Restaurant: Lung Dim Sum (Eastcore)
Info:

2022-10-28 2109 views
餐廳裝潢以港式懷舊風為主題,加上五光十色的霓虹燈,更顯點心店的熱鬧。點心的款式及種類新穎有創意,亦以QR code落單,十分方便。🔸一龍大滿足 🔹筍尖蝦餃皇 🦐餃皮有黏彈的筋性,餃餡蝦肉爽口帶香,混入爽脆清新的筍尖,爽滑彈牙🔹酸菜魚鳯眼餃 🐟入面有嫩滑既酸菜魚肉及惹味酸菜,仲有少許花椒調味,微辣又開胃🔹松露野菌晶瑩餃 🍄黑松露味香濃突岀,內有粒粒野菌,豐富得嚟亦好有咬口🔹蟹粉菠菜香蝦餃 🦀綠色菠菜餃皮包著鮮蝦及蟹粉,上面放滿三文魚籽,賣相吸睛亦很有口感 🔹鹹蛋黃墨魚燒賣 🦑一咬落口,香濃鹹蛋黃汁在口裏大爆發,配上鮮香彈牙的墨魚,很有特色🔹豌豆桃子 😋内裏的豌豆餡料亦十足,外形像一個迷你壽桃包,賣相吸引🔸厚切叉燒腸粉 皮薄的腸粉,透出每件內裡放有大大塊厚切叉燒,叉燒肉質軟嫩多汁,點上醬油,鹹香味十足🔸鳳尾蝦多士 蝦多士外表金黃,由原隻大蝦🍤配搭上薄脆多士一齊炸,炸得幾鬆脆可口,亦唔會太油膩。加上千島醬分外美味🤤🔸懷舊燒賣 燒賣一籠四粒,餡料飽滿😍豬肉醉加入香菇及脆卜卜蟹籽,味道口感控制得宜🔸黑金流沙包 熱辣辣的奶黃餡頗流心,咬下去微甜的奶黃,加上香濃的鹹蛋黃,食到停唔到口😚🔸紅豆沙奶蓋

🔸一龍大滿足

🔸懷舊燒賣
懷舊燒賣

🔸黑金流沙包

🔸紅豆沙奶蓋
超濃郁扎實的紅豆沙,甜度適中,加上香滑的牛奶,🥛為這頓飯畫上一個完美的句號
紅豆沙奶蓋
紅豆沙奶蓋
  • 酸菜魚鳳眼餃
  • 一籠大滿足
2022-10-27 40 views
觀塘真係好多好野食呀,今次就去左一間比較新派的點心鋪頭食點心啦😎,入面啲點心都係比較精緻同埋好岩打卡影相添😍椒鹽雞軟骨$58雞軟骨係點心鋪見到真係小見呀,難得見到有就緊係試下,佢細細粒咁,而且佢得的量都唔小,所以可以食到好耐,而且佢的味都整得幾惹味,會令人食上癮架😝 一籠大滿足 $58想試齊好多點心又食唔到太多,唔想做大晒鬼的話就可以叫呢款一籠大滿足啦! 入面都有齊好多款唔同的點心,一次過食晒呢度啲特色點心呀😋 唔同顏色,七彩繽紛咁放係個竹籠入面,睇見都開心同想食呀😍脆脆富貴紅米腸 $42紅米腸個皮係紅色好特別,不過佢就唔會有好突出的味道,同一般腸粉皮一樣😝食落脆脆地咁,幾好味大澳蝦醬鮮魷卷 $48蝦醬鮮魷卷個蝦醬味好出,炸完之後個卷勁鬆脆,外脆內軟,有好足料的鮮魷係入面,餡料方面絕對唔孤寒😽櫻花果凍天鵝酥🦢 $48呢款天鵝酥黎到果陣我都嘩一聲呀,整得勁靚!😍兩隻天鵝係紅豆味的酥皮甜品黎,而中間果粒啫喱晶凝通透,配埋個黑糖漿一齊食,唔會太過甜,幾清新的😛龍點心 (觀塘)觀塘觀塘道398-402號Eastcore1樓4號舖

