2020-06-27 856 views
好耐都冇來過了,突然想起好想再來,裝修依舊,但多了自助沙律吧(內有餐湯,自己調理的飲品),今次沒有了南瓜湯,變了羅宋湯,周打蜆湯,白湯相當唔錯主菜我們點了豬鞍,肉質爽口,配上自家薯蓉. 另外點了 鵝肝意大利飯,鵝肝煎得剛剛好,外脆內軟,而且飯質軟硬度適中,最後叫了雲吞,大慨有7-8粒,味道好Creamy 細細粒,口感唔錯備註:餐廳會免費提供法式麵包,每次都是熱烘烘的,相當好味,如唔夠喉可以再柯打,還可以配上牛油或橄欖油,醋

主菜我們點了豬鞍,肉質爽口,配上自家薯蓉

備註:
餐廳會免費提供法式麵包,每次都是熱烘烘的,相當好味
,如唔夠喉可以再柯打,還可以配上牛油或橄欖油,醋
2020-04-15 1462 views
🔺Lam Tei Grill呢間餐廳對小編黎講充滿回憶💕10年後同男友慶祝紀念日再次黎到呢度👩🏻‍🤝‍👨🏽餐廳裝修已經唔同晒了.1855肉眼牛扒🥩牛扒好有炭烤味 配埋黑椒吊起牛肉嘅味道不過牛扒有D部位煎得比較乾.鴨肝多士🥖一份有兩件 鴨肝好creamy🤤.北海道帶子意大利粉🍝帶子味道好淡 如果烹調方式用煎嘅會好D🤔呢碟意粉真係有D失望😅.朱古力心太軟🍫味道唔太甜 中間都幾流心👅.餐廳提供半自助沙律吧🥗每位加$55就可以任添沙律、餐湯同麵包
🔺Lam Tei Grill
味道唔太甜 中間都幾流心👅
餐廳提供半自助沙律吧🥗
每位加$55就可以任添沙律、餐湯同麵包
2020-04-04 959 views
煩惱緊老公的生日飯,無意中發現屯門藍地有間食西式扒房之類的餐廳,環境睇落又唔錯, 所以去試下。由藍地輕鐵站走去藍地大街行大約5分鐘就到。我地book左7:30,暫時餐廳唔多人,安排一個很好的位置俾我地用餐。叫完主菜之後,我地每人都加左$55享用自助吧(有餐包,任食沙律,餐湯,飲品)提供。今日有2款餐湯,老公飲左羅宋湯,蕃茄味好濃郁,我就飲左龍蝦湯,龍蝦湯味道好香好濃,個人認為好好味。凍檸茶已調好,自行加檸檬加冰。主菜: 澳洲M5和牛西冷扒 $278 7成熟 (黑椒汁)肉質口感非常好 值得一試薯蓉好好食伴碟都好靚主菜: 美國US 1855 西冷牛扒 $1987成熟(燒汁)肉質比較硬少少,但西冷的味道仍然食得出,所以都係比較推介M5和牛西冷。員工的服務都很好,會留意任自助吧提供的食物飲品足唔足夠,環境氣氛都不錯,值得再黎

