2024-04-25 272 views
行開尖東見到呢間韓國嘢有每日製作嘅新鮮醬油蟹食, 呢排又無時間去韓國, 於是入去試試佢. 餐廳環境寬敞, 燈光柔和, 坐得舒服. 嘢食選擇多, 我哋主要嗌醬油蟹同燒烤. 職員態度幾好, 會主動幫手燒嘢食, 燒完仲會細心剪開, 網少燶會好快換網. 值得一提係佢吸油煙嘅設備好好, 唔會燒到成身味🙃前菜豐富有六款: 沙律 /泡菜/ 蘿蔔/ 芽菜/ 魚仔/ 醬油醃鵪鶉蛋. 當中醬油鵪鶉蛋好入味, 食完仲想再食🙃 主菜未嚟首先嚟個送嘅蛋餅🍳入面有紅綠椒, 食落好濃蛋香味, 趁熱食😋呢度嘅招牌醬油蟹🦀每日新鮮製作, 鮮味十足. 醃得好入味, 鹹度又剛好, 蟹膏勁多, 撈埋落有麻油香味嘅紫菜飯度食, 每一啖都又香又滑溜! 完全有韓國食醬油蟹嘅感覺, 必食!牛肋骨🥩好新鮮, 肉質鮮嫩多汁, 配生菜一齊食加埋醬汁增加口感, 完全唔油膩. 蔬菜🥬新鮮, 拼盤以菇類為主, 亦有蘆筍, 南瓜, 翠玉瓜等等. 鱔🐟係另一個重點, 份量都幾多有三條, 肉質嫩滑🫰🏻💛個人必食推介: 醬油蟹, 特級牛肋骨返食指數: 🥑🥑🥑🥑 (5🥑滿分)#韓式蛋餅 ($0)#醬油蟹 ($250)#特級牛肋骨 ($275)#蔬菜蘑菇拼

💛個人必食推介: 醬油蟹, 特級牛肋骨

返食指數: 🥑🥑🥑🥑 (5🥑滿分)

#韓式蛋餅 ($0)
#醬油蟹 ($250)
#特級牛肋骨 ($275)
#蔬菜蘑菇拼盤 ($100)
#鱔 ($198)

@hanmat_empire

📍 HAN MAT - 韓脈
尖沙咀麼地道68號帝國中心地下高層UG43號舖

#instafood #instafoodie #foodiegram #drinkdrinkeateatuide #drinkdrinkeateatguy #帝國中心 #尖沙咀 #尖東 #尖沙咀美食 #食好西 #DE九龍篇
  • 前菜
  • 特級牛肋骨
2024-03-26 499 views
店名: 韓脈地址: 尖沙咀麼地道68號帝國中心地下高層UG43號舖尖東站P2出口,行4分鐘環境: 4/5價錢: 4/5味道: 4/5一直都想試醬油蟹🦀,就同朋友上網搵到呢間評論幾好,而且又正宗嘅韓國餐廳🇰🇷佢哋本身係係帝國中心既韓珍,近日改左名🤣一入到去餐廳環境好舒服,座位亦都好闊落👍🏻,大部份職員都係韓國人,但係佢哋亦都識聽簡單嘅廣東話,態度服務亦都唔錯🥰一上嚟就有六至七款小菜,仲可以免費refill🥢,有泡菜、芽菜、酸蘿蔔、沙律菜🥗、小魚乾、魚板,一定有一款你鍾意食!仲有一個鐵板蛋餅🍳,份量絕對唔細架!醬油蟹、蝦、鮑魚拼盤 (送一碗牛油紫菜飯)❤️❤️❤️❤️❤️$398呢間啲醬油蟹🦀多膏,蟹肉好鮮甜,食落去亦都唔會有腥味。一啖蟹膏一啖飯🍚連埋一齊食好正,醬油蝦🦐咬落去彈牙黏口,啖啖肉好滿足❗️醬油鮑魚食落去甜甜地唔會過硬,亦都好易咬。如果想一次過食晒咁多款呢個拼盤絕對適合你👍🏻蜂窩五花腩❤️❤️❤️❤️$150五花腩肉一半肥一半瘦🥩,肥瘦肉相間,而且厚厚一大舊,肉質爽嫩。連埋生菜🥬豆瓣醬以及配菜一齊食唔會過膩。而且店員亦都幫你燒🍴,仲好好人剪到一細舊方便食☺️牛舌❤️❤️❤️❤️$170一碟份量好足夠,牛舌唔
店名: 韓脈

