Restaurant: Le Saigon Cuisine
Info:

2025-06-13 546 views
店名:小越廚地點:荃灣享和街49號都城大廈地下D號舖今日又去開荃灣拍拖,行行下肚餓,無計一定要搵野食,記得之前有朋友介紹過一間抵食又大碟嘅越南小店-小越廚,一黎到附近一於試試佢叫了一個雙人套餐(一個A+2個B) $2081.泰式蠔仔煎蛋(A)蠔仔超多又大隻,真係似煎蛋,唔似係打冷食咁用大量油去炸蛋,質地較為濕潤,唔會煎到好乾身,使用雞蛋,非鴨蛋,平時會提供魚露,但店家提供辣椒醬,食落微甜微辣好味,好食推薦👍2.泰式豬手飯(B)豬手量多大碟,但醬汁師傅重手左少少🫣,但豬手ok,皮滑肉厚3.越式扎肉湯檬粉(B)湯檬粉好食,湯底正,類近傳統越式湯底,清清地但味道足,入口正,配上越式扎肉同檬粉,雖然簡單,但我食得好滿足🤤4.泰式生蝦刺身 $38追加了一個小菜,泰式生蝦刺身,數量有8售,配上辣椒,洋蔥,芫茜,加埋個酸辣汁好食5.熱香茅班蘭水二者都可以幫助消化,去火,最啱剛剛食完熱氣嘅我地,味道微甜,好飲👏6.煎蛋(2隻)$12總價$258
店名:小越廚
地點:荃灣享和街49號都城大廈地下D號舖

叫了一個雙人套餐(一個A+2個B) $208
1.泰式蠔仔煎蛋(A)

2.泰式豬手飯(B)
豬手量多大碟,但醬汁師傅重手左少少🫣,但豬手ok,皮滑肉厚

3.越式扎肉湯檬粉(B)

4.泰式生蝦刺身 $38

• 越式扎肉湯檬粉
  • 泰式生蝦刺身
  • 熱香茅班蘭水
2025-06-11 524 views
餐廳主打越南美食,食物夠地道正宗,價錢親民貼地,不收加一服務費!亦有供應超值二人餐,包括小菜、主食和飲品。青咖喱雞扒配蒜蓉包 $78雞扒大大塊,經烤過後表皮香脆,香濃的咖喱和椰汁完全滲透在雞肉中,再配上法包,滋味無窮。曼谷街頭虎蝦燜粉絲煲 $88虎蝦大大隻,肉質鮮嫩,粉絲油潤爽彈,吸飽了虎蝦的鮮味和金不換獨特的香味。泰式香葉肉碎生菜包 $88豬肉碎經過調味後,肉質鮮嫩豐腴,與生菜的爽脆口感形成對比,清新的口感,風味獨特。泰式蠔仔煎蛋 $98新鮮的蠔仔份量十足,煎蛋金黃香脆,不會成口粉團,口感有層次。

亦有供應超值二人餐,包括小菜、主食和飲品。

青咖喱雞扒配蒜蓉包 $78
再配上法包,滋味無窮。

曼谷街頭虎蝦燜粉絲煲 $88

泰式香葉肉碎生菜包 $88

泰式蠔仔煎蛋 $98
2025-06-11 374 views
今日去咗荃灣食越南嘢,平時經過都好想試,佢既雙人套餐又好抵我地叫左個雙人套餐,A簡左個泰式蠔仔煎蛋,B簡左泰式豬手飯同生牛肉河,C加錢要左個泰式鳳爪青木瓜沙律😆加左泰式奶茶,最後仲加左生菜包真係要大讚佢個份量!諗住2人餐唔會太多野食,但原來碟碟都好大份,連加$38既沙律都大大份,生牛肉亦好大件好多🥰豬手飯好食😊生牛肉河既牛肉夾極都仲有🥰如果比埋芽菜辣椒青檸會更好,另外青木瓜沙律酸酸辣辣好開胃🤤搞到係咁食😆蠔仔煎蛋蠔仔既份量都好多🥰好抵食另外生菜包味道都調得岩岩好😊配埋泰奶都好正今日性價比同份量都非常高🥰

