2021-02-13 231 views
之前去美國旅行時曾到SOHO區光顧過Los Tacos No. 1,之後就再也沒機會吃到。今日經過看到一間新開新張的小食店,見到有taco賣,就不妨一試。位置:在歌賦街的盡頭前。環境:舖面像一條小巷,只有吧台高櫈,分別是近門口的銅管和燈泡作裝飾,內部以食物相貼白色牆色,盡頭位置便是廚房,中間位是收銀和小型廚房。其一角佈置了三個大型的米奇和三眼仔玩偶。服務:吧台上放置了各式各樣的辣醬,任君選擇。午市:墨西哥雞肉捲餅(硬)$46上面是小許青蔥和火炙芝士,之下是蕃茄莎莎和牛油果醬,最下層就是墨西哥辣雞肉。坦白說,外形就已經傳統的墨西哥捲餅不同,不是U形,而是雪糕筒,更方便上手吃。餡料亦有所不同,Los Tacos No. 1的香料更重,辣度更大,這款明顯更配合香港人的口味,幸好雞肉依然保持中辣,是愈吃愈辣,但不是中國式的麻辣,而是純辣味。玉米餅非常鬆脆,感覺此款小吃配啤酒吃更一流。如果有套餐可供選擇就更好了。紅絲絨雞蛋仔$28店內也有賣特色雞蛋仔,我也有幾年沒有吃,也買了一底。掰開雞蛋仔,可以看到一點點紅絲絨在其中,但味道跟普通雞蛋仔差不多,只是口感上更有嚼口。

位置:在歌賦街的盡頭前。

環境:
舖面像一條小巷,只有吧台高櫈,
分別是近門口的銅管和燈泡作裝飾,
內部以食物相貼白色牆色,盡頭位置便是廚房,
中間位是收銀和小型廚房。
其一角佈置了三個大型的米奇和三眼仔玩偶。

服務:
吧台上放置了各式各樣的辣醬,任君選擇。

午市:

墨西哥雞肉捲餅(硬)$46

上面是小許青蔥和火炙芝士,之下是蕃茄莎莎和牛油果醬,

紅絲絨雞蛋仔$28

2021-02-10
$74 (Lunch)
  • Mexican Chicken
2021-02-13 19 views
走進中環歌賦街覓食,這裡有很多小店,有飲品店/甜品店/特色小店等等。經過看到這家店舖看看,原來是吃TACO的墨西哥菜。店舖雖然不太大,但環境裝修挻特別的。💥Tea Set Combo HKD$62,這個是下午茶套餐,是輕食來的。裡面包括一款小食+一款雞蛋仔,另有飲品附送。這次選擇了TACO,材料包括有墨西哥辣雞/牛油果醬/蕃茄莎莎/芝士。另外有指定配料生菜絲/新鮮香草/時令生菜,所以材料是滿滿的,吃的時候要小心一點。除了TACO之外,還有數款主食和小食供應,價錢中等。平日來人流不太多,不用等位。

2021-02-10
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$62 (Tea)
如果平時想食啲墨西哥小食,但又唔想去餐廳食正餐,呢間新開嘅hunger point係一個幾好嘅選擇🤣係遠處已經睇到舖頭嘅門口有一個好iconic嘅打卡標誌,而舖頭裏邊有唔少應該係屬於店主嘅收藏品🙈**********<墨西哥辣雞taco> $46個taco嘅餡料非常足料,墨西哥辣雞嘅份量都幾多下,味道少少辣但係有點太鹹,如果上面嘅蕃茄粒多啲就可以中和返🤔**********<臘腸雞蛋仔> $28第一次食加左臘腸嘅雞蛋仔,新穎得黎又幾好食喎,臘腸鹹鹹香香,雞蛋仔裏面脹卜卜唔會得個殼👍🏻

