2013-06-17 319 views
一直幫襯權記很久了,第一次食已覺牛腩好味,最難得是咁耐質素都可保持,突然想寫個食評,皆因今日碗牛腩太靚,而且仲差啲舖滿個碗,雖然有少少肥肉,還是食得超滿足,加埋奶茶,就是我的午餐至愛。
$31 (Lunch)
  • 牛腩、牛肚、奶茶
2013-03-30 253 views
一直在旺角住了咁多年都唔知道金魚街有一間餐廳有咁好味的牛腩河.有網上搵食時無意中找到.點了一碗牛腩河, 一碗牛雜河. 每碗$24, 價錢合理.本人不太喜歡牛雜, 牛肚係夠淋,但覺得偏鹹.下次不會再食牛雜..牛腩真的超正!! 好林, 肥瘦很適中,又有牛味. 不會像某些食市全是瘦肉.連友人也大讚好...正得再食..份量也很足的.我見也有好多客人點牛腩飯..牛腩飯有白籮白..同埋都好大碟,下次可以一試. .

有網上搵食時無意中找到.

點了一碗牛腩河, 一碗牛雜河. 每碗$24, 價錢合理.

連友人也大讚好...正得再食..份量也很足的.

$24 (Lunch)
2012-12-11 182 views
鄰近金魚街的一次無意消夜, 差唔多包場( 其實是晏咗嘅晚餐! ) 造做新發現 "牛三寶"= 牛腩+牛肚+牛筋, 入味亦夠"淋身", 配搭粗麵吸收精華, 食唔停; 炸醬麵就醬汁偏甜, 肉地較"鞋口",湯頭亦是重口味繼而外帶了雲吞: 大粒充滿新鮮蝦肉外, 豬肉嘅比例算多,爽口紫菜墨丸河 : 微香又無沙嘅紫菜配合彈牙墨丸同幼滑河粉, 最佳拍檔奶茶檸茶膽濃厚; 整體來說以同區計價品質尚算合理
鄰近金魚街
的一次無意消夜, 差唔多包場
( 其實是晏咗嘅晚餐! ) 造做新發現 "牛三寶"
= 牛腩+牛肚+牛筋, 入味亦夠"淋身", 配搭粗麵
吸收精華, 食唔停
; 炸醬麵
就醬汁偏甜, 肉地較"鞋口",湯頭亦是重口味

繼而外帶了雲吞:
大粒充滿新鮮蝦肉外, 豬肉嘅比例算多,爽口

紫菜墨丸河
: 微香又無沙嘅紫菜配合彈牙墨丸同幼滑河粉, 最佳拍檔

奶茶檸茶膽濃厚; 整體來說以同區計價品質尚算合理
Other Info. : ~ 麵質較重梘味, 食河粉好D ! ~ 食後口乾非常: 以"牛三寶" 最明顯!
2012-12-02
$50 (Last Night Supper)
  • 牛三寶
  • 炸醬麵
2012-09-26 130 views
今天約定了女友在旺角逛街和午餐,但是在下見尚有時間,加上今天還未喝一杯咖啡,於是到附近尋找一下,哪裡可以嘆一杯咖啡。在下都找到好幾間茶仔,可是又不想吃得太多,於是找到了這間食粉麵的店舖,一於試吓這裡的粉麵。在下實在有一段時間沒有去潮州粉麵店吃粉麵,今天可以來到這間權記,可以滿足一吓在下吃粉麵的情懷,縱使今天約定女朋友午膳,也要嚐試一碗熱騰騰的粉麵和冰凍的咖啡。甫進入餐廳,與一般粉麵店的裝修無異,但是麵檔與水吧卻連成一體,左邊是麵檔,右邊是水吧。而在下坐的卡座,位於收銀櫃檯的那邊呢!而坐在在下對面的,是兩位老人家,正在談論店舖的食物。在下坐定後,在想想要吃的是甚麼,於是便揀選了魚蛋河和凍咖啡。然而看著對面的老人家吃的是牛腩米和牛腩河,難道這店舖的招牌菜就是牛腩?如果這裡的牛腩真的好吃的話,在下都會再來一次,親試這裡的牛腩,不過在下已經叫了魚蛋河便算了吧,而在下也等了十分鐘才有河粉吃呢!魚蛋河終於來到,河粉把魚蛋和魚片遮蓋了,要把魚蛋和魚片翻起來。魚蛋與魚片呈現白色,看起來也相當吸引的,加上葱花點綴,看來不只是白色。開始吃了,魚蛋和魚片都很彈牙和爽口,也有其魚味,而河粉也很滑溜。可能是因為