地址: 尖沙咀麼地道68號帝國中心地下高層UG43號舖
尖東站P2出口,行4分鐘

環境: 4/5
價錢: 4/5
味道: 4/5

蜂窩五花腩❤️❤️❤️❤️

牛舌❤️❤️❤️❤️
一碟份量好足夠,牛舌唔會好薄,咬落去好有口感,而且唔使點醬料已經有濃厚嘅牛味🐂。店員燒完之後會幫你換咗個新盤🥰,呢樣嘢好加分。同埋佢會將牛舌一分為二,好貼心🔅
夜晚8點嘅尖東,真係靜到人影都無隻,究竟有咩好食?朋友話帝國中心有間好正宗嘅韓國菜,有得燒肉仲有得食醬油蟹!let’s go!!!! 帝國中心都翻新咗,白色為主,光猛咗好多。餐廳係UG層,即大堂上一層,好易搵。二人坐到四人枱,好鬆動,舒服嘅。未點嘢食已經有6個前菜,店員姐姐話係每日唔同,睇返其他介紹,話會有鵪鶉蛋,今日就無了,但係翠玉瓜都幾好味,基本上都唔使另外點菜類,免費refill 都幾唔錯。//醬油蟹 加 牛油飯 // 是日重點!250元一隻仲包一碗雞蛋牛肉飯,加埋入去醬油蟹度食。即係非常新鮮,店員話係每日即制嘅,唔會過鹹或者太甜,絕對係白飯小偷。蟹膏非常Creamy,真係好想食多碗飯。// 特製牛肋骨 // // 雪花牛肉 // 簡單點咗兩隻肉,因為套餐應該真係食唔晒,揀咗牛肋骨,同埋雪花牛肉。冇黃牛咁肥膩,但係都非常軟腍腍。得滯牛肋骨係一大條燒,最後先剪成一塊塊,可以保留住好多肉汁。全程可以搵店員幫手燒,咁就可以慢慢自己食。每枱韓燒,都會送一個蒸蛋,記得上枱就快食,唔係嘅話就變老!

//醬油蟹 加 牛油飯 //

// 特製牛肋骨 //
// 雪花牛肉 //

每枱韓燒,都會送一個蒸蛋,記得上枱就快食,唔係嘅話就變老!
  • 特級牛肋骨
2024-02-26 584 views
乍暖還寒的晚上, 還有點微微細雨, 卻又不足以令人撐起傘; 看著永不過時的維港燈飾, 沿著海邊走到尖東: 穩坐於曾經的高級商廈中心尖東, 最近帝國中心的翻新為這漸漸褪色的地方注入一點新氣象, 韓珍也改名為韓脈, 仍然由韓國主廚主理, 有點新鮮感得來質素有保證韓國菜真的最慷慨, 前菜免費任添! 這裡的前菜不單止只有kimchi, 還有酸蘿蔔、大豆芽, 最好吃和最有驚喜的是醬油醃鵪鶉蛋和翠玉瓜, 真!的!好!好!吃 當然不少得沙律和包烤肉的生菜, 解膩得黎可以多吃幾件肉連任吃前菜, 我們二人點了兩項主菜已經肚滿腸肥濕凍的天氣最好就是吃烤肉嘍🥩 這裡每張桌都已有嵌入式的烤爐, 典型的韓燒煙囪吸油力很猛, 加上店員主動幫忙烤肉, 身上真的一點油煙味也不沾店員對不同肉類和海鮮烤熟時間掌握得非常準確, 鮑魚連殼燒也做到不韌口而多汁, 蝦殼甚至用鉗子三兩下就拔掉🦐, 絕對是懶人餐, 服務一流雪花牛肉和調味烤裹脊各有千秋, 肉質都是非常腍滑juicy, 烤得剛剛好四色五花肉分別醃好了蒜蓉🧄/香草/咖喱/辣醬🌶️四款口味要知道有醃料的肉烤起上來很容易燒焦, 店員還是輕鬆駕馭, 做到脆邊而不焦黑, 油脂揮發

