2024-04-06 46 views
呢間日式梳乎厘班戟起時代廣場對面,見佢d相唔錯,價錢正常就同朋友試左。室內環境以白色調為主,加左d水果公仔裝飾。🥞Tiramisu 梳乎厘班戟 $78有一說一,個賣相一流,同相睇無咩分別。個份量都足,兩塊好厚既pancake。但個pancake 本身空氣感太重,食落口真係成啖都係空氣,可惜無左本身應該有果種軟綿綿既口感,擺落口成個塌左,唔係我鍾意嘅口感🍵抹茶红豆窝夫配抹茶雪糕 $88呢個賣相都幾好,抹茶雪糕一球再加埋一pat紅豆都足料,唯獨個人覺得個抹茶醬太稀了,淋左上去基本上無咩味,如果個醬調味同質感可以稍微結少少我個人會覺得做得幾出色。個waffle 本身蛋香重,不過稍嫌佢硬左少少🍓草莓荔枝玄米茶  $14(跟餐)呢個茶優點就大杯同個杯好靚,但唔係好飲倒草莓味
🥞Tiramisu 梳乎厘班戟 $78
🍵抹茶红豆窝夫配抹茶雪糕 $88
🍓草莓荔枝玄米茶  $14(跟餐)
呢個茶優點就大杯同個杯好靚,但唔係好飲倒草莓味
2024-01-12 169 views
食完飯唔夠飽想去ucc食窩夫 點知佢轉左menu冇左以前食開嘅款🫠 即刻係open rice揾其他舖頭 咁啱見倒呢間有窩夫同疏乎厘賣又係time square後面 都幾近就諗住試下😚 舖頭裝修係少女心風格 💕💕 睇完menu最後點左Oreo 疏乎厘班戟同埋髒髒抹茶❤️ Pancake即叫即整入口鬆化 d cream好香阿華田味 呢個價錢黎講好有驚喜😋 另外杯野飲有得跟餐減10蚊好抵!!!! 個野飲好香抹茶味同奶味 吖半糖嘅話甜度啱啱好👍🏻 整體推薦指數⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
2024-01-12
  • Oreo疏乎厘班戟
  • 髒髒抹茶
難得去食個下午茶,就試下依個算叫做多好評嘅梳乎厘班戟店。試左算係最特色嘅提拉米蘇梳乎厘班戟,以依個價錢黎講,絕對超值,但如果齋比較味道,某日本梳乎厘班戟店明顯比佢好味。飲品試左菠蘿生薑綠茶,其實佢係一個茶包本身已包含菠蘿、生薑和綠茶,味道唔會甜但都有薑味。整體黎講,係抵食嘅下午茶,又無乜人。下午茶時間只有酒店客入黎買嘢飲,基本上無香港人幫襯,但如果行街行到攰,諗唔到去邊,依個都係一個好地方休息一下。
難得去食個下午茶,就試下依個算叫做多好評嘅梳乎厘班戟店。

