2015-09-23 566 views
呢間甜品店嘅裝修以夢幻嘅白色為主,令人感覺純潔之餘,仲帶啲浪漫嘅風格所以非常適合情侶,好友黎聚會!店鋪最特別嘅係心情甜品,印象中一共有9款我就揀左”開心”,粉紅色圓形大波波外脆內軟,仲要係入口即溶架之後上網Search,原來係用士多啤梨配巴戈利亞奶油青檸蛋白以60℃焗7~8個中而成嘅,同埋因為係低溫烘焙,先可做到咁。而內層就有士多啤梨雪芭,酸酸地,無咩特別!到最底層就有士多啤梨粒同意大利軟芝士果仁芭菲,你可以加上士多啤梨或白朱古力醬。而我就揀左後者,因為食起黎變得甜甜酸酸,會無咁容易覺得膩!而且呢到有好多唔同味嘅水果茶,有得一杯或者一Jar咁叫。但係一Jar 2個人Share個分量又真係岩岩好,分起黎,每人都會有兩杯左右。價錢仲比一杯咁Order相對平得多於是我就叫左一Jar”Love Story",我其實係比個名吸引住,而且見到Meun介紹有小紫蘇,橙汁,水蜜桃粒同果蓉。不過飲落去酸酸甜甜,但係橙味就比較重,如果多少少水蜜桃味就會更加好喇,因為我中意水蜜桃多啲!
所以非常適合情侶,好友黎聚會!

店鋪最特別嘅係心情甜品,印象中一共有9款

Happy開心
Love Story
$100 (Tea)
Happy開心
2015-09-14 683 views
見好多人po呢間野,見到d裝修都好令,所以我就有衝動要去試下,真是幾令,店內都系好似雀寵的裝修,一枱一個小空間,甜品美感十足,味道都好味,但價錢都偏貴,但真是好令
2015-09-07 698 views
『Le Dessert Palais 』寂寞 Lonely $108每款以💓心情為主題既甜品,都好似藝術品一樣精緻,充滿視覺享受!今次自己一個去食甜品,所以特意叫反杯《lonely》黎應下境🙍🏻,但我食落一d都吾lonely仲好滿足😋其實Lonely 係個 Tiramisu配北海道牛奶雪糕👍🏻首先依個Tiramisu 酒味吾會話太濃,因為係以Baileys 甜酒代替左咖啡酒 (我鐘意😍)帶著淡淡甜香,食落香滑軟潤,甜品面頭上突破傳統以脆脆,朱古力碎,代替以往Tiramisu既唂咕粉,仲食到d爆炸糖係到炸炸炸炸💥,令口感豐富左!整體水準比美得酒店,食得出有誠意👍🏻值得再黎!味道:★★★★☆環境:★★★★☆推介:★★★★☆服務:★★★★☆
『Le Dessert Palais 』
寂寞 Lonely $108
味道:★★★★☆
環境:★★★★☆
推介:★★★★☆
服務:★★★★☆
2015-09-04 1093 views
29/8星期六的晚上乘著給車車買肝藥的藉口約車爸爸去拍拖食過魚蛋粉後便捉他到 Le Dessert Palais食甜品星期六店子收凌晨1:00我哋22:00到還有大把時間慢慢影相和細味甜品^0^白色的格局應該沒女孩不喜歡吧!!店子有兩層是夜樓上做清潔無緣一探究竟~室內環境簡潔金,白對襯華麗得舒適~茶具一絲不苟簡約美觀盡得人心^0^餅櫃內有多款cake選擇有拿破崙,芝士餅,朱古力蛋糕,士多啤梨撻等等~不過通通也不是我杯茶~我目標係Lonely & Happy各$108新張期內$88店方用智能menu方便清晰~先來Lonely先苦後甜也正正是人生必經啊~賣相很殺食呢!!Lonely其實是BaileysTiramisu襯北海道牛奶雪糕學車爸爸話齋真如其名先係甘甘的咖啡香味就像寂寞的人,呷著一口不過甜的Homemade Hokkaido Milk Ice-cream等待他的Happy耶~苦盡甘來的Happy上檯時跟menu沒兩樣真的很讚氣勢不凡喔!!附有牛奶和士多啤梨醬可供點吃加添多重味覺~粉紅色的青檸蛋白鬆脆不黏牙很好吃,墊底的是Mascarpone Cream Nuts Parfait還有
室內環境簡潔金,白對襯華麗得舒適~
茶具一絲不苟簡約美觀盡得人心^0^
附有牛奶和士多啤梨醬可供點吃加添多重味覺~
粉紅色的青檸蛋白鬆脆不黏牙很好吃,墊底的是Mascarpone Cream Nuts Parfait還有鮮甜士多啤梨粒層次分明車爸爸極度欣賞啊~
破開青檸蛋白內藏一球Homemade Strawberry Sorbet嘩酸甜味度好細緻絕對值得再三回味^0^
經歷寂寞後的開心確是幸福滿滿呢^0^(羞羞喔)
2015-08-29
$90 (Other)
無論當天心情如何, 吃一吃甜品就會令人好起來!!!起碼對我黎講都算有效...一陣子吧~~最近很多甜品店都引入藝術及視覺效果的甜品...除了吃之外, 仲可以欣賞或親身玩一下''*今次黎到位於太子的【Le Dessert Palais】一來到就被它的裝潢吸引了, 有別於一般的甜品店;它仿似一間白雪雪的婚嫁店鋪一樣, 別緻得來令人很有憧憬~~內裡同樣是白雪雪的裝潢, 其裝飾品都很可愛又精美''*使用的椅子是透明的, 很像走像了一個冰屋裡!!!十分喜歡它的簡單美喔~~先點了一杯名叫【Honey Moon 蜜月】的飲品''*它是由橙汁, 菠蘿汁, 紅桑子蓉及蜜糖~~其味道有點像 "芬達橙" 汽水, 不太甜又多了一份口感!!!先來的是【寂寞】心情''*用上小屋放著甜品, 關上門都感到它的寂寞!!!甜品是以意大利 Baileys甜酒芝士餅配北海道牛奶雪糕~~雪糕很香滑, 仲有香脆的朱古力碎灑上面頭;而芝士餅帶點點酒味, 非常搭配'*這款是【開心 Happy】賣相十分精緻, 外層是奶油青檸蛋白, 而內裡是士多啤梨雪葩;底層則有新鮮士多啤梨粒, 另配有士多啤梨汁及白朱古力醬可自行淋上!!敲碎那蛋白球,
無論當天心情如何, 吃一吃甜品就會令人好起來!!!
起碼對我黎講都算有效...一陣子吧~~

