2013-10-06 5858 views
間中,我和老公都會去藍地大街吃晚飯,在很早的時候,就發現了這家可愛的小餐廳。試過特地過來光顧,卻遇著星期三公休;試過本來跟友人BBQ後轉軚來試這家西餐,卻遇著滿座不招待WALK-IN客。特別加上早前金剛小儀曾經來過介紹,更加想來試試。一個WEEKDAY的晚上無心插柳的又來到藍地大街,竟然有位,本來的街方茶餐廳晚餐,突然變成了精緻SET DINNER。ORDER了兩個主菜,分別是恆仔的烤豬手以及我的烤吞拿魚,另外加了錢轉SET,除了沙律之外,還有一個忌廉南瓜湯,味道不過不失。老公的豬手烤得很好,皮脆肉嫰,不會烤得很乾,淋汁亦很美味,吃得很滿意。至於我的烤吞拿魚,也是非常美味。我還是第一次吃吞拿魚扒,雖然看《將太的壽司》已知道烤吞拿魚扒跟烤牛扒很像,但我一直也很難明白是什麼意思,魚和肉怎可能有相似的口味?直至今天吃到這道烤吞拿魚扒,我終於明白了,連平日只愛吃魚生不愛吃熟魚的老公也讚口不絕呢﹗
2013-08-23
2013-10-06 4532 views
我對藍地這個地方甚為陌生,只知道朋友 — "關寶寶" 的家人是此地的原居民,建屋成家於此。當天我們到屯門打球,"尾尾" 一早給我們訂好了一家西餐廳,據說在藍地一帶頗有名聲,後來得知餐廳較早時段都給訂滿了,我們要待晚上九時方能入座,心想餐廳一定具有相當的水準,否則客人又怎會蜂擁而至。Lam Tei Grill 設於一座小平房內,我們被帶往右邊的位置。那邊自成一國,是一個可容納一張八人檯、兩張二人檯,一張四人檯及兩個洗手間的空間。實木製造的檯椅,我一看便喜歡了,環境要比外面的光猛及舒適。先來一點前菜,"野蠻女友" 選擇了哈蜜瓜蟹肉他他。厚身甜美的蟹肉第一時間搶攻了味蕾,其後就是軟腍芳香的芒果粒,而最底層的蕃茄粒則予人一份清爽;當中調配的醬汁既溫柔又含蓄,將食材清新完美的一面襯托出來,碟上的黑醋汁似乎是裝飾大於一切。餐牌內的澳洲平正魚到底是什麼?英文寫著 King Fish,引起我的好奇!無論是中文的平正魚,或是英文的 King Fish 也好,原來就是我們熟悉的油甘魚。伴以火箭菜和黑醋汁,這道前菜披上一身破格的西式刺身裝束,我們均引頸以待這新嘗試。可惜嘴巴裡的油甘魚,傳出一陣魚腥,以及毫無

實木製造的檯椅,我一看便喜歡了,環境要比外面的光猛及舒適。
哈蜜瓜蟹肉他他
黑醋澳洲平正魚刺身沙律

無論是中文的平正魚,或是英文的 King Fish 也好,原來就是我們熟悉的油甘魚。伴以火箭菜和黑醋汁,這道前菜披上一身破格的西式刺身裝束,我們均引頸以待這新嘗試。可惜嘴巴裡的油甘魚,傳出一陣魚腥,以及毫無回彈力的魚肉,對油甘魚的新鮮度不單響起警號,亦為這道新嘗試構成不能磨滅的敗筆,儘管醬汁、火箭菜或構思是如何出色,也是徒然!
意式香草蕃茄烤麵包
Bruschetta 是意大利菜的經典前菜之一。Lam Tei Grill 沒有用上傳統的法包,改為白色的小圓包子替代。小圓包子烤得外脆內軟,感覺還不錯,可是面上的蕃茄粒卻失去了 Bruschetta 的精髓,只有平乏蕃茄的味兒,最基本的羅勒、洋蔥、橄欖油等,均不翼而飛!
套餐沙律
跟著我們選了幾道主菜。大概多加 30元,可為主菜添上沙律、餐湯和麵包,害怕所點的主菜份量過多,於是我們只加了兩份沙律和餐湯。

沙律選用的雜菜還算新鮮,襯上 French Salad Dressing,給身體補充一點纖維吧!
意大利菜湯、南瓜湯
餐湯選了意大利菜湯和南瓜湯。先試南瓜湯,質感較稀,南瓜味道與香氣也非常的薄弱,這道西湯的烹調技巧易於掌握,在家也能做出水準來,更何況是尊業的餐廳!

