2021-04-28 67 views
上星期發現了銅鑼灣有間正宗的意大利餐廳呢~位於恩平道Henry's House裡面,講時講,我都第一次入去Henry's House發現成座大廈都係餐廳!! 入到餐廳,店員都係外國人,要講英文哦~我地點左:..🥗烤牛柳沙律 Insalata Di ManzoMixed greens, cherry tomato, parmesan cheese & grilled steak with balsamic glaze前菜叫左個沙律食,都幾大碗下,好足料!! 烤牛柳擺得靚靚咁在面上,下面鋪滿沙律菜同車厘茄,上面灑滿芝士碎😍 烤牛柳肉味濃郁,唔駛點醬都好食! 撈埋沙律菜一齊食,好fresh好好味!..🍖香烤慢煮豬肋骨 Costolette Di MaialeSlow roasted US baby back ribs smothered in spicy citrus bbq sauce勁大份量既豬肋骨🤩 有6邊骨,用刀叉切開時已經睇到肉質烤得好軟腍好滑,食落去真係好juicy好香好嫩,係好味既! 醬汁配搭得剛剛好! 旁邊伴有香烤蔬菜,有翠玉瓜、青椒、南瓜等,烤得剛剛好又唔會燶唔會乾👍🏻..
🥗烤牛柳沙律 Insalata Di Manzo
🍖香烤慢煮豬肋骨 Costolette Di Maiale
🍝肉丸意大利麵 Spaghetti E Polpetta
Spaghetti in marinara sauce, house meatballs & parmesan cheese
咪睇肉丸意粉好普通咁,一食落去就知道係比較正宗意大利既風味,正宗的意式風味意粉講求「Al dente」,意思即係彈牙,你會食到意粉唔係吸收醬汁果種好軟身既感覺,而係有用橄欖油炒過,口感爽滑,軟硬適中! 而肉丸配上蕃茄醬好好味,好有口感,肉味濃,一碟意粉有4大粒肉丸,很不錯!.
🍰布朗尼新地Brownie Sundae
Warm chocolate brownie topped with vanilla ice-cream
作為朱古力迷既我,好鍾意呢道甜品😍 Brownie有極濃郁既朱古力味而又不會太甜,配上香滑既雲呢拿雪糕同士多啤梨醬真係好夾!.
🥤Cookies & Cream Shake & 特飲
曲奇奶昔唔會好甜,有好香曲奇味而且好creamy好滑,很不錯😋 另一杯特飲係有cranberry, pineapple, lemon & rose syrup,好fresh好解渴既飲品呢~ .
想食意大利菜,可以來呢度試試,價錢適中,氣氛幾好
烤牛柳沙律
布朗尼新地
  • Brownie Sundae
  • 手製肉丸意粉
2021-04-27 24 views
今晚繼續去銅鑼灣食飯,揀咗一間網上都幾多正評嘅意大利餐廳🍴。凱撒沙律蔬菜好新鮮,每一啖咬落去都好爽脆,沙律內有沙甸魚、麵包糠和煙肉,大大提升了沙律的口感和味道。阿蘭奇尼呢個炸波波Arancini超級推介比大家!它有香脆的外皮,入面包着意大利飯,口感軟身,並有Parma ham提味,整體味道一流!👍🏻煙鴨胸肉意大利飯意大利飯口感creamy,有淡淡的忌廉味,味道唔會好重,夾雜着少許蘑菇。煙鴨胸肉味道適宜,和意大利飯能互補味道。BBQ Pork ribs 香烤慢煮豬肋骨😍這個ribs 性價比頗高的!份量好多,兩個人食唔晒🤣。個BBQ醬味道好香濃,肉質軟嫩入味,容易咀嚼,整體不錯。飲品方面,由於我比較喜歡飲奶味的飲品,所以點了一杯Cookie and cream milkshake ,口感好香滑,味道唔會太甜。朋友則揀咗一杯Tearific,佢形容有啲似蘋果汁嘅味道,所以佢覺得好好味😋!