**********
<墨西哥辣雞taco> $46
墨西哥辣雞taco

**********
<臘腸雞蛋仔> $28
臘腸雞蛋仔
$40 (Tea)
臘腸雞蛋仔
2021-02-11 2109 views
墨西哥嘢小弟都鍾意食,因為都幾夠特色,不過,就好少刻意去搵。晌上環返工嘅老友告之,晌歌賦街近尾新開咗間小店,主打墨西哥美食,都喺開咗兩個月左右,叫我有興趣嘅話可以去試試。所以,今次專誠走訪一下。咪睇佢門口細細,其實,個鋪位都幾深,而且,樓底超高,加上只有面壁嘅單行高腳位,所以,完全無焗促感。近門口嘅一排位,牆上裝有好多水管及電燈泡,有種走工業風嘅味道。而對住嘅另一邊,卻掛咗好多張黑膠碟,睇怕喺店主嘅珍藏。再走入少少,就晌樓梯底嘅一角,擺放咗一隻道具大衣夾同一啲公仔,反映店家俏皮嘅一面,呢個亦喺好多人嘅打卡位嚟。最入面仲有一排位,風格有啲唔同,較光潔明亮,而且,牆上則貼滿唔少餐廳嘅食物照。此外,我幾鍾意佢哋啲防疫大膠板,厚身夠大塊,又可移動,如果自己一個嚟都可以間成一人位,自己縮埋一角。上文都講過餐廳喺賣墨西哥嘢,主力就喺墨西哥薄餅(Taco),可以揀脆嘅或軟嘅,定價$46一件,但同時間買2件或3件就會再平啲。此外,仲有將墨西哥嘅特色食材配以飯或沙律做成嘅Rice Bowl或Salad Bowl,定價$78/$88。另外,亦提供少少甜點選擇,就喺有港式元素嘅雞蛋仔,以及低脂軟雪糕。無論點
無論點Taco,還是Taco Rice (or Salad) Bowl,都可以以優惠價$8 / $25加配非酒精飲品或酒精飲品。咪睇張單張有咩嘢飲揀,因為實際唔止咁少,行埋去凍櫃睇睇,就見到有更多選擇
落單後就搵個位坐坐,之後會由店員送上嚟。此時,你就會發現店家提供超多款唔同味道嘅辣醬俾客人自由取用,一齊排排晌枱面,都有少少壯觀架。
辣醬
Red Bird – Taco Rice Bowl $78

我幾鍾意佢哋每款菜式都印晒啲食材出嚟,清清楚楚,免得點咗啲唔啱食嘅嘢。呢款「紅鳥」就有墨西哥辣雞、生菜絲、牛油果醬、烤粟米蕃茄、芝士、酸忌廉同玉米片,嘩!唔喺講笑,啲料堆滿成個碗面,而且,搵啲飲品對比吓,你就個個碗有幾大,真喺飯量、餸量都十足,絕無欺場。先喺玉米片沾啲酸忌廉,當喺餐前小食,之後可以一啖飯、一啖餸,再唔喺就撈勻嚟食。啲雞肉都堅辣,但就好惹味,拌勻埋啲牛油果醬、烤粟米蕃茄、芝士、酸忌廉,味道豐富又有層次。
Red Bird – Taco Rice Bowl
No Meat Today – Taco Rice Bowl $78

呢一款就擺到明喺素食啦,食材包括有天多利玉子豆腐、堅果、羽衣甘藍、日本車厘茄、烤粟米車厘茄、野菌、羊奶芝士、牛油果醬同枝豆,陣容鼎盛呀!一向素食予人感覺都喺單調、清淡,但呢個絕對唔會囉,尤其以印式嘅天多利處理啲玉子豆腐,又加入羊奶芝士,自然味道多變;再者加上果仁碎碎、烤粟米粒、枝豆……等等,口感豐富,而啲白飯又好軟熟,喺甚有亮點嘅一個素食飯品。
UCC咖啡、道地蜂蜜綠茶 +$8

正價要$15一罐,但加配價只需$8,都好合理嘅價錢。仲見有啲特色嘅酒精飲品,有興趣嘅朋友不妨一試。
UCC咖啡、道地蜂蜜綠茶
見佢哋有賣雞蛋仔,都心思思想試,因為都好多年無點晌街食過。所以,先食完啲飯,再睇睇情況。最後,心癮大都喺要試試,共有6款口味,即點即做,仲可以睇住成個製作過程。
布朗尼朱古力雞蛋仔 $28

