2022-09-05 882 views
Java Mama 位於北角海逸酒店一個隱蔽角落,要經過酒店大門,向住停車場方向一路行入去先會見到,連好多係附近返工多年既人都未必知佢既存在。雖然佢只做外賣,舖仔細細,但其實選擇唔少,有沙律,便當,仲有即叫即整三文治,套餐仲可以揀湯或者咖啡。我通常都會㨂便當,雖然得5款揀,但絕對唔hea,話曬都係酒店呀ma, 我今日就揀左鰻魚玉子便當。份量好多,好重手,除左有鰻魚,玉子之外,仲有少量日式便當配菜,食完會覺得好滿足。至於咖啡方面就係即刻用咖啡機整既,同茶餐廳飲既完全唔同,絕對有水準!佢地三文治我亦都好推介,因為係即刻整架!熱辣辣!好新鮮,有d似Korean 既issac toast !便當$60,三文治$58,性價比相當高!
2008-02-07 3660 views
鼠年又到, 先祝各位食家天天有食神, 日日口福開!整理照片時發現了一些值得寫的店, 趁機分享下。人在附近, 來這兒坐坐兼食個午餐。這兒是酒店地下, 躲在的士站盡頭的一角, 是幾好的自閉位; 但店內又有落地玻璃位, 只想to see 而不想to be seen 就最好。平日這兒是有沙律餐的, 但這天沒有, 又不想吃大份的三文治, 便在玻璃櫃內挑了Egg Salmon Muffin ($18) 和鮮果沙律($25)。三文魚麥芬內有煙三文魚、炒蛋和蘑菇片, 加熱後用原裝膠碗送上, 賣相是求其了一點, 吃得也有點狼狽, 但味道是不差的。鮮果沙律相當豐富, 有士多啤梨、菠蘿、火龍果和蜜瓜, 清清地好味呀。慢慢歎了大半個鐘, 又要開工了。
鼠年又到, 先祝各位食家天天有食神, 日日口福開!

整理照片時發現了一些值得寫的店, 趁機分享下。

慢慢歎了大半個鐘, 又要開工了。

2007-06-29 1794 views
一個教人琅琅上口的名字。在北角海逸的一角,有這間不起眼的小店。當然不預期Smoked Salmon & Tomato Relish Sandwich 會是甚麼特別貨色,勝挪威煙三文魚份量夠多,生菜蕃茄夠多,museli bread 夠大夠厚合桃多,加烘香又脆卜卜。加支比Zero 便宜的Perrier,午市時間無人打擾,沒有比這個更好的了。
一個教人琅琅上口的名字。

在北角海逸的一角,有這間不起眼的小店。