最近很多甜品店都引入藝術及視覺效果的甜品...
除了吃之外, 仲可以欣賞或親身玩一下''*
今次黎到位於太子的【Le Dessert Palais】
一來到就被它的裝潢吸引了, 有別於一般的甜品店;
它仿似一間白雪雪的婚嫁店鋪一樣, 別緻得來令人很有憧憬~~
內裡同樣是白雪雪的裝潢, 其裝飾品都很可愛又精美''*
使用的椅子是透明的, 很像走像了一個冰屋裡!!!
十分喜歡它的簡單美喔~~
Honey Moon 蜜月
先點了一杯名叫【Honey Moon 蜜月】的飲品''*
它是由橙汁, 菠蘿汁, 紅桑子蓉及蜜糖~~
寂寞
先來的是【寂寞】心情''*
用上小屋放著甜品, 關上門都感到它的寂寞!!!

雪糕很香滑, 仲有香脆的朱古力碎灑上面頭;
而芝士餅帶點點酒味, 非常搭配'*
開心
這款是【開心 Happy】
敲碎那蛋白球, 再將所有配料混合一起~~
味道酸酸甜甜的很過癮, 又有脆脆的蛋白, 多重層次口感!!
另一款心情甜品:困惑
究竟點困惑法呢?? 原來係用上櫻桃木做出煙燻的效果~~
視覺效果不錯, 打開蓋後煙霧彌漫!!!

裡面的是多明尼加朱古力慕絲配櫻桃及藍莓;
吃會一口都充滿煙燻味, 個人覺得多過頭,有點濁的感覺!!
應該擺放一會等煙消散點才吃就更好''*
樂觀
心情甜品:樂觀
用上復活蛋造型的器皿擺放著甜品~~
內裡是烤朱古力奶油加肉桂餅乾, 配新鮮青蘋果及雲喱嗱雪糕!!!