整體黎講,係抵食嘅下午茶,又無乜人。
菠蘿生薑綠茶
提拉米蘇梳乎厘班戟
提拉米蘇梳乎厘班戟
2023-10-28 148 views
係女仔都應該好鍾意食甜品😝所以今日就拉埋👺一齊去銅鑼灣到食疏乎厘🥞我其實都幾鍾意食疏乎厘架,但係一直未搵到一間心頭好🥹以前食過幾間既疏乎厘都偏硬身,唔岩我心水🤨,但係今日食呢間,都令到我同👺喜出望外‼️ 我地選擇左『紅絲絨疏乎厘班戟』,同埋『宇治抹茶紅豆疏乎厘班戟』🥞,因為佢係使用日本蛋製造🥚所以食落蛋味好香濃‼️而且真係好鬆軟,Creamy!飲品就叫左兩杯水果冰茶,『超級苺果冰茶』,『安歌芒果冰茶』🫐🥭水果冰茶係佢哋即刻整嘅,用嘅都係新鮮水果,好好飲呀!我開頭仲以為我個杯用左珍珠做配料,望真啲原來係一粒粒嘅大藍莓🤣💗💗💗💗💗💗💗💗💗💗環境方面真係好乾淨,好舒服,呢到仲擺左好多公仔陪你食甜品☺️岩哂一班少女心既靚女們係到享受愉快時光✨.JOY LITM @joy.litm 地址:銅鑼灣霎東街33號智選假日酒店地下G01號舖
💗💗💗💗💗💗💗💗💗💗
JOY LITM @joy.litm
地址:銅鑼灣霎東街33號智選假日酒店地下G01號舖
2023-09-06 177 views
今晚係銅鑼灣食完飯,發現時代廣場對面新開左一間甜品店「JOY LITM」,主打梳乎厘班戟,身為一個甜品控一定要去試試😍甜品店的Pancake用上日本產雞蛋和麵粉,口感軟綿,有髒髒Tiramisu、宇治抹茶紅豆麻糬、紅絲絨瀑布和原味。除了梳乎厘班戟,JOY LITM仲有水果乳酪奶昔、乳酪奶蓋水果茶等飲品,賣相又靚又健康架😋🌟紅絲絨瀑布梳乎厘班戟 $108呢個係JOY 的signature soufflé,瀑布忌廉超澎湃🤩打卡呃Like一流📸梳乎厘班戟即叫即製,空氣感十足,採用日本麵粉和日本雞蛋,口感鬆軟,帶陣陣蛋香。班戟面舖滿忌廉奶蓋,入口香滑。聖誕🎄臨近仲有白朱古力聖誕樹和士多啤梨伴碟。

🌟紅絲絨瀑布梳乎厘班戟 $108
2023-07-30 170 views
公司後面街發掘到呢間性價比高,環境又舒適嘅pancake店🥳約朋友收工後試一試。煙三文魚碎蛋牛油果醬窩夫($68)味道唔錯,碎蛋沙律幾好味,牛油果醬朋友好鍾意,可惜窩夫有少少凍咗,稍為晏硬咗啲,如果軟熟返少少就Perfect啦。紅絲絨梳乎班戟($78)上枱先由我哋自己拎起圍住班戟嘅膠圈啊,紅絲絨cream一湧而出,好有儀式感。雖然簡簡單單,但係做得好出色。pancake質地絲滑,紅絲絨忌廉唔太甜,幼滑香甜,食完重想encore!髒髒香濃抹茶($38,加配-$10)抹茶味太夠濃,不過勝在少甜,食完pancake飲佢都唔會覺得膩。整體性價比高,平時食疏乎厘pancake通常都過百蚊一份,以呢度個價錢嚟講我會再幫襯👍🏻

煙三文魚碎蛋牛油果醬窩夫($68)

紅絲絨梳乎班戟($78)

髒髒香濃抹茶($38,加配-$10)

2023-06-22 172 views
新開張一段時間後嚟試食朋友叫紅絲絨soufflé pancake $78我就揀左tiramisu Soufflé pancake $78我一邊拉起朋友一邊拍片,瀑布咁嘅奶蓋好流質,不過冇我想像中嘅咸味,有咖啡味但同tiramisu 好似係兩樣野黎,應該似cappuccino 多啲😅總之唔覺得同tiramisu 有關係最最重要嘅係個soufflé ‼我切開入面係濕嘅,佢果種濕其實我直頭懷疑佢根本未熟😅朋友果碟一樣情況…大家都覺得似食緊蛋,雖然有空氣感,我冇映到入面嘅相,係有啲一個泡泡窿而又好濕嘅🙈飲野唔想太heavy所以揀左玫瑰草莓梳打🌹🍓$36-$10(叫野食可以優惠$10)草莓梳打部分好好飲,上面都有層較稀嘅奶蓋泡,絕對飲得到!餐廳好似冇冷氣咁,整體來說杯野飲又未至於好飲,但茶飲都算平嘅,不過梳乎厘就可以唔洗試了,台灣嘅同日本嘅真係唔可以比#JoyLitm
新開張一段時間後嚟試食
朋友叫紅絲絨soufflé pancake $78

