2011-05-11 227 views
遲了食母親節飯,所以今日一家六口在此飯局,叫了八款食品,有餸、點心同粥粉飯,看似好豐富,但食落,感覺好似冇乜嘢食。埋單三佰幾,價錢算合理,但味道真係唔多掂,實在太鹹,好彩唔係經常幫襯,否則我都擔心自己個腎會有事。鴛鴦茶粿,有鹹甜兩款味道,白色這件是鹹的,有眉豆、花生同菜脯,糯米質感煙煙韌韌,鹹鹹香香,味道ok。黑色這件是甜茶粿,餡料係豆沙,味道偏甜,感覺一般。豉汁排骨蒸陳村粉,排骨偏肥,所以腍滑,陳村粉質感較嚡口,味道又太鹹,到最後要加滾水同食才可。上湯莧菜,湯底同樣勁鹹,只能加滾水同食.砵仔蒸飯,飯身蒸得太乾,有少少生米嘅感覺。蕃薯粥,這個冇影相,粥底唔綿且稀,蕃薯少,勝在冇加味精又唔鹹。蟹肉桂花炒粉絲,食唔出有蟹肉,只有芽菜、蛋碎同粉絲,炒得尚算乾身唔油膩,可惜味道過鹹,難以入口。菠蘿咕嚕肉,外皮脆口,肉質鬆軟偏肥,甜甜酸酸,味道ok。濃湯瑤柱鮮菌菜苗,菌類同菜蔬本身沒有問題,但湯底唔只濃,而且勁鹹,影響此菜嘅味道。
遲了食母親節飯,所以今日一家六口在此飯局,

黑色這件是甜茶粿,餡料係豆沙,味道偏甜,感覺一般。
上湯莧菜,湯底同樣勁鹹,只能加滾水同食.
砵仔蒸飯,飯身蒸得太乾,有少少生米嘅感覺。
菠蘿咕嚕肉,外皮脆口,肉質鬆軟偏肥,甜甜酸酸,味道ok。
2011-05-10
2010-10-03 90 views
和朋友到黃大仙的客家好棧晚膳, 二人只點了2道餸菜, 雞半隻及是日特價餸菜-炸魚. 客家好棧的環境一般, 枱與枱之間的空間並不寬闊, 不似傳統酒樓, 格局反而有點像茶餐廳. 雖是稻香集團旗下食店, 但招呼服務亦只屬一般. 食品份量也算大碟, 味道也可以. 客家好棧的優點是便宜-不收茶介及加一服務費, 客人只須支付點選菜餚的費用便可, 最適合一家人用膳.
炸魚
雞半隻
2010-09-30
2010-08-29 54 views
係咪一做耐左咁係咁既質素? 今朝同屋企人飲早茶 我地3個人被安排2人位置(當時仲有個未到),後來有位待應見到我地逼叫我地移去4人位,過左陣又有位待應同我啊媽講e個位一陣有人坐....我ar ma咪講你地d人叫我地move 過去...佢仲問係咪你地自己私自移過走 仲叫我地移番去...個陣酒樓仲未full 。最後當然無因為佢理過啦 ....以前食e個野 覺得d staff好有禮貌,又唔洗加一茶位,野食又ok抵wow...今次去完覺得食物質素都下降左...19蚊2個指定點心..叫左個蝦腸...1條蝦腸入面有2片好薄既南瓜同埋一節蝦(3分1隻蝦)〔1分錢1分貨〕再叫蝦餃蒸到個皮都爛哂...個燒賣等左好耐都無...咪走去比錢lol..之後同個收銀講...話等左好耐個點心都未黎唔要..佢就話即刻有..逼我地要啦...隔離有個女人同第2個收銀埋單 佢都係有點心無黎但個收銀無逼佢....最後我都要左.收銀就叫個同事幫我打包..之後個點心都無..e位同事就叫我要第2樣...我真係炆啦!! 頭先受完你地同事既對待叫我地坐番自己個位..你又係咁逼我要個點心..我咪叫佢比番錢我lol...過左無耐就有..咁就

