Life?

Life? (Moved)

New Location
Life? (Moved)
3K
Pigpigz
像家一樣舒服的樓上café
Pigpigz
2021-07-30
1K views
Follow
一年後的再次回訪,我比初次到訪時聰明咗,因為我沒有撳人鐘仔,我係先DM店家取密碼後上去的✌🏻 店內環境一樣涼爽舒適,平日人不多,我有機會坐大木枱,對住大窗望太陽和後花園。今次上嚟,發現多咗隻天竺鼠,好活潑可愛💛。而餐牌上,我感覺食物款式多咗,而所有嘢食飲品依然都係店主自家製作的👍🏻¢нσ¢σ + нαρριηєѕѕ (нк$52).這是在鮮牛奶裡加入秘製的熱朱古力.店主話秘製的熱朱古力是特別調製的配方,加咗冰後朱古力味道都不會變淡.朱古力味道是剛剛好,.杯嘢飲我慢嘆咗2小時,朱古力味一樣咁濃郁,正👍🏻ѕσυƒƒℓє ¢нєєѕє ωιтн нσυѕє єѕρяєѕѕσ (нк$77).這是芝士蛋糕配特濃咖啡.這款芝士蛋糕有啲似日式烤焗嗰種,口感就似疏乎厘一樣空氣般的輕滑綿綿的口感.蛋糕除了有芝士味,也有蛋香味.加一些特濃咖啡在蛋糕上,咖啡的酸苦味和蛋糕都幾夾喎!.另外有一杯特濃咖啡可以一同享用Read More
+ 6
Choco+Happiness
Choco+Happiness
Soufflé  Cheese  with  House  Espresso
Kwanfoodies
【生命咖啡館 思源再溯本】
Kwanfoodies
2021-07-26
Follow
Wheeee (。・ω・。)ノ٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́) 【生命咖啡館 思源再溯本】我有預感呢篇review會打到好長好長,因為真係有好多感想。想直接睇食評可以skip咗呢度😂 不過最好唔好啦😛其實我去過嘅cafe話多唔多,話少又唔算少,但冇邊一間真係令我留下好深刻嘅印象,至少冇話邊間令我想去完一次又一次。尤其是係我呢個咁鍾意試新嘢嘅人😗 但係呢間一試即刻成為咗我嘅至愛,有仲相逢恨晚嘅感覺lmao 仲同朋友約定咗每個禮拜要去一次😂 做嘢又好,傾計又好~ 唔知點解life好似有種魔力令我哋真係思考吓人生咁,特別係佢俾咗個口罩套我哋,上面寫住「你生活定生存吖」。我同朋友嗰日就坐咗五個鐘,不停咁傾關於生活嘅事。依家好少可會有cafe可以俾你坐咁耐,唔趕你走,我覺得呢度係香港好罕有可以俾香港人放鬆做自己同喘息嘅空間,所以我真係好鍾意呢度嘅vibe💛 同埋呢度基本上每一首歌都係我自己聽開🤣 真係超正!嗰日喺story話每件小事都可以感受到店主認真嘅態度同埋對自己嘅要求,係因為我哋一入去就見到佢哋好認真咁整緊咖啡☕️ 再去到我哋坐低咗之後,啲嘢食送嚟嘅時候,講咗三次叫我哋攪勻杯嘢先好飲,同埋會建議我哋食咗比較淡味嘅Yuzu Honey Chiffon Cake先至食濃味啲嘅Triple Hojicha Roll Cake🥺 嗰吓真係覺得店主對所有事都有一定嘅要求,係真心希望客人可以欣賞同品嘗到每樣食物,絕對唔係求求其其俾咗你就算。今時今日,除咗呢啲小店,仲有邊度可以揾到咁嘅態度?