敲碎那肉桂餅乾等雲喱嗱雪糕掉下, 再混合朱古力奶油食用;
整個味道甜得來又有青蘋果粒作咬口, 而且白朱古力非常細滑香濃又不膩''*
空虛
心情甜品:空虛
用上焗蛋白配海鹽焦糖榛子粒, 都已經感到它的空虛!!
仍如空氣感的焗蛋白, 連同雲尼拿汁及榛子粒甜而不膩, 吃下去有點輕飄飄的感覺~~
憤怒
心情甜品:憤怒
它是用上 64% 黑朱古力而成的慕絲, 內裡含有紅桑子果凍!!
中間的位置可見到有些乾冰, 等等有可以知道為什麼了~
淋上士多啤梨汁就像火山一般噴上熔岩及煙霧!!!!
完全感到它的憤怒, 待乾冰溶掉後便可食用''*

個人覺得朱古力慕絲不夠甜, 但十分細滑;
配上酸酸甜甜的紅桑子果凍還不錯~~
最後一款心情甜品:刺激
它是一個很美的 62%黑朱古力球, 內藏雲尼拿雪糕, 墊底的是紅桑子大菜糕;

另外配有熱情果熱湯及杏仁脆粒~~~
其實還有玄機的喔!!!
將熱情果熱湯淋上黑朱古力球, 它便會慢慢溶化;
而碟上的爆炸糖隨之卜卜聲的爆裂及飛彈, 真的很刺激的聲效!!
最後灑上杏仁脆粒就完成~~~

味道同樣是酸酸甜甜的, 又有一凍一熱的感覺''*
充滿熱情果的味道, 有得玩又有得食, 幾咁過癮呢!!

總括黎講, 我最喜歡的是【刺激】【空虛】【寂寞】
大家可以隨時當天的心情去選擇甜品
賣相精緻, 味道又不錯!!!!

2015-07-25
$200 (Tea)
寂寞
開心
空虛
2015-08-29 725 views
買晒店舖內6款cake, 他們還送多一件比我。他們都是年青人,難得彬彬有禮,笑面迎人,令我感到非常開心!小蛋糕的外型非常吸引,用料食好,味道濃郁,特別是朱古力蛋糕,朱古力味很重但又不苦,食時感覺超滿足☺️而包裝更分外別緻,一盒兩個小蛋糕,加上匙,非常細心,媽媽都話要留回來用來自用😁總括,真的要試試,同酒店一樣的質素!

總括,真的要試試,同酒店一樣的質素!