〕再叫蝦餃蒸到個皮都爛哂...
 頭先受完你地同事既對待叫我地坐番自己個位..你又係咁逼我要個點心..我咪叫佢比番錢我lol...過左無耐就有..咁就要左佢啦.....唯一要讚個個燒賣都幾好食既!!
不過要我再幫襯就noway!!
2010-08-28
$40 (Breakfast)
2010-07-03 46 views
今次係我第一次在客家好棧食晚飯. 我地一家共九個人, 所以叫菜的款式比較多. 其實佢地嘅菜式同一般酒樓都係大同小異, 唔會有邊樣野係特別特出. 名為客家菜, 但我感覺同其他酒樓係冇分別的. 食物方面沒有驚喜, 也沒有失望的地方. 所以真係比唔到關於食物的comment.服務態度方面只屬一般. 我地本身叫咗五個白飯, 但過咗好耐都未到. 我們便問一下服務生, 結果好像漏單了. 服務生問我們叫咗幾多個飯, 咁我地想轉返三個, 所以就同佢講…既然飯未到, 我地轉三個白飯啦, 點知一分鐘後就拎咗五個白飯黎, 仲同我地講d飯整好咗喇喎. (小小態度差) 其實只係一碗飯咁小事嘅問題, 我認為個waiter係唔應該同我地爭論. 不過呢d只係佢嘅工作, 我係會明白的. 不過我相信應該有更好的解決方法.另外, 周圍環境只是一般. 地板上仲有油污同水, 每次去廁所經過個條路的時候都有滑一滑的效果. 最後, 埋單只是$680. 九個人食飽飽, 又可以試到咁多款式. 呢個價錢真係超值. 好適合一家大細來吃的.

農家湯餃浸河鱸
粟米石班塊
桂花水晶魚
2010-07-02
2010-07-01 36 views
朋友住係lee處附近,就腳於是上黃大仙中心間客家好棧晚飯,以前食過第二間,d雞同炸大腸好正,價錢又超平,咪試下lee間law,點知衰左 間店都幾大,裝修平民化,人客不算多,我地3個人叫左幾個送,唸住好快有得食,點知居然等左個幾鐘d野先上齊,隔離d人客係咁嘈,都係d野食遲黎,又唔係多客,真係等到....... 麻香海蜇,只可說ok一般 半隻雞無味既 炸大腸,等到頸都長,上黎仲要係凍既再等埋個飯已經無心機再叫第二樣野!3個人埋單$222,不算太平亦不貴,不過唔飽,而且味道只一般,唯一好是免茶,可傾下都唔會趕你

麻香海蜇,只可說ok一般

半隻雞無味既

炸大腸,等到頸都長,上黎仲要係凍既

再等埋個飯已經無心機再叫第二樣野!

味道不過不失
勝在夠熱
等左差不多一個鐘,仲要係凍既
雞不夠味,過淡口
2010-06-30
勝在夠熱
2010-06-16 34 views
星期日飲茶想平靚正, 就要來免茶芥免加一的客家好棧仲有特價點心可供選擇 煎蝦米腸 ($12) 闊身腸粉, 有原隻蝦米及蔥花, 不過料不夠多. 腸粉外層煎得香脆 煎釀三寶 ($12) 煎得香口, 又不會太多油, 面上的鯪魚肉夠份量又有鮮味 三星燒賣 ($11) 樣子不像燒賣, 是有冬菇粒的豬肉丸, 面上分別有冬菇, 蟹柳及帶子, 幾特別 煎菜肉包 ($11) 皮厚薄適中, 菜肉餡新鮮 鮮蝦脆雲吞 ($11) 不夠熱, 所以嫌個皮稍硬
星期日飲茶想平靚正, 就要來免茶芥免加一的客家好棧
仲有特價點心可供選擇

煎蝦米腸 ($12)

煎釀三寶 ($12)
煎得香口, 又不會太多油, 面上的鯪魚肉夠份量又有鮮味

三星燒賣 ($11)

