好好食既髒髒撻濃郁嘅朱古力味,入口香醇朱古力充斥住成個口,即叫即焗,微溫既溫度,朱古力更突出,拿到上枱,朱古力味熏到流口水。一切開爆漿流哂出黎,入口好有層次感,中間有個似麻糬既白色小軟心,眼前一亮,非常驚艷。讓人意外既Cheesecake兩個人黎又想試多啲嘢,所以叫左個cheese cake,但冇諗過咁好食,佢係我食過嘅cheese cake入邊數一數二嘅好食既。清新嘅檸檬香,夾雜着濃濃嘅芝士味,有芝士味巧妙夾雜着檸檬香,又唔會覺得好Heavy,好膩,睇得出店主整得好有心機,真係好好食👍🏻
好好食既髒髒撻

讓人意外既Cheesecake
2023-10-03 416 views
喺碼頭一落船,左手邊直行就到Haika Coffee,Cafe行露營風,枱凳同埋餐具都係以露營風格為主,餐廳前面對住避風塘,並設室內外座位,感覺relax,而餐廳設有最低消費,每人一定要叫一杯飲品—————————————————————🍴 髒髒撻 ($48) 呢個係招牌甜品,類似蛋撻,外層係曲奇皮,內層係雞蛋布甸,上面仲有朱古力醬,一切開就會好似瀑布一半流晒落嚟,打卡able!! 而味道都唔錯,鍾意食朱古力同蛋撻嘅朋友要試下😋 美味指數: 9/10 —————————————————————🍴 千日洛神花茶 ($48) 花茶以洛神花、千日紅、桃花、玫瑰混合而成,味道濃郁,酸味比較重,我個人不太喜歡,感覺有啲奇怪,而外表係非常適合打卡,係以茶壺承載住,下面係用露營煮食爐保溫住花茶嘅溫度,另外有一個細心位,係設有冰塊,凍熱飲都ok~😋 美味指數: 2/10—————————————————————🍴 六月合茶($48) 花茶以洋甘菊、玫瑰、合歡花、月季花、皇菊、貢菊混合而成,味道比較清新清甜,比較推薦呢款~😋 美味指數: 6/10
—————————————————————
🍴 髒髒撻 ($48)
😋 美味指數: 9/10
—————————————————————
🍴 千日洛神花茶 ($48)
😋 美味指數: 2/10
—————————————————————
🍴 六月合茶($48)
😋 美味指數: 6/10
2023-09-03
$60 (Tea)
間野味道還好,叫左兩杯咖啡及一個甜品,總價為178。總價單較貴。但位置少之餘又不斷要人坐出邊,亦唔拉開帳篷,要客人係炎夏晒住食同埋飲飲品,體驗極差,服務亦都一般,為左做多啲生意而要客人坐喺啲曝晒及無風環境,食到幾乎中暑。店員亦都無打算體諒坐戶外既顧客,無加開風扇等器材。飲品比甜品上得更遲,大概要等成15分鐘先開始上飲品,個甜品食晒等左一大輪都未有飲品,最後我地要問先話起緊。最後熱到只係坐左半個鐘就頂唔順走左,整體體驗十分惡劣,不建議再光顧。
2023-08-27
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$90 (Tea)
喱間cafe 無論餐具或者枱凳都係露營風格,我去咗不下🔟次,仍然好喜歡🫶🏻好啱chill with friends and dogs 🐕,一齊放空腦袋坐戶外嘅個view係對住個碼頭,望到天空、山同海🥺,夠曬休閑寫意𝓘𝓬𝓮𝓭 𝓵𝓸𝓷𝓰 𝓫𝓵𝓪𝓬𝓴𝓗𝓸𝓳𝓲𝓬𝓱𝓪 𝓵𝓪𝓽𝓽𝓮𝓓𝓲𝓻𝓽𝔂 𝓽𝓪𝓻𝓽髒髒撻係必食招牌甜品,切開係極流心效果,朱古力🍫係偏dark嘅大人口味,唔會太甜,朱古力醬食落仲係暖暖地,而入面嘅雞蛋布甸🍮好滑溜,撻皮都整得好鬆脆😋