韓國菜真的最慷慨
當然不少得沙律和包烤肉的生菜, 解膩得黎可以多吃幾件肉

連任吃前菜, 我們二人點了兩項主菜已經肚滿腸肥

八色珍味拼盤

八色珍味拼盤 - 四色五花肉+牛肉+海鮮

雪花牛肉

調味烤裹脊

四色五花肉分別醃好了蒜蓉🧄/香草/咖喱/辣醬🌶️四款口味
四色五花肉

要知道有醃料的肉烤起上來很容易燒焦, 店員還是輕鬆駕馭, 做到脆邊而不焦黑, 油脂揮發後變爽口而不油膩; 而且店員不嫌煩地每燒一次都會換一塊新的烤網, 味道不會混淆之餘也更少機會吃到焦黑, 很是貼心

咖哩五花肉

我們最喜歡的口味是辣醬, 韓式辣醬有獨特的甜辣味道很惹味

辣醬五花肉

醬油蟹又名「白飯小偷」 🍚
醬油蟹&牛油飯

🦀蟹膏蟹肉被甜醬油提鮮, 加上其creamy滑溜質感, 像是生雞蛋伴飯一樣的效果, 啖啖濃厚豐盈🥄 滿滿的蟹黃完全足夠KO一大碗的紫菜飯🍙
醬油蟹

要在這種高質素餐廳點醬油蟹才敢吃, 不然不新鮮真的很大問題

醬油蟹

八色珍味拼盤 - 四色五花肉+牛肉+海鮮 ($635)
醬油蟹 ($250/1pc+牛油飯)
八色珍味拼盤
咖哩五花肉
辣醬五花肉
醬油蟹&牛油飯
2024-02-14 540 views
-有親戚嚟咗香港去咗尖東行街shopping叫我推薦吓夜晚想去食好食嘅韓國菜 諗起之前朋友提過呢間開係帝國中心嘅韓國菜由韓國人主理 食物選擇幾多 有燒肉、熱湯、炸雞、醬油蟹等⋯落單後就會送來幾款前菜 同生菜沙律.我哋order左都幾多嘢🤣 諗住咩都試吓🔹醬蟹、蝦、鮑魚拼盤 $398(送一碗蛋黃紫菜飯)呢間啲醬油蟹都算多膏🦀蟹肉好鮮甜😍醬蟹吱埋落啲白飯一齊食 勁正醬蝦🍤好彈牙黏口👍🏻鮑魚都唔錯 絕對值得叫🔹韓國煎餃子$108一盤有10隻 韓式餃子味道偏淡口🥟點埋中間嘅醬汁就啱啱好 😋外脆內軟 厚皮部份咬落索索聲🔹炒牛肉粉絲 $118超級大份量嘅炒粉絲 牛肉、洋蔥、青椒、蘿蔔絲、冬菇 面頭仲有一堆蛋絲😍超級足料!好香鑊氣味🔹四色五花肉加豬肉$598(護心肉、調味排骨、豬頰肉、豬頸肉、辣椒醬豬五花、香草豬五花、咖喱豬五花、蒜蓉豬五花)調味好入味 咖喱味最突出😍亦都係我最鍾意嘅味呢度嘅火候好猛烈 好快就燒熟 ⚠️如果唔係太識自己燒肉嘅朋友店員都會幫手👍🏻

