2023-04-04 135 views
無意中就像這間簡約的Cafe,無論外型,食物,環境都給予人一個舒服的感覺。點了一個鰻魚牛角包餐午餐,冇諗過原條鰻魚上,配上沙律,足以滿足我一個下午的要求。在這區,價錢,食物,環境絕對係性價比極高。

在這區,價錢,食物,環境絕對係性價比極高。
⚘ 桂花烏龍茶 $50以茶壺同細茶杯上既桂花烏龍茶俾人感覺好優雅💫 烏龍茶飲落好清香 帶淡淡既桂花香味😚 而且份量十足😍Osmanthus Oolong Tea servers with teapot was super elegant👸🏻 Oolong Tea with osmanthus aroma was light and refreshing🌼 The portion size was huge too🧡評分: 8/10🌟⚘ 檸檬美式冰咖啡 $45夏日特選既檸檬美式冰咖啡好清新🍃 帶檸檬既酸味✨ 店舖既咖啡主要產地來源係巴西🇧🇷同埃塞俄比亞🇪🇹 味道偏nutty🙈Lemon-icano was prefect for summer☀️ The coffee beans mainly came from Brazil and Ethiopia😆 Americano was in nutty flavour, with a hint of freshness from lemon🍋 評分: 8.5/10🌟⚘ 豐富全日早餐 $138豐富全日早餐包括沙律🥗、香腸🍖、蟹肉🦀、大啡菇🍄、牛
⚘ 桂花烏龍茶 $50
評分: 8/10🌟

⚘ 檸檬美式冰咖啡 $45
評分: 8.5/10🌟

⚘ 豐富全日早餐 $138
豐富全日早餐包括沙律🥗、香腸🍖、蟹肉🦀、大啡菇🍄、牛油果🥑、煙三文魚🐟、牛角窩夫🥐、黑松露炒蛋🥚 非常豐富同飽肚😽 其中脆口既牛角窩夫配埋帶鹹香既黑松露炒蛋非常出色🤩 食多幾舊都仲得嘻嘻😛
Deluxe All Day Breakfast contained Avocado, Sausage, Portobello, Crab Meat, Mixed Salad, Smoked Salmon, Black Truffle Scrambled Egg, and Croffle that’s all I love to eat🥰 Crunchy Croffle paired with the savoury scrambled egg was literally mouthwatering🤤 Deluxe vision was absolutely filling coz we couldn’t finish it🤰🏻
評分: 9/10🌟

⚘ 蟹肉牛油果香芒他他 $88
係ig見到人哋既蟹肉牛油果香芒他他勁吸引🥳 於是就叫咗黎試😎 點知黎到既賣相同網上既都幾大出入💔 好彩味道都算唔錯👍🏻 所以就原諒佢喇🤣
Crab Avocado and Mango Tartare was plated so delicately in ig’s🤍 Tbh quite disappointed with the presentation, widely different from the ig🥹 but the taste was nice so I’ll forgive it😌
評分: 8/10🌟
豐富全日早餐
蟹肉牛油果香芒他他
豐富全日早餐
蟹肉牛油果香芒他他
2023-03-16 49 views
餐廳整體係奶油色風格,今次坐左係劃分左一個露營主題既小間格,長方形位置放到張矮枱同三四張露營櫈,但會比較逼,坐得唔多舒服。因為係分開既小間格,係餐廳店面有一個獨立入口,店員較難送餐,所以會經過個窗送餐比我地~———鰻魚滑蛋牛角包窩夫牛角窩夫熱辣辣,外脆內軟,配合滑蛋同鰻魚軟滑口感,好好食!———玫瑰醬大蝦扁意粉唔係太食到玫瑰醬味道,意粉同大蝦味道正常,都幾爽口感覺———泡菜蟹肉烏冬泡菜味唔濃,但我覺得恰到好處~ 不過賣相擺盤就無咁靚

鰻魚滑蛋牛角包窩夫
牛角窩夫熱辣辣,外脆內軟,配合滑蛋同鰻魚軟滑口感,好好食!