由藍地輕鐵站走去藍地大街行大約5分鐘就到。

凍檸茶已調好,自行加檸檬加冰。

主菜: 澳洲M5和牛西冷扒 $278

7成熟 (黑椒汁)肉質口感非常好 值得一試

薯蓉好好食
伴碟都好靚

主菜: 美國US 1855 西冷牛扒 $198

2020-03-29 790 views
搬嚟藍地有幾年,經常經過呢間扒房,聽聞口碑唔錯,但價錢就會因應地點覺得有啲貴。今日係中國武漢肺炎下第一日食店只可招待一半人,亦係首次踏足 Lam Tei Grill, 價格跟幾年前搬入嚟差不多,但有值回票價既感受。自肋沙律吧要加$55,我可以飲完白湯 - 周打海鮮湯再飲什菜湯,個周打海鮮湯足料,好 creamy ,稍勝。即焗既麵包🥯,老闆講既,我信,因為感覺好新鮮,有得再加多個包就正🤣。沙律菜新鮮既,但最驚喜係鮮榨奇異果汁🥝,任飲,出面飲一杯都廿幾三十幾,咁樣食法飲法,賺左。主菜我要紐西蘭羊架,我好少食伴菜,但佢係熱架,先食左個矮瓜🍆,超好味,其他既伴菜都好清甜。紐西蘭燒羊架,都合我心意,聞到嗰種燒烤出嚟既香味,好滿意👍🏻。甜品係另加既朱古力心太軟,最鍾意係每次食都係啱啱焗出嚟,暖笠笠,超正,但又唔係間間食店有得食,滿足哂我嘅要求。👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
2020-03-29
  • 紐西蘭羊架
  • 心太軟
2020-02-21 849 views
遠離市中心 走進藍地大街冇連鎖食店反而係一間間小店其中Lam Tei Grill就係一間低調浪漫西餐廳每人加錢就有semi buffet有Salad Bar 任食麵包同飲品Salad Bar有龍蝦湯 但個湯就一般啦質感唔錯 但味道唔夠濃麵包雖然唔係咩特別嘅包但佢真係即叫即焗每次都要等十分鐘架但熱辣辣真心好食飲品方面 仲有奇異果汁添食完哂沙律飲哂湯 入正題啦 叫左3個主菜新西蘭羊架 - 煎得好香 肉厚得黎又juicy 一個係是日推介嘅牛扒但我唔記得左個名 呢個又係勁多肉熟度啱啱好 肉質幾軟腍同埋香草牛油大蝦南瓜義大利飯呢個幾creamy 但飯粒唔夠煙韌最後一定要試佢最出名嘅心太軟心型心太軟要預早訂先有架重點係非常抵食 Salad Bar 3個主菜 1個甜品3個人都係大約$900 性價比好高 餐廳座位唔多所以記得要預約呀
遠離市中心

3個人都係大約$900
性價比好高 餐廳座位唔多
所以記得要預約呀
2019-12-15 1025 views
😋藍地美食。。。据扒超正!已經幫襯左好多次!都keep到超班水準!招呼親民😊👍🏻👍🏻 龍蝦🦞湯,2份安格斯牛扒,1份紫蘇焗豬安扒!食飽飽先有氣力迎接每日的工作😌講下呢度先!入到去,侍應會安排你座位,然後會介紹精選食物等等!如果你對扒方面唔明佢仲會好細心同你解釋每份牛扒唔同嘅口感!仲有叫咗一份紫蘇焗豬安扒!因為已經唔係第一次食!但今次食都仲有驚喜!因為真係好好食😋!豬安扒應該係慢煮嘅,食得出厚厚嘅豬安扒裏面鎖住肉汁!紫蘇同杏仁帶出特別嘅味道!真係要黎試下!另外佢每個餐只須要加$55仲可以享受出邊嘅沙律吧!龍蝦湯,雜菜湯,唔同嘅飲品,仲有沙律菜!仲有熱辣辣即叫即整嘅餐包!環境靚,又舒適!推介!😋藍地美食。。。
食飽飽先有氣力迎接每日的工作😌

講下呢度先!
每份牛扒唔同嘅口感!

