雖然這裡食物的水準不算得好,坐位也不是份外舒適,但是這裡有一群慈雲山街坊共同的集體回憶和感情。這裡專門做街坊生意,每次光顧都是一張一張熟悉的臉孔,非常親切。記得我第一次光顧是十年前,那時我還是一個學生,跟著媽媽第一次到這裡來,這裡樸素的裝修確實未能吸引我駐足停下,可是我還是跟隨媽媽的腳步進來了,開始時我嗅到一股陌生的氣味且不太討好我,我叫了一碗牛楠米線,希望它能那種陌生的氣味更強烈來覆蓋它。一天一天過去,我漸漸發現這裡的侍應和熟客都是充滿人情味,每天的問候和真誠相處,令我開始喜歡這裡,喜歡這裡有無盡的情。時光匆匆,轉眼間10年就要結業了,不捨心情盡在不言中。聽說負責人是想繼續經營的,可惜已易手,無法挽回。謝謝這個地方,一個人情味無佈的地方,回憶中有你真好!
謝謝這個地方,一個人情味無佈的地方,回憶中有你真好!
2017-11-19
2015-09-30 1344 views
今天約了表姐一起吃晚餐,所以特意選了慈雲山的一間有質素的餐廳我們叫了二款小菜:腰果栗米肉丁和咕嚕雙寶球和一碗白飯下單後,侍應很快已經捧來了一大碗紅蘿蔔栗米瘦肉湯味道真的不錯,並不像一般的味精湯,所以我和表姐都各喝了一碗湯第一道小菜:腰果栗米肉丁,噢⋯⋯我最喜愛的栗米不在碟子內 變成了腰果西芹肉丁,肉丁口感軟冧配上爽口的西芹,味道挺好,雖然在不被通知下由栗米變成西芹,但幸好味道搭救。第二道小菜:咕嚕雙寶球,雙寶球其實是豬肉和魚肉,味道酸甜適中,十分開胃,青椒和洋蔥熟度剛好,送飯一流。這餐晚餐,我們都食得快樂,聊得起勁!!
我們叫了二款小菜:腰果栗米肉丁和咕嚕雙寶球和一碗白飯
下單後,侍應很快已經捧來了一大碗紅蘿蔔栗米瘦肉湯
第一道小菜:腰果栗米肉丁,噢⋯⋯我最喜愛的栗米不在碟子內

變成了腰果西芹肉丁,肉丁口感軟冧配上爽口的西芹,味道挺好,
雖然在不被通知下由栗米變成西芹,但幸好味道搭救。
第二道小菜:咕嚕雙寶球,雙寶球其實是豬肉和魚肉,
味道酸甜適中,十分開胃,青椒和洋蔥熟度剛好,送飯一流。