有親戚嚟咗香港去咗尖東行街shopping
叫我推薦吓夜晚想去食好食嘅韓國菜
諗起之前朋友提過呢間開係帝國中心嘅韓國菜
由韓國人主理 食物選擇幾多 有燒肉、熱湯、炸雞、醬油蟹等⋯
落單後就會送來幾款前菜 同生菜沙律
我哋order左都幾多嘢🤣 諗住咩都試吓
🔹醬蟹、蝦、鮑魚拼盤 $398
(送一碗蛋黃紫菜飯)
呢間啲醬油蟹都算多膏🦀蟹肉好鮮甜😍
醬蟹吱埋落啲白飯一齊食 勁正
醬蝦🍤好彈牙黏口👍🏻鮑魚都唔錯 絕對值得叫

🔹韓國煎餃子$108
一盤有10隻 韓式餃子味道偏淡口🥟
點埋中間嘅醬汁就啱啱好 😋外脆內軟 厚皮部份咬落索索聲

🔹炒牛肉粉絲 $118
超級大份量嘅炒粉絲
牛肉、洋蔥、青椒、蘿蔔絲、冬菇 面頭仲有一堆蛋絲
😍超級足料!好香鑊氣味

🔹四色五花肉加豬肉$598
(護心肉、調味排骨、豬頰肉、豬頸肉、
辣椒醬豬五花、香草豬五花、咖喱豬五花、蒜蓉豬五花)
調味好入味 咖喱味最突出😍亦都係我最鍾意嘅味
呢度嘅火候好猛烈 好快就燒熟
⚠️如果唔係太識自己燒肉嘅朋友店員都會幫手👍🏻
喜歡吃醬油蟹 前陣子吃了兩間都不滿意唉心癮難解之下 又找了一間頗有名氣的試試「韓脈」位於尖東帝國中心裡 位置很方便明明是燒烤餐廳 最多人推薦的卻是醬油蟹果然水準甚高 終於吃到了近似韓國的味道-❇︎ 小菜 | 下單後店員便擺上前菜 一共有6款基本的泡菜/豆芽/醃蘿蔔/菠菜/新鮮沙拉最特別的是醬油鵪鶉蛋 第一次見 味道不錯 - ❇︎醬油蟹 & 鮑魚醬 & 蝦醬 飯 | $𝟑𝟗𝟖醬油拼盤是這晚的主角 韓國產 每日新鮮製作拼盤有1隻醬油蟹 2隻鮑魚及 2隻蝦以醬油,芝麻及辣椒 為幾種海鮮帶出提鮮的作用醬油蟹最正 湧出來的蟹膏 醬油與蟹肉的鮮美相互融合醬油鮑魚口感爽彈 軟嫩香濃 十分入味 醬油蝦則鮮香彈牙 很喜歡那漿口的感覺將飯與生雞蛋 紫菜 麻油拌勻 再釀入充滿蟹膏的蟹蓋 又是另一種邪惡食法 整體十分出色 有種吮指回味的衝動-❇︎純豆腐辣湯 | $𝟏𝟎𝟖味道濃郁香辣 吃生海鮮配個辣的熱湯正好暖胃 豆腐軟嫩 湯底加入蝦、蜆等海鮮 鮮味十足-❇︎海鮮煎蔥餅 | $𝟏𝟓𝟎 以巨量的蔥 魷魚 製成厚厚的煎餅 份量很大煎至金黃香脆 辣汁很惹味 蔥香四溢 -❇︎ Cass 啤酒 | 𝐅𝐫𝐞𝐞這晚超好運的呀 因為商
喜歡吃醬油蟹 前陣子吃了兩間都不滿意唉

最特別的是醬油鵪鶉蛋 第一次見 味道不錯

❇︎醬油蟹 & 鮑魚醬 & 蝦醬 飯 | $𝟑𝟗𝟖
醬油拼盤是這晚的主角 韓國產 每日新鮮製作
拼盤有1隻醬油蟹 2隻鮑魚及 2隻蝦
以醬油,芝麻及辣椒 為幾種海鮮帶出提鮮的作用
醬油蟹最正 湧出來的蟹膏 醬油與蟹肉的鮮美相互融合
醬油鮑魚口感爽彈 軟嫩香濃 十分入味
醬油蝦則鮮香彈牙 很喜歡那漿口的感覺
將飯與生雞蛋 紫菜 麻油拌勻 再釀入充滿蟹膏的蟹蓋
又是另一種邪惡食法 整體十分出色 有種吮指回味的衝動