今日去咗荃灣食越南嘢,平時經過都好想試,佢既雙人套餐又好抵

另外生菜包味道都調得岩岩好😊配埋泰奶都好正

今日性價比同份量都非常高🥰
2025-06-06 572 views
💛龍眼冰 這碗太適合夏天了🧊,整整20顆龍眼,甜到心裡💓。🤣青咖哩底幾好味咖哩底幾好味🤤唔辣👍法包份量比平時大 足足有前臂咁長法包厚實但食落唔會太韌 常温食都唔會好乾最有驚喜一定係個餡 有齊肥牛同扎肉扎肉好厚切 肥牛調味都好適中帶牛香仲有帶少少酸甜嘅蘿蔔絲•青瓜•生菜特別想讚佢哋係醬料上都好用心不過失望位是太酸了🥹 香葉肉碎飯食物上枱,賣相不錯,粗粗的濃邊蛋蓋在白飯上,肉碎量多,大大碟,辣度可以再加多啲,抄得有點乾。炸蝦餅好厚實,份量好多又抵食🥹豬手飯試咗個豬手飯, 唔錯~ 豬手夠淋、夠入味, 而且唔會話一出來就油淋淋。

💛龍眼冰 這碗太適合夏天了🧊,整整20顆龍眼,甜到心裡💓。

🤣青咖哩底幾好味咖哩底幾好味🤤唔辣👍

仲有帶少少酸甜嘅蘿蔔絲•青瓜•生菜
特別想讚佢哋係醬料上都好用心
不過失望位是太酸了🥹

香葉肉碎飯

炸蝦餅好厚實,份量好多又抵食🥹

豬手飯

2025-06-05 460 views
值得鼓勵的小店平民價錢大滿足荃灣廣場對出享和街一直都係小店美食集中地去完越南旅行返嚟 想再回味一下揀咗間小店入去試試越南風情小越廚(香港)地址: 香港荃灣享和街49號都城大廈地下D號舖電話: +852 26876988座位唔算太多,有六張枱大部份都係卡座選擇困難症的me最鍾意叫套餐,喺有限精選裏邊選擇會簡單啲😂唔好睇小佢個二人套餐198好多嘢食一個小菜加兩個粉面飯再每人有一杯特色飲品套餐仲可以用優惠價加$38追加一款小食一入嚟聞到好大浸好香嘅咖喱味已經覺得今日係咖哩的日子我哋叫咗個青咖喱雞配法包再叫咗冬陰功香茅豬扒河粉同越南三寶撈檬粉睇嚟親嘅份量都好足到嚇親你二人餐分分鐘夠三四個人食青咖喱嘅醬汁配上香濃椰香,再點法包,係搞唔掂,好好食雞扒嘅份量真係講緊有成兩大塊對唔係雞球或者係雞件幾粒hea 你下下都好足料 法包有六件香茅豬扒冬陰功河粉豬扒嘅份量都唔少有成兩塊咁細湯底唔會好酸好辣 貼合大眾口味配料既菇都唔少 真係抵食食完河粉仲會想飲埋個湯食完唔會覺得好口渴另外叫咗個撈檬粉三寶分別係扎肉豬扒同越春卷配上特製嘅酸酸甜甜辣辣醬汁消暑之選!追加小食叫咗炸蝦餅上到嚟有四大嚿又一個嚇親!配上甜酸汁
值得鼓勵的小店
平民價錢大滿足
荃灣廣場對出享和街一直都係小店美食集中地
去完越南旅行返嚟 想再回味一下
揀咗間小店入去試試越南風情

