2023-08-04 34 views
打完羽毛球好肚餓,就近揀咗間餐廳食飯,味道唔錯,值得推薦,我order咗~~真贅雞白湯~湯鮮甜美味,暖暖地好好飲,飲落好暖胃,小朋友都啱飲。湯頭清新唔膩,配麵食好正,一口一啖美味,爽到爆!💥🥢🈵麻油炒筍絲~~筍絲好脆,💫💎易入口,做開胃菜就最好。麻油調味得好好,一試就愛上,一直食都冇問題。👍🏻🌟秋葵釀蝦膠炸串,食落有咬口,幾有韌性,彈吓彈吓真係好正,物超所值,嚟呢度食野一定要order!!!👄👌🏻🌟總括嚟講,野食唔錯,價錢合理,店員笑容好好,好幫得手,有機會再試吓其他野食。💚
今次想同大家推介近期最心愛嘅日本餐廳《樂麵🍜》,除咗佢哋嘅拉麵好食,無論係小食定係丼飯都非常之高質😋🌟秋葵釀蝦膠炸串呢個秋葵釀蝦膠有驚喜,蝦膠非常之彈牙!🌟麻香胡椒豚肚絲豚肚絲幾濃胡椒同埋麻香味,入口相當煙韌!🌟豚角丼呢個真係好抵食嘅選擇,咁大個豚角丼都只係$42,非常之多料,有好多香蔥同埋筍絲,佢哋啲炒筍絲好好食,好香麻油味!所以我仲有特登單點!而豚肉肉質都好鬆軟!🌟鰹魚雞白湯重點一定要食嘅拉麵,湯底好濃郁,飲得出湯底係烹調咗好耐,豚肉都好鬆軟,仲有隻流心嘅糖心蛋,超級完美!
🌟秋葵釀蝦膠炸串
呢個秋葵釀蝦膠有驚喜,蝦膠非常之彈牙!
🌟麻香胡椒豚肚絲
豚肚絲幾濃胡椒同埋麻香味,入口相當煙韌!
🌟豚角丼
🌟鰹魚雞白湯
2023-08-03 19 views
琴日放假,好懶唔想煮飯,咪同屋企人搵到呢間餐廳,老公都好中意食拉麵,所以我地就入左去。見到餐廳既環境都好乾淨,而且好多日式風情既裝修,猶如去左日本甘,感覺不錯。今日既menu:日式餃子🌟🌟秋葵釀蝦膠炸串💯💯💯真熬雞白湯❤️🔥❤️豚肉,鴨肉,雞肉,醬油溏心蛋。花雕醉雞湯🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻(雞肉,鴨肉,醬油糖心蛋)日式餃子🌟🌟 非常惹味🔥,價錢合理,份量足夠,好抵食。秋葵釀蝦膠炸串💯💯💯 新鮮有趣既食法,我都係第一次食~好正好吸引😍真熬雞白湯❤️🔥好足料,入面有豚肉,鴨肉,雞肉,醬油溏心蛋。最後一個係花雕醉雞湯🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻配料有雞肉,鴨肉,醬油糖心蛋,好鍾意個雞肉豬肉鮮嫩可口,爽滑,唔會好肥。湯頭好fresh好鮮甜味。呢度交通都方便,搭巴士or mtr其實都得,跟住google map行過來都唔算偏僻。歡迎大家來支持下小店。
今日既menu:
日式餃子🌟🌟秋葵釀蝦膠炸串💯💯💯
(雞肉,鴨肉,醬油糖心蛋)
2023-08-03 43 views
同班fd嚟葵芳難得唔掃街走嚟呢間拉麵店試一試佢先😻朋友嗌咗個麻香胡椒豚肚絲小食🤪口感香辣麻辣,豚肚絲質地軟嫩,配合豐富的香辣調味,一啖接一啖咁樣不停食呀😝勁開胃,啱晒鍾意食辣味既人😌主食方面,我哋嗌咗🤏鰹魚雞白湯,有豚肉同糖心蛋🥚湯底好濃鰹魚🐟同雞🐓湯味,面軟硬度適中,份量都足夠😗至於真贅雞白湯,雞湯濃郁,配料有糖心蛋同豚肉,鴨肉同雞肉,三款肉都算軟林。拉麵份量都算多同彈牙有咬口,可按個人口味選擇軟硬度,唔錯唔錯😉啲拉麵索晒啲汁食好正,湯底真係超濃郁啊🤤我哋仲叫咗個日本雞油豚角炒飯,炒飯上面染咗雞油勁香口,豚肉切成一粒粒,口感相當唔錯👍味道 5/5環境 5/5服務5/5衛生 5/5抵食5/5總分10/10
同班fd嚟葵芳難得唔掃街走嚟呢間拉麵店試一試佢先😻