既然當喺甜,當然揀配布朗尼啦。整好即食,當然夠「新鮮」啦,入口外層香脆,裡面卻喺軟綿綿,密度高,唔會得陣風咁。咬正有布朗尼粒嘅,濃香嘅朱古力味大爆發,又多咗種實淨感,搵布朗尼做雞蛋仔真喺幾夾。
布朗尼朱古力雞蛋仔
除咗食物做得出色,性價比高之外,亦留意到佢哋所用嘅碗、盒、刀叉都喺較環境可循環再做嘅物料。再者,店員亦好有禮,環境感覺又唔錯,多謝友人嘅介紹,呢餐確喺物有所值
$86 (Lunch)
2021-02-11 107 views
🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🍽 Hunger Point (中環)📍中環歌賦街45號地舖🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟去完Hawaka chocolate 買朱古力飲之後,路過見到呢一間新開嘅係賣taco bowl😳吸引就決定入去試吓Red Bird HKD78呢一款taco bowl主角就係墨西哥辣雞啦!墨西哥辣雞香料味濃郁,上面仲有滿滿嘅芝士,份量非常之多,而且雞肉唔鞋!配上一d taco crisps,口感更係提升咗好多😝仲有好多辣椒醬俾你任落!Harajuku HKD88唔好睇佢$88好似好貴咁一上枱就好surprise!🤩因為有原條嘅香煎三文魚,賣相真係好吸引!仲有好多我最愛嘅broccoli 🤤好想再食。。。Chocolate Soft serve HKD30補充完蛋白質又點少得個飯後甜品呀,又揀朱古力味😆😆30蚊大大杯,口感好軟滑,奶味同朱古力味配搭得非常均勻👍🏻✨如果喜歡我的文章,可以關注我及讚好以作鼓勵喔✨
🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟
🍽 Hunger Point (中環)
📍中環歌賦街45號地舖
🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟

Red Bird HKD78

仲有好多辣椒醬俾你任落!
Harajuku HKD88

Chocolate Soft serve HKD30

補充完蛋白質又點少得個飯後甜品呀,又揀朱古力味😆😆
30蚊大大杯,口感好軟滑,奶味同朱古力味配搭得非常均勻👍🏻

✨如果喜歡我的文章,可以關注我及讚好以作鼓勵喔✨
  • Mexican Chicken
  • Harajuku
  • Red  bird
2021-02-10 13 views
成日經歌賦街見到呢間新開墨西哥菜都好想試今日返半日 放工之後就買埋外賣返屋企食餐廳面積唔大 舖位長 坐位唔多但氣氛好唔錯 裝修時尚 播放本地音樂菜式主打墨西哥菜 同時又融合港式風格暫時試業階段 下次想試吓佢嘅甜品 雪糕雞蛋仔!-✨WTF Pork Belly $46餅底可以揀脆或軟餅皮 我要左軟 容易啲拎軟餅皮係傳統U型賣相 脆嘅就會捲到好似雪糕筒咁餅皮係舖頭用玉米粉自家製 軟身得黎有啲韌度豬肉用十五款香料調味 層次豐富又淋身蕃茄莎莎同牛油果醬令整體感覺更清新 唔會混淆味覺加上芝士半溶 有微微拉扯感 令人好滿足嘅小食-✨Red Bird $78Taco Bowl底可以要飯或者沙律作為我嘅午餐梗係要飯 飽肚啲嘛賣相色彩繽紛 排列整齊有心思 未食已經開心😍烤雞肉用多種香料醃製 不過依然嫩滑牛油果醬和蕃茄莎莎帶出酸辣味道其他配料仲有香草 酸忌廉 生菜絲等等整體味道唔太辣 反而醬汁嘅酸甜 係越食越開胃😍-

成日經歌賦街見到呢間新開墨西哥菜都好想試

今日返半日 放工之後就買埋外賣返屋企食
餐廳面積唔大 舖位長 坐位唔多
但氣氛好唔錯 裝修時尚 播放本地音樂
菜式主打墨西哥菜 同時又融合港式風格
暫時試業階段 下次想試吓佢嘅甜品 雪糕雞蛋仔!

