見香港拉麵關注組有人推介就去試吓😜尼間拉麵店有好多特色湯底🥘好似茜檸雞撈麵、茜炒飯等等🍚今次尼碗胡椒豬肚湯拉麵湯底濃厚加上陣陣胡椒味好夾👍🏼估唔到中日合璧都幾得👏🏾唔好以為得湯底唔同配料仲加入左豬肚碎不過就無咁有口感🫢另外麵底可揀藜麥拉麵或永樂伊麵(+$20)今次就揀左藜麥拉麵會見到一粒粒嘅藜麥係麵裏🍜但食落無咁順滑🤔不過都掛到湯日式煎餃味道正常

見香港拉麵關注組有人推介就去試吓😜
尼間拉麵店有好多特色湯底🥘
好似茜檸雞撈麵、茜炒飯等等🍚
今次尼碗胡椒豬肚湯拉麵湯底濃厚
加上陣陣胡椒味好夾👍🏼
估唔到中日合璧都幾得👏🏾
唔好以為得湯底唔同
配料仲加入左豬肚碎
不過就無咁有口感🫢
另外麵底可揀藜麥拉麵或永樂伊麵(+$20)
今次就揀左藜麥拉麵
會見到一粒粒嘅藜麥係麵裏🍜
但食落無咁順滑🤔
不過都掛到湯
日式煎餃味道正常
4K
2023-10-27 340 views
22-10-2023 (Sun)晏晝,同老公食完Pual Lafayet嘅法式焦糖燉蛋後,就去食個遲飯,因為佢肚餓.去邊間食?我哋行到呢邊,老公唔記得食食過呢間未.我答食過.但我唔餓,咁可以食其他嘢啫,而且我記得佢嘅炒飯份量唔多,於是入去食.由於已經過咗lunch hour,呢次方枱全吉,重可以坐四人枱,店員放低QR code話用QR code落單時,交帶一聲冇伊麵.我哋睇完menu後,就決定要$42.00嘅豚角炒飯(半)同$99.00嘅無二和牛骨湯,直火鹽燒和牛牛腱,要軟日式麵.冇耐, 豚角炒飯(半)到嚟,睇見個飯好濕,食落,醬油係甜,飯粒好腍, 豚角唔少.老公嘅拉麵呢?店員放低時,提老公飲啖湯先,同埋唔好落鹽住,食咗要落至落.我飲啖湯試吓,有牛肉味但唔係濃,不過我覺得都夠,而牛腱亦有啲咬口,正常嘅.抵食係 2.5分上次食評係2023年7月31日刊登嘅呢篇:https://www.openrice.com/zh/hongkong/review/yeah-%E6%B8%AF%E6%97%A5fusion%E6%8B%89%E9%BA%B5-e4912833

我哋睇完menu後,

冇耐, 豚角炒飯(半)到嚟,睇見個飯好濕,
豚角炒飯(半)
豚角炒飯(半)
食落,醬油係甜,飯粒好腍, 豚角唔少.