帶過去/介紹過嘅朋友都同我講叫我唔好打review,想收埋自己嘆🤣 但係最近見佢哋生意好似好靜咁 嗚嗚嗚😢… 係咪大家都想收收埋埋自私食搞到冇人知🥲 真心覺得 @lifeisaquestionmark 值得更多人認識同欣賞,希望大家去支持吓啦💛⚠️有興趣去食嘅可以dm佢哋攞咗樓下gate code 先~我是Menu~//有$90 free flow選擇,啱哂想試好多杯嘅你//¿ green tea yuzu soda $51呢杯green tea yuzu soda實在太太太好味,簡直係超乎咗我想像嘅味道🥺 一般cafe/餐廳都係用普通綠茶加啲柚子蜜同soda water就叫green tea yuzu soda,而我哋都飲慣咗呢啲所謂嘅green tea yuzu soda…… 所以一飲life呢杯就俾佢驚艷到🤯 首先店主同我哋講咗3次要攪勻先好飲,係3次,重要嘅嘢真係要講3次😂 杯嘢最底係柚子蜜,然後係店主用茶筅刷嘅綠茶🍵(之前喺日本學過一次刷茶,我覺得都幾攰🤪 因為係用手腕嘅力量同埋茶筅唔可以掂住茶碗嘅底部,而係要喺熱水上方來回刷,絕對係心機之作啊啊啊)最後再倒啲soda water喺頂。攪勻杯嘢嘅時候已經知道勁真材實料🤣 睇落勁深色勁濃,飲落柚子味同綠茶味好夾,我相信柚子蜜中和咗綠茶嘅苦澀,所以甜甜哋唔會苦,間唔中會食到啲柚子皮,有嘢咬吓加埋有氣真係好爽🤤 超啱夏天飲!¿ dirty $48最近好似好多人飲dirty咁,所以就嗌嚟試吓有咩咁特別🤪 一上枱就好明顯見到分咗Espresso同凍牛奶兩層,睇落好靚✨第一啖會飲到咖啡嘅味道先,雖然以前成日都飲咖啡,但係對咖啡冇好深入嘅研究🙈 淨係知呢隻係我鍾意嘅咖啡味道😛 唔會酸,同埋都幾smooth ☕️ 再飲多幾啖就飲到哂咖啡同牛奶,感受到個温差同層次分別,我覺得個牛奶都好香滑,兩者一齊飲嘅時候,牛奶會平衡返咖啡嘅味道,口感都幾得意🤓Yuzu Honey Chiffon Cake $58呢個係當日嘅Today Special,唔係講笑真係淨係睇樣都已經夠曬滿足🤤 戚風蛋糕上面有佢哋自己打嘅cream,同埋一枝沾滿蜜糖嘅honey stick🍯 我哋嘅口水同啲蜜糖一樣喺咁流落嚟🤣 就咁試吓個Chiffon cake,食到淡淡嘅蜜糖味,仲會食到一粒粒柚子皮,啲cream好香,我哋一路食不禁一路諗到底係用邊隻牌子嘅cream打出嚟😂 蜜糖都好好味,係我食過最香嘅蜜糖!口感方面做到哂應有嘅空氣感同濕潤,全部嘢都好香好夾好好食!Triple Hojicha Roll Cake $60一開始覺得Triple Hojicha應該只係三倍濃嘅Hojicha咁解😂 但原來係roll cake、cream同panna cotta加埋三樣有hojicha嘅嘢,所以係Triple🥸 Roll cake嘅質地好明顯比Chiffon cake實身🤓 個焙茶奶凍口感幾得意,好似jelly咁😙 我個人係Hojicha愛好者,呢個roll cake真係啱哂我心水,每一啖都有勁香濃嘅焙茶味,配埋大量嘅cream,真係好幸福😭 精選推介💛1. Green tea yuzu soda2. Hojicha Latte3. Green Tea Latte4. Flat White5. Dirty6. Shakerato~評分~ (5分滿分)環境:🦦🦦🦦🦦🦦食物:🍯🍯🍯🍯🍯服務:🐻🐻🐻🐻🐻總分:💛💛💛💛💛地址:Life? (中環)中環伊利近街2-4號1樓Read More
+ 5
eatcation_girlss
Level 2
2021-07-24
Follow