小越廚(香港)
地址: 香港荃灣享和街49號都城大廈地下D號舖
電話: +852 26876988

座位唔算太多,有六張枱
大部份都係卡座
選擇困難症的me
最鍾意叫套餐,喺有限精選裏邊選擇會簡單啲😂
唔好睇小佢個二人套餐198好多嘢食

我哋叫咗個青咖喱雞配法包
再叫咗冬陰功香茅豬扒河粉同越南三寶撈檬粉
睇嚟親嘅份量都好足到嚇親你
二人餐分分鐘夠三四個人食

青咖喱嘅醬汁配上香濃椰香,再點法包,係搞唔掂,好好食
雞扒嘅份量真係講緊有成兩大塊

特色飲品叫咗杯泰式青檸茶同埋龍眼冰
甜度你可以自己同佢講調教返

絕對係性價比一百分!真係好抵食

#荃灣美食 #越南 餐廳
店舖裝潢設計係越南風格,幾有格調。坐落都舒服唔會話好窄好迫。越南法包法包:外脆內軟同煙韌,好食!有切開一半方便進食。餡料:有豬頸肉同大量醃蘿蔔,老實講,蘿蔔太多同比較酸,肉味反而唔係好食到。推薦指數 :⭐️⭐️意見:餡料比例唔夠balance ,鍾意食酸野嘅可以試吓,但唔岩我口味香茅豬扒湯檬檬粉: 軟硬適中湯底: 係傳統越式粉麵個種湯,清清地但好夠味,如果嫌味道單調,可以落少少辣椒粉,味道上會有昇華。香茅豬扒: 個份量好大,香茅味濃,煎得好香,肉質唔韌好食。推薦指數 :⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️意見:加左辣椒粉好好食,食得辣嘅一定要加。原塊豬頸肉燒得好香,肉質軟嫩,juicy唔乾。推薦指數 :⭐️⭐️⭐️⭐️意見:值得一試

越南法包
法包:外脆內軟同煙韌,好食!有切開一半方便進食。
推薦指數 :⭐️⭐️

香茅豬扒湯檬
檬粉: 軟硬適中
香茅豬扒: 個份量好大,香茅味濃,煎得好香,肉質唔韌好食。
推薦指數 :⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
意見:加左辣椒粉好好食,食得辣嘅一定要加。

原塊豬頸肉
燒得好香,肉質軟嫩,juicy唔乾。
推薦指數 :⭐️⭐️⭐️⭐️
意見:值得一試
2025-05-31
Type of Meal
Lunch
  • 泰式燒豬頸肉
2025-06-03 336 views
火車頭湯河粉- 湯頭:牛骨湯底清澈卻不失濃郁,入口先嘗到淡淡香料味(八角、桂皮),尾韻有微微回甘,推測熬煮時間足。- 配料:生牛肉片、牛丸、牛筋、牛百葉——牛肉片靠熱湯燙至半熟,嫩度剛好;牛筋燉到膠質黏唇,驚喜是牛丸咬下爆汁,帶胡椒香。- 河粉:偏細扁,吸附湯汁能力強,但夾起不易斷,口感滑溜。- 建議:附上的芽菜、九層塔可追加一份(免費),擠點青檸更提鮮!- 鳳爪:去骨徹底,醃得入味,酸辣中帶魚露鮮味,辣度屬「小辣」(怕辣者可配青梅茶)。- 炭燒豬肉:越南順化風味,瘦肉為主,蜜糖塗層燒至微焦,搭配醃蘿蔔絲解膩。-性價比:兩款小食份量足,這個價格非常划算!🍗 泰式海南雞飯(套餐附飲品)- 雞肉:去骨雞腿肉,皮滑肉嫩,但醬汁僅提供一小碟(薑蔥蓉+甜醬油),不夠沾。- 米飯:用雞油煮製,也不錯1. 火車頭河粉湯底和炭燒類水準高,小食組合超值。2. 套餐選擇多,適合想一次嘗遍越泰菜的人。Btw會為「火車頭河粉」和「海南雞飯」再訪,建議避開午市繁忙時段。
火車頭湯河粉
- 河粉:偏細扁,吸附湯汁能力強,但夾起不易斷,口感滑溜。

-性價比:兩款小食份量足,這個價格非常划算!
🍗 泰式海南雞飯(套餐附飲品)
- 米飯:用雞油煮製,也不錯

1. 火車頭河粉湯底和炭燒類水準高,小食組合超值。
2. 套餐選擇多,適合想一次嘗遍越泰菜的人。
隱世越南小店!百米食到扶牆出終於搵到間抵食又大份嘅越南菜!呢間「小越廚」係家庭式經營,主打越南+泰國菜🇻🇳🇹🇭 同閨蜜點了兩人人餐,人均百🌾食到超滿足✨🌟必點推薦:泰式蠔仔煎餅 - 蠔仔多到爆!加埋芫茜同魚露香氣,外脆內嫩超開胃~鹵水豬腳飯 - 豬腳滷得超入味,膠質滿滿💯炭燒豬頸肉 - 炭香十足,肉質彈牙唔乾柴!飲品推薦越式奶茶🥤茶味濃郁帶煉奶香,同泰國飲到嘅有啲唔同~📍小貼士:✔️二人餐$208(1主菜+2小食)✔️三人餐$248(加多個小食更抵)✔️份量超大!女仔share剛剛好真心CP值爆燈💥 已經bookmark定下次再encore!
隱世越南小店!百米食到扶牆出

