2015-02-02 3523 views
旅遊書介紹嘅好多時都係大型連鎖茶餐廳, 若然搞下呢傳統冰室, 可能更有特色, 因為無論食物定裝飾設計上, 都應該可以更吸引唔同類型嘅客人, 呢間餐廳係上環港澳碼頭附近, 過條天橋就到, 不過係天橋無電梯上落, 手持大型行李嘅旅客可能要注意吓, 另外記得留意開放時間呀  ↓↓海安奶茶加紅豆 $14+5 (3.5/5)紅豆唔算煲得好碎, 有一粒粒嘅口感, 店員話奶茶係好男仔嘅野, 紅豆係好女仔嘅嘢, 兩樣加埋一齊就叫初戀haha, 奶茶都好香, 配紅豆食好似食緊甜品咁 如果嗌凍飲, 冰係刨冰球咁, 而唔係平時一粒粒嘅碎冰, 記得啜一淡先飲呀! 如果唔係就好易漏瀉哂喇香蔥碎牛炒蛋厚多士$25 (3/5)平時嘅都係配火腿咸牛肉餐肉, 咸得黎脂肪又多, 而呢度就用蔥花, 始終天然嘅調味料至好, 用嘅都係蔥嘅末端, 份量比我想像嘅多, 配搭非常中式, 食落又爽口都唔錯 煲仔公司麵$39 (3/5)望住個餐牌嘅時候, 仲係度煩惱緊係要揀一個定兩個餸, 原來係都全部都有, 好豐富! 有叉燒, 五香肉丁, 雞蛋, 腸仔, 芝士腸, 午餐肉, 鴨胸, 係屋都唔會加咁多 , 係呢到就可以同時食到晒喇ha
 ↓↓
門口嘅蔥花麵包好吸引:D
細個唔試分西多士同多士, 餐牌都有相片, 選擇就便方便
海安奶茶加紅豆 $14+5 (3.5/5)
海安奶茶加紅豆
香蔥碎牛炒蛋厚多士$25 (3/5)
香蔥碎牛炒蛋厚多士
煲仔公司麵$39 (3/5)
 , 係呢到就可以同時食到晒喇haha, 如果有埋蔬菜就更加好喇

呢到用既肯定係福字麵, 因為由細到大只食福字牌嘅麵, 入黎嘅時候見到食客夾起麵條, 就睇得出係佢!
麵條無咁粗, 唔會好有油溢味, 食落真係唔同啲
煲仔公司麵
煲仔公司麵
粒粒西多士$28
呢個其實我哋無食到
因為同同枱馬來西亞嘅遊客傾得興起, 借黎影下, 每粒都幾大, 新鮮炸起令到啲牛油啱啱溶, 好吸引
粒粒西多士
平均消費$48.5 2 兩個人, 1個麵,+1個多士+2杯飲品 #mohkcfood50below
推介此餐廳 4/5 港式懷舊冰室, 飲品食物都有創新, 家庭式營業, 店員都好有活力