老公嘅拉麵呢?店員放低時,
直火鹽燒和牛牛腱拉麵
提老公飲啖湯先,同埋唔好落鹽住,食咗要落至落.
直火鹽燒和牛牛腱拉麵
抵食係 2.5分
上次食評係2023年7月31日刊登嘅呢篇:
2023-10-22
$77.5 (Tea)
真熬雞白湯拉麵($98)✅賣相好睇,有雞湯泡沫喺面🫧✅配料齊,有蔥花、京蔥、洋蔥、辣椒絲、竹筍、溏心蛋🍲✅有齊三款唔同嘅肉,三種唔同嘅口感,雞豬鴨大滿足🍖✅豬肉有兩大片,三肥七肉,似係豬梅肉,唔鞋有肉味🐖✅鴨肉並非即食鴨胸,真鴨肉帶點鴨膏,有炙燒過,有咬口🦆✅自家研發嘅雞白湯極濃郁,每一啖湯頭都有濃烈嘅雞骨味,有一種屋企煲竹絲雞湯嘅味🐥✅唔係入口順滑嘅傳統日本雞白湯,而係每一啖都可以食到雞肉絲勁足料嘅雞「啡」湯🤤👌🏻糖心蛋有少許部份熟咗,但整體都有糖心效果🍳👌🏻雞肉應該用咗雞胸位,相對無咁滑同普通🐓👌🏻面身用咗香港永樂製面廠嘅藜麥拉麵,明顯食到有藜麥顆粒,好有風味,但非爽口彈牙的拉麵,粉感較重🍜~⭐️總括而言…如果你希望喺哩度可以食到日本風味嘅雞白湯麵🇯🇵,你應該會失望😔。但如果係試吓香港製麵🇭🇰,香港出品嘅雞骨濃湯日式拉麵🍜,我認為哩一碗麵合格有餘🤚🏻。四片肉,三款口味,配料齊全,個人認為價錢都合理喎😮。雖然個麵質唔中我個人口味🙈,但哩我食嘅哩一碗麵,會有下次🙆🏻‍♂️Btw鋪頭冷氣唔太夠,而且張枱都感覺上好痴立立,大家留意下👀
真熬雞白湯拉麵
真熬雞白湯拉麵($98)
✅賣相好睇,有雞湯泡沫喺面🫧
✅配料齊,有蔥花、京蔥、洋蔥、辣椒絲、竹筍、溏心蛋🍲
✅有齊三款唔同嘅肉,三種唔同嘅口感,雞豬鴨大滿足🍖
✅豬肉有兩大片,三肥七肉,似係豬梅肉,唔鞋有肉味🐖
✅鴨肉並非即食鴨胸,真鴨肉帶點鴨膏,有炙燒過,有咬口🦆
👌🏻糖心蛋有少許部份熟咗,但整體都有糖心效果🍳
👌🏻雞肉應該用咗雞胸位,相對無咁滑同普通🐓
~
⭐️總括而言…
2023-10-18
$108 (Lunch)
真熬雞白湯拉麵
2023-10-09 1807 views
今次係有朋友仔介紹就去試試呢間拉麵!餐廳門面裝修都幾日式!好似去左日本咁🤭🤭開放式吧檯可以睇住師傅煮麵。 真熬雞白湯拉麵🐓麵質幾特別係藜麥拉麵,顏色同一般拉麵唔同 ,有少少藜麥口感偏粗我本身就鍾意食硬麵 所以都覺得幾好食😋 雞白湯味道似滴雞精咁🤣 之前食其他店偏奶白色 ,今次就偏黃,配左雞肉,豚肉同鴨肉!同男朋友一致認為鴨肉出奇地好食有燒過既油香帶少少煙燻味👍🏻👍🏻鰹魚雞白湯拉麵🍜魚香味麵好濃 加左大量木魚絲提味🐟 咸咸香香都唔錯👍🏻日本池魚以椒鹽唐揚手法做好惹味 咬落脆卜卜🤤 雖然有少少骨 但都可以連幼骨一齊食!配左喼汁 酸酸地超開胃煎餃子🥟正正常常日式餃子🤭整體來講都唔錯!我哋本身下午仲係葵廣掃街,仲擔心會食唔晒,點知越食越開胃全部都食晒🤣🤣大部分都中規中矩啦,但如果要食雞白湯拉麵嘅話我未必會諗起佢😝😝樂麵 (葵芳)10分為滿分)回顧率🌸:7/10食物質數🤤 :7/10環境⛲️:7/10服務👩🏻‍💼:7/10地址:葵芳興芳路223號新都會廣場2樓270號舖
今次係有朋友仔介紹就去試試呢間拉麵!

