2024-04-19 165 views
16/4/24星期二晚上同老人家及一家大细到凱日佐敦分店同媽媽慶祝生日。凱日其他分店如油蔴地,九龍湾也去過飲茶,吃午餐,食物質数同服務都很好。今晚去试另一分店的晚餐,也有出色的表現。想讚揚當晚的部長亞發及侍應哥哥,他們的客服做得很好。亞發適切的意見及提議我們叫什麼餸菜,起碼是實事求事,不是硬推什麼餸菜。當晚我們一行10人,叫了一個8人份量的套餐+一碟义烧+埋壽包,真是吃得豐富,吃得滿足,兩老也讚口不绝,我覺得此酒樓性價比高,埋單也只是$3.5k,可能閒日的関係,食客不多,所以服務也非常周到。希望推薦给大家及喜歡吃中菜的老人家,不妨试下,促進 hk經濟!前菜:流心皮 旦,肉鬆豆腐(滑)叉燒(即叫即燒)👍主菜:黑豚古噜肉,酸甜適中,啖啖肉👍酸菜魚,文昌雞(有雞味),虾兵蟹将(海鲜新鲜,多肉)👍甜品:湯水,桂花糕👍壽包(大大粒,有蛋黄架!)👍
前菜:流心皮 旦,肉鬆豆腐(滑)叉燒(即叫即燒)👍
主菜:黑豚古噜肉,酸甜適中,啖啖肉👍
酸菜魚,文昌雞(有雞味),虾兵蟹将(海鲜新鲜,多肉)👍
甜品:湯水,桂花糕👍壽包(大大粒,有蛋黄架!)👍
2024-04-16
Dinner
Celebration
Birthday
  • 文昌雞
  • 皮旦酸薑,虾兵蟹將,煲仔翅,叉燒,酸菜魚
2024-04-10 228 views
知道「凱日精品粵菜館」有多間分店,其中佐敦這間分店的晚飯真的不錯,今晚和朋友品嚐了「晚飯殿堂套餐」4人餐,性價比高!前菜八選四:個人特別喜歡「川味乾坤皮蛋」及「鎮江水晶餚肉」,這2款前菜確是不錯的醒胃小食。主菜二選一:「招牌脆趣有米蝦兵蟹將」,以鮮蝦蟹及脆米製作,真的色香味俱全,賣相一流!湯品二選一:「宮廷濃雞湯煲仔翅」,職員在旁即場用砂窩煲滾,足料而且熱辣辣,讚!海鮮二選一:「老壇風味酸菜魚」,這個略嫌不夠辣,但都唔算差。另外套餐還有「拔絲咕嚕黑豚肉」、「先茄粒粒泡菜苗」、「正宗海南文昌雞」及「桂花炒新竹米粉」,真的非常豐富。特別推介這裏的甜品:「蘆薈桃膠露」,是凍食的,味道香甜而又十分滋潤養顏,出面酒樓很少有這個甜品,非常特別。

2024-04-02 221 views
朋友介紹我到佐敦彌敦道佐敦薈3樓的「凱日宴會廳」晚飯,就在佐敦地鐵站附近,位置方便。酒樓枱與枱之間寬敞,店員亦態度不錯,每次上枱都會介紹餸菜,而且亦主動斟茶,比起一般酒樓多了一份親切感。1)菠蘿咕嚕肉:用新鮮菠蘿伴碟,味道清甜。咕嚕肉是炸到脆皮,醬汁酸酸甜甜,很有驚喜。2)啫啫芥蘭煲:熱辣辣,肉碎有鹹香味,芥蘭一點也不老,細細條好嫰,好味!3)黃金茄子:以鹹蛋黃伴茄子脆炸製成,香口味美。4)桂花炒新竹米粉:作為主食一點也不肥膩,值得推介!