而意大利菜湯的蕃茄與雜菜融和,調味適中,與南瓜湯相比,實在合意得多了!
黑松露鵝肝意大利飯
"尾尾" 選了黑松露鵝肝意大利飯,應是 Lam Tei Grill 的招牌主菜之一。鵝肝煎得甘香、外脆內軟,入口順滑無筋、肝香四溢。意大利飯介乎中間偏軟的狀態,軟腍中仍保持些微嚼勁,相信較能迎合不同食客的需要。飯粒吸收了濃郁的忌廉醬汁,入口啖啖脂香,但不感膩意,也許是多人分享的緣故。
紐西蘭羊架
顧名思義,到 Lam Tei Grill 當然要一試 Grill 的滋味,於是老公選來了羊扒。羊扒烤得鮮嫩、鎖得緊緊的肉汁尤為討好,但一瞬間被那格格不入的甜味,壓倒性擊破先前的美好印象,對此大家紛紛感到意外!
德國鹹豬手
"野蠻女友" 是豬的擁躉,她選了德國鹹豬手。德國鹹豬手烤煮得香氣十足,外層香脆,粉紅肉嫩的肉層滲出惹味的鹹香,要比香港一些德國菜餐廳還要出色,確是喜出望外之作!
杏仁紫蘇燒焗加拿大豬胺扒
再來一道豬的菜式,盼將美味延續!豬胺扒面層鋪滿脆脆的食材,原來就是烤香了的杏仁和紫蘇葉,這樣的配搭,不僅口感獨特,還充滿了新鮮感!

再一咬豬胺肉,肉質緊密細緻、彈性充沛、肉汁鮮美,純鮮的優質豬肉已能將味蕾打開,又何需多餘與造作的修飾呢!
紐約藍苺芝士蛋糕、朱古力奶凍
"你吚哇"、"油雞安"、"尾尾" 和 "野蠻女友" 同是甜品的愛好者,當晚大家肯定要甜蜜一番。

紐約藍苺芝士蛋糕,個子小巧,藍苺醬汁像山泥般從頂層傾瀉而下,氣勢澎湃!芝味不算得濃烈,但正正如此,與蛋糕恰好的軟硬度和不太甜膩的藍苺醬汁,令人吃得輕快自如,沒有沉重的負擔,我喜歡擁有這樣特性的甜品

朱古力奶凍是 "你吚哇" 將公事融入自我生活一體化的進程,她的僱主該要好好表揚此等員工。奶凍做得滑溜流暢,可惜奶味一般,其實要將奶凍的效果帶出,除了要選用 "李吚哇" 公司出品的牛奶 (開玩笑),增強奶香味外,朱古力醬亦是一個重要的元素。選用朱古力純度較高的朱古力醬,不單可突出朱古力的原味,也可襯托出奶凍的奶香,不過成本也許要大幅上揚了!
心太軟、義大利芝士蛋糕
Lam Tei Grill 即叫即做的心太軟真的不錯,朱古力蛋糕鬆香、甜度恰好,而流心朱古力亦不過份甜膩,光是新鮮熱燙這個優點已值得一試。

意大利芝士蛋糕只屬一般,咖啡與酒香也同樣不足,達不到我們的要求。

Lam Tei Grill 雖有可取的菜式,但給我的印象就仿如在倫敦嚐中餐一樣,味道始終是洋化了。相信 Lam Tei Grill 的能力絕對可做出更西方口味的西菜來,嘗試衝出藍地這個地域性的局限吧!