𝓘𝓬𝓮𝓭 𝓵𝓸𝓷𝓰 𝓫𝓵𝓪𝓬𝓴
𝓗𝓸𝓳𝓲𝓬𝓱𝓪 𝓵𝓪𝓽𝓽𝓮
𝓓𝓲𝓻𝓽𝔂 𝓽𝓪𝓻𝓽

2023-07-28 283 views
長州其中一樣人氣甜品必定係髒髒撻,之前已經想去食,可惜太晏去就賣哂🥲Cafe行露營路線風,設室內外位置,想去食嘅話就記得早啲去喇!!!整體食物質素唔錯,不過service就一般,而且規定每人一定要叫一杯飲品,唔可以甜品代替咁就比較硬性—— 髒髒撻 $48打卡必叫‼️一切開滿滿朱古力醬就湧哂出黎,內層係深黃嘅雞蛋布甸,十分滑溜,配埋朱古力醬同外層曲奇皮食,多重口感,朱古力同布甸真係絕配😋⚠️每日限量供應—— 六月合茶 $48好養生嘅味道🌿茶香清新,有小蠟燭一直烘熱住抵讚👍🏻—— 小山園焙茶latte $42焙茶味幾濃,同牛奶嘅比例啱啱好,柔滑醇香⚠️繁忙時用餐時間45分鐘🌟推薦指數:8/10▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️📍 Haika Coffee (#長洲)長洲新興海傍街57號地舖

—— 髒髒撻 $48
⚠️每日限量供應

—— 六月合茶 $48
好養生嘅味道🌿茶香清新,有小蠟燭一直烘熱住抵讚👍🏻
六月合茶

—— 小山園焙茶latte $42
焙茶味幾濃,同牛奶嘅比例啱啱好,柔滑醇香
小山園焙茶latte

⚠️繁忙時用餐時間45分鐘

🌟推薦指數:8/10
▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️
📍 Haika Coffee (#長洲)
六月合茶
小山園焙茶latte
  • Dirty  tart
以往對長洲嘅了解,一出碼頭多數都係食海鮮嘅大排檔同埋賣手信嘅舖頭,估唔到有間露營風cafe🏕✨舖外位置佈置得好靚,有幾張露營枱同櫈,由於舖頭對正海傍,坐低食吓cake同嘆返杯咖啡都咪話唔chill😌😎 店舖menu有咖啡、花茶、蛋糕同bagel,雖然嘢食選擇唔多,但cp值極高!難得入長洲一定要去呀😍到訪當日我哋一行14人(無睇錯,真係14人😂),個陣大約係lunch時間店舖又啱啱開舖無耐,店員就勁好人幫我哋set好櫈,等我哋可以坐哂咁多人😆最印象深刻係個髒髒撻🍫,賣相十分吸睛🤩上層係流心嘅朱古力,下層就係燉蛋咁,未切開已經爆哂漿🤤重點係佢嘅朱古力味好濃郁,但又唔會好甜好膩!我哋都一致好評👍🏻另外仲試咗巴斯克蛋糕,上面有一層自家製嘅cream,我食到淡淡嘅柚子/檸檬味🍋,都幾fresh,但有朋友就唔太中意覺得怪怪地🤔,整體件cake係好香芝士味好creamy😋😋值得一提係佢哋嘅飲品都好打卡able😍熱飲嘅拉花都好靚好細緻、凍飲都係做漸層、花茶就會用個露營用嘅煮食爐保溫,所有嘢都係camping主題,相信店主係個露營狂熱fans😆😆

巴斯克蛋糕

小山園焙茶拿鐵
特濃朱古力咖啡
鮮奶咖啡
2023-06-05 131 views
繼續長洲篇🔖都係一間必食之一嘅小店🤔座位、工具同用品都以戶外露營風設計🏕坐喺露天位置望住出面飲嘢食下甜品都幾有feel😜甜品方面一定要試👍🏻特別係佢哋招牌𝐃𝐢𝐫𝐭𝐲 𝐓𝐚𝐫𝐭 髒髒撻🍫極濃嘅朱古力蛋布甸撻🤎外層係鬆化撻皮🤤流心朱古力醬包住滑溜蛋布甸非常吸引😍打卡一流👍🏻另外揀多件cheesecake 同一杯matcha latte都唔錯😌咁先夠填飽個肚🤣🤣總結:想入長洲hea下而又想有camping feel嘅Haika Coffee係一個唔錯嘅選擇🤗

2023-04-20 135 views
趁最近天氣仲有少少涼,可以試吓坐室外嘅位,會更加有露營feel (?)🤣 同埋望住出面嘅景飲下啡啡,食下甜品都真係幾chill🤤 好彩嘅話仲可以睇到日落添㗎🌅🍭Dirty tart $48送上嚟嘅時候仲係熱辣辣㗎,一切開望住面頭嘅朱古力醬流落嚟真係好吸引~朱古力曲奇皮好香脆,面頭嘅朱古力醬配埋裏面軟滑嘅雞蛋布甸,成個撻口感好豐富,味道好夾!打完段文 搞到我又想再去食了🥹🥹🍭Iced latte $40↪️回頭率 96%❌加一服務費💡真係好推薦大家坐室外嘅位!📍Haika Coffee 長洲新興海傍街57號地舖

🍭Dirty tart $48
打完段文 搞到我又想再去食了🥹🥹

🍭Iced latte $40

↪️回頭率 96%
❌加一服務費

💡真係好推薦大家坐室外嘅位!