3)黃金茄子:以鹹蛋黃伴茄子脆炸製成,香口味美。

4)桂花炒新竹米粉:作為主食一點也不肥膩,值得推介!
2024-02-06 732 views
一家人到酒樓共度團年飯,我們選擇了這家酒樓的殿堂晚飯套餐(八位用)。鎮江水晶餚肉這道菜的瘦肉香酥,肥肉不膩,色澤鮮紅,皮色晶瑩,鹵凍透明。老上海油炆筍筍子鮮嫩爽口,一絲苦涩味都沒有。肉鬆妙醬豆腐:豆腐嫩滑,充滿豆味,配上肉鬆味道就更惹味。黑醋青瓜白木耳:很少吃到白木耳,雖然味道輕淡,但營養價值很高。爽口的青瓜搭配黑醋調味,是一道健康的前菜。鳳梨拔絲黑豚肉:這道菜是酒樓的招牌菜之一,黑豚肉每粒做到拔絲,外皮鬆脆,內部肥瘦均勻,入口不膩,鳳梨使用新鮮的鳳梨,絕不失色,加上三色椒的搭配,色彩繽紛,馳名菜式,實至名歸。鮮茄粒粒泡菜苗:菜苗翠綠鮮嫩,加上香甜蕃茄,粟米粒及淮山,顏色鮮艷又健康。上湯澳洲龍蝦伊麵:龍蝦肉質鮮嫩彈牙,份量充足,伊麵吸收了濃郁的湯汁,非常美味。宮廷濃湯雞煲仔翅:服務員將湯分成每人一陶瓷碗,這碗能保持溫度,需要小心慢慢享用,因為很燙口。雞湯十分濃郁,魚翅的份量也很足夠。桂花炒新竹米粉:新竹米粉比起廣東米粉更為幼細滑溜,口感爽口而不黏。原條古法蒸珍珠龍躉:蒸得剛剛好,龍躉肉質鮮甜嫩滑,搭配薑蔥一同食用,非常美味。正宗海南文昌雞:雖然等待了一段時間,這道文昌雞作為冷盤上桌,保

鎮江水晶餚肉

這道菜的瘦肉香酥,肥肉不膩,色澤鮮紅,皮色晶瑩,鹵凍透明。

老上海油炆筍

筍子鮮嫩爽口,一絲苦涩味都沒有。

肉鬆妙醬豆腐:

豆腐嫩滑,充滿豆味,配上肉鬆味道就更惹味。

黑醋青瓜白木耳:

鳳梨拔絲黑豚肉:

鮮茄粒粒泡菜苗:

菜苗翠綠鮮嫩,加上香甜蕃茄,粟米粒及淮山,顏色鮮艷又健康。

上湯澳洲龍蝦伊麵:

宮廷濃湯雞煲仔翅:

桂花炒新竹米粉:

新竹米粉比起廣東米粉更為幼細滑溜,口感爽口而不黏。

原條古法蒸珍珠龍躉:

蒸得剛剛好,龍躉肉質鮮甜嫩滑,搭配薑蔥一同食用,非常美味。

正宗海南文昌雞:

雖然等待了一段時間,這道文昌雞作為冷盤上桌,保留了雞肉的原汁原味,不過肉質稍微有點硬。由於上菜較遲,大家已經吃得半飽,所以這道菜受到了較少的關注。

精美甜點 - 桂花椰汁糕:

桂花香味與椰汁的甜味完美結合,一道非常精緻的甜品

這八人餐份量十分豐盛,吃不完需要打包,象徵年年有餘。雖然價格不算低廉,但團年飯最重要的是一家人團聚,共享美食,享受快樂的時刻。
2024-02-04
2023-11-27 1430 views
第一次同幾個朋友來這家酒樓,一行8人我們點了一個餐,這個餐非常抵食,每碟都份量很多,就算是前菜也是份量大大碟的,面且也是非常好味有水準的。那個皮蛋整得非常好吃,配上酸薑一起吃,刺激食欲,還有鎮江肉,鳳爪也非常好味。那個冰鎮咕嚕肉非常彈牙,冰涼而且帶有甜味的口感非常刺激食欲,雞煲翅味道好濃厚,又唔會太咸而且相當足料,大力推薦。略嫌這間餐廳冷氣不足夠,愈吃覺得愈熱,而且環境比較嘈雜,座位也比較窄,坐得不太舒服。整體評價性價比也算不錯👍🏻
第一次同幾個朋友來這家酒樓
,一行8人我們點了一個餐,這個餐非常抵食
2023-09-16
2023-11-15 1088 views
约了朋友去佐敦飲下午茶☕去到酒樓都有頗多人等位,不過多數系長者。酒樓環境乾淨企利,枱與枱之間有些距離,雖然比較舊式都可接受。受長者歡迎原因,系可剔点心紙落單,二話不說即時order5个点心如下:燒賣size正正常常,咬落系几彈牙,都几好食👍另外系陳川粉排骨,陳川粉食落覺得一般,反而排骨几入味。义燒包入面义燒几好食,包質地几軟熟兼熱辣辣,推介。炸鯪魚球,依個点心好得呀!彈牙好食,推👍👍👍咸水角賣相几特別,成個小紅蘿蔔款,上枱時也熱辣辣,咸料丰富,唔錯😋😋😋

