2020-01-14 895 views
未搬office之前,#小秘書 好多時都鍾意落 #銅鑼灣 逛吓先返屋企,不過過咗嚟 #九龍 之後就冇呢支歌仔唱喇😚 夾啱呢日要過 #中環 搵朋友攞 #利是封🧧 未夠五點 #小秘書 就嘭嘭聲熄機,趕搭17:00班shuttle bus落中環,當然要比個藉口自己,順路落埋 #銅鑼灣 走一轉啦😁 本來好理想咁,諗住行一陣就約朋友食飯,可惜有人病咗🤧 我唯有食自己啦... 其實一個人食飯都唔係咁大不了啫😅😏難得dinner alone,梗係要對自己好啲❤️ 呢晚行吓行吓嚟到 #恩平道,諗起有一段時間未嚟 Lo Spazio HK 幫襯,就上去探下一班 #老友記。餐廳大部份員工都係 #外藉人士,佢哋個個都 #好Nice 㗎。趁仲係 Happy Hour嘅時段,我用半價叫咗杯 house red wine,味道都幾香幾醇🥂 #主食 我就交由老闆幫我發板🍽 先上枱嘅係一碟 #忌廉汁煮意大利雲吞,係 #師傅 為我安排嘅 #手工菜,Creamy嘅汁醬掛上 bite-size 嘅 #意大利雲吞,味道好配襯😋 之後再嚟嘅係 #BBQ #Ribs,#豬肋骨 上搽滿口味帶甜嘅 #BBQ醬,剛剛熟嘅口感特別好😋 配

先上枱嘅係一碟 #忌廉汁煮意大利雲吞,係 #師傅 為我安排嘅 #手工菜,Creamy嘅汁醬掛上 bite-size 嘅 #意大利雲吞,味道好配襯😋 之後再嚟嘅係 #BBQ #Ribs,#豬肋骨 上搽滿口味帶甜嘅 #BBQ醬,剛剛熟嘅口感特別好😋 配上旁邊嘅 #沙律菜,清清地感覺無咁油膩😋 不過份量實在太多,我最終要包走2/3條返去比 #老豆 做 #宵夜。不得不提嘅仲有老闆請我食嘅 #甜品 #BrownieSundae,大大個 #雲呢拿雪糕球 放喺 #Brownie 嘅上面,#brownie 裡面有啲 #碎果仁,濃濃嘅 #朱古力口味... 感覺好sweet呀❤️
2020-01-13
2019-09-22 4638 views
這晚想吃西餐的朋友帶我來了這家樓上的西餐小店. 說是環境不錯又舒適. 地方不算很大, 但環境整潔企理. 由於自己做的是葡萄酒的工作, 不太愛點餐廳的餐酒. 朋友想喝的情況便點了最為化算的西班牙氣泡酒CAVA, 從氣泡看得出是剛開瓶不久, 氣泡細緻綿密. 這道簡單的沙律只包容了沙律菜, 蕃茄仔及脆麵包粒. 但黑醋汁味道十分好, 吃得來十分開胃. 這個餐前小吃十分特別, 是炸過的意大利飯釀巴馬火腿及Mozzarella芝士. 外脆而內軟的口感有少許像炸薯球, 但味道則豐富上許多, 這個意大利炸飯球是全晚的至愛. 這個奶油雞肉闊條麵是全晚第二愛的一道菜, 闊條麵的口感配上奶油綿密順滑的濃厚醬汁, 雖簡單但做得十分出色. 星期一的Seafood night有價錢優惠的海鮮可選. 點了份量稍多的C. 裡頭有兩件大帶子, 三文魚, 青口, 八爪魚. 大帶子既入味又彈牙, 鮮味十足. 三文魚煮得肉質細嫩, 八爪魚則十分彈牙. 青口主要是朋友想吃, 朋友差不多吃掉8成的份量!埋單的價格不貴, 每人只是$400, 值得一讚的是店員的服務水平不錯. 全晚只看到一位外籍店員處理樓面工作, 但詢問問題及下單時
地方不算很大, 但環境整潔企理.
Cava
由於自己做的是葡萄酒的工作, 不太愛點餐廳的餐酒.
Green Salad
Arancini
Fettuccine di Pollo
Seafood - C
青口主要是朋友想吃, 朋友差不多吃掉8成的份量!
全晚只看到一位外籍店員處理樓面工作, 但詢問問題及下單時招呼都爽手而保持笑容.
2019-09-02
Cava
Green Salad
Arancini
Fettuccine di Pollo
Seafood - C
2019-09-04 3245 views
今晚係Girl's talk,特登相約係呢間情調唔錯,又無限你幾點交枱嘅西餐廳飯局,可以慢慢食,慢慢傾!食西餐,沙律大多數都係我嘅餐單入面出現,始終多食點綠色對身體有益又可以清新一下味蕾!    呢客Grilled Caesar ($108)今晚比我遇上佢!  材料都係傳統凱撒沙律,爽口沙律菜,香脆煙肉片及多士粒,再灑上大量芝士碎,呢D當然唔少得,而呢客嘅亮點係放係中間嘅一條鯷魚,味道帶咸,整碎佢再混入沙律菜一齊食就岩口味啦!好耐無食過意大利雲吞,而呢客Truffle Porcini Mezzelune ($138),係由鮮蕃茄粒煮成醬汁,再配上蒜片及菇片而成。酸酸地味道可中和飽肚感!每隻都整齊飽滿,入口有黑松露嘅獨有香味,而調味好餡料加上軟滑外皮,兩啖一隻,夠晒滿足!6點至八點半仲係Happy Hour,各款紅白酒,啤酒等有半價優惠! 除左酒類,當然亦有照顧唔飲酒人士,有Mocktail 及咖啡!  呢杯係Tearific ($65),係由蘋果汁,茶,檸檬汁加玫瑰糖漿調製而成,飲落甜美之餘又有茶味,好飲喎!友人進行減肥計劃,鷄肉係佢主食,咁就叫客Roasted Chicken ($1

