Restaurant: Gyu-Kaku (Lime Gala)
Info:

2024-05-16 2060 views
筲箕灣東大街之外仲有咩好食?Lunch時間都可以考慮下形薈呢一間牛角!有唔同Lunch Set燒肉之外,仲有湯飯拉麵選擇今次試下呢個泡菜海鮮豆腐鍋湯飯$98聽到個名都知佢好豐富湯底有泡菜,唔會好辣石鍋湯上到枱仲係熱辣辣海鮮方面有帶子、魷魚、青口好多滑豆腐,再加上一隻溫泉蛋鋪面呢個餐簡直係蛋白質滿滿!重點係呢個湯飯唔止可以撈菜湯食而本身係一碗牛角飯,係鋪滿海量紫菜既牛角飯!湯加飯份量都好多相信男仔食都好夠飽跟餐會陪免費野飲綠茶一杯呢個午餐係誠意十足!
筲箕灣東大街之外仲有咩好食?
Lunch時間都可以考慮下形薈呢一間牛角!
有唔同Lunch Set
燒肉之外,仲有湯飯拉麵選擇
今次試下呢個泡菜海鮮豆腐鍋湯飯$98

聽到個名都知佢好豐富
湯底有泡菜,唔會好辣
石鍋湯上到枱仲係熱辣辣
海鮮方面有帶子、魷魚、青口
好多滑豆腐,再加上一隻溫泉蛋鋪面
呢個餐簡直係蛋白質滿滿!
重點係呢個湯飯唔止可以撈菜湯食
而本身係一碗牛角飯,係鋪滿海量紫菜既牛角飯!
湯加飯份量都好多
相信男仔食都好夠飽
跟餐會陪免費野飲綠茶一杯
呢個午餐係誠意十足!

2024-05-13
Type of Meal
Lunch
2024-04-12 2191 views
我係KABU 金會員 今晚係第二次去形薈呢間分店食 入座卡位 張枱好油 個爐邊抹一抹黑色的 鐵網邊仲有上一手食剩既肉碎係到 衞生情況非常唔理想 食物質素一般 甚至比上一次更差 下次都係幫襯藍灣牛角算
下次都係幫襯藍灣牛角算

2024-02-24 1949 views
大約今晚7:00同老婆入座,明明唔係好多人,掃完QR code落單等咗15分鐘都唔見肉品上嚟,隔籬枱個女仔一個人食,睇住佢落單快我2分鐘左右,但係啲肉就勁快上嚟。。。同經理投訴經理話會加返時間俾我地(???) 請問貴公司係時間問題咩? 仲有啲肉好難咬 肉品睇落唔新鮮 一pat嘢咁 反觀,隔籬枱就冇咁嘅問題 。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。
2024-02-23
$350 (Dinner)
2023-11-09 2060 views
其實已經食過好多次,係哩間燒得特別開心,啲肉好似都靚過其他分店咁😂(唔知係咪心理作用)好鍾意熱柚子蜜同巨峰提子,必嗌Staff 都好積極有禮貌,好勤力執碟換網同埋每次都會叫碗紫菜飯,燒啲肉撻上去食,係啲紫菜鹹咗少少Btw 食嗰日啲肉都鹹咗啲😛😛整體都食得開心不過建議大家喺其他地方去完廁所先好去哩個商場用餐,因為商場廁所非常恐怖,真係打大佬咁地下濕立立,洗手盤好多用過嘅紙巾有一半廁所都唔開放,開放嘅廁所又係濕立立(懷疑係尿),地下、坐廁有屎漬,垃圾桶仔長期無人清理,用過嘅紙巾同m 巾堆積如山真係唔明,一個咁新嘅商場,廁所已經唔係開放俾公眾都可以搞成咁(雖然係有操流利普通話嘅人士會喺廁所門外等人開門,每次都係入面嘅人未出,佢哋已經衝入去)形薈係咪要搞搞佢?
好鍾意熱柚子蜜同巨峰提子,必嗌
Staff 都好積極有禮貌,好勤力執碟換網
同埋每次都會叫碗紫菜飯,燒啲肉撻上去食,係啲紫菜鹹咗少少
Btw 食嗰日啲肉都鹹咗啲😛😛
整體都食得開心