這餐晚餐,我們都食得快樂,聊得起勁!!
腰果芹菜肉丁
咕嚕雙寶球
Other Info. : 唯一有點失望的員工比較懶散,令餐廳扣了分
2015-09-23
2015-09-01 652 views
去左慈雲山中心嘅呢一間餐廳“喜喜“,如果吾係嚟openrice睇下,都吾知原來咁都有分店,因為食物吾太好同服務態度都要改下!吾係幾得。正是下午茶時間,少少餓,入去嗌個tea,嗌左豬扒包加熱檸茶!先講服務態度,入到去都冇人理我,間店分左上面同下面位,上面較光而且係卡位,我行一半見冇位,有個男店員先大大聲話吾洗行啦,落嚟有位,態度係吾好的,咁大聲又搞到我有少少尷尬,因為人地食客都望住我。因為下面係大桌同較暗,所以我明知有位但都想上面搵位先姐。食物都要一陣先送上,豬扒包上面面包有一大part爐黑,影吾係好清楚,搞到個包好硬,個豬扒細塊,味道又一般。其實最主要係服務態度,吾好黑口黑面同冇乜禮貌羅!
Type of Meal
Tea
2015-07-27 542 views
食物質素一般但餐廳的員工服務態度極差,每次去都係黑囗黑面十分悔氣,唔願做咁。叫學生餐要客講明A,B,C咩餐,佢話唔知餐廳有咩學生餐要講A,B,C,話佢係度做都唔知賣緊咩餐,仲鬧返個客,簡直不知所謂,請啲咁嘅員工等執 。
2014-03-24 829 views
逢星期日都會樓下的餐廳午飯。以前慈雲山商場的五樓、六樓都是吉之島,但自從吉之島結業後,取替的店舖開張,結業像換畫一樣的快!而喜喜茶餐廳算是穩定的一間。今次於喜喜點了個公司三文治,烘底的三文治烘得剛好,內有蕃茄、蛋、午餐肉、芝士、火腿,送到的時候仍有餘溫,配料不過不失,而三文治的厚度不需令人張大口,令人感到不雅觀。可惜就算加有蕃茄,都仍略乾,如果可以,不妨可參考外國的三文治加入生菜或沙律醬,會較爽口和較濕潤。四件的三文治切得整整齊齊,作為下午茶之選。再來的是肉絲炒麵,肉炒芡內有芽菜,韮王和肉絲條,材料十足。喜喜的肉絲炒麵不錯,炒麵很脆口,加上肉汁把炒麵浸軟,對我來說,我較喜歡把硬的炒麵和已浸軟的麵混著一起吃,吃下去又有脆的又有軟的麵,口感很好。若果想不到去慈雲山吃飯,最穩陣又不失禮的可以到喜喜!
而喜喜茶餐廳算是穩定的一間。
若果想不到去慈雲山吃飯,最穩陣又不失禮的可以到喜喜!
2014-03-23
$35 (Tea)
2012-11-23 384 views
好久都唔會嚟慈雲山中心, 原來這個領匯商場既大又多商店行, 還有一些非連鎖性的特式餐館存在是晚, 要長途跋涉到慈雲山中心交收, 幸好荃灣有紅van直達交收前已OR過慈雲山中心有乜地道食店, 目標就是喜喜 (超喜歡這個名字, 並且我家某人都是取這個名字)阿虫提字室內環境寬敞, 遠處掛有應該是阿虫為茶餐廳所畫的吊畫, 上面寫著「飲飲食食,歡歡喜喜,隨隨意意,開開心心」, 散發著正能量原來, 茶餐廳會為每檯送上例湯今晚的例湯是霸王花煲豬骨, 例湯飲得出是足料, 霸王花煲後滑身, 濃濃的溶入湯水中。豆腐班腩飯 $37 ... 我見差不多檯檯都有嗌這碟飯, 餸料豐富, 件件豆腐煮到入晒紅燒汁味, 豆腐的豆味濃郁;班腩就唔係咁靚, 食到一件肉質粗嚡兼有腥, 不過可取的是炸皮薄薄包住嚿班腩。薑蔥焗牛柳 $58 ... 我就係咁衰, 時常都追求無添加牛肉, 但今晚竟一反常態, 想食酒樓式油泡牛肉 這些牛柳當然是有鬆肉粉過, 可是豉油等調味都能剛好的走入晒牛肉的每條纖維, 令到油泡過的牛肉都是脹脹嫩嫩帶汁;薑片有煎香過, 蔥段亦是粗身多汁大條, 薑、蔥段、牛柳焗一焗過再上碟, 送上檯時香氣飄逸, 附近

阿虫提字
原來, 茶餐廳會為每檯送上例湯
這些牛柳當然是有鬆肉粉過, 可是豉油等調味都能剛好的走入晒牛肉的每條纖維, 令到油泡過的牛肉都是脹脹嫩嫩帶汁;薑片有煎香過, 蔥段亦是粗身多汁大條, 薑、蔥段、牛柳焗一焗過再上碟, 送上檯時香氣飄逸, 附近幾檯客都眼甘甘咁望住