✨WTF Pork Belly $46

其他配料仲有香草 酸忌廉 生菜絲等等
整體味道唔太辣 反而醬汁嘅酸甜 係越食越開胃😍
  • Wtf  pork  belly
2021-02-10 21 views
今日嚟到歌賦街食一間新開嘅墨西哥 taco店 都真係有驚喜喎 店面唔算大但係員工親切 有小店嘅特色店裏面唔係好多人感覺舒服 門面都幾得意非常易搵 今日就試咗個味噌三文魚 沙律 裏面有牛油果醬喇64度溫泉蛋蝦西蘭花非常之正店裏面有好多支不同嘅辣椒可以畀人配搭點咗個taco 係手撕羊肉配酸辣青汁同埋蝦粟米蕃茄 真係非常之 好味呀 呀一件都唔貴另外重點將貨兒時回憶雞蛋仔雪糕 用雞蛋仔夾住雪糕嚟食雪糕仲有得搞扭紋雪糕添真係好開心手工啤酒就點咗個 檸檬味嘅啤酒甜甜地好啱女仔飲禮拜五放工呢超下都真係唔錯

店裏面有好多支不同嘅辣椒可以畀人配搭

雞蛋仔雪糕

手工啤酒就點咗個 檸檬味嘅啤酒甜甜地好啱女仔飲

禮拜五放工呢超下都真係唔錯

Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$100 (Tea)
雞蛋仔雪糕
2021-02-09 18 views
上完朝早堂,要趕返屋企繼續上Zoom,時間緊迫,但都想食好啲。見到呢間新開嘅 @hungerpoint_hk 賣墨西哥🇲🇽野食,幾特別咁,就試下買個外賣🥡啦~🐑 Pulled Lamb $46Taco 🌮 有手撕羊肉、酸辣青汁、枝豆、烤粟米🌽蕃茄🍅,配埋生菜絲🥬、新鮮香草、時令醃菜~ 可以揀soft or crispy嘅皮,外層嘅皮幾好𡁻😂 咬落多汁,口感清新,羊味幾突出,調味亦用心👍🏻🐓 Red Bird $78有墨西哥辣雞、生菜絲🥬、牛油果醬🥑、烤粟米🌽蕃茄🍅、芝士🧀、酸忌廉、玉米片~ 可以揀 rice or salad,我揀左飯🍚,係日本珍珠米嘅口感,飯粒飽滿😋 將唔同醬汁撈埋飯食真係好好食,尤其牛油果醬做左特別處理,味道無得頂!辣雞份量都唔少,少少🤏🏻辣,好惹味,肉質彈牙👍🏻 原本驚會食唔慣呢啲exotic嘅嘢,點知口味好適🈴️我!環境幾chill,乾淨企理,面壁位擺滿一排辣醬🌶️,任君選擇💯 等餐嘅時候,我仲聞到雞蛋仔嘅香味,下次要試下🤤

🐑 Pulled Lamb $46

🐓 Red Bird $78

2021-02-09 20 views
When I was going for my early dinner, I found this shop by accident on my way. It provides Mexican food and I would love to get a taco! I also bought an egg waffle as it smells really good! I like the interior design, however I have to order takeaway as it is 6pm already.WTF pork belly ($32)The pork belly is super juicy with tomato salsa and guacamole sauce. A lot of sides are included (such as carrots and vegetables), which makes the whole thing very fresh. This is a special taste to me as I se

WTF pork belly ($32)
The pork belly is super juicy with tomato salsa and guacamole sauce. A lot of sides are included (such as carrots and vegetables), which makes the whole thing very fresh. This is a special taste to me as I seldom eat Mexican food. I would love to try other tacos here next time.

Brownie Chocolate Chip ($25)
Don’t forget dessert! This dessert is very tasty with a strong chocolate flavour. It is rich in egg taste. It smells really great when the chef is making it, you don’t want to miss it at such a low price.