2015-08-29
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
Type of Meal
Tea
2015-08-28 896 views
閒日好少可會出到黎九龍…今次出開黎…當然要忙裡偷閒啦…相信係mk好難搵到一間咁早開而有特色既甜品屋哪…選定左目標…睇準時間1300…我就成為左今日首位顧客…^^…餵食朋友當然唔執輸...病都要黎食wor...入到黎…全部都白雪雪既…配上鳥籠既主題…金銀奪目…顯得特別高貴…有dd覺得自己係度high tea梗呢…>,<…而飾櫃只有幾款cake & tart...要選special design...就要睇平板啦…飲品黎先…朋友選左love story...味道似無酒精既fruit punch...而我呢杯芝麻綠茶呢...芝麻味ok...綠茶味就唔太突出...但兩杯賣相都好好…金光色既lemon tart外表看似普通...當然要食過先知…整個口感仿如新鮮出爐既旦撻一樣...鬆脆皮底...軟滑內餡...lemon 味極濃...略甜…呢期興綠茶…所以就點左個心太軟試下…旦糕鬆軟亦非常之流心…但綠茶味依然不太突出…混有白朱古力都幾甜…雲呢拿味雪糕都幾ok...之後就刺激哪…熱情果漿要趁熱淋落個波波度…估唔到真係會即刻溶左…之後再隨意加添杏仁脆粒…62%既黑朱古力波波一d都唔苦…入
Love story + Sesame vanilla green tea latte
檸檬撻
綠茶心太軟
之後就刺激哪…熱情果漿要趁熱淋落個波波度…估唔到真係會即刻溶左…之後再隨意加添杏仁脆粒…62%既黑朱古力波波一d都唔苦…入面舊雪糕係雲呢拿味…而果漿似橙味多d…3樣混合黎食變左甜+甜+甜…真係要好食得甜既人先好叫…
刺激
跟住就要揭鐘哪…我地樂觀咁睇下呢個旦鐘入面係賣咩葫蘆葯啦…由上層數落去…係雲呢拿雪糕,杏仁脆粒,肉桂餅,烤朱古力奶油混青蘋果粒…係幾重口感…
樂觀
食左4個甜品…餵食朋友竟然意猶未盡…再要加兩碼…其中一款係雪糕黎…似足deryers既石板街味…另外加左d花巧裝飾…同令人意濛濛既乾冰…
忌廉碎曲奇
而另一款係以菠蘿為主既乳酪…椰子味好淡…反而青檸較為清新…菠蘿肉少甜…感覺輕怡又健康…好配合日出呢個名…
日出
兩個人六個甜品…真係超哂標…大致上款式比較花巧誘人…多個款式都比較偏甜…甜度係3…唔食得甜或要戒口既人要特別注意…
$250 (Lunch)
2015-08-25 731 views
高價甜品吸引左唔小女生黎影靚相!環境好靚好安靜 每枱客人都有獨立位置食野 唔使同人share枱。甜品賣相又靚 黎得依度當然食環境 食賣相先(前) 玫瑰紅豆抹茶拿鐵唔夠熱!抹茶味道唔算濃郁 味道普通。(後) 菠蘿汁味道清甜 香香菠蘿味 入口甜度剛剛好。happy 開心食甜品當然要開心。外層蛋白脆餅包住野莓雪芭!周圍有忌廉 麥粒 士多啤梨 可以加上白朱古力汁/士多啤梨汁。賣相已經夠哂吸引!味道也不錯。雪芭酸酸甜甜 好開胃 整體甜度剛好。
高價甜品
吸引左唔小女生黎影靚相!
甜品賣相又靚 黎得依度當然食環境 食賣相先
(前) 玫瑰紅豆抹茶拿鐵
唔夠熱!抹茶味道唔算濃郁 味道普通。
(後) 菠蘿汁
味道清甜 香香菠蘿味 入口甜度剛剛好。
happy 開心

