2025-07-25 296 views
Guy Lab 燒肉實驗室美國牛小排配牛舌尖套餐套餐包括湯,薯條,同汽水同一般嘅味噌湯唔同,除咗有海帶外,味噌湯加入咗餐廳嘅主打- 牛舌。海帶鮮香,為湯底增添咗層次感,而有嚼勁嘅牛舌則帶來豐富咗肉味。味噌湯落咗胡椒提味,帶出微辣嘅一絲刺激。湯嘅口感醇厚,令人感受到溫暖與舒適。薯條炸得啱啱好,外脆內粉嘅質感非常吸引,外層金黃酥脆,咬落去可以感受到裡頭鬆軟嘅口感,令人欲罷不能。搭配上清新啦戈茄汁,十分滋味。美國牛小排配牛舌尖想一次過食到牛小排同牛舌,就可以揀呢個套餐- 美國牛小排配牛舌尖。牛小排肉質鮮嫩,油脂分布均勻,而牛舌尖口感獨特,令人感受到唔同部分嘅多重風味。牛舌尖帶出細膩嘅感覺,而牛小排肉質豐富,以咖哩調味,搞到我胃口大開,食咗好多飯。
Guy Lab 燒肉實驗室

美國牛小排配牛舌尖套餐

套餐包括湯,薯條,同汽水

2025-07-24 279 views
以前細個去食鐵板鋸扒都算係一件奢侈嘅事,豬扒牛扒加條腸真係指定動作。今日鐵板已經好多變化,呢間主打牛,淨係牛舌都有分舌芯、舌尖同舌筋,都未計肉眼同西冷,仲有豬、雞同漢堡扒。今期精選有美國安格斯特級肉眼扒。鐵板上既時候大約五成熟,出晒煙既鐵板加醬汁發出嘅聲音令人好期待。肉眼扒切開仲見到粉嫩的牛肉,蒜香同洋蔥做底夠晒穩陣。跟配湯、薯條同飲品,薯條一啲都唔失禮。美國牛小排配牛舌芯牛小排大大條,牛舌芯厚切又爽口,可揀黑椒汁或洋蔥汁。轉套餐包湯、薯條同汽水,湯有海帶同牛舌,並非一般麵豉湯。最正係可以升級滿溢牛舌跟溫泉蛋丼,滿滿既牛舌真係令人興奮。

美國牛小排配牛舌芯
2025-07-23
2025-07-23 214 views
那一夜行完街突然落起大雨,見到對面呢間日式燒肉小店,二話不說就入去避雨兼開餐。日式小店裝修兩邊貼上推介食物睇睇呢個”今期流行”,就知有咩特色食物。餐單上大致分為鐵板及咖哩類主食,小食有$15嘅司華力腸。加$28轉套餐有牛舌洋蔥湯,汽水及薯條。套餐白飯升級至牛舌筋溫泉蛋飯只需$38。滿滿嘅牛舌筋圍邊舖滿,中間有隻溫泉蛋。篤穿隻蛋見到蛋黃汁流出,再與白飯完美配合,加埋口感柔軟嘅汁煮牛舌筋,確實唔客氣啦。食緊之時,熱辣辣嘅安格斯牛板腱配牛舌尖($118)就出場啦,侍應幫忙倒下黑椒汁(自選),就好似食鐵板扒餐咁,發出”嗞嗞”聲,加埋爆香嘅洋蔥香味。唔想牛板腱太過熟就食先,切開仍然見到少少紅色,無咩脂肪,食得健康。帶點嚼口,配黑椒汁好岩數。而件牛舌尖,將牛舌厚切成片,入口爽口軟嫩,份量夠多,用鐵板上能保持食到最後一件都仲熱,讚!!而咖喱系列則選擇三重牛舌 ($153),小朋友先做選擇,大人可以一次過食晒牛舌芯,牛舌尖及牛舌筋。牛舌芯係成條牛舌中最嫩嘅部份,仍然見到有少許粉紅色,入口軟嫩中有彈牙口感。個咖喱汁係自家調製,入口香得黎唔辣,個人覺得有D似日本嘅兒童咖喱,用黎撈飯好味; 配合牛舌可中和膩