If you are looking for a light meal or snack, hunger point is your place to go! It also provides rice if you want to get full.
2021-02-09 14 views
呢間舖頭開舖之後其實我已經嚟過兩次,第一次係因為口痕想食雞蛋仔,本身見到佢哋嘅臘腸雞蛋仔好較貴好想試吓, 但係我最後都係食咗朱古力布朗尼雞蛋仔始終朱古力都係我最愛😚計他的雞蛋仔之後,我為左呢個Taco而黎🙈牛肋肉taco就咁睇細細件但係佢裏面包着豐富嘅牛肉, 味道好香濃而且肉質好豐富,配埋上面嘅青靈汁可以更加令到牛肉嘅味道突出,食多幾件都唔覺得膩!當然我仲叫咗個雪糕同雞蛋仔雪糕係低脂牛奶同朱古力雪糕食落去香滑之餘仲冇邪惡咁添,我鍾意配埋雞蛋仔一齊食!食落去就會更加有口感!少少哋唔多當下午茶都唔錯呀......#chantaljj中環 #chantaljj上環#中環美食 #上環美食

計他的雞蛋仔之後,我為左呢個Taco而黎🙈

牛肋肉taco

#chantaljj上環
#中環美食
#上環美食
2021-02-08 18 views
中午帶狗狗食lunch,Hunger Point 在九記牛腩附近,是pet-friendly的餐廳。.食墨西哥taco,也有飽肚之選的bowl,味道好exotic帶有墨西哥的風味,五顏六色賣相熱情好客。.Daily Taco Rice Bowl / Red Bird 墨西哥辣雞雞肉燒得剛剛好,帶點焦香,肉質嫩滑。伙上其他蔬菜食,清新自然。.Daily Taco / Pulled Lamb 手撕羊肉Taco 食得方便,香脆又口感豐富,這就是我懷念的Taco!

Daily Taco / Pulled Lamb 手撕羊肉

2021-02-07 12 views
而家只有中午堂食才可以食到的色香味俱全⋯⋯盡在堂食中🤗————————🏨一間似酒吧格調的餐廳,中西合璧的食物,隨咗有本身獨門秘方食物之外,仲有港式、墨西哥菜、而且竟然仲有街頭雞蛋仔😀👍————————-仲有我最愛嘅豬🐷腩肉👍👏✌️👏👏👏IRON PIG:十五味豬腩🐷、生菜絲、牛油果🥑醬、燒粟米🌽番茄🍅、茅屋芝士、荷包蛋、日本芝麻.....等。,十五味🐷豬腩真係好好味😋🟩第一味:豬腩肉的滋味🟥第二味:豬腩肉的爽滑味🟫第三味:配生菜絲的爽口味🟧第四味:用牛油果🥑做酱的滋味🟪第五味:燒粟米🌽的香昧🟦第六味:新鮮番茄🍅的鮮味⬜️第七味:茅屋芝士的smooth味⬛️第八味:荷包蛋的煎香味🟨第九味:包住蛋汁的雞蛋王味🔲第十味:日本芝麻的芝麻香味🟩第十一味:有心思有水準的味🟥第十二味:相信自己的口味🟫第十三味:真係好好味😋🟧第十四味:點解咁好味?✌️🟪第十五味:因為有獨門秘方嘅味😂🌈(一個IRON PIG十五味豬腩可以比我食到十五種味道,第十六味就係我比老闆兼廚師的努力成功味👍👍✌️✌️)💕———————-🟩HARAJUKU:味噌三文魚🍣、生菜絲、牛油果🥑醬、烤西蘭花🥦、日本車厘茄🍅、野菌、64度溫泉蛋、日本芝

而家只有中午堂食才可以食到的色香味俱全⋯⋯盡在堂食中🤗

🟧第十四味:點解咁好味?✌️
🟪第十五味:因為有獨門秘方嘅味😂

———————-
🟩HARAJUKU:
味噌三文魚🍣、生菜絲、牛油果🥑醬、烤西蘭花🥦、日本車厘茄🍅、野菌、64度溫泉蛋、日本芝麻、海苔....等。
味噌味道的三文魚🍣、滑溜的魚🐟塊,蔬菜🥦的烤香、配上日本車厘茄🍅、野菌、配搭得天衣無縫的沙律🥗鋪在飯面上的配搭與配合的滋味😋👏👍😍、好講究的64度溫泉蛋撈在沙律🥗與飯之間吃、實在惹味,日本芝麻與海苔的又香又脆,又吃出另一翻滋味🥰😍

飲品:有Alcohol / Non Alcohol
我就梗係飲😬😬😬😬
🟨Damm Lemon 🍋 :4.5 % Alcohol
好清新的味道,檸檬的清香fresh.....😋
————————
🟥Strawberry Line🍓:3.2 % Alcohol
濃郁的士多啤梨🍓香甜、青檸檬🍋的配搭
😋😋😋😋😋