環境靚,又舒適!推介!😋藍地美食。。。
2019-10-21 955 views
因為有親人生日,在屯門想找一間有情調的西餐,所以就選擇了這一間,雖然上菜時間不算太快,但我認為食物的質素很高,很值得用時間去等待美食的出現,那個蟹肉他他很少可吃到那麼鮮味而又特別的前菜,其他食物都很好美味,推介👍🏻
2019-10-03 891 views
在年幼的時候,我就住在藍地大街那裡,那時候沒有什麼餐廳,只有季季紅和幾家茶餐廳而已。想不到在長大的時候,再重回舊地的時候,發現多了很多不同的餐廳,當中有蒸海鮮和這一家好像很高級的西餐廳。在門口看到菜單,價格也不算貴,所以便和家人一起去嚐一嚐。哈密瓜蟹肉他他 $88蟹肉很多又夠鮮味,而且加上西瓜跟哈密瓜,口感很新鮮又很特別,值得一試他他汁軟殼蟹沙律 $88他他汁很好,酸酸甜甜法國鴨肝多士 $116 2件麵包有煎過,所以外層很脆,很加分!鴨肝SIZE很大,而且火候剛剛好,性價比OK芝士焗生蠔 35$ 一只蠔味不夠重,只有吃到大量芝士味,一般美國牛格斯肉眼牛扒 $208叫了五成熟,但來到時已經是7成肉質有點老和牛肉味不濃以這個品質來說,不值得這個價錢北海道帶子意大利粉 $112 (墨魚汁麵)奶油味很濃又很滑,這個醬汁很好吃!很建議點墨魚汁麵!總結來說,品質是可以的,但是性價比不高。
哈密瓜蟹肉他他 $88

他他汁軟殼蟹沙律 $88
他他汁很好,酸酸甜甜

法國鴨肝多士 $116 2件
麵包有煎過,所以外層很脆,很加分!
鴨肝SIZE很大,而且火候剛剛好,性價比OK

芝士焗生蠔 35$ 一只
蠔味不夠重,只有吃到大量芝士味,一般

美國牛格斯肉眼牛扒 $208
叫了五成熟,但來到時已經是7成
肉質有點老和牛肉味不濃
以這個品質來說,不值得這個價錢

北海道帶子意大利粉 $112 (墨魚汁麵)

奶油味很濃又很滑,這個醬汁很好吃!很建議點墨魚汁麵!

總結來說,品質是可以的,但是性價比不高。
2019-10-01
  • 北海道帶子意大利粉
  • 法國鴨肝多士
2019-03-18 2149 views
隨著屯門藍地屋苑增加, 也多了friend推薦當區嘅美食。 這已是第二次踏進 Lam Tei Grill,位置於屯門藍地大街中。這間歐式扒屋的外型,內部裝修和氣氛,絕對可以為你緊張嘅生活鬆弛下來。 晚上看來,燈光閃閃, 很有氣氛。 雖然扒屋不太大,坐得也相對密集,但裏面的浪漫環境和暗淡燈光,令人感到很舒服和溫暖。 兩次我也是和閨蜜好友嚟傾計, 渡過愉快的晚上。食物方面,燒烤的肉類,例如羊架和扒類,做得相當出色,很新鮮美味!👍🤤而且,配嘅醬料也不錯。還有,可以加少少錢就去到沙律吧,無限享用前菜沙律,湯和雜菜等。至於服務方面,職員們很友善,服務也很貼心,我試過去沙律吧拿東西,職員幫我盛湯和拿回枱上,很細心。整體來說,這兩次去 Lam Tei Grill, 氣氛浪漫,食物美味,印象非常良好😊👍!

