2022-01-28 295 views
心目中已經有嘢想食,就係德國咸豬手,點知原來每日限定供應,賣哂冇得食。跟住想要All day breakfast,原來自己睇漏咗,只限SAT&SUN,殘念。好,我揀蜜糖焗黑椒美國牛仔骨,賣哂。最後,要咗熔岩手工農夫包配炸雞件、黑松露芝士醬($120)同香辣海鮮炒意粉($128)。農夫包賣相十分吸引,芝士醬夠味,點炸雞件同麵包超正。炒意粉幾香,味道不錯,稍辣(我接受到)。PS:凍飲 +$3,不收加一。
好,我揀蜜糖焗黑椒美國牛仔骨,賣哂。

農夫包賣相十分吸引,芝士醬夠味,點炸雞件同麵包超正。
炒意粉幾香,味道不錯,稍辣(我接受到)。

PS:凍飲 +$3,不收加一。
熔岩手工農夫包配炸雞件、黑松露芝士醬
香辣海鮮炒意粉
Other Info. : 餐廳 Menu http://chukeerestaurants.com/homecourt/index.php/home/
$127 (Lunch)
2022-01-09 208 views
今天本來到跑馬地球場🏟️準備2021/2022香港足總盃初級組十六強的比賽,港丙內戰葛士寶🧡🧡☝️✝️🕎✡️vs🐬💜💙蘭斯貝利,以及,港甲榜首的和富大埔💚❤️⛵vs港乙榜首的駿英九龍城❤️💚💗🐉。可惜,因某些事情導致所有體育比賽暫停😥😢😭。今天的Bunch在Home Crout Cafe and Bar,而且是良心小店💛💛珠記冰室的聯乘。而且這裡點餐可以自由選擇在實體Meun或掃描點餐的QR Code出order。煙三文魚🐟意大利粉可以選擇飯🍚或意粉🍝,煙三文魚的份量非常充足,而且非常爽口不會太鬆軟😘。
2022-01-09
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Other
2021-12-22 287 views
👧🏻😋👅🍽✨Home Court Cafe & Bar (觀塘海濱道)高質lunch set豐儉由人🥰-💛精選午餐由$75起; 想食好D可選特選午餐由$118至$168不等, 包餐湯同熱飲; 餐湯就好過茶記少少啦, 但主菜就真係正; 野飲檸蜜唔使加熱我次次都飲haha💛特選午餐比較delicate, 話就話係late lunch由13:30起供應到15:00, 但我12點鬆D就到左, 當時唔係太忙都照做俾我地; 見隔離枱12:45先叫都唔做了😛-🌋🥯🫕🐥熔岩手工農夫包 配炸雞件 黑松露芝士醬$120✨炸雞件可轉炸雞中翼; 黑松露芝士醬可轉香濃咖喱醬 ✨佢將農夫包個心刮出黎, 切粒又炸埋放埋炸雞一齊, 一來賣相更好睇, 二來唔會浪漫D包, 三來有埋多士可以點醬✨黑松露芝士醬高質, 芝士鹹香但唔涸喉; truffle都好香兩種強味但好balance-🥩🍚🥫🍳夏威夷安格斯牛肉漢堡珍珠米飯$118✨茄汁夠酸好開胃, 仲有幾片鮮番茄好fresh✨安格斯牛肉漢堡就唔算好厚身, 但$118 OK啦! 同埋都重牛肉味既✨可加$10轉香草茄汁炒意粉, 但珍珠米都好夾就冇特別轉-免收加一服務費-
👧🏻😋👅🍽✨
Home Court Cafe & Bar (觀塘海濱道)
高質lunch set豐儉由人🥰
🌋🥯🫕🐥
熔岩手工農夫包 配炸雞件 黑松露芝士醬$120
炸雞件可轉炸雞中翼; 黑松露芝士醬可轉香濃咖喱醬
有埋多士可以點醬

🥩🍚🥫🍳
夏威夷安格斯牛肉漢堡珍珠米飯$118
✨茄汁夠酸好開胃, 仲有幾片鮮番茄好fresh
✨可加$10轉香草茄汁炒意粉, 但珍珠米都好夾就冇特別轉

免收加一服務費
蜜糖焗黑椒美國牛仔骨 ($90, 連熱飲及餐湯)牛仔骨咬落表面有蜜糖的甜味, 肉質軟嫩多汁, 好食. 雖然睇落得四塊, 但都好飽. 粗薯都炸得好食.個日的餐湯係濃蘑菇湯.
蜜糖焗黑椒美國牛仔骨 ($90, 連熱飲及餐湯)
牛仔骨咬落表面有蜜糖的甜味, 肉質軟嫩多汁, 好食.
雖然睇落得四塊, 但都好飽. 粗薯都炸得好食.