做完Yoga想搵間咖啡小店坐下~發現咗呢間係𝙿𝙼𝚀附近唐樓嘅Cafe,去到樓下要㩒鐘先上到去喔!(我去之前whatsapp搵佢拎定左密碼)入到去見到唔少人喺度chill下或者帶曬💻做緊野,原來呢到係一間可以任你坐一日嘅cafe,野飲仲有freeflow添(好似大約$𝟿𝟶左右就可以𝚎𝚗𝚓𝚘𝚢♪)Rose Salt Earl Grey Chiffon Cake $56戚風蛋糕鬆軟而且口感好特別🥰會咬到粗鹽粒,又🈶️甜味,又🈶️咸味🥰,甜中帶咸好有層次~Triple Hojicha Roll Cake $60茶味香濃,eatcation_girlss幾鍾意佢嘅味道,最鐘意喺入面嘅cream,奶味好香但唔會膩👍🏻不過佢唔係想像中鬆軟海綿蛋糕嘅質地,喺質感比較實在嘅蛋糕🤔Hojicha Latte $78茶味都係好濃~好突出~雖然會食到少少茶葉渣,但整體茶嘅味道喺令人舒服嘅~🍵最重要係呢間喺良心黃店💛,入到去會有種家嘅感覺,座位唔算多但佢冇時間限制,整體飲品同甜品味道都ok架😗😗😗可以約朋友去坐下飲杯野食件cake,或者自己去做下嘢都唔錯!打卡指數 📸📸📸📸⬜️好味指數 😋😋😋⚪️⚪️性價比 🧮🧮🧮⬜️⬜️Read More
arielngan
:: life is a ? ;你生活定生存吖?::
arielngan
2021-07-09
Follow
呢間cafe都真係幾隱蔽,皆因佢唔單止位於半山區,仲要係樓上嘅,無老闆喺fb貼心嘅指示都未必搵到呀。一上到去雖然空間細細,但已經feel到nice到爆嘅老闆用心嘅佈置,家具同用色都營造咗relaxing嘅氣氛,就好似去咗一個好朋友嘅屋企咁,又warm又cozy。(超鐘意牆上面個cuckoo鐘同埋啲植物(;´༎ຶД༎ຶ`);; matcha latte $42 (oat milk +$5)係我飲過最好飲嘅matcha latte。抹茶同牛奶係分開上嘅,飲嗰時先倒埋一齊;老闆同我地講佢用咗靜岡抹茶粉,茶味非常濃厚,覺得配燕麥奶都好夾(´∀`*)。;; charcoal orange bread $28一個好特別嘅配搭,味道又出乎意料地夾。厚切嘅麪包外脆內軟,口感濕潤,外面仲有啲燕麥粒粒,配上半溶嘅牛油層次豐富,推薦!/ 去之前記住ig dm book位+問老闆拎樓下嘅密碼,唔好要佢行上行落咁辛苦啦☺️☺️✨/ 小店座位唔多,想坐大檯要早啲~/ $88 drinks FREE FLOW!!! (細細聲)🥳💛/ 聽聞佢生意近排唔太好,大家去支持下ᕦ(ò_óˇ)ᕤ!!!Read More
matcha latte
charcoal orange bread
Uenlong
可愛狗店主🐶 • 治癒時光
Uenlong
2021-07-06
Follow
有日難得wfh,樓上居然鑽牆😮‍💨 晏少少要去中環,所以中午就決定要去cafe打等下,就有機會試下 𝙻𝚒𝚏𝚎? 喇~一入門口就見到熱情既狗狗🐶 哈哈,女店主好sensitive,應該由我既body language估到我有d驚狗(克服緊架喇🤭)就叫番Martin🐶 行開少少~ 不過之後我發現Martin係隻又親民又為食既狗狗😛 最緊要係唔會呔,所以成為左世界上我第三隻唔驚既狗狗🐶💕講下食左咩啦💁🏽‍♀️無視latte既泡泡😛 因為我影相影太耐~➿ 𝑩𝒍𝒂𝒄𝒌 𝑻𝒆𝒂 𝑪𝒉𝒊𝒇𝒇𝒐𝒏 𝑪𝒂𝒌𝒆蛋糕體偏濕潤👍🏽 茶味恰到好處~ 最驚喜係d cream,有奶香味之餘而light light der~~➿ 𝑯𝒐𝒋𝒊𝒄𝒉𝒂 𝑳𝒂𝒕𝒕𝒆焙茶味道甘香濃郁呢😋雖然呢度地方唔大,但鍾意呢度既playlist🎶 仲有Martin行黎行去既tart tart聲⋯⋯ 行到攰會趴喺自己地頭而咁岩我個位就喺隔離,講講下掛住佢添🥺💕Read More
dimyeung.eat
💛可以hea一日嘅黃店
dimyeung.eat
2021-06-02
Follow