2013-09-28
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
哈蜜瓜蟹肉他他
黑松露鵝肝意大利飯
德國鹹豬手
杏仁紫蘇燒焗加拿大豬胺扒
唔好意思,由於我同我今次d朋友仔都冇"相機食先"呢個習慣,我更加冇寫食評既習慣,今次係第一次,仲要係越諗越氣頂,所以先寫出嚟抒發下同希望咁多位唔好中伏。其實今次係有朋友想試加上咁啱係朋友生日所以就book位去食。我地提早左3日去book位,book左8個人,諗著8:00 / 8:30 去食,點知聽電話果個話得7:30 & 9:00 呢2個時段,8:00 & 8:30 唔提供book 位服務(佢既語氣好似趕住收線咁),我當時都覺得奇怪,之前有朋友係book 8:00 食飯,仲介紹佢地既 "豬手"話幾好食。不過算啦,我book左9:00同預留左個豬手,因為要就大家放工時間。果日9:00我同3位朋友準時去到,即係4個人,同個老板娘話我地book左9:00,佢話 "下,得4個咋,你地企出去等下啦" (態度好似極唔滿意我地咁)。跟著佢趕左我地4個人出門口企,果度出面又焗又多蚊,不過見佢舖仔細細,可能係要過半數人先可以入去坐,咁算啦,我地都唔好意思企入面阻住人。跟住我另外3個朋友around 9:05到左,咁即係7個人,差一個朋友未到,突然有個waitress出嚟帶左我地入去坐,佢係自動出嚟帶我地

跟住我另外3個朋友around 9:05到左,咁即係7個人,差一個朋友未到,突然有個waitress出嚟帶左我地入去坐,佢係自動出嚟帶我地入去,我地冇同佢講過任何野,我地一坐低,個老板娘就走過嚟話 "得7個,仲有1個呢"我地話未嚟到,但5分鐘內會到,跟著我聽到佢大大聲話果個帶位waitress "佢地未嚟齊就唔好俾佢地入嚟啦,你第一日入嚟做呀,咪由佢地喺出面企下囉,佢地阻住個門口,就叫佢地企遠d囉" 當時我聽到真係火都嚟埋
,咩叫阻住個門口? 不過我都算喇,啱啱最後一位朋友都嚟到。

最後一位朋友坐低埋,剛剛帶位果個waitress就一輪咀咁講左7-8樣當晚冇得供應既食物,嘩!佢真係勁過講急口令,完完全全聽唔到佢講咩,我懷疑佢地日日都冇果幾樣,所以背到滾瓜爛熟。

我地叫左個西班牙火腿併哈密瓜、芝士焗蠔(8隻)、M5牛 (5成熟)、羊架(7成熟)、前鵝肝黑松露意大利飯,肉醬千層面、三文魚意大利雲吞,同預訂左既豬手。

果個西班牙火腿併哈密瓜都唔知咩嚟架,d火腿一食就知唔超過5年,下面哈密瓜又係一食就知係平時人地酒樓平時送果盤果d嚟
,仲要得5舊,一碟咁既野竟然收$9x,我喺出面(即港島/九龍)食正宗意大利 / 法國菜呢個前菜都係$11x,仲要係好食好多。

好啦,我食完哂前菜 (即係芝士焗蠔同垃圾火腿),冇人嚟同我地換碟,要我叫先做,咁我地食完哂d前菜就梗係將牛油刀同食蠔果隻fork放左喺碟上面架啦,佢真係好好笑地幫我地換碟果陣,將果d牛油刀同食蠔果隻fork放返喺我地面前,果下我真係哭笑不得。

跟著嚟既main dish,except 個豬手好食外,其他既我都唔知講咩好,d牛同羊全部都係全熟,無牛味、無羊咪,完完全全唔睇都唔知自己食緊咩肉。其他野味道都係一般,唔值咁既價錢。

咁我地未食完前菜果陣都已經order定甜品,食完哂d main dish好耐都未嚟甜品,咁我地就傾下計,講下最近去旅行d事,點知個老板娘突然走過嚟喝我地 "細聲d啦",跟住我仲睇佢口郁郁講粗口咁,第一,我地8個人講野一定有一定的聲量,我自問我地唔算好嘈,不過你咁講,fine,我當我地係,但唔該你俾番d禮貌,話哂我地都係客人,唔係冇幫襯,你仲要講粗口,喂,你間係普通西餐廳咋,你估5星酒店呀,講下野都唔得
。跟著個老板娘走開左,隔離位無啦啦同我地講"嘩,個老板娘咁做生意架,我覺得你地都冇嘈到" 我地唯有一笑置之,都唔知俾咩反應佢地。