地下濕立立,洗手盤好多用過嘅紙巾

形薈係咪要搞搞佢?
2022-10-06 5269 views
早前聽朋友講筲箕灣形薈-牛角都有得食放題燒肉😋,今晚就一於約個fd去食啦。我地揀左B餐,90分鐘黎講,B餐都已經夠食,但都係食得好趕。😵‍💫😆* 9:00pm後入座仲要8折🍴餐廳📍筲箕灣形薈📍牛角燒肉推介美食:💛溫泉蛋牛角飯➡️餐廳會做好送餐,比一般放題分店好,唔洗自己行黎行去整👍🏻😆💛豬頸肉➡️燒完好香口,會想追住繼續食👍🏻😋💛牛油粟米筍➡️必食😋💛雞脊柳➡️小編最鍾意食ge鞋肉😆😆*整體幾好,職員送餐感覺衛生,食物都好新鮮,價錢亦都合理👍🏻

* 9:00pm後入座仲要8折🍴

餐廳
📍筲箕灣形薈
📍牛角燒肉

推介美食:
溫泉蛋牛角飯

💛豬頸肉➡️燒完好香口,會想追住繼續食👍🏻😋
💛牛油粟米筍➡️必食😋

💛雞脊柳➡️小編最鍾意食ge鞋肉😆😆

2022-10-05
$340 (Dinner)
溫泉蛋牛角飯
  • 豬頸肉
  • 牛油粟米筍
2022-08-06 3216 views
同朋友大熱天時行完鶴咀,經過商場睇到牛角,朋友已經話就呢間啦,要加啤酒🍺店員見我地勁攰一坐低就落啤酒都好快上左2杯俾我地回下氣😂食過好多間牛角,呢間上菜算快,肉既品質都一樣好味,叫左佢個海蜇柚子沙律,柚子酸甜清新配燒肉好正,同埋次次都忍唔住要叫玉子牛角飯😍
店員見我地勁攰一坐低就落啤酒都好快上左2杯俾我地回下氣😂
2022-04-29 2934 views
一句經常幫襯牛角,不論是烧肉店还是buffet店!服务員向来态度良好,这也是我經常光顧的原因。今午去形薈店,点套餐叫了杯搭配的熱柠檬水,来去时发現只是微微暖的,根本冇法溶解砂糖!我立即向那个女服务員反映,但她没打算去加熱,反而说因为柠檬片是由冰箱內取出,自然把熱水弄凉云云!我是傻子嗎?难道冬天去酒楼饮茶,水就会凉,顧客不能投訴嗎?一个服务馬虎的員工,就好像身体上的瘤,最終会严重影响到品牌的名声!幸好其他男服务员十分醒目,補了她的过錯!
2022-02-26 2359 views
因為疫情嚴重已經好耐冇出街食飯,難得檢測完同朋友收到報告都安全,就出嚟食餐飯~好耐冇食我最愛嘅牛角有啲掛住佢🥺仲係維持到質素不過客人就好少🥲最後一定要食埋個牛角雪糕先走🤤濃郁既抹茶味同黃豆粉🤩而家真係生意艱難😞希望疫情快啲好💪🏻
好耐冇食我最愛嘅牛角有啲掛住佢🥺
仲係維持到質素不過客人就好少🥲
最後一定要食埋個牛角雪糕先走🤤
濃郁既抹茶味同黃豆粉🤩
而家真係生意艱難😞希望疫情快啲好💪🏻
2021-11-24 1915 views
第一次食牛角,原因係個囡和同學食完,話幾好食,想食多次,於是陪佢撐枱腳。因為不是會員,職員推介匯豐卡折扣套餐,原價$10xx, 七折後$7xx, 個女得13歲,怕食唔晒。於是單點,叫咗一份5點燒肉,一份燒汁豚肉,一份牛脊肉,兩隻大蝦,一份金菇,一份帶子,兩份玉子紫菜飯。一杯啤酒及一杯柚子蜜,埋單$7xx. 質素好普通,份量好少,兩人食完要再去隔離東大街食甜品才夠飽。呢間試一次便夠,不會回頭,同等價錢,大把選擇好過佢。