真熬雞白湯拉麵🐓

地址:葵芳興芳路223號新都會廣場2樓270號舖
2023-09-11
Type of Meal
Dinner
拉麵溝埋D香港味,變左港式拉麵🍜,仲要加埋芫茜🌿落去,究竟係驚喜🎉定驚嚇😱 Soy Egg 🥚同9 Flag 🏳️就去一試究竟😋 必試: 茜口茜麵🌿是但總結:  有驚喜 湯頭超濃 濃味人必試😋是但食評🌟💬✰環境😋型格帶點港味😋紅黑做主調 顯現型格枱號用麻雀顯示 帶有小小趣味性🏡 枱面放左香港本土既調味料🇭🇰突顯港味😋✰茜口茜麵 ($118) 🌿🍜 爆茜巨好食 茜友一定一定要試😍面頭巨量芫茜🌿 全部都好新鮮 好靚既鮮綠色💚 絕對無黃左 或者梅左既滲左係入邊食落好嫩 唔老 唔會有渣奶白色既雞白湯🐔加埋自家製既芫茜醬🌿,係 驚 為 天 人雞白湯質地濃厚黏嘴 超級鮮味🐔比起標榜自己白雞湯既拉麵店更濃加埋芫茜醬🌿 茜味超夾個雞湯幫超濃既雞湯refresh 左唔小🐔超級爆好飲 最後一滴都無淨麵身用左本地製麵廠特製既芫茜拉麵🌿🍜有輕輕既茜味 無鹼水味 但略嫌唔夠彈牙同嚼勁可能下次要揀返硬麵🍜叉燒合格🍖 溏心蛋夠溏心但唔夠入味🥚個湯真係太好味 完全可以cover晒所有缺點😍✰秋葵釀蝦膠炸串 ($38) 🦐🍢 無咩特別🙂蝦膠唔夠彈牙 唔夠蝦味🦐同秋葵有D分離個人覺得未去到難食 但就係一般般

必試: 茜口茜麵🌿

突顯港味😋

✰茜口茜麵 ($118) 🌿🍜 爆茜
巨好食 茜友一定一定要試😍
食落好嫩 唔老 唔會有渣
奶白色既雞白湯🐔加埋自家製既芫茜醬🌿,係 驚 為 天 人
雞白湯質地濃厚黏嘴 超級鮮味🐔

蝦膠唔夠彈牙 唔夠蝦味🦐
同秋葵有D分離
個人覺得未去到難食 但就係一般般
2023-10-01 337 views
✨花雕醉雞湯拉麵聽講係made in HK!!🙈一開頭食嗰幾啖確實幾想花雕酒味,以為自己會食到醉😂😂食食下冇乜花雕味😭講起冇味,我嗰碗嗰1塊鴨肉係有少少味 少少香啦,嗰3塊雞肉真係冇味咁制💔拉麵幾特別,望落似係加咗啲麥落去,幾香麥味,麵條幾有咬感。✨胡椒豚肚湯拉麵哇 呢碗真係好重胡椒味,辣辣地咁,湯底幾好。呢碗就係豬肉+豬肚,幾嫩嘅,味道上比較普通,同出面嗰啲差唔多🐷我最鍾意就係個拉麵,確實食落幾獨一無二🍜✨+$25✨一客日式餃子🥟一客都有六舊,幾抵食😆😚啲豬肉好香,餡量適中,皮幾薄身,煎得偏焦。
✨花雕醉雞湯拉麵