甜品當然要開心。
外層蛋白脆餅包住野莓雪芭!周圍有忌廉 麥粒 士多啤梨
 可以加上白朱古力汁/士多啤梨汁。
賣相已經夠哂吸引!味道也不錯。
雪芭酸酸甜甜 好開胃
 整體甜度剛好。
2015-08-24
$100 (Last Night Supper)
2015-08-24 645 views
病呢樣野,真係好難講,一係唔病,一病就一齊病,再一齊為食, 就係咁,奇蹟閒日午餐出現了,呢間甜品店以白為主,配搭鳥籠,鳥裝飾,都叫優雅,menu是用筆電選擇,但不是全部有圖,每款做型都十分吸引,也有不同心情的甜品,所以連一向決擇果斷的小比都用上4個字時間考慮,先說說心情甜品,成隻蛋呢款叫樂觀,頂頂有小燈,發光,打開是雲呢拿雪糕同餅,打碎下層是蜜瓜同朱古力奶油,比較清甜,同肉桂味ok刺激,就有熱橙汁倒入朱古力球,會裂開,再加入爆炸糖,雲呢拿雪糕一起食,每一口都會像爆炸一樣,幾刺激,但我覺得橙醬味比較酸,但小比話好甜... 綠茶心太軟,我個人覺得不及用朱古力做,和似豆腐味的雪糕也不太夾,綠茶味似草一般帶苦,但都算易入口檸檬吉士蛋糕,酸得來開胃,又唔錯雲呢拿碎曲奇雪糕,有點花巧,其實只是普通雪糕球,底加入乾冰使大量煙,味道小比話似d字牌王室雪糕,冇咩特別日出,呢個我選,好欣賞,菠蘿片混入菠蘿碎冰,甜得來凍凍的,加埋奶油,很好味左叫 love story右叫雲呢拿芝麻抹茶拿鐵love story似雜果賓治,有氣都好飲,雲呢拿芝麻抹茶就好似話冇咩芝麻味,總結來就,夠創新,地方舒適優雅,甜品做
病呢樣野,真係好難講,一係唔病,一病就一齊病,再一齊為食,
就係咁,奇蹟閒日午餐出現了,呢間甜品店以白為主,
配搭鳥籠,鳥裝飾,都叫優雅,menu是用筆電選擇
成隻蛋呢款叫樂觀
刺激,就有熱橙汁倒入朱古力球,會裂開,
檸檬吉士蛋糕,酸得來開胃,又唔錯
左叫 love story右叫雲呢拿芝麻抹茶拿鐵
love story似雜果賓治,有氣都好飲,雲呢拿芝麻抹茶就好似話冇咩芝麻味,總結來就,夠創新,地方舒適優雅,甜品做型吸引,值得去一次感受下
$270 (Lunch)
2015-08-23 608 views
名為開心既甜品(hk$108),賣相極為精緻,外面既圓形球係奶油青檸脆蛋白糖霜,但我只食到甜味食唔到青檸味,但我好鍾意佢既口感,好似細細個食個啲即溶既糖,放係口入面一陣間,就會溶左唔洗咬,而切開入面既係士多啤梨雪芭,酸酸地無乜等別,底部既就係士多啤梨粒同埋芝士芭菲,另外食個陣可以加上上面既牛奶同埋草莓汁! 不過定價有D高唔太抵食!
想不到,現在的甜品店,靚到如精品酒店般。每一件,都是匠心獨到的藝術品!全白色的裝潢,外面看有點是鳥籠的設計。簡約得黎,有著醉人的舒適感。食甜品,先黎點一客玫瑰烏龍金魚茶 (HK$68),很可愛的小金魚,有著幾款的茶葉可揀。今次就揀了玫瑰烏龍。清幽的感覺,配甜食也是不錯的!用上靚靚的白色、金邊的陶瓷茶皿,更添優雅感。友人點上了很有詩意的「愛情海Love Sea」。同時數十元一杯,用上熱情果蓉、紅桑子、梳打水、蘋果汁,甜甜酸酸,解一解甜。我們今次黎,是想一試這間店的心情甜品系列!朋友試了個名叫「開心 Happy」甜品。粉紅色的馬丁球,是用上糖紅色的糖造成。造型可愛非常!馬丁球中間,是士多啤莉的雪葩,既酸且甜,這樣的配答很不錯!而士多啤莉雪葩更是自家製造,更添誠意!可以再淋上士多啤莉汁或是白朱古力醬,多重享受!ha~ 我就點了個「憤怒Angry」!因為我喜歡食朱古力!!想不到賣想是即將爆發的「火山」啊!!外邊是朱古力餅通,圍著了馬達加斯朱古力所做的慕絲!中間有點乾冰,幫忙做就了「噴火」的效果!!將士多啤莉醬,淋落去「火山口」,乾冰就會溶化冒煙,十分狀觀好玩!但出緊煙的時候,千萬不要進食,要待
全白色的裝潢,外面看有點是鳥籠的設計。
簡約得黎,有著醉人的舒適感。
用上靚靚的白色、金邊的陶瓷茶皿,更添優雅感。

可以再淋上士多啤莉汁或是白朱古力醬,多重享受!
將士多啤莉醬,淋落去「火山口」,乾冰就會溶化冒煙,十分狀觀好玩!但出緊煙的時候,千萬不要進食,要待煙完退先可以啊!
切開後,會流出「紅色的溶岩」,係黎自士多啤莉醬及中間的紅桑子慕絲。混合朱古力慕絲食,濃郁的朱古力感覺,被微酸的紅桑子及士多啤莉中和一點膩。十分欣賞個設計及朱古力味的濃郁!好看!好玩!更是好味~~

