2021-07-03 2365 views
最近在銅鑼灣食日本料理較多,這一次想轉一轉口味,來到亨利中心不是去吃日式炸豬扒,而是初嘗這家樓上西餐廳位置(9/10):位於希慎中心和利園附近的亨利中心7樓,由港鐵銅鑼灣F1出口步行約2-3分鐘,所以跟軒尼詩道也相當近環境(9/10):充滿美式餐廳感覺,柔和暗淡的燈光,和播放著溫暖的英文歌,帶來情調及舒適的氣氛服務(8/10):餐廳老闆應是回流華人,只用英語溝通,對待客人非常親切,下單上菜快,但絕不給客人任何壓力食物(8/10):餐廳是偏美國的西餐廳,主要供應沙律、意粉、扒類等等晚市二人套餐 $528由於不想考慮,便選了餐牌上的晚市二人套餐今日例湯首先是兩客忌廉磨菇湯,除了香濃磨菇味,亦有一股橄欖油的油香,而忌廉湯很滑很暖肚凱撒沙律 (Caesar Salad) 沙律是傳統的凱撒沙律,沙律生菜新鮮,配菜有香口的煙肉和麵包粒,而灑上的芝士很香甜蜆肉意大利麵 (Linguine Vongole) 主菜選了蜆肉意粉,蜆肉夠多夠鮮味,岩鹽味香,意粉軟硬適中,帶咬口亦有香草味,簡單而美味豬梅頭排 (Pork Collar) 另外選了豬梅頭排,應該沒翻譯錯吧豬排厚切而大塊,豬扒邊燒香至有燒肉的香脆

位置(9/10):

環境(9/10):

服務(8/10):

食物(8/10):
餐廳是偏美國的西餐廳,主要供應沙律、意粉、扒類等等

晚市二人套餐 $528
由於不想考慮,便選了餐牌上的晚市二人套餐

忌廉磨菇湯
今日例湯

凱撒沙律
凱撒沙律 (Caesar Salad)

蜆肉意大利麵
蜆肉意大利麵 (Linguine Vongole)

豬梅頭排
豬梅頭排 (Pork Collar)
另外選了豬梅頭排,應該沒翻譯錯吧
豬排厚切而大塊,豬扒邊燒香至有燒肉的香脆口感,而豬扒本身很鮮嫩多汁,且一點也不會老或韌。配菜有不少瓜類,同樣充滿岩鹽香,因而比較鮮甜

飲品
餐飲~凍咖啡/凍檸茶
跟餐餐飲我們選了凍咖啡及凍檸茶,味道正常而糖水分開上,可以按個人口味自調,另可另加錢配沙冰等特飲

總結一下,這家西餐廳位置及環境都很好,而食物大致味道不錯,來此肯定是會有一個舒適的環境給大家談天,亦絲毫沒有任何壓力,感覺不錯

🌺Lo Spazio @lospaziohk
🌺地址:銅鑼灣恩平道42號亨利中心7樓
2021-06-29
忌廉磨菇湯
蜆肉意大利麵
飲品
1K
2021-06-08 1999 views
見今日未夠12:00就做起啲papers,#小秘書 終於搵到藉口比自己請半日假,去搞搞把頭髮✂️ 為咗要配合shuttle bus 🚌 嘅班次,中午我只好匆匆忙忙食個 #蘋果 🍎 就出發🤤 髮型師知我傍晚約咗人,已經開恆摩打,再搵多個幫手… 不過離開salon嘅時候,都差唔多5:30喇😆 個肚仔已經餓到打哂鼓😅 好在朋友仔準時出現,我哋一於食個早飯,再四圍行吓🛍 #銅鑼灣 #恩平道 一帶好多上樓餐廳,呢日我哋再次嚟到 Lo Spazio HK。我哋嚟到餐廳嘅時間尚早,揀咗角落頭位置,就由日光白白坐到日落西山下🌠 靜靜地傾吓偈飲吓嘢都幾舒服㗎❤️ 呢日 #頭盤 我哋要咗兩個 #粟米湯、#CaesarSalad,主菜就要咗個 #燒春雞、#Carbonara #意粉 🍝 先講個 #湯,🌽粟米味好濃,好似食咗成條粟米落肚咁🤤 #沙律 配埋個甜甜地嘅 #醋,食落令人好開胃🤤 隻燒春雞🐣size唔係太大,肉質比較鮮嫩,一份兩個人分,份量啱啱好🤤 不得不提佢哋嘅Carbonara,用 #忌廉 同 #芝士 造成嘅 #醬汁 比例啱啱好,再配以 #洋蔥 同埋 #煙肉 特別香口😅 可惜聽日要返工,所以我哋只

