今日去MegaBox行街,附近(國際交易中心)見到呢間野嘅外觀都幾好,入去試一試,叫咗嘢食等左20分鐘,嘢食都未到,以為新鮮製造,上第一樣野,先至係中伏嘅開始。煎薄撐 ,夾落去軟林林,煎到又太燶,好似煎左好耐番熱咁。口感嘔心鮑汁鳳爪,重衰,好似煲左好耐咁,甩皮甩骨,醬汁好似鹽水咁。芋絲XX外面又係煎到好燶,一夾就散(裏面水份太多)味道太鹹煎釀青椒,好似油浸咁,軟瀨瀨。以下呢張相,係我哋走之前影,好似完全冇食過咁差啲講留咗個燒賣 ,衰過$10蚊5粒街邊貨。仲有個灌湯餃,啲湯味道好似拖地水。點食呀 🤮🤮真係好嬲,最後俾咗$207, 走人 太可怕啦為咗唔好有其他人中伏,特此打呢一篇食評。最後最後 ,職員服務態度極差,我叫咗個侍應來反映食物質素並要求cut單,佢話落左單之後冇得cut,冇禮貌地離開。

鮑汁鳳爪,重衰,好似煲左好耐咁,甩皮甩骨,醬汁好似鹽水咁。

芋絲XX
外面又係煎到好燶,一夾就散(裏面水份太多)
味道太鹹
煎釀青椒,好似油浸咁,軟瀨瀨。

以下呢張相,係我哋走之前影,好似完全冇食過咁

差啲講留咗個燒賣 ,衰過$10蚊5粒街邊貨。

仲有個灌湯餃,啲湯味道好似拖地水。
點食呀 🤮🤮

真係好嬲,最後俾咗$207, 走人 太可怕啦

為咗唔好有其他人中伏,特此打呢一篇食評。

2020-01-12
$103.5 (Tea)
2019-10-07 2112 views
喺公司附近如果唔想去MegaBox,又要坐得舒服,可以選擇嘅酒樓,其實唔係話太多。所以依一間質素唔錯,味道唔錯,價錢OK嘅,就成為左我哋嘅飯堂。一般想飲茶,唔想行,都會嚟呢度。今日同同事嚟飲茶,例牌嗌左個午市套餐,最抵食。佢係可以揀一個前菜,我哋當然係揀咗海蜇。再黎兩個點心,燒賣同埋菜苗餃。然後兩個小菜或者飯粉面飯,就要左個蠔仔泡飯,同埋我最鍾意食嘅翠玉瓜炒花枝片。另外再補多一兩樣點心,雞扎,牛肉咁,就好夠喇。佢哋雖然只係午市套餐,但係小菜同飯麵嘅份量,都非常多。小菜其實幾乎係比其他嗰啲酒樓晚市嘅炒出嚟嘅份量,仲要多,個人心水,豆腐斑腩煲同通菜炒牛肉都唔錯。所以我哋成日都嚟捧場,環境都可以,坐得都算舒服,所以都唔少人。

$100 (Lunch)
  • 小菜
2018-08-12 5308 views
本想去MegaBox飲茶,但星期日停車場排隊打蛇餅。看見附近有一個商場有得停車上邊有一間酒樓叫皇廷酒家。裏面都很多人。酒樓裝修應該是在結婚用的所以到可以。食物方面不是有太多點心選擇,反而炒粉麵飯比較多。另外有+1服務費。我們點了幾個點心,其中流心奶皇包是沒有流心的。服務態度都一般。食物60分。但此酒樓居然有outdoor位可以坐! 場內有獨立電視。九龍城也有很多酒樓,所以我應該不會再來了。除非下次沒有車位吧~ haha