這裡的慕絲做很滑、很幼細,口感是一流的呢~~

Le Dessert Palais

地址: 旺角彌敦道732號寬成樓地下

$120 (Tea)
(此食文已是五月的事)來到《Le Dessert Palais》…店子佔了兩層…一點也不「MK」,單看甚至以為自己身處港島。如非看過雜誌及網上各大媒體等等的介紹、純粹路過的話,或許會以為是salon/服裝店之類。櫥窗內的旋轉鳥籠,漂亮而帶幾分貴氣。店內環境亦很雅致…個人蠻喜歡其中一邊靠牆的座位,就如一個個小「山洞」般。當日有不少單人食客,坐在其中,自成一角、減少尷尬感。從店內拍一拍那旋轉鳥籠…牆上亦有不少以鳥兒作主題的裝飾…用上金色,卻不會顯得俗套…圓檯印上店名…店子的menu是平板電腦來的…個人覺得最特別的地方是:其中幾款以「心情」來命名的甜品,例如開心、樂觀、幸福、驕傲、寂寞、空虛、刺激、困惑等等,光看名字也許會感到「困惑」,幸好每款甜品均附上照片,大可憑外觀選擇,再click入去還有簡單介紹…困惑(原價$88,新張優惠$69),正正就是我現在的心情。原本想吃「幸福」,但「困惑」似乎更貼切。把玻璃罩掀起,內裡的煙冒緩緩散開,是煙燻櫻桃木的香氣。然後,就是欣賞「藝術品」的時候。論賣相,絕對是五星級酒店水準,我似乎忘了仍身處旺角彌敦道之中。有如「未熟」意粉般的是焦糖脆棒,並以可食用紫羅
(此食文已是五月的事)

來到《Le Dessert Palais》…
店子佔了兩層…
一點也不「MK」,單看甚至以為自己身處港島。
櫥窗內的旋轉鳥籠,漂亮而帶幾分貴氣。
店內環境亦很雅致…
從店內拍一拍那旋轉鳥籠…
牆上亦有不少以鳥兒作主題的裝飾…
用上金色,卻不會顯得俗套…
圓檯印上店名…
店子的menu是平板電腦來的…

把玻璃罩掀起,內裡的煙冒緩緩散開,是煙燻櫻桃木的香氣。
然後,就是欣賞「藝術品」的時候。
困惑
有如「未熟」意粉般的是焦糖脆棒,並以可食用紫羅蘭點綴。
旁邊圍著無花果及藍莓,內層是蜜糖呍呢嗱雪糕及朱古力,上面更灑上焦糖腰果。本身酷愛無花果,故對這款甜品特別喜愛。食感富層次,甜中帶酸、酸中有甘,會否就是甜品師想帶出的「困惑」?!
除了「心情」系列,店內還有不少「基本」的甜品
離開前又拍了拍店內的東東…
很美的馬卡龍…
小擺設都很可愛…
連加一總消費$76,甜品既有外表,亦有內涵。雖然是新張優惠價,但製作認真,一點也不馬虎,感覺更「抵」,個人覺得是近期旺角區的誠意甜品店之一。
$76 (Tea)
困惑
最近腦筋急轉彎大HIT,究竟大家係阿樂定阿愁呢?但無論係邊個,我有甜品食就會變成阿樂了~哈哈~跟朋友四出找甜品TEA時,找到位於太子的 LeDessert Palais~除了為了它的裝潢,也特別為了它的心情甜品~心情甜品是Le Dessert Palais的主打,有開心、憤怒、寂寞、刺激、困惑等等,每一款都各有特式亦非常吸引!Le Dessert Palais用note pad 點東西,圖文並荗,方便選擇。心大心細後,我跟朋友分別點了開心及憤怒,另外點了特式飲品愛情海及金魚茶!❤愛情海 Love sea❤愛情海以熱情果蓉、蘋果汁、新鮮紅桑子及梳打水打成,是消暑良品。原來這3款平常不常見的組合混在一起都幾好飲,微酸的飲品很fresh、很開胃。❤金魚茶❤之前在台灣很HIT,一直想試但懶得找銷售點,想不到Le Dessert Palais也有。配襯的茶具很漂亮,看得人賞心悅目。坐著坐著,❤憤怒❤就來了。究竟是什麼樣子呢?看起來反而有點像微型火山~中間是馬達加斯朱古力紅桑子啫喱慕絲,外圍是朱古力餅乾做成的「火山」正中間的是乾冰,食之前要將士多啤梨汁倒進去,就會像溶岩般沸騰,所以要等乾冰都融掉後

最近腦筋急轉彎大HIT,究竟大家係阿樂定阿愁呢?

但無論係邊個,我有甜品食就會變成阿樂了~哈哈~

跟朋友四出找甜品TEA時,找到位於太子的 Le
Dessert Palais~
除了為了它的裝潢,也特別為了它的心情甜品

❤愛情海 Love sea❤

❤金魚茶❤

坐著坐著,❤憤怒❤就來了。
究竟是什麼樣子呢?