草莓梳打部分好好飲,上面都有層較稀嘅奶蓋泡,絕對飲得到!
#JoyLitm
2023-06-19 121 views
🥇仍然愛梳乎厘班戟🥰.夏天黎到,又黎到一年一度🐡🐡又話要減肥既季節🥹咁老人家梗係要帶佢食好味既,比多啲支持同鼓勵佢先得😁食完lunch 見大家個胃都仲有啲空間🤣🤣咁梗係要食埋甜品先完滿啦❤️.落住大雨都黎到呢間野食梳乎厘班戟🥞即叫即整,好彩唔係有好多人😂都叫好快就有得食😝雖則呢個流質醬班戟熱潮已經過左,不過個儀式係會增加左個趣味☺️Tiramisu 醬唔會太甜,梳乎厘班戟食得出蛋白打出黎既軟淋口感得黎唔會太空氣🥰跟餐叫野飲可以減$10,我地叫左個髒髒抺茶,可以少甜,但個人認為個抺茶味可以再濃😜兩人去食冇最低消費要每人一個甜品,係銅鑼灣黎講都算唔錯👍🏻.#fatfat4ever_銅鑼灣 #零食波波 #嗜甜老人 #fatfat4ever
🥇仍然愛梳乎厘班戟🥰
「心情非常療癒的下午茶🤤😌😌🍮」📍Joy Litm@ Causeway Bay✨宇治抹茶紅豆梳乎厘班戟 x 紅絲絨梳乎厘班戟 (9/10)- 重點推介👍🏻👍🏻👍🏻- 打卡拍片非常合適📸, 食落都一樣咁好味🤤- 冰冷的白色香濃牛奶漿 (係非常濃!厚!)、配即製熱烘烘的日式鬆軟梳乎厘班戟,入口併發陣陣蛋香,只能說OMG!- 夏日炎炎的天氣,食到冰火交融的甜點,真係一次過滿足哂我這個奶控的所有願望!🥰✨提拉米蘇鮮奶 (7/10)- 可能自己真係太鐘意濃厚奶品🤤,比較下飲品始終係飲品,奶水比例自然需要相對提升,味道正常,雖然未係我鐘意既濃厚方格,不過同樣都好岩打卡留念😆📸人均消費:$100 -抵食程度 - 正常 3/5美味程度 - OMG! 4/5衛生整潔 - 環境乾淨企理,只係人手不足清潔餐枱速度較慢,但可接受 4/5服務態度 - 店員好Nice ! 5/5-
「心情非常療癒的下午茶🤤😌😌🍮」
📍Joy Litm@ Causeway Bay
宇治抹茶紅豆梳乎厘班戟

- 重點推介👍🏻👍🏻👍🏻
- 打卡拍片非常合適📸, 食落都一樣咁好味🤤

提拉米蘇鮮奶

✨提拉米蘇鮮奶 (7/10)

人均消費:$100

抵食程度 - 正常 3/5
美味程度 - OMG! 4/5
服務態度 - 店員好Nice ! 5/5
宇治抹茶紅豆梳乎厘班戟
提拉米蘇鮮奶
1K
2023-06-10 72 views
近來愛上了即叫即整的熱辣辣梳乎厘,來到銅鑼灣都心癢癢,想食番件,就比我搵到一間地點方便、價錢更是經濟實惠的「JOY LITM」。他們設計時尚,還有可愛生果公仔作點綴,確令人心情舒暢,坐下來慢慢享受一番。他們除了梳乎厘後,更有不少特色飲品:手打泡泡咖啡、提拉米修鮮奶、白桃冰茶。髒髒香濃抹茶他們的抹茶飲品真的非常澎湃,澎湃至滿瀉的芝士奶蓋香,而且甜度適中,茶味香濃,咸香滿溢。提拉米修鮮奶提拉米修入口苦甜滋味流蕩在嘴中,口感豐富,搭配咖啡更是令人著迷。Tiramisu梳乎厘來到時真的非常吸引,Mascarpone Cheese 都慢慢滲出來,慢慢拉高膠紙,即時湧出如瀑布般的澎湃,散發出芝香鹹香,入口綿滑細膩,甜度適中,而且梳乎厘完美融合,令人一食愛上。