✨胡椒豚肚湯拉麵

+$25✨一客日式餃子🥟
2023-09-25 285 views
「樂麵」————- 🙌🏻新都會廣場2樓270舖,這裡既環境好搶眼,整個格局都以日式拉麵店為主題,紅色舖面較為鮮艷,看起來有一份專業。真贅雞白湯🤛🏻————-🫰🏻🫰🏻呢度有好幾種拉麵都係自由選擇,今日就同男仔朋友一齊試下佢,聽聞話好好食,食落去又真係唔差阿,成個拉麵既味道清得黎又有好濃既雞湯味!日本雞油豚角炒飯🤛🏻————🫰🏻🫰🏻呢個完全係有日本風既炒飯,相比起茶餐廳黎講,呢度係好食得多,佢既雞油豚仲有自家醬,雖然唔知佢點加,但係真係炒得好香!京蔥薑油手撕元氣雞🤛🏻—————🫰🏻🫰🏻呢一碟小食就咁睇好似唔係好多,原來食下食下係有好多,份量黎講叫剛剛好啦,咁佢個味道都叫做好食既,仲帶點少少薑油滋潤,確實都唔錯既!鰹魚雞白湯🤛🏻—————-🫰🏻🫰🏻呢一款拉麵可以話係我覺得最好食,佢有好多料係入面,仲有雞湯,味道又唔會太鹹,有時都好怕食到啲勁鹹既拉麵,但呢度唔會阿!
2023-09-25 184 views
咁啱同朋友仔嚟開葵芳呢頭,口痕痕但又唔想掃街,突然想食拉麵周圍行行吓嘅時候搵到一間拉麵店!果斷決定要試一試😀講吓環境先,餐廳係新都會廣場2樓,坐嘅位置都幾闊落😬裝修幾日式😍有feel👍🌸鰹魚雞白湯🌸呢款拉麵有豚肉同半粒糖心蛋,拉麵🍜有得揀藜麥拉麵定永樂伊面(+$20)我就揀咗揀藜麥拉麵,好有咬口,幾掛汁👍👍鰹魚雞白湯湯底好正,好新鮮。🌸花雕醉雞湯🌸哇估唔到花雕醉雞湯可以同拉麵結合一齊🤣第一啖飲咗個湯先,湯底勁重花雕酒味,雞肉同鴨肉都係👍鴨肉用慢煮方法,所以幾融入落拉麵度😍📝整體評分美味指數:🌸🌸🌸🌸🌸賣相指數:🌸🌸🌸🌸🌸抵食指數:🌸🌸🌸🌸🌸環境指數:🌸🌸🌸🌸🌸5🌸為滿分📍樂麵地址: 葵芳興芳路223號新都會廣場2樓270號舖
🌸鰹魚雞白湯🌸

5🌸為滿分

📍樂麵
地址: 葵芳興芳路223號新都會廣場2樓270號舖
2023-09-25 182 views
前晚同屋企人去咗葵芳買嘢,順便去咗新都會廣場食晚飯,我哋揀咗呢一間位於2樓嘅拉麵店,見到佢哋嘅湯底都有唔同嘅選擇,除咗拉麵仲有其他飯類或者小食!✨椒鹽唐揚日本池魚✨呢一個小食幾香脆,池魚炸到外脆內軟,仲有啲椒鹽調味,幾好食!✨日本雞油豚角炒飯✨呢一個炒飯粒粒分明,入口雞油味香濃,加咗啲香蔥就更加香味濃郁,賣相都非常之豐富!✨花雕醉雞湯拉麵✨難得嚟到點可以唔食佢哋嘅招牌拉麵,花椒醉雞湯好香酒味,雞肉好嫩鴨肉都好香,配咗佢哋嘅蕎麥拉麵,仲可以揀軟硬度,非常貼心!✨真贅雞白湯✨呢個都同樣好好飲嘅湯底,比起頭先嗰款肉類仲會多左豚肉,湯底都非常之濃郁!
✨椒鹽唐揚日本池魚✨
✨日本雞油豚角炒飯✨
✨花雕醉雞湯拉麵✨
✨真贅雞白湯✨
2023-09-23 235 views
見到佢哋社交平台努力經營本土文化同埋香港人嘅親切形象,終於有機會嚟試下,結果真係冇希望就冇失望,仲要非常失望🥲⋯入座後,Manager/老細款嘅人同我哋講拉麵紙就快用晒所以直接講食咩就得,但係同行友人已經手快剔咗紙,佢見到即刻黑晒面,全程好似欠咗佢咁,非常影響大家食嘢嘅心情。鋪面裝修得好靚,見到佢有心度過「香港職人」等等嘅slogan同埋design,真心欣賞嘅。但係,枱面抹完都係油淋淋,筷子同杯都係濕嘅,枱面壺水只係得一杯水嘅份量亦都冇refill過,頭頂冷氣機keep住毛毛細雨咁樣滴水,咁裝修得幾靚都冇意思⋯另外見到樓面員工冇戴手套,上菜收碟抹枱收錢都係同一對手,唔知上次洗手係幾時?我自己都有做飲食,明白晚市忙同攰,但見到呢啲細節位都會覺得過唔到自己嗰關🥲。食物方面不過不失,份量合理,但味道方面同價位可以有更加好食嘅選擇。食完之後我哋準備起身埋單,但係因為出面收銀冇人,所以我哋已經特登避開manager,搵咗友善嘅員工幫我哋手埋單,manager聽到又西口西面咁加句「直接出去咪得」。好耐冇試過出街食嘢食到成肚氣,以上遇到嘅問題當時冇同舖頭反映係因為見到管舖嘅人係咁嘅態度,自然就會覺