我哋嚟到餐廳嘅時間尚早,揀咗角落頭位置,就由日光白白坐到日落西山下🌠 靜靜地傾吓偈飲吓嘢都幾舒服㗎❤️ 呢日 #頭盤 我哋要咗兩個 #粟米湯、#CaesarSalad,主菜就要咗個 #燒春雞、#Carbonara #意粉 🍝 先講個 #湯,🌽粟米味好濃,好似食咗成條粟米落肚咁🤤 #沙律 配埋個甜甜地嘅 #醋,食落令人好開胃🤤 隻燒春雞🐣size唔係太大,肉質比較鮮嫩,一份兩個人分,份量啱啱好🤤 不得不提佢哋嘅Carbonara,用 #忌廉 同 #芝士 造成嘅 #醬汁 比例啱啱好,再配以 #洋蔥 同埋 #煙肉 特別香口😅 可惜聽日要返工,所以我哋只好叫兩杯 #凍檸茶 做呢餐嘅結尾🍋

其實有時真係唔使太花巧,簡簡單單嘅菜式,舒適嘅環境… 已經足夠令人滿足❤️㗎喇!
2021-06-08
2021-05-08 2644 views
在開飯尋找了一輪找到這間義大利餐廳,便斗胆訂位試吓,致電訂完隨即收到確認短訊,似乎有不錯的系統!剛好七点正去到入座,地方不是很大但又因為疫情的規管下,枱的分隔頗為鬆動…… 店員便領我入坐至店內最左邊的二人枱,和其開放式廚房非常接近,強烈的白光管由廚房裡"橙"出來到我枱上,認真大刹風景,而那些枱與枱之間的分隔板更是白雪雪咁,跟廚房燈互相照應着……朋友來到我即時建議換過另一張冇分隔板且距離廚房遠些少的枱…… 坐好看看餐牌有什麼,其實之前已在開飯做了功課,定了要叫烤牛舌,白酒煮蜆,醬燒豬肋骨…等。先來白酒煮蜆,看賣相並沒有什麼特别,連面頭應有的芫茜也欠奉,也許大廚今天是休假吧,煮仔入口還好,沒有韌的口感… 而烤牛舌一份有兩串每串三粒,牛舌也頗為大粒,上面吱滿了茄汁及芥末,入口腍身,但缺乏油香… 主菜豬肋骨就有点失敗,刀切下去時我已感到肉好實,肉煮得不夠腍,只有醬汁搭夠味道……食完主菜就叫甜品,這裡主打提拉米蘇及朱古力班尼新地,提拉米蘇賣相酷似425的,但入口就完全唔掂,輕飄飄的,芝士及酒味嚴重不足!都係成本問題啦!反而那個朱古力班尼還比較好些,不太甜且有皮脆口感……整體上,出品,環境,服務
整體上,出品,環境,服務都好一般,不會返食!
2021-05-07
2021-04-28 2390 views
上星期發現了銅鑼灣有間正宗的意大利餐廳呢~位於恩平道Henry's House裡面,講時講,我都第一次入去Henry's House發現成座大廈都係餐廳!! 入到餐廳,店員都係外國人,要講英文哦~我地點左:..🥗烤牛柳沙律 Insalata Di ManzoMixed greens, cherry tomato, parmesan cheese & grilled steak with balsamic glaze前菜叫左個沙律食,都幾大碗下,好足料!! 烤牛柳擺得靚靚咁在面上,下面鋪滿沙律菜同車厘茄,上面灑滿芝士碎😍 烤牛柳肉味濃郁,唔駛點醬都好食! 撈埋沙律菜一齊食,好fresh好好味!..🍖香烤慢煮豬肋骨 Costolette Di MaialeSlow roasted US baby back ribs smothered in spicy citrus bbq sauce勁大份量既豬肋骨🤩 有6邊骨,用刀叉切開時已經睇到肉質烤得好軟腍好滑,食落去真係好juicy好香好嫩,係好味既! 醬汁配搭得剛剛好! 旁邊伴有香烤蔬菜,有翠玉瓜、青椒、南瓜等,烤得剛剛好又唔會燶唔會乾👍🏻..
🥗烤牛柳沙律 Insalata Di Manzo
🍖香烤慢煮豬肋骨 Costolette Di Maiale
🍝肉丸意大利麵 Spaghetti E Polpetta
Spaghetti in marinara sauce, house meatballs & parmesan cheese
咪睇肉丸意粉好普通咁,一食落去就知道係比較正宗意大利既風味,正宗的意式風味意粉講求「Al dente」,意思即係彈牙,你會食到意粉唔係吸收醬汁果種好軟身既感覺,而係有用橄欖油炒過,口感爽滑,軟硬適中! 而肉丸配上蕃茄醬好好味,好有口感,肉味濃,一碟意粉有4大粒肉丸,很不錯!.
🍰布朗尼新地Brownie Sundae
Warm chocolate brownie topped with vanilla ice-cream
作為朱古力迷既我,好鍾意呢道甜品😍 Brownie有極濃郁既朱古力味而又不會太甜,配上香滑既雲呢拿雪糕同士多啤梨醬真係好夾!.
🥤Cookies & Cream Shake & 特飲
曲奇奶昔唔會好甜,有好香曲奇味而且好creamy好滑,很不錯😋 另一杯特飲係有cranberry, pineapple, lemon & rose syrup,好fresh好解渴既飲品呢~ .
想食意大利菜,可以來呢度試試,價錢適中,氣氛幾好
烤牛柳沙律
布朗尼新地
  • Brownie Sundae
  • 手製肉丸意粉
2021-04-27 1688 views
今晚繼續去銅鑼灣食飯,揀咗一間網上都幾多正評嘅意大利餐廳🍴。凱撒沙律蔬菜好新鮮,每一啖咬落去都好爽脆,沙律內有沙甸魚、麵包糠和煙肉,大大提升了沙律的口感和味道。阿蘭奇尼呢個炸波波Arancini超級推介比大家!它有香脆的外皮,入面包着意大利飯,口感軟身,並有Parma ham提味,整體味道一流!👍🏻煙鴨胸肉意大利飯意大利飯口感creamy,有淡淡的忌廉味,味道唔會好重,夾雜着少許蘑菇。煙鴨胸肉味道適宜,和意大利飯能互補味道。BBQ Pork ribs 香烤慢煮豬肋骨😍這個ribs 性價比頗高的!份量好多,兩個人食唔晒🤣。個BBQ醬味道好香濃,肉質軟嫩入味,容易咀嚼,整體不錯。飲品方面,由於我比較喜歡飲奶味的飲品,所以點了一杯Cookie and cream milkshake ,口感好香滑,味道唔會太甜。朋友則揀咗一杯Tearific,佢形容有啲似蘋果汁嘅味道,所以佢覺得好好味😋!