友人進行減肥計劃,鷄肉係佢主食,咁就叫客Roasted Chicken ($178)比佢啦,仲有埋西蘭花,椰菜花及車厘茄做配菜!

原隻春鷄燒金黃色,外觀有好高分呀

皮香又唔帶脂肪,肉質幾嫩滑,友人表示食得相當放心!

甜品時間出場,呢客Brownie Sundae ($68),份量足夠二人開心分享,一大球雲呢拿雪糕淋上朱古力漿,邪惡指數升高,底部係微暧Brownie。

兩隻夾埋一齊食,一冰一暖,香滑嘅雪糕遇上濃香朱古力味蛋糕,難分高下,又唔會甜上加甜而變得好膩,連友人都忍唔住食唔停口!

食下飲下笑下,今晚Girl's Talk取得圓滿成功!
2019-08-28 2668 views
今天在銅鑼灣工作,想起很久沒有到過亨利中心吃飯,立即相約朋友一同前往,朋友爽快地放工後立即前來與我會合,星期二至六18:00至到20:30 happy hour指定酒精飲品半價,星期一是海鮮之夜,星期日是牛扒之夜以上項目當天18:00-22:00半價,另外還有每日精選以供選擇,是夜以一杯紅酒作開始Chicken Tender本以為雞胸肉會比較乾身一點,但這個扭轉我的想法,一點都不乾,外脆內軟保留到肉汁Ox-tongue 人生中吃到最美味的牛舌,厚厚的一件,煮得軟綿綿輕輕一切就切開,沒有半點油膩感,非常新鮮的青紅椒,清新可口Strip Loin厚切肉汁濃厚的牛肉味,牛控朋友喜歡至極,伴碟我幼切薯條深深吸引我,好久沒吃過熱騰騰脆脆薯條了Linguine Vongole看似一道平常的扁意粉,但其實非常考功夫,扁意粉比較吸水煮得太久會稀爛,煮得太短時間會不熟和乾身,這裏調控得恰到好處,意粉既有彈性不會太乾,值得一讚蜆肉沒有一粒沙,海水味濃多次前來,沒有任何一次令我失望,環境幽雅座位與座位之間不會擠迫,收費不昂貴,在銅鑼灣區實在是超值之選。