好耐冇試過出街食嘢食到成肚氣,以上遇到嘅問題當時冇同舖頭反映係因為見到管舖嘅人係咁嘅態度,自然就會覺得佢冇心聆聽同改善。勸大家唔好貼錢買難受🙏🏻。

2023-09-20 209 views
身為拉麵愛好者,終於一試葵芳「樂麵」,店內舒適而簡雅。葵芳不嬲都出名好多野食,呢日就去左橫街窄巷搵下有無野想食,呢間拉麵店望落幾吸引,一於就入去試下。一入店,滿有日本既特色😍店內選擇多樣,有湯麵、沾麵,日本飯,總有一款合你心意。自己選擇就是皇道。我簡胡椒豚肚湯,發揮正常!湯水呈米黃色,喝起來豬味濃郁😍湯底幾香,麵身算係比較粗,麵條的硬度也恰到好處,非常好吃,所以好有彈性同埋冇咁快淋。🍽️晚市:主打🐔鰹魚雞白湯麵條口感滑順有咬勁;炙燒叉燒口感軟嫩,肥瘦適中,入口柔軟富油脂香。秋葵釀蝦膠炸串賣相一流!這道秋葵釀蝦膠非常有嚼勁,蝦膠肉質細嫩富彈性。果然係我朋友的推介! 豚角丼賣相好靚,當中的豚角煮肥瘦適中,有咬到脂肪又有瘦肉好出色。PS. 餐廳係多元化選擇,由湯底,麵既粗幼軟硬度,湯既濃度,蔬菜多少等都以畫紙仔形式供客人選擇,真係好多元化😍

