是怎么能做到忍住浅尝即止的啊🥹抹茶千层🍵叉子往下划的瞬间,就可以感受到一层层蛋皮的弹与韧🍰,浓郁清醒的抹茶奶油在口中融化绽放,留下的软嫩蛋皮靠着蛋香和口感让人唇齿留香,吃了就忘不掉✨虽然78hkd一块,有点子贵但是很快乐
是怎么能做到忍住浅尝即止的啊🥹
虽然78hkd一块,有点子贵但是很快乐
2023-09-10 325 views
#Ladym#尖沙咀偶爾自製一點甜給自己🧡😌Happy mum happy baby🤣雖然出而落緊大雨 但食少少甜品享受weekend也不為過🥳👍🏻終於試到法式千層 有時放工太晏 sold out🫨🫨🫨雖然signature係千層千層既班戟🥞皮好薄但又可以托得起cream 唔會膩口之餘 奶油香好濃 食完無負擔感好自然走向邪惡既第二部曲👹就係排在我心中第一既法式🍓千層酥🥇層次同口感都比千層豐富 酥皮香脆中和cream既膩感一層一層既奶油好滑溜 而且香口食到呢度我已經好節制只用眼光投放老公件士多啤梨海綿蛋糕🍰再食左一口 只係一口🤣!明明視覺上每件cake 都好重cream但食落啲cream 整得好挺身但好薄配合海棉蛋糕式者班戟皮係唔會膩 反而唔夠喉 開啟左女人第三個甜品胃🔑🇫🇷甜品世一 #newyork#premium#french#frenchdessert#foodporn#foodphotography #healing#instafood#instafoodie#hkig#tst#甜品#吃貨人生
#Ladym#尖沙咀

層次同口感都比千層豐富 酥皮香脆中和cream既膩感
一層一層既奶油好滑溜 而且香口
食到呢度我已經好節制

只用眼光投放老公件士多啤梨海綿蛋糕🍰
再食左一口 只係一口🤣!

明明視覺上每件cake 都好重cream
但食落啲cream 整得好挺身但好薄
配合海棉蛋糕式者班戟皮係唔會膩
反而唔夠喉 開啟左女人第三個甜品胃🔑
🇫🇷甜品世一

• 原味千層蛋糕
  • 法式士多啤梨千層酥
2023-08-19 386 views
出名嘅千層蛋糕係有理由 呢度嘅千層蛋糕除咗賣相好靚 食落都好好味!本身都好鍾意伯爵茶 呢度竟然出咗伯爵茶千層蛋糕 茶味超香濃 玫瑰味蛋糕亦好香但係唔會好甜👍中間啲cream好滑
  • 伯爵茶千層蛋糕
  • 玫瑰千層蛋糕
2023-07-19 527 views
千層蛋糕始終都係Lady M最好食。人手一塊一塊煎嘅薄餅皮,再加上忌廉,見到已經令人充滿食慾,味道來講,蛋香十足,忌廉份量剛好,食曬成件都唔會好膩,甜度中等,可以再少甜d。
2023-07-17 370 views
平時都係外賣抹茶千層同terimisu千層, 今日自己嚟食點咗個餐, 玫瑰千層蛋糕🍰加彩虹牛奶雪糕🍨蛋糕最上層放了食用玫瑰🌹, 跟住係一層玫瑰味啫喱, 下層係牛奶千層蛋糕, 牛奶千層蛋糕唔使多講當然係最經典好味, cream打得幼滑香濃充滿濃濃嘅奶味, 玫瑰味啫喱好清香, 連同千層蛋糕一齊食, 完全冇畀牛奶味蓋過, 滿口都係玫瑰嘅清香味🤤彩虹牛奶雪糕不過不失, 但賣相真係十分吸引

彩虹牛奶雪糕不過不失, 但賣相真係十分吸引
2023-05-10
  • 玫瑰千層蛋糕
坊間好多聲稱 𝐭𝐢𝐫𝐚𝐦𝐢𝐬𝐮 蛋糕嘅其實食落一啲都唔似 𝐭𝐢𝐫𝐚𝐦𝐢𝐬𝐮 㗎無 mascarpone cheese/cocoa powder 味 _(┐ ◟;゚д゚)ノ…但今次 @ladymhk 呢款有誠意經典意大利甜點提拉米蘇以千層蛋糕呈現甘甜可可 + 微醺酒香 + 濃醇咖啡 = 恰到好處嘅美味!蛋糕造糕好靚不得,切開個均稱嘅層次都治癒 ٩(◦`꒳´◦)۶▴ Tiramisu Mille Crepes 提拉米蘇千層蛋糕 $78/slice
坊間好多聲稱 𝐭𝐢𝐫𝐚𝐦𝐢𝐬𝐮 蛋糕嘅
其實食落一啲都唔似 𝐭𝐢𝐫𝐚𝐦𝐢𝐬𝐮 㗎

但今次 @ladymhk 呢款有誠意
經典意大利甜點提拉米蘇以千層蛋糕呈現
甘甜可可 + 微醺酒香 + 濃醇咖啡 = 恰到好處嘅美味!