Chicken Tender

Ox-tongue

Strip Loin

Linguine Vongole

2019-08-27
  • Everything
2019-08-21 2843 views
今日收工約左老婆逛銅鑼灣, 我地係希慎廣場join左之後, 就直接去鄰近嘅亨利中心Lo Spazio先開餐醫飽個肚。😁Lo Spazio位於亨利中心7樓, 店內裝修以木, 黑色為主, 開放式廚房, 外望銅鑼灣市景, 整體感覺好舒適。😙由我地6點半已經到餐廳, 所以客人仲未多, 大概7點開始就多人。我地點左2款頭盤, 2客主菜share食, 加埋甜品, 應該好夠食。Arancini 58呢款Arancini有別於一般芝士球或薯仔球, 餡料係用意大利飯同芝士, 外層炸至香脆, 意大利飯味道香濃, 配搭唔錯。👍Grilled Slow-cooked Ox-Tongue $68呢款牛舌非常有驚喜, 用左12小時慢煮完再焗, 最後把外層烤香, 口感非常軟腍, 而且Juicy, $68兩串好抵食。😍Ravioli Di Spinaci E Ricotta $118用芝士菠菜制成嘅意大利雲吞芝士味濃, 配上菠菜同小番茄食, 好味之餘唔會覺得膩。😁Catch of the day $188店員推薦嘅呢款三文魚份量好多, 外層煎香, 魚肉熟度剛剛好, 加上雜菜, 感覺好健康。😙Brownie Sunda

Arancini 58

Catch of the day $188

Brownie Sundae $68
甜品我地點左Brownie, 朱古力Brownie鬆軟, 而且上枱時仍然溫熱, 配雪糕食, 非常美味。😋

食完甜品再嘆埋杯Mocktail, 呢餐非常滿足。😁

Menta Fresca $65

Cutecumber $65

餐牌

2019-08-21
2020-02-04 0 views
由於我和妹妹很久沒有去找西餐吃,就去試一試這間餐廳。Grill Caesar 烤凱撒沙律份量有很多,如果一個人吃的話;我相信已很飽了。沙律內有生菜、芝士、麵包粒和煙肉粒;生菜很爽脆而且很清甜。Spaghetti Bolognese 肉醬意粉賣相很吸引,肉粒都很飽滿而有嚼勁,而且肉質與柔軟;意粉有很多醬汁,醬汁有很強茄汁的味道;但油份不算多,所以吃下去不太油膩。意粉的靭度剛好。Iberico Presa香烤伊比利亞豬肩肉一份豬肩肉有兩件,而且有差不多一本字典一樣那麼厚。豬肩肉外層很香很脆;但肉質柔軟。食的時候有一陣陣的炭燒味和肉味。而且內裡多汁。上菜的時候有點燙,聞的時候有好香的豬肉的香氣。薯條不太咸,每一啖充滿薯仔的味道,薯條外層金黃色。Menta Fresac Tearific玫瑰花味濃但但有檸檬味的微酸的味道。感覺很清新。服務態度侍應好好,一坐低就會自動放低兩杯水 同餐碟...然後吃完沙律,又食主動幫我們換餐具
由於我和妹妹很久沒有去找西餐吃,就去試一試這間餐廳。