煎菜肉包 ($11)
皮厚薄適中, 菜肉餡新鮮

鮮蝦脆雲吞 ($11)
不夠熱, 所以嫌個皮稍硬
煎蝦米腸
煎釀三寶
三星燒賣
煎菜肉包
鮮蝦脆雲吞
2010-05-13 18 views
現在做緊5月優惠,每晚 7-9 點 乳鴿 $10隻, 好好味,好脆~ 正~~ (不過要等,因為是即炸的,所以如果食就快些落單)帶子花枝炒西蘭花, 好味~梅菜扣肉, 絶不肥膩,好香~
現在做緊5月優惠,每晚 7-9 點
乳鴿 $10隻, 好好味,好脆~ 正~~
(不過要等,因為是即炸的,所以如果食就快些落單)
帶子花枝炒西蘭花, 好味~
梅菜扣肉, 絶不肥膩,好香~
2010-05-11
2010-03-27 34 views
這間在家附近的酒樓,標榜三免:免加一,免茶芥,免茶錢。點心價格比稻香下午茶時段貴,但若人多來吃便很划算。這天大女考試,下午不用返學,一家下午便來吃下午茶。點了數樣點心,當中一定會點的便是細女BB豬豬最愛的酥皮叉燒包。熱辣辣的酥皮叉燒包,酥皮香脆,內裡的叉燒肉野味得來帶甜,深受小孩歡心。有時阿姐會於下午茶稍後時段作特價推廣,那時點最平:8元3個,好抵!其他點心都不過不失。但潮州粉果較差,一夾皮便爛開,所以不會點它。環境當然沒有其他酒樓的優雅。但以埋單價錢來看,確是食客一個好選擇。
這間在家附近的酒樓標榜三免:免加一,免茶芥,免茶錢。點心價格比稻香下午茶時段貴,但若人多來吃便很划算
下午茶時段食客頗多
熱辣辣的酥皮叉燒包,酥皮香脆,內裡的叉燒肉野味得來帶甜
其他點心都不過不失
下午茶時段食客頗多
熱辣辣的酥皮叉燒包,酥皮香脆,內裡的叉燒肉野味得來帶甜
  • 酥皮叉燒包
2010-03-09 17 views
自從試過一次晚飯後 在短短的2個月內 已經吃過2次晚飯和n次的飲茶飲茶真係抵...平時食7,8個點心..都係一百蚊鬆d 服務都okay 架...d waiters佢地都好忙..唔可以要求太多....同埋佢地都係有禮個種.......點心方面都好味....不過腸粉,煎腸粉真係難食.......個皮勁厚佢全部點心都熱騰騰..... 鳳爪 燒賣 蝦餃都good!!
2010-03-08
2009-11-28 35 views
有時真的怕怕要去遠的地方午膳, 因在短短時間裡會過於沖忙, 但同事極力推介這店, 雖離公司只差一個地鐵站位, 但還是坐的士比較快捷. 午膳不設訂位, 但如用公司名義就作別論. 環境有別於一般酒樓, 感覺像一間餐廳多點用膳時間不多, 一時間大家也忙於剔點心紙, 點心等一回續樣到來, 雖快但每籠點心也熱辣非常 椒鹽魷魚鬚 - 炸漿份量適中, 剛好包著魷魚鬚而又不會過於厚身, 而每條鬚都粗粗的, 不韌, 椒鹽味淡淡的反而更突出魷魚鮮味蜆芥鯪魚球 - 即叫即炸, 外層沒平時吃開的那麼金黃, 但一吃下就知是好東西, 鯪魚球香口彈牙, 點上蜆芥醬更添惹味煎腸粉 - 腸粉皮薄薄的, 米漿出色, 條條也做到精盈通透, 粉皮也煎得夠薄脆, 必吃的點心沙薑雞腳 - 單看賣相以為未到火喉, 但吃落卻出奇的腍滑和入味時菜鯪魚球 - 鯪魚球大大粒, 相比起之前炸的, 這個味道只屬一般柱侯牛肚 - 牛肚炆得夠腍, 件件也夠厚肉, 加上黑椒蒜茸等, 惹味非常剁椒蒸魚雲 - 魚雲不盡是魚骨, 魚肉位也不少, 魚雲很滑溜, 如辣椒能放多些就更合本人心意味菜班腩河 - 特價粉麵平日只賣$38, 價錢抵吃, 來到也不會將貨

味菜班腩河 - 特價粉麵平日只賣$38, 價錢抵吃, 來到也不會將貨就價, 魚肉夠厚夠滑, 味菜卻略嫌浸得過久, 失卻應有的酸酸甜甜味

全日免茶免芥免加一, 地方企理又乾淨, 抵食兼好味, 終於遇到一間令本人不介意去遠一些的酒樓
椒鹽魷魚鬚
蜆芥鯪魚球
煎腸粉
沙薑雞腳
柱侯牛肚
椒茸蒸魚雲
味菜斑腩河
2009-07-21 8 views
今早試下粥餐 ($16 ----- 7 am 至 9 am) 手拉上素腸--餡料: 甘荀, 粟米, 雲耳, 鮮雜菌, 冬菇, 西芹....................--腸粉皮怪怪的, 帶少少煙韌之餘還黏黏的, 所以三條腸粉外層黏在一起 瑤柱米皇--瑤柱白粥: 食食下粥粒還粥粒, 水還水, 分離得太快了 以此質素來講, 即使$16都唔覺得好便宜