日式小店裝修

兩邊貼上推介食物

睇睇呢個”今期流行”,就知有咩特色食物。

個咖喱汁係自家調製,入口香得黎唔辣,個人覺得有D似日本嘅兒童咖喱,用黎撈飯好味; 配合牛舌可中和膩感,又估佢唔到喎。

仲有炸薯條,熱辣辣又唔油膩,帶點粗度夠口感,再飽都唔可以唔食埋佢。

唔收加一,食物份量唔會唔夠食,歡喜食牛舌及牛魔王有福了。
2025-07-23 254 views
工作完,跟同事簡單食個晚飯,行到尖沙咀一間小店以牛舌為主打,店舖雖少,到7点半已經坐滿人◇餐廳主要分鐵板系列及咖喱系列,每款都可以升級為套餐,有炸粗大的薯條,飲料及用料豐富的海帶牛舌湯,非常清甜可口◇鐵板系列。牛舌芯~大大片的牛舌芯放在鐵板上,侍應將黑椒汁淋上,很有儀式感,熱辣辣美味的牛舌,啖啖肉,軟綿綿,黑椒汁滲入洋蔥,特別香甜◇還有升級的牛舌筋溫泉蛋丼~整個飯鋪滿牛舌粒,跟溫泉蛋一齊食,香滑味美◇咖喱系列。美國牛小排配牛舌尖~牛小排肉質很好,牛肉味香,牛舌尖跟牛舌芯口感不同,但一樣啖啖肉,配埋日本咖喱汁,非常好味

Dinner
呢度主打牛舌,我哋叫咗呢個鐵板二重牛舌。呢個套餐最特別嘅地方就係可以一次過試晒兩種唔同口感嘅牛舌:牛舌芯同牛舌尖。鐵板嘅溫度啱啱好,上枱時店員會幫你倒洋蔥汁。將牛舌煎得外脆內嫩,鎖住咗肉汁,令牛舌嘅味道更加突出!而且份量都幾多,絕對夠晒飽肚!👍🏻牛舌芯佢係牛舌最中心嘅部位,口感非常爽口,牛味香濃!再嚟就係牛舌尖,佢係牛舌嘅尖端部分,口感比較腍身,帶有少少嚼勁,食落去啖啖肉。除咗牛舌之外,我哋叫咗安格斯特級肉眼,夠晒大塊,配上洋蔥汁更好食!另外,我哋仲加咗$28配咗個套餐,包埋湯、薯條同汽水。餐湯味道濃郁,薯條炸得金黃香脆,汽水夠晒凍,真係好抵飲!🥤

2025-07-22 216 views
新開業的「Gyu Lab 燒肉實驗室」位於尖沙咀,裝潢走日系和風設計🎏,主打牛舌料理,這裡將牛舌分為不同部位,分別配搭不同食材做出多款食法🤩其中手打牛舌漢堡咖哩蛋包飯是必食之選❤️手打牛舌漢堡咖哩蛋包飯 $98加配手打牛舌漢堡 1層 +$38升級套餐 +$28招牌必食之選‼️手打牛舌漢堡咖哩蛋包飯可以加$28升級為套餐,會有薯條🍟、清甜的牛舌洋蔥湯🧄及汽水🥤。手打牛舌漢堡排👅是將牛舌剁碎後製成漢堡排,肉質更顯鬆軟又多汁,漢堡排可以加$38加配1層,最多可以加配至4層😆而我今次要了2層😝蛋包飯的雞蛋煎成半熟的旋風型奄列放在白飯上,蛋皮剛好熟🍳,不破皮又不過老,包著半熟而嫩滑的蛋漿🥚,撈勻後飯粒帶有蛋的濕潤,蛋味濃郁,口感幼滑🤗再配搭咖喱汁🍛一啖食落口,口感豐富。牛小排配牛舌尖鐵板 $168升級套餐 +$38牛小排配牛舌尖鐵板可以加$28升級為套餐,會有薯條🍟、清甜的牛舌洋蔥湯🧄及汽水🥤。牛舌尖面層微焦脆,口感爽口彈牙,味道濃郁👍🏻配搭的牛小排肉質鮮嫩多汁🐮,且油花分布均勻,鐵板系列可配蒜蓉汁🧄或黑椒汁🧂,豐富又滿足!鐵板系列本身的套餐是配白飯🍚,牛舌控可以再加$10升級至牛舌筋溫泉蛋丼,炆煮

手打牛舌漢堡咖哩蛋包飯 $98
加配手打牛舌漢堡 1層 +$38
升級套餐 +$28

牛舌洋蔥湯

牛小排配牛舌尖鐵板 $168
升級套餐 +$38
鐵板系列本身的套餐是配白飯🍚,牛舌控可以再加$10升級至牛舌筋溫泉蛋丼,炆煮過的牛舌筋切成粒狀👅,牛舌筋粒粒鋪滿白飯面,多到就嚟睇唔到啲飯!