海安咖啡室 Hoi On Cafe
星期一至四及六: 07:30-16:30
星期五: 07:30-15:00
**星期日及公眾假期休息
上環干諾道西17號地下
Tel:2540 6340
2015-01-31
$49 (Lunch)
2015-01-14 3453 views
不知為何,老香港面貌的東西,總會令人覺得份外的開心,在我都訪過眾多老牌冰室之中,令我留下最深刻印象的,就是位於上環港澳碼頭對面的一家十分古舊的冰室。一棟三層高的白色戰前舊樓得到了保留同翻新,全因為該樓宇下,有一間人人知曉的老食店,是由內至外都充滿了真正舊味道的《海安咖啡室》。舊,是《海安咖啡室》的主要賣點,位於門口的雪櫃,不用猜,我知道它一定比我年長,而店中的麵包蛋糕,很傳統,是有少少吸引力的。內,一切也是舊,只是因為現今天氣的轉變而新裝了冷氣,若不是有這樣的轉變,這一個地方,絕對能令你進入50年前的世界....全紅色的檯凳,不是仿古,而是真真正正地把店中的舊物重新上色翻新,亦因為這樣,店子的一檯一凳一牆壁,都是完整的古世代,充滿了集體回憶的味道。從餐室隔著玻璃回望出大街,的確是有少少令人覺得,一推門出去就是海邊的集運碼頭。我沒有去為這相片做任何的處理,若是我把這照片變黃少少,的確是可以仿照一張老香港時代的相片...來《海安咖啡室》,當然是食,鮮牛肉撈公仔麵,公仔麵,以濃濃的公仔麵湯煮過,麵面沾滿了極香口極咸香的湯粉,牛肉很嫩,但沒有那可怕的滑溜感,味道上,是十分的牛肉味,而且入口不太
來《海安咖啡室》,當然是食,鮮牛肉撈公仔麵,公仔麵,以濃濃的公仔麵湯煮過,麵面沾滿了極香口極咸香的湯粉,牛肉很嫩,但沒有那可怕的滑溜感,味道上,是十分的牛肉味,而且入口不太滑就知道沒有過份地加工,令到整個麵食,很香很嫩,是很原始的牛肉味道。
另外,我加點了一份奶油脆豬,包子外脆內軟,煉奶加上牛油,入口時甚香,感覺,就是萬分的惹味,是香港及澳門才會出現的地道美食。
來到一間老店,全人類都會對她的奶茶寄予厚望。果然,《海安咖啡室》的奶茶是沒有令客人失望的。這奶茶有五分的濃,兩分的香,三分的奶味,入口滑滑的,茶味奶味香味很均勻,飲下去,很令人開心。
很古老的《海安咖啡室》,從環境上,從裝潢上,的確是會令人感覺到自己現身處在三、四十年代的香港。不過,今時今日,碼頭工人已不會在此聚集,香港也沒有那麼多的苦力,若這兒坐的,不是白領、OL同遊客,而是身水身汗的工人,這樣才會真真正正令你感受到當年《海安咖啡室》的真正味道。
$50 (Lunch)
2015-01-07 2641 views
單買一個菠蘿油都$15,四四方方的牛油切好放在菠蘿包旁邊, 讀用了anchor 牛油, 細滑富芳香。 通常做麵包都會買無鹽anchor 牛油,牛油質素不錯會令麵包更香。已把菠蘿油先從中間界開,無需自己動手切開再夾入牛油啊。大大一口咬下, 吃到厚厚的牛油在口中開始融化,伴以 香脆的菠蘿油簡值是無價的享受。想改吃奶醬脆豬就加$8米粉是福字米幼身不粗糙,可貴的是湯底非即食米粉內附送的味精粉沖製出來, 喝了一口有d 似白汁。叉燒有5,6片皆切得厚身,我有賺到了,心中暗笑。點杯熱咖啡, 有種享受下午茶的感覺。沒有老店的垢病, 服務不錯,食菠蘿油主動問要不要紙巾包著吃。店子主要供應簡單麵食及包點, 無飯不歡未必合心水。店還有舊式茶餐廳會供應的特飲,如雪糕紅豆冰,奶茶紅豆冰, 劃一$28, 若下午餐時間路經, 雙腳會不經意走進海外。

想改吃奶醬脆豬就加$8
點杯熱咖啡, 有種享受下午茶的感覺。

$35 (Lunch)
2014-11-28 3375 views
呢間懷舊feel既咖啡室就係正信德中心對面, 隔離有個地盤, 好嘈, 唔係好起眼, 平時路過都唔係好覺架,但佢D餐牌有大圖有字, 寫明有D咩材料。呢個就係其中一張餐牌, 掛係牆。好現代呀~鍋仔公仔面真係一個鍋咁上既, 好大碗。有齊晒餐肉, 蛋, 叉燒, 腸, 五香肉丁, 鮮牛肉...一黎到打開蓋, 好橙色呀, 五香肉丁D辣汁呀, 唔記得左走辣... 餐肉絕對唔係細, 有一大塊, 都幾好味, 蛋係同圖中所講既有D唔同, 係半生熟蛋黎, nice叉燒比想像中好, 半肥瘦, 足料不過冇得配餐, 飲野另計呀整體上都幾好味
但佢D餐牌有大圖有字, 寫明有D咩材料。
呢個就係其中一張餐牌, 掛係牆。好現代呀~
鍋仔公仔面真係一個鍋咁上既, 好大碗。
有齊晒餐肉, 蛋, 叉燒, 腸, 五香肉丁, 鮮牛肉...