2017-06-06 6176 views
之前到訪國際交易中心上課,有時都會惠顧皇廷酒家,貪酒家地點方便,要不然我們一般都往MEGA BOX 方向去找餐廳,因為MEGA BOX 的酒家都比較便宜。如X 香等。今天因約了位客人在九龍灣見面,打算找個環境比較好的酒家進餐,所以便選擇了皇廷酒家,都明白價錢可能會比較貴,但買地方舒服同食物質素都不差。但今日卻比之前的失望。點了燒賣,到桌上時竟發現是凍的。叫經理待為跟進,卻等待了接近半小時先跟進到。實在太離譜了。失望透!
2017-03-19 4332 views
以前呢間皇廷酒家唔錯㗎,唔駛等之餘,點心都算中上,價錢亦合理,唯一地點唔太方便,不過揸車就唔係問題,仲要通常都俾泊車券免小小泊車鐘!而家,點心味道變差:鮮蝦菜苗餃個皮超厚、潮州粉果個皮仲衰,入口變漿糊!😖叉燒腸粉又係皮厚,啲叉燒係無燒烤過,好似普通豬肉、福建炒飯就又陣油味,不過已經係最好果樣!兩老食到咀歪歪🙁(我真不孝😞)。埋單諗住叫佢俾泊車券,點知個部長話要食過$350先有優惠!一般4人家庭响呢啲中價酒樓飲茶未必飲到呢個數呀!你個場嘅優勢係吸引泊車人士,泊車無優惠就已經大打折扣,再加上食物質素變差,我哋即時同埋單嘅阿姐反映食物奇差之餘,泊車優惠都cut 咗,點叫人再幫襯呀!😡
$90 (Lunch)
2016-09-21 5839 views
去完九龍灣出面的商廈開倉買波鞋俾 B女,趕時間的情況下來不及回去地鐵站上蓋商場開餐,附近又實在沒有太多選擇,只好隨便找一間,結果來了《皇廷酒家》。來到時候尚未到中午12點,酒樓剛剛開門,我們也是第一枱客人。酒樓隸屬於皇上皇飲食集團旗下,由於地點比較吊腳,點心的價錢並不算特別貴;周六周日的午市時段及下午茶時段,更加有全單八折,實在十分抵食。由於九龍灣新發展的商業區遠離地鐵站,這個價錢也是正常的。總共叫了六款點心和小食,無獨有偶,除了馬拉糕之外,全部都是廚師推介,應該穩陣吧?脆皮BB鴿($40)外表好像對辦,實則肉質粗糙、乾嚡,沒有肉汁。本來不打算寫這篇食評的,甚至已經食了一隻;但水晶鮮蝦餃($29)的賣相及味道實在太差,不得不補拍照片。已經不研究每隻蝦餃是否大小一致、澄皮是否夠薄、有沒有工整的摺紋;只要求最基本的兩項條件:味道及完整性,也完全不合格。即使還沒有挾起蝦餃,仍然放在竹籠內,蝦餃已經皮肉分開。再談味道,完全沒有鮮味,蝦肉也完全不爽口彈牙。懷舊馬拉糕($23)本來是小公主至愛的廣東點心,但嘴刁的小公主只吃了兩啖。原來不夠香甜、缺少了庶糖的濃香,糕身也不夠鬆軟、有啲「散㪚地」。蟹籽