好啦,個甜品我地叫左心太軟同芒果芝士流心蛋糕,2樣食物一個conclusion:太甜。

總結:食物無咩特出、服務態度簡直"十分特出"。
2013-09-30
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2013-09-30 2794 views
入到餐廳, 好吵, 侍應介紹食物時幾乎聽唔到.而且每張桌相隔好近, 非常近, 完全冇情調.既傾唔到計, 同隔離桌又眼望望, 根本唔適合情侶來.食物方面, 咸豬手幾好, 大蝦OK, 燒春雞普通.
入到餐廳, 好吵, 侍應介紹食物時幾乎聽唔到.
而且每張桌相隔好近, 非常近, 完全冇情調.
既傾唔到計, 同隔離桌又眼望望, 根本唔適合情侶來.

食物方面, 咸豬手幾好, 大蝦OK, 燒春雞普通.
2013-09-26
Anniversary
  • 咸豬手
2013-07-17 2245 views
對於很多人來說,屯門不是一個方便的地方,但這個小小的地區卻隱藏了很多特色餐廳,只要你細心發掘,總會有意外驚喜,隱藏在屯門藍地的Lam Tei Grill便是其中一個好例子。火腿蜜瓜這是我在意大利餐廳必點的食物之一,這裡的火腿份量比較少,火腿不夠鹹香。特級肉眼扒我們要了7成熟,份量相當足夠,而且不會過硬,非常Juicy,又可保持肉質鮮嫩。羊架羊架份量相對地少,而且煎得有點過濃,羊騷味不夕夠。豬肋骨豬肋骨是推薦,因為煎的時間控制得剛好,保持了肉質鬆軟,而且入口溶化。鵝肝意大利飯我們還另外點了兩款意大利飯,一款是這裡最有名的鵝肝意大利飯,意大利飯不會過濕,飯的軟硬度適中,鵝肝也十分好味。蕃茄海鮮意大利飯也許是吃的肉類太多,我覺得蕃茄味道太強烈,湊在意大利飯裡有點過膩。心太軟是日晚餐是補祝我母親大人生日,所以我預早訂了心太軟順便可用朱古力寫字,也許是我要求寫“Mom, Love You”,所以他們做了一個心型的心太軟,真的很細心,也讓我們很驚喜。心太軟一介開便有朱古力醬流出,朱古力味濃郁而且不會過甜,非常好吃。
火腿蜜瓜
特級肉眼扒
羊架
羊架份量相對地少,而且煎得有點過濃,羊騷味不夕夠。
豬肋骨
鵝肝意大利飯
蕃茄海鮮意大利飯
心太軟
2013-06-03 1489 views
因金剛和小儀有介紹過,又見食評寫得不錯,故早一日訂枱5人,8:00PM.雖然翌日打去想加多2位,但職員回覆不能加,因枱位置有限.因此,建議大家訂枱前,請先確認人數,以免麻煩我地一行5人共叫了3個Appetizers, 5個Main Courses跟餐, 4個Desserts(因跟餐,有優惠價),1枝紅酒.1.哈密瓜蟹肉他他 $78 Cantaloupe Crab Meat Tartar Creamy的蟹肉加上底層的碎蕃茄,配上鮮甜的哈密瓜,味道十分清新醒胃. (不過食到微小碎殼)2.白酒刁草澳洲藍青口 $92 Blue Mussel with White Wine Dill Sauce 香濃的蒜蓉和白酒的香氣掩蓋不住藍青口的鮮味和海水味. (可惜藍青口略為細小)3.香草牛油焗田螺 $58 Escargot 田螺略大且肉質柔軟配上焗到外脆內軟的薯蓉,可一試.4.餐湯 跟餐另加@$40(包Salad,Soup, Bread,& Drinks), 可選龍蝦湯或雜菜湯,正常/非海鮮敏感的都會揀龍蝦湯. 龍蝦湯冇龍