2025-07-14
牛舌洋蔥湯
牛舌筋溫泉蛋丼
今日我和朋友前往尖沙咀的一家新開餐廳用餐,相信不久便大排長龍。🍳鐵板 牛小排配牛舌尖 意粉牛小排脂肪較多,可以選擇配飯/意粉,意粉的製作顯得尤為用心,使用了番茄汁進行烹煮。🍛咖哩 三重牛舌 飯這道菜包含牛舌心、牛舌尖和牛舌筋三種部位。我個人最喜歡牛舌心,而我的朋友則偏愛牛舌尖。🍴牛舌尖:肉質口感,脂肪含量少,有嚼勁。🍴牛舌心:比較爽口,鮮嫩多汁,是牛舌中較為嫩滑的部位,且雪花紋理豐富。咖哩的辛香配飯吃一流建議加套餐,$28有汽水,湯,薯條🍟✨套餐CP值超高,薯條和湯亦見餐廳誠意,即叫即炸的薯條還熱氣騰騰,撒上的紫菜粉帶著海風的鹹鮮。而且湯用了牛肉去熬製而成,真材實料,一點都不馬虎,好好喝。

🍳鐵板 牛小排配牛舌尖 意粉

🍛咖哩 三重牛舌 飯
這道菜包含牛舌心、牛舌尖和牛舌筋三種部位。
我個人最喜歡牛舌心,而我的朋友則偏愛牛舌尖。

🍴牛舌尖:肉質口感,脂肪含量少,有嚼勁。

咖哩的辛香配飯吃一流
建議加套餐,$28有汽水,湯,薯條🍟

✨套餐CP值超高,薯條和湯亦見餐廳誠意,

2025-07-19 256 views
很久沒有前往尖沙咀行街,今日和朋友行街後,選擇了這一間位於尖沙咀新開的牛舌餐廳。餐廳以木喺日式為主題,帶有日本居酒屋的風格。最後我們叫了以下食物鐵板牛小排配牛舌尖($168)這道菜以嫩滑的牛小排為主角,搭配牛舌尖,口感層次分明。牛小排在鐵板上煎至外焦內嫩,肉汁四溢,搭配由口感的牛舌,讓整體味道更加豐富。另外有兩種醬汁供選擇,黑椒汁和洋蔥汁,最後我選擇了洋蔥汁,洋蔥汁甜美,增加牛小排和牛舌的味道。意粉用上蕃茄醬汁,非常清甜鮮味。咖哩三重種牛舌(牛舌芯、牛舌尖、牛舌筋)($153)這道咖哩菜品將三種不同部位的牛舌組合在一起,讓人能品嚐到多樣的口感。日式咖哩的香氣濃郁帶點甜味。三種的牛舌有三種不同的口感。升級套餐(雪碧,湯,薯條) (+$28)這個升級套餐提供了豐富的搭配。薯條外脆內軟,是我愛的粗薯條。

餐廳以木喺日式為主題,帶有日本居酒屋的風格。

最後我們叫了以下食物

鐵板牛小排配牛舌尖($168)

咖哩三重種牛舌(牛舌芯、牛舌尖、牛舌筋)($153)

升級套餐(雪碧,湯,薯條) (+$28)
2025-07-16
$150 (Dinner)
2025-07-18 259 views
位於K11附近新開嘅「實驗室」,主打牛舌,裝修以木系為主,每張椅子都係儲物箱,鐵板彈醬汁都唔怕整污糟袋,真係超貼心!🪑🥩 鐵板安格斯牛板腱配牛舌尖:牛板腱牛味香濃有彈性,牛舌尖特別淋,兩種口感同時享受,超滿足!😍🍔🍛 手打牛舌漢堡咖喱蛋包飯:牛味濃郁,手打漢堡口感彈牙,Juicy又唔鞋口。一層未夠飽,+38元可以多一層,最多疊到四層,真係要挑戰一下!😋🍟🥤 +$28轉套餐有汽水、湯、薯條同白飯。牛舌海帶湯黑椒味濃郁,唔係平時嗰啲淡口「交差」湯,飲落去有驚喜;厚薯條外脆內軟,灑上海苔,入口多咗層香氣,真係一個點睛位!✨🍳 再額外+$10可以將套餐的白飯升級為牛舌筋溫泉蛋丼,牛舌筋好淋,撈埋溫泉蛋夠邪惡,份量仲大到飽到上心口!