阿蘭奇尼

煙鴨胸肉意大利飯

BBQ Pork ribs 香烤慢煮豬肋骨

• Arancini
  • Tearific
  • Cookies  and  cream  milkshake
  • BBQ  Pork  Ribs
2021-08-29 2 views
Decided to go for some American food this time cos I’ve been having too much Japanese cuisine recently 🇺🇸 Found this little cafe in Henry House, staff was super friendly and led us to our seats once we arrived 😊 They had a set dinner or you can choose to order from a la carte. Wasn’t crazily hungry at that time so decided to go for a la carte instead 🤗 There’s quite a great variety of things to choose from the menu - loads of starters, pastas and steak. Went for chicken mushroom fettuccine and a

There’s quite a great variety of things to choose from the menu - loads of starters, pastas and steak. Went for chicken mushroom fettuccine and a steak. Sizes were pretty big so it’s definitely a good choice to share among the table 😋 But just a little reminder, maybe try to get seats further away from the kitchen cos it may get a little hot (its a semi open kitchen😆)

2021-07-28 74 views
沒有抽氣系統,太多油煙!食物可以,不過坐得好迫,所以比較焗和大油煙,喉嚨有啲唔舒服,偏嘈,但是食物和服務是可以的。甜品最好食,其他比較普通,牛扒太硬,雖然已經Medium。
沒有抽氣系統,太多油煙!
2021-07-16
Dinner
2021-07-26 128 views
悠閒簡約的意式🇮🇹餐廳,食物素質、環境和格調也值得推介我們點了2人set dinner $528🥣 Soup of the day 南瓜湯香甜濃郁🥗 Caesar Salad新鮮而且份量十足🍝 Spaghetti Carbonara 很creamy的蛋黃🥚汁整的卡邦尼意粉,永遠是我們最好的選擇🐖 Grilled Pork Collar 又是超大份!兩個人都食不完,豬肉好juicy好淋身好易切開!性價比十足😌
悠閒簡約的意式🇮🇹餐廳,食物素質、環境和格調也值得推介