Grill Caesar 烤凱撒沙律
Spaghetti Bolognese 肉醬意粉

Iberico Presa香烤伊比利亞豬肩肉

Menta Fresac

Tearific
玫瑰花味濃但但有檸檬味的微酸的味道。感覺很清新。

服務態度

2020-01-15
2020-01-22 41 views
朋友介紹呢間西班牙菜,所以黎到,真係唔錯的,食物味道和性價比都幾高。脆炸鬼佬雲吞,一碟有五件,係將意大利雲吞拎咗去炸,原來感覺都唔錯,有少少似港式嘅咋餃子而且夠晒熱。旁邊配上小小辣辣地嘅醬汁感覺都幾惹味。同埋呢道菜都幾適合第一樣食,非常之開胃。墨汁海鮮意大利飯,飯嘅份量都幾多而且煮嘅程度啱啱好,唔會太軟身或者乾身,仲吸收到墨魚汁本身嘅味道。所以成碟野都幾香海鮮味,加上面頭鮮蝦青口以及蠔令到整體海鮮嘅味道更加明顯。烤雞方面,我哋就覺得烤嘅時間啱啱好,雞皮十分香脆而且有小小香草味,鹹鹹地。而入面嘅雞肉就非常之嫩滑多汁,雖然佢好似細細隻咁不過雞肉都幾多,配合埋旁邊大量嘅蔬菜最適合想減肥而又唔想食太多嘅你。而係嗰度就一定要叫酒類飲品飲因為買一送一有半價。叫埋一班朋友收工嚟係一個唔錯嘅選擇。

2020-01-14
2020-01-13 65 views
又到食晏了,今天和同事們去了一間樓上餐廳,嚟間餐廳來過一次,感覺食物水準不錯,服務態度又好,所以值得一來再來。餐湯是南瓜忌廉湯,份量頗大。南瓜味濃厚,綿滑。整碗飲晒都不會覺得膩喉。Chicken Florentine燒雞去了骨方便食用。燒烤得雞肉肉汁仍然保留著,不乾身。菠菜茸做了醬汁,配搭得好有新鮮感。薯蓉綿綿細滑,好味。一件小小的朱古力蛋糕,甜度適中,最重要是不多不少,份量剛好。咖啡不錯啊!味道濃厚,回甘餘韻持久。

Chicken Florentine

咖啡不錯啊!味道濃厚,回甘餘韻持久。

2020-01-13
$150 (Lunch)
2020-01-12 63 views
今晚相約友人到銅鑼灣吃飯,於是選擇了口碑不俗的樓上西餐廳Lo Spazio一聚。餐廳燈光柔和,裝修走興工業風,環境舒適浪漫。食物和飲品的選擇有很多。 海陸意大利飯的豬肉富焦香,蝦肉鮮甜,意大利飯軟硬適。燒春雞香草味濃,雞肉烤得外脆內嫩,還配上新鮮爽甜的的蔬菜,有西蘭花椰菜花和車厘茄。伏特加忌廉長通粉,長通粉被帶酒香的醬汁包裹,入口充滿奶香,滲出淡淡的香草味,配搭很有特色。華夫餅配雪糕,華夫餅香甜,朱古力雪糕濃郁,一冷一熱的配搭很醒神。餐廳播放着音樂音樂,氣氛很好,我們的還了兩杯紅酒,享受悠閒的時光。

餐廳燈光柔和,裝修走興工業風,環境舒適浪漫。
食物和飲品的選擇有很多。

海陸意大利飯的豬肉富焦香,蝦肉鮮甜,意大利飯軟硬適。

2020-01-08 62 views
今晚約左個好耐無見的朋友去銅鑼灣食飯。想起朋友介紹這間上樓的意大利餐廳,店舖不算大,但非常舒適。今晚朋友想飲少少紅酒,另外再点了幾個簡單的菜式。首先頭盆是鮮蝦配 cranberry 醬,這個汁味道很好,酸酸地很開胃,而且蝦很新鮮。另外串燒牛舌也很出色,內裡軟硬適中再配上芥辣醬,味道很夾。再來主食意大利雲吞及肉醬意粉,味道也很好。最後當然係不可少的甜品 Brownie 蛋糕,朱古力味香濃加上雲呢拿雪糕,非常好的配搭。