午餐......簡單得嚟又唔簡單的午餐
開心🥳⋯⋯就係咁簡單
————————-
2021-02-07 13 views
Lunch set combo($88)- Pulled lamb tacos羊用煮得非常腍沒有羊臊味有酸酸地微辣嘅洋蔥絲同枝豆- Red Bird Rice Bowl嗰rice bowl個人覺得係buritto嘅變化版雞肉好香墨西哥風味嘅調味配上sour cream同牛油果仲有芝士 生菜同蕃茄salsa配上白飯fusion得黎又非常夾Tacos Combo ($88)- Market fish青蘋果沙青木瓜沙律加上炸三文魚沙律入口好有泰國風味- WTF pork belly五花腩用左五香份同其他香料醃製而成表面仲燒到脆卜卜配埋牛油果醬同酸酸地嘅salsa好開胃而且唔會好油膩Brownie chocolate chip eggettee($25)- 雖然表面睇唔出- 但一滅粒雞蛋仔出嚟就會見到滿滿嘅朱古力- 好足料 餅底又唔會太甜overall- 今次全部揀左soft tacos- 好欣賞佢嘅tacos好有粟米香味+少少粟米甜味- 唔會話好麵粉味- 餡料好有心思而且啲mix&match幾有驚喜- menu有照顧到素食人士嘅需要 有齊肉類同全素嘅選擇- 飲品選擇亦有好多 除左常見嘅汽水仲

Lunch set combo($88)

- Pulled lamb tacos
雞肉好香墨西哥風味嘅調味
配上sour cream同牛油果
仲有芝士 生菜同蕃茄salsa
配上白飯fusion得黎又非常夾

Tacos Combo ($88)

- Market fish

- 好欣賞佢嘅tacos好有粟米香味+少少粟米甜味
- 唔會話好麵粉味
- 餡料好有心思而且啲mix&match幾有驚喜
- menu有照顧到素食人士嘅需要 有齊肉類同全素嘅選擇
- 飲品選擇亦有好多 除左常見嘅汽水仲有sparkling water同適合素食人士嘅oatly
- 餐廳有提供超過10款嘅辣醬 鐘意食辣嘅可以根據自己口味加辣
2021-02-07 25 views
呢日嚟到附近做嘢,見到呢間餐廳食墨西哥野,仲有lunch set combo就決定入去食個 quick lunch! 餐廳裝修都幾有工業風。佢lunch $88有一碗飯一個Taco 同埋一樣嘢飲。今日係墨西哥辣雞飯同埋手撕羊肉TACO 。個人都幾鍾意個飯,酸酸辣辣好好食再加上芝士同埋牛油果醬,味道10分豐富,亦都好開胃。同埋佢粟米芝士都有燒過,值得一讚。而個taco上面嘅粟米都有燒過,而佢嘅肉都好入味,成個套餐有飯有taco,都幾飽肚份量都幾多。套餐入邊蔬菜都幾多再加埋醬汁 ,食落好refreshing。

2021-02-07 31 views
蘇豪區有好多隱世小店,只要肯發掘,隨時都會搵到特色小吃。今日行過時,唔覺意發現左呢間小店,咁啱又響餓與未餓之間,就行入去睇下有咩好食。店面裝橫都幾特色,近似煤氣燈燈飾,配上一排色彩繽紛嘅醬料,忍唔住影番張相。問左店員,叫左佢推介嘅Mexican Chicken,脆脆外皮包住雞肉,配上蕃茄仲有牛油果同洋蔥,仲有帶點微辣嘅醬汁,真係又fresh又醒胃而且個賣相又靚靚地而且唔大份,實在係啱打卡又啱想食小食嘅女神去試一下。仲有另一個驚喜收獲就係佢嘅雞蛋仔,雞蛋仔可能食得多,但入面有近似獵肉嘅配搭,相信都好少見,呢件事係簡直食到唔停口呀!
蘇豪區有好多隱世小店,只要肯發掘,隨時都會搵到特色小吃。

Mexican chicken

雞蛋仔