2023-05-11 702 views
Lady M 一向都keep 住有人食,但係harbor 呢間真係keep住好多人排隊。 開關之後it’s like insane,排好耐。話雖如此,千層蛋糕依然係好食! 推薦原味同Rose! Don’t forget to keep it cold! 凍食最好食!

TakeAway
有口碑的甜品店就是即使價錢略貴,客人都會願意前來光顧。Lady M® 被譽為紐約頂級的著名法式蛋糕品牌,其中以千層蛋糕聞名海外。.🧡我選了開心果千層蛋糕($75)幼滑的翠綠色開心果忌廉,均勻分布於透薄如紙的千層班戟之間,邊緣位有開心果碎點綴。充滿淡淡堅果香。🧡友人選了玫瑰千層蛋糕( $75 )論顏值跑出一線的貴氣玫瑰千層蛋糕,浪漫俏麗。面層是粉紅色的玫塊味啫喱,頂層撒上食用玫瑰花瓣。.試了一口,味道有點過甜,感覺像在吃玫瑰香露水製成品。不過玫瑰從來都不是什麼清新的形象,選了就預定多少有份「俗氣」。🧡法國玫瑰鮮奶茶($68)比玫瑰千層蛋糕有著更濃的玫瑰香味,更像香水,個人有點受不了。順便分享一下,當時堂食時並沒有選擇到看起來平平無奇的原味款。後來某年生日收到男友送的Lady M®蛋糕,原味經典的。放進口裏才明白,為什麼原味是皇牌!沒有華麗的外表, 實力味道最為人讚嘆!太好吃!
🧡我選了開心果千層蛋糕($75)

🧡友人選了玫瑰千層蛋糕( $75 )

🧡法國玫瑰鮮奶茶($68)

Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
2023-04-16 559 views
之前有朋友送咗海港城卷比我,咁啱見到有得喺Lady M度用,即刻走入黎試吓!不過大家都係拎住卷,搞到排隊都等咗差唔多成個鐘🥲-$70一個蛋糕真係偏貴,不過都有返相應嘅質素,千層蛋糕散發着淡淡的玫瑰香氣,食落都好清新,唔會死甜,半價之後即刻變抵食😆-嘢飲我哋都係嗌咗玫瑰味嘅,呢個我反而覺得比較普通,有少少淡,好似唔夠甜-環境方面,其實坐落都舒服,不過星期六日就好多人,食完又要趕住走比下班人食,雖然都好好食,但冇咩優惠真係唔會再特登去排🤣
之前有朋友送咗海港城卷比我,
咁啱見到有得喺Lady M度用,
即刻走入黎試吓!
不過大家都係拎住卷,
搞到排隊都等咗差唔多成個鐘🥲
$70一個蛋糕真係偏貴,
不過都有返相應嘅質素,
千層蛋糕散發着淡淡的玫瑰香氣,
食落都好清新,唔會死甜,
半價之後即刻變抵食😆
嘢飲我哋都係嗌咗玫瑰味嘅,
呢個我反而覺得比較普通,
有少少淡,好似唔夠甜
環境方面,其實坐落都舒服,
不過星期六日就好多人,
食完又要趕住走比下班人食,
雖然都好好食,
但冇咩優惠真係唔會再特登去排🤣

2023-04-08 525 views
之前食過幾次Lady M都係堂食,今次屋企人喺尖沙咀嘅Lady M外賣咗件伯爵茶千層蛋糕😋Lady M除咗千層蛋糕之外都有其他款式嘅蛋糕😋而且佢嘅千層蛋糕都有好多口味,鍾意茶味甜品嘅人行街經過不妨試吓,除咗伯爵茶之外之前試過抹茶同埋焙茶口味🫶🏻都唔錯的!Lady M嘅千層蛋糕皮好薄,而且cream唔會太膩,即使唔鍾意食甜嘢/cream嘅人都可以冇咩負擔咁食完一舊,因為佢嘅份量唔係太大🫡雖然價錢有少少貴($78 )但絕對物有所值🍽

2023-04-05 365 views
海港城本來就係一個充滿遊客嘅地方,開關之後更加多人過嚟。去開購物諗住搵個甜品食,遇上有人想插隊,服務員好好,知道我同埋朋友係過咗嚟先,優先處理我哋,反而唔理插隊嗰幾個人。不過蛋糕質素建議係呢間都係食返佢哋嘅傳統千層蛋糕,上次試咗Tiramisu 感覺佢哋仲未好擅長做呢款,出邊有更加多選擇佢哋有套餐可以加個雪糕,推薦伯爵茶雪糕,茶味非常香濃。但係雪糕溶得非常快😂😂😂建議上菜嗰一刻就要立即食咗個雪糕先,想飲啖茶先食都已經溶咗一半haha
海港城本來就係一個充滿遊客嘅地方,開關之後更加多人過嚟。