❇︎純豆腐辣湯 | $𝟏𝟎𝟖
味道濃郁香辣 吃生海鮮配個辣的熱湯正好暖胃
豆腐軟嫩 湯底加入蝦、蜆等海鮮 鮮味十足

❇︎海鮮煎蔥餅 | $𝟏𝟓𝟎
以巨量的蔥 魷魚 製成厚厚的煎餅 份量很大
煎至金黃香脆 辣汁很惹味 蔥香四溢

❇︎ Cass 啤酒 | 𝐅𝐫𝐞𝐞
這晚超好運的呀 因為商場在舉辦活動
和朋友一人拿到了一支免費的韓國啤酒 正
5 day(s) ago
3 day(s) ago 0 views
今日嚟到尖東食咗一間幾正宗嘅韓國餐廳食韓燒同韓國嘢,嚟得食韓國嘢梗係要食燒肉同埋醬油蟹啦。一坐低店員已經擺咗好多唔同嘅前菜🥰,有泡菜、芽菜、鵪鶉蛋、海帶、菠菜等等,當中泡菜醃製得幾好食而且仲可以免費任添嫁😆醬油蟹每日新鮮製造,醬油蟹鮮甜,撈埋紫菜撈埋雞蛋一齊食更加好食😝💓另外叫咗一個四色五花肉加豬肉,五花肉大大份足夠三至四個人食啊😆每枱韓燒,都會送一個蒸蛋,記得上枱就快食,唔係嘅話就變老!

每枱韓燒,都會送一個蒸蛋,記得上枱就快食,唔係嘅話就變老!
5 day(s) ago 0 views
【韓脈】甜酸炸雞 💰$190甜辣無骨炸雞炸雞己經咗粒 one bite size甜辣味調得啱啱好 幾好食醬油蟹 💰$250距離係韓國反黎都已經有四個月 但呢到既醬油蟹一啲都輸蝕 蟹膏好多 蟹肉鮮甜唔腥 真心好食過有啲韓國地道舖頭 連我唔太好食生蟹既fd都覺得佢幾好食😋佢仲會連埋一碗紫菜蛋飯 幾好食🤤泡菜煎餅 💰$130份量超大 泡菜都幾多 不過偏淋身 如果煎得再脆身啲會更加好食🙂‍↕️🙂‍↕️芝士炒年糕 💰$130芝士份量超多 食落好滿足 但都真係幾辣🤣🤣🤣我地仲叫埋韓燒🔥分別叫咗一豬一牛 店員仲會幫手煎埋😙豬頸肉 💰$150豬頸肉都媘幾香 煎到微脆身食啱啱好特級牛筋骨 💰$275牛筋骨都幾厚身 啖啖肉包埋生菜🥬同配菜食就無咁肥
【韓脈】

豬頸肉都媘幾香 煎到微脆身食啱啱好

特級牛筋骨 💰$275

牛筋骨都幾厚身 啖啖肉
包埋生菜🥬同配菜食就無咁肥
$618.8 (Dinner)
6 day(s) ago 0 views
餐廳簡約沉實, 有少少地道韓式餐廳感覺。裡面有好多長枱, 枱與枱之間有距離。𓆹 醬油蟹 $𝟸𝟻𝟶𓆹 蜂窩五花腩 $𝟷𝟻𝟶𓆹 牛五花肉 $𝟷𝟽𝟶𓆹 泡菜煎餅 $𝟷𝟹𝟶𓆹 可樂 $𝟸𝟶醬油蟹好新鮮, 非常多橙卜卜嘅蟹膏, 側邊配有蛋黃紫菜飯, 撈埋一齊食真係好好食! 五花腩有2條, 肉幾厚身, 脂肪同肉嘅比例剛剛好, 肉質好軟腍! 牛五花偏重油脂感, 味道香濃! 泡菜煎餅煎得外脆內軟, 裡面有好多洋蔥片同泡菜, 好有口感! 另外餐廳會提供幾款餐前小食同蛋餅, 全部味道都唔錯。