📍Haika Coffee
Dirty  tart
Dirty  tart
2023-04-07 143 views
雖然長洲唔係好大, 但行耐左都會有D攰, 而長洲既cafe shop 都愈開愈多,😳我就俾呢間設計風格係露營風既店舖吸引左。店內所有既佈置都係露營風, 包括全部座位同餐具都用左露營用品, 亦有戶外露天位置座位同室內座位👍🏼店內最低消費係一人一杯飲品, 剛好行到攰又可以飲下野食件cake休息下。🏕️Dirty Tart $48招牌髒髒撻外皮係朱古力曲奇皮, 入面係朱古力雞蛋布丁🍮而且係外面亦灑上滿滿既朱古力粉同朱古力醬, 一切開朱古力醬流出。口感好豐富, 先係朱古力粉同醬, 再咬到脆脆既撻皮, 暖暖既流心朱古力醬同滑溜布丁既味道, 忍唔住一啖一啖食晒。🏕️Coffee Tonic $42咖啡自身既果酸同微苦加上湯力水, 味道酸酸的, 感覺相當清爽,味道亦相當平衡🤔🏕️Ginger Black $44薑味+咖啡+梳打水組合估唔到都ok唔錯, 飲落好清新再加少少既薑味,🫚而且咖啡底酸味唔重。

🏕️Dirty Tart $48

🏕️Coffee Tonic $42

🏕️Ginger Black $44
長洲越來越多cafe,呢間佈置係露營風,座位同餐具都用左露營用品,有feel。有戶外露天位置同室內。主打甜品、麵包同咖啡。。Dirty Tart 髒髒撻 $48之前見到好多人打卡,好吸引。外層係曲奇撻皮,入面係朱古力雞蛋布丁🍮,面頭灑左朱古力粉同朱古力醬,切開有流心效果,適合打卡。食落好滑,唔錯。。洋金菊茶 $48成壺上,有蠟燭暖住,茶味清清地,可以share飲。係長洲行到攰,可以食件cake飲杯野,坐底抖下,又或者扮下露營打卡。甜品賣哂就無,留意時間。推介指數:7/10📍 Haika Coffee (長洲)長洲新興海傍街57號地舖

。Dirty Tart 髒髒撻 $48

。洋金菊茶 $48
成壺上,有蠟燭暖住,茶味清清地,可以share飲。

推介指數:7/10

📍 Haika Coffee (長洲)
長洲新興海傍街57號地舖

🌸長洲除左食大魚蛋之外,小編仲係一間𝐜𝐚𝐟𝐞逗留左大半個下午。露營主題𝐜𝐚𝐟𝐞都幾岩長洲嘅設定,仲有個幾特別嘅髒髒撻👍🏻-🥧𝐃𝐢𝐫𝐭𝐲 𝐓𝐚𝐫𝐭 $𝟒𝟖小編經過店外門口,比佢地邪惡賣相嘅𝐝𝐢𝐫𝐭𝐲 𝐭𝐚𝐫𝐭吸引到。撻送到黎嘅時候仲係熱辣辣,曲奇撻皮香脆,同軟滑香濃既蛋布丁係口腔形成兩種口感👍🏻幾好味同特別👍🏻-☕️ 𝐕𝐚𝐥𝐫𝐡𝐨𝐧𝐚 𝐌𝐨𝐜𝐡𝐚 $𝟒𝟐偏少少Nutty嘅咖啡豆,奶好香滑,朱古力味都算濃郁👌🏻📍 @𝐇𝐚𝐢𝐤𝐚 𝐂𝐨𝐟𝐟𝐞𝐞@haikacoffee 長洲新興海傍街57號地舖環境:🌸🌸🌸🌸味道:🌸🌸🌸服務:🌸🌸🌸衛生:🌸🌸🌸性價比:🌸🌸🌸-#hkfoodie #foodbitxh #foodbitxh_island #hkeat #hkig #hkfood #hkgirl #香港美食 #instafood #hkfoodblogger #打卡美食 #instamood #長洲美食 #慢活 #香港好去處 #打卡餐廳 #相機食先 #香港美食指南 #香港美食日記 #香港美食推介 #長洲 #長洲一日遊 #長洲カフェ #長洲市集 #長洲遊 #haikacoffee #香港長洲 #香港c
🌸
🥧𝐃𝐢𝐫𝐭𝐲 𝐓𝐚𝐫𝐭 $𝟒𝟖
☕️ 𝐕𝐚𝐥𝐫𝐡𝐨𝐧𝐚 𝐌𝐨𝐜𝐡𝐚 $𝟒𝟐
偏少少Nutty嘅咖啡豆,奶好香滑,朱古力味都算濃郁👌🏻