看起來反而有點像微型火山~

正中間的是乾冰,食之前要將士多啤梨汁倒進去,就會像溶岩般沸騰,所以要等乾冰都融掉後才能吃呀~切開的時候,士多啤梨汁就慢慢流出來了~是另類的心太軟呢~

內裡的朱古力紅桑子啫喱慕絲略帶苦、帶有濃濃的朱古力香,不太甜。慕絲亦很幼滑,整個都很好吃!
然後到我的❤開心❤happy了
賣相很特別,中間的波波叫做馬丁波,應該是由糖打成的,像是甜的發泡膠波波,哈哈~ 想吃baby biscuit一樣。

跟中間的士多啤梨雪葩一起吃,既酸又甜,口感豐富。士多啤利雪芭是店家自己打的,酸酸mei mei,不錯喲~
亦可加入Homemade士多啤利汁或白朱古力汁,增加甜度或酸度。我愛吃酸味,所以士多啤利汁差不多食哂~
吃完了2個甜品,深感滿足呀!!!

2個都很好吃~~~~~~~

硬要我選的話,我會選「開心」,因為我很愛吃雪葩呀~~
Le Dessert Palais

地址: 旺角彌敦道732號寬成樓地下

• 開心
  • 憤怒
開心吃甜品,不開心也可以吃甜品轉換心情。可曾有想過用甜品來表達心情?早前就到了位於旺角的Le Dessert Palais,一嚐它新推出的心情甜品。心情:寂寞材料: 意大利Baileys甜酒芝士餅 配 北海道牛奶雪糕感覺就像被困在小屋裡的心情一樣,帶點寂寞。這道甜點的賣相一流,Baileys甜酒是有點苦澀味的,用來作芝士餅非常美味。跟雪糕一起味道很夾。心情:開心材料:意大利軟芝士果仁芭菲 新鮮士多啤梨粒配巴伐利亞奶油青檸蛋白 士多啤梨雪葩有兩片新葉長出、充滿生機的一道甜品。將頂頂的汁倒進雪葩內,有種refresh的味道!略微酸了一點。肯有超甜的新鮮士多啤梨中和~心情:刺激材料: 62%黑朱古力熱情果熱湯 配 杏仁脆粒紅桑子大菜糕+雲喱嗱雪糕而朱古力球裡包裹的是結結實實的雲喱嗱雪糕,配上甜中帶酸的朱古力熱情果熱湯就令味道更好了!別忘了熱湯還有爆炸糖在內!所以放進口內的感覺很特別,既有甜、有酸也有東西在爆炸,如這道甜品的名稱一樣:刺激!到了這個近來大熱的東東。而 Le Dessert Palais 則用62%黑朱古力熱情果熱湯直接淋上朱古力球上。更另我驚訝的是朱古力球旁邊是 爆 . 炸 .
開心吃甜品,不開心也可以吃甜品轉換心情。

可曾有想過用甜品來表達心情?
心情:寂寞
材料: 意大利Baileys甜酒芝士餅 配 北海道牛奶雪糕
感覺就像被困在小屋裡的心情一樣,帶點寂寞。
跟雪糕一起味道很夾。
心情:開心
略微酸了一點。肯有超甜的新鮮士多啤梨中和~
心情:刺激

到了這個近來大熱的東東。

更另我驚訝的是朱古力球旁邊是 爆 . 炸 . 糖!

所以跟熱湯碰上時就會發出沙沙聲,想不到吃甜品也有震撼的一刻!
心情:憤怒

材料:64% 黑朱古力慕絲內含紅桑子果凍 配士多啤梨汁

吃過6款甜品後,還有這個名為「憤怒」的甜品

黑朱古力慕絲本來就是我喜歡的甜點之一,所以未吃時已有好感。
加上熱呼呼的士多啤梨汁可中和甜味,而且慕絲也會有點溶化~ 層次很好!

淨看這樣子也知道好吃了!

吃過7款心情甜品後,我們這班可怕的女生仍未知足。
蘋果樹 $88

材料:新鮮青蘋果撻配雲喱嗱雪糕

我們還點了蘋果樹,新鮮青蘋果片簡直令我胃口大開!太好吃了!
店內的小擺設同樣吸引!
店以白色及金色為主!