個日的餐湯係濃蘑菇湯.
蜜糖焗黑椒美國牛仔骨
2021-10-18
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$75 (Lunch)
蜜糖焗黑椒美國牛仔骨
2021-09-19 420 views
呢一間Cafe嘅裝修好有香港本土特色,有霓虹燈招牌、唔同地方嘅路牌,睇得出佢哋decorate得非常用心!💛 🇭🇰西西里雞翼意粉 🐥 🍝 佢上菜嘅時候,意粉同雞翼都非常熱!新鮮煮起,呢樣已經加晒分!🔥意大利粉用咗茄汁煮過,酸酸哋有蕃茄香;雞翼因為剛煮好,所以一咬就流晒肉汁出嚟;雞皮炸得香脆,有香草味,而且有4隻份量都算多!👍🏻凍檸茶少冰走甜,茶底唔會好苦澀,茶嘅濃度剛好,檸檬片數都滿意!🍋

西西里雞翼意粉 🐥 🍝

2021-09-16
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$75 (Lunch)
2021-05-21 1163 views
Home Court 位於觀塘海濱道,位置較為偏遠,但對於附近上班一族來說,算是一間較為優質餐廳。午餐定價約為75-150,豐儉由人,然而食物質素高,可以算是合理價錢。午餐自由選,星洲意粉配豬扒,豬扒算嫩,星洲汁配意粉,味道新奇。密糖焗牛仔骨配薯角,牛仔骨略甜,薯角新鮮即炸,好食。

密糖焗牛仔骨配薯角,牛仔骨略甜,薯角新鮮即炸,好食。
2021-05-21
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$85 (Lunch)
2021-05-06 676 views
約左客人附近公司午飯,唔熟果區,客人用apps建議嚟呢間餐廳,就入去試下。餐廳唔算好大,可能中午時段比較多人,係有些少迫🤷🏻‍♂️先講食物,我點左咖哩豬扒飯,我個客就菠蘿雞扒飯(PS唔記得影相,欠奉🤦🏼‍♂️)食物係唔錯嘅,豬扒切埋同唔乾,咖哩少少甜,珍珠飯,價錢$75-👍🏻服務員都nice同快手,唯可能中午較趕,體諒👌值得推介,因為當區附近食物質素真係參差,呢間係中上,且價錢合理😝😝
服務員都nice同快手,唯可能中午較趕,體諒👌
👧🏻😋👅🍽✨-✨💛 簡單早餐有滿滿的愛 💛✨服務態度超好1️⃣👉🏻從來冇CASH 既我,係牛頭角搵間又電子支付又黃既餐廳好難😂 👉🏻搏一搏OpenRice 寫住現金既Home Court by 珠記冰室👉🏻入座前問佢,佢話「唔好意思淨係收現金,或者你有冇PAYME 呀」👉🏻我: 🤩✨服務態度超好2️⃣👉🏻上碟提你唔好辣親👉🏻收碟快👉🏻臨走仲問我使唔使斟多杯水🤣-✨電子餐牌,環保又衛生-🍞🍜🍳🥗 伯爵早餐 $45-👉🏻沙嗲牛肉出前一丁✨大塊牛肉✨沙嗲醬辣辣地好慈味☁️食完多士先食一丁,浸林左少少 😢-👉🏻黑松露炒蛋✨炒蛋好滑又乾身 😍✨黑松露醬唔輕手 😍-👉🏻蜜糖牛油厚多士✨好厚蜜糖 🍯 ✨多士好脆口 👍🏻✨仲有少許(真係兩條😂)沙律菜,幾新鮮-👉🏻熱檸蜜✨唔使加錢 🤣-#homecourt #觀塘美食 #觀塘好西 #牛頭角美食 #牛頭角好西 #hkfoodie #tgead港式 #黃色經濟圈 #觀塘黃店 #牛頭角黃店
👧🏻😋👅🍽✨
✨💛 簡單早餐有滿滿的愛 💛
✨服務態度超好1️⃣
👉🏻我: 🤩
✨服務態度超好2️⃣
👉🏻上碟提你唔好辣親
👉🏻收碟快
👉🏻臨走仲問我使唔使斟多杯水🤣
✨電子餐牌,環保又衛生
🍞🍜🍳🥗
伯爵早餐 $45
👉🏻沙嗲牛肉出前一丁
✨大塊牛肉
✨沙嗲醬辣辣地好慈味
☁️食完多士先食一丁,浸林左少少 😢
👉🏻黑松露炒蛋
✨炒蛋好滑又乾身 😍
✨黑松露醬唔輕手 😍
👉🏻蜜糖牛油厚多士
✨好厚蜜糖 🍯
✨多士好脆口 👍🏻
✨仲有少許(真係兩條😂)沙律菜,幾新鮮
👉🏻熱檸蜜
✨唔使加錢 🤣
2020-08-12 1742 views
今日lunch落大雨,於是同同事嚟哩度食晏,貪佢近公司!上星期食過蕃茄焗豬扒飯,超好味,於是今日試吓第二樣。同事之前嚟食過焗豬手,話好味喎,所以我地叫左哩個share 食,另外加多個日式咖喱豬扒飯share。豬扒飯好快就有,咖喱唔算正宗日式咖喱,但我鍾意,因為唔太辣,有啲似葡汁,杰杰地,好餸飯!炸豬扒好脆而且juicy;略嫌飯太少!豬手切埋先上,方便食👍🏻皮脆肉厚,唔會好咸,味道剛好,不過因為lunch 只得一個鐘所以唔夠時間慢慢嘆。飲品我叫左奶茶,一般茶餐廳絲襪奶茶質素,茶濃奶滑,讚!
今日lunch落大雨,於是同同事嚟哩度食晏,貪佢近公司!
日式咖喱豬扒飯