我們點了2人set dinner $528
🥣 Soup of the day
南瓜湯香甜濃郁

🥗 Caesar Salad
新鮮而且份量十足

🍝 Spaghetti Carbonara

🐖 Grilled Pork Collar
今天午餐小編來到位於恩平道的Lo SpazioLunch set由$88起,送前菜/湯及飲品小編和同事點了Mushroom Spaghetti及Salumi RisottoMushroom Spaghetti $88醬汁十分creamy意粉屬於偏幼的那一種 軟硬程度適中 不會太軟或太硬配料有大量菌類 非常足料Salumi Risotto $88醬汁跟意大利粉的一樣creamy意大利飯質感本身比較粗糙 口感粒粒分明配料有少量蘆筍及Salumi塊 令意大利飯更香總括而言餐廳座位距離寬躺 整體環境感覺舒適適合午餐約三五知己小聚
今天午餐小編來到位於恩平道的Lo Spazio

適合午餐約三五知己小聚
2021-06-09
Lunch
2021-07-09 123 views
同女友二人來到銅鑼灣,朋友想吃西餐,於是我們來到這間樓上的西餐廳,環境佈置簡單舒適,有外國浪漫情調。我們各自點了兩份set dinner一齊分享,有一個餐湯(雜菜車打)mixed green salad 健康之選,有各種新鮮嘅蔬菜嗰種顏色都有,配上黑醋沙律汁,開胃醒神。Spaghetti di pollo有啲菇菌類,同埋健康嘅雞胸肉。我將汁酸酸甜甜味道剛剛好,有時好怕蕃茄醬汁會太過酸,但係呢個醬汁真係好好味,配上有少少咬口的意粉。grilled nz striploin 紐西蘭嘅里脊牛扒,本人覺得比西冷好食。佢比西冷牛扒更加嫩,有炭烤味道,而且帶有少少入口即溶嘅感覺。中間帶點粉紅色,肉汁仲好Juicy,好友牛肉味。餐廳適合一家大細或者拍拖慶祝活動都可以。

mixed green salad

Spaghetti di pollo

grilled nz striploin

餐廳適合一家大細或者拍拖慶祝活動都可以。
2021-06-23
2021-07-03 133 views
懶人之選的二人晚市套餐 $528,從2-5各選一款,有餐湯、沙津、意粉、肉食及餐飲,+$38仲可以有埋甜品,非常豐富!是日餐湯為蘑菇湯,香濃幼滑,仲有粒粒的蘑菇碎,口感非常豐富凱薩沙律的菜量很足,新鮮爽脆,沙律醬配上口感酥脆crouton、煙肉及芝士粉,每啖都滋味無窮。Spaghetti Di Pollo,醬汁是自家製的蕃茄醬,茄味份外濃郁,意粉軟硬度適中,掛滿番茄汁,酸甜又帶點微辣,加上軟嫩的雞胸肉,毫不乾柴,更添口感。主菜選了medium rare的striploin,肉質軟熟,肉味濃郁,咬落去油脂一湧而上,好吸引!

是日餐湯為蘑菇湯,香濃幼滑,仲有粒粒的蘑菇碎,口感非常豐富

• Soup of the Day
2021-06-28 146 views
今日因為陪媽媽去銅鑼灣買些禮物送給朋友作生日禮物,突然下起一場大雨,所以就隨便找一間餐廳吃一個Lunch等待雨勢減弱再去shopping。於是就到恩平道一間樓上餐廳午餐,一上去餐廳裡面坐滿了客人,還好等了一會就可以入坐,我同媽媽就各自點了一份set lunch,有香煎鱸魚同香烤西班牙豬肩肉,店員好快為我上咗是日餐湯同餐前沙律,餐湯係忌廉湯,但裡面有一啲三色椒,入口帶有少少辣味,但飲完比較開胃。餐前沙律既沙律菜都好新鮮,再配上餐廳自家調製既醬汁感覺好開胃好健康,過一陣終於上我同媽媽既主菜,賣相好靚,一望馬上胃口大增,媽媽既香煎鱸魚肉質十分鮮嫩,而且魚味充足,沒有一點腥味,鱸魚既皮都煎得十分脆,再配上新鮮嘅配菜,媽媽食得好滿意。而我既香烤西班牙豬肩肉烤得時間剛剛好,肉質彈口,而且豬嘅味道比較濃烈,估唔到係繁忙嘅銅鑼灣都有一啲咁價廉物美既午餐,而且坐既環境都好舒適,所以都專登同各位分享,店員服務態度都好好,俾到客人貼心嘅感覺,難得同媽媽外出午餐,媽媽都對呢間餐廳讚不絕口