脆皮BB鴿
水晶鮮蝦餃

蟹籽蒸燒賣($25)外觀不夠工整,但味道尚可接受,已經是六款點心及小食之中的最佳出品。
蟹籽蒸燒賣
酥皮蛋撻仔($23)也算是較為正常的點心,賣相對辦,雞蛋漿的甜度也適中;但不夠熱,酥皮也不夠酥化,甚至有一點腍、一點韌。
酥皮蛋撻仔
與蝦餃的情況一樣,XO醬蘿蔔糕($39)實在差得太緊要,即使食了一半(肚餓,勉強食了一半),也要拍照記錄下來。賣相與點心紙上的照片完全不一樣,本來這也不太重要,但實在太難食。先講外觀,不知何故,每粒蘿蔔糕皆是橙黃色,有點奇怪。切粒的蘿蔔糕表面又有一層類似粉漿的東西,好像曾經稍為炸香,然後再用 XO醬翻炒;但那層粉漿咬下去實在十分黏牙,與蘿蔔糕的質感格格不入。最令人氣憤之處,當筆者問侍應為什麼這個煎蘿蔔糕會是這個模樣,那位阿姐的態度竟然是愛理不理,並沒有正面回答,甚至乎一面掉轉頭離開,一面以大驚小怪的語氣,好像喃喃自語、又好似回應筆者(但並沒正面對著筆者交待),說出一句:「我們這裏的蘿蔔糕一向都是這樣的⋯」。
XO醬蘿蔔糕
就是這種態度,實在不能忍受,無法不花一點時間寫下這篇「喊臉」食評。價錢便宜、又有八折又如何?實在太難食!
2016-08-27
$90 (Lunch)
2016-05-21 4316 views
同事farewell一齊聚首皇廷酒家,美味點心源源不绝。蚝汁叉燒包,大大隻,用半肥瘦叉燒令包包更為好味。蟹子炒飯,用料十足,用大蝦和蟹子混炒而成,味道鲜甜不腻。XO酱炒萝卜糕,經過油炸的萝卜同XO酱混合一起,带出酱料和萝卜的鮮辣味。最後送上红豆沙糖水,各人都十分滿足。
同事farewell一齊聚首皇廷酒家,美味點心源源不绝。
蚝汁叉燒包,大大隻,用半肥瘦叉燒令包包更為好味。
蟹子炒飯,用料十足,用大蝦和蟹子混炒而成,味道鲜甜不腻。
最後送上红豆沙糖水,各人都十分滿足。
2016-03-04 2526 views
今天老友生日, 我們一早訂了位, 選了一間裝修美觀, 優雅, 樓底較高又光猛, 座位闊落的酒樓, 是九龍灣的皇廷酒家.  中午一同吃一個豐富午餐來慶祝.值得讚是不收紅酒開瓶費, 也不收切生日餅費侍應生有禮, 招呼友善.头盤我們叫了兩款:   燒煵仔, 肉質好, 皮脆而不肥. 好味.海蜇, 爽甜味, 薰蹄好肉質.點心,我們選了很多款:蝦餃,蝦肉大粒又爽口, 皮薄餡靚, 夠大隻蟹籽燒賣, 燒賣飽滿,肉香四溢,面頭有點點蟹籽作點綴,豬肉打得彈牙不死實,混內爽口蝦粒,Good牛肉腸粉: 皮薄但較軟, 內餡牛肉飽滿, OK.炸春卷。皮薄香脆, 不太油膩. 內餡有冬菇銀芽肉絲.潮州粉果, 外皮柔軟, 晶瑩剔透, 略带韧性,裡面的餡料很豐富,但是美中不足是粘牙。油菜不太多油,菜新鮮爽甜.蝦伊麪, 很多蝦, 鮮甜, 伊麪 炒得好, 多汁.生日朋友愛吃麫, 所以多加一碟炒伊麫, 不太油, 炒得好味!愉快的一個生日午餐.

值得讚是不收紅酒開瓶費, 也不收切生日餅費

侍應生有禮, 招呼友善.

海蜇, 爽甜味, 薰蹄好肉質.
點心,我們選了很多款:
蝦餃,蝦肉大粒又爽口, 皮薄餡靚, 夠大隻
牛肉腸粉: 皮薄但較軟, 內餡牛肉飽滿, OK.
炸春卷。皮薄香脆, 不太油膩. 內餡有冬菇銀芽肉絲.
油菜不太多油,菜新鮮爽甜.
蝦伊麪, 很多蝦, 鮮甜, 伊麪 炒得好, 多汁.
愉快的一個生日午餐.
$110 (Lunch)
2012-07-25 2819 views
又有朋友結婚, 嘩, 今期好多白頭到老呀.....揀左在呢度擺酒.一入o黎, 地方都幾好, 豪華裝修, 好靚.佈置都幾特別.是晚都係standard 的婚宴; 由乳豬食到炒粉麵;由於飲了不少, 冇邊食邊take note d 菜色;比較特別有印象好食有蒸魚, 魚靚, 生熟剛好;炸雞皮脆又唔油又唔乾, 肉滑;翅也夠味道.

又有朋友結婚, 嘩, 今期好多白頭到老呀.....

揀左在呢度擺酒.
一入o黎, 地方都幾好, 豪華裝修, 好靚.
佈置都幾特別.