⭐️良心樓上cafe⭐️⭐️中環黃店⭐️Life?地址: 中環伊利近街2-4號1樓🍖Rose Salt Earl Grey Chiffon Cake $56 (7.5/10)戚風個蛋糕體好濕潤🥰但咬咬下會咬到粗鹽粒,我係咁比佢鹹親😂😂🍖Green tea soda $47 (7.5/10)超得意嘅一杯野飲😂估唔到綠茶可以溝埋落soda度,綠茶嘅苦澀同氣泡嘅衝擊有dd麻痹左我條脷👻依度係一間可以任你坐一日嘅cafe,野飲仲有freeflow添,都只係$88!環境好靜好啱做野架,cafe入面仲有一隻天竺鼠😂😂勁可愛,不過有dd臭🤣🤣回頭指數: 🍧🍧🍧🍧 (滿分:🍧🍧🍧🍧🍧)好坐指數: 🧎🏻‍♀🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️️(滿分:🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️)Read More
foooodrabbit
家的感覺樓上cafe
foooodrabbit
2021-05-10
Follow
帶比你家的感覺嘅樓上cafe!cafe 位置比較隱蔽,雖然座位唔多但係佢冇時間限制,可以約朋友佢坐下飲杯野食件cake,或者自己去做下嘢都唔錯!店主非常熱心,好詳細咁介紹menu,黎到最特別係可以$90 freeflow 飲品😳不過今次只係去食個tea 就咁要一杯飲品都夠曬👌🏻/Lousy cake/黎個係佢地一款signature 嘅朱古力芝士蛋糕,用左70% 朱古力黎整,入面仲加左同rum👍🏻食落唔會太甜膩,唯一係覺得細件左少少😅/Oolong cake roll/茶味好香,雖然會食到茶葉渣,但係我幾鍾意佢個味道,不過佢唔係我想像中嘅質地,係比較實身嘅蛋糕🤔入面加左奶凍同埋柚子平幾好食👍🏻/Flat white/係我鍾意嘅nutty味道,配埋蛋糕啱曬💯/Hojicha latte/飲品一黎到比佢嘅匙羹吸引住😂真係好得意!Hojicha 味道濃郁,好飲🥰大家除左黎食野之餘,記得要探下天竺鼠小朋友,真係好得意😂Read More
+ 2
hkswagfoodie
💛可以慢慢坐嘅樓上cafe💛
hkswagfoodie
2021-04-15
Follow
琴日本身同朋友諗住去某間cafe 但佢突然停電🙈咁朋友就搵到呢間cafe 我哋改咗嚟呢到😚😚.本身我冇預先上網睇間cafe嘅嘢 完全唔知係點😂去到發現間cafe都幾隱蔽 係一幢唐樓上面😳第一次嚟唔知點入去 見話要密碼先可以上去嘅 之後我哋係樓下㩒鐘後 等餐廳員工落嚟開門後尾上ig見到餐廳個account先知原來可以dm問定密碼 咁就唔洗咁麻煩🤣.我哋4點嚟到 見到2間房都有好多人 得番好少位 之後就被安排坐近牆嘅一小corner個人就覺得個到有啲窄 有啲坐得唔係幾舒服🤭(👇🏼張相影嘅個個位就係本身我哋坐嘅位)好彩坐咗一陣 sofa個邊有人走咗 我哋就搬咗位坐過去 即刻舒服好多😚.呢間cafe冇限客人食用時間嘅只係限咗每人至少要叫1杯嘢飲+1樣嘢食我同朋友總共就叫咗4樣嘢 (💰$211)✨Cold Oat Milk Latte✨Hot Oat Milk Latte✨Black Tea Burnt Cheesecake ✨Rose Salt Earl Grey Chiffon Cake整體嘢飲同嘢食味道都ok嘅😗😗😗覺得嚟呢到可以慢慢番低傾下計/做下嘢都唔錯嘅😆Read More
Trueaterr
思考人生的意義的好地方💛
Trueaterr
2021-04-12
Follow