凱撒沙律

阿蘭奇尼

煙鴨胸肉意大利飯

BBQ Pork ribs 香烤慢煮豬肋骨

• Arancini
  • Tearific
  • Cookies  and  cream  milkshake
  • BBQ  Pork  Ribs
2021-04-13 726 views
餐廳位於利園附近,位置便利。晚上播放著輕快的音樂,讓人吃飯也開懷一點。.香烤凱撒沙律Grilled Caesar | $98菜葉切得較大片,生菜生鮮,有煙肉粒、芝士碎及炸麵包糠粒,芝士碎半溶。先吃碟沙律🥗為整個晚飯打開序幕。阿蘭奇尼Arancini | $58挺特別的小食,一份有三粒炸波。原來起源於西西里島,把risotto與火腿撈在一起,沾上蛋漿麵包糠炸成。外面炸得夠脆,內裡的飯煙韌軟熟,沒有一點油膩感,點一些辣醬汁,更添味道。肉丸意大利麵 Sphagetti E Polpetta | $188有大約六粒肉丸,肉丸幾大粒,中間混滿了香草的味道,整個口腔充斥着香草的味道。意粉幼身十分煙韌,掛滿了蕃茄汁及香草味,蕃茄味道夠酸,而且份量十足。火腿意大利餃Tortellini Al Prosciutto Di Parma | $108有很多隻意大利小雲吞,細細隻好可愛,內饀是火腿,配料有雜菌及蕃茄仔,蕃茄仔酸甜可解膩,黑松露醬汁夠稠味道較鹹。Chocolate Shakes, Cookies & Cream shakes | $58兩杯奶昔都很大杯,味道相近,但朱古力比曲奇奶昔甜少少,奶味不
香烤凱撒沙律Grilled Caesar | $98

阿蘭奇尼Arancini | $58

兩杯奶昔都很大杯,味道相近,但朱古力比曲奇奶昔甜少少,奶味不太重,有少許冰沙,飲到最後依然味道濃郁。
2021-04-12
2021-04-09 475 views
銅鑼灣真的很多選擇,我們選了新的亨利中心做落腳決定食個簡單午餐吧!午餐有6款$88 服務員都是外國人,感覺很高級是日餐湯:南瓜忌廉湯南瓜蓉打成忌廉湯,有蕃茄和甘荀味道入口滑溜餐前沙律有小蕃茄,芝士碎,麵包粒,火煎菜,羅馬生菜,羅沙紅生菜……一個字爽口意大利黑醋,橄欖油選了比較少見一款意大利菜芝士焗雞胸(Chicken parmigiana)面層覆盖的番茄酱,和馬蘇里拉芝士好像有肉碎有點意大利肉醬味道,味道特別豐富。雞皮下的雞肉嫩嫩的,切開也白雪雪有肉汁時間控制很出色!喜歡肉的朋友放心選擇份量感覺少了點,配的是伴菜另外(Catch of the Day )烤魚朳也很驚喜,意思24小時處理的魚皮見到有小卜卜有點像炸魚皮顏色眼看面很乾脆,皮脆肉嫩!下刀時發現魚肉是軟軟的,入口魚肉很嫩滑,又沒腥味。咸咸地味道,食物沒有很濃調味料,吃到魚肉鮮味! 餐飲我們當然選意大利泡沫咖啡(Cappuccino)泡泡很豐富,咖啡味道很濃,我喜歡甜,所以加糖餐廳用黃方糖,全個午餐感覺都不錯,cp值高會再來。
銅鑼灣真的很多選擇,我們選了新的亨利中心做落腳

決定食個簡單午餐吧!