2023-09-20 132 views
鰹魚雞白湯拉麵1️⃣0️⃣0️⃣湯底夠晒特別,鰹魚既鮮味加埋雞既鮮甜,成個湯都好清香,濃得黎有種獨特既鮮味!拉麵麵質特別,係蕎麥麵,口感更煙韌,更有咬口,亦都好掛湯,又健康啲!配料豐富,豚肉鴨肉雞肉唔同口感,同樣新鮮,流心蛋終極流心,一絕!椒鹽唐揚日本池魚1️⃣0️⃣0️⃣口感酥脆,食到魚肉又食到脆骨,鬆脆既口感同薯片真係差唔多!味道香濃,非常惹味,椒鹽既咸香更帶出池魚既鮮味,咸度適中!日式煎餃子9️⃣0️⃣餃子餡料豐富,唔但止豐富,調味都好好,豬肉肉質又好,同菜絲非常配合!餃子皮好脆,每隻餃子都係外脆內軟,更加做到冰花餃子既效果,點啲喼汁食味道更佳!秋葵釀蝦膠炸串1️⃣0️⃣0️⃣秋葵新鮮,爽脆既秋葵用少少炸漿包住去炸,完全唔油膩,蝦膠亦係有爽陣既口感,一啖食到脆口既秋葵又有彈牙既蝦膠,口感好好!炸串既味道都好好,香脆惹味既炸串有蝦膠既鮮甜,秋葵既清甜,仲有適當既調味!
鰹魚雞白湯拉麵
椒鹽唐揚日本池魚
1️⃣0️⃣0️⃣
口感酥脆,食到魚肉又食到脆骨,鬆脆既口感同薯片真係差唔多!
味道香濃,非常惹味,椒鹽既咸香更帶出池魚既鮮味,咸度適中!
日式煎餃子
9️⃣0️⃣
秋葵釀蝦膠炸串
2023-09-19 108 views
真係好掛住日本啲拉麵🥺 今日收工去咗搵個friend, 由葵芳地膽帶咗我去一間超級好味嘅隱世拉麵店。入去環境好有置身日本居酒屋嘅感覺。餐廳員工服務態度非常親切,一坐低就問我哋要茶或是水。胡椒豚肚湯拉麵煙韌彈牙,掛湯能力佳,吸附大量湯汁;叉燒軟嫩入味,帶微微焦香;少許蔥花、筍乾。豚肉都份量十足,有大大片叉燒,食完飽肚又滿足!我們點了日式煎餃子餃子皮脆又多汁,煎至金黃焦脆,內餡肉質鮮甜!仲有以下呢個小食都有驚喜!秋葵釀蝦膠炸串新鮮外炸起熱辣辣,這個小食很有特色,味道也很不錯。兩個人分來吃剛剛好,也很適合當作開胃菜。麻香胡椒豚肚絲超級大碗~~ 食材絕無馬虎~一黎到熱辣辣,加埋面頭既麻香味重的豚肚絲,味道唔錯!!要再三一提!! 樂麵的日式裝潢,服務員體貼安排熱茶或冰水,異常貼心100分。

今次想同大家分享呢一間葵芳新都會廣場嘅高質拉麵店,餐廳已經開咗一段時間,但係仍然keep住好高人氣,今次去食都見到有唔少人排隊🥰證明食物相當之有保證❤️‍🔥我嘅選擇❤️‍🔥花雕醉雞湯❤️‍🔥好鍾意佢哋嘅湯底有淡淡的酒香,湯底非常之濃郁,雞湯清甜,入面會有雞肉同埋鴨肉,仲有隻醬油糖心蛋,非常之豐富!朋友選擇❤️‍🔥鰹魚雞白湯❤️‍🔥呢一款新品超多木魚碎喺上面,好友日本風味,而且又有大大塊嘅豚肉,都有配埋糖心蛋,豚肉薄薄一片好嫩滑!佢哋而家仲有張印花卡可以儲印花,等我好好keep住佢下次再食過先!
我嘅選擇❤️‍🔥花雕醉雞湯❤️‍🔥
朋友選擇❤️‍🔥鰹魚雞白湯❤️‍🔥

2023-09-15 85 views
今日同呀妹黎睇話劇,睇完黎到新都會,見到呢間拉麵店,裝修都幾日式,啲拉麵又唔同平時果啲,就入黎試下,果然唔錯!我地叫佐兩個拉麵,一個胡椒豚肚湯拉麵,一個真熬雞白湯拉麵。胡椒豚肚湯拉麵有豚肉豚肚同流心蛋,成碗上到黎真係見到滿滿胡椒,湯底一飲就好重胡椒味,真係好似飲緊中式既胡椒豬肚湯咁,辣辣地反而幾過癮,補身呀😝呢個湯同拉麵原來好夾,加埋豚肚又幾爽口,幾有咬口,豚肉亦好嫩,係好特別既拉麵呀😙另外既真熬雞白湯拉麵就有豚肉同醬油流心蛋,呢個好似好普通,但煮得好好,豚肉同流心蛋係雞湯既好好配搭,白色既雞湯好香濃,但又唔會太肥膩😉反而有啲粘口,配埋硬硬地既麵同其他蔥菜,口感味道更好😌