椒鹽雞軟骨$58

一籠大滿足 $58

脆脆富貴紅米腸 $42

大澳蝦醬鮮魷卷 $48

櫻花果凍天鵝酥🦢 $48

龍點心 (觀塘)
觀塘觀塘道398-402號Eastcore1樓4號舖
2022-10-26 288 views
餐廳有別於傳統茶樓,環境舒適闊落,茶有普洱、鐵觀音、菊花等。-·黑金流沙包 $36麵包煙韌圓潤,入面奶黃超級流心,熱騰騰食落香甜味濃。-·脆脆富貴紅米腸粉 $46紅米腸粉入面係香脆嘅炸蝦什菜卷,咬落口感層次豐富,味道唔會咸。-·一口豆腐 $50鐘意香口野嘅炸豆腐粒係必食推介,豆腐炸粉脆薄,裏面嫩滑,入口即化,味道香濃又唔會heavy。-·龍燒賣 $42想一次過試唔同味道嘅點心可以點龍燒賣/龍蝦餃,我點左前者分別有懷舊燒賣、龍蝦汁墨魚、麻辣牛肉、滷水鵪鶉蛋各一件,每款都各有特色,有辣味、有鮮甜。-·拉絲菠蘿包 $38菠蘿包輕輕一拉已經有拉絲效果,食落入面芝士微咸,配合香甜嘅菠蘿皮,味道好夾。-·豆腐布丁 $26布丁豆味好香濃,質感較硬身,加上芒果醬汁,充分帶出豆腐嘅味道。
·黑金流沙包 $36
麵包煙韌圓潤,入面奶黃超級流心,熱騰騰食落香甜味濃。
·脆脆富貴紅米腸粉 $46
龍燒賣
拉絲菠蘿包
豆腐布丁
2022-10-25 47 views
今日收工經過呢間#龍點心,都好耐冇食過點心,見到餐廳嘅環境都幾好,一於跟同事進內開餐囉😋餐廳裝修簡潔,有啲得意公仔嘅霓虹燈, 座位都濶落舒服。點心係即叫即蒸, 造型精緻美觀,於是叫左幾款點心🥧,大家開心分享囉。拉絲菠蘿包,迷你菠蘿包好得,鬆軟香脆的皮,而且甜度剛好。一龍大滿足,有6款點心-酸菜魚鳳眼餃、松露野菌晶瑩餃、筍尖蝦餃王、蟹粉菠菜香蝦餃、燒賣、碗豆桃子🍑,全部都好味道又特別,啱晒咩都想試小小嘅我哋。蔥燒海參餃,外皮柔韌有彈性,充滿菇味很香濃,足料口感豐富。厚切叉燒腸粉,包住厚身的軟淋的叉燒,皮薄又有韌性,幾好味😋。茶位$8/位,價錢非常抵食, 真心覺得比起上酒樓,更勝一籌。
餐廳裝修簡潔,有啲得意公仔嘅霓虹燈, 座位都濶落舒服。

拉絲菠蘿包,迷你菠蘿包好得,鬆軟香脆的皮,而且甜度剛好。

蔥燒海參餃,外皮柔韌有彈性,充滿菇味很香濃,足料口感豐富。

2022-10-23 129 views
早排好多人都話呢間點心好高質,等左咁耐,終於有機會去到訪一下🤗成間點既裝修同點心都算幾有特色,近排仲係灣仔開左分店,所以呢日店員送左一碟糕點比我地,話慶祝灣仔分店開張,下次想食既話,終於可以吾洗去咁遠🤥.👁‍🗨一龍大滿足(7.5/10)💲62.➰一籠入面有六款吾同既點心,每樣都可以試下🫣包括有蟹粉菠菜香蝦餃,酸菜魚鳯眼餃,松露野菌晶瑩餃,荀尖蝦餃皇,碗豆桃子同埋臘味糯米燒賣🫢當中酸菜魚鳯眼餃,松露野菌晶瑩餃同碗豆桃子比較出色🤫酸菜魚鳯眼餃:面頭有一塊薄薄既魚片,食落真係有濃郁既酸菜魚味,辣度幾高,入面有辣椒同酸菜既碎,辣得離好惹味好香🤡松露野菌晶瑩餃:外皮紫色,夠哂特別搶眼,夾起已經聞倒好濃既松露味,食落都依然有陣陣松露香,有好多菇同粟米係入面👻碗豆桃子:佢其實係一個壽包離,但係就用左碗豆餡取代蓮蓉,真係好特別,第一次見😵.👁‍🗨龍燒賣(7/10) 💲42.➰呢個龍燒賣同樣係一籠入面有四款吾同既燒賣,有普通懷舊,麻辣牛肉,滷水鵪鶉蛋,龍蝦汁墨魚燒賣😙麻辣牛肉未食都見倒牛肉入面有粒粒辣椒碎,食落辣味好突出,都真係幾辣😳滷水鵪鶉蛋都係辣既,果種辣係慢慢滲出離,但冇麻辣牛肉咁辣咁,辣得望好香

