2021-07-25 796 views
今日渣車去大埔遊玩, 喺Openrice 網見到呢間餐廳, 外觀都唔錯, 所以決定試下。 喺呢度食嘢, 可享有免費泊車。 我哋4個人叫咗4個午餐, 安格斯肉眼扒、 黑椒牛柳粒飯、 鵝肝醬焗豬扒飯和咸豬手, 價錢由百幾蚊至二百幾蚊不等, 飲嘢要加15蚊。 食物質素尚算可以, 不過啲環境就認真麻麻。 呢幾排天氣好熱, 完全坐唔到戶外, 佢哋室內嘅環境好殘舊, 有啲似20年前跟團去的泰國的餐廳, 如果佢哋可以裝修一下, 一定會更好。
2021-07-04 911 views
幾年沒有光顧的餐廳之一,今次約埋幾個好朋友,駕車重遊舊地,懷緬昔日的龍蝦酥皮湯和火熖雪糕。荷華庭以前叫荷曄庭,問過伙記,証實真的轉了老細,所以店名也改了。環境仍保持乾淨,尤其小屋仔設計,園林景色,無得輸啦!先來個酥皮龍蝦湯,味道跟以前差不多,但份量就少了,龍蝦肉只得一粒,少少失望。大虾沙律,生果新鮮的,略嫌芒果份量少左和吾夠凍,份量合適。牛膝是主菜,大大件足夠六位份量,味道不錯,但可惜生得滯,差點想叫伙記拿回廚房叮兩野。鵝肝豬扒飯,鵝肝有少少腥,豬扒夠淋,如果1-2個人食就太漏了,6人攤分,算少食多滋味。焗薯皮幾特別,有驚喜。火熖雪糕保持水準,玩熄燈點火有氣氛。最後來一杯茘枝疏打,賣相佳,幾重茘枝味。整體上,食物碟頭算大份,味道吾算差,水準比幾年前略遜。侍應招待好,可能適逢疫情,食客不多,6位被安排到VIP小屋仔房間,夠晒清靜。

大虾沙律,生果新鮮的,略嫌芒果份量少左和吾夠凍,份量合適。

焗薯皮幾特別,有驚喜。

火熖雪糕保持水準,玩熄燈點火有氣氛。

最後來一杯茘枝疏打,賣相佳,幾重茘枝味。

2021-07-04
2021-07-04 543 views
荷華庭園景餐廳,位於大埔,餐廳環境風景優靜, 相信餐廳管理層花了好多心思,希望令客人在優美環境下用餐, 值得一讚。酥皮龍蝦湯,沒甚麼龍蝦味, 值得一讚好夠熱, 送的蒜蓉包好美味。蟹肉釀磨菇 - 很多蟹肉, 味道都算不錯, 可以一試。大蝦鮮果沙律 - 蝦新鮮度還可以, 但全部生果都酸, 見到菠蘿芒果好似好熟, 但無食到一個有甜味。主菜推介黑毛豬,豬夠瘦有肉汁,有咬口,好食。

蟹肉釀磨菇 - 很多蟹肉, 味道都算不錯, 可以一試。

主菜推介黑毛豬,豬夠瘦有肉汁,有咬口,好食。
2021-07-03
Type of Meal
Dinner
2021-06-14 860 views
假日想搵間餐廳見到呢間地點都ok環境好似唔錯雖然端午節但泊車都有位叫左lunch set鵝肝醬焗豬扒飯個醬酸得黎有d怪,唔知佢所謂嘅鵝肝醬係咪真係甘炒飯係蛋炒飯 乾身嘅豬扒就似用美極醃過唔係難食但唔會係好食😂另外set揀燒徳國咸豬手豬手正常,反而d醬有d怪甘😂薯角都叫正常野飲加錢揀左藍蝶花荔枝梳打蘆薈野飲勁甜佢原本仲有甜品紅豆椰汁糕應該係全個餐最好食😅但如果唔係揸車,山長水遠特登去又未必有呢個必要坐係到仲好多烏蠅飛
假日想搵間餐廳
見到呢間地點都ok環境好似唔錯
雖然端午節但泊車都有位
叫左lunch set
鵝肝醬焗豬扒飯
個醬酸得黎有d怪,唔知佢所謂嘅鵝肝醬係咪真係甘
炒飯係蛋炒飯 乾身嘅
豬扒就似用美極醃過
唔係難食但唔會係好食😂
另外set揀
燒徳國咸豬手
豬手正常,反而d醬有d怪甘😂
薯角都叫正常
野飲加錢揀左藍蝶花荔枝梳打蘆薈
野飲勁甜
佢原本仲有甜品
紅豆椰汁糕
應該係全個餐最好食😅
但如果唔係揸車,山長水遠特登去又未必有呢個必要
坐係到仲好多烏蠅飛
2021-06-14
2021-06-12 462 views
平時星期六日都會好想去一啲離開市區嘅地方😌比自己唞吓,超下,都好開心,喺OpenRice見到呢間餐廳好靚好休閒,所以就特登搭車入咗林村😎餐廳入口一望入去就見到好靚嘅園林景色,仲有小橋流水,而且每一個出面嘅座位都係用咗好多心思去佈置!😍😍入到去最吸引嘅係呢個蟹肉釀大蘑菇🤤🤤不嬲都好鍾意食大蘑菇嘅我一定要試吓!呢個蟹肉好香而且份量好足夠🤣🤣加埋呢個大蘑菇好Juice,成件事好夾!!切開咗之後就望到成個大蘑菇都好有份量,而且蟹肉上面仲加咗少少芝士焗左之後嘅焦香味!😍😍