叉燒比想像中好, 半肥瘦, 足料

不過冇得配餐, 飲野另計呀
整體上都幾好味
2014-10-02 4903 views
繼續尋找港式懷舊冰室的食旅!前陣子收到openrice的電影戲票,開場前的早上,我和baka先到上環的海安咖啡室吃brunch,一直很想試這間懷舊餐室,但因星期日休息和地點較遠的關係,始終未有機會享用,是日終於可以一嚐了,非常期待~從上環地鐵站走到海安咖啡室約需10分鐘,看到海安的門面時baka都嚇了一跳,原來是這麼舊的餐廳!baka之後跟我說初看店面時其實很擔心裡面的環境。門外有玻璃櫃陳列新鮮出爐的麵包和糕點,也可以窺探到餐廳裡面的環境。留意到店員以女性為主,態度親切,我們被帶到較裡面的卡位。海安雖是擁有超過六十年歷史的老式餐館,但卻毫無殘破感,裡面設計仍然保留著舊式茶室的風格,例如赤紅色的座位擺設、天花的大風扇等。另外衛生環境非常良好,座位舒適,想不到一間懷舊餐室竟然能保持在如此狀態,實在有賴經營者和店員們的悉心打理。在牆上有「禁示吐痰」的牌子,現在已經很少有這種提示字眼了。海安的餐牌主要分兩種,其一是列明所有食品的菜單,其二是圖文並荗的推介,方便特地來尋食的客人。baka點了一個常餐A($35),原本配菠蘿油,但我們加錢配奶油脆豬($8)。熱噴噴的奶油脆豬是本餐的最愛!從賣相看來
繼續尋找港式懷舊冰室的食旅!
在牆上有「禁示吐痰」的牌子,現在已經很少有這種提示字眼了。
奶油脆豬
熱噴噴的奶油脆豬是本餐的最愛!
從賣相看來脆豬烘得金黃,口感香脆鬆軟,脆豬上塗有很多煉奶和牛油,兩者配搭起來超好吃,煉奶和牛油那豐富的甜香味到現在仍深刻地記錄在我的味蕾上。
牛肉米線
常餐還配了牛肉米線,伴有幾片椰菜,配搭清淡。
鮮茄羅宋湯雙拼麵
而我則試了推介之一的鮮茄羅宋湯雙拼麵($35),選了雞蛋和叉燒。麵上放有兩大塊太陽蛋,蛋下有大量鮮茄羅宋湯配料及叉燒。
鮮茄羅宋湯雙拼麵用上福字麵,麵條煮得軟腍,羅宋湯湯底味道濃郁,而且配料甚多,所以吃起來很滿足,整體不算特別,但可以一試。
香蔥碎牛炒蛋厚多士
在落單時店員嬸嬸問我們要吃推介的香蔥多士,原本未有這個打算,但見有特意推介質素應該不俗,還是試一試吧!
香蔥碎牛炒蛋厚多士($25)製作需時,可見是即叫即製。落單的時候沒有留意到是厚多士,送上來時有點驚訝,因為從麵包皮看得出非常厚切!
而多士上放有吸引的香蔥碎牛炒蛋,蛋香洋溢。
要吃這款多士有點麻煩,我們將多士切開八大份,再慢慢吃。
多士厚得來口感鬆軟,豐富的配料帶濃郁的鹹香味,炒蛋炒得滑溜,但難免油膩,不過整體仍然值得一試。
奶茶紅豆冰
飲品方面,我們將常餐的餐飲升級為奶茶紅豆冰($18)。海安的紅豆冰選擇多,如奶茶、咖啡紅豆冰都是第一次見,顧名思義,奶茶紅豆冰是凍奶茶和紅豆的配搭,上面放有圓冰球塊,驟眼看還以為是雲尼拿雪糕!
可惜味道只屬普通,尤其紅豆的質素麻麻,質感偏軟腍,未能發揮紅豆應該有豆香味,奶茶亦是不過不失的水準。