竟然有豬油撈盅頭飯 $10, 超期待耶~ 常聽說吃豬油不好, 容易膽固醇偏高, 又不是日日吃, 今晚食盡佢
嫌豬油俾得少, 味道唔夠濃重, 反而豉油應有煮開過, 甜甜地帶重豉味, 亦不過鹹。
原盅蒸飯明顯是與碟頭飯的飯質不相同, 蒸飯的飯粒爽身分明, 口感煙韌彈牙
撈飯份外味美
Other Info. : 員工明顯禮貌周周, 值得一讚! 全日免收加一服務費 味道:3.7 環境:4 服務:4 衛生:4 抵食:4
2012-11-09
  • 薑蔥焗牛柳
2012-08-03 132 views
午飯時間,茶餐廳都要等位呀,門口有職員派飛,不過亦見好多客人自出自入,我懷疑佢地係冇拎飛入去自行搵位等左十分鐘左右就入得,兩個人一張大圓枱,預左同人搭枱~不過都唔會好迫~叫左我每次去都會幫襯嘅至愛時菜牛肉炒米,係我食過咁多間茶餐之中整得最好食~米粉會煎過 ,食落脆脆地,係我至愛!不過食到尾會覺得好油下~$35一碟炒粉麵連例湯,分量都幾大,3個人食2碟已經夠~朋友試過唔同款炒粉麵都好有水準~

時菜牛肉炒米
2012-07-28
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
住了慈雲山多年,喜喜是我爸媽最愛的食堂先來一客雲吞麵 $26-麵沒有簡水味,雲吞內的蝦十分爽口,與豬肉分佈平均再來二人餐(有涉,前菜,主菜,飯X2盅),-例湯:赤小豆煲豬踭湯不是太濃,水較多-蒜茸粉絲蒸扇貝帶子鮮甜,比五蚊大餅還要大"-梅子蒸排骨,排骨做得很入味,所以有點咸....但用來送飯岩岩好雖然價錢較其他的貴,但食物質素同樣較其他的高,之前亦嘗過他們其他小菜,味道亦很不錯!!!
住了慈雲山多年,
喜喜是我爸媽最愛的食堂

先來一客雲吞麵 $26-
麵沒有簡水味,
雲吞內的蝦十分爽口,
與豬肉分佈平均

再來二人餐(有涉,前菜,主菜,飯X2盅),
-例湯:赤小豆煲豬踭
湯不是太濃,水較多
-蒜茸粉絲蒸扇貝
帶子鮮甜,比五蚊大餅還要大"
-梅子蒸排骨,
排骨做得很入味,所以有點咸....
但用來送飯岩岩好

雖然價錢較其他的貴,
但食物質素同樣較其他的高,
之前亦嘗過他們其他小菜,味道亦很不錯!!!
2012-04-03
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2010-07-24 88 views
去開慈雲山中心, 貪方便見呢間幾多選擇就入左去34蚊餐有好多款揀, 粉麵飯樣樣有最後揀左乾炒黑椒牛柳意粉碟意粉一D都唔乾, 好多油本身味係唔錯, 另外就係好大碟, 34蚊算係咁, 就係衰在太油雖然畀左喊面, 但係應該都會再試, 試下其他非炒麵類值得一提, 檯面樽辣椒油幾香, 怕辣既人都應該試試
去開慈雲山中心, 貪方便見呢間幾多選擇就入左去
34蚊餐有好多款揀, 粉麵飯樣樣有
最後揀左乾炒黑椒牛柳意粉
碟意粉一D都唔乾, 好多油
雖然畀左喊面, 但係應該都會再試, 試下其他非炒麵類

值得一提, 檯面樽辣椒油幾香, 怕辣既人都應該試試
2010-03-13 95 views
牛腩雲吞河份量:雲吞3粒;牛腩大約7舊。 雲吞不過不失,一般水準,用料都幾足。牛腩有中上水準,機乎完全無肥肉,女仕一定唔覺肥。而且炆得幾入味,但質素唔 平均,有些仲好硬。腩汁湯底幾夠味,幾香,又唔太味精。河粉就絕對推介,非常新鮮。
牛腩雲吞河
份量:雲吞3粒;牛腩大約7舊。