📍 @𝐇𝐚𝐢𝐤𝐚 𝐂𝐨𝐟𝐟𝐞𝐞
@haikacoffee

環境:🌸🌸🌸🌸
味道:🌸🌸🌸
服務:🌸🌸🌸
衛生:🌸🌸🌸
性價比:🌸🌸🌸
#hkfoodie #foodbitxh #foodbitxh_island #hkeat #hkig #hkfood #hkgirl #香港美食 #instafood #hkfoodblogger #打卡美食 #instamood #長洲美食 #慢活 #香港好去處 #打卡餐廳 #相機食先 #香港美食指南 #香港美食日記 #香港美食推介 #長洲 #長洲一日遊 #長洲カフェ #長洲市集 #長洲遊 #haikacoffee #香港長洲 #香港cafe #長洲cafe #露營
露營風設計,全部座位+餐具都係露營用品,門外露天位置有陽光打卡真係 perfect 主要有咖啡 / 手工麵包 / 甜品。✔✔ 𝐃𝐢𝐫𝐭𝐲 𝐓𝐚𝐫𝐭 髒 髒 撻 // $48招牌必點 其實係朱古力雞蛋布甸撻,面頭灑左一層巧克力粉 + 巧克力醬,所以切開會有流心效果,影相靚食落都超級 rich 好滑溜。.✔✔ 𝐃𝐢𝐫𝐭𝐲 // $46☟ 𝑪𝒐𝒇𝒇𝒆𝒆 𝑹𝒂𝒕𝒊𝒏𝒈𝒔 ☟ 𓇬 ᴏᴠᴇʀᴀʟʟ 𓂃 𓄼 ᵈⁱˢˢᵃᵖᵒⁱⁿᵗᵉᵈ○ ○ ○ ● ○ ᵉˣᶜᵉᵖᵗⁱᵒⁿᵃˡ𓇬 ᴀʀᴏᴍᴀ 𓂃 𓄼 ᵐⁱˡᵈ ○ ○ ○ ● ○ ⁱⁿᵗᵉⁿˢᵉ𓇬 ʙᴏᴅʏ 𓂃 𓄼 ᵈᵉˡⁱᶜᵃᵗᵉ ○ ○ ○ ● ○ ʰᵉᵃᵛʸ 𓇬 ғʟᴀᴠᴏᴜʀ 𓂃 𓄼 𝑑𝑒𝑒𝑝, 𝑛𝑢𝑡𝑡𝑦 𓇬 ᴀᴄɪᴅɪᴛʏ 𓂃 𓄼 𝑝𝑢𝑛𝑔𝑒𝑛𝑡.✔✔ 玫 瑰 荔 枝 有 氣 紅 茶屬於烘焙度輕既發酵茶,由香港本地品牌 Aonisai Brew 青二才製作。清甜的荔枝玫瑰,配上不苦澀紅茶,感覺好清爽( ˶˙ᵕ˙˶ )︎︎- - - - - - - - - ‎-- - - - - -

✔✔ 𝐃𝐢𝐫𝐭𝐲 𝐓𝐚𝐫𝐭 髒 髒 撻 // $48
✔✔ 𝐃𝐢𝐫𝐭𝐲 // $46
☟ 𝑪𝒐𝒇𝒇𝒆𝒆 𝑹𝒂𝒕𝒊𝒏𝒈𝒔 ☟
𓇬 ғʟᴀᴠᴏᴜʀ 𓂃 𓄼 𝑑𝑒𝑒𝑝, 𝑛𝑢𝑡𝑡𝑦
𓇬 ᴀᴄɪᴅɪᴛʏ 𓂃 𓄼 𝑝𝑢𝑛𝑔𝑒𝑛𝑡
✔✔ 玫 瑰 荔 枝 有 氣 紅 茶
屬於烘焙度輕既發酵茶,
由香港本地品牌 Aonisai Brew 青二才製作。
  • 髒髒撻
2023-02-23 119 views
📍 Haika Coffee (長洲)長洲新興海傍街57號地舖-🥛 鮮奶咖啡 $40🍵 小山園焙茶拿鐵 $42🍫 Dirty tart $48環境 ⭐️ 4/5食物 ⭐️ 4/5推薦指數⭐️ 4/5Follow @bird_stomach_oogui #food #hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #foodporn #dessert #chocolate #café
📍 Haika Coffee (長洲)