鐵板安格斯牛板腱配牛舌尖

手打牛舌漢堡咖喱蛋包飯

牛舌海帶湯

鐵板安格斯牛板腱配牛舌尖
手打牛舌漢堡咖喱蛋包飯
牛舌海帶湯
2025-07-16 256 views
今次又到試新嘢嘅時候,尖沙咀新開咗間燒肉店「Gyu Lab 燒肉實驗室」。講到明實驗室,就知道佢哋會定期出新嘢,等我帶大家睇下有乜食先。手打漢堡咖哩蛋包飯 $98 聽個名好似好普通,原來佢哋用咗牛舌嚟做漢堡。用咗特別比例嘅牛舌和牛肉做調製,所以牛肉味會更加香濃和多汁。而咖哩就甜甜哋,餸蛋包飯就啱哂。美國牛小排配牛舌尖$168熱辣辣嘅鐵板上面放咗兩款肉:牛小排和牛舌尖。牛小排就脂肪比例會高啲,牛舌就軟腍,兩者都有焦香外皮。Gyu Lab 燒肉實驗室 (尖沙咀)尖沙咀赫德道1-3號利威商業大廈地下7號舖

手打漢堡咖哩蛋包飯 $98

美國牛小排配牛舌尖$168

Gyu Lab 燒肉實驗室 (尖沙咀)
尖沙咀赫德道1-3號利威商業大廈地下7號舖
2025-07-14 454 views
出開tst嗰邊行街 見到有新開嘅燒肉店除咗menu上面嘅菜式仲有個黑板寫今期流行嘅菜式 記得留意埋呀呢度嘅嘢食份量好大 食飽👅安格斯牛板腱+牛舌芯加38蚊upgrade套餐白飯 升級做牛舌筋溫泉蛋丼加多28蚊再有湯 薯條 汽水湯係牛舌海帶湯 薯條即時炸起 脆卜卜牛舌芯同牛板腱份量都大件頭牛舌芯好爽口 牛板腱幾腍身另外要重點highlight 個牛舌筋溫泉蛋丼又係大大碗 俾牛舌筋鋪滿碗飯牛舌筋幾腍身 撈埋溫泉蛋一齊食好快清碗🐮紐西蘭西冷牛扒壽喜燒配飯呢個就係其中一個今期流行好大塊西冷 一淋汁落去猶如進入仙景一切就切得開 唔使來回幾吓先切得開切出嚟仲帶點pink pink壽喜燒汁好夠味 再加埋洋蔥喺底撈飯食一流佢有生雞蛋配埋 撈勻佢再沾牛一齊食
出開tst嗰邊行街 見到有新開嘅燒肉店

壽喜燒汁好夠味 再加埋洋蔥喺底
撈飯食一流
佢有生雞蛋配埋 撈勻佢再沾牛一齊食

2025-07-08 320 views
下班後想滿足一下對燒肉的渴望,找了一家以「實驗」為理念的小店木系設計寬敞舒適,配以柔和燈光,營造輕鬆氛圍氣氛熱鬧而不壓迫,適合朋友聚會或家庭用餐侍應熱情周到,主動講解菜單,讓人倍感貼心鐵板系列的洋葱汁安格斯牛板腱配牛舌尖,甜香撲鼻!牛舌尖薄切爽脆升級滿溢牛舌筋温泉蛋丼拌飯油脂豐富,濃香四溢,令人滿足咖喱系列的美國牛小排配牛舌尖,油花均勻,咖喱醬微辣濃郁,與牛肉香氣融合配湯清爽,薯條金黃酥脆,汽水冰涼,整體均衡
木系設計寬敞舒適,配以柔和燈光,營造輕鬆氛圍
氣氛熱鬧而不壓迫,適合朋友聚會或家庭用餐
侍應熱情周到,主動講解菜單,讓人倍感貼心
安格斯牛板腱配牛舌尖
升級滿溢牛舌筋温泉蛋丼拌飯油脂豐富,濃香四溢,令人滿足
滿溢牛舌筋温泉蛋丼
美國牛小排配牛舌尖
配湯清爽,薯條金黃酥脆,汽水冰涼,整體均衡
2025-07-08
安格斯牛板腱配牛舌尖
滿溢牛舌筋温泉蛋丼
2025-07-08 186 views
踏入呢間新開嘅牛脷專門店,感覺即刻有種日式小店嘅溫馨氣氛。店內用咗木質裝潢,牆上掛滿咗手繪海報同彩旗,仲有竹製窗格同鐵皮牆,營造出復古又chill嘅感覺。空間唔算大,但坐得舒適。鐵板美國牛小排配牛舌尖牛小排煎得外脆內嫩,牛舌尖軟滑帶嚼勁,配上香甜嘅洋蔥汁,味道層次豐富,食落有滿足感。最後選擇了套餐升級滿溢牛舌筋温泉蛋丼,更是驚喜,丼飯上面牛舌筋堆滿,温泉蛋一戳即流,混入飯同牛舌汁,香滑得不得了。薯條炸得金黃,新鮮熱辣。清湯用牛脷熬製,清香撲鼻。咖喱安格斯牛板鍵配牛舌尖咖喱濃郁得來唔膩,牛板鍵軟腍,牛舌尖加進去更添鮮味,配飯一流。店員好有禮,服務快手,價錢對得住質素,適合同朋友一齊試吓。環境同食物嘅搭配,令人食得開心又放鬆,下次仲想再嚟試吓其他牛脷菜式!