焗豬手

飲品我叫左奶茶,一般茶餐廳絲襪奶茶質素,茶濃奶滑,讚!
2020-08-12
$110 (Lunch)
日式咖喱豬扒飯
焗豬手
2020-05-17 1540 views
呢間係海濱附近嘅茶餐廳非常開陽,食物質素和服務相當不錯首先係炸魚柳英式鬆餅配黑松露芝士醬🍔令我印象深刻係杯凍檸茶!澀得好過癮,有好濃茶味,甜度剛好,非常完美!然後係生炸雞髀薯條🍟,雞脾大大隻即炸,薯條份量多而且粗,正😍店內亦有不同文宣,postcard同貼紙可以拎。
呢間係海濱附近嘅茶餐廳非常開陽,食物質素和服務相當不錯

首先係炸魚柳英式鬆餅配黑松露芝士醬🍔

店內亦有不同文宣,postcard同貼紙可以拎。

2020-05-16
2020-05-14 979 views
又是一個悠閒的週六早上🌞今天男友要到九龍灣買點東西,所以就順勢約我到工業區這邊吃午餐,逛著逛著就找來這家小店。說實話,這邊的食店位置有點偏,不是在附近上班的話根本不會主動來吃飯吧😅我們點了兩個午餐,一個是店員極力推薦的all day breakfast(有看過我的食評的朋友應該能留意到我們總是點這道😂),附送一杯飲料和一個餐湯;另一道是德國豬手,附送一杯飲料。飲料方面,我們點了可樂,然後餐湯方面只供應羅宋湯,湯頭很濃郁,蠻好喝的。這裡的all day breakfast稍微港式一點點,就跟茶餐廳的扒類早餐有點相似, 食客可以選擇搭配雞/牛/豬。我們選了雞扒,味道不錯,外層香脆。香腸有兩款,紅色較短的比較好吃,微辣。這家的德國豬手定價還蠻合理的,沒記錯的話應該是$140以內。這道是現做的,我們等了大概10-15分鐘左右吧,可以理解的。豬手的外皮香脆,肉質帶嚼勁,蘸芥末醬來吃是一種享受👍🏻份量就是一整隻豬手,怎麼我感覺兩個人吃的話會有點太多😂不過沒關係,吃不完的話店員很歡迎大家打包回家享用的,我們當天由於下午還有其他地方要去,所以就不方便打包了~
又是一個悠閒的週六早上🌞
Other Info. : 值得補充一下的是這裡店員的服務態度🙃我剛坐下的時候就問店員這裡消費能刷卡嗎,店員說歡迎現金和payme,我就心想那OK就用payme好了。吃完以後到服務台結帳,我跟負責收錢的店員說我用payme付款吧,店員突然就顯露出一個很驚訝的表情然後問我說為什麼不給現金呢,然後我說哦這是因為我剛才過來的時候忘了提款,然後店員就很不情願地拿起電話按下payme的qr code,還一邊重重複複的對我說你下次記著帶現金出門啊,出門吃飯怎麼可以沒有現金啊,你幸好今天遇到我啊不然的話要吃霸王餐了。我聽著她對我單單打打的話,我整個人就感到很無奈,明明是你們先說接受payme付款的啊,怎麼就說成是我強迫你們去包容我呢?如果我一開始問的時候,店員就直接表明這裡只接受現金付款的話,那我就改天再來啊,反正還沒點餐。真有夠奇怪的🤯
2020-05-09
$120 (Lunch)
2020-05-09 780 views
假日去觀塘海濱, 原來附近都有幾多cafe.. 今次搵左間cafe, 有ALL DAY BREAKFAST,再睇埋餐牌, 原來係茶餐廳菜單,好驚喜😆, 即管一試吧!一入去餐廳,樓面姐姐好熱情, 仲話有假日專有既「全日早餐」及「烤豬手」。 其實都想一試烤豬手,可惜⋯⋯隻豬手兩人食完,就食唔到其他野, 如果三人happy share 係唔錯。結果點菜如下:全日早餐,配料應該有既都有:-薯餅鮮炸,好熱辣辣-磨菇不過不失(當然不是大啡菇)-蕃茄有點生,如果焗多陣,juicy d will be better.🍅-兩款腸仔乾左點, 味道還好-雞扒就同早餐雞扒一樣😅-班尼迪蛋配沙律醬,一般吧粟米魚柳飯- 最初以為係白汁粟米魚柳飯, 不過上菜時發現係地捫粟米汁, 滿滿金黃栗米。魚柳當然都唔錯架。 總結:係海濱除左 cafe 選擇下, 這間港式冰室都係不錯選擇。
假日去觀塘海濱, 原來附近都有幾多cafe..