2021-06-08 517 views
今日好開心,同男朋友拍拖去街😌今日遠離繁囂,唔去平時人多嘅地方,我哋入咗林村食嘢💕入到去行幾分鐘就見到呢間何華庭園景餐廳,餐廳好有特色,地方好大,而且有小橋流水打卡一流😆😆餐廳款式好多,我哋叫咗一份燒紐西蘭羊鞍,同埋一份先蟹肉焗釀大蘑菇🤩呢個大蘑菇好吸引,上面抱着滿滿嘅蟹肉,好香,而且蟹肉非常多而且好鮮甜非常好食🤤🤤羊鞍就更加出色,上面有啲脆脆好有口感,而且燒得啱啱好切入去嘅時候真係好Juice,而且肥瘦適中口感極佳!!😆😆

2021-06-07 432 views
路過此餐廳想食快lunch, 冇book位,入到去室內座位得一枱客,其餘十幾張枱全部都未有人坐亦冇其他客入嚟,當時未夠中午12點,跟住個waiter話d枱俾人book哂要坐出面(出面又熱又多蚊),我地已表明食飽馬上走,waiter並冇嘗試問吓我地幾點前可否離座咁, 完全唔憂做。雖然我地冇訂位,但咁都可以提議吓d方案俾我地決定食唔食呱?!重點係冇人嚟又唔俾人坐。最後我地冇食走了。
重點係冇人嚟又唔俾人坐。
最後我地冇食走了。
2021-05-30 438 views
同閨蜜行完街之後唔知食咩好openRice見到呢度好多好評就帶咗佢嚟啦佢好似好開心😆係咁四周圍影相📸️話呢度好似一個世外桃源童話森林咁樣🙈我哋都周圍影相打卡😻我就叫咗個黑毛豬火腿伴凱撒沙律 $148超級無敵勁豐富答道好似一座山咁 佢應該係我食過最豐富嘅沙律而且好好食物超所值 大家嚟到想食沙律一定要叫呢個!❤️❤️配搭真係又fresh又match👍🏻佢叫咗黑松露焗珍寶大虎蝦 $298餸菜啱啱上枱嘅時候已經聞到好大浸黑松露味啦切開咗大虎蝦 發現佢裏面嘅肉超級多出邊嗰啲呢會用好多芝士嵌着佢之後裏面嘅肉得好少佢真係真材實料另外大虎蝦蝦肉好有彈性而且味道好香口!十級推介👍🏻👍🏻👍🏻😋
同閨蜜行完街之後唔知食咩好

切開咗大虎蝦 發現佢裏面嘅肉超級多
出邊嗰啲呢會用好多芝士嵌着佢
之後裏面嘅肉得好少
佢真係真材實料
另外大虎蝦蝦肉好有彈性而且味道好香口!

十級推介👍🏻👍🏻👍🏻😋
2021-05-28 319 views
呢度呢真係係我近日嘅飯堂食到餐廳裏面嘅員工都認得我一嚟我住附近啦二來我真係好鍾意食佢哋嘅燒黑豚肉首先我知道黑豚肉本來嘅脂肪就少啲啦吃比起一般嘅豬肉健康嘅另外咬落去都會比較爽口冇好多脂肪令到好難咬嘅感覺佢燒得真係啱啱好啦另外肉質好厚實 好鮮嫩亦都好多汁 一般豬扒真係做唔到呢啲感覺三來佢哋環境怖置真係做得好好好似已經離開咗香港嘅感覺如果唔想坐室外覺得熱嘅話仲有室內而室內嘅話都有分幾個室內嘅區域主題好正👍🏻👍🏻👍🏻❤️
呢度呢真係係我近日嘅飯堂

如果唔想坐室外覺得熱嘅話仲有室內
而室內嘅話都有分幾個室內嘅區域主題
好正👍🏻👍🏻👍🏻❤️
2021-05-27 277 views
我同最好嘅閨蜜又來呢度啦我哋成日都嚟呢度打卡📸因為呢度主題實在太多啦有室外室內 或者有花花做主題嘅餐桌💐又有好似泰山咁樣嘅主題嘅餐桌🐒又有小卡車咁樣嘅主題嘅餐桌🚃今次我哋嚟呢度試吓佢嘅牛小排😋我叫佢煮到半成熟 真係半成熟上菜後睇個賣相都已經好吸引啦未食落去已經好大浸香味 另外牛質感好嫩滑中間仲有半熟 所以好林 有入口即溶嘅感覺 面且肉汁依然好豐富😻性價比好高👍🏻👍🏻好耐冇食過靚嘅牛扒啦間唔時食一次嘅話真係好開心!😆😆😆
我同最好嘅閨蜜又來呢度啦