鐵板美國牛小排配牛舌尖
薯條炸得金黃,新鮮熱辣。
清湯用牛脷熬製,清香撲鼻。

咖喱安格斯牛板鍵配牛舌尖

2025-07-08 178 views
這間位於尖沙咀的【燒肉實驗室】,主打平價的鐵板燒肉,其中牛舌芯更是其招牌菜。除了鐵板系列,還有咖哩,可配飯、意粉或薯條,價錢由$68起至百元不等,大件夾抵食。鐵板牛小排拼牛舌尖牛小排帶少許牛油脂,煎至表面焦香,中間還帶點粉色,入口多汁且肉味濃郁;牛舌尖十分彈牙,肉味比牛小排更濃。牛舌筋溫泉蛋丼牛舌筋是滷至肉質鬆化,十分入味,加上蛋香且滑的溫泉蛋飯,更添風味。咖喱牛小排拼牛舌尖日式咖喱帶甜香,十分惹味,送飯一流。另外有我至愛的炸粗薯,十分香脆。全部轉套餐都只需$28,包了餐湯、薯條及汽水。

鐵板牛小排拼牛舌尖

咖喱牛小排拼牛舌尖

全部轉套餐都只需$28,包了餐湯、薯條及汽水。

2025-06-29 233 views
📍 燒肉實驗室- 尖沙咀之前依個位係專食鰻魚飯,而家改咗做燒肉實驗室,變咗專食牛舌,但係裝修風格仍然都係用返日本風氣,好有和風味道👅我哋分別嗌咗兩個套餐都包括白飯或者意粉🍝更加會包括一個海帶湯🫕同罐裝飲品!我仲加錢要咗一個溫泉蛋飯本身以為剩係得溫泉蛋加飯,點知一上到枱好有驚喜,竟然仲有牛舌粒,成碗飯都好豐富🍚呢度嘅餐牌每一個套餐都一定會有牛舌,我哋就揀咗一個牛舌尖,一個牛舌芯🐮用鐵板上枱,保持温度,食住暖胃🥢✨ 美國牛小排配牛舌尖呢款係咖哩系列~日式咖喱咁溫和味道好濃郁,帶辛辣感,以香料加入洋蔥🧅牛舌尖就啖啖肉,比較有咬口,比較爽彈多汁🐮美國牛小排牛油花分佈均勻,入口鮮甜軟嫩,口感比追求極致油花,更具肉感!✨ 牛舌芯有兩大厚切牛舌芯,上枱時才淋上自家製醬油,沙沙聲,好治癒❤️‍🩹彈牙嫩滑,但煎左果面有啲韌,另一面呈粉紅色,十分嫩滑,油香四溢,而入口即溶的口感🐮

📍 燒肉實驗室- 尖沙咀

我哋分別嗌咗兩個套餐
都包括白飯或者意粉🍝
更加會包括一個海帶湯🫕同罐裝飲品!
我仲加錢要咗一個溫泉蛋飯

呢度嘅餐牌每一個套餐都一定會有牛舌,
我哋就揀咗一個牛舌尖,一個牛舌芯🐮
用鐵板上枱,保持温度,食住暖胃🥢

✨ 美國牛小排配牛舌尖

牛舌尖就啖啖肉,比較有咬口,比較爽彈多汁🐮

✨ 牛舌芯