午餐有6款$88
服務員都是外國人,感覺很高級

是日餐湯:南瓜忌廉湯
南瓜忌廉湯

南瓜蓉打成忌廉湯,有蕃茄和甘荀味道
入口滑溜

餐前沙律
意大利黑醋,橄欖油
是日沙律

選了比較少見一款意大利菜
芝士焗雞胸(Chicken parmigiana)

Chicken parmigiana

面層覆盖的番茄酱,和馬蘇里拉芝士
好像有肉碎
有點意大利肉醬味道,味道特別豐富。
雞皮下的雞肉嫩嫩的,切開也白雪雪有肉汁
時間控制很出色!喜歡肉的朋友放心選擇
份量感覺少了點,配的是伴菜

catch of the Day

魚皮見到有小卜卜
有點像炸魚皮顏色
眼看面很乾脆,皮脆肉嫩!

下刀時發現魚肉是軟軟的,入口魚肉很嫩滑,又沒腥味。
咸咸地味道,食物沒有很濃調味料,吃到魚肉鮮味!

餐飲我們當然選意大利泡沫咖啡(Cappuccino)

泡沫咖啡

泡泡很豐富,咖啡味道很濃,我喜歡甜,所以加糖
餐廳用黃方糖,全個午餐感覺都不錯,cp值高會再來。
黃方糖
2021-04-08
$130 (Lunch)
南瓜忌廉湯
是日沙律
Chicken parmigiana
catch of the Day
泡沫咖啡
唉…可唔可以比個空間我停一停,我副偈好似好耐無停過咁,攰並唔係身體上既攰,而係精神上既攰。坦白講有時幾羨慕用勞力換取回報既工作,起碼佢地收工就收工,無需要因為份工而被精神綁架。抑或係係每個人都有一個故事,就係得個做字?係呢刻我咩都唔想諗,係「Lo · Spazio」,食完好西第二朝繼續返工…👇📌M e a t -▪ Costolette · Di Maiale - $238 ▫ 人氣招牌「香烤慢煮·豬肋骨」絕對係必試,首先要讚係份量十足,絕對夠3人share。而外皮烤得帶少少微脆,口感唔錯;裡面肉質非常腍身,好容易就切得到;加上表面既醬汁唔會太鹹,食多左都唔覺太油膩,好食。📌S e a f o o d -▪ Vongole · Saltate - $98▫ 有肉自然有海鮮,呢d基本啦,海鮮一定走唔甩「白酒蒜蓉·煮大蜆」。大廚絕對唔姑寒,蜆肉份量對得住價錢,食落新鮮無沙,非常乾淨;加上酒香味適中,唔會太重,同埋忌廉汁岩岩好,入口夠哂creamy,唔錯。📌R i s o t t o -▪ Risotto Alla · Pescatora - $158▫ 另一皇牌「海鮮墨魚汁·意大利飯」亦唔
唉…可唔可以比個空間我停一停,我副偈好似好耐無停過咁,

攰並唔係身體上既攰,而係精神上既攰。坦白講有時幾羨慕用勞力

係「Lo · Spazio」,食完好西第二朝繼續返工…👇

📌M e a t -
Costolette · Di Maiale - $238

絕對夠3人share。而外皮烤得帶少少微脆,口感唔錯;
Costolette · Di Maiale

裡面肉質非常腍身,好容易就切得到;加上表面既醬汁唔會太鹹,
食多左都唔覺太油膩,好食。

📌S e a f o o d -
Vongole · Saltate - $98

📌R i s o t t o -
Risotto Alla · Pescatora

▫ 另一皇牌「海鮮墨魚汁·意大利飯」亦唔惹少,墨魚汁鹹鮮味十足,
飯粒食落好夠咬口;配上大量海鮮,例如青口大蝦蜆肉
Risotto Alla · Pescatora

