2024-01-30 728 views
今日收工好想食鑊氣小炒,同事話之前試過石門有間海鮮菜館,小菜炒得好有鑊氣,今日收工特登帶我去試吓✌🏻芥蘭炒鮮魷香脆芥蘭配嫩滑鮮魷,獨特風味令人難以抗拒!合時芥蘭食落清香爽口,大大隻新鮮魷魚香嫩多汁,食落格外爽脆~豉汁蒸黃立倉新鮮黃立䱽以豉汁蒸制,味道特別濃香鮮美~黃立䱽肉質細嫩,脂肪含量適中,魚肉嫩滑,風味十足。芋頭滑雞煲用煲仔上枱,熱辣辣之餘仲可以一直keep住熱度!雞件鮮嫩滑溜,芋頭炆煮得好軟糯,啖啖香濃嫩滑。瑤柱蛋白炒飯粵菜經典炒飯之一既瑤柱蛋白炒飯,將飯粒炒至粒粒分明,入口散發瑤柱鮮香,再加入蛋白炒製,提升口感,飄散出清淡而鮮美香氣,簡單矜貴又滋味!皮蛋芫茜魚片湯清熱下火同時健脾和胃,無骨魚片肉質鮮味又爽脆,配以皮蛋、芫茜,降火一流!聚友小廚✨📍沙田石門安群街1號京瑞廣場2期地下G9號舖

芥蘭炒鮮魷

聚友小廚✨
📍沙田石門安群街1號京瑞廣場2期地下G9號舖
2024-01-24
6 day(s) ago 0 views
平時路過見到晚市好多人所以今日有時間就試左佢個中午叫左個蒸䱽魚飯,但黎到有少少失望條魚的份量好似比相象中細,佢的肉根本得兩三啖,食完好似無食過咁 🥲應該無下次了
平時路過見到晚市好多人
所以今日有時間就試左佢個中午

叫左個蒸䱽魚飯,但黎到有少少失望
條魚的份量好似比相象中細,
佢的肉根本得兩三啖,
食完好似無食過咁 🥲
應該無下次了

蒸䱽魚飯
▶️西芹腰果炒肉丁肉丁冇味,懷疑冇調味,太健康了吧🫣腰果脆口,冇油益味西芹條衣清得幾乾淨,食落冇渣蒜蓉味唔夠,成個餸好清淡▶️菜脯肉碎煎蛋蛋餅外乾,內面仲有少少有蛋漿feel👍🏻肉碎菜脯和蛋的份量啱啱好,又唔會煎到死實實▶️椒絲腐乳通菜用水種通菜,腐乳味好濃,濃到有點酸,可以辣返少少。普通茶記環境,店員都有推薦套餐,或者下次再試吓海鮮類。整體個人感覺合格,可能早去或者落雨,1915食完,但都係得3-4枱客,香港餐飲真係好難做😥
▶️西芹腰果炒肉丁
肉丁冇味,懷疑冇調味,太健康了吧🫣
腰果脆口,冇油益味
西芹條衣清得幾乾淨,食落冇渣
蒜蓉味唔夠,成個餸好清淡

▶️菜脯肉碎煎蛋
蛋餅外乾,內面仲有少少有蛋漿feel👍🏻
肉碎菜脯和蛋的份量啱啱好,又唔會煎到死實實

▶️椒絲腐乳通菜
用水種通菜,腐乳味好濃,濃到有點酸,可以辣返少少。

普通茶記環境,店員都有推薦套餐,或者下次再試吓海鮮類。

2024-05-17 22 views
有時候晚上我們會去石門吃晚餐,老公帶我去了一家專門供應小菜的食店試試。我們兩個點了一份蠔餅、一份小炒王和一條筍殼魚。對於蠔餅,這是我喜歡的食物,我覺得味道不錯,特別是蠔煎得很好吃很脆。至於小炒王,它的味道很香濃,裡面還有很多蝦乾,我覺得味道非常惹味。筍殼魚是老公點的,他說這是在家裡自己做不出來的美味菜品,所以一定要點。整體來說,我覺得這家食店不錯,老闆自己都親自為顧客介紹美食及下單,有時候晚上不想做飯,這家店是我其中一個心水的選擇。