魚蛋河終於來到,河粉把魚蛋和魚片遮蓋了,要把魚蛋和魚片翻起來。魚蛋與魚片呈現白色,看起來也相當吸引的,加上葱花點綴,看來不只是白色。開始吃了,魚蛋和魚片都很彈牙和爽口,也有其魚味,而河粉也很滑溜。可能是因為在下很久沒有吃過粉麵原因吧。凍咖啡也算得香濃和有咖啡味道。
蛋蛋河
可能是因為沒有太多客人,因此在下覺得這裡的服務員較為散慢,服務一般,而整體環境都是一般粉麵店的格局,不算得有甚麼特別。
2012-09-16
$29 (Breakfast)
2012-08-21 104 views
下午茶時間,未食晏但唔想咁飽,潮式粉麵岩哂。見食評幾好,一於試下。粉麵$23起,熱飲+$6。叫左牛腩河,好快有得食。唔細碗,粉量同牛腩都唔少。牛腩唔係全瘦,有連住少少肥同根,好鬆軟,入味,湯底好味,牛腩汁加埋葱係一流配搭。河粉雖然唔係十分滑,但熟度剛好,加埋湯汁,好野味。見幾枱人都叫牛腩飯$38,賣相好,又有蘿蔔,應該好好食,下次可以試。

$29 (Lunch)
  • 牛腩
2012-03-28 93 views
3月20日同朋友又嚟旺角覆診,因為皮膚敏感所以唔食得牛,就叫左一個蕃茄豬扒米線跟熱檸水,朋友就叫肥腩米,蕃茄湯底的蕃茄唔係溶晒的,係食到一件件蕃茄的,唔會好酸,幾好味,豬扒係另上的,但係好硬,好難咬,都有豬扒味的,唔似人地其它地方會係d粉整到好淋但冇晒豬扒味道.整體係好味的.朋友的肥腩米唔夠肥,佢話依家越嚟越唔肥啦,其實配河粉係入味d既,但係米粉就冇咁肥呀.朋友話另一間的肥腩依家已超越呢間啦,下次如果好想食肥腩可以去果間呀!!
2012-03-20
自從在旺角發掘了這家招牌食潮式牛什粉麵的茶餐廳,這裡已經變成我的旺角區飯堂,幾乎每星期都會朝聖一次,更漸取代了我到中環九記的意欲,因為地點方便,價錢抵食又大碗,叫一碗單拼牛腩粉麵+一杯熱飲都係$29.....而且牛腩差不多有7件,都大大件,最重要的是牛腩鹵得超入味又腍,想起都想現在立即去吃多次。如果想吃不同部位的牛什,餐牌更有牛三寶(牛腩、牛肚等)、牛四寶選擇,而且價錢都唔貴,如果叫河粉,我覺得整碗粉的份量還很多,男士都會吃得飽。另外,他們的雲吞都很好吃,雲吞的鮮蝦很足,和豬肉、麻油混和的比例剛剛好,有以前吃的那種足料雲吞的味道,總之都係好好味啦!十足推介的餐廳!
,最重要的是牛腩鹵得超入味又腍,想起都想現在立即去吃多次。

2012-02-20
$29 (Lunch)
  • 牛腩、牛三寶、牛四寶、雲吞
2012-02-20 32 views
上星期四去上堂,食碗粉先,朋友話想嚟呢度食肥腩,我都好懐念!我地本來諗住叫淨餸加碟油菜一齊食,但計下錢叫双拼平d喎!咁就叫左一人一碗,我食牛肚牛腩河,朋友食牛筋牛腩米,好大碗啊!好耐冇食好味呀!腩汁好香,牛肚爽囗好味呀!牛腩有少少肥好淋身,正!!