髒髒香濃抹茶

提拉米修鮮奶

Tiramisu梳乎厘

2023-06-02 68 views
環境唔大,不過坐得非常舒服宇治抹茶紅豆梳乎厘pancake ($78)即叫即做,所以等咗一陣。有張膠紙喺旁邊,一拉開之後啲抹茶醬好似熔岩咁流出嚟,抹茶葉味道香濃而且唔算甜。旁邊仲有紅豆及蕨餅,加埋一齊食非常夾。價錢相宜,$78有2件,唔錯!原味梳乎厘pancake ($86)梳乎厘非常軟綿綿,蛋味好濃煙三文魚碎蛋牛油果醬窩夫 ($68)估唔到碎蛋同牛油果醬係咁夾,窩夫外脆內軟,好有層次草莓荔枝玄米茶 ($24)甜甜哋味道又唔會太假
環境唔大,不過坐得非常舒服

宇治抹茶紅豆梳乎厘pancake ($78)
宇治抹茶紅豆梳乎厘pancake

原味梳乎厘pancake ($86)
梳乎厘非常軟綿綿,蛋味好濃
原味梳乎厘pancake

煙三文魚碎蛋牛油果醬窩夫 ($68)
估唔到碎蛋同牛油果醬係咁夾,窩夫外脆內軟,好有層次
煙三文魚碎蛋牛油果醬窩夫

草莓荔枝玄米茶 ($24)
甜甜哋味道又唔會太假
$140 (Lunch)
宇治抹茶紅豆梳乎厘pancake
煙三文魚碎蛋牛油果醬窩夫
2023-05-26 84 views
銅鑼灣相當平價的飲品店!竟然竟係Time square 後面,呢間手搖飲品店,比起普通點,價錢比較平,味道都唔錯!呢度仲可以坐低飲👍🏻更有甜品可以食😍「🍹水果冰茶」一杯好消暑嘅飲品啦!入口先有凍凍嘅茶味,然後就會感受到啲新鮮嘅水果味,真係好開胃呀!🍓🍊🍋🍵宇治抹茶紅豆梳乎厘班戟呢個真係好正架!啲梳乎厘口感好軟綿,加上啲抹茶同紅豆味道好香濃,真係好好味啊!😋😋🧇窩夫配士多啤梨雪糕啲窩夫好鬆軟,加上啲士多啤梨雪糕就好開心啦!🍓🍦好啦唔講多啦,快啲試下啦!😍🌹玫瑰草莓梳打呢個真係驚喜嘅飲品!啲玫瑰味同草莓味好啱啱好,加上有少少氣泡,一啖就可以感受到啲新鮮嘅味道,真係好好味嘅!🌹🍓💦

「🍹水果冰茶」

🍵宇治抹茶紅豆梳乎厘班戟

🧇窩夫配士多啤梨雪糕

🌹玫瑰草莓梳打

2023-05-08 105 views
早前試左隻面膜,點知搞到我眼周圍嚴重敏感困擾左我幾個星期了……搞到個人都無咩心情‼️🐻🐻帶左我去食打卡嘅梳乎厘pancake,想我個人會開心返啲❤️🍵「髒髒香濃抹茶」呢杯真係勁好飲瀉到出嚟嘅芝士奶蓋好有咸香❤️抹茶味道濃而不澀🧇「煙三文魚碎蛋窩夫」唯一一款咸點,🐻唔駛諗就揀定食呢個窩夫有蛋香,質感立體有厚度,外層夠脆,唔會淋pat pat煙三文魚+碎蛋令味道唔會咁單調「紅絲絨梳乎厘pancake」個人覺得窩夫比𝒔𝒐𝒖𝒇𝒇𝒍𝒆 𝒑𝒂𝒏𝒄𝒂𝒌𝒆好食啲😛呢個質感係綿滑鬆軟,紅絲絨嘅忌廉令整件事融為一體,不同程度的滑充斥着口腔👍🏻不過個人唔太鍾意梳乎厘食落無咩口感,所以我都係鍾意窩夫多啲😍😍📸呢個就打卡一流~~
早前試左隻面膜,點知搞到我眼周圍嚴重敏感