𓆹 醬油蟹 $𝟸𝟻𝟶
𓆹 蜂窩五花腩 $𝟷𝟻𝟶
𓆹 牛五花肉 $𝟷𝟽𝟶
𓆹 泡菜煎餅 $𝟷𝟹𝟶
𓆹 可樂 $𝟸𝟶

Type of Meal
Dinner
每次一想到韓國美食,就立刻聯想到這家由韓國人主理的韓國餐廳💖無論是家人聚餐還是朋友聚會,這裡都絕對是最佳選擇。餐廳的菜單豐富多樣,從經典的生醃海鮮到各種湯鍋、烤肉、烤海鮮和煎餅,樣樣俱全🤗✨點單後,店員會熱情地送上鐵板烤蛋和六款韓式前菜,包括清新爽脆的芽菜和醃魚仔,還有經典的泡菜。這些前菜不僅開胃,而且色彩豐富,擺盤精美,讓人食慾大開🧡❥𓂃𓏧烤肉體驗這裏的烤肉全程由店員幫忙燒烤,讓你可以輕鬆坐下來享受美味。每道烤肉都烤得恰到好處,外焦內嫩,香氣四溢👩🏻‍🍳🧑🏻‍🍳❥𓂃𓏧菜式✦ 醬油蟹($𝟐𝟓𝟎 - 𝟏𝐩𝐜𝐬)🦀醬油蟹是這裡的招牌菜之一,這道菜還附送一大碗「紫菜蛋黃飯」,讓你可以將濃郁的蟹膏拌飯🍚,一口咬下,蟹膏的鮮美與紫菜的香氣完美融合,超級鮮甜開胃,一點也不腥,絕對是無與倫比的美味享受ෆ˃̶͈̑.˂̶͈̑ෆ✦ 雪花牛肉 ($𝟐𝟓𝟎)✦ 調味排骨 ($𝟏𝟓𝟎)🥩雪花牛肉的肉質鮮嫩,入口即化,每一口都充滿了濃郁的牛肉香氣,讓人回味無窮。另外調味排骨也不錯,排骨經過特製醬料的醃製,味道鮮美,肉質軟嫩,輕輕一咬就能感受到肉汁四溢🐖💕✦ 海鮮煎葱餅 ($𝟏𝟓𝟎)🥞海鮮煎葱餅外皮酥脆,內裡鮮嫩多汁,滿滿的海

❥𓂃𓏧烤肉體驗

❥𓂃𓏧菜式

✦ 醬油蟹($𝟐𝟓𝟎 - 𝟏𝐩𝐜𝐬)

✦ 雪花牛肉 ($𝟐𝟓𝟎)
✦ 調味排骨 ($𝟏𝟓𝟎)

✦ 海鮮煎葱餅 ($𝟏𝟓𝟎)
🥞海鮮煎葱餅外皮酥脆,內裡鮮嫩多汁,滿滿的海鮮與葱香交織在一起,每一口都是美味的享受🦑🌊💙

🥰總括來說,這間餐廳不僅提供了地道的韓國美食,更帶來了無與倫比的用餐體驗。無論是一家人還是朋友聚會,這裡都是不可錯過的好去處!