放假又要去relax下💛搵佐間真係幾隱世既cafe 因為門口都幾難搵😂一入門口覺得客人好似係屋企嘅感覺💛有啲位置係矮櫈加張茶几仔咁 可以傾計又可以睇書做下野 仲有隻好可愛嘅天竺鼠☺️我同男朋友被安排坐係一個房嘅corner茶几位 好cozy可以冥想下💛Shakerato 飲過咁多咖啡 呢杯算係數一數二最難忘嘅咖啡!!一飲係濃濃既凍Expresso 隨之黎係有陣甜味 再有咖啡既回甘味☕️好有層次同好特別!!推介⭐️⭐️⭐️Choco + Happiness一杯牛奶加一杯特濃朱古力分開上 然後自己將佢地攪拌🍫個人唔係太鍾意飲到底既時候好多朱古力碎好似有層沙咁🙈不過真係好濃朱古力味係有happiness既🤣Today Special: 朱古力cheesecake店員介紹過 呢個係70%可可豆再加30%咖啡酒做(希望無記錯🙈🙈)呢個都超好味!!勁rich朱古力味但又無brownies咁硬🙌🏻但食到最後cheesecake味同texture就岀黎!!食完幸福感激增🥰🥰Today Special: 泰茶芒果麻糬卷食完個好濃味既朱古力 食返個Fresh Fresh地既芒果Roll🥭🥭2個都有唔同既特色☺️☺️好滿足既下午茶💛💛Btw記得IG msg鋪頭拎gate code⭐️為食指數: 4.2/5性價比指數: 4.2/5推介指數:4.2/5Read More
BigTeaRice大茶飯
隱世cafe反思生活的意義 | Life?
BigTeaRice大茶飯
2021-04-03
Follow
偶然係openrice搵到嘅cafe,可能會成為我最愛嘅cafe之一。中環區cafe林立,好似便利店咁總有一間係你左近,要揀間啱自己嘅都唔係咁容易。小弟揀cafe比較特別,通常唔會揀啲包埋主食類嘅cafe。最啱我嘅通常係只賣咖啡加少少甜品類嘅cafe,可能一來我同女朋友都係食左正餐先去嘆啡,二來係覺得淨係專注係咖啡同甜品度會比較specialize啲。 係openrice林林cafe中搵到呢間隱世cafe,位於PMQ附近伊利近街嘅唐樓1樓,黎得呢度嘅都一定係慕名而來,唔搵定根本唔知呢個位有間cafe。首先要係唐樓大閘㩒鐘耐性地等店主落黎開門,可能店主有野忙緊未必可以即時落黎,所以黎過一次店主就會主動俾大閘pw顧客。 樓梯會貼住life?嘅poster,寫住what does life mean to you,目的係想我地係嘆啡嘅同時都可以反思下我地對生活嘅定義。大門有個問號嘅logo入到黎見到舖頭嘅裝飾,就會知道要多多懲罰啦💛。不過舖頭座位有限,希望唔好下次黎到冇位啦。 店主會好友善地介紹餐牌嘅內容,cafe無限時任坐,最低消費為一杯飲品+一件cake。咖啡黎講基本上講得出嘅都有,估唔到$90就可以free flow任飲,嘆足全日。甜品方面都有好多自家製甜品,例如bagel、cheesecake、 chiffon、roll都有。==============================Ice Latte $43Latte店主將expresso同奶分開兩層,等我地自己撈埋。我幾享受撈嘅一刻。Rum Chocolate cheesecake (today special) $58除左咖啡,甜品一樣出色!呢隻today special俾到我驚喜。估唔到冧酒除左配提子外配朱古力一樣好食,冧酒味濃郁之餘仲有淡淡黑朱古力味,正! Rose Salt Earl Grey Chiffon Cake $56戚風蛋糕一樣好食,伯爵茶味香濃,有少少cream係面裝飾,唔甜之餘仲有少少喜馬拉雅鹽點綴,甜甜地中帶少少咸味,唔會漏!Life?📍中環伊利近街2-4號1樓Read More
+ 6
良心cafe 💛
DaDa.C
2021-01-24
Follow