👁‍🗨一龍大滿足(7.5/10)💲62

👁‍🗨龍燒賣(7/10) 💲42

➰呢個龍燒賣同樣係一籠入面有四款吾同既燒賣,有普通懷舊,麻辣牛肉,滷水鵪鶉蛋,龍蝦汁墨魚燒賣😙麻辣牛肉未食都見倒牛肉入面有粒粒辣椒碎,食落辣味好突出,都真係幾辣😳滷水鵪鶉蛋都係辣既,果種辣係慢慢滲出離,但冇麻辣牛肉咁辣咁,辣得望好香😶‍🌫️龍蝦汁墨魚燒賣正常,冇咩大特別,吾太食得出有龍蝦汁味🥺
👁‍🗨 脆脆富貴紅米腸粉(7.5/10) 💲46

➰係其中一樣個人幾推介既點心🤓呢晚都見有吾少人叫😶‍🌫️腸粉外皮用左紅米去整,所以呈紅色,都軟滑,入面包住左脆卜卜既炸蝦卷,就算凍左都仲係咁脆🤤面頭仲有少量蛋黃醬,真係夠香口🤫
👁‍🗨 黑金流沙包 (7/10) 💲36

➰每次飲茶都會叫既流沙包😂一籠三個,咬開入面啲餡真係好流心,流哂出離,有香濃既咸蛋黃味😋不過個悅食落有少少硬,吾夠鬆軟,吾知係咪比我地攤凍左定係本身既質感問題😖
👁‍🗨 鳳爪拼金錢肚 (7.5/10) 💲42

➰一籠點心有哂兩樣想食既野🤤個醬汁整到好惹味,個人覺得個醬汁整得比平時食開既點心店或者酒樓香,辣度亦都比較辣😳鳳爪吾會整到完全勁腍,金錢肚索哂醬汁既味,煙煙韌韌,好有咬口😎重點佢吾會硬到好難咬
👁‍🗨 炸饅頭豬柳漢堡 (7/10) 💲42

➰平時飲茶好少會見倒呢啲咁有特式既點心😬佢用左炸饅頭取代麵包,饅頭炸到好鬆脆,金黃色🤩入面有芝士,蛋黃醬同埋沙律菜,豬柳漢堡既味道好突出,夠哂香,成件事都幾夾,又吾會覺得太油,不過就會有少膩🥲話哂係炸饅頭,大家可以一試🤪
🔛 整體評分(7.5/10)
2022-10-23 53 views
朋友知我中意食點心就帶左我去觀塘Eastcore嘅龍點心🐉(唔去都唔知Eastcore都有好幾間餐廳🤣)呢間點心店十分新潮除咗有搶眼裝修,連點心款式都好特別😝用qrcode落完單後點心好快就到齊哂👍🏻一龍點心一籠有齊6款點心係選擇困難症患者嘅好選擇😆當中松露野菌晶瑩餃個皮係紫藍色嘅好靚💜脆脆富貴紅米腸粉外皮紅色好sharp食落香香脆脆好好食🥰一口鹹水角一份有4小粒橙色綠色各2粒好可愛😆味道又唔錯😚另外仲叫咗幾款點心,飯,甜品全部質素都好唔錯😋而且份量比想像中多真正有外表又有內涵😝為慶祝灣仔最近新開咗分店仲每枱送上甜品食到最後真係飽到捧住個肚走🤣
朋友知我中意食點心

就帶左我去觀塘Eastcore嘅龍點心🐉

(唔去都唔知Eastcore都有好幾間餐廳🤣)