1.哈密瓜蟹肉他他 $78
Cantaloupe Crab Meat Tartar
(不過食到微小碎殼)
2.白酒刁草澳洲藍青口 $92
香濃的蒜蓉和白酒的香氣掩蓋不住藍青口的鮮味和海水味.
(可惜藍青口略為細小)
3.香草牛油焗田螺 $58
Escargot
田螺略大且肉質柔軟配上焗到外脆內軟的薯蓉,可一試.
可選龍蝦湯或雜菜湯,正常/非海鮮敏感的都會揀龍蝦湯.
龍蝦湯冇龍蝦頭的苦澀味,卻帶有龍蝦的香濃鮮甜味,加上熱烘烘,看似自家製的麵包,十分好.
(可惜忘記了還有
義大利醋+橄欖油可蘸;已問過麵包不是自家製的,購自外來.)

5.澳洲M7和牛西冷扒 $358
Australian Wagyu M7 Sirloin Steak
選了全場最貴的M7澳洲和牛,做到Medium Rare,外脆內生,帶有牛肉香味且肉質柔嫩,值回票價.
6.德國咸豬手 $138 (可在訂枱時預訂,以免售罄)
Pok Knuckle
焗得外層脆口,好像菠蘿釘一樣,內裡軟淋,咸度適中.
(可惜我不是太好咸豬手的)
7.北海道帶子白汁義大利粉 $200 (忘記了)
Spaghetti with Hokkaido Scallop White Sauce
大路野,鮮甜的帶子配上每條蘸上香濃白汁的闊麵上,無懈可擊.
8.黑松露鵝肝義大利飯 $128
Risotto with Black Truffle & Foie Gras
此菜必食之選.當鵝肝遇上黑松露義大利飯,絕配.鵝肝煎得入口即溶,加上creamy且帶有咬口的義大利飯,回味無
窮.
(不過此菜重口味,1人食十分“溜”;建議2人以上SHARE.)
9.乳酪燒焗黃鰭吞拿魚柳
Yellow Fin Tuna Fillet Rack Baked with Basil & Yoghurt
吞拿魚柳燒得外熟內生,配上略帶酸味的乳酪汁,帶出吞拿魚的鮮味, 藉得一試再試.
10.木糠布甸 $20跟餐 (原$25)
Serradura
精緻小杯,入口香滑creamy,3口便吃完了.

11.芒果流心芝士蛋糕 $40跟餐 (原$46)
Stuffed Mango Cheese Cake
芒果與芝士味混合一起,互相溶合.好味.

12.紐約藍苺芝士蛋糕 $40跟餐 (原$46) (10分鐘前落ORDER)
New York Blueberry Cheese Cake
小件裝,軟硬適中,芝士味濃.

13.朱古加布甸(心太軟)$40 跟餐 (原$46)另加雲呢拿雪糕$12
Chocolate Pudding with Vanilla Ice-cream
朱古力味反而被雲呢拿雪糕搶了風頭.
(請在食前10mins落單)
Other Info. : 1.因這家枱數有限,且營業時間6:30PM至11:00PM,建議“必須訂枱”,以免等得耐. 2.職員殷勤細心,換碟和上菜速度快.
2013-05-31
2013-05-19 982 views
book 左位慶祝朋友birthday, 位置不太難找,而附近亦有停車場十分方便。七點準時去到,危門外o既walk-in 客被turn down 了,店員告知walk-in 的話要8:30pm 先有位...先講menu, 喜歡佢每個main course 只加$30 就轉set (包湯; salad & drink),咁唔需要受dinner set 限制。三人叫了3個main course -> set, soup of today : 雜菜/ 南瓜忌廉,我o既雜菜湯非一般菜+水煲成,而係滿滿的蕃茄+菜+ 牛腩,濃而不膩。試了朋友o既南瓜忌廉,反而沒有太多預期中o既南瓜。沙律: 雞肉caesar salad, 味道正常,菜合格。main course: i) 鵝肝risotto 先到: 看來分量少少的,但因為係risotto,所以greasy 程度足以飽肚。risotto o既硬度剛好,飯汁無過多而浸淋飯粒,芝士濃度亦夠。而飯上o既鵝肝肉汁香濃,厚薄亦足,圓圓一塊夠了ii) Angus steak: 5成, 沒有over cook, 但牛味不夠iii) 大蝦linguine:

沙律: 雞肉caesar salad, 味道正常,菜合格。

main course:

iii) 大蝦linguine: 等左好耐,linguine 雖然太淋,但吸了很多大蝦o既味好鮮,
有蕃茄o既東西一定令胃口大開
喜歡linguine 沒有下cream 煮,唔油膩。

dessert: (另外叫)
i) 心太軟: 一刀切,古古力溶岩般湧出,外皮有點roasted 味 (??同焗肉同一個oven?) 好味便行了~~haha
ii) 流心芒果芝士蛋糕: 質地似mouse cake, 芒果味太搶,蓋過了芝士

環境、服務不錯,屯門價錢食中區quality!! 小小的店子沒有因為地區而令生意差,外面人龍一條,連book了枱想加位o既都難。店內氣氛似去了泰國resort, 好relaxing!!!

讚的店~~ 下次要試fillet
Other Info. : 木椅子的確有resort 氣氛,但見隔離枱o既老人家坐得不太舒服。建議提供cushion ,食店除了食物外,同樣應讓顧客坐得舒適自在。
2013-05-18
Anniversary
2013-04-11 695 views
Lam tei grill , 是第4次光顧... 對上一次都有一年多前...因為要幾日前BOOK位。。。剛好昨日下午嘗試訂位.. 可能是平日啦..20:30 準時到達, 不用等就有位.. 加上落大雨.. 不是以往那麼多人..上幾次都是食西冷牛扒.. 都好美味.. 今次order 左鵝肝意大利飯, 豬仔肶. 當然轉餐啦.. 再加上蟹肉他他.. 都是第一次叫的食物.多了好多年青waiter/waitress . 服務都okay.. 給menu 時已經通知沒有咸豬手...哈蜜瓜蟹肉他他.. 味道不錯, 蟹肉混合得不錯..不會太creamy.. . 鵝肝意大利飯...飯不會太硬..夠creamy.. 鵝肝更煎得香口...質量不差...燒豬仔肶, 燒得不錯, 選料不錯, 肉質像豬頸肉好.. 燒得火口十足...水準之作...

2013-04-09
  • 黑松露鵝肝意大利飯
2013-03-25 659 views
壽星女提議 , 再去這裡食西餐慶祝生日, 之前我們各自同其他朋友食過, 今次再可試其他菜式, 想不到, 不但保持水準, 仲有驚喜….. 我們分別點了頭盤:燒薄牛肉凱撒沙律- 牛肉燒得剛好 ..好味.主菜( 三款):1)德國咸豬手 – 賣相已經好吸引 , 燒得好脆,肉質好嫰.2)安格斯牛扒( 七成熟 )-係壽星女指定要點既菜式, 好Juicy .3)大蝦意粉-配茄汁, 汁濃又醒胃.由於當日我們買了蛋糕慶祝 , 所以無再order 甜品, 不過壽星女都好滿意是日晚餐.

主菜( 三款):
3)大蝦意粉-配茄汁, 汁濃又醒胃.
2013-03-23
2013-03-24 510 views

主菜( 三款):
3)大蝦意粉-配茄汁, 汁濃又醒胃.
2013-03-22
2013-03-15 118 views
估唔到這個鄉村地方會有間咁好情調嘅西餐廳。經過村口出名的季季紅,沿途都以為自己去左長州。突然見到有間用木做嘅外牆小屋,原來已經到左目的地。霎眼望間餐廳會以為好細,但原來內有亁坤,內裡還有很多座位。整間舖都是用暗黃色燈光,木做家具,情調100分,但係坐位太近,好容易聽到隔離位說話,所以舒適度一般。今次order了。。。1。鵝肝意大利飯,個飯好凍,鵝肝都係,而且好creamy,係over左個隻creamy,所以食幾啖都好漏。2。德國豬手。份量好多,皮都燒得好脆,肉質亦好嫰,不過冇味,只係覺得自己食左好多肉。本來order左心太軟,但因為佢啲食物實在太漏,所以都cancel 左。
估唔到這個鄉村地方會有間咁好情調嘅西餐廳。