我們兩個點了一份蠔餅、一份小炒王和一條筍殼魚。

2024-04-18 81 views
位於石門站,一出閘1分鐘就到,非常方便,餐廳簡約裝修,座位坐得舒適,佢哋早餐性價比高,好似我今日食呢個超值早餐 只係$33,沙嗲牛肉公仔麵,有餐包、有火腿、有太陽蛋,仲有熱飲咖啡/茶(凍飲要加錢)~首先餐包,暖暖哋軟腍腍,唔係硬掘掘嗰啲包,非常好,仲可以配埋牛油~另外仲有火腿炒蛋,太陽蛋、午餐肉、腸仔(可以揀兩款)~沙嗲牛肉唔韌,味道幾好,起碼食唔到梳打味先,哈!呢個價錢,成份早餐份量正常,味道OK唔錯,所以性價比高~
另外仲有火腿炒蛋,太陽蛋、午餐肉、腸仔(可以揀兩款)~
沙嗲牛肉唔韌,味道幾好,起碼食唔到梳打味先,哈!
呢個價錢,成份早餐份量正常,味道OK唔錯,所以性價比高~
2024-03-01 186 views
今天dinner time來到位於石門的中餐廳😋品嚐地道大排檔風味小炒。環境明亮舒服,還有大圓桌能夠適合gathering,今晚也看到不同新鮮海鮮有供應🤩.古法蒸龍躉頭腩,🐟龍躉皮厚且爽滑,含豐富骨膠原,加入🍄冬菇和木耳,魚肉味更加鮮甜,風味更佳。.冰鎮咕嚕肉,🐷被層層冰塊包圍,上面擺滿配菜,顏色多彩。咕嚕肉每一塊色澤鮮紅,🥢外皮很酥脆。🧊冰鎮之後,咕嚕肉搭配酸甜的醬汁🍅特別開胃!💕

2024-01-16 242 views
🥢來到這家食肆,第一口就淪陷喇!先嚟一份木桶水晶雞,啖啖肉都滑得嚟又嫩,吸晒木桶獨有嘅香味,真係叫人一試難忘。咬落去咁juicy,真係好食到停唔到口!再講講啲蝦乾魚肚浸時蔬,新鮮哂的蝦乾勁香,魚肚質感又爽又彈牙,同啲翠綠嘅菜心一浸啖啖甜,食落健康之餘仲滿足晒味蕾,一啲都唔油膩。最勁爆就係冰鎮咕嚕肉,外皮咪話你知,咬落去「卜卜」脆,肉質入口即溶,那種酸甜嘅味道完美平衡,略帶涼意嘅咕嚕肉,清爽得嚟驚喜連連,食玩個口感仲記掛喺腦海嗰!幾道簡單嘅菜式,都可以做到這麼吸引,真係要比個掌聲👏俾廚師嘅功夫同埋呢間食肆嘅匠心。想食平民價格但有食神級別嘅好味道,呢度絕對係你嘅不二之選!🍚😍

2024-01-09 221 views
那天中午,一個行了去京瑞那頭找地方食飯,想試下新餐廳但又唔係幾想多花錢食好野。於是,我看中了《聚友小廚》。一間開業了都有一段日子,但又從來不在我 wish list 內的茶餐廳 / 小炒店。中午來,梗係食午市的 ABCDE 餐啦。這店同區內同級數的 "佬" 飯堂一樣,個中午餐係有湯,有飯,有野飲的,算係幾抵食架。而當日的湯是一個很濃的粉葛湯,味道清甜,又多湯渣,好飲又好食。我的午餐是一個咖喱雞飯,看見這樣的一碟大白飯,就知道,這是工友的份量。而且,係港式既餐廳食得咖喱,好白然地,就會變成食飯為主,食餸為次。因為,咖喱汁係用黎撈飯食架。的確,這一個咖喱雞算是夠好味道。感覺就是很大眾化,伴入飯中,夠 creamy,夠香,有少少辣來沖擊一個味蕾,已經算是不錯的啊。跟餐既飲品係奶茶。這奶茶可以說是一個普通的出品,不差,但飲用後得不到喜悅。總之,這一餐算是不過不失,味道OK,但食飽後,我感覺不到喜悅。

$50 (Lunch)
2024-01-07 131 views
舊地重遊,好久以前在石門返工,現在多了商場同好多食店,回想過去lunch time真係無啖好食㗎😂食店太多,一時間唔知食咩好,經過聚友小廚,個老闆(?)大力推薦佢地嘅小菜,就試下呢間啦。⭐椒鹽鮮魷先來個香口野,確實炸得很香脆,魷魷大大塊份量很多,但個人覺得椒鹽唔夠多,偏淡了點,食慣重口味嘛😆⭐西芹腰果炒肉丁西芹爽脆甜,炒得乾身唔油膩。⭐蒜蓉豆苗大大盤豆苗正喎,有鑊氣有蒜香😋⭐蒜子火腩大鱔煲火腩同鱔都多,一大煲無稀場,個煲燒到啫啫聲勁香呀,鹹香鮮味,下層有幾件蘿蔔,吸飽汁超正,唯美中不足係蒜子唔多,哈哈😆⭐生炒糯米飯冬天必食名物,呢間個糯米飯都炒得唔錯喎,香甜軟糯😊無估到碟頭咁大,叫太多超飽呀😆