呢間點心店十分新潮

除咗有搶眼裝修,連點心款式都好特別😝

用qrcode落完單後點心好快就到齊哂👍🏻

一龍點心一籠有齊6款點心

係選擇困難症患者嘅好選擇😆

當中松露野菌晶瑩餃個皮係紫藍色嘅好靚💜

脆脆富貴紅米腸粉外皮紅色好sharp

食落香香脆脆好好食🥰

一口鹹水角一份有4小粒

橙色綠色各2粒好可愛😆味道又唔錯😚

另外仲叫咗幾款點心,飯,甜品

全部質素都好唔錯😋而且份量比想像中多

真正有外表又有內涵😝

為慶祝灣仔最近新開咗分店仲每枱送上甜品

食到最後真係飽到捧住個肚走🤣
2022-10-23 46 views
“一龍點心”($68)“脆脆富貴紅米腸粉”($46)“一口鹹水角”($32)“馬拉小籠包”($42)“青森縣黑蒜帶子燒賣”($48)“鳳爪排骨飯”($56)“拉絲菠蘿包”($38)觀塘有間新派點心專門店店面用上紅,藍色十分搶眼❤️💙呢道嘅點心款式都十分新穎款式多到唔知揀咩好😆想一次食幾款點心嘅可以叫一龍大滿足入面有酸菜魚鳳眼餃,蟹粉菠菜香蝦餃,筍尖蝦餃皇,松露野菌晶瑩餃,豌豆桃子,鹹蛋黃墨魚燒賣全部都非常精緻,而且味道都好唔錯😚另外都叫咗幾款必食推介脆脆富貴紅米腸粉外皮軟糯入面包住香脆脆米紙同蝦肉🦐口感豐富一口鹹水角外脆內煙燻,一啖一粒好正😛馬拉小籠包咬落去爆哂湯☺️帶點香料味幾特別青森縣黑蒜帶子燒賣食落帶黑蒜嘅甜味🧄除咗點心,呢道都有燉湯,飯,粥等鳳爪排骨飯大大碟,排骨仲超級多😍最後仲叫咗拉絲菠蘿包做甜品😋菠蘿包鬆軟,不過我地放耐咗冇咗拉絲效果🥲為慶祝灣仔店開張店員仲送上紅豆糕,驢打滾食埋真係好飽好滿足🥰
“一龍點心”($68)
“脆脆富貴紅米腸粉”($46)
“一口鹹水角”($32)
“馬拉小籠包”($42)
“青森縣黑蒜帶子燒賣”($48)
“鳳爪排骨飯”($56)
“拉絲菠蘿包”($38)

觀塘有間新派點心專門店
店面用上紅,藍色十分搶眼❤️💙
呢道嘅點心款式都十分新穎
款式多到唔知揀咩好😆
想一次食幾款點心嘅可以叫一龍大滿足
入面有酸菜魚鳳眼餃,蟹粉菠菜香蝦餃,筍尖蝦餃皇,
松露野菌晶瑩餃,豌豆桃子,鹹蛋黃墨魚燒賣
全部都非常精緻,而且味道都好唔錯😚
另外都叫咗幾款必食推介
脆脆富貴紅米腸粉外皮軟糯
入面包住香脆脆米紙同蝦肉🦐口感豐富
一口鹹水角外脆內煙燻,一啖一粒好正😛
馬拉小籠包咬落去爆哂湯☺️帶點香料味幾特別
青森縣黑蒜帶子燒賣食落帶黑蒜嘅甜味🧄
除咗點心,呢道都有燉湯,飯,粥等
鳳爪排骨飯大大碟,排骨仲超級多😍
最後仲叫咗拉絲菠蘿包做甜品😋
菠蘿包鬆軟,不過我地放耐咗冇咗拉絲效果🥲
為慶祝灣仔店開張店員仲送上紅豆糕,驢打滾
食埋真係好飽好滿足🥰
3K
2022-10-22 1195 views
同朋友黎樓上的電器舖買野,買完順便落黎食下野,估唔到呢個場開多左咁多餐廳喎,朋友揀左食點心,都好呀,咁口渴正想食番杯茶。都差唔多三點,估唔到平日都咁多茶客喎,餐廳大概七成入坐率。帶位個陣就會問定飲咩茶,仲會比埋張qr code用手機落單。🥢炸饅頭豬柳漢堡第一樣黎嘅點心,賣相幾靚😍勁脆嘅饅頭入面包住四份一片豬柳漢堡扒,仲有沙律菜同沙律醬,簡單組合得黎又幾好味。🥢一口鹹水角第二樣係鹹水角,好可愛🥰仲籤枝串起,一串兩粒一橙一綠。但個皮唔係特別有咩調味,但淨係顔色好睇已經贏晒啦。個餡有啲魚香茄子味😆好得意。🥢松露野菌晶瑩餃紫藍色嘅皮閃晒光🤩餡料有各種蔬菜切碎,鮮味帶松露香,好好食。🥢泡椒燒賣淺綠色嘅燒賣,比起上面幾樣呢個個賣相平凡啲啦,但入口有驚喜,少少辣好惹味,餡料都有切碎嘅泡椒係入面,仲係手切豬肉黎,鮮味有咬口,好難得遇到好食嘅燒賣呀😚🥢鰻魚荷葉飯糯米雞嘅鰻魚版,上面仲有片金箔,即係覺得高級左!飯蒸得唔爛仲係米米飯,帶荷葉香,內邊包有肉沫、冬菇粒、蛋碎等,香口好食😋🥢甜品最後有店家送的甜品,貌似驢打滾同紅棗蓉糕,完全唔甜…哈哈,個人覺得食甜品都係甜啲好,加上個皮被冷氣吹乾了,有點失望啦…整