味道 5/5
環境 5/5
服務5/5
衛生 5/5
抵食5/5
總分10/10
2023-07-31 104 views
其實好多拉麵店都有飯,今日我地就試佐豚角丼,飯既份量唔會太多,岩岩好呀,丼飯好多角切豚肉,一粒粒有啲肥膏,食落更加腍更加滑,加上海量既蔥粒蔥絲同筍片,一個口感豐富既丼飯呀!拉麵先試佐鰹魚雞白湯拉麵,估唔到配料都有豚肉,雞肉同鴨肉,仲有流心蛋添,湯底又鮮又濃,有魚既鮮又有雞既濃味,唔會太稠太咸,質地岩岩好,流心蛋都整得好好,有醬油味亦好濃蛋香,好味道!之後再試埋真熬雞白湯拉麵,呢個配料只有豚肉同醬油流心蛋,但已經好足夠,雞白湯好濃味,但又唔係咸得好過分果啲,會飲到雞既鮮味,亦都真係好奶白色,好靚,豚肉肉質好柔軟,流心蛋都真係好流心!仲有最後試埋小食椒鹽唐揚日本池魚,細細條既池魚炸到好脆,骨都食得,crispy既口感加上池魚既鮮味,再點少少醋,超正的!
我同屋企人係中午見間野有位所以走左入去試下,真係試完後悔一生💀我地叫左兩碗基本款加個豚肉丼,首先個丼啲肉勁鹹,啲米仲要係生嘅,完全食唔落搵左佢退錢。其次啲麵黎得勁慢,等左15分鐘左右頂唔算催單,終於黎左一碗,但係催完都可以漏咗另一個麵,等左半個鐘真係頂唔順再催,結果又係一催就黎,我真係懷疑啲員工個個都未訓醒咁😒😒最尾冇意外,碗麵都係好難食,三個人好似咩都係食到就比左200幾蚊真係唔好黎食,第一次食個飯都咁嬲
真係唔好黎食,第一次食個飯都咁嬲
2023-07-31
$113 (Lunch)
4K
2023-07-31 53 views
15-7-2023 (Sat)晏晝,同老公躲到葵芳新都會廣場避暑兼食晏,我記得呢間YEAH店,於是走嚟.我哋嚟到時,等咗一陣就有位,個bar位對住開得好大嘅冷氣,睇吓menu,啲嘢食咁港式嘅?原來呢喥玩港日fusion,咁我哋就要咗:2. $108.00嘅甘口鰹魚雞白湯,加$20.00要永樂伊麵甘口鰹魚雞白湯有豚肉同醬油溏心蛋,永樂伊麵揀正常口感.嚟到,我就根據佢哋嘅指示去食,先飲啖湯,味道好濃郁,口感亦好杰,三片豚肉同伊麵嘅口感都正常,食到底至見到我嗰半隻醬油溏心蛋. 味道:4分1. $98.00嘅真熬雞白湯藜麥拉麵,加$3.00要雙倍京蔥真熬雞白湯有豚肉,鴨肉,雞肉同醬油溏心蛋,而藜麥拉麵就揀軟嘅口感.呢個係老公嘅,湯嘅味道比我嗰碗較清同舒服;藜麥拉麵亦好食;鴨肉同雞肉都OK冇問題.味道:5分3. $38.00嘅椒鹽唐揚日本池魚上枱時連埋悅和嘅鎮江醋,本身椒鹽味唔重,都炸得脆,魚亦唔鯹.味道:3分服務:大致上冇乜問題,不過佢哋落咗單,交低俾我時叫我睇睇有冇錯,我就發現係落錯,我揀永樂伊麵但仍落藜麥拉麵,呢點要留心喇.4.8分環境:開大冷氣倀熱騰騰湯麵係啱啱好,但bar枱冇掛勾俾客人

咁我哋就要咗:

甘口鰹魚雞白湯永樂伊麵
甘口鰹魚雞白湯有豚肉同醬油溏心蛋,永樂伊麵揀正常口感.
甘口鰹魚雞白湯永樂伊麵
三片豚肉同伊麵嘅口感都正常,
甘口鰹魚雞白湯永樂伊麵
食到底至見到我嗰半隻醬油溏心蛋.
味道:4分