雲吞不過不失,一般水準,用料都幾足。
牛腩有中上水準,機乎完全無肥肉,女仕一定唔覺肥。
2010-03-10
$50 (Lunch)
2009-06-27 86 views
離開咗將軍澳東港城後,搵個地方坐低,去咗黃大仙慈雲山中心食喜喜茶餐廳晚餐,喜喜茶餐廳地方極之企理。最鍾意晚刻來食,一定有一大窩例湯奉送,每晚不同,夠火喉又無味精。小菜及炒炒麵都做得好eg : 香橙金沙骨,夠香口又唔乾,幾惹味。
離開咗將軍澳東港城後,搵個地方坐低,
去咗黃大仙慈雲山中心食喜喜茶餐廳晚餐,
喜喜茶餐廳地方極之企理。
最鍾意晚刻來食,一定有一大窩例湯奉送,
每晚不同,夠火喉又無味精。
小菜及炒炒麵都做得好eg : 香橙金沙骨,
夠香口又唔乾,幾惹味。
例湯
(Non-member)
2009-05-21 55 views
最近我媽媽去食午餐,招呼勁BAD, 仲要我媽自行拿BOWL,之後仲被侍應拿走碟飯!果D侍應係咪發緊夢呢?個經理唔知去了那裡?? 食到一肚氣走啦! 仲有有日去買外賣盒揚州炒飯,D飯好似無炒過咁,D蝦無味的! 另外盒星州炒米唔夠咖喱囉,又係無味的,明係將貨就價囉!D廚師唔惦, 大失水準!況且現在D價錢唔平囉! 我和家人以前成日去食,現在都怕怕了!
2009-05-05
喜喜茶餐廳 D 餸菜出乎意料的好,我地埋單計都係每人$45~豉椒炒蜆:呢嗰真係值得一讚,唔好睇D蜆細細隻,但隻隻d肉都好飽滿;我地亦估唔到有咁大碟,粗略估計起碼有80隻;食蜆最怕食到沙,但全碟我地只食到2~ 3隻蜆有少許沙,真係整得出奇的好 ~~干燒伊麵:伊麵就夠鑊氣好乾身 ~~赤小豆粉葛排骨湯:呢個湯味道OK啦,我地得3 個人都有咁大砵,最仲要係免費 !椒鹽鮮魷:呢個整得好好,脆漿夠薄,又無<<油淋淋>>感覺 ~~清炒菜心:炒碟菜,出街食飯一定有菜,平衡吓其他菜式 ~~

干燒伊麵:伊麵就夠鑊氣好乾身 ~~
最仲要係免費 !
清炒菜心:炒碟菜,出街食飯一定有菜,平衡吓其他菜式 ~~
  • 豉椒炒蜆
2009-03-05 416 views
喜喜雖然位處於商場較入較高層的地方, 但人流仍旺, 由開業幫襯至今, 的確不斷在提昇食物及服務的質素早餐: 牛扒豬扒烏冬 + 牛油多士 + 凍啡 ($22) 不用加一 煎黑椒牛扒 + 煎豬扒--醃得好入味, 肉質夠稔, 雖然係煎, 但都唔會油淋淋--牛扒可能加多左梳打粉, 帶少少苦, 不過都可以接受$22來講都幾抵, 因可以揀兩款餸, 仲有牛扒, 豬扒, 雞扒可供選擇, 凍飲又不用加錢, 烏冬又夠多, 的確係優勝之處

煎黑椒牛扒 + 煎豬扒
--醃得好入味, 肉質夠稔, 雖然係煎, 但都唔會油淋淋
--牛扒可能加多左梳打粉, 帶少少苦, 不過都可以接受

牛扒豬扒烏冬
牛油多士
環境舒適
2009-02-13 20 views
先講野食炒野真係唔錯豬頸肉炒公仔麵干燒e麵三絲炒麵....etc試過咁多款都係唔多油夠味又多料食完唔會好口乾再講環境中下價0既茶餐廳環境算唔錯裝修新d人都唔算好嘈唔會好污糟價錢午餐學生餐都只係$25好抵普通人都係33蚊左右包野飲無加一最衰唔多分店
先講野食

炒野真係唔錯