面且肉汁依然好豐富😻

性價比好高👍🏻👍🏻好耐冇食過靚嘅牛扒啦
間唔時食一次嘅話真係好開心!😆😆😆
2021-05-24 352 views
今天帶好姐妹去林村入面嘅一間餐廳❤️餐廳環境裝修好適合打卡,好有歐陸風情嘅感覺,而且仲要今日天氣超級好,雖然好熱,不過心情都好靚😊😘有好多唔同裝飾嘅室外座位,成個感覺好似去咗另一個地方咁,完全遠離繁囂🤩我們點了芝士焗珍寶大虎蝦和美國頂級牛小排還有芝士焗大蘑菇。大虎蝦很新鮮,肉質結實又有彈性,配上豐厚芝士味道真的不錯。😍😍😍牛小排味道非常香口,肉質鮮嫩,肉汁極多!好耐無食過咁高質素既牛扒!真係好開心😍😍😍❤️
今天帶好姐妹去林村入面嘅一間餐廳❤️
2021-05-23 197 views
見到有個識食好朋友介紹呢間餐廳佈置到好似個小歐洲咁都真係好耐冇去過旅行啦就算我住將軍澳我都約咗朋友入嚟林村食真係好遠路程但係一落車行1,2分鐘就到都好方便真係好靚😍😍另外佈置都好歐式風格 坐位呢都分好多種好靚呀 我就叫咗個黑松露珍寶焗大虎蝦我個朋友就叫咗個燒黑豚肉一食落去就知道佢嘅蝦係用新鮮㗎!啲肉好結實大大啖肉好大隻蝦!另外黑豚肉,肉質好厚,份量多,燒得好香,切落去好多肉汁流出來!😻真係不枉我哋咁遠嚟呢度打卡📸📸
見到有個識食好朋友介紹

真係好靚😍😍
另外佈置都好歐式風格 坐位呢都分好多種

好靚呀 我就叫咗個黑松露珍寶焗大虎蝦
我個朋友就叫咗個燒黑豚肉
一食落去就知道佢嘅蝦係用新鮮㗎!
啲肉好結實大大啖肉好大隻蝦!

真係不枉我哋咁遠嚟呢度打卡📸📸
2021-05-22 174 views
大埔林村竟然有間咁靚嘅餐廳我都冇嚟過。😱我都係朋友介紹先來。🙈周圍嘅佈置好有氣氛!好似去咗世外桃源咁💐周圍都係好多花花草草,仲有小橋流水👍🏻係職員帶緊我去座位嘅途中 我見到有一個位係佈滿晒玫瑰花🌹🌹佢係四人餐桌嚟 一見到佢個位咁靚就問職員可唔可以過去坐😻佢話平時多人嘅話唔得但係今日冇乜人就比我去坐啦😆😆太好啦會唔會太靚啦個位。我下次一定會約埋閨蜜嚟呢度打卡!我就叫咗份燒美國牛小排24oz😋又厚身又有肉汁又大件!仲要燒得好香!呢個牛扒肉質好林,而且好入味!同埋燒得啱啱好,5成熟左右😌😌真係好推介呢度 👍🏻👍🏻👍🏻
大埔林村竟然有間咁靚嘅餐廳我都冇嚟過。😱
我都係朋友介紹先來。🙈

呢個牛扒肉質好林,而且好入味!
同埋燒得啱啱好,5成熟左右😌😌
真係好推介呢度 👍🏻👍🏻👍🏻
2021-05-22 166 views
上網見到朋友介紹呢間餐廳,覺得好似童話世界咁。😆😆所以我就嚟咗試吓佢,當relax下好開心一入到去要行果條橋先,橋側邊有條河,河裏面仲有🐠,附近嘅設計呢好歐式。成個氣氛好好😌好靚呀!職員帶咗我埋去我嘅飯枱。一坐落去面對着個風景,嘩~真係唔係好似香港喎呢度~之後我就揀咗個燒黑豚肉🐷一上菜到我飯枱嘅時候,我心諗。死啦我自己一個人點食得晒🙈好大件好厚身😆佢好香,我都忍唔住即刻切開佢。🥲好邪惡啊捽完落去啲肉汁流晒出嚟😍😍好快就真係食晒成件啦我👍🏻👍🏻👍🏻好推介呢間餐👍🏻👍🏻👍🏻
上網見到朋友介紹呢間餐廳,覺得好似童話世界咁。😆😆
所以我就嚟咗試吓佢,當relax下好開心

之後我就揀咗個燒黑豚肉🐷
2021-05-21 170 views
其實我從來都唔會留review, 今次咁大個仔第一次真心食到一肚火。今日行完山到林村諗住話求其食少少耶,頂,一唔唔小心入到去呢間所謂餐廳,又貴又難食, 後悔無搭返車去大埔市中心先。叫左個咖哩雞飯lunch set 要$16x,都仲未加一。另外又叫左碟菠蘿炒飯D菠蘿係酸到嘔。下次真係唔會再去。去求其一間茶餐廳食都好過佢地N倍。…....…..............................

2021-05-02
$150 (Lunch)