真熬雞白湯藜麥拉麵加京蔥
呢個係老公嘅,湯嘅味道比我嗰碗較清同舒服;藜麥拉麵亦好食;
真熬雞白湯藜麥拉麵加京蔥
鴨肉同雞肉都OK冇問題.
味道:5分

3. $38.00嘅椒鹽唐揚日本池魚
椒鹽唐揚日本池魚
味道:3分

服務:
4.8分

環境:
開大冷氣倀熱騰騰湯麵係啱啱好,但bar枱冇掛勾俾客人掛住隨身物品就唔係幾好.
4.8分

價錢:
連加一係$294.00
2.8分
2023-07-15
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$147 (Lunch)
2023-07-29 53 views
星期五下午近5點在新都會,想起朋友曾推介這間的湯麵,便入內試試。裝潢好似係日式拉麵店。服務不合格,放筷子的盒是空的,這段時間應該是較少客的,一般食店都會趁此段時間補充餐具及調味料,而且那個盒內有一些碎物,應該都有一段時間沒有認真清潔,當我通知服務員沒有筷子,服務員也只是直接加筷子入盒內,但枱面及其他地方也是乾淨的。沒有下午茶,選擇不多,價格略貴。食材質量佳,白雞湯底濃沃,稍鹹,麵底有咬口不錯,下單紙麵底可選擇軟、適中或硬,豚肉片滑嫩有脂肪但不覺肥膩。入店時見接受付款方式多樣化,包括了多種電子支付系統,但結單時聲稱不接受我的選擇,若不接受應在展示貼中駐明。
2023-07-28
$108 (Tea)
2023-07-28 52 views
呢道日本雞油豚角炒飯讓人驚艷不已。炒飯本身就是一道要有廚藝技術先做到咁好食,而這道炒飯加入了豬肉和雞油,令到炒飯更香,讓佢既口味更加豐富。炒飯的口感非常綿密,豬肉和雞油的香氣深入炒飯中,讓成個味道更加濃郁。配合上京蔥的清香和蛋的美味,已經讓這炒飯好完美。💙接下來想講是京蔥薑油手撕元氣雞,本身是一道非常傳統的中國菜品,但是在呢間日式餐廳入面,做得非常的好。雞肉非常嫩,入口即化,而且配上京蔥和薑油,讓整體味道都清新和爽口🩶🩵椒鹽唐揚日本池魚是一道讓我吃到哇一聲。池魚本身就是一種非常脆嫩的食材,而椒鹽既調味更是讓池魚的味道更加突出。呢道小食,一食就停不下💜🤍最後講是鰹魚雞白湯,相對拉麵湯底既口味來講較為清淡,但就是這種清清地口味,讓人吃得好舒服,鰹魚和雞肉的口感非常的柔軟,配合上清淡的湯汁,完全達到一定水準🩵
2023-07-28 34 views
今晚媽咪休息唔煮飯,全家一齊出去食!我就推介屋企人去呢間葵芳拉麵店「樂麵」!之前同朋友食過一次,都覺得幾唔錯😆我同媽咪就分別叫咗一個<鰹魚雞白湯拉麵>同<花雕醉雞湯拉麵>!兩個湯底都好濃郁,如果唔鍾意就香味就可以建議叫鰹魚雞白湯,如果想有少少酒香味就可以叫花雕醉雞!肉類方面,無論係雞肉、豚肉同埋鴨肉都非常之入味!幾高質素嘅拉麵選擇!而爸爸麻麻哋食拉麵就叫咗呢個<日本雞油豚角炒飯>,炒飯金黃色,炒到乾身,好香雞油味,仲有啲豚肉,整體嚟講唔錯!我哋仲叫咗一個小食麻香胡椒豚肚絲,呢個胡椒豚肚絲煙煙韌韌,好香麻油味同埋有少少辣辣地,全家都好鍾意!
2023-07-27 34 views
住葵芳既朋友帶左我地幾個去新都會,話有間新開既拉麵好有趣之餘好好食,估唔到真係咁出色💕我地三個咁啱就可以試嗮依家鋪頭有既三種拉麵💮真熬雞白湯湯底真係勁濃,有好重既肉味😭麵底我揀左比較硬身,但係都索滿嗮湯汁😍比較少見拉麵除左豬肉仲有鴨肉同雞肉😎意外地幾夾個拉麵💮花雕醉雞湯試左朋友一啖湯😏湯汁同樣濃郁之餘,帶有好香既雞味同花雕味😋味道好有層次💮鰹魚雞白湯 朋友既鰹魚雞白湯同我個真熬雞白湯相比,額外多左鰹魚獨有既魚香味😚味道多左個層次😙鍾意鰹魚湯既人會好欣賞呢款拉麵整體黎講三個湯底各有特色,而且可以客製化既嘢好多,麵底都有兩個選擇,座位上係吧檯,好啱我地呢啲想專心享受美食既人,係值得特登入葵芳試既拉麵總評價:4.5/5
💮真熬雞白湯
💮花雕醉雞湯
💮鰹魚雞白湯
總評價:4.5/5
放lunch同同事諗咗勁耐都唔知食乜好,一於就試吓呢間聽朋友講幾正嘅拉麵先🤪食完覺得CP值超高😍❣️🍜日本雞油豚角炒飯呢個炒飯份量都多,炒飯口感香氣四溢,米飯帶有微微的彈性,雞肉和豬肉的口感鮮嫩多汁,配合蔥花增添了層次感,整體口感豐富濃郁,令人回味無窮❣️🍜椒鹽唐揚日本池魚食落口感酥脆爽口,外層裹上了鹽和胡椒調味的麵粉,使池魚肉質鮮嫩的口感更加突出。炸完既椒鹽唐揚日本池魚香氣十分誘人,令人食指大動,一舊接一舊🤣😍🍜真贅雞白湯裏面有豚肉鴨肉同雞肉,仲有醬油糖心蛋❣️份量都算多,面有得選擇種類同軟硬度。湯底好濃郁,原來個湯底係用雞殼同雞腳煲足八個鐘,唔怪得咁濃啦❣️😍🍜花雕醉雞湯同事好鍾意呢個花雕醉雞湯,佢平時勁鍾意花雕類既野,個湯底佢好快就飲晒🤣有得揀雙重花雕酒定三重花雕酒🤭咁特別嘅味道值得一試啊😊
🍜日本雞油豚角炒飯
🍜椒鹽唐揚日本池魚
🍜真贅雞白湯
🍜花雕醉雞湯
2023-07-25 54 views
呢間拉麵店似係新開,環境好企理,好有小店嗰種溫馨既感覺😹😹😹店員推介我地叫鋪頭招牌既真熬雞白湯拉麵🐥招牌果然係招牌😸湯底濃郁味道有層次之外,作為配料既溏心蛋同各種肉類都煮得啱啱好🥰麵可以掛起湯汁😋老公就試左比較有特色既花雕醉雞湯,佢話比有「香港製」呢三個字吸引到😹花雕雞麵香港有好多,但第一次係食到融合日本風味同香港味道既組合,酒香而湯底豐富😻另外我地仲追加左秋葵釀蝦膠炸串同日式餃子,兩個小食味道都唔錯,日式煎餃中規中矩,秋葵蝦串味道好特別,推薦😼整體黎講呢間拉麵表現相當唔錯,下次會再黎試佢期間限定既胡椒豚肚麵😸😸😸