無比的高貴感!
連手柄也精緻過人!

2015-07-25
2015-08-14 539 views
今天是happy Sunday!!!心情大好的闗係,即場約了好友一同來到旺角尋食~~~與友先到花園街巡邏一週後我們再到茶餐廳吃過簡單午飯因為要留定肚來吃甜品!!!來到位於旺角心臟地帶的Le Dessert Palais它就在車水馬龍的旺角道彌敦道(亦相當近太子站)外型是裝修得超級別緻!!在外面看來, 全間店子以落地玻璃來建成門口更放了一個大大的鳥籠在內鳥籠內放滿甜品, 實在是超級吸引!間名叫Le Dessert Palais主打法式精緻甜品和特式飲品價位方面合理甜品約百來元而特式飲品約四五十元左右~~~店子內裡裝潢是超級美!很有浪漫的法式童話感覺!!!而且個人很喜愛這裡的落地玻璃窗在外面繁華急促的街道中靜靜的在這裡休閒的呷口冰飲, 吃件精美的蛋糕實在是人生一大享受!玻璃櫥內放滿了餐廳的特式經典"心情甜品"甜品和飲品名字很有特色分別以人的情感為名字例如"空虛"、"憤怒"、" 刺激"等等令人很期待, 亦想快些試試當中的味道與名字有何闗連~"心情甜品" 全放在大大的鳥籠內向途人美美的展現出來!!!!造型很精美可愛!!!女生嘛, 吃甜品除了味道重要之外外型可愛獨特都可以提升甜品的美味度呢!這款
今天是happy Sunday!!!
心情大好的闗係,
即場約了好友一同來到旺角尋食~~~
與友先到花園街巡邏一週後
我們再到茶餐廳吃過簡單午飯
因為要留定肚來吃甜品!!!
來到位於旺角心臟地帶的Le Dessert Palais
它就在車水馬龍的旺角道彌敦道(亦相當近太子站)
外型是裝修得超級別緻!!
在外面看來, 全間店子以落地玻璃來建成
門口更放了一個大大的鳥籠在內
鳥籠內放滿甜品, 實在是超級吸引!
間名叫Le Dessert Palais
主打法式精緻甜品和特式飲品
價位方面合理
甜品約百來元而特式飲品約四五十元左右~~~
店子內裡裝潢是超級美!
很有浪漫的法式童話感覺!!!
而且個人很喜愛這裡的落地玻璃窗
在外面繁華急促的街道中
靜靜的在這裡休閒的呷口冰飲, 吃件精美的蛋糕
實在是人生一大享受!
玻璃櫥內放滿了餐廳的特式經典"心情甜品"
甜品和飲品名字很有特色
分別以人的情感為名字
例如"空虛"、"憤怒"、" 刺激"等等
令人很期待, 亦想快些試試當中的味道與名字有何闗連~
造型很精美可愛!!!
女生嘛, 吃甜品除了味道重要之外
外型可愛獨特都可以提升甜品的美味度呢!
這款甜品名叫"happy"
美美又鮮艷的粉紅色以圓球狀展現出來
原來內裡是廚師自家秘製的雪糕雪芭來的
口味酸酸甜甜
絕對叫人吃后就立即開心起來!!
另外這款名叫"刺激"
香滑的朱古力一樣以可愛的圓球形狀
造型絕對拿滿分!!!
吃時可以再把熱情果醬倒在圓球上
是內外俱備的美味甜品來!!!
我自己點了"困惑"
上桌時是以大大的鳥籠蓋子蓋着
內裡特別以氣味獨特的"櫻桃木"營造煙薰效果
甜品因而會沾上櫻桃木香味
造型很特別呢~~
以大大的透明玻璃子盛着一大球冰涷的云尼拿雪糕
很香滑很濃郁
再沾上無花果碎和紅苺粒
滋味無穹!
芒果飄香
材料以芒果鮮果蓉, 低脂乳酪, 牛奶, 新鮮芒果粒攪伴而成
本以為味道會帶點酸味
但下去是卻是清甜無比
芒果入口非常香甜
以低脂乳酪和牛奶打成的smoothies 香濃細滑
呷着的每一口都是味覺的享受
喝後暑氣全消, 真的很透心涼!!!!

2015-08-08
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)