🥢炸饅頭豬柳漢堡

🥢一口鹹水角

🥢松露野菌晶瑩餃

🥢泡椒燒賣

🥢鰻魚荷葉飯

🥢甜品

整體點心都係高質嘅,仲好靚好啱打卡添呀!
2022-10-20
$140 (Tea)
🌟 觀塘創意打卡造型點心店觀塘一家開業不久的點心店,主打創意造型點心,一於相約朋友前來打卡飲夜茶。🌟 一龍大满足 $62六格竹盒子裝有六款不同精緻的點心包括:🦐 筍尖蝦餃皇餡料飽滿,蝦仁爽口彈牙,皮薄餡靚,是高質之選。🍑 碗豆桃子壽桃外型十分美觀,饅頭鬆軟,碗豆蓉餡微甜清香。🐟 酸菜魚鳳眼餃獨獨的口味融入點之中,酸辣的口感十分惹味。🦀 蟹粉菠菜香蝦餃翠綠的造型十分吸睛,鮮蝦餡帶有蟹粉香氣,配搭清新菠菜餡,配搭得宜。🐙 咸香黃墨魚燒賣彈牙的墨魚燒賣內有香濃的鹹蛋黃流心,兩者味道十分夾,讓人充滿驚喜。🍄 松露野菌晶瑩餃飽滿的松露野菌餡充滿獨特香氣,入口清新不膩。松露野菌香餃的紫藍的造型亦型格富創意。🦐 懷舊燒賣 4隻 $36大大粒的蟹子燒賣真材實料,每一口都充滿滋味,是必點之選。🐮 羊肚菌牛肉球 $42牛肉味濃郁多汁,加上羊肚菌中和肥膩感,散發香氣,提升味道層次。🦐 脆脆富貴紅米腸粉 $46紅色的腸粉皮顏色奪目,皮薄軟滑,内裡裹著鮮蝦脆卷,蝦仁爽口彈牙,香脆加上軟糯爽彈的口感,層次感豐富,推薦🌟🥟 馬拉小籠包 $36小籠包內裡灌滿肉骨茶,湯汁鮮美,口味獨特創新,咖啡色的超薄外皮令人印象深刻
🌟 觀塘創意打卡造型點心店

🌟 一龍大满足 $62
六格竹盒子裝有六款不同精緻的點心包括:

🦐 筍尖蝦餃皇
餡料飽滿,蝦仁爽口彈牙,皮薄餡靚,是高質之選。

🍑 碗豆桃子
壽桃外型十分美觀,饅頭鬆軟,碗豆蓉餡微甜清香。

🐟 酸菜魚鳳眼餃
獨獨的口味融入點之中,酸辣的口感十分惹味。

🦀 蟹粉菠菜香蝦餃

🐙 咸香黃墨魚燒賣

🍄 松露野菌晶瑩餃

🦐 懷舊燒賣 4隻 $36
大大粒的蟹子燒賣真材實料,每一口都充滿滋味,是必點之選。

🐮 羊肚菌牛肉球 $42

🦐 脆脆富貴紅米腸粉 $46

🥟 馬拉小籠包 $36
小籠包內裡灌滿肉骨茶,湯汁鮮美,口味獨特創新,咖啡色的超薄外皮令人印象深刻。

🍡 一口鹹水角 $32
造型精巧可愛又像柑橘🍊又像丸子串燒,一客兩串,每串兩粒,外皮香脆,咬下後帶軟糯感,配上鮮味肉餡,讓人一試難忘。

🍡 店心店賀新分店開幕,贈送免費甜點紫薯糕和驢打滾。個人比較喜歡驢打滾沾滿黃豆粉的糯米外層包裹着甜甜的紅豆餡,香甜可口。

🔸小總結:
點心店鄰近鄰觀塘港鐵站,點心款式新穎亦不失傳統滋味,為客人帶來視覺和味覺的新鮮感,且價錢公道,值得一試。

👅味道:4.7/5
💰CP值:4.8/5
🕴🏻服務:4.8/5
🔰餐廳環境:4.8/5
🍽 餐廳:龍點心 @lungdimsum
🌐地址:觀塘觀塘道 398-402號 Eastcore1樓4號舖

🐮 #cowing吃在觀塘

#foodie #hkfoodie #hongkongfoodie #852food #852foodie #foodstagram #觀塘美食 #相機食先 #吃貨 #食好西 #龍點心
2022-10-21 41 views
觀塘就不嬲出名多嘢食最近原來APM附近Eastcore開咗間創意特色點心🥢首先環境裝修到非常靚,一入門口已經見到兩隻吉祥物,好得意一龍大滿足 $62 一共六款點心:✅筍尖蝦餃皇傳統蝦餃,大大粒,蝦仁好彈牙✅蟹粉菠菜香蝦餃有幾粒三文魚子係上面,爆珠配埋蟹粉菠菜,好味✅酸菜魚鳳眼餃非常惹味,辣味十足!辣到我標眼水😂✅松露野菌晶瑩餃好香黑松露味,入面好多菇粒,我鍾意✅豌豆桃子🍑個樣好似壽桃包,原來係豌豆餡料,幾特別✅糯米燒賣 又唔係好食到有糯米,但味道唔錯鳳尾蝦多士 $50 三件炸得幾鬆脆,唔會太油膩啖啖都食到蝦膠脆脆富貴紅米腸粉 $46紅米腸粉包住脆春卷,上面有少少沙律醬,幾特別又好味羊肚菌燉水鴨 $52非常好味,亦都好足料!有好多粒羊肚菌,好飲👍🏻龍燒賣 $42✅懷舊燒賣✅麻辣牛肉燒賣 (辣)除咗辣味,都食到少少麻味,不過已經比酸菜魚嘅辣味掩蓋左✅滷水鵪鶉蛋燒賣(辣)估唔到都係辣嘅~粒滷水鵪春蛋幾好味✅龍蝦汁墨魚燒賣咬開中間係流心龍蝦汁,食落有啲似醬爆墨丸豆腐布丁 $26食到好香豆腐味,質感比較實,唔係好滑嗰種~味道唔算太甜,都唔錯茶位$8位,嗌咗壽眉,以前我婆婆飲茶必嗌~佢話鍾意個味清
觀塘就不嬲出名多嘢食
最近原來APM附近Eastcore開咗間創意特色點心🥢