今次order了。。。

2013-03-12
2012-12-05 103 views
同男朋友兩個人去食飯加慶祝我生日叫左兩個主菜咸豬手同M5肉眼牛扒其中一個加左35蚊轉餐M5肉眼因為比較耐,所以侍應會問等吾等埋一齊上我地因為系share食,所以吾一齊上都OK一開始黎個跟餐既什菜沙律侍應會問要吾要加黑椒我加左少少食完沙律之後先上跟餐龍蝦湯餐包仲熱的,點黑醋好味食完等左一陣就上咸豬手好大隻~點D豬手汁好好味不過本人就吾系咁中意食D豬皮,覺得太肥所以比曬男朋友食食左一半豬手已經好飽~~之後上埋個M5肉眼牛扒我覺得5成熟系岩岩好的M5肉眼脂肪幾平均,燒完仲有D肉汁咁,吾錯兩個人食呢兩個主菜真系食到好飽,好滿足本身想食埋呢到既心太軟,不過因為我男朋友買左個蛋糕比我,所以冇食到留番下次再黎食總括黎講D食物都幾好味,侍應服務都好貼心,又吾會好似好趕咁,環境好有氣氛最後仲發現原來元朗有分店下次可以去元朗果間試下
同男朋友兩個人去食飯加慶祝我生日
叫左兩個主菜
咸豬手同M5肉眼牛扒
其中一個加左35蚊轉餐
M5肉眼因為比較耐,所以侍應會問等吾等埋一齊上
我地因為系share食,所以吾一齊上都OK

一開始黎個跟餐既什菜沙律
侍應會問要吾要加黑椒
我加左少少

食完沙律之後先上跟餐龍蝦湯
餐包仲熱的,點黑醋好味
忌廉龍蝦湯同餐包
食完等左一陣就上咸豬手
好大隻~點D豬手汁好好味
不過本人就吾系咁中意食D豬皮,覺得太肥

所以比曬男朋友食
咸豬手
食左一半豬手已經好飽~~
之後上埋個M5肉眼牛扒
我覺得5成熟系岩岩好的
M5肉眼脂肪幾平均,燒完仲有D肉汁咁,吾錯
M5肉眼牛扒
兩個人食呢兩個主菜真系食到好飽,好滿足
本身想食埋呢到既心太軟,
不過因為我男朋友買左個蛋糕比我,所以冇食到
留番下次再黎食

最後仲發現原來元朗有分店
下次可以去元朗果間試下
Other Info. : 自己帶蛋糕黎食要收$50切餅費
2012-11-27
忌廉龍蝦湯同餐包
咸豬手
M5肉眼牛扒
有相有真相~如果你認同呢塊係五成熟的肉眼, 你就去試下呢間所謂賣扒既餐廳.....老實講, 我冇食過一塊五成熟既扒係咁樣同waitress講, 佢話佢地啲扒係咁, 五成熟都係咁, 我講完, 佢就話叫老細黎跟下好, 老細黎到, 話佢地呢個就係佢地既五成熟, 我問多幾次老細覺得有冇問題, 佢都話呢個就係五成熟, 唔會再做過估唔到一間所謂食扒既餐廳會咁樣. 今次係我第三次黎, 亦係最後一次因為我揾唔到理由加價就識, $168一塊扒, 加$35, 再加一, Total $220 - 我相信可以揾到更有heart做既餐廳地方又唔方便, 服務又冇, 價錢又唔係平, 連啲扒都唔得, 我真係揾唔到理由去呢度......
有相有真相~
老實講, 我冇食過一塊五成熟既扒係咁樣
好, 老細黎到, 話佢地呢個就係佢地既五成熟,

