Kwanfoodies
Kwanfoodies
Level 3
2021-07-26
關注
Wheeee (。・ω・。)ノ٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)
【生命咖啡館 思源再溯本】

我有預感呢篇review會打到好長好長,因為真係有好多感想。想直接睇食評可以skip咗呢度😂 不過最好唔好啦😛

其實我去過嘅cafe話多唔多,話少又唔算少,但冇邊一間真係令我留下好深刻嘅印象,至少冇話邊間令我想去完一次又一次。尤其是係我呢個咁鍾意試新嘢嘅人😗 但係呢間一試即刻成為咗我嘅至愛,有仲相逢恨晚嘅感覺lmao 仲同朋友約定咗每個禮拜要去一次😂 做嘢又好,傾計又好~

唔知點解life好似有種魔力令我哋真係思考吓人生咁,特別係佢俾咗個口罩套我哋,上面寫住「你生活定生存吖」。我同朋友嗰日就坐咗五個鐘,不停咁傾關於生活嘅事。依家好少可會有cafe可以俾你坐咁耐,唔趕你走,我覺得呢度係香港好罕有可以俾香港人放鬆做自己同喘息嘅空間,所以我真係好鍾意呢度嘅vibe💛 同埋呢度基本上每一首歌都係我自己聽開🤣 真係超正!

嗰日喺story話每件小事都可以感受到店主認真嘅態度同埋對自己嘅要求,係因為我哋一入去就見到佢哋好認真咁整緊咖啡☕️ 再去到我哋坐低咗之後,啲嘢食送嚟嘅時候,講咗三次叫我哋攪勻杯嘢先好飲,同埋會建議我哋食咗比較淡味嘅Yuzu Honey Chiffon Cake先至食濃味啲嘅Triple Hojicha Roll Cake🥺 嗰吓真係覺得店主對所有事都有一定嘅要求,係真心希望客人可以欣賞同品嘗到每樣食物,絕對唔係求求其其俾咗你就算。今時今日,除咗呢啲小店,仲有邊度可以揾到咁嘅態度?

帶過去/介紹過嘅朋友都同我講叫我唔好打review,想收埋自己嘆🤣 但係最近見佢哋生意好似好靜咁 嗚嗚嗚😢… 係咪大家都想收收埋埋自私食搞到冇人知🥲 真心覺得 @lifeisaquestionmark 值得更多人認識同欣賞,希望大家去支持吓啦💛

⚠️有興趣去食嘅可以dm佢哋攞咗樓下gate code 先

~我是Menu~

//有$90 free flow選擇,啱哂想試好多杯嘅你//

¿ green tea yuzu soda $51
呢杯green tea yuzu soda實在太太太好味,簡直係超乎咗我想像嘅味道🥺 一般cafe/餐廳都係用普通綠茶加啲柚子蜜同soda water就叫green tea yuzu soda,而我哋都飲慣咗呢啲所謂嘅green tea yuzu soda…… 所以一飲life呢杯就俾佢驚艷到🤯 首先店主同我哋講咗3次要攪勻先好飲,係3次,重要嘅嘢真係要講3次😂 杯嘢最底係柚子蜜,然後係店主用茶筅刷嘅綠茶🍵(之前喺日本學過一次刷茶,我覺得都幾攰🤪 因為係用手腕嘅力量同埋茶筅唔可以掂住茶碗嘅底部,而係要喺熱水上方來回刷,絕對係心機之作啊啊啊)最後再倒啲soda water喺頂。攪勻杯嘢嘅時候已經知道勁真材實料🤣 睇落勁深色勁濃,飲落柚子味同綠茶味好夾,我相信柚子蜜中和咗綠茶嘅苦澀,所以甜甜哋唔會苦,間唔中會食到啲柚子皮,有嘢咬吓加埋有氣真係好爽🤤 超啱夏天飲!

¿ dirty $48
最近好似好多人飲dirty咁,所以就嗌嚟試吓有咩咁特別🤪 一上枱就好明顯見到分咗Espresso同凍牛奶兩層,睇落好靚✨第一啖會飲到咖啡嘅味道先,雖然以前成日都飲咖啡,但係對咖啡冇好深入嘅研究🙈 淨係知呢隻係我鍾意嘅咖啡味道😛 唔會酸,同埋都幾smooth ☕️ 再飲多幾啖就飲到哂咖啡同牛奶,感受到個温差同層次分別,我覺得個牛奶都好香滑,兩者一齊飲嘅時候,牛奶會平衡返咖啡嘅味道,口感都幾得意🤓

Yuzu Honey Chiffon Cake $58
呢個係當日嘅Today Special,唔係講笑真係淨係睇樣都已經夠曬滿足🤤 戚風蛋糕上面有佢哋自己打嘅cream,同埋一枝沾滿蜜糖嘅honey stick🍯 我哋嘅口水同啲蜜糖一樣喺咁流落嚟🤣 就咁試吓個Chiffon cake,食到淡淡嘅蜜糖味,仲會食到一粒粒柚子皮,啲cream好香,我哋一路食不禁一路諗到底係用邊隻牌子嘅cream打出嚟😂 蜜糖都好好味,係我食過最香嘅蜜糖!口感方面做到哂應有嘅空氣感同濕潤,全部嘢都好香好夾好好食!

Triple Hojicha Roll Cake $60
一開始覺得Triple Hojicha應該只係三倍濃嘅Hojicha咁解😂 但原來係roll cake、cream同panna cotta加埋三樣有hojicha嘅嘢,所以係Triple🥸 Roll cake嘅質地好明顯比Chiffon cake實身🤓 個焙茶奶凍口感幾得意,好似jelly咁😙 我個人係Hojicha愛好者,呢個roll cake真係啱哂我心水,每一啖都有勁香濃嘅焙茶味,配埋大量嘅cream,真係好幸福😭

精選推介💛
1. Green tea yuzu soda
2. Hojicha Latte
3. Green Tea Latte
4. Flat White
5. Dirty
6. Shakerato

~評分~ (5分滿分)
環境:🦦🦦🦦🦦🦦
食物:🍯🍯🍯🍯🍯
服務:🐻🐻🐻🐻🐻
總分:💛💛💛💛💛

地址:
Life? (中環)
中環伊利近街2-4號1樓