燒賣size正正常常,咬落系几彈牙,都几好食👍
另外系陳川粉排骨,陳川粉食落覺得一般,反而排骨几入味。

义燒包入面义燒几好食,包質地几軟熟兼熱辣辣,推介。
炸鯪魚球,依個点心好得呀!彈牙好食,推👍👍👍

2023-11-10
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$81 (Tea)
  • 咸水角
  • 炸鯪魚球
2023-11-05 904 views
真系非常之好味呀 好耐都冇食過咁靚嘅粵菜啦 好鍾意呀 推薦大家來試下 叉燒都好靚 食得出係全手工出品㗎 同埋完全冇人工色素 依家好多商家都呃人 加咗亂七八糟嘅嘢 食咗之後對身體都唔好
2023-11-05
  • 肉骨茶鮮竹卷
2023-10-05 1080 views
今晚6位朋友訂左房食晚飯,首先間房是冇沒冷氣,邊食邊流汗,最後都係要加風扇。第二,一開始就問待應有冇套餐餐牌,冇反應。再出去收銀櫃檯再問有冇套餐介紹,他們答覆冇套餐,要散叫。第三,最後發現是有套餐牌,唔知點解D待應話冇?第四,叫左十個餸,冇一個好食,最後埋單$3500 !最後評語: 垃圾食肆,食物質素低,酒店價錢!列入黑名單xxx香港食肆有這些害羣之馬,難怪香港人不喜歡留港消費,要返上國內找好食物,好服務!今晚晩餐就有被屈的感覺!
第三,最後發現是有套餐牌,唔知點解D待應話冇?
第四,叫左十個餸,冇一個好食,最後埋單$3500 !
今晚晩餐就有被屈的感覺!
2023-10-04
2023-06-12 2278 views
今日陪媽媽去佐敦睇醫生,大約十二點看完後媽媽想飲茶,在樓下對面係佐敦薈有幾間酒樓,就試下其中一個酒樓叫凱日精品粤菜館🫖,地方不數好大,座位距離都數合適。點咗三款點心同一碟飯雪心叉燒包,包不夠鬆軟,叉燒餡料不多,味道一般。藥膳蒸雞脚,先飲一啖湯沒有藥材味,飲到好濃豉油味,裹面有三隻好細嘅雞脚,少少藥材水晶蝦餃皇一籠有四隻蝦餃,皮薄蝦肉爽口鮮甜多汁鹹魚雞粒炒飯飯都炒得粒粒乾爽,有好多雞肉,可惜沒有鹹魚,係一碟雞粒炒飯

點咗三款點心同一碟飯
雪心叉燒包,包不夠鬆軟,叉燒餡料不多,味道一般。
藥膳蒸雞脚,先飲一啖湯沒有藥材味,飲到好濃豉油味
,裹面有三隻好細嘅雞脚,少少藥材

水晶蝦餃皇
一籠有四隻蝦餃,皮薄蝦肉爽口鮮甜多汁

鹹魚雞粒炒飯
飯都炒得粒粒乾爽,有好多雞肉,可惜沒有鹹魚,係一碟雞粒炒飯

2023-06-10
Lunch
  • 水晶蝦餃皇
2023-03-15 2149 views
同朋友經過佐敦薈,見到有間中菜食就walk-in 入去,見到有北京烤鴨賣但原來要早一日訂先有, walk in 係無得叫。於是乎就叫散叫其他野食!最好食都係雞煲翅,68蚊一個,現場即時搵個has爐即場煮熱再拎上枱,誠意分十足呀。雞煲翅味道好濃厚,又唔會太咸而且相當足料,強烈建推薦。至於其他菜式味道都唔差,份量都夠食。服務態度仲好好添,經常過嚟幫我地收碟加水。唯一唔好就係個場天花d射燈燈光好強,搞到成個人同埋個環境都比較熱🤒

