BigTeaRice大茶飯
隱世cafe反思生活的意義 | Life?
BigTeaRice大茶飯
Level 3
2021-04-03
Follow
偶然係openrice搵到嘅cafe,可能會成為我最愛嘅cafe之一。中環區cafe林立,好似便利店咁總有一間係你左近,要揀間啱自己嘅都唔係咁容易。小弟揀cafe比較特別,通常唔會揀啲包埋主食類嘅cafe。最啱我嘅通常係只賣咖啡加少少甜品類嘅cafe,可能一來我同女朋友都係食左正餐先去嘆啡,二來係覺得淨係專注係咖啡同甜品度會比較specialize啲。

係openrice林林cafe中搵到呢間隱世cafe,位於PMQ附近伊利近街嘅唐樓1樓,黎得呢度嘅都一定係慕名而來,唔搵定根本唔知呢個位有間cafe。首先要係唐樓大閘㩒鐘耐性地等店主落黎開門,可能店主有野忙緊未必可以即時落黎,所以黎過一次店主就會主動俾大閘pw顧客。
樓梯會貼住life?嘅poster,寫住what does life mean to you,目的係想我地係嘆啡嘅同時都可以反思下我地對生活嘅定義。
大門有個問號嘅logo
入到黎見到舖頭嘅裝飾,就會知道要多多懲罰啦💛。不過舖頭座位有限,希望唔好下次黎到冇位啦。
店主會好友善地介紹餐牌嘅內容,cafe無限時任坐,最低消費為一杯飲品+一件cake。咖啡黎講基本上講得出嘅都有,估唔到$90就可以free flow任飲,嘆足全日。甜品方面都有好多自家製甜品,例如bagel、cheesecake、 chiffon、roll都有。

Ice Latte $43
Latte店主將expresso同奶分開兩層,等我地自己撈埋。
Ice Latte
我幾享受撈嘅一刻。
Rum Chocolate cheesecake
Rum Chocolate cheesecake (today special) $58
除左咖啡,甜品一樣出色!呢隻today special俾到我驚喜。估唔到冧酒除左配提子外配朱古力一樣好食,冧酒味濃郁之餘仲有淡淡黑朱古力味,正!
Rose Salt Earl Grey Chiffon Cake $56
戚風蛋糕一樣好食,伯爵茶味香濃,有少少cream係面裝飾,唔甜之餘仲有少少喜馬拉雅鹽點綴,甜甜地中帶少少咸味,唔會漏!

Life?
📍中環伊利近街2-4號1樓