玫瑰醬大蝦扁意粉
唔係太食到玫瑰醬味道,意粉同大蝦味道正常,都幾爽口感覺

泡菜蟹肉烏冬
泡菜味唔濃,但我覺得恰到好處~ 不過賣相擺盤就無咁靚
2023-03-05 385 views
之前來這裡朝聖,因為他們有一個特別隔開的區域。拍照特別好看,不少人都是為了這個區域而來,不過最近他們好像換了主題,那就看看他們會不會轉回這個版本吧 哈哈餐廳食物選擇頗多,很多都是和牛油果和蟹肉有關,我差點連續點了三款牛油果蟹肉菜式,大家也是可以挑戰一下啦,反正都是健康的組合。🔹蒜香牛油果粒意粉 $88意粉口感彈牙,份量都算多,不過沒想到會偏辣,可能是蒜落了很多,不過這份濃郁的香氣確實會讓你更開胃,可以加一下檸檬汁,這樣會比較容易入口和清新,賣相是不錯的。🔹蟹肉芒果牛油果他他 $88顏色好好看的牛油果他他味道也很高分,牛油果的綿密配上青瓜粒的爽脆口感,一邊咬一邊可以感受到芒果清甜和蟹肉的鮮味,味道賣相口感都很足夠,很適合我這些清淡人吃。🔹Coconut cold brew $58第一次試有椰子味的cold brew,這個組合都很搭配,椰子令飲品聞起來很香,也讓咖啡邊得更柔和,熱帶風味配咖啡豆自帶的果酸,清新怡人,天氣熱的話很適合。🔹水果茶 $55如果要打卡的話,這個水果茶是必點項目,裡面有滿滿的新鮮水果,顏色好看之餘,味道都很甜,建議可以放一放讓冰滿滿融化中和一下甜度,當然本身喜歡喝甜的

🔹蒜香牛油果粒意粉 $88
🔹蟹肉芒果牛油果他他 $88
🔹Coconut cold brew $58
Coconut cold brew
🔹水果茶 $55
水果茶
如果要打卡的話,這個水果茶是必點項目,裡面有滿滿的新鮮水果,顏色好看之餘,味道都很甜,建議可以放一放讓冰滿滿融化中和一下甜度,當然本身喜歡喝甜的可以直接喝光~~
蟹肉芒果牛油果他他
Coconut cold brew
2023-02-19 49 views
呢間真係𝘉𝘰𝘰𝘬𝘮𝘢𝘳𝘬 左一段時間𝘊𝘢𝘧𝘦 去到嘅時候發現餐廳獨立打卡位置設計有稍為些少改動左 ~~雖然係咁 但都有保留原有既韓系唯美擺設 再搖身一變露營風 望出落地玻璃外面係馬路位置 但有種忙裏偷閑嘅感覺🤭⊶⊶ː 玫瑰醬大蝦扁意粉 ː大蝦彈牙爽口🍤但唔係太食到玫瑰醬嘅味道 感覺食緊蕃茄醬既意粉 ː 泡菜蟹肉烏冬 ː賣相睇到有點失望 味道亦都一般 稍為淡口 係灑上面嘅蟹肉稍為可以搭救到 另外個人覺得用蟹棒取替蟹柳會較好🙈ː 鰻魚滑蛋牛角包窩夫 ː牛角窩夫出色 外脆識落去煙韌 口感豐富~ 加埋滑蛋同埋鰻魚一齊好夾👍