呢一間係良心cafe 喺中環樓上店位置唔大但坐得好舒服好chill 由兩位熱心年青人經營cake都係店主每日新鮮整成所以供應量唔太多嗰日所試嘅chiffon cake 真係好岀色Rose Salt Earl Grey Chiffon Cake $56一啲都唔甜 好有Earl Grey味質感好鬆軟 上面cream都好好味好match件cake 飲品大部份相同同價 除咗註明價錢而最特別係$90已可以無限添飲以呢個價喺cafe free flow 好抵👍🏻當日飲嘅係Hojichq Latte Yuzu Soda味道不錯Read More
ahhbe
咖啡都有得仼飲?😨有齊甜品同啡嘅良心咖啡店~
ahhbe
2021-01-18
1K views
Follow
位於𝙿𝙼𝚀附近唐樓嘅咖啡小店~去到樓下要㩒鐘先上到去喔!店內基本上得老闆一個人有時可能做緊野大家比小小耐性💖(我去果陣㩒門鐘無人應仲以為去錯🤣)可以去前𝚍𝚖搵佢拎定密碼就唔洗麻煩到佢了~.店主人很熱心~好認真介紹佢地嘅𝚖𝚎𝚗𝚞🤗最特別係佢地有𝚏𝚛𝚎𝚎𝚏𝚕𝚘𝚠!好似大約$𝟿𝟶左右就可以𝚎𝚗𝚓𝚘𝚢 ♪抵到爛呀🤣(見到唔少人喺度歎啡做野👨🏼‍💻)𝙶𝚛𝚎𝚎𝚗 𝚝𝚎𝚊 𝚕𝚊𝚝𝚝𝚎 $𝟺𝟸用靜岡抹茶粉~抹茶味十足!睇住店主打好治癒~冰凍嘅鮮奶撞埋新鮮打好嘅抹茶入口好滑好好飲🍵𝙻𝚎𝚖𝚘𝚗 𝚙𝚘𝚞𝚗𝚍 𝚌𝚊𝚔𝚎 $𝟺𝟾老闆自家製蛋糕😍食落去好𝚏𝚛𝚎𝚜𝚑! 微微黏口濕濕地嘅口感~我自己好喜歡!𝙱𝚞𝚛𝚗𝚝 𝙷𝚘𝚓𝚒𝚌𝚑𝚊 𝚌𝚑𝚎𝚎𝚜𝚎𝚌𝚊𝚔𝚎 表面嘅焦度控制得很好💖帶微微焦香~入口好滑 茶味香濃!Read More
+ 2
Green  tea  latte
tlhkitty
有屋企🏠感覺嘅隱世cafe💛
tlhkitty
2021-01-18
Follow
𝐿𝒾𝒻𝑒 𝒾𝓈 𝒶 𝓆𝓊𝑒𝓈𝓉𝒾𝑜𝓃 𝓂𝒶𝓇𝓀 好鍾意呢個店名🥰呢度設計好似喺屋企咁播住輕鬆流行中文歌, Freeflow☕️💰90, 專食🍰&☕️, cafe好啱做野, 記得上去之前要IG dm cafe攞樓下gate嘅code‼️✨Sesame Cheesecake 💰52💫評分: 8.8/10📝試咗cheesecake嘅daily special, 芝麻味好濃郁, 足料唔會好甜😌食落去綿滑細膩, 有少少微硬mousse嘅感覺, 皮同底微脆, 中間就軟綿, 口感好豐富🤣✨Flat White 💰43💫評分: 8/10📝比平時偏苦但係配埋蛋糕就perfect😌✨Green Tea Latte 💰49💫評分: 8.8/10📝staff recommend轉燕麥奶因為綠茶🍵味同甜會出啲, 朋友2款都試過佢鍾意上次原版用奶沖嘅因為會滑啲, 仙人掌🌵spoon 好cute cute🥰🥰🥰𝕝𝕚𝕗𝕖?📍中環伊利近街2-4號1樓(上環🚇 E3出口行7分鐘就到, 位於「玉葉甜品」旁、「口利福」斜對面的一棟小唐樓內。到埗後請按樓下的門鐘進入)💫評分: 9/10💬佢啲蛋糕🍰全部都想試, 超多款一定會再去😌環境好舒服😌私心強推🥰最近嘅至愛💕 Read More
仙人掌匙羹好靚😍❤️
暖心小店
paul109713
2021-01-13
Follow
一間藏身於中環唐樓嘅良心咖啡小店,位置唔大,店主將小小空間布置成一個小家庭希望比客人一個暖心感覺,,小店仲好特別有$88咖啡任飲,啱晒喜歡咖啡嘅朋友,當日我飲左杯凍黑咖啡,咖啡分別用左哥倫比亞,巴西同危地馬拉三隻豆,味道唔錯,嚟到當然要試埋店主自家制蛋糕,係人氣之選,本來想食lemon pound cake,可惜當日無,咁就試左件戚風蛋糕,口感軟綿少少濕潤,唔錯嘅,大家如果有興趣想去最好先打電話book位同先攞樓下大門密碼,因為店主係一腳踢一個人做,如果樓下大門有客人撳鐘佢就要放底手上工作落樓下開門。良心小店值得支持Read More
+ 4
yimyimjoey
Chill爆隱世💛樓上coffeshop💛Life?