估唔到一間所謂食扒既餐廳會咁樣.
今次係我第三次黎, 亦係最後一次

因為我揾唔到理由

2012-09-03 366 views
屯門人的好處;)D 朋友成日話屯門遠,但其實屯門都有好多好野食係藍地大街一直行入去,就會見到呢個牌,睇落似係一個家庭式經營的餐廳,煮出黎GE野都好有心機主菜+$35就會有埋是日沙津同餐包餐湯,今日的凱撒沙律中的蔬菜都很新鮮,味道也很清新,酸酸甜甜的開胃0V0上餐包的時候店員也會很細心地問你要不要加橄欖油、黑醋*0* ; 洋蔥湯的味道也剛剛好,不會太濃/太咸主菜點了黑松露鵝肝意大利飯,根據店員說這裡的意大利飯會用傳統方法炮製所以會比較硬,但對小妹來完全沒有問題,鵝肝入口即溶,煎得很入味,意大利飯加入了黑松露一起煮,整個飯都很均勻有黑松露味,很香口 飯的黏道剛剛好,試過食過有D 意大利飯乾到好似冇汁咁,又有D黏到燙口的,但這裡是剛剛好每一粒米都有醬汁,微微地黏住,但又可以食到每一粒米男朋友點的安格斯西冷牛扒(五成熟)加大蝦,,店做到要求,外面剛好熟,內面呈粉紅色,扒比較厚身,肉味濃郁,亦很有彈性和咬口,大蝦雖然只有一隻XD 但亦很鮮味*0*最後重點的心太軟,亦是水準之作,一直都覺得心太軟其實有點太甜,但既然之店的招牌作就當時不能不試,但結果也真的很驚喜,店員會在完餐前15分鐘預熱,上桌的時
屯門人的好處;)
D 朋友成日話屯門遠,但其實屯門都有好多好野食
主菜點了黑松露鵝肝意大利飯
,根據店員說這裡的意大利飯會用傳統方法炮製所以會比較,但對小妹來完全沒有問題,鵝肝入口即溶,煎得很入味,意大利飯加入了黑松露一起煮,整個飯都很均勻有黑松露味,很香口
最後重點的心太軟,亦是水準之作,一直都覺得心太軟其實有點太甜,但既然之店的招牌作就當時不能不試,但結果也真的很驚喜,店員會在完餐前15分鐘預熱,上桌的時候剛好是微溫>V< 一切朱古力就一傾而出,重點是這裡的朱古力香滑濃稠,微甜而不膩!!!
另外的芒果流心芝士蛋糕,入面的芒果流心也是很夠^^
Other Info. : 算是即興去的,大約6點的時候打電話去,BOOK 8點15,到的時候雖然都CHECK了幾分鐘,但都非常順利地入座了,而且店內的服務員服務態度都很好,很細心; 之前看食評批評BOOK枱服務態度,可能真的比較受歡迎,BOOK的時候可能要小心D confirm多兩三次:p 而且店內氣氛很好,燈光其實比較暗(相片調光過的),店員又不會在你附近轉來轉去催你埋單,情侶蠋光晚餐一流;) 店附近環境也很寧靜=v=
2012-08-22
2012-08-07 61 views
第2次幫襯每次都系搭西鐵入去再要轉的士~好彩今次舅父黎車我地由於舅母已經book左位所以唔洗等~6點半可以食到8點半去相先~影左好多但放唔曬湯都幾好飲夠creamy呢個無食火腿 但蜜瓜好爽同甜呢個沙律必叫 芒果好甜 蝦肉爽飯比較硬身 有少少痴牙簡左欖油煮 好味呢個骨好好味 燒得好淋肉醬系牛肉 吾錯心太軟朱古刀流好多 正~_~會繼續幫襯,但一定要提早訂位^^
第2次幫襯
每次都系搭西鐵入去再要轉的士~
好彩今次舅父黎車我地

由於舅母已經book左位所以唔洗等~6點半可以食到8點半

去相先~影左好多但放唔曬
南瓜忌廉湯~
湯都幾好飲夠creamy
呢個無食火腿 但蜜瓜好爽同甜
龍蝦芒果salad~
呢個沙律必叫 芒果好甜 蝦肉爽
飯比較硬身 有少少痴牙
簡左欖油煮 好味
呢個骨好好味
燒得好淋
肉醬系牛肉 吾錯
心太軟朱古刀流好多
正~_~
會繼續幫襯,但一定要提早訂位^^
2012-07-21
南瓜忌廉湯~
龍蝦芒果salad~
  • 心太軟
  • 咸豬手