但裡面有一啲三色椒,入口帶有少少辣味,但飲完比較開胃。

餐前沙律既沙律菜都好新鮮,

而我既香烤西班牙豬肩肉烤得時間剛剛好,
2021-06-16 144 views
朋友約我喺銅鑼灣食飯,佢帶咗我嚟呢間喺樓上嘅西餐廳,咁我就一於奉陪啦😆叫咗 $528 SET DINNER MENU FOR TWO😋:1. SOUP OF THE DAY:呢日係南瓜湯🎃,熱辣辣幾香幾滑幾好飲😋2. MIXED GREENS:沙律菜🥬新鮮爽脆,配一種甜甜哋嘅 Balsamic Dressing 食幾開胃😋3. SPAGHETTI CARBONARA:Carbonara 有好多唔同嘅做法,呢度嘅 Spaghetti Carbonara 煮得軟腍腍,個 sauce 超厚身,食得我哋好飽,兼口味非常大眾化😋4. GRILLED PORK COLLAR 10oz:豬扒大大塊好厚身😋;仲有啲 Grilled Veggies 幾好味😋5. ICED LEMON TEA😋

5. ICED LEMON TEA😋
2021-06-10 159 views
銅鑼灣有好多樓上高質西餐廳,今晚嚟咗位於恩平道嘅一間樓上意大利餐廳。餐廳地方雖然一眼可以望晒,但可觀望到街景,一啲都冇壓迫感,環境舒適,頗有異國風情,好適合三五知已或夫妻情侶聊天談心。我地叫左set dinner for two!Corn soup是日餐湯係粟米忌廉湯,湯底稠度豐盈,口感有啲似糊仔,一飲就知道係用新鮮粟米打磨而成,奶香味恰到好處。Mixed greens多種新鮮沙律菜、車厘茄,黑醋橄欖油,酸酸味味,好醒胃。spaghetti do pollo成碟意粉油光度極高,但不覺油膩,反而覺得意粉口感順滑。意粉比正常幼,軟硬度適中。雞胸肉一啲都吾嚡口,主要調味來自蕃茄醬和香草,甜甜酸酸,異常醒胃。Grilled pork collar肩胛肉係豬後背靠頭,肩前端的部份,肉質比較嫩,油脂分佈也比較均勻,最佳烹製方法係做义燒或燉肉。今次廚師用嚟烤,燒烤紋路清淅可見,燒出嚟好有光澤,好有油香,肉味濃郁又吾會乾身,可以講得上juicy。伴碟有三種烤蔬果,青瓜、黃瓜和紅椒,不但香甜爽口,更是三種不同顏色的配搭增加多元維他命健康指數。Iced coffee and iced lemon tea

Corn soup

Mixed greens
多種新鮮沙律菜、車厘茄,黑醋橄欖油,酸酸味味,好醒胃。

spaghetti do pollo

Grilled pork collar

大大杯,有排飲。

整體食物質素值得比讚,兩樣主菜均即煮即上,熱騰騰地送到客人面前,從食味更能感受到廚師的用心烹調。唯一可惜的就是沒有食到呢度嘅甜品,下次一定要叫返個甜品品嚐吓。

2021-05-21 205 views
今晚約了小學同學吹水,當然要揾一間環境舒適的餐廳;好讓我倆多年冇見盡訴心中情。食肆位於銅鑼灣商廈樓上,可看到街景。因我們都很懶去選擇食物,一於就 order左個二人晚餐。Soup of the day今天時日餐湯係鮮忌廉蘑菇湯。湯很濃很滑,啖啖入囗充滿蘑菇香味。Mixed Green Salad沙律菜很新鮮,有羅馬生菜、紅生菜、火箭菜、車厘茄仔、芝士和多士粒,顏色搶眼;還加上意大利黑醋和橄欖油,清新健康和開胃。Linguine Vongole意粉非常爽口,以香草、蒜蓉、牛油燴上白汁,味道恰到好處唔覺滯口。而蜆肉鮮甜肥美,份量又多。NZ Ribeye廚師把握時間好好,完全是我們喜好嘅medium rare,切開時肉汁滲出又唔鞋口;無奈食落有筋故 畧為失望。Mixed Berry SmoothieBanana Smoothie兩款Smoothie 果味濃郁,大大杯透心涼。
Soup of the day
Mixed Green Salad
Mixed Berry Smoothie
Banana Smoothie
兩款Smoothie 果味濃郁,大大杯透心涼。
鮮忌廉蘑菇湯
Mixed Green Salad
NZ Ribeye
Mixed Berry Smoothie Banana Smoothie
2021-05-17