多種鮮味集合於一身,誠意之作。

📌D e  s s e r t -
T i r a m i s u - $78
T i r a m i s u

▫ 去到邊間只要食意大利菜,我都一定必點甜品Tiramisu」,
一食落層次分明,分別都食到咖啡朱古力味道;
而口感上忌廉份量唔會太多,層次豐富夠哂正宗。

📌Non · Alcoholic -
Mixed Berry · Smoothie - $58
Mixed Berry · Smoothie

▫ 用左雜莓、牛奶、Yoghurt結合而成,成杯打得夠滑,
一入口非常軟綿,雜莓味夠突出,清新怡人。
2021-04-08
2021-04-29 0 views
其實銅鑼灣都有很多食肆,之前去過希慎道一間樓上店食晚餐,質素不錯,看見它們的 lunch set 價錢不算貴,所以今次同朋友來食午餐。首先是什菜沙律,沙律菜非常新鮮,配少許酸甜沙律醬,味道剛剛好,份量充足。主菜 catch of the day,原來是香煎鱸魚配玉米粥,鱸魚外面煎得香脆,魚肉很鮮甜,好好味。第一次食西餐的玉米粥,軟綿綿,外表少少似薯蓉,很特別,不錯。另外chicken stroganoff 是燒雞扒配蘑菇白汁及鮮露荀,雞扒嫩滑,仍保留肉汁,味道也很好。

2021-04-28
Lunch
2021-04-27 0 views
Chicken salad 有少少麻油香,雅支竹 artichoke 味道係鹹酸為主,第一次食都幾有趣係醃製過嘅,即係好似醃青瓜果類嘅蔬菜咁樣。令整體沙律嘅味道提升。雞肉比較乾味道偏淡串燒牛脷 燒牛脷燒得好香,一口咬落去唔會un, 都幾彈牙,似香腸皮嘅硬度。冇平時食牛脷嗰種好核突嘅感覺。味道調得10分好,平時食牛脷都要主要係咖喱牛脷,但今次用燒烤嘅方式,有驚喜。香料都幾多,上面嘅醬似係蜜糖芥茉,成件事好夾。價錢好抵食,雖然只係小菜,但有成兩串!每舊牛脷都係實實在在嘅肉,一d肥嘅多餘部分都無,勁抵。Spinash ravioli 菠菜西式芝士餃重口味,湯汁都好高質好濃味,有海鮮味,配料有洋蔥碎等配料,而其他就講唔出。整體來講好美味無諗過咁高質,舖仔細細,咁犀利嘅呢間Octopus squid ink linguini少少辣,重口味,好正。好重蒜,有d偏油,但墨魚汁好多好正,自己整成日都唔識調味,因為墨汁本身無味仲有d cream嘅質感,超正囉Virgin mojito 好香薄荷味,少少甜,無酒精版本Berry smoothie,飲落勁似milk shake但無雪糕,超健康!完全以為係加咗

令整體沙律嘅味道提升。雞肉比較乾味道偏淡

串燒牛脷

Spinash ravioli 菠菜西式芝士餃

無諗過咁高質,舖仔細細,咁犀利嘅呢間

Octopus squid ink linguini

仲有d cream嘅質感,超正囉

Virgin mojito 好香薄荷味,少少甜,無酒精版本
Berry smoothie,飲落勁似milk shake但無雪糕,超健康!完全以為係加咗雪糕!平時唔飲yogurt 嘅我都好鐘意!

好好坐,燈光有d暗,幾好feel
望到少少廚房入面,睇到廚師煮野嘅認真同細心

Creme burlee性價比平過出面甜品
見到廚師對最後裝飾嗰條薄荷葉好執著,揀咗幾條都唔啱心水,好細心,好有要求,即刻只係裝飾嘅作用,都要求咁高
2021-04-24 0 views
烤雞沙律十分豐富大廚調味得宜 所以食上去都唔會感覺枯燥雞肉亦都保持到鮮嫩度另一款意式小食加入左巴馬臣火腿既炸薯波食落去非常香口 墨汁海鮮意大利飯教人着迷完全係海鮮愛好者嘅必食之選海鮮選材豐富 米飯亦都好有嚼勁加上吸收晒海鮮嘅鮮味精華 非常美味另一款意大利雲吞亦都充滿特色加入左大量蔬菜感覺健康而且雲吞皮薄餡靚 令我回想起喺意大利食嘅味道非常正宗最後甜點亦都令人驚喜萬分香脆嘅外皮包住芝士蛋糕 質感有啲似雪糕絕對係市面少見嘅用心之作