不知為何,我對冰室、茶餐廳之類總有一種莫名奇妙的執著,或者惟有透過這些餐廳才能尋找到消失中的老香港味道吧?
在芸芸餐廳的選擇中,比起只著重包裝的倒模式新店,那些關一間、少一間的舊式冰室還是我心目中的第一位。
2014-09-20
$60 (Lunch)
奶油脆豬
2014-09-27 2963 views
今次去咗幫襯海安咖啡室。雖然個名叫咖啡室但其實亦係香港其中一間冰室~間冰室吸引我嘅原因係佢賣嘅紅豆冰! 粒粒紅豆冰甚至雪糕紅豆冰呢啲名就聽得多啦,但係我都未見過有個餐牌可以有其他種類嘅紅豆冰,好似奶茶紅豆冰,咖啡紅豆冰。。。。。。我點咗鴛鴦紅豆冰試!夏日炎炎一飲落去真係全身爽哂!強烈推介!
天氣炎熱之日,踏入此家咖啡室,笫一感覺是涼快~~~~空調足夠的感覺真好~~~~~~笫二感覺是噢~~好懷舊的感覺,陳舊的擺設,鮮紅的木家俱,令我好像進入了電視常見的上一輩畫面,當然最重要是立即望望餐牌,叫些食物醫醫肚大人西多士:厚件,有停油,碟面沒有多餘的油,味道就是正常西多士(不要打我)紅豆冰:紅豆有咬口,味道適中,不會感覺大量糖水咸牛肉炒蛋多士:厚件,足料,蛋汁豐富,賣相就是一見便想立即吞噬的感覺~~~鴨胸撈麵:鴨胸,未食已經估到的味道,食下去也沒有錯,就是意想中一樣,但一食下笫一口撈麵時,驚喜立見,蔥油香味入嗅覺到味覺都令人著迷,麵條不會太硬太糊,雖然蔥油撈麵個人比較陌生,但食麵時卻有一種說不出的熟識,經店東介紹後,才發現熟識感來自麵條,店東不說還真的不知道哦!!!,當然這個咪咪,留下來給各位自己去試試吧^_^
紅豆冰:紅豆有咬口,味道適中,不會感覺大量糖水
Other Info. : 總結:西多士,紅豆冰,咸牛肉我都覺得屬於這個價錢是不過不失,是不會失望食物,但撈麵個人覺得很值得推介,是選食物時必選之品
2014-08-28
$50 (Lunch)
  • 撈麵
2014-09-14 2504 views
路過一間懷舊冰室, 來個早餐先如果無記錯, 一個早餐唔洗30蚊一個通粉, 一個雞尾包, 加多杯奶茶通粉味道跟一般茶記無咩分別, 特別的是現在的茶記都用牛油方包, 呢間就用雞尾包, 大大加分奶茶就不過不失,跟一般茶記分別唔大
路過一間懷舊冰室, 來個早餐先
如果無記錯, 一個早餐唔洗30蚊
一個通粉, 一個雞尾包, 加多杯奶茶
奶茶就不過不失,跟一般茶記分別唔大
2014-09-04
$30 (Breakfast)
2014-09-12 2147 views
早晏晝經過呢間老字號海巿冰室就入去試下佢, 由於LUNCH時間, 所以等左大慨5分鐘先有位入面環境: 十分舊式格局, 兩邊有卡位, 中間有圓枱櫈。 本身想試佢既既多士, 見好多食評都有講, 但佢十分有姓格, 多士類要2點後先有, 無緣唯有叫左個雜會公仔麵同奶茶紅豆冰, 公仔麵都係正常既麵, 入面有什餐肉, 牛肉都蛋, 蛋到七成熟, 不錯, 而個碗係高身, 令到溫度KEEP 得耐D, 都值得讚賞。奶茶紅豆冰特別第一次試, 係將香濃既奶茶取代左本身紅豆冰既奶糖, 奶茶味由於都有奶既關係, 所以同紅豆既味道都幾MATCH, 紅豆整得比較林,可以在飲管一吸就食到,幾好, 本身應該紅豆加奶茶係十分甜, 但佢上面嗰塊圓形冰做得好好, 可以中和番甜味, 整體感覺滿意下次食TEA試佢個多士
入面環境: 十分舊式格局, 兩邊有卡位, 中間有圓枱櫈。

