底濃郁,超重花生醬味道,有少少辣味,推介一試😃拉絲菠蘿包,36蚊碟,味道一般,菠蘿包皮唔脆,完全無拉絲嘅效果,不推介😅脆脆富貴紅米腸粉,42蚊碟,粉皮香滑餡足料,炸蝦肉甜,食落內脆外滑有口感,可配搭沙律醬,豉油,泰式辣醬嚟食,份量多,可以試吓😋整體環境新裝修幾靚,用咗龍作主題,坐嘅空間幾大幾舒服😁服務幾好收碟速度快,幾有禮貌😍食物方面都可以,一龍大滿足味道唔錯,壺茶都好飲,叫咗菊花茶,重菊花味,會再幫襯👍
2022-07-29

同去女朋友去咗觀塘🚶🏼‍♀️
專程去食間新派點心🥠
餐廳叫龍點心🐉
星期五晚市,唔算太多人😅
店員安排我哋坐四人枱4️⃣
餐廳可以使用手機落單,超方便📱
當日埋單有八折優惠🎱

我哋點了,招牌菜一龍大滿足,58蚊籠,有六款點心分別有🎊
筍尖蝦餃皇,餃皮唔錯,唔會蒸到溶溶爛爛,新鮮彈牙🦐
酸菜魚鳳眼餃,食落口有種辛辣嘅味道,麻辣味幾好食🐟
松露惹菌晶瑩餃,超濃嘅黑松露味道,值得一試🐿
糯米燒賣,普通糯米飯的味道🍚
豌豆桃子,普通壽包嘅味道🍑
賣相好獨特打卡一流,味道就唔係款款都咁好食😄

整體環境新裝修幾靚,用咗龍作主題,坐嘅空間幾大幾舒服😁
服務幾好收碟速度快,幾有禮貌😍
食物方面都可以,一龍大滿足味道唔錯,壺茶都好飲,叫咗菊花茶,重菊花味,會再幫襯👍🏻

#龍點心
#一龍大滿足
#普通擔擔麵
#拉絲菠蘿包
#脆脆富貴紅米腸粉
由細到大都好鍾意食點心,但係觀塘好多都係傳統茶樓點心,難得見到呢一間有好多特色點心可以食,即刻捉咗同事陪我去試全餐都好滿足好驚喜先講茶,叫咗菊花普洱,好特別,出邊真係未飲過!好驚喜,隔住口罩都聞到好香嘅菊花味估唔到咁夾🤤兩個女仔叫咗五個點心一龍大滿足 $58呢個真係好適合心大心細嘅人一次過可以食到六種唔同嘅款式絕對值得一提嘅係蟹粉波茶香蟹蛟面頭既魚子好鮮甜😋 內裏包住好多蟹肉😳好好好好食!! 脆脆腸粉 $42呢個一上台真係打卡一流,但係食落口更加無敵!🥹🥹❤️出邊層皮好軟滑,入邊就脆卜卜佢係新鮮即炸新鮮包食落去真係無得嘆😳😋 必點!!一口咸水角 $32好得意!共有4粒估唔到入邊嘅行都好滿!好食!鹹蛋黃墨魚燒賣 $42呢個真係我第一次見,好特別一食落口,嚇親,入邊係流心㗎😍😍😋總括來講呢餐真係非常滿意,食物唔止好食,仲要好好睇!值得一讚嘅係所有員工都好有禮貌成餐都食得好滿足😋100 分推介!
由細到大都好鍾意食點心,
但係觀塘好多都係傳統茶樓點心,
難得見到呢一間有好多特色點心可以食,
即刻捉咗同事陪我去試

全餐都好滿足好驚喜

先講茶,叫咗菊花普洱,
好特別,出邊真係未飲過!
好驚喜,隔住口罩都聞到好香嘅菊花味
估唔到咁夾🤤

絕對值得一提嘅係蟹粉波茶香蟹蛟
面頭既魚子好鮮甜😋 內裏包住好多蟹肉😳
好好好好食!!

脆脆腸粉 $42

呢個一上台真係打卡一流,
但係食落口更加無敵!🥹🥹❤️
出邊層皮好軟滑,
入邊就脆卜卜
佢係新鮮即炸新鮮包
食落去真係無得嘆😳😋 必點!!

一口咸水角 $32
好得意!共有4粒
估唔到入邊嘅行都好滿!好食!

鹹蛋黃墨魚燒賣 $42
呢個真係我第一次見,好特別
一食落口,嚇親,入邊係流心㗎😍😍😋

總括來講呢餐真係非常滿意,
食物唔止好食,仲要好好睇!
值得一讚嘅係所有員工都好有禮貌
成餐都食得好滿足😋
100 分推介!