⭐椒鹽鮮魷

⭐西芹腰果炒肉丁
西芹爽脆甜,炒得乾身唔油膩。

⭐蒜蓉豆苗
大大盤豆苗正喎,有鑊氣有蒜香😋

⭐蒜子火腩大鱔煲

⭐生炒糯米飯
冬天必食名物,呢間個糯米飯都炒得唔錯喎,香甜軟糯😊

無估到碟頭咁大,叫太多超飽呀😆
2024-01-04
2024-01-06 92 views
在香港約朋友最好的地方就是吃地道的小炒,今天約了朋友去沙田一間地道餐廳(聚友小廚)加上出名食材新鮮鑊氣十足啊。特別總廚有哥,還會為我們介紹他們特色的菜式,了解我們對那些菜式嘅興趣為我們推薦👍。選出嘅包括有燒汁薯仔一口牛 牛肉大大粒鮮嫩多汁,加上燒汁薯仔真係好好吃沙嗲金菇肥牛煲這一個菜式真的非常好食,沙嗲嘅香配上粉絲吸收咗肥牛,煲份量又特別多。真的價錢實惠拍蒜豉汁蒸鱔片這個蒸時間剛剛好,一開鑊嘅時候蒜香豉汁嘅味道特別香,真的想嚟碗大米飯。新鮮鱔片咬口鮮嫩彈牙。我覺得食海鮮嘅話,值得推介蒜蓉炒波菜(配上新鮮菜式來碗大米飯特別滿足呀最後嘅評論講得廚師水平不錯*有鑊氣海鮮菜館*📍聚友小廚 (沙田)沙田石門安群街1號京瑞廣場2期地下G9號舖

選出嘅包括有
燒汁薯仔一口牛
牛肉大大粒鮮嫩多汁,加上燒汁薯仔真係好好吃

沙嗲金菇肥牛煲
拍蒜豉汁蒸鱔片

蒜蓉炒波菜(配上新鮮菜式來碗大米飯特別滿足呀

最後嘅評論講得廚師水平不錯*有鑊氣海鮮菜館*

📍聚友小廚 (沙田)
沙田石門安群街1號京瑞廣場2期地下G9號舖
2023-12-31 103 views
朋友🧒住呢頭,同佢喺附近行山⛰️,行完山佢帶咗我嚟呢間餐廳🥢開餐,朋友🧒話呢度食物美味兼招呼好🤣要咗個 $268「孖寶套餐」,有「蒜蓉粉絲蒸開邊中蝦」同埋「西蘭花炒帶子(轉咗要西芹)」,再加 $168「鮑魚滑雞煲」🤩「鮑魚滑雞煲」先嚟,鮑魚軟熟得嚟有啲啲煙靭,好好鮑魚味👍;滑雞真係幾滑亦都有雞味👍;煲仔上,由頭食到尾都熱辣辣🤩「西芹炒帶子」:西芹新鮮爽脆,帶子新鮮幼滑,炒得好美味🤣「蒜蓉粉絲蒸開邊中蝦」:中蝦🦐新鮮肉質結實,加咗大量蒜蓉蒸,好惹味😋;放喺下底嘅粉絲吸收咗蒜蓉蝦汁,更加好食🤩$10「無糖可樂」同埋 $20「凍檸茶少甜少冰」:兩個都凍冰冰,好解渴🤣

「西芹炒帶子」:西芹新鮮爽脆,帶子新鮮幼滑,炒得好美味🤣

2023-12-31 91 views
趁假期前夕,相約很久不見的朋友聚一聚。為了配合大家的下班時間和地點,第一次來到石門,其中聚友小廚的名字,吸引了我們這雙好朋友來共聚一晚。入座後覺得這不是普通的茶餐廳,我們晚上八時半來到,幾乎滿座,氣氛熱鬧非常,很有人氣啊!老闆為我們介紹菜式,談笑風生,自來熟的感覺,這就是茶餐廳的人情味。以為菜式是普通中菜,味道一點也不普通,又與老闆傾談,原來這裏的廚師資歷都很厲害,有些菜式還是自家改良過,用心製作的。我們點的三道菜都超好吃,朋友還讚我這餐廳選得好。避風塘炒蟹$228,是朋友最喜歡的菜式,因為她平常會吃薑蔥炒蟹,但避風塘炒的就比較少吃,一吃難忘!肉蟹大隻,蟹鉗漲卜卜,看見已經垂涎三尺,聞著更香。已經將蟹殼敲碎才炒,吃的時候方便又夠味,啖啖肉,鮮甜嫩滑,超新鮮的蟹啊!我們連炒的蒜頭、薑蔥也吃清光,那就知道有多好吃了。芥末牛柳粒$118,見到上桌是綠色的wasabi醬汁,以為會很辣,原來一點也不辣,卻透著芥末的香氣,不攻鼻的芥末是非常易入口的。配牛柳粒更能增添牛肉香,牛柳粒熟度剛好,上桌時仍保持到五、六成熟,口感軟滑juicy,超好吃,是很有驚喜的菜式。聚友小炒王$128,見到澎湃的份量,實