🌟必點推薦:
鹵水豬腳飯 - 豬腳滷得超入味,膠質滿滿💯
炭燒豬頸肉 - 炭香十足,肉質彈牙唔乾柴!
飲品推薦越式奶茶🥤茶味濃郁帶煉奶香,同泰國飲到嘅有啲唔同~

📍小貼士:
✔️二人餐$208(1主菜+2小食)
✔️三人餐$248(加多個小食更抵)
✔️份量超大!女仔share剛剛好

CP值超高的荃灣街坊越南菜。平日夜晚已經需要等位,見到人氣好足,夜晚有兩人套餐208HKD,已經有三個主食,非常之抵食。我地嗌左曼谷街頭虎蝦粉絲堡,越式火車頭湯檬與越式三寶撈檬,另外+38蚊可以加個小菜,我地嗌左泰式鳳爪。野飲都幾特別,有香茅茶、滴滴咖啡、龍眼冰等。其中火車頭湯檬非常之美味,湯底飲得出濃濃牛骨香,香料調配也非常適當,唔會覺得湯底過濃,撈檬同樣驚艷,有春捲,扎肉同豬扒,超級實惠,大大碗,足料到爆!另外,香茅水非常好飲,好清香既香茅味!
CP值超高的荃灣街坊越南菜。

另外,香茅水非常好飲,好清香既香茅味!
2025-05-12 313 views
呢間係我平靚正的飯堂之一!以香港的物貨來來講,小越廚的食物品質真係好味又抵食!二人餐:⭐️泰式香葉肉碎生菜包真係要講一句,好大份!味道唔差,配料又夠香,十分惹味開胃,而且生菜又嫩,新鮮爽口。⭐️泰式燒雞扒煎蛋飯雞扒外焦內嫩,搭配泰式燒烤醬,香氣四溢。煎蛋的蛋黃微流心,為整碗飯增添濃郁口感,配上米飯,簡直係絕配!⭐️越式三寶撈檬色香味俱全!豐富配料包括豬肉、蝦和新鮮的香菜,每一口都令人感受到越南的風味。酸酸甜甜的醬汁,更是令人食指大動!⭐️凍檸茶清新爽口的檸檬味道,配合濃郁的茶香,令人瞬間提神,完美解渴。

二人餐:

1953 views
  • 海南雞飯
  • 泰式香葉肉碎生菜包
  • 泰式烤雞煎蛋飯
餐廳環境都幾有特色,牆壁貼左好多80件代既海報,幾有feel,坐得都舒服晚餐仲有set,同朋友叫左個2人餐,都係$198,好抵食👍🏻,整體食物質素都唔錯!青咖哩雞扒配蒜蓉包本身以為係小食🫣,一試枱,勁大份😂😂😂,青咖喱椰香勁濃郁,好有驚喜,雞扒份量好多,雞皮香口,雞肉嫩滑,蒜蓉包啲蒜蓉味超級爆多,真係無敵好食,真係好大份🤣主食叫左醉貓香茅豬扒炒河,河粉係比較煙靭口感,好多肉碎同茄子,香茅豬扒都好鬆軟,香茅味足另外,越式法包🥖,主要係札肉加肉鬆,再夾啲酸蘿蔔咁,口感都清爽好食,法包夠脆身$55仲可以加多2款小食😃河內海鮮春卷,春卷脆到不得了,一層層咁,酥脆酥脆,順化炭燒豬肉串,就正正常常,鹹香味夠2人餐包2杯飲品,叫左凍泰式奶茶& 凍泰式青檸茶,地道飲品😆整體份量都好足,真係飽到上心口,好鬼抵食🩷

晚餐仲有set,同朋友叫左個2人餐,都係$198,
好抵食👍🏻,整體食物質素都唔錯!