下次食TEA試佢個多士

雜會公仔麵
2014-04-14
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$35 (Lunch)
2014-09-02 1972 views
大約一星期都想去一次海安,以上環的價錢同味道,直情平又好味一個餐35蚊(包加麵加飲品)但吾知為何。。。今次的奶茶水平差左好多,超失望冇奶茶味,好似得水,成杯冇飲到但包加麵味道一樣咁正如果加辣仲正。。。但要問待應先有乾淨程度同待應都好好,不愧可以在上環咁耐但奶茶真係希望下次作出改善,希望好似之前咁好味道!~
大約一星期都想去一次海安,以上環的價錢同味道,直情平又好味
一個餐35蚊(包加麵加飲品)
但吾知為何。。。今次的奶茶水平差左好多,超失望
冇奶茶味,好似得水,成杯冇飲到
但包加麵味道一樣咁正
如果加辣仲正。。。但要問待應先有
乾淨程度同待應都好好,不愧可以在上環咁耐

但奶茶真係希望下次作出改善,希望好似之前咁好味道!~
2014-09-01
2014-07-29 2557 views
今日行過嚟上環呢間舊色冰室,點咗份早餐A,有鮮油餐包、火腿通跟杯凍檸茶$27蚊。餐包係新鮮出爐,熱辣辣、好軟,仲可以揀要唔要鮮油添。火腿通用嘅係忌廉雞湯,好香,通份好爽口。檸檬茶唔係咁濃茶味,少少失望。另一不滿係通粉份量偏少。
餐包係新鮮出爐,熱辣辣、好軟,仲可以揀要唔要鮮油添。
火腿通用嘅係忌廉雞湯,好香,通份好爽口。
檸檬茶唔係咁濃茶味,少少失望。
另一不滿係通粉份量偏少。
2014-07-29
$27 (Breakfast)
2014-07-26 2321 views
工作繁忙的關係,在day off的日子還是得上班去,離開公司時已是下午二時,還沒有吃午餐,於是心思思到一直想去的海安咖啡。平日收三點是海安咖啡的慣例,所以出現了"要乜無乜"的情況也是可以理解的。例如我想要的公司鍋仔麵,與叉燒、煙鴨胸、餐肉都已經售罄,相信叫了也不知道會有甚麼配料上桌。最後叫了個A餐:菠蘿油+司華力腸米+茶走。($35)奶茶海安咖啡馳名的除了咖啡,奶茶也相當不俗。奶茶面還有着一層茶皮,是靚茶的象徵,飲落夠香滑,沒有死甜的感覺。菠蘿油菠蘿油上桌的時候,姐姐特別提醒:食咗呢個先!打開包內一看 ㅅㅇㅅ 嘩!牛油都融化了!和微暖的包和脆脆酥皮一起吃,美味!司華力腸米應該是超力米粉加三塊厚切,煎香了的司華力腸。無味精,食完無口渴感覺。室內環境相當懷舊,紅色的座椅,包括卡位、圓椅,加上紅色招牌,一室艷紅實在是餐廳內的亮點。而且相對室外門面的老舊,室內環境相當明亮,而且十分整潔,亦沒有一般茶餐廳不好聞的味道,看得出老闆的用心經營。再來光顧的話,一定會揀早一點時段來,那麼才有機會吃到更多名物。就像海安咖啡名片上註明: 欲免向隅 明天請早!
最後叫了個A餐:菠蘿油+司華力腸米+茶走。($35)
奶茶

菠蘿油
菠蘿油上桌的時候,姐姐特別提醒:食咗呢個先!

