2018-05-08 633 views
香香炸雞 (小)$28~飢詩愛熱氣,香口炸嘢最 like 🤩 等了十分鐘左右~拿上手熱騰騰的 就知道等待是值得的 😍  一口咬開炸雞,很 Juicy ,外皮炸得香脆之餘 仍能保留肉汁 😚 如果有啤酒咁就完美了 😆外面的炸漿 微辣, 調味適中 不會太多搶走雞味,加上芝麻 令香氣更上一層 。 細份其實都不算少,自己食晒 既熱氣 又滿足 😆飢 point : 8 /10 #juicy #hongkong #hungermarch #hunger #飢詩 #非飢詩

飢 point : 8 /10
TakeAway
2018-04-12 545 views
夜晚喺尖沙咀有飯局, 見未夠鐘又餓餓哋, 咁啱行經呢間小食店, 望下個 Menu, 原來除左炸雞之外, 佢仲有炸茹、炸洋蔥圈、炸薯、炸花皮丸 … 記得以前去親台灣, 都必定會去買香香雞食, 估唔到宜家已經可以喺香港食到。香香炸雞 (小)由於之後有飯局, 所以都唔敢嗌太多食, 最後 Order 左個細份 ($28), 一份140 g, 大約有10粒左右。 Order 完之後, D 雞係即叫即炸, 炸完就灑 D 調味粉。 因為係即炸嘅關係, D 炸雞非常香脆, 雞肉食落去仍然好嫩滑, 而且好入味 , 同以前喺台灣食嘅味道係一模一樣。

香香炸雞 (小)
2018-04-09
TakeAway
2018-04-10 196 views
第一次喺香港幫襯台灣連鎖小食店 - 繼光香香雞。味道同喺台灣食差不多,即叫即炸。雞肉算係鮮嫩多汁,外皮香脆,唔油膩。調味粉份量適中。$28/小份,算係可接受範圍。同區不遠有分店。希望生意足夠維持繼續經營。畢竟“貪新鮮”係香港人本性。

2018-04-09
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$28 (Tea)
2018-03-26 189 views
由於係台灣食過哩間香香雞,所以經過時就想回味一下台灣既味道咁今次就買左杯酸梅湯加香香雞同炸香菇。。由於後面2樣係即炸既關係,所以付款後係要等既。。。大概等左10分鐘左右就有啦,有得揀辣同唔辣。咁我就揀左少辣啦,話晒有辣應該會惹味d ga香香雞熱辣辣,仲好香噴噴呀⋯⋯好吸引丫,唔算好大粒,一口兩啖左右啦,外脆內軟,保留到台灣既水準,正之後試食台灣未食過既炸香菇先,外脆脆地,內裡好juice ar!! 香菇炸完仲包留到水份,唔會變到乾晒至於酸梅湯配炸物,其實都好match,有消濟感
由於係台灣食過哩間香香雞,所以經過時就想回味一下台灣既味道

至於酸梅湯配炸物,其實都好match,有消濟感
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
Type of Meal
Tea
2018-03-05 177 views
位於尖沙咀加拿芬道發利大廈地下的繼光香香雞,主打香口炸雞小吃,可以買一小包一邊逛街一邊吃。除了這間分店,港晶中心(科學館)附近也有一家分店。除了有著名的香香炸雞粒,還有較為特別的蒜脆杏鮑菇、胡麻脆雞翼等,價錢約在二十至三十元。小份的香香炸雞粒約140g,有七粒。不要小看雞粒啊,其實吃了兩三粒後已經頗為夠飽。落單時,店員會詢問小食的辣度。就算點了不辣的小食,店員也會加不辣的特製調味粉。剛巧朋友在家開Party, 所以特別買了一些炸雞上去慶祝。當中包括一客小份的香香炸雞加一份指定小食,還可以加錢多要一杯水果冰茶或酸梅湯。食物都是即點即製的,約需要等候十分鐘但食物都是十分新鮮,熱辣辣的。

2018-02-24
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$30 (Last Night Supper)
2018-02-27 128 views
行行下街突然勁想去台灣食香香雞 朋友話附近有一間 即刻去搵黎食睇左地址都搵左一陣 附近有啲架教路 雖然係有些少難搵 不過最後都搵到 緊係豪叫豪食首先一定離唔開勁想食既香香雞(大份) 叫左小辣 大約有十幾件 落粉就重手左小小(個人口味淡啲)不過依然係好味之後叫左雞翼(五件)非常juicy 炸到好脆 食落去又香又辣再黎一份大既鹽酥菇 炸得好香呢間炸菇真係 小小炸粉 大大舊菇 好味咬落去都覺得抵 仲要分左兩包袋 大約有20粒左右 抵最後黎個花枝丸 呢個又唔使講 又係好好咬 大大粒丸 咬落去幾彈口值得食豪食完都係百幾蚊 間唔中一次半次都抵
睇左地址都搵左一陣 附近有啲架教路
雖然係有些少難搵 不過最後都搵到 緊係豪叫豪食