是晚都係standard 的婚
宴; 由乳豬食到炒粉麵;

由於飲了不少, 冇邊食邊take note d 菜色;

比較特別有印象好食有蒸魚, 魚靚, 生熟剛好;
炸雞皮脆又唔油又唔乾, 肉滑;
翅也夠味道.
2012-07-08
2012-03-09 1738 views
本身諗住同媽媽星期六朝早去附近問君x飲茶,因為見食評都唔錯。點知入到去冇人理,落單叫嘢食,等咗15分鐘個櫃面阿姐先叫人蒸點心。谷鬼氣走佬。就係咁,同媽媽兩個行咗去對面商場,誤打誤撞咁上咗三樓呢間酒樓。11:30am先開始營業,擺明唔做早茶。入到去得一枱人,加埋我哋兩枱,我同媽媽都心諗:「唔係呀?」Anyways,開茶坐低又睇吓點。叫咗六個點心,分別如下:灌湯小籠包:好多湯汁,皮都算薄。不過當然要趁熱食啦﹗蜜汁义燒包:媽媽好鐘意個餡,話d汁唔會杰都一pai pai。我覺得都好味道,唔會太甜。好怕d义燒包得個甜字﹗津菜滑雞扎:我平時食雞扎係唔會食舊雞,因為覺得冇味同好鞋。但係呢次我食哂同埋覺得舊雞好滑。唔知係咪冰鮮,唔識分,不過好味﹗芋粒素粉果:呢個埋埋。 個餡料唔係好夾咁同比較淡味,可能素粉果係咁掛。鮮蝦波菜餃:好得﹗好好味﹗蘿蔔絲酥:d蘿蔔絲好爽好新鮮,唔係煮咗好耐,仲食到d草味。可能有d人唔鐘意,但我覺得好fresh﹗大中小點一律$17,埋單總共$130。待應照呼好,到12點幾都好多人到。總括嚟講會再去﹗
叫咗六個點心,分別如下:

灌湯小籠包:好多湯汁,皮都算薄。不過當然要趁熱食啦﹗

芋粒素粉果:呢個埋埋。
個餡料唔係好夾咁同比較淡味,可能素粉果係咁掛。
鮮蝦波菜餃:好得﹗好好味﹗

總括嚟講會再去﹗
2012-03-03
$65 (Lunch)
  • 津菜滑雞扎
  • 鮮蝦波菜餃
2010-01-05 951 views
今日經理請食lunch, 我地去咗”皇廷”(皇上皇Group)食。9:30am打去訂坐, 無人聽。我打到成11:30am先有人聽, 唔通佢地唔做早市?!?! 我地都係第一次去呢間, 一入去就有好”壯觀”的wedding decoration。出面reception果個姐姐仲係夢遊一般, 帶位果個行到蟻咁慢。D侍應除咗”著得”比較高級果幾個年紀大d之外, 其餘果d侍應就勁young, 有D迷茫, 不過就好有禮貌。嘢食叫咗好耐都未嚟, 嚟果陣就每次都係嚟一樣嘢, 已經唔算多人, d嘢食要三催四請先到。最終漏咗一樣嘢食無嚟, 我地唔再催, 一來太飽、二來已經夠鐘番公司。(商務孖寶) 燒味併盤 + 雲吞雞:燒味併盤要三催四請先到, 不過味道ok, 叉燒半肥瘦、燒肉塊皮係脆的。雲吞雞唔見雞, 雲吞ok啦。牛肉餅:好dry, 好少肉, 個面好油。燒賣:正常嘢。炸雲吞:正常嘢, 個汁唔夠味。叉燒飽:ok好食。鮮蝦腐皮卷:好食、多蝦。雷沙湯丸:我無食。馬拉糕:正常嘢, ok。豬肉酥:好dry, 好少肉, 好多麵粉。雞札:我無食。大、中、小點都係$13.8, 都ok啦。食物質數唔差, 不過出菜實在太慢,