司華力腸米

就像海安咖啡名片上註明: 欲免向隅 明天請早!
2014-07-25
$35 (Tea)
之前睇openrice ,見到好多人都讚呢間餐廳夠特別,夠懷舊,一直好想試架,難得今日8點幾要出去工作,約埋個朋友去試下先。先叫左2杯紅豆冰,朋友叫左杯椰汁紅豆冰($28),而我叫左杯咖啡紅豆冰($28),紅豆是自己煲的,口感十足,唔算太硬,味道不錯,而咖啡方面就不用擔心,相信都是他們的皇牌吧!而紅豆冰上的雪球只是冰來的,不要誤想為雪糕哦。友人叫左個煲仔公仔麵($38),材料都幾多,有餐肉,腸仔,荷包蛋,叉燒,牛肉等。由於早上叉燒未有貨,要用鴨胸代替。未黎之前已經做好工課,過黎係要食個䓤蛋包既,但由於太早同算係繁忙時間,呢個包係唔會供應的,要2:30p.m才供應,好失望哦。我嘗試問姐姐可否叫個公司治(因為這個在繁忙時段都是不會供應的),最後姐姐幫我問下廚房可否為我加做。最後都有得食( ^ω^)多謝姐姐。公司治($28),餡料有腸仔(唔係廚師腸呀),餐肉,牛油,蛋同烘底包,雖然材料簡單,但味道出奇好味,而當中既人情味,係幾多錢都買唔返黎架特別提點,如果時間足夠,最好2:30後先來進餐,咁先可以食晒咁多樣野架
2014-07-21
$70 (Breakfast)
  • 公司三文治
2014-07-04 2889 views
已記不起第幾次踏上「捐窿捐罅」的旅程,只知道大家的興致日漸濃厚、投入程度越來越高。這個黃色暴雨懸掛的早上,天公發著狂怒向大地潑水,然而我們全無退縮之意,如期依約在集合地點出現。行程首站罕有地由路痴小妹發辦,到訪䇄立上環逾半世紀的老冰室。早在五十年代開業的海安咖啡室,見證著花花世界的不停變遷,如今可說是本港碩果僅存的塊寶。未知這間滿佈歲月痕跡的小店,在社會急速發展的巨輪下,還能堅持多少個年頭?撐著雨傘、步履蹣跚地走到海安,眼睛不禁被懷舊的門面吸引。雕有舖頭寶號的傳統鐵閘、放滿樽裝汽水的玻璃櫃、盛載古老糕餅的銻盤、那把似乎歷練風霜的鉗子……童年回憶不禁在腦海湧現。推門而進,一室艷紅桌椅映進眼簾,傢俱陳設擺放井井有條,空間比想像之中寬敞,衛生狀況出奇地整潔、環境是意料之外的光鮮,所有東西顯然經過悉心經營。然而只要仔細觀察,仍不難發現歷史的遺跡。絕無僅有的老爺算盤、經典的古董收銀機、罕見的不准吐痰告示、緩緩轉動的舊式吊扇、經已磨損的裂紋地磚……滿目新奇有趣的事物,引得我們不停舉機拍攝,店家似乎對於這種行為見慣不怪了。冰室的餐牌如今已煥然一新,印刷精美、圖文並茂的精選推介,就貼在牆壁上提供搵食貼

冰室的餐牌如今已煥然一新,印刷精美、圖文並茂的精選推介,就貼在牆壁上提供搵食貼士。懶得連腦筋也不想動的話,可向樓面阿姐查詢店家名物,她們態度親切極之樂意效勞。海安的食品主要分為麵包、西餅、粉麵和飲品幾類,瞄瞄價錢,毫不便宜呢!一杯特色熱飲也接近廿個大洋,多貼幾元已可買個平民飯盒了。
蛋撻($6)
海安的玻璃櫃放滿各式懷舊糕餅,卷蛋、椰撻、紙包蛋糕、雞尾包等等……拍照時見蛋撻樣子煞是討好,於是點來一個滿足甜胃兒。大眾普遍較喜歡酥皮蛋撻,小妹卻獨愛傳統的牛油外皮,眼前這件雖然並非新鮮出爐,但曲奇餅底仍然香脆鬆化,沒因擺放太久而顯得硬崩崩。中間的蛋漿豐盈飽滿,質感嫩滑直墜喉嚨,帶著淡淡蛋香又不過份甜膩。
紅豆好立克($19)
孤陋寡聞的小妹只曾聽過紅豆奶茶、紅豆咖啡、紅豆鴛鴦,紅豆好立克還是首次遇見。此品送上時清晰看到紅白兩層,具有重量的紅豆完全沉澱杯底,每次喝時緊記要用匙羹拌勻啊!