📍 韓脈 (尖沙咀)
🐰: 𝟒.𝟒/𝟓

#eatwithkeikei #hanmat #韓脈
#sweetiedaily_tst
【蟹膏金黃醬油蟹🦀免費送海苔牛油飯】推薦指數: 🌕🌕🌕🌗🌑*:.。..。.:*・*:.。. .。.:* ・*:.。. .。.:*・゜゚・*📍HK #尖沙咀 - 韓脈 𝗛𝗮𝗻𝗺𝗲𝘁 𝗞𝗼𝗿𝗲𝗮𝗻 𝗕𝗕𝗤夏天開始到,未有機會飛韓國玩,唯有係留港食吓空運「韓國產醬油蟹」🦀 順變嗌個補養湯,食完蟹暖返個胃🔥 想嗌韓燒都OK,每枱都有爐,屬於多方位韓食餐廳🇰🇷【𝗥𝗲𝘃𝗶𝗲𝘄 食評 💬】◐ 醬油蟹·牛油飯 $488/2 pieces|7/10俾金黃蟹膏深深吸引🤩 原價1隻$280,嗌兩隻有優惠變$244/隻,R著數嘅我點可以錯過 💫 點醬油蟹附送「海苔牛油飯」一大碗,撈蟹膏一流!個蟹醃得偏鹹,醬油味好重,會有腥味但覺得係合理範圍,勝在蟹膏真心多💛◐ 鮑魚雪濃湯 $168|6.5/10鮑魚薄片配牛肉片,食完蟹暖胃好舒服,但湯底無咩味,需要用附送鹽巴調味🧂一開始以為個湯底已調味,嚇咗一嚇,諗緊點解無味😅 原來要自己落鹽,另外附送一碗飯🍚 包飽飽~◐ 藍海檸檬汽水 $48|7/10*・゜゚・*:.。..。.:*・*:.。. .。.:* ・*:.。. .。.:*・゜゚・*韓脈 𝗛𝗮𝗻𝗺𝗮𝘁 𝗞𝗼𝗿𝗲𝗮𝗻
【蟹膏金黃醬油蟹🦀免費送海苔牛油飯】

📍 尖沙咀麼地道68號帝國中心地下高層UG43號舖
🏷️

地區:#laymao_尖沙嘴
分類:#laymao_韓式
*・・*:.。..。.:*・*:.。. .。.:* ・*:.。. .。.:*・゜゚・*
2024-05-17 4 views
再次過黎這家韓國餐廳啦!一段時間就又想食一次!這家的口味很適合我😚😚醬油蟹🦀配油飯💰250每次必點醬油蟹!這一家的醬油蟹味道做的不錯,而且每隻蟹都很肥美,很多膏☺️☺️泡菜豬肉湯💰98牛胸肉大醬湯💰98這兩個湯都很不錯,泡菜豬肉湯夠辣!這裡會比較偏甜一點~牛胸肉也很清新😁😁宮廷牛骨💰228是用小火熱這的👍每件牛骨都好多肉,牛味很濃郁,份量超級大炸醬麵 💰88炸醬好多!也可以看到很多的豬肉喔~一定要趁熱吃!味道會更好

醬油蟹🦀配油飯💰250

泡菜豬肉湯💰98
牛胸肉大醬湯💰98

宮廷牛骨💰228
是用小火熱這的👍每件牛骨都好多肉,牛味很濃郁,份量超級大

炸醬麵 💰88
炸醬好多!也可以看到很多的豬肉喔~一定要趁熱吃!味道會更好
2024-05-07
2024-05-17 6 views
韓脈位於尖沙咀帝國中心, 由韓國人主理,為香港嘅客人帶嚟最地道嘅韓式料理🤩🤩😄😄😁🦀醬油蟹 2隻🦀 $488韓國產嘅爆膏醬油蟹每日新鮮製作,非常鮮味, 蟹身已經處理乾淨, 吸啜就可以將蟹膏蟹肉精華吸收,味道調得好合適,唔會過鹹,遮蓋蟹膏蟹肉鮮味, 另有1隻醬油蟹或醬油蝦,醬油鮑魚拼盤可以點;每一份醬油蟹都會跟一碗紫菜飯,撈埋蟹膏一齊食會好食到不得了🦑白灼刺嫩芽燙魷魚🦑 $178刺嫩芽係少見嘅野菜,呢款菜亦係餐廳春日限定嘅菜式,味道略帶甘香,具有強筋壯骨,祛風除濕嘅功效;魷魚係新鮮貨,燙得剛剛熟,Q彈爽口🍲牛胸肉大醬湯🍲 $98牛胸肉份量都幾多, 牛香味濃郁;大醬配料有翠肉瓜,豆腐等等,食材畀得大方,令大醬湯變得濃郁香甜,食完醬油蟹,飲返啖熱湯好滿足除咗各款正宗韓國菜式外, 餐廳亦係主打韓式烤肉, 鐘意烤肉嘅朋友唔好錯過啦😋😋😛😛😙韓脈地址:尖沙咀麼地道68號帝國中心地下高層UG43號舖#koreanmeal#koreancusine#koreanfood#kpop#韓流#韓風#韓國餐廳#韓式裝修#醬油蟹#醬油蝦#白飯小偷#白飯神偷#醬油拼盤#紫菜飯#尖沙咀#帝國中心#香港餐廳#尖沙咀餐