⊶⊶

ː 玫瑰醬大蝦扁意粉 ː

ː 泡菜蟹肉烏冬 ː

ː 鰻魚滑蛋牛角包窩夫 ː
2023-01-09 54 views
其實,我一直都好想搵間Pet Friendly餐廳可以容納我隻大狗 金毛🤣Laffee 位於 紅磡蕪湖街 有一個獨立小地方 可以俾我隻狗玩完全唔驚佢騷擾到其他人而且仲有Pet Menu 佢又可以玩又可以食而我就點左:🧇 黑松路蛋牛角包窩夫🥑 牛油果配酸種麵包🥞 士多啤梨配雲尼拿雪糕窩夫☕️ 咖啡 Flat White食物方面,健康得黎又好好味😋環境又舒適 又可以俾寵物放電
其實,我一直都好想搵間Pet Friendly餐廳
可以容納我隻大狗 金毛🤣

🧇 黑松路蛋牛角包窩夫
🥑 牛油果配酸種麵包
🥞 士多啤梨配雲尼拿雪糕窩夫
☕️ 咖啡 Flat White

食物方面,健康得黎又好好味😋
環境又舒適 又可以俾寵物放電

2023-01-06 38 views
💎總評分:7.5/10 ——奶白色cafe環境乾淨,坐位間隔唔會好逼,打卡一流——🏅凍水果茶$55 (8/10)佢係一壺咁上,好大入邊有蘋果,火龍果,橙等等嘅切片飲落甜度適中同好清爽夏天解渴首選!——🏅士多啤梨配雲尼拿雪糕窩夫🧇 $108 (7/10)一份有4件窩夫鋪左啲士多啤梨切片仲有配鮮忌廉同埋士多啤梨醬窩夫好香蛋味,不過質感比一般窩夫腍身我自己prefer脆少少,不過整體而言都唔錯——🏅大啡菇忌廉意粉 $88 (7/10)顧名思義就係意粉配左嘅大啡菇,意粉份量唔多,味道正常冇咩特別——
💎總評分:7.5/10
奶白色cafe
環境乾淨,坐位間隔唔會好逼,打卡一流
——
🏅凍水果茶$55 (8/10)
佢係一壺咁上,好大
入邊有蘋果,火龍果,橙等等嘅切片
飲落甜度適中同好清爽
夏天解渴首選!
——
🏅士多啤梨配雲尼拿雪糕窩夫🧇 $108 (7/10)
一份有4件窩夫
鋪左啲士多啤梨切片
仲有配鮮忌廉同埋士多啤梨醬
窩夫好香蛋味,不過質感比一般窩夫腍身
我自己prefer脆少少,不過整體而言都唔錯
——
🏅大啡菇忌廉意粉 $88 (7/10)
2023-01-04 33 views
呢度嘅環境好靚好文青,好多人嚟打卡,門口有個打卡位喺必去朝聖地方講返嘢食,我同朋友都係叫咗牛油果煙三文魚窩夫,沙律菜好多,窩夫係我食過最好食,係牛角包窩夫,烘得好鬆脆,牛油味濃郁,潘買牛油果同煙三文魚好滿足,價錢又相宜,非常推介!咖啡要另外點,無跟餐,叫咗杯凍咖啡,勁多奶,覺得唔夠甜,要另加糖漿,加咗糖漿又幾好飲.

2023-01-01 31 views
今日帶埋貓貓去食,叫左waffle, 蟹肉意粉、椰子冷萃咖啡、水果茶 同芝士蛋糕,樣樣都好味,略嫌食物細份左d. 帶埋寵物去食都開心😃服務態度又好好,下次會再去食😋
服務態度又好好,下次會再去食😋