首先環境裝修到非常靚,一入門口已經見到兩隻吉祥物,好得意

一龍大滿足 $62 一共六款點心:
✅筍尖蝦餃皇
傳統蝦餃,大大粒,蝦仁好彈牙
✅蟹粉菠菜香蝦餃
有幾粒三文魚子係上面,爆珠配埋蟹粉菠菜,好味
✅酸菜魚鳳眼餃
非常惹味,辣味十足!辣到我標眼水😂

✅松露野菌晶瑩餃
好香黑松露味,入面好多菇粒,
我鍾意

✅豌豆桃子🍑個樣好似壽桃包,原來係豌豆餡料,幾特別

✅糯米燒賣 又唔係好食到有糯米,但味道唔錯

鳳尾蝦多士 $50 三件
炸得幾鬆脆,唔會太油膩
啖啖都食到蝦膠

脆脆富貴紅米腸粉 $46
紅米腸粉包住脆春卷,上面有少少沙律醬,幾特別又好味

羊肚菌燉水鴨 $52
非常好味,亦都好足料!
有好多粒羊肚菌,好飲👍🏻

龍燒賣 $42
✅懷舊燒賣
✅麻辣牛肉燒賣 (辣)
除咗辣味,都食到少少麻味,不過已經比酸菜魚嘅辣味掩蓋左
✅滷水鵪鶉蛋燒賣(辣)
估唔到都係辣嘅~粒滷水鵪春蛋幾好味
✅龍蝦汁墨魚燒賣
咬開中間係流心龍蝦汁,食落有啲似醬爆墨丸

豆腐布丁 $26

茶位$8位,嗌咗壽眉,以前我婆婆飲茶必嗌~佢話鍾意個味清啲!係用茶包,唔係雜茶

龍點心 (觀塘)
觀塘觀塘道398-402號Eastcore1樓4號舖
2022-10-20 45 views
起觀塘講起創意點心一定唔少得呢間好彩今日早左黎過左12:30已經要排隊為慶祝灣仔分店新開每人都會送2件甜品呀🤩蘿蔔絲酥一碟有3大件超有驚喜一層層酥皮唔會乾夠油潤,一入咬超酥化入邊蘿蔔絲都有調味即叫即整,所以入口小心辣口熱親龍餃子蟹粉菠菜香蝦餃酸菜魚鳳眼餃松露野菌晶瑩餃筍尖蝦餃最有驚喜感一定係酸菜魚鳳眼餃辣味十足,但又食到魚肉既嫩滑脆脆富貴紅米腸粉腸粉夠晒滑似炸兩既做法不過入邊仲有滿滿既蝦肉夠晒彈牙一口鹹水角同普通茶樓食開既唔同皮比較煙韌,入邊肉碎咸香味size真係一啖過,勁滿足擔擔麵見到有人食擔擔面又想叫埋一份份量真係好多湯底濃郁既花生味麵條有咬口,唔係軟淋既麵條最後係送既2件甜品識得其中一樣係驢打滾聽講係慈禧必點北京宮廷點心另一樣係酥皮包蓮蓉,都好鬆化