🥛 鮮奶咖啡 $40

🍵 小山園焙茶拿鐵 $42

🍫 Dirty tart $48

環境 ⭐️ 4/5
食物 ⭐️ 4/5
推薦指數⭐️ 4/5

Follow @bird_stomach_oogui

Haika Coffee價錢💲: $48/ $44/ $44/ $44好味程度😋: 4/5服務🍴: 3.7/5環境🗾: 3.7/5性價比🥢: 3.7/5回頭率😚: 3.4/5-係長洲梗係要去cafe坐下,呢間的位置係碼頭附近,方便趕船,唔洗行咁入😂 同埋有outdoor位置,可以睇住日落飲返杯啡。店家以露營為主題,全部都係露營凳同枱,又可以帶埋寵物,夠曬chill!佢地提供的主要係飲品同小小甜品,來之前記得食飽正餐啦。(最低消費一人一杯飲品呀🫣) -✅✅Dirty Tart. 呢個招牌甜品食過都覺得係必店之一。入口微暖,比想像中大個,適合2人分享😛 朱古力撻皮混合了valrhona可可粉,單純吃外層朱古力味已經慢慢滲出來。切開硬脆的撻皮後澎拜濃郁的朱古力醬稍微流出😍 朱古力醬濃郁帶甘苦,整體唔算好甜膩👍🏻 配埋底層的布丁,蛋味濃厚,分開食會食到蛋香味,一齊食就多左種滑溜感🤓 雖然無好驚喜,但呢個髒髒撻又無令我失望!-✅✅Blackccino. 有別於一般的americano,-✅Valrhona Mocha. 比一般mocha來得更濃厚,醇而不甜的朱古力特別誘人🍫-✅Matcha La
Haika Coffee
價錢💲: $48/ $44/ $44/ $44
好味程度😋: 4/5
服務🍴: 3.7/5
環境🗾: 3.7/5
性價比🥢: 3.7/5
回頭率😚: 3.4/5

✅Matcha Latte. 入口順滑無粉末,抹茶味偏淡,奶感較濃,隱約帶出小山園抹茶的甘香🍵

#piggyfoodiein將軍澳
2023-02-16 94 views
⸜(*ˊᵕˋ*)⸝‬┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈長洲露營風咖啡店✨這家咖啡店一直收藏已久,終於有機會到訪了┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈那天跟友人在長洲第二站便到了cafe打卡(哈幸好時間尚早,人氣髒髒撻還可以柯打😳咖啡店環境有室內也有室外走露營風格冬天不太冷還可以選擇室外位置享受咖啡小店沒有限時用餐,真的很適合放鬆而室內還有一小角落是售賣露營用品呢~┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜髒髒撻 $48 (4/5)絕對是為了這個甜品而來!味道很有驚喜😍Dirty tart熱呼呼的上桌,表面是非常濃郁的可可醬呈流心狀切開底下還有布丁內餡,口感豐富✨撻也是脆脆的呢~必需要趁熱享用!┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜Long Black $36 (3/5)𐂐 ⠜Coffee Tonic $42 (4/5)那天很熱,我們都點了冰凍的咖啡解渴加了湯力水的咖啡真的好不錯味道酸酸的,很喜歡💕
⸜(*ˊᵕˋ*)⸝‬
長洲露營風咖啡店✨
這家咖啡店一直收藏已久,終於有機會到訪了
那天跟友人在長洲第二站便到了cafe打卡(哈
幸好時間尚早,人氣髒髒撻還可以柯打😳
咖啡店環境有室內也有室外走露營風格
冬天不太冷還可以選擇室外位置享受咖啡
小店沒有限時用餐,真的很適合放鬆
而室內還有一小角落是售賣露營用品呢~

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜髒髒撻 $48 (4/5)
絕對是為了這個甜品而來!味道很有驚喜😍
切開底下還有布丁內餡,口感豐富✨
撻也是脆脆的呢~必需要趁熱享用!

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜Long Black $36 (3/5)
𐂐 ⠜Coffee Tonic $42 (4/5)
那天很熱,我們都點了冰凍的咖啡解渴
加了湯力水的咖啡真的好不錯
味道酸酸的,很喜歡💕