腩汁好香,牛肚爽囗好味呀!牛腩有少少肥好淋身,正!!
2012-02-16
2012-01-27 53 views
一月十二日 (星期四)經常行經金魚街(我們稱之為龜龜街) ,每每都看到這家粉麵店總是坐滿人回家一看各食家評語,原來是頗不錯的,於是就決定是日特地一試放工過來,可能是週中日子,入店時仍有一兩張空桌,我們不用等位便可人座這裡供選擇的食品種類不少,除中式粉麵外,還有多士三文治供應既然來到,就要試下其首本名菜 – 牛腩貪心想試多兩款餸,我們各選了雙併,再加一碟炸魚皮前來時,看過其他食友的照片,牛腩賣相的確十分吸引可我們眼前的就不是那回事,肥膏頗多將肥膏移走,肉只剩三分二,入口沒錯很煙韌,牛味豐腴味道和質感上真的很不錯,只怪我們運氣差,得到了最肥的那一部份豬肉丸沒有平時吃到的爽口,但肉香就較之濃郁,不錯的魚旦頗爽口,魚香味一般水餃大大隻,餡料十足,豐富而味鮮,不錯的肚還有空位,加了一碟炸魚皮輕輕浸湯,香脆的魚皮又帶點咸香,味美非常
一月十二日 (星期四)

回家一看各食家評語,原來是頗不錯的,於是就決定是日特地一試

這裡供選擇的食品種類不少,除中式粉麵外,還有多士三文治供應

既然來到,就要試下其首本名菜 – 牛腩
貪心想試多兩款餸,我們各選了雙併,再加一碟炸魚皮
失望的牛腩豬肉丸河
前來時,看過其他食友的照片,牛腩賣相的確十分吸引
很不幸,我們的那塊牛腩佔了一半肥膏
可我們眼前的就不是那回事,肥膏頗多
將肥膏移走,肉只剩三分二,入口沒錯很煙韌,牛味豐腴
豬肉丸沒有平時吃到的爽口,但肉香就較之濃郁,不錯的
挽回分數的魚旦水餃米粉
魚旦頗爽口,魚香味一般
水餃大大隻,餡料十足,豐富而味鮮,不錯的
炸魚皮香脆惹味!
肚還有空位,加了一碟炸魚皮
輕輕浸湯,香脆的魚皮又帶點咸香,味美非常

2012-01-12
炸魚皮香脆惹味!
挽回分數的魚旦水餃米粉
聖誕假前一日,仲要番工,晏晝去食車仔麵,未到五點就肚餓。於是打去權記叫外賣,個同事要西多士,我就要咗牛腩河。埋單$47,問個阿姐每樣幾錢,佢都答唔到。個同事話西多士好好味,仲話唔係間間都整得好味...我碗牛腩河,份量多,而且牛腩仲多過河。墊底嘅係牛腩,鋪面又有牛腩,起碼有7-8舊;牛腩比好多自稱為「清湯腩專門店」好吃!牛腩係一層肉、一層肥,層肉雖然望落好似好鞋,但一d都唔鞋,好香,好有牛味。河粉質地唔錯,唔易碎;不過個湯底就較肥,有少少肥膏浮呀浮...
聖誕假前一日,仲要番工,晏晝去食車仔麵,未到五點就肚餓。
於是打去權記叫外賣,個同事要西多士,我就要咗牛腩河。
埋單$47,問個阿姐每樣幾錢,佢都答唔到。
個同事話西多士好好味,仲話唔係間間都整得好味...

我碗牛腩河,份量多,而且牛腩仲多過河。
Waiting Time
15 Minutes (Delivery)
$25 (Tea)
  • 牛腩
2011-11-22 33 views
昨天同朋友去左食牛腩米,呢間係出名食牛的,之前食過都覺得好好味.所以去開花園街再嚟食過,我叫左牛腩牛肚米粉,飲熱檸水,朋友叫左牛腩牛根米粉,牛腩好淋好香好好味呀,牛肚都好味,份量都好多架,我的牛腩少少肥,朋友的牛腩廋d,牛根都好淋呀,好味,成碗成晒都好飽,有好多米粉的呀!配埋d辣椒油一齊食辣辣地好惹味呀!!朋友的老公食牛腩牛肚飯,都幾大碟呀.無論飲咖啡奶茶or汽水都可以加6元.