🦀醬油蟹 2隻🦀 $488

🦑白灼刺嫩芽燙魷魚🦑 $178

🍲牛胸肉大醬湯🍲 $98

韓脈
地址:尖沙咀麼地道68號帝國中心地下高層UG43號舖

#koreanmeal#koreancusine#koreanfood#kpop#韓流#韓風#韓國餐廳#韓式裝修#醬油蟹#醬油蝦#白飯小偷#白飯神偷#醬油拼盤#紫菜飯#尖沙咀#帝國中心#香港餐廳#尖沙咀餐廳#春日限定#韓國人主理#韓國人餐廳#正宗韓國菜#烤肉#燒肉#韓燒
講到香港食醬油蟹既餐廳,系我心目中韓脈一定最愛既頭幾間🫶🏻點完餐會首先上6款唔同既韓式配菜,有泡菜、鵪鶉蛋、醃蘿蔔、芽菜、翠肉瓜等等超豐富😍仲可以refill添。另外仲會有一個鐵板芝士蛋~🌸醬油拼盤(1雙蟹+2隻鮑魚+2隻蝦)醬油蟹質素次次都系咁穩定咁爆膏,蟹身部分用口一吸啲用就會出晒黎。鮑魚好彈牙,蝦都好爽口。佢地既醬油鹹度適中,唔會食用好口渴,仲有少少微辣加分🤌🏻🌸調味烤牛排肋骨肉肥瘦相間,同時又有咬口,甜甜地既調味令人忍唔住一舊接一舊咁食。🌸牛舌牛舌都幾厚切,牛味好重。值得一讚呢度既服務好好,店員會幫手燒肉,而且燒完一款會換一個網再燒第二款。
講到香港食醬油蟹既餐廳,系我心目中韓脈一定最愛既頭幾間🫶🏻

🌸醬油拼盤(1雙蟹+2隻鮑魚+2隻蝦)

🌸調味烤牛排

🌸牛舌
牛舌都幾厚切,牛味好重。

2024-05-14 11 views
媽媽突然想食燒肉,搵到呢間‘’韓脈‘’雖然食開有一兩間唔錯但一心想試下其他店鋪點知⋯未食過一間韓式燒肉係咁差每一件肉都用唔好食黎形容牛,又un又無味,未試過食到咁差既牛豬,醃完既,味道都可以形容為唔好食成餐除左海鮮煎餅、前菜好食啲一心諗住黎食燒肉但超級後悔⋯未試過係香港食到咁差既韓式燒肉寫呢篇食評時先見到其他食評介紹醬油蟹好食難道只有醬油蟹先係呢間鋪好食既野依家進餐中我都要食呢個食評因為真係不值一食
媽媽突然想食燒肉,搵到呢間‘’韓脈‘’
雖然食開有一兩間唔錯
但一心想試下其他店鋪

點知⋯
未食過一間韓式燒肉係咁差
每一件肉都用唔好食黎形容
牛,又un又無味,未試過食到咁差既牛
豬,醃完既,味道都可以形容為唔好食
成餐除左海鮮煎餅、前菜好食啲

一心諗住黎食燒肉
但超級後悔⋯