困擾左我幾個星期了……
搞到個人都無咩心情‼️

🐻🐻帶左我去食打卡嘅梳乎厘pancake,
想我個人會開心返啲❤️

🍵「髒髒香濃抹茶」
呢杯真係勁好飲

瀉到出嚟嘅芝士奶蓋好有咸香❤️
抹茶味道濃而不澀

🧇「煙三文魚碎蛋窩夫」
唯一一款咸點,🐻唔駛諗就揀定食呢個

窩夫有蛋香,質感立體有厚度,
外層夠脆,唔會淋pat pat

煙三文魚+碎蛋令味道唔會咁單調

「紅絲絨梳乎厘pancake」
個人覺得窩夫比𝒔𝒐𝒖𝒇𝒇𝒍𝒆 𝒑𝒂𝒏𝒄𝒂𝒌𝒆好食啲😛
呢個質感係綿滑鬆軟,
紅絲絨嘅忌廉令整件事融為一體,
不同程度的滑充斥着口腔👍🏻
不過個人唔太鍾意梳乎厘食落無咩口感,
所以我都係鍾意窩夫多啲😍😍
📸呢個就打卡一流~~
2023-05-07
Type of Meal
Tea
  • 煙三文魚碎蛋窩夫
  • 髒髒香濃抹茶
2023-05-06 79 views
睇住d cream、抹茶粉慢慢跌落嚟,好治癒。抹茶紅豆梳乎厘班戟梳乎厘做得好好,有空氣感,濕潤Q彈。不過如果抹茶粉再多啲就好啦🤣☆dirty chocolate, 甜味程度可以自己選擇,揀咗少甜,髒髒朱古力都有一層芝士奶蓋係上面,少少鹹中和埋一齊,味道啱啱好。☆ 芒果芝士奶蓋,朋友話味道偏甜,不過都係好飲嘅。喺銅鑼灣 times square後面嘅甜品舖,九點幾去到都唔多人,係鬧市中難得嘅清靜,可以慢慢傾下計。環境舒適,好坐。
睇住d cream、抹茶粉慢慢跌落嚟,好治癒。

抹茶紅豆梳乎厘班戟
梳乎厘做得好好,有空氣感,濕潤Q彈。
不過如果抹茶粉再多啲就好啦🤣

☆ 芒果芝士奶蓋,朋友話味道偏甜,不過都係好飲嘅。

環境舒適,好坐。
2023-04-30
$80 (Last Night Supper)
  • 抹茶紅豆梳乎厘班戟
🙆🏽‍♀️提拉米蘇疏乎厘班戟$98兩塊超軟綿綿嘅班戟淋上提拉米蘇奶蓋,口滑好滑,即叫即整蛋味香濃🥰🙆🏽‍♀️宇治抹茶紅豆疏乎厘班戟$108選用日本蛋,日本麵粉製作,配合埋日本紅豆餅色彩繽紛打卡必叫😋🙆🏽‍♀️安歌芒果乳酪奶昔$39新鮮芒果攪勻做奶昔,一啲都唔酸香甜超滑好感🥭🙆🏽‍♀️白桃乳酪奶蓋$45濃郁奶蓋加上茶底、甜甜酸酸冇咁漏🙈仲有粒粒新鮮白桃肉、口感豐富又清新🍑🤩必去打卡甜品店🥞🍽️
🙆🏽‍♀️提拉米蘇疏乎厘班戟$98
兩塊超軟綿綿嘅班戟淋上提拉米蘇奶蓋,口滑好滑,即叫即整
蛋味香濃🥰
🙆🏽‍♀️宇治抹茶紅豆疏乎厘班戟$108
選用日本蛋,日本麵粉製作,配合埋日本紅豆餅
色彩繽紛打卡必叫😋
🙆🏽‍♀️安歌芒果乳酪奶昔$39
新鮮芒果攪勻做奶昔,一啲都唔酸
香甜超滑好感🥭
🙆🏽‍♀️白桃乳酪奶蓋$45
濃郁奶蓋加上茶底、甜甜酸酸冇咁漏🙈
仲有粒粒新鮮白桃肉、口感豐富又清新🍑
🤩必去打卡甜品店🥞🍽️
提拉米蘇疏乎厘班戟🥞$98