2011-11-21
2011-01-09 44 views
今天下午約左朋友去花墟,出發前嚟左呢間茶餐廳醫肚先,朋友話呢度食牛腩出名,估唔到2點幾有人要係門口排隊啦,不過等左一陣就有位啦,我地四個人坐卡位,有兩個朋友未到,但不停都有人問我地有冇人坐,真的很旺場喎,我地研究緊食咩,都幾多選擇呀.本來朋友都好想試下d牛腩,但見隔離枱的牛腩好似麻麻地吸引同埋份量好少,所以佢放棄左食牛啦.佢叫左一個常餐,有火腿炒蛋牛油方包跟沙嗲牛肉通粉,一般啦,另一個叫左魚蛋河,都係一般啦,我及另一個朋友本來想叫牛三寶加油菜一齊食的,點知牛腩竟然賣晒,之後又冇得用第二樣代替,於是我地就叫左雙拼,牛肚加牛根,另外叫左個芥蘭一齊食呀,嘩,個碟牛雙拼都好大碟喎,個底好多蘿白,仲好大件架,蘿白唔算太甜但係都好味,好淋唔會係硬身的,吸晒d湯都好味,牛肚好淋好味呀,唔會太咸,牛根都好淋身,味道都好入味,唔算好重味.碟芥蘭都好味,好淋身好甜呀.叫左杯熱奶茶都好香好滑呀,正!!!

叫左杯熱奶茶都好香好滑呀,正!!!
2011-01-08
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$30 (Lunch)
2010-08-05 38 views
金魚街多金魚佬/婆, 我亦係其中一份子 熱辣辣有乜好食, 求其食碗粉麵了事大字報以牛腩為首, 而我更愛食根 紫菜牛根麵 $25 : 份量好大, 已經感覺到應該食唔晒湯底異常地咸...咸...咸 ...牛根夠腍而且保留嚼勁, 但欠缺所謂的五香味 是入得口既麵, 絕對是來貨, 間間都係一樣無大分別 加五蚊的紫菜落足料, 爽口好味,  總結: 是抵食又飽肚之選,冷氣又夠凍, 都食得過既
金魚街多金魚佬/婆, 我亦係其中一份子

熱辣辣有乜好食, 求其食碗粉麵了事

大字報以牛腩為首, 而我更愛食根
紫菜牛根麵 $25 : 份量好大, 已經感覺到應該食唔晒
湯底異常地咸...咸...咸 ...

牛根夠腍而且保留嚼勁, 但欠缺所謂的五香味
是入得口既麵, 絕對是來貨, 間間都係一樣無大分別
加五蚊的紫菜落足料, 爽口好味,

總結: 是抵食又飽肚之選,冷氣又夠凍, 都食得過既

紫菜牛根麵
2010-07-28
2010-06-19 31 views
今晚要去飲宴, 知道差不多九點幾先有得食, 所以先去打定底, 行過金魚街本來諗住食下魚肉湯, 點知美味食店隔離Corner位間舖頭已經執咗, 有少少失望之際行去旺角方向, 見呢間茶餐廳有頗多人幫襯又啱啱有卡位, 於是入去試下叫了牛腩四寶撈麵, 咁不得了, 份量都幾多, 除咗牛腩外仲有牛肚、牛筋及雲吞; 牛腩好腍及好入味, 部位唔錯肥瘦適中, 而牛肚牛筋及雲吞都唔錯, 連埋杯凍檸茶都係$43, 但食完後好飽, 睇來今晚九點前都未必消化得切
2010-06-19
2010-04-15 19 views
出去開完會,獨自在附近找個地方吃埋午飯才回寫字樓,按個人習慣,一條友的時候都係幫襯茶記。入到太子這間茶餐廳,見佢既三款快餐分別是豬扒火腿煎蛋、雞扒火腿煎蛋以及餐肉火腿煎蛋,咁鬼近似的ABC餐,還是第一次見。想一會,要個C餐。煎蛋好在蛋黃仍未熟透,「篤穿」蛋黃,以蛋汁撈飯,再配以不少的甜豉油,簡單又美味;午餐肉和火腿均是輕輕煎過,不會凍冰冰咁就送上來,幾好。普通至極的三款食物,亦可以令我滿足,我想我也不是太奄尖的人。早幾日飲的凍檸茶,一係就淡口無味,要不是就甜過頭,今次這杯就對辦了。

$32 (Lunch)