呢間試一次便夠,不會回頭,同等價錢,大把選擇好過佢。
2021-11-22
$390 (Dinner)
2021-11-05 1838 views
📍#牛角日本燒肉專門店🇭🇰香港筲箕灣筲箕灣道393號形薈1樓L1-04號舖味道: 👅👅👅👅賣相: 👀👀👀👀價格: 💰💰💰💰環境: 🌹🌹🌹🌹服務: 👨🏻👨🏻👨🏻👨🏻性價比: ⭐️⭐️⭐️⭐️回頭率: 🔆🔆🔆🔆人均消費: HKD300經常聽到人話牛角好味又抵食,終於試了!首先我用$200做會員,因為點四人餐即時減$174,做會員除左點餐有優惠價,散點都有85折,做個至抵精明眼👀😂📋會員限定套餐(4人前)$10294人餐有12款食物,再加4大碗飯!只有3個人食都驚太多🤣🤣 ⭐️明太子蕃茄豆腐🍅整磚豆腐勁大😲 旁邊有蕃茄粒伴醋,都算開胃,上面有明太子沙律醬,好濃好香,不過我覺得伴蕃茄好味一點⭐️凱薩沙律🥗沙律色澤幾靚,菜十分爽脆,好喜歡個麵包糠,好大粒好脆!⭐️紅酒煮牛舌👅紅酒味不算超濃,但都夠味!當前菜還不錯牛舌角切又夠厚,口感比我想像中好,好爽口💯香蔥牛舌👅這款薄切牛舌燒起來十分香,味濃可口,重點是香蔥!包好牛舌,然後包着大量香蔥,味道好夾!⭐️肩脊肉x8 🐮肩脊肉色澤好紅潤,脂肪不太多,燒起來不算好香,但口感較結實爽口,味道比我想像中濃🆗豚肉燒x8🐷豬燒起來都香,但就無牛肉般濃味,口感可以⭐️雞腿肉🐔雞肉

📍#牛角日本燒肉專門店

服務: 👨🏻👨🏻👨🏻👨🏻
性價比: ⭐️⭐️⭐️⭐️
回頭率: 🔆🔆🔆🔆

人均消費: HKD300

經常聽到人話牛角好味又抵食,終於試了!

📋會員限定套餐(4人前)$1029
4人餐有12款食物,再加4大碗飯!只有3個人食都驚太多🤣🤣

⭐️明太子蕃茄豆腐🍅
明太子蕃茄豆腐

⭐️凱薩沙律🥗
沙律色澤幾靚,菜十分爽脆,好喜歡個麵包糠,好大粒好脆!
凱薩沙律

⭐️紅酒煮牛舌👅
紅酒味不算超濃,但都夠味!當前菜還不錯
牛舌角切又夠厚,口感比我想像中好,好爽口
紅酒煮牛舌

💯香蔥牛舌👅
香蔥牛舌

⭐️肩脊肉x8 🐮

🆗豚肉燒x8🐷
豬燒起來都香,但就無牛肉般濃味,口感可以

⭐️雞腿肉🐔
雞肉都幾大件,幾嫩滑香口,厚身,難控制火候

⭐️美國安格斯和牛牛板腱🐮
牛板腱脂肪較多,紋路好靚,入口幾有油香,比肩脊肉好味點
肩脊肉  豚肉燒  雞腿肉  牛板腱

💯日本佐賀產A5極上一口和牛🐮
最喜歡這個一口和牛,都算大粒,好香好味,而且口感好好!比其他肉類出色,而且又易燒🤣
日本佐賀產A5極上一口和牛

⭐️五品野菜盛合🥬
野菜有冬菇,粟米,秋葵等等,擺盤都幾靚
冬菇同秋葵都好味,但要燒得留神,一個唔覺意就燒燶😂
五品野菜盛合

⭐️牛油廣島蠔🦪
本來無特別期望海鮮類,不過比我想像中正!都有5-6隻而且都算大隻!肉身飽滿,多汁有口感,又唔鯹,仲有點鮮甜
牛油廣島蠔

⭐️鹽味牛油帶子🐚
帶子都係比想像中出色!一共7隻,不大隻,但燒完唔縮水!帶除都算爽口,加左鹽提鮮,比淨牛油更好味!
鹽味牛油帶子

🆗車海老🦐
一共4隻大蝦,平次食燒肉好少咁大隻蝦!
不會蝦唔新鮮,燒起來唔香,有一隻有少少霉,要求不高
車海老

⭐️石鍋香蔥拉麵🍜$52
另外點個石鍋香蔥拉麵走蔥俾小朋友食🤣
拉麵幼