2023-04-03 295 views
最近心情唔太好,聽講食甜品心情會好d~其實邊會啊…只係比個藉口自己食下甜品。不過人大左太甜既野都唔太食到😂😂😂依家唯一依然愛食既就只有lady m既千層蛋糕😎.原味千層蛋糕 食過伯爵茶同綠茶味但我都係最愛原味,細滑既cream再加上薄薄既班戟皮,奶香味較重唔會太甜,食極都唔厭.Tiramisu 千層蛋糕呢款係期間限定,香濃咖啡味但唔太食到有酒味,口感依然creamy亦唔會太甜.我一直想試佢既朱古力棋盤蛋糕,但係每次去都一定係點左原味千層😂😂😂

原味千層蛋糕
Tiramisu 千層蛋糕
  • 原味千層蛋糕
2023-03-16 545 views
Lady M® 一直被譽為紐約最頂級、最著名的法式蛋糕品牌,以原味千層蛋糕聞名。相信鍾意食甜品既foodie,都一定對Lady M依個品牌唔陌生!我點咗1件玫瑰千層蛋糕$78(Rose Mille crepes )和1杯冰法式泡沫奶玫瑰茶$68(Ice french rose tea) latte。先講蛋糕確是順滑,但玫瑰味有d香精香油,味道比較似食香水,而且徧甜而rose tea就多奶泡,但唔特別,整體味道唔太啱我口味,我偏向鍾意cheesecake factory嗰種厚實無香油的味道(個人口味!!)環境在商場中開放式的,純白簡潔,但就不夠私隱度和裝潢。如果有人請我會食既,但就唔值自費買嚟食,性價比唔高😆

2023-03-06 423 views
Lady M 一講到千層蛋糕不得不提美國開過嚟現在遍佈港九新界嘅 Lady M 通常買呢度嘅蛋糕我都係因為鍾意佢夠晒濃味切得又大件外賣買返嚟嘅時候佢係用一個白色長方形包裝依一個小型白色盒目測可裝四塊蛋糕首先係介紹小編覺得最好食嘅玫瑰千層蛋糕千層蛋糕上面鋪咗輕輕一層識落似玫瑰花味嘅啫喱以及幾塊玫瑰花瓣做裝飾食落去味道真係好濃郁喺千層蛋糕嘅不二之選呢度第二個嘅抹茶千層蛋糕佢上面鋪咗一層抹茶粉下邊每一塊薄餅中間都會有濃郁抹茶忌廉對於抹茶控來講會係一種滿足其實買咗兩件蛋糕返嚟睇返張單都覺得好貴通常一塊蛋糕都在$50左右不過依件係將近$80價錢真係可以改善一下👏Takeaway overall:8.5/10💰Price:玫瑰千層蛋糕 $78抹茶千層蛋糕 $78📍Address:Lady M Cake Boutique (Tsim Sha Tsui), Harbour City, Shop OT215K, 2/F, Ocean Terminal, 3-27 Canton Rd, Tsim Sha Tsui
Lady M

抹茶千層蛋糕 $78

📍Address:
2023-02-18
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2023-03-05 438 views
媽媽平時好少出城🤭話說前排同佢經過海港城⋯👩🏻:點解呢間嘢成日咁多人排隊?好好食㗎?👧🏻:買兩件返去試吓,你自己評價吓啦~最後👩🏻揀咗兩隻味,我哋返屋企一齊食(左)Tiramisu (右) Earl Grey ☕️Tiramisu 推薦程度:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻————————————————————————拎出嚟嘅時候見到有少少濕潤應該係舊cake中間浸過酒嘅緣故側面睇Lady M嘅蛋糕先係最治療可麗餅一層層非常分明食落仍然有層層口感,唔會全部「醬」埋一齊酒香同咖啡香都恰到好處🫖Earl Grey 推薦程度:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻————————————————————————同tiramisu比較,睇落層次更多更密集食落好creamy,伯爵茶味道濃厚雖然好似好多cream,但唔會有好漏嘅感覺總結💭💭兩隻味道都好好食媽媽食完都話👩🏻:唔怪之得咁多人排隊啦!不過$78一件,真係會唔捨得食呢
媽媽平時好少出城🤭
話說前排同佢經過海港城⋯
👩🏻:點解呢間嘢成日咁多人排隊?好好食㗎?
👧🏻:買兩件返去試吓,你自己評價吓啦~
最後👩🏻揀咗兩隻味,我哋返屋企一齊食
(左)Tiramisu (右) Earl Grey

☕️Tiramisu
推薦程度:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
————————————————————————
拎出嚟嘅時候見到有少少濕潤
應該係舊cake中間浸過酒嘅緣故
側面睇Lady M嘅蛋糕先係最治療
可麗餅一層層非常分明
食落仍然有層層口感,唔會全部「醬」埋一齊
酒香同咖啡香都恰到好處

🫖Earl Grey
推薦程度:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
————————————————————————
同tiramisu比較,睇落層次更多更密集
食落好creamy,伯爵茶味道濃厚
雖然好似好多cream,但唔會有好漏嘅感覺

總結💭💭
兩隻味道都好好食
媽媽食完都話👩🏻:唔怪之得咁多人排隊啦!
不過$78一件,真係會唔捨得食呢

2023-03-04