手拉上素腸

瑤柱米皇
--瑤柱白粥: 食食下粥粒還粥粒, 水還水, 分離得太快了

以此質素來講, 即使$16都唔覺得好便宜

6 至 9 am: $16 的選擇
手拉上素腸
腸粉皮唔好食
$16 (Breakfast)
6 至 9 am: $16 的選擇
2009-07-18 6 views
七月份早晨特餐的時間已改為 7 am 至 9 am先試下$18飯餐 鳳爪排骨飯--太過重味 ---- 重味精, 重醬油, 即使未淋豉油已覺得太濃味及太鹹, 早餐第一口飯實在太不健康了 時菜鯪魚球--等得超耐, 要25min--三個鯪魚球漲卜卜, 好大舊--顏色淡淡白白的, 與食慣的顏色及味道都不同, 這兒的鯪魚肉味不重
七月份早晨特餐的時間已改為 7 am 至 9 am
先試下$18飯餐

鳳爪排骨飯

--等得超耐, 要25min
--三個鯪魚球漲卜卜, 好大舊
鳳爪排骨飯: 何必要落咁重味?
時菜鯪魚球
鯪魚球: 顏色淡淡白白的, 魚味不重
飯餐只有一款飯, 無其他飯選擇
$18 (Breakfast)
2009-06-25 9 views
今早$15早晨特餐的 ----點心系列----揀左 "蠔皇鮮竹卷"預左好肥膩, 會有好多蠔汁浸住一齊蒸, 點知原來係另一道做法蠔皇鮮竹卷 原來係乾身, 腐皮炸得夠脆, 唔會過油 有三條, 每條一開二, 份量算多 餡料好飽滿, 除了慣常的素菜絲外, 仲有魚肉呢
蠔皇鮮竹卷
原來係乾身, 腐皮炸得夠脆, 唔會過油
有三條, 每條一開二, 份量算多
餡料好飽滿, 除了慣常的素菜絲外, 仲有魚肉呢

蠔皇鮮竹卷: 原來係乾身的, 不是蠔汁浸住蒸
腐皮脆口
2009-06-17 13 views
今次揀 ------ 皮蛋瘦肉粥 + 南乳蒸豬手 ($15/ set) 粥--有兩舊仔皮蛋, 少少肉碎, 有果皮香--粥較稀, 不綿, 但d米都起花--味精不重, 清清地幾好 豬手--等左好耐先有, 十五min以上--豬手夠稔, 好入味, 好惹味 , 落重南乳醬, 不過就頗多味精

--有兩舊仔皮蛋, 少少肉碎, 有果皮香
--粥較稀, 不綿, 但d米都起花
--味精不重, 清清地幾好

豬手
--等左好耐先有, 十五min以上
--豬手夠稔, 好入味, 好惹味
, 落重南乳醬, 不過就頗多味精

皮蛋瘦肉粥: 兩舊細皮蛋
南乳蒸豬手: 好惹味
$15 (Breakfast)
南乳蒸豬手: 好惹味
2009-06-15 4 views
平日早市都要等位, 幾時都咁多人. 免茶免加一真係勁吸引, 即使一個人都會附上一壺自選茶葉的茶, 所以一支公去歎茶都好化算.$15 set ------ 一飯/粥 + 一點心 咸魚雞粒飯--今次d飯剛剛好, 唔會蒸得過濕--雞粒係大件的無骨滑雞肉, 幾好食--坐對面的阿叔都叫咸魚雞粒飯, 不過佢就話d飯未熟透, 要求換粥 义燒腸粉--三大條, 不過除了底下左邊嗰條係皮薄义燒足外, 其餘兩條都係厚厚的腸粉皮 + dd既碎义燒. 這碟腸粉係由兩個唔同的師傅做的, 一個慷慨, 一個孤寒

$15 set ------ 一飯/粥 + 一點心
咸魚雞粒飯
--今次d飯剛剛好, 唔會蒸得過濕
--雞粒係大件的無骨滑雞肉, 幾好食

义燒腸粉
$15早餐中的點心好多選擇
咸魚雞粒飯 + 义燒腸
雞粒係算大件的無骨滑雞件
三條义腸, 一條好食, 兩條難食
$15 (Breakfast)
$15早餐中的點心好多選擇