烤雞沙律十分豐富

最後甜點亦都令人驚喜萬分
香脆嘅外皮包住芝士蛋糕 質感有啲似雪糕
絕對係市面少見嘅用心之作

2021-04-22 0 views
人多車多嘅銅鑼灣竟然比我哋揾到一間環境靜靜地食物又唔錯嘅餐廳上嚟嘆下美食、飲杯野、傾吓偈🗣真不錯.🔸炸意大利雲吞($58)第一次食烤嘅意大利雲吞,幾特別,外皮酥脆乾身,配新鮮番茄洋蔥醬食,酸酸甜甜,好開胃。.🔸串烤牛舌($68)👍🏻又厚身又大串,好抵食!牛舌好厚、軟綿綿、啖啖肉。黃芥辣提香、減膩,好食!.🔸海鮮墨魚汁意大利飯($158)有蜆、青口、大蝦、厚帶子,肥美豐富。帶子煎得好靚,外香而中間仲有少少生,好正!墨魚汁幾鮮,意大利飯就比較軟身。.🔸美國漢堡($118)漢堡扒好厚好juicy,配芝士、番茄扒、厚紫洋蔥,食落清爽又香口。炸薯條好脆,薯仔味香。👍🏻.🔸Tiramisu ($78)咖啡酒味好香,mascarpone 好香、質地好滑,好食!.🔸菠蘿薑啤($58)👍🏻口味好清新,菠蘿味香又唔會好甜,好飲。.🔸雜莓沙冰($68)👍🏻好好飲!好多莓菓肉、質地厚身、好滑,有乳酪啲酸甜味,但唔會好甜。推介!
人多車多嘅銅鑼灣
竟然比我哋揾到一間環境靜靜地
食物又唔錯嘅餐廳
上嚟嘆下美食、飲杯野、傾吓偈🗣
真不錯
🔸炸意大利雲吞($58)
🔸串烤牛舌($68)👍🏻
🔸海鮮墨魚汁意大利飯($158)
🔸美國漢堡($118)
🔸Tiramisu ($78)
咖啡酒味好香,mascarpone 好香、質地好滑,好食!
🔸菠蘿薑啤($58)👍🏻
口味好清新,菠蘿味香又唔會好甜,好飲。
🔸雜莓沙冰($68)👍🏻
2021-04-22 0 views
無得去旅行 又想食返意口味就想起銅鑼灣亨利中心Lo SpazioMenta Fresca $58繁忙工作之後 最好就係飲番杯先黎杯清新嘅薄荷葉cocktail refresh一下前菜揀左兩款 燉飯球同雞肉沙律Arancini $58唔好比佢外表呃到 以為係薯波其實係用上燉飯加芝士做成 再用油食落外脆芝士味香 用來餸酒真係幾好Chicken salad $88沙律菜新鮮清甜 雞肉份量充足Parma ham tortellini $108巴馬火腿雲吞雲吞餡料係巴馬火腿 非常有意色風情鹹香十足 Seafood risotto $158墨汁海鮮意大利飯海鮮有青口 大蜆 帶子同蝦重點是黑色嘅墨汁 啖啖都有海鮮味道Molten Cheese Cake $58成餐飯上最搶眼 留下深刻印象就係呢個甜品外面係酥皮整成 內裡竟然係溶化哂嘅芝士非常邪惡 一定要叫
無得去旅行 又想食返意口味

成餐飯上最搶眼 留下深刻印象就係呢個甜品
外面係酥皮整成 內裡竟然係溶化哂嘅芝士
非常邪惡 一定要叫
2021-04-21 0 views
很久沒有去過銅鑼灣,今天在希慎附近找到這間餐廳。Green salad $68蔬菜非常新鮮爽口,蔬菜種類有很多,有黑醋汁點綴食物的味道。脆炸蘑菇$48這個是大蘑菇,酥炸的外層香脆,咬下去蘑菇的菇汁爆出, 味道很好很開胃火腿意大利餃 $108平常吃的意大利餃子,都是很大件的,這個意大利餃子一口一件,袖真的尺寸卻不失嚼勁,餃子入面藏有parma ham和芝士, 味道濃厚,還帶有陣陣黑松露香。蘑菇雞胸意大利麵$118雞胸肉嫩蘑菇香滑,粗身意大利麵每條友掛上白汁。Brownie Sundae$68香滑的香草味雪糕配以龍口朱古力味Brownie, 整餐意大利菜圓滿結束!