聚友小炒王$128,見到澎湃的份量,實在覺得超值!這道小炒王,用料有所不同,用芽菜代替了菜脯,有爽口感覺而不會太鹹,韭菜爽嫩無渣,香氣清新,配合大大隻的蝦乾,還有蝦米、白飯魚乾,只需用上少許蒜蓉,便已炒出一道香氣四溢的小炒王,朋友讚不絕口,說味道真的與別不同,特別愛吃有芽菜的小炒王!

有香濃美味的菜式,當然少不了飲品,如果喝酒的話當然要配啤酒,我們不喝酒,就來兩杯凍檸茶,夠地道了!想不到凍檸茶很大杯,檸檬新鮮清香,幫助消化,少甜的味道能喝出茶香更好。

總的來說,三道菜都美味又有驚喜,沒有加一服務費,比上茶樓吃飯更划算。這裡有海鮮全包宴呢!價錢三千多一席,也有半席的,挺實惠,已經想好,團年飯帶家人來一頓味覺享受吧!
2023-12-28
2023-12-19 83 views
朋友拉我進《聚友小廚》,盡是人頭湧湧,味道勁過飄香。初試蒜蓉蒸大扇貝,啖啖肉質鮮嫩,蒜香撲鼻,真係鬼滑口😋。一口杏汁燉白肺,裏面嘅湯頭清甜得嚟溫潤,感覺平平無奇嘅材料,竟燉得出彩味兒十足。再來份有創意嘅冰鎮咕嚕肉,外皮酥脆內裏嫩滑,趁熱食又係一番滋味,冰鎮後更顯沁心涼意,亦合心意。實不相瞞,最掂嘅係大澳香蝦骨,幻化成咸香脆口樂章🎼。豉油王中蝦肉質好似春水彈珠,醬油咁香,份量十足。薑蔥焗肉蟹簡直惹味到壞,肉質鮮美,薑蔥爽口,直頭是蟹中「掂」嘅存在!椒鹽鮮魷搞到人口水直流,那微辣椒鹽撲鼻味,真係唔會膩。店內環境整潔,服務貼心,而家講求物有所值,《聚友小廚》真係食得過癮,食得放心,又食得舒心🍴🥢。下次仲要再嚟,攞啲新菜式嚟喂飽肚子!

2023-12-18 85 views
石門站旁邊既京瑞商場2期有間好抵食既小菜叫聚友小廚,老闆非常好客,主打新鮮海鮮,小菜。性價比整高!叫左個晚飯孖寶有蝦有元貝,份量仲好大份添都只係$268.胡椒中蝦非常大隻。色澤紅卜卜,肉質彈牙夠新鮮,調味用上白胡椒令味道相當入味又香濃,而且有大量香葱,蒜,金不換等香料,味道相當討好!蒜蓉粉絲蒸元貝,元貝大大粒夠厚身,質地綿滑,裙邊位爽脆有咬口!粉絲完全吸哂蒜蓉既香味,精髓所在。另再叫個川貝燉鱷魚肉湯,真材實料!味道鮮甜香淳,天氣凍凍地飲起黎非常暖身又滋潤。

叫左個晚飯孖寶有蝦有元貝,份量仲好大份添都只係$268.

2023-12-12 98 views
石門是一個沙田新開發地區,個人非常喜歡到這裏覓食,因為坐屯馬綫,都只是十數分鐘,而且出地鐵站不久,就會有很多美食和購物地方, 十分方便。鮑魚滑雞煲、古法蒸龍躉頭腩每份 $248。鮑魚滑雞煲,鮑魚雖然不是很大隻,不過軟腍可口,滑雞吸收了濃郁的醬汁,非常惹味,必須點碗白飯來佐膳。古法蒸龍躉頭腩,厚厚的龍躉皮爽滑可口,充滿了豐富的骨膠原,龍躉肉味道鮮甜,配上紅棗和木耳,味道更加鮮味。蕃茄野菌浸時蔬$78,蕃茄湯底味道酸酸甜甜,惹菌份量十足,白菜仔爽甜可口,如果再軟腍一點更好。凍檸茶$20,檸檬茶份量比較大,差不多是平常份量的1.5倍,茶味濃郁,檸檬份量充足,用來佐飯非常合適。題外話:這裏有位女收銀員,雖然職責負責收銀,不過她很熱情主動招呼客人,在這現今世代,非常罕有,希望老細對他好一點。

鮑魚滑雞煲、古法蒸龍躉頭腩每份 $248。