青咖哩雞扒配蒜蓉包

$55仲可以加多2款小食😃

整體份量都好足,真係飽到上心口,好鬼抵食🩷

2025-05-10 240 views
🍴小越廚二人餐🍴✡️ 泰式火山排骨 ~ 呢個價錢有咁大份唔錯喎, 係排骨撕d肉出嚟食幾入味。✡️ 越式三寶撈檬 ~ 有豬扒, 越式春捲,扎肉,加左魚露拌勻d檬粉生菜絲一齊食幾開胃。✡️ 青咖哩雞扒撈檬 ~ 件雞扒好正個雞皮脆皮的雞肉嫩滑,第一次用青咖哩來撈檬感覺又幾新鮮。✡️ 追加$38 泰式炸蝦餅 ~ 我喜歡食呢個蝦餅夠哂彈牙。🍹 龍眼冰 ~ 食熱氣野多飲杯滋潤下。🍹 鹹檸檬零系可樂 ~ 我自己好喜歡鹹檸檬那個咸咸酸味配可樂一流。
🍴小越廚二人餐🍴

🍹 龍眼冰 ~ 食熱氣野多飲杯滋潤下。

2025-05-09 150 views
細細間泰菜,叫咗個2人餐食。對2個人嚟講,份量真係好多😍。個豬扒湯檬粉,冬蔭公底,味道似譚仔嘅2小辣,唔會話好酸,味道恰巧。而青咖喱雞扒飯,最欣賞嘅係佢嘅青咖喱,因為入邊食落有陣奶味,滑luk luk 嘅 感覺,正到爆☺️。 加咗個小食$48—-咖央多士,其實都唔算少😂,好大份。比出面嚟講唔太膩😂,有牛油、咖央醬,多醬☺️☺️。而火山🌋排骨,肉鬆軟,而入口,成塊肉片出嚟好開心☺️☺️。浸埋湯汁,超好食。而飲品,叫咗凍嘅泰式奶茶,普通,唔算話特別好飲😂,正常。
而飲品,叫咗凍嘅泰式奶茶,普通,唔算話特別好飲😂,正常。
  • 咖央多士
1K
2025-04-30 132 views
📍 小越廚{荃灣}二人套餐,竟然咁平嘅價錢可以喺荃灣食到~好驚喜😍仲有咁多嘢食🥢✨泰式香葉肉碎生菜包呢間嘅生菜包嘅最大特式係超級辣,肉碎有超多辣椒籽。而且洋蔥同魚蠶香味好重烹重口味但特別惹國菜味,食得辣嘅要試下。✨越式法包即叫即整,食洛可以熱辣法包食落外脆內軟,入面餡料都夠多,係好味嘅越式法包🥖食完一個包都夠飽夠滿足😌✨泰式燒雞扒煎蛋飯肉質好juicy,醃得好入味雞肉好嫩滑 炭燒味濃又燒得夠香脆加埋半熟煎蛋好香口 送飯真係一流🍚✨咖央多士呢度咖央有超香嘅班蘭味,而味道又唔會太濃,食落去有淡淡嘅班蘭味真係食唔停口!✨泰式奶茶濃郁香醇,混著淡淡的異國風情。✨泰式青檸茶平時嘅凍檸茶換上青檸🍋‍🟩好多時泰國檸茶都好甜,呢度嘅檸茶甜度適中!

📍 小越廚{荃灣}

二人套餐,竟然咁平嘅價錢可以喺荃灣食到~
好驚喜😍仲有咁多嘢食🥢

✨泰式香葉肉碎生菜包
呢間嘅生菜包嘅最大特式係超級辣,

✨越式法包
食完一個包都夠飽夠滿足😌

✨泰式燒雞扒煎蛋飯
肉質好juicy,醃得好入味
雞肉好嫩滑 炭燒味濃又燒得夠香脆
加埋半熟煎蛋好香口
送飯真係一流🍚

✨咖央多士

✨泰式奶茶
濃郁香醇,混著淡淡的異國風情。

✨泰式青檸茶

2025-04-26 134 views
自費呢間位於荃灣嘅專食越南嘢,而家越南啲嘢食真係好出名,勁多人都鍾意食開多城韓城市佢哋嘅二人份量真係好優惠同埋好抵食每一碟都份量十足我哋嗌咗個飯同埋佢啲串燒都係好入味嘅全部都唔會有好多加工成份唔會食完之後勁鹹我覺得個味道真係唔錯我都幾鍾意食㗎仲有啊我覺得佢嘅環境都幾靚唔需要等好耐已經有得食佢哋嘅餐廳服務質素真係極高然後佢哋勁好人細心地詢問你嘅要求,然後會解答我覺得好唔錯如果鍾意食越南嘢又住喺荃灣嘅朋友一定要嚟呢間
自費