2023-03-09 1647 views
凱日集團可以容許員工罵客人🤬今天早上我和母親去飲早茶,我已取飛等位期間見到有幾位顧客無取飛就入內揾位坐下,我母親見到就問帶位小姐,嗰位帶位小姐開口大罵我母親唔好咗住晒,我就同去講真系見到有人入去就咁坐下,佢仲大聲罵...到叫飛時叫到我號碼,佢一見到就唔俾我,俾下一位入去...😡😠🤬我同佢理論佢仲覺得自己正確。咁大家集團趕客我已後都唔會去
凱日集團可以容許員工罵客人🤬
我同佢理論佢仲覺得自己正確。
咁大家集團趕客我已後都唔會去
2023-03-06 1578 views
朋友請食飯菜色有特色,雖然不是什麼名菜,但普普通通一碟皮蛋酸薑、豬手凍、青瓜、叉燒燒肉,賣相吸引,整得好食。𣎴同平時酒樓食指定嘅款式,最不方便的是,男廁要上一層樓。
2023-02-03
Dinner
2023-01-28 1451 views
.總的來說……我個人唔會再幫襯!我見到之前都有人喺OpenRice寫到…… book咗位之後,叫佢取消……我都有類似嘅情況……佢哋嘅book位非常混亂……服務很差!因為我要book一間房,佢收一個人$500 minimum charge…我都無所謂!但是,到當日……佢竟然話……冇咗呢一間房……實在令人難以置信!我當然企硬……然後,同佢經理傾完……佢話用板間返一間出嚟……單單是呢一個經驗,我已經冇可能再幫襯呢一間酒樓!食物方面,其實係正常發揮,咕嚕肉仲表現出色……但是,出嚟食飯……最緊要係氣氛呢間…. 好差!.🔻.#ymdloveeating #ymdlovecooking #ymdlovehongkong#ymdhongkongstyle #ymdishere #ymdfood #ymdrestaurant

總的來說……我個人唔會再幫襯!

我都有類似嘅情況……佢哋嘅book位非常混亂……服務很差!

單單是呢一個經驗,我已經冇可能再幫襯呢一間酒樓

呢間…. 好差!

🔻

2023-01-06 2587 views
叉燒王軟淋唔嚡口,超好味,麻辣羊肚耳香而不辣帶爽趣,食不停口!海草魚皮凍,點上秘製麻辣醬爽口彈牙極之入味!主角上場,古法蛇羹極極至足料,加入少許菊花和檸檬葉同吃,簡直有畫龍點睛的效果,令味道層次提升左不少,食完一碗,即刻渾身是勁滾熱辣!支竹蛇卷~蛇用加入大量甘荀、木耳同其他不知名嘅素菜用支竹卷起然後去炸,口感層次非常豐富而且味道剛剛好,好食到一件接一件😋紅棗香粟扣全鴨~褐金色鴨肥嘟嘟瞓在碟上,侍應居中劏開一刀,原來鴨身已去骨,中間填滿粟子、蓮子、薏米等大量配料,鴨炸得夠透而不老,再蒸幾個鐘頭,令鴨肉鬆軟入味,鴨腔內料軟淋可口,充滿鴨香,比鴨肉還好吃!另外,鴨翼非常有驚喜,外皮入口即化,味道調教得剛剛好,全隻鴨很快便被我們龫掉了!陳皮豉汁蒸大鱔~最失望就係呢一個餸,大鱔完全唔爽口,淋身!只係味到搭夠!枝竹羊腩煲~因為我唔鍾意食好騷嘅羊肉,所以我就一般般!蛇湯浸時菜~冇乜特別臘味糯米飯~如果查到粒粒分明就更加好淋咗少少!
燒味三喜臨門(海草魚皮凍、蜜汁叉燒王、麻辣羊肚耳)

海草魚皮凍

海草魚皮凍,點上秘製麻辣醬爽口彈牙極之入味!
古法蛇羹
支竹蛇卷

紅棗香栗扣全鴨

陳皮豉汁蒸盤龍鱔

枝竹羊腩煲
枝竹羊腩煲~因為我唔鍾意食好騷嘅羊肉,所以我就一般般!

蛇湯浸時菜
蛇湯浸時菜~冇乜特別

臘味糯米飯

臘味糯米飯~如果查到粒粒分明就更加好淋咗少少!

笑口棗、桂花杞子糕
淮山烏雞響螺燉蛇湯
2022-12-07
燒味三喜臨門(海草魚皮凍、蜜汁叉燒王、麻辣羊肚耳)
海草魚皮凍
臘味糯米飯
笑口棗、桂花杞子糕
淮山烏雞響螺燉蛇湯
2022-11-11 1244 views
媽子聽晚85歲生日,本身食過呢間晚餐唔錯就喺尋日訂位。跟住剛剛十一點半打嚟話聽晚full哂叫我取消個booking!!搞到我失哂預算,星期六要搵位畀家人食唔容易㗎,仲要有兩位係老人家添😓😓我真係未試過訂到位之後打嚟話cancal囉,幾得意囉!😡😡😡😡😡😡😡