其實它的味道不難估計,因此並沒有帶來太大驚喜,只是好立克味道略嫌淡了一點,加入本身帶甜的紅豆亦無補於是,索價十九元一杯感覺有點不值。
粒粒西多士($28)
粒粒西多可說是傳統上的一點變革,其實就是將一塊厚麵包切開四件,落鑊炸後因脆邊較多而更加香口。

這件多士色澤金金黃黃挺是誘人,厚身的關係特別覺得內層鬆軟,可是表面腍軟而未達脆口的效果。好友表示塗上牛油經已夠味,但個人覺得混入糖漿更加可口。幸好我們幾人一同分享,獨享的話應該會感到飽滯。
懷舊紅豆冰($23)
此行其中一個目的就是尋找老味道,那又怎少得「懷舊」紅豆冰。原來飲用此品也有特別技巧,阿姐送上時會善意告知。只見紅豆冰分開了三層,頂頭蓋著半球冰粒,下面則是淡奶和紅豆,單是賣相已夠出眾。

阿姐建議客人先吸啜幾口淡奶,再小心地逐步將碎冰融入杯底,空間許可時慢慢把紅豆撈勻。由於冰球融化速度較慢,因此可長時間保持冰涼狀態。然而小妹覺得奶味和豆香均遜,甜度不足有點平淡乏味。
五香肉丁炒蛋三文治($25)
由於好友向來不沾牛羊,因而點了五香肉丁蛋治。送來時大家望望牆壁相片,問道:「不是烘的嗎?」可能我們忘記特別吩咐吧!

起初對白淨的方包沒甚好感,一吃才知鬆軟無比十分新鮮。五香肉丁帶著微辣鹹鮮,混入炒得嫩滑的雞蛋,味道極為配合深得我心,想不到它竟得到一致擁戴。
海安熱奶茶($14)
坐在舊式冰室呷杯奶茶,何其寫意!只可惜小妹不好此物,品味重任就交託好友身上。觀乎奶茶色澤頗淺,似乎下了不少淡奶,好友喝後皺起眉頭,因為嚐到輕微的酸味。
奶油脆豬($15)
又要拍照又要試味,奶油脆豬也被放涼了。吃時略嫌不夠香脆,然而甜絲絲的煉奶、香味滿溢的牛油滲入麵包,味道仍然可口。個人至今最愛的奶油脆豬,還是人氣熱店勝香園。
海安,寓意海員平安歸來。曾幾何時,小店對開乃一片大海,船隻靠岸停泊之後,海員便會過來喝杯茶、食件餅。知道店名的由來,小妹不禁對創辦人產生一份尊敬。能夠將自己辛苦建立的事業,無私寄予對他人的祝福,此乃何等高尚的情操!也能反映上一輩的簡單純樸。

今次光顧經驗與期望有點落差,總覺環境和食物經過過度包裝,商業味道太過濃厚,反而失去那種自然的老香港味道。或許這裏更適合遊客及學生,但對於如我般專誠來尋古的人,這裏確是「新」了一點。

然而,店家二代能夠捨棄高薪厚職,承傳爸爸親手建立的心血,這份勇敢與熱誠實在值得欽佩。就讓我學習海安創辦人的大愛,向這一代守業者獻送祝福,願他們事事利利、迎難而上。

$43 (Breakfast)
2014-06-29 1562 views
好耐未試過同女朋友去茶餐廳食早餐,嘆奶茶, 於是就係過大海之前,選左呢間茶記試下.茶餐廳位置其實係信德對面.甫進去, 就發現茶餐廳裡面好有六/七十年代既感覺!先叫左兩個公仔麵餐, 一個鴨胸, 另一個係叉燒. 個叉燒新鮮出爐, 配埋個source好入味…鴨胸既味道就一般啦.之後仲叫左一個香蔥蛋牛厚多士…真心好味道…個蛋牛好滑, 加上大量香蔥, 味道有別於平時食既厚多士!最後跟餐送左兩杯飲料, 我本身好喜歡飲港式奶茶, 細細個跟阿媽阿爸落大排擋食早餐, 飲呢杯奶茶有小小expectation, 就覺得奶茶D奶落得多左,可以有多D茶味.
2014-06-21
$50 (Breakfast)