yimyimjoey
2020-10-13
Follow
哩間💛小店coffee shop ☕️絕對可以話喺一間去過一次之後,就絕對番唔到轉頭既舖頭💛去過就會知道點解‼️温馨提示‼️因為舖頭基本上只係得老闆一個人!一雙手🤚🏻👆🏻所以去之前最好book位,唔book位既都上去之前DM老闆攞樓下閘門密碼!——————————————————————————@lifeisaquestionmark 因為實在係舖頭坐左好耐,仲試左舖頭既$88 飲品free flow 👍🙈—————————————————————————-Espresso tonic🥃成日去coffeeshop都會飲既一款飲品!因為夏天咁熱🥵飲落就可以滿足下各位既咖啡☕️癮又極解渴!小店既哩款飲品係用左巴西🇧🇷/哥倫比亞🇨🇴/危地馬拉既咖啡豆💛(即係小店既house blend豆)味道偏Nutty 而且會朱古力味重D飲落會似檸🍋啡,但其實係無🍋!而我自己就仲會飲到少少麥味既感覺老闆會貼心咁提示大家要先飲左一啖咖啡☕️試下原汁原味,之後先再攪勻————————————————Yuzu soda🍹哩杯飲品作為我當日係小店入面既最後一杯飲品🍹絕對係非常適合,解渴之外,入面用到既柚子醬既味道,我覺得係無平時嗰D咁甜,係會偏酸少少————————————————Cappuccino ☕️哩杯絕對係外貌上最平凡既一杯,但味道絕對都唔會差🙃————————————————-蛋糕🍰方面,除左本身menu有既選擇之外,仲會有Hidden menu架!🙈Burnt Vanilla Cheesecake 🍰Greentea New York Cheesecake 🍰老闆親手自製既蛋糕🎂味道剛好,唔會太甜同太硬!Green tea 🍵 蛋糕食落只有微微苦味,所以都好岩唔鍾意❤️苦澀茶味既朋友!至於Burnt Cheesecake ,燶既位置都好黑😂不過食落就唔會有太大燶味既🙃反而易入口😛重點係食得多都唔會膩!我同男朋友Share 食,但就各有喜好啦💛Green tea 🍵latte 用左靜崗綠茶🍵粉調製既,香濃茶味得黎又唔會太苦澀,好岩一般大眾既口味!😋老闆繼續會不厭其煩貼心💛提醒大家,因為哩個地方既茶粉會🆚比較難溶得晒,所以最好就每飲一啖都要攪拌一次啦🙃————————————————-Cold Brew 作為一個都算成日飲咖啡☕️既人,除非你一定要加奶🥛飲,如果唔係既話,飲Cold brew 基本上都會係選擇之一因為會原汁原味D🙈如果係哩度叫Cold Brew 既話,💛小店係會喺整你個order 之前,先沖製一小杯俾大家先試下味道😊今次飲既哩一杯用左哥倫比亞🇨🇴日曬豆飲落一開頭會有比較強烈既Rum酒味道,而味道延伸到耐少少既時候,就會係飲到D黑加侖子🍇味道添!————————————————-Mocha 🧉哩一杯係喺Hidden menu架,所以menu係無寫🙈用左秘魯既有機可可粉,完全唔會死甜,但就會有濃濃既朱古力🍫味,夾雜微微既苦澀味!飲落順滑,非常有層次————————————————岩岩介紹既個杯cappuccino☕️,雖然拉花無平時見嗰D咁細緻咁特別,而且哩度既環境同飲品大部份都好岩打卡,但係老闆應該會想我地每位上去飲咖啡☕️既人係用心感受同享受佢沖既每一杯咖啡☕️飲品🍵甚至係食品同環境,而唔係只得外表而無內涵🙈Read More
+ 8