之後叫左雞翼(五件)

非常juicy 炸到好脆 食落去又香又辣

再黎一份大既鹽酥菇 炸得好香

呢間炸菇真係
小小炸粉 大大舊菇 好味
咬落去都覺得抵 仲要分左兩包袋 大約有20粒左右 抵

值得食

豪食完都係百幾蚊 間唔中一次半次都抵

Waiting Time
8 Minutes (Dine In)
$60 (Tea)
  • 鹽酥菇
  • 鹽酥雞
  • 雞翼
  • 花枝丸
2018-01-16 117 views
上次在尖沙咀閒逛時,發現原來尖沙咀都開了我最愛的台灣炸雞小店,嗅了一下香味已忍不住口。這間的特別之處,是有充電器租借。義式墨魚甜不辣(塔塔)上次吃完已一試難忘,煙韌的口感帶一點酥脆,點一些沙津醬味道更好。澎湖花枝丸每次想去台灣都相當掛念花枝丸的味道,口感爽彈,帶濃濃的墨魚味,吃到到停不了口。香香炸雞(大)點了少辣的,每一件雞件都外脆內軟,炸得剛剛好,非常香口,連小朋友都說香香雞真係香。水果冰茶吃完炸雞,當然要喝一杯水果茶,甜甜地,不錯

這間的特別之處,是有充電器租借。

義式墨魚甜不辣(塔塔)

香香炸雞(大)

水果冰茶
吃完炸雞,當然要喝一杯水果茶,甜甜地,不錯
2018-01-13 91 views
最近尖沙咀又開多左間繼光香香雞之前係尖東都有分店但呢間近尖沙咀地鐵站方便好多先黎個繼光香香炸雞雞就算炸後都保持到嫩既感覺完全唔會硬而且新鮮炸起食茄仲係熱辣辣架分量唔算少 都有幾多舊雞蒜脆杏鮑菇由於鍾意食菇所以例次叫左大份D菇既size都幾大而且鋪上椒鹽香料熱辣辣兼脆卜卜墨魚甜不辣呢個炸既甜不辣別有一番風味因為第一次食加左墨魚汁既甜不辣配上他他醬 十分好味推薦洋蔥圈 澎湖花枝丸洋蔥圈最岩用黎解鮮膩花枝丸真材實料唔同坊間食既普通花枝丸冷泡茶 水果冰茶兩款中較推薦冷泡茶茶味香而且無加冰
最近尖沙咀又開多左間繼光香香雞

兩款中較推薦冷泡茶
茶味香而且無加冰

2018-01-13
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
Type of Meal
Tea
2018-01-04 104 views
香口炸脆的小吃總叫人愛不釋手兩大台灣炸雞品牌皆有落戶香港今天先來試試他們的質素先點了中份的香香炸雞中辣由於是即炸的關係非常燙口外皮有點乾但肉質還算不錯辣味卻不甚吃得出再來胡麻脆雞翼五件一咬下肉汁四濺肉質嫩滑吃得出有點咖哩味炸薯條點配他他醬粗薯條薯蓉佔了很大比重喜歡薯味的朋友有福了炸澎湖花枝丸是我的最愛鮮味彈牙內藏花枝粒外皮炸脆後更加惹味最後點了鮮泡冰茶解喝冰茶無糖正合我心意下午來點熱氣炸物是小幸福
香口炸脆的小吃總叫人愛不釋手
胡麻脆雞翼
炸薯條
鮮泡冰茶
2018-01-04
$70 (Tea)
胡麻脆雞翼
鮮泡冰茶
2017-11-06 128 views
今日經過尖沙咀寶勒巷位置多左間繼光今幾個月好似好多間同時擴張咁的確佢地既炸雞係無得輸既點都支持下喺尖沙咀區價錢竟然無調高葵涌又係呢個價尖沙咀都一樣服務都一樣咁好新鋪唔多人排隊即炸3分鐘就拎得佢地炸雞時成條街都有微微既炸雞味留晒口水新鋪裝條都同其他分店一樣唔同在有兩個大電視作為菜單睇得好清楚,但我又生得細粒,收銀機前面個菜單對正隻眼仲好睇位置喺正華記小食對面好易搵問返啲員工原來開左張1星期左右唔掛得未有人知不過有實力既小店應該唔擔心既尖沙咀終於多返啲小食支持
今日經過尖沙咀

留晒口水

新鋪裝條都同其他分店一樣
唔同在
有兩個大電視作為菜單
睇得好清楚,但我又生得細粒,收銀機前面個菜單對正隻眼
仲好睇

尖沙咀終於多返啲小食
支持
2017-11-03
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$30 (Tea)