2020-01-07
Dinner
近銅鑼灣利園嘅「亨利中心」, 哪裏有不少心水餐廳非常高質素。 今晚和老公喺樓下睇完鐘錶, 揀咗一間食意大利,美式嘅餐廳。這杯 white house wine ,偏dry, 有餘韻,唔错。Spaghetti Belognese 普通一客肉醬意粉, 但味道,賣相都令人刮目相看。 意粉表面灑上芝士和香草, 增添其香氣。 肉醬味道層次豐富, 唔會只吃到茄醬嘅味道, 意粉軟硬度更係非常理想, 有彈性, 和醬汁混為一體, 我倆都讚不絕口。Seafood combo逢星期一這款海鮮什錦拼盤做半價優惠。分量也很大, 熱辣辣放滿各種海鮮, 有青口,帶子 ,薯仔, 八爪魚, 粟米,香腸~~ 每款都鮮甜彈牙。 尤其係帶子,八爪魚, 青口, 每款煮得啱啱好熟,肉質夠嫩, 配襯著特製嘅香草醬汁, 非常滋味。 主角係煎過三文魚扒, 三文魚肉很甜, 又唔乾,美味!Teramisu吃得拼盤,已經覺8分飽, 再來一客甜品才算完美。午餐也非常抵食

Spaghetti Belognese

Seafood combo
逢星期一這款海鮮什錦拼盤做半價優惠。
。 主角係煎過三文魚扒, 三文魚肉很甜, 又唔乾,美味!

Teramisu
吃得拼盤,已經覺8分飽, 再來一客甜品才算完美。

午餐也非常抵食

2019-12-25 75 views
跟好友逛街逛得累透,決定找樓上餐廳開餐。這裡十分舒適,食物以西餐為主。我們點了個小吃,挺開胃。由於大家都很餓,所以點了最平凡也最能做得好的肉醬意粉,肉醬的汁充滿蕃茄味,肉碎也入味,混合在意大利粉內,啖啖都感受到鮮茄碎肉的滋味。另外點了一個芝士長通粉,芝士完全溶化,且加上了香草,我最喜歡這樣的味道,既甜又濃郁再有香草配合,完全是通粉的最高境界。吃飽以後,我們還想留在餐廳聊天,因為侍應們有禮貌,服務好,而且也不算太多人,所以非常寧靜,於是我們便點了兩杯紅酒,覺得十分划算。下次經過行街時一定會再來。
跟好友逛街逛得累透,決定找樓上餐廳開餐。

這裡十分舒適,食物以西餐為主。
我們點了個小吃,挺開胃。

2019-12-25 64 views
恩平道的亨利中心是高級食肆的集中地,今天朋友推介的意大利餐廳 Lo Spazio,價格尚算相宜。紅酒迷打卡點Spaghetti Bolognese 肉醬意大利麵 ($138)最簡約的菜式,很多時亦是最考廚師功夫;意粉味道調配得宜,麵條剛好熟到中心點。肉醬及蕃茄味道配合得宜,油份也不會太多,配合芝士香味,在空肚狀態下更覺可口,瞬間被清理。Monday Seafood Night - option D ($398)選了最豐富的海鮮拼盤,有龍蝦尾,大帶子,虎蝦,青口,大蜆和八爪魚,十分豐富,包保滿足。龍蝦尾啖啖肉,以牛油及香草烤焗,肉質爽脆彈牙。烤焗火喉得宜,保留龍蝦肉的鮮味。虎蝦處理得很好,肉質尚算彈牙,蝦味不算太濃,配白酒卻又恰到好處。最喜愛帶子,盡顯廚師功架;新鮮帶子外脆內軟,十分爽口鮮甜,令人欲罷不能。其他海鮮如青口和大蜆,尤以大蜆最為鮮甜,份量亦多。青口用料也尚算優質。Airen ($80)吃意大利海鮮當然要配白酒,餐廳推介這支西班牙的Airen帶點果香,買一送一優惠$80有兩杯,喜出望外。Creme Brûlée ($48)最後以經典甜品法式焦糖燉蛋作結;脆口的焦糖覆蓋著軟滑的燉

紅酒迷打卡點

Airen ($80)

Creme Brûlée ($48)
最後以經典甜品法式焦糖燉蛋作結;脆口的焦糖覆蓋著軟滑的燉蛋,任何時候都是最得我心的甜品