起觀塘講起創意點心一定唔少得呢間

蘿蔔絲酥
一碟有3大件
超有驚喜
一層層酥皮唔會乾
夠油潤,一入咬超酥化
入邊蘿蔔絲都有調味
即叫即整,所以入口小心辣口熱親

蟹粉菠菜香蝦餃
酸菜魚鳳眼餃
松露野菌晶瑩餃
筍尖蝦餃
最有驚喜感一定係酸菜魚鳳眼餃
辣味十足,但又食到魚肉既嫩滑

腸粉夠晒滑
似炸兩既做法
不過入邊仲有滿滿既蝦肉
夠晒彈牙

一口鹹水角
同普通茶樓食開既唔同
皮比較煙韌,入邊肉碎咸香味
size真係一啖過,勁滿足

擔擔麵
見到有人食擔擔面又想叫埋一份
份量真係好多
湯底濃郁既花生味
麵條有咬口,唔係軟淋既麵條

最後係送既2件甜品
識得其中一樣係驢打滾
聽講係慈禧必點北京宮廷點心
另一樣係酥皮包蓮蓉,都好鬆化
2022-10-20
Lunch
  • 脆脆富貴紅米腸粉
  • 龍餃子
  • 一口鹹水角
2022-10-19 89 views
.一直覺得飲茶食點心只限日間活動而且一飲就會用左3-4個鐘但隨住愈來愈多點心店出現夜晚都可以快快手飲茶食點心啦今次黎到呢個新派點心店除左平時食開的燒賣蝦餃同腸粉仲見到好多唔同創新口味🍤龍餃子一籠過試晒咁多個味蟹粉菠菜香蝦餃,酸菜魚鳳眼餃,松露野菌晶瑩餃,筍尖蝦餃🍤松露野菌晶瑩餃好香松露味, 入面野菌餡爽口清甜🍤筍尖蝦餃大大粒,d蝦肉都幾爽口🍤蟹粉菠菜香蝦餃唔係好食到蟹粉, 面頭果d三文魚子有點腥, 蓋過晒成粒蝦餃, 呢個麻麻🙈🍤酸菜魚鳳眼餃感覺就係辣味蝦餃上面多舊魚🙈, 冇咩酸菜魚風味但係四款蝦餃個皮都好薄帶少少煙韌推薦松露野菌晶瑩餃同筍尖蝦餃👍🏼🥟滷水鵪鶉蛋燒賣(辣)冬菇豬肉蝦做餡, 但辣味較重🍛榨菜麻辣牛肉飯本身見到麻辣有少少期待食落同燒賣餡個辣味差唔多但如果麻香味多返少少就好🧈大澳蝦醬鮮魷卷炸米網卷外皮好香脆, 餡料有蝦同鮮魷粒, 口感豐富, 帶有少少蝦醬香味又唔會死咸🥢口水汁龍利魚腸粉龍利魚同腸粉口感都好軟滑不過腸粉中間會繞住好多油雖然有青瓜做底但食到最尾果舊忍唔住要隔一隔d油🙈說是口水汁但感覺似紅油抄手如果好似平時口水雞果款汁帶少少薑蒜應該會更好🥪黑金流沙包正常發揮, 重
一直覺得飲茶食點心只限日間活動

除左平時食開的燒賣蝦餃同腸粉
仲見到好多唔同創新口味

🍤龍餃子
一籠過試晒咁多個味
蟹粉菠菜香蝦餃,酸菜魚鳳眼餃,松露野菌晶瑩餃,筍尖蝦餃

🍤松露野菌晶瑩餃
好香松露味, 入面野菌餡爽口清甜

🍤筍尖蝦餃
大大粒,d蝦肉都幾爽口

🍤蟹粉菠菜香蝦餃

🍤酸菜魚鳳眼餃
感覺就係辣味蝦餃上面多舊魚🙈, 冇咩酸菜魚風味

但係四款蝦餃個皮都好薄帶少少煙韌
推薦松露野菌晶瑩餃同筍尖蝦餃👍🏼

🥟滷水鵪鶉蛋燒賣(辣)
冬菇豬肉蝦做餡, 但辣味較重

🍛榨菜麻辣牛肉飯

但食到最尾果舊忍唔住要隔一隔d油🙈
說是口水汁但感覺似紅油抄手
如果好似平時口水雞果款汁帶少少薑蒜應該會更好

🥪黑金流沙包
正常發揮, 重點係有流心已經合格
  • 大澳蝦醬鮮魷卷
  • 松露野菌晶瑩餃
2022-10-19 175 views
好耐冇食點心喇, 今次去到一間好精緻嘅點心店,集傳統同創新於一身,好好食又好有驚喜。 🍴龍餃子 $46呢個係佢嘅招牌拼盤點心 一次過試到唔同口味每粒嘅配搭都好有創意😝款款都好靚筍尖蝦餃皇 飽滿大粒 蝦內餡好爽口 皮非常煙韌蟹粉菠菜香蝦餃  菠菜皮包住蝦肉餡 上面嘅三文魚子好有鮮味酸菜魚鳳眼餃 面頭有片魚 內餡係辣嘅超特別黑松露野菌蒸餃 好香黑松露味 同菇味好夾 菇菇有咬口 🍴脆脆富貴紅米腸粉 $46好味又好靚紅色嘅腸粉皮包住脆脆嘅炸蝦卷意想不到嘅組合但係好match配埋沙律醬真係好好食 🍴蘿蔔絲酥 $38是日MVP!!🌟🌟做得好好嘅傳統點心一圈圈嘅酥皮望落已經好靚個酥皮係酥脆到不得了!就算外賣都keep到咁酥💯入面蘿蔔蓉內餡調味啱啱好 唔會好淡真正嘅外脆內軟綿 🍴笑口叉燒包 $32包包好軟熟內餡份量好足熱辣辣食 正👍 🍴普通擔擔麵 $48估唔到係呢度嘅擔擔麵咁正宗好香花生醬味 辣味啱啱好刺激到味蕾又唔會過辣麵係分開裝嘅 口感好好又夠掛湯一啖接一啖停唔到口🤣 款款都好好食阿,傳統點心保留左舊時風味同質素,創新點心都做得好好,睇得出賣相味道口感都有下過心思配搭,絕對可以回訪👍。