牛肉餅:好dry, 好少肉, 個面好油。

燒賣:正常嘢。
炸雲吞:正常嘢, 個汁唔夠味。
叉燒飽:ok好食。
鮮蝦腐皮卷:好食、多蝦。

雷沙湯丸:我無食。
馬拉糕:正常嘢, ok。
豬肉酥:好dry, 好少肉, 好多麵粉。

雞札:我無食。

大、中、小點都係$13.8, 都ok啦。食物質數唔差, 不過出菜實在太慢, 一係就同埋經理一齊嚟食、 一係就趁經理放假、一係自己放半日假先好去食囉。

2010-01-04
2009-12-26 641 views
我就不太同意樓下兩位食家的意見,皇廷這間分店的法式裝潢幾有格調,一點也不娘呢而且,算是一間幾特別的酒樓,有一個室外的小花園,還加有一些噴水池、庭台等法式建築如果用來擺酒婚宴,單計裝潢是頗合適的可是這店最大的弊處,一如樓下其中一位食家所言,面積太細、三尖八角一個「L」型的舖面,不夠開揚寬闊....今晚參加友人的婚宴,吃了一餐食物質素算是中規中舉,一貫喜宴的水準與質素罷了最令我留下印象,反而是通常最不起眼、最後送上的一道菜---甜品小白兔棉花糖很是可愛,實在不忍心把妳們吃掉呢!
如果用來擺酒婚宴,單計裝潢是頗合適的

一個「L」型的舖面,不夠開揚寬闊....

今晚參加友人的婚宴,吃了一餐
食物質素算是中規中舉,一貫喜宴的水準與質素罷了
小白兔棉花糖很是可愛,實在不忍心把妳們吃掉呢!

一個「L」型的舖面,不夠開揚寬闊
噴水池
法式庭台
小白兔棉花糖很是可愛,不忍心把妳們吃掉
2009-12-07 484 views
昨天吳小肥建議來此新茶居飲茶。來到見到此處的法國宮廷式裝修,已經覺得有D娘。不過當晚依然有人book左擺酒。証明唔怕你娘唔怕你呆,只怕你唔來。服務同食物款式都OK,有雞絲粉皮算有些特色。而且點心上桌時都係熱辣辣。不過食物質素麻麻地。家父話以咁既價錢食咁既野唔值。隔鄰Megabox內的酒樓都可以放心,此店不足為患。

隔鄰Megabox內的酒樓都可以放心,此店不足為患。
2009-12-06
Happy Friday 見皇上皇集團係九龍灣exchange tower 開0左間皇廷,就一行11同事一齊上去試新野。食完大家小聲四起!!!首先打去book 位已經打個突,有一名遊魂亞姐聽電話,迷迷糊糊幫我book 0左位。上到去,呢間野擺明係做酒席生意,力圖升呢ok做到個場懶靚,不過極娘,唔討好,而且個場三尖八角,擺酒唔得體,最抵食我地係前面食野,佢就係度裝修個台,沙麈滾滾,欠衛生。講番食物,先唔講好唔好食,最基本食物熱同上菜速度已經做唔到了,而且作為一間係commercial area 0既酒樓,如果做唔到0的野食出得快,點吸引到0的趕返工0既朋友去食呢?再講食物質素,可以稱得上係曳,個咩鬼野魚蝦蟹炒飯,收HK$78,三催四請先0黎到,0岩晒0的有病0既人食,因為完全冇味,最頂癮所謂0既蟹係一條條蟹柳,完全冇誠意,如果係茶仔食,咁0既質素你收我30蚊我都忍你,大佬,你叫到自己貢勁,魚蝦蟹炒飯竟然係爛鬼蟹柳無味炒飯,咁你預0左我一次無回頭。另外其他野食,流沙奶皇飽走0左流沙,蛋散無味……仲有無限漏單,不過埋單時,所有無出現過0既野食照計入單,所以要睇清楚。此外,唔知係咪新開,係有好

此外,唔知係咪新開,係有好多服務員,不過個個都好唔熟手,木台號又唔記得,叫佢催0的野食,淨係識話我再去睇睇,拎隻spoon 都一年咁,就算係埋單都好耐,但係全場只係2/3滿人。

最後係怒點點心,不過堅持唔0黎0既情況之下,我地只有埋單回去,大家0既comment 都係,下次唔會再去,仲有諗定一陣食咩tea,因為食完都唔飽。

良心建議:加快食物出場0既時間,都唔求可以做多幾轉,at least 唔會嚇走0的抱住試一試0既客人。野食又慢又唔熱又漏單,大佬下晝仲要返工,邊個得閒同你等,等你去問等你去追,仲有,競爭對手又多,平過你0既有,好食個你0既有,方便過你0既又有,真係想唔到我點解要幫襯囉。

2009-10-30
$55 (Lunch)