2022-12-29 55 views
很久沒去咖啡店打卡囉🥰🙈!! 最近發現何文田的🤎𝕃𝔸𝔽𝔽𝔼𝔼 很受年輕人歡迎,我又去試試啦~ 全是落地大玻璃的咖啡店,令人感覺溫暖又舒適。店內走波西米亞風裝潢,打卡拍照一流😍。可惜到訪當天是平安夜,人客甚多,最想坐的打卡位坐不到呀~殘念🤣~ 「 原條鰻魚滑蛋牛角包窩夫🐟$88 」原條呈上的鰻魚,賣相吸引! 鰻魚雖𣎴肉厚,但沒骨,質素不錯。滑蛋滑嫩嫩,配窩夫好吃~ 「 火腿芝士太陽蛋牛角包窩夫🥐$60 」 輕食之選非這個火腿芝士莫屬啦💕! 太陽蛋邊位焦脆,火腿鹹香,也不錯。 「 抹茶拿鐵🍵$48 」 好美的拉花呀~是聖誕樹呀🌲🙆🏻‍♀️! 拿鐵順滑可口唷~

「 原條鰻魚滑蛋牛角包窩夫🐟$88 」

「 火腿芝士太陽蛋牛角包窩夫🥐$60 」

「 抹茶拿鐵🍵$48 」

好美的拉花呀~是聖誕樹呀🌲🙆🏻‍♀️! 拿鐵順滑可口唷~
2022-12-24
2022-12-01 80 views
Weekend一瞓醒就喺新居附近搵吓有咩好食發現呢間Laffe Coffee嘅環境幾舒適✨決定入去試吓~全店用咗木系傢俬做主調🪵畀人感覺好貼近大自然,有放鬆嘅感覺.我哋揀咗最近門口位置一個靜靜哋嘅角落~揀好食物就出cashier度落單我哋分別叫咗:1️⃣大蝦🦐香芒🥭沙律蝦肉彈牙又大隻,而且芒果都好香甜,係一款好醒神嘅沙律🥰啱晒未瞓醒嘅我幫自己「開機」2️⃣Laffee全日早餐呢款Laffee全日早餐都幾豐富,有炒蛋、煙三文魚、煙肉🥓、腸仔、燒蕃茄🍅同埋炒蘑菇,一個人其實都唔係好食得晒,好鍾意個炒蛋,好嫩滑,沙律菜亦新鮮爽脆3️⃣黑松露蛋🍳牛角包🥐窩夫牛角包窩夫喺近期都算受歡迎,我同朋友都好鍾意食黑松露,所以就叫咗呢款窩夫嚟試吓,味道不錯,牛角包嘅油香味同黑松露炒蛋好夾🤤.整體嚟講,呢度都算坐得舒服,半open kitchen嘅模式可以畀客人一路聞住食物嘅香味一路等嘢食到🤤都幾享受,而周圍都會有唔同嘅植物擺設,令成個環境畀人感覺好relaxing,個人認為係一個幾啱同朋友傾計、慢慢食嘢嘅好地方🥰.🌾Laffee📍紅磡蕪湖街111號蕪湖居地下
Weekend一瞓醒就喺新居附近搵吓有咩好食
發現呢間Laffe Coffee嘅環境幾舒適✨
決定入去試吓~
全店用咗木系傢俬做主調🪵
畀人感覺好貼近大自然,有放鬆嘅感覺
我哋揀咗最近門口位置一個靜靜哋嘅角落~
揀好食物就出cashier度落單
我哋分別叫咗:

1️⃣大蝦🦐香芒🥭沙律
2️⃣Laffee全日早餐

3️⃣黑松露蛋🍳牛角包🥐窩夫

🌾Laffee
📍紅磡蕪湖街111號蕪湖居地下
🌟餐廳:Laffee📍地址:紅磡蕪湖街111號蕪湖居地下💰價位:~$100⏰營業時間:星期一至日 10:00 - 18:00好耐都無靜靜地咁搵間Cafe慢慢chill下咁食返個light lunch啦🙆🏻‍♀️今日去開紅磡呢個Cafe 集中地,又豈能錯過😆即刻搵個地方入去慢活下先💕呢間✨Laffee ✨位於紅磡蕪湖街,係正觀音廟對面馬路,餐廳以落地玻璃及暖色簡約風設計為主,而且仲間隔出一個獨立打卡座位❣️面向落地玻璃及街景,非常搶眼💡———————————————————🔹黑松露蛋牛角包窩夫雞蛋炒得滑嫩,熟度剛剛好,入口啖啖蛋汁,再配以近期大熱既牛角包窩夫,取代一般麵包,食得勁夾👏🏻加入黑松露呢種炒蛋既烹調手法,對於作為蛋控既我,絕對無抵抗力🤭真心推介‼️———————————————————🔹香煎三文魚柳伴帶子三文魚外皮煎得好香好焦脆,而且魚肉好鮮嫩,啖啖三文魚油味🤩 🤩帶子入口鮮味十足,而且選用刺身級帶子,煎至半熟,鮮甜味濃📍最驚喜係食物擺盤好精緻,下邊層鋪左甜南瓜蓉及爽脆露荀,更能提升三文魚同帶子既鮮味及層次😋———————————————————🔹Latte with Oat Mil
🌟餐廳:Laffee
📍地址:紅磡蕪湖街111號蕪湖居地下
💰價位:~$100
⏰營業時間:星期一至日 10:00 - 18:00

🔹黑松露蛋牛角包窩夫

🔹香煎三文魚柳伴帶子
帶子入口鮮味十足,而且選用刺身級帶子,煎至半熟,鮮甜味濃📍

🔹Latte with Oat Milk
餐廳仲可供客人選擇燕麥奶,夠哂健康!Latte 入口非常順滑,咖啡既焙培味好濃厚🤗

🔹青檸梳打咖啡
擺盤同樣精緻!青檸既清香襯托烘焙呼濃厚既咖啡,再加上降渴既有氣梳打水,呢個組合好醒神好解渴,值得一試🫦

😋味道:4/5
🏢環境:4.5/5
💁🏻‍♀️服務:4/5
💵價錢:4/5
🤟🏻性價比:4/5
👅整體小總結
特別一讚餐廳既裝修,除左採用落地玻璃採光設計令人有一種好舒服既感覺外,店內既小擺設亦花盡心思,每一個角度都佈置得好有格調,打卡一流📸 📸