🍴龍餃子 $46

普通擔擔麵

TakeAway
笑口叉燒包
普通擔擔麵
推薦指數: 🌕🌕🌕🌖🌑—————————————————————📍HK 觀塘/灣仔 - 點心龍 🐲好耐無飲茶 🫖 今次仲要放工夜晚去當dinner,性價比高 around $3x-$5x 有找! 每款點心都好潮、有新意 😂 一定有款「騎呢怪點心」啱你口味 ♪☻︎ 鰻魚荷葉飯 $78 |8/10 [狸貓推薦👍🏻]比預期好味好多~ 初頭見搭配奇怪以為會伏,但荷葉飯堅有料到 🪷 入面好多豬肉,糯米飯軟硬適中,唔會太油膩/食到好滯!唯一覺得鰻魚有啲硬… 🐟 整體大分好夠飽!☻︎ 一口豆腐 $50 |8/10好多粒 🤍 作為「椒鹽炸豆腐」愛好者、一粒接住一粒食唔停!豆腐心好熱🔥 食個陣小心☻︎ 南北杏菜膽燉豬肺 $48 |7/10好有料到 🐷 約莫有4嚿豬肺 + 2 嚿煲湯豬肉 ~ 味道入口清甜,飲落無味精! 但唔食慣內臟嘅我都係覺得豬肺腥腥哋 ( ・᷄ὢ・᷅ )☻︎ 龍餃子 $46 |7/10 [打卡之選📸️]一籠有晒咁多款,啱晒貪心乜都想試嘅人 😌✨蟹粉菠菜香蝦餃✨酸菜魚鳳眼餃✨松露野菌晶瑩餃✨筍尖蝦餃☻ 口水汁龍利魚腸粉(辣)$42|6/10三大件腸粉,份量頗多~ 可惜粉皮略厚,同埋龍利柳都係軟身嘅口感
鰻魚荷葉飯

☻︎ 一口豆腐 $50 |8/10

南北杏菜膽燉豬肺
☻︎ 南北杏菜膽燉豬肺 $48 |7/10

☻︎ 龍餃子 $46 |7/10 [打卡之選📸️]
一籠有晒咁多款,啱晒貪心乜都想試嘅人 😌
✨蟹粉菠菜香蝦餃
✨酸菜魚鳳眼餃
✨松露野菌晶瑩餃
✨筍尖蝦餃

口水汁龍利魚腸粉
☻ 口水汁龍利魚腸粉(辣)$42|6/10
三大件腸粉,份量頗多~ 可惜粉皮略厚,同埋龍利柳都係軟身嘅口感,好欣賞店家嘅創意 🫶🏻 但純粹唔啱本人口味 (。・ω・。)

☻︎ 黑金流沙包 $36|4/10
無流沙 🥲 唔開心 …

🥢 @lungdimsum
  • 一口豆腐
  • 南北杏菜膽燉豬肺
  • 鰻魚荷葉飯
必點「一龍大滿足」含六款精選點心,包括四款別具心裁的蒸餃🥟 燒賣及包點各一💫 一次過滿足心思思想試多幾款點心的爲食一族😝 當中尤喜「豌豆桃子」,可愛的🍑造型很是療愈,餡料為綿密的豌豆蓉~「龍燒賣」含四款燒賣,嗜辣🌶的朋友必食「麻辣牛肉燒賣」,那個辣度是試過才會有的感動哦🥹❤️‍🔥 另一道含辣的點心「滷水鵪鶉蛋🥚燒賣」Q彈耐嚼,滷水的醬香和辛辣讓人直呼過癮😝「黑金流沙包」餡料如金沙般流淌,富濃濃奶香與蛋黃香,鹹甜不膩😚 「厚切叉燒腸粉」皮薄且滑溜,叉燒分量極多😋👍