結果點菜如下:
全日早餐,配料應該有既都有:
All  day  breakfast

-薯餅鮮炸,好熱辣辣
-磨菇不過不失(當然不是大啡菇)
-兩款腸仔乾左點, 味道還好
-雞扒就同早餐雞扒一樣😅
-班尼迪蛋配沙律醬,一般吧

粟米魚柳飯
粟米魚柳飯

總結:
係海濱除左 cafe 選擇下, 這間港式冰室都係不錯選擇。
2020-05-01
Type of Meal
Lunch
2020-03-23 814 views
公司規定2點半食lunch所以大部份餐廳都唔洗等位,又有得叫下午茶。今日約左朋友lunch就行左去海旁搵食就第一次入呢間。出面睇係Bar,入到去原來係冰室。入去時都多人,我地食完都3點半就冇乜人朋友楂左車,個待應知道即刻拉開窗簾比個窗口我地坐睇住出面情況叫左個磨菇煙肉白汁縲絲粉+凍檸茶,朋友叫左個魚柳英式包+凍咖啡個縲絲粉第一啖好有芝士味,食多幾啖就無左,煙肉同菇都好香口,白汁較普通同少汁,以55蚊一個餐都算好食。個包有得簡醬,簡左蛋黃醬,我只係試左一啖炸魚柳,都脆口。仲有我最愛既少甜凍檸茶少甜既甜度剛剛好環境舒適,埋單$106,鬆一鬆唔想太heavy呢度下午茶幾好,又有我最愛既落地玻璃然後有陽光曬入黎既窗邊坐位。

出面睇係Bar,入到去原來係冰室。
入去時都多人,我地食完都3點半就冇乜人

個包有得簡醬,簡左蛋黃醬,我只係試左一啖炸魚柳,都脆口。

仲有我最愛既少甜凍檸茶
少甜既甜度剛剛好

2020-03-23
$50 (Tea)
2020-01-18 883 views
岩岩搬到海濱道,工廠林立的石屎森林入面經常暗藏驚喜。行過海濱道,係海皮對面有一間佈置好精美嘅cafe。有店員熱情款待,再加上心思細密嘅餐單設計,同事們一致決定要試試佢。老實講以一個普通上班日嘅午餐,佢嘅價位有點高,但食物水準係值得表揚嘅~午餐一共有8個選擇,要咩菜式都有。同事叫嘅焗飯,份量滿滿,仲送多隻溫泉蛋。意粉又白又滑,並唔係罐頭醬嘅味道。我就叫左一個咖哩炸豬,豬扒最怕又un又hi,但佢炸粉又少又穌脆,值得一試。唔岩食仲可以考慮all-day系列,或者等多陣(2:30pm開始)去食個tea。咁岩去嘅時候係新年前夕,係收銀枱有佢地精心設計嘅揮春,食個lunch 連office佈置都照顧到,不錯!
岩岩搬到海濱道,工廠林立的石屎森林入面經常暗藏驚喜。
2019-12-12 870 views
平時係呢度跑步跑得多,今次lunch嚟到呢頭,沿住海邊行下,都有一啲嘢食嘅。呢間Home count都係珠記冰室分店之一(可以睇番某社交平台),兩隻狗狗有時都會巡舖,希望有機會見到啦。好耐之前同朋友黎過食上手鋪,印象中係貴得好普通,今次珠記又睇睇。價錢係比原鋪貴啲,識食緊係食個自由午餐啦,要吉列魚扒飯扭扭粉,同埋指定要「廈門」汁。蛋係半熟蛋,會漏蛋汁,好耐無食,正!魚扒算大,麵粉唔厚,都可以接受。初初以為紅菜頭x茄汁會有伏,出黎又出奇地好食同掛汁喎,好味!88元,有一個湯同飲品,湯都唔錯,南瓜,唔稀。飲品正常。

88元,有一個湯同飲品,湯都唔錯,南瓜,唔稀。飲品正常。