食物方面,無論咖啡抑或主食,擺盤都非常精緻,每次上菜,我地都影好耐相先食,真心靚,抵讚💖

2022-11-21
Type of Meal
Lunch
2022-11-26 38 views
見買一送一,即管一試,中伏,將貨就價,如果正價$56這樣的一個招牌燒仙草大滿貫芋圓糖水,我絕對不會吃。這個價錢,我寧願吃鮮X鮮。味道不難吃也不好吃,我估我唔會再幫襯!
2022-11-26
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
  • 招牌燒仙草大滿貫芋圓
-之前save低咗想去 「Laffee」 好耐終於有時間比我去到❤️餐廳主打唯美溫柔色tone影相出嚟嘅顏色更加靚☀️/今次我坐個位係店舖主打嘅獨立打卡位要經過店舖外圍由另一度門入去雖然大落地玻璃望住大街但採光度十足,更易影出靚相📸㊙️如果想喺呢個位打卡就記住訂位嘅時候預約🫶🏻/▫️黑松露蛋牛角包窩夫 $60▫️黑松露炒蛋分量超多一上碟成個牛角包窩夫都遮住咗😳炒蛋夠嫩滑仲同牛角包味道好夾🫶🏻旁邊配搭左半碟沙律菜配黑醋,更加清新🌱/▫️蒜香蟹肉牛油果粒意粉 $120▫️充滿蒜香、蟹肉嘅菜式出奇地牛油果粒同意粉好夾👍🏻意粉軟硬度適中其他配料清清地唔會太濃味唔會搶過牛油果嘅風頭🥑/▫️煙三文魚牛油果蓉配酸種麵包 $128▫️去親Cafe都會試嘅酸種麵包因為每間Cafe都有自己嘅口味煙三文魚同牛油果係絕配旁邊有半碟沙律菜配芝麻醬,一樣清新🌱/▫️椰子冷萃咖啡 $58▫️期間限定口味咖啡中意飲cold brew嘅朋友唔可以錯過淡淡嘅椰子香味吸引之餘咖啡外型清楚見到三隻顏色非常igable❤️/▫️桂花鮮奶咖啡 $45▫️呢款都係期間限定口味咖啡清香桂花味配搭咖啡唔會太甜之餘亦都飲到另一番風味拉花造型再配上少少桂花超靚超吸睛
之前save低咗想去 「Laffee」 好耐
終於有時間比我去到❤️
餐廳主打唯美溫柔色tone
影相出嚟嘅顏色更加靚☀️
今次我坐個位係店舖主打嘅獨立打卡位
要經過店舖外圍由另一度門入去
雖然大落地玻璃望住大街
但採光度十足,更易影出靚相📸
㊙️如果想喺呢個位打卡就記住訂位嘅時候預約🫶🏻
▫️黑松露蛋牛角包窩夫 $60▫️
黑松露炒蛋分量超多
一上碟成個牛角包窩夫都遮住咗😳
炒蛋夠嫩滑仲同牛角包味道好夾🫶🏻
旁邊配搭左半碟沙律菜配黑醋,更加清新🌱
▫️蒜香蟹肉牛油果粒意粉 $120▫️
充滿蒜香、蟹肉嘅菜式
出奇地牛油果粒同意粉好夾👍🏻
意粉軟硬度適中
其他配料清清地唔會太濃味
唔會搶過牛油果嘅風頭🥑
▫️煙三文魚牛油果蓉配酸種麵包 $128▫️
去親Cafe都會試嘅酸種麵包
因為每間Cafe都有自己嘅口味
煙三文魚同牛油果係絕配
旁邊有半碟沙律菜配芝麻醬,一樣清新🌱
▫️椰子冷萃咖啡 $58▫️
清香桂花味配搭咖啡
唔會太甜之餘亦都飲到另一番風味
拉花造型再配上少少桂花
超靚超吸睛👀
食物有質素,店員亦殷勤有禮
難怪深受附近街坊同特登嚟打卡朝聖嘅朋友支持👍🏻
桂花鮮奶咖啡
椰子冷萃咖啡
蒜香蟹肉牛油果粒意粉
煙三文魚牛油果蓉配酸種麵包
黑松露蛋牛角包窩夫
2022-11-08 91 views
終於有機會下晝黎到 仲要坐到門口打卡位🫶🏻呢個既環境真係好舒適 可能係配色既關係好有韓式cafe既感覺 影相有好柔和既感覺因為下晝3點幾去 所以只係試左甜品同飲品焦糖香蕉配朱古力雪糕窩夫 $118窩夫足足有4大塊🤭 即刻整既所以好香脆雪糕入面仲有朱古力粒粒 旁邊仲有cream同朱古力醬 正啊🤤抹茶柚子卷蛋 $50另外見到雪櫃入面有呢款menu無既卷蛋應該係每日都可能有唔同既special 估唔到抹茶同柚子都可以放埋一齊蛋糕同Cream都好濃茶味 質地亦唔會乾中間就有舊柚子凍 酸酸甜甜令味道更有層次燒黑糖薑汁鮮奶咖啡 $58呢個係新出既暖冬系列 真係有片薑係咖啡面架🤭黑糖同奶泡用火槍輕輕燒過 令到杯咖啡面有微焦花紋 好靚☺️飲落真係好夠薑 仲有小小辣 不過我好鍾意岩哂冬天飲 飲完一定暖番哂🥶水果茶 $55茶杯係預先雪過 好貼心🫶🏻主要都係橙同熱情果味重啲 唔會太甜仲有隻叉仔可以食埋壺入面既水果
終於有機會下晝黎到 仲要坐到門口打卡位🫶🏻
呢個既環境真係好舒適 可能係配色既關係