今次想同大家推薦呢間葵芳嘅樂麵拉麵店🍜🙆🏻‍♀️胡椒豚肚湯(豚肉,豚肚,醬油溏心蛋)本身自己喺出面都好鍾意飲胡椒豬肚湯,但係配拉麵食都係第一次,呢到嘅湯底比起出面更加出色,佢哋做到個湯底好香胡椒味之餘又好入味,連埋啲拉麵食好夾!另外配料方面仲有豚肉同豬肚加埋溏心蛋,豚肉肉質好嫩,一啲都唔會鞋!豬肚都好爽口!🙆🏻‍♀️花雕醉雞湯(雞肉,鴨肉,醬油糖心蛋)另一個就係養生嘅代表花雕醉雞湯,要整呢個湯底好唔簡單,之前飲過有啲花雕酒係就係偏苦,但呢度嘅湯底做得啱啱好,有花雕酒嘅香味之餘,又有雞湯嘅鮮味!另外配料就有雞肉同鴨肉,雞肉都幾嫩,鴨肉好有鴨香!最後加埋個皮薄餡靚嘅日式餃子,超完美嘅一餐!
今次想同大家推薦呢間葵芳嘅樂麵拉麵店🍜
🙆🏻‍♀️胡椒豚肚湯(豚肉,豚肚,醬油溏心蛋)
🙆🏻‍♀️花雕醉雞湯(雞肉,鴨肉,醬油糖心蛋)
最後加埋個皮薄餡靚嘅日式餃子,超完美嘅一餐!
2023-07-21 143 views
成日同男朋友都會行新都會,今日經過見開左間拉麵店!當然要即刻試試啦!一入到去就見到全部都係吧檯!好有傳統日式拉麵店既感覺!好正宗💮我叫左期間限定既胡椒豚肚湯拉麵🫙男朋友就叫左有香港特色既花雕醉雞湯🍾作為胡椒愛好者,胡椒豚肚湯拉麵真係好中我!湯上面灑滿黑胡椒,食每一啖麵都可以食到胡椒粒!呢個拉麵可以試到豚肉同豚肚兩種部位既肉,豚肚比較嫩滑,而豚肉就肉感好重,比較有咬口,各有特色!😋男朋友既花雕醉雞湯拉麵味道好有趣,濃湯有淡淡既酒香味,雞肉鴨肉都沾滿酒味,冇一般拉麵咁膩,相對比較清爽。😋而麵既配料都好好食!我同男朋友都各自追加左竹筍同溏心蛋~見到佢有好多小食,但實在太飽了,決定下次再黎試!🥰