很久沒有去過銅鑼灣,今天在希慎附近找到這間餐廳。

Green salad $68
蔬菜非常新鮮爽口,蔬菜種類有很多,有黑醋汁點綴食物的味道。

脆炸蘑菇$48

火腿意大利餃 $108

蘑菇雞胸意大利麵$118
雞胸肉嫩蘑菇香滑,粗身意大利麵每條友掛上白汁。

Brownie Sundae$68

• Brownie Sundae
2021-04-21 113 views
銅鑼灣美食多羅羅,最近老公公司搬office搬咗去銅鑼灣,今日放工相約於附近一起吃個晚飯,揀選了位於恩平道亨利中心的意大利餐廳~Lo Spazio。Soup of the Day 蘑菇湯~忌廉蘑菇湯味道十分香濃,湯質地好滑,一口一口喝着便打開這一餐的序幕。Chicken Salad 烤雞胸沙律~新鮮蔬菜、車厘茄好fresh,雞胸有醃過,味道唔錯,微酸的醬汁令胃口大開。Arrabiata Linguine Polipetti辣八爪魚墨魚汁扁意粉~八爪魚不算辣,咬落有口感,墨魚汁加入大量蒜蓉炒起好香,扁意粉硬度適中唔會太淋。Tortellini Al Prosciutto Di Parma火腿意大利餃~巴馬火腿意大利雲吞,配香草蘑菇忌廉汁,加入大量黑松露醬,使整個菜式味道更加香濃更加豐富。Waffles with Chocolate Ice cream朱古力雪糕窩夫~賣相好吸引,兩球朱古力雪糕味道有分別,其中一個朱古力味較濃,雪糕溶入窩夫,味道一流。Ovaltine Milkshake~加入大量忌廉好大杯,阿華田這朱古力味是香港人地道的特色。Cranberry Sangria(cranbe

Soup of the Day 蘑菇湯~

Chicken Salad 烤雞胸沙律~

Arrabiata Linguine Polipetti
辣八爪魚墨魚汁扁意粉~

火腿意大利餃~

朱古力雪糕窩夫~

Ovaltine Milkshake~
加入大量忌廉好大杯,阿華田這朱古力味是香港人地道的特色。

Cranberry Sangria
(cranberry, pineapple, mint, ginger beer)~
另一款強烈對比的飲品,加入水果粒,有點雜果賓治感覺。

好欣賞這餐廳員工殷勤招待,耐心地介紹菜色。

2021-04-20
Dinner
2021-04-21 0 views
又到平日放假的日子,不用跟人逼真是一件幸福的事。今天相約一個一齊放平日的舊同事吃午餐。今天選了意大利餐廳,在銅鑼灣的鬧市當中。我們每人點了一個set lunch,一個湯,一個沙律。南瓜忌廉湯,南瓜茸有點顆粒,有口感,忌廉濃厚。沙律份量不少,一大碗的,配上的是沙律醋。Catch of the day - 香煎盲鰽,皮煎得十分脆,伴碟有西蘭花,椰菜花,車厘茄,健康新鮮,適合減肥人士。Risotto vongole - 海鮮意大利飯,啖啖蜆肉,配上鮮橙的顏色,蕃茄醬香甜。最後店員送上Latte和Cappuccino,附上咖啡糖,咖啡香滑,令人回味。

今天選了意大利餐廳,在銅鑼灣的鬧市當中。
我們每人點了一個set lunch,一個湯,一個沙律。