• 紐西蘭羊架
  • 杏仁紫蘇燒焗加拿大豬胺扒
2019-03-18 1117 views
這間餐廳去過幾次,他們的質素一直都很好,尤其是牛扒,是打入香港100強牛扒餐廳之一。來到這裡必定點西冷,價錢200港元,但吃到幾百元以上的質素,實在超值。上賽事還有香香的燒烤香氣,肉質跟脂肪形狀都10分好,現在還可以+55港元享用沙拉吧及餐湯及麵包無限添飲甜食實在超級超值!因為他們的麵包球,會把它重新焗熱給你,吃下去香氣四溢。另外今晚還點了帶子白汁意粉,吃下去的時候白汁非常香滑,只是意粉稍為硬了一些。整體評分非常高,值得一試再試!
2019-02-19 1121 views
完sem之男朋友帶小女去食好西☺️👫.先講個雜菜湯 其實就不過不失 同平時餐廳個d差不多但係都讚一讚佢 落咗好多蔬菜去煲👍🏻羊架方面 本身以為佢成碟應該得一兩舊點知嚟到有成4,5舊😆仲要舊舊都好大舊5成熟啱啱好 唔會羶之餘仲鎖到肉汁🤤食落去真係可以用齒頰留香去形容碟羊架仲配香草薯蓉同少量蔬菜個薯蓉🥔都好正 面頭脆脆地 入面整到好香滑呢個係男朋友嗌既😛同樣係嗌咗5成熟 不過轉咗忌廉南瓜湯個湯好重南瓜味 飲落忌廉與南瓜味並重做到個種好香濃幼滑既感覺🤩🤩鐘意飲白湯同食南瓜既朋友一定要試試佢牛扒尚算巨型 而且肉質都幾軟嫩即使有d位冇乜脂肪 冇咁軟淋但都依然充滿牛味😍厚切真係好有口感呢碟既性價比都好高😊正正子另外舖頭都裝修得幾浪漫典雅💕員工服務亦幾貼心 睇到你食完一道菜先上另一道以呢個價錢、環境同服務質素嚟講 真係幾高性價比❤️(餐廳位置有限 去之前記住打電話詢問下先喔)
完sem之男朋友帶小女去食好西☺️👫

呢碟既性價比都好高😊正正子
燒焗荷蘭牛仔舌扒🥩

另外舖頭都裝修得幾浪漫典雅💕
員工服務亦幾貼心 睇到你食完一道菜先上另一道
以呢個價錢、環境同服務質素嚟講
真係幾高性價比❤️
(餐廳位置有限 去之前記住打電話詢問下先喔)
Type of Meal
Dinner
紐西蘭羊架🐏
忌廉南瓜湯
燒焗荷蘭牛仔舌扒🥩
  • 燒焗荷蘭牛仔舌扒
2018-11-03 1573 views
記得幾年前係會特登入黎食依家…完全唔值得質素差左好多先勿論個dinner 已經無set 揀要點主菜另加錢先變setits ok.. 出面好多地方都係咁既但個salard bar真係好可怕…無野食得返零碎幾條菜值得一提既係…果時只係8點幾店內只有2-3張檯有人而已望住個餐牌好多都話無淨係介紹d 貴價青口叫左2款意粉,藍口青口意粉同埋忌廉三文魚意粉omg... 咁都要等半個鐘先有得食唔通即刻落海捉黎煮?意粉有口感,但味道好鹹個碟好大,但份量唔多,女生的話就岩岩好sauce就creamy ge... 咁既經歷,都唔想再來
記得幾年前係會特登入黎食

望住個餐牌好多都話無
淨係介紹d 貴價青口

叫左2款意粉,藍口青口意粉同埋忌廉三文魚意粉
omg... 咁都要等半個鐘先有得食
唔通即刻落海捉黎煮?

意粉有口感,但味道好鹹
個碟好大,但份量唔多,女生的話就岩岩好
sauce就creamy ge...
咁既經歷,都唔想再來

2018-10-02 1164 views
慶祝朋友生日,問她有什麼想吃,她就介紹到這裡吃晚餐,因為她曾來過很喜歡。藍地大街在香港來說是一條非常有特色的街道,漫步於藍地大街簡直有置身於外國小鎮的感覺。所以這餐廳選址在這裡實在是明智之選。晚餐選擇也有多款,我們點了菠菜芝士意大利雲吞, 一份魚柳, 加錢轉餐有麵包, 湯, 沙律,  飲品, 之後再加一個甜品~味道和環境也不錯, 但價錢在這區稍貴~
味道和環境也不錯, 但價錢在這區稍貴~
2018-09-27 933 views
其實都唔係第一次黎但每一次黎都一定唔會失望今次係食生日飯多左個沙律Bar加$55就可以飲品,湯,沙律任食十分推介龍蝦湯💕龍蝦味好足夠唔會苦澀叫左個白酒煮蜆好有水準蜆做到剛剛熟 肉質好滑 一d都唔硬身 都係好推介 好小餐廳做到依個水準油封鴨批鴨皮有小小脆口,好香 估唔到鴨皮會有咁既做法本身都無咩期望但食完後反而好有驚喜又係本身個名唔記得只記得係和牛😂😂😂一入口食到有炭燒味 之後慢慢會有和牛味價錢唔過$300真係性價比高依間餐廳真係穩世美食❤️
其實都唔係第一次黎

好有水準
蜆做到剛剛熟 肉質好滑
一d都唔硬身 都係好推介 好小餐廳做到依個水準

油封鴨批
鴨皮有小小脆口,好香
估唔到鴨皮會有咁既做法

價錢唔過$300
真係性價比高

依間餐廳真係穩世美食❤️
2018-06-17 1825 views
人越多,朋友確實越來越少,但正因越少,更視為珍貴。願意花上時間心思為我慶祝生日的兩位摯友,令我心生感動;雖然,因其中一位好友的腳弄傷了而遠入屯門探訪吃飯,但我同樣樂意,只因與她倆一起做什麼也十分開心!住在屯門的好友已預先book了這間餐廳,因這間餐廳確實十分爆場,如週末沒有訂位應該難以入座呢! 餐廳無論佈置,格局和燈光都頗有情調,於特別日子來這裡慶祝不會失禮。食物款式頗多選擇,最後我們選了兩個主菜,再加($45)轉套餐,套餐有沙律,湯,餐包和飲品,另外有友人已預訂了的甜點,相信已很足夠我們三人吃了!店方很細心,給了我們三個麵包。麵包烘熱過,外脆內軟,塗上一層牛油,更添香味。沙律菜爽脆,沒有太特別之處。湯有分別有羅宋湯和南瓜湯,兩碗湯都好喝,個人偏愛南瓜,因本身愛吃南瓜,味道香甜,質感順滑,不錯。主菜之一是蘑菇意大利雲吞 ($98) 看上去份量不算很多,但原來吃著吃著也夠吃的,可能是本身皮厚和醬汁夠濃。麵皮有厚度而不失韌性,滿足澱粉控的心癮。反而蘑菇餡料不算多,菇味不算重,我反倒喜歡;需大讚的是其忌廉汁很重奶油香,口感豐盈,濃郁非常,很不錯呢!再來有香草牛油大蝦南瓜意大利飯 ($148)

食物款式頗多選擇,最後我們選了兩個主菜,再加($45)轉套餐套餐有沙律,湯,餐包和飲品,另外有友人已預訂了的甜點,相信已很足夠我們三人吃了!

沙律菜爽脆,沒有太特別之處。

香草牛油大蝦南瓜意大利飯

再來有香草牛油大蝦南瓜意大利飯 ($148)大蝦兩大隻,肉質爽彈! 意大利飯被濃郁的南瓜忌廉汁包覆著,外層濕潤,飯心依然有咬口,吃完相當滿足呢!

朱古力心太軟伴雪糕
原來友人預訂的,是朱古力心太軟伴雪糕($65),重點是甜品上寫上自己的名字,專屬自己的蛋糕竹 甜品,感覺就是特別珍貴! 朱古力味十分香濃,焗至外層脆身,內裡濕潤鬆軟,稠結的朱古力醬湧出,富有流心效果,使心都溶化了,加上冰凍的雪糕,冰火交融,真的很好吃!

吃到好吃的食物當然令心情不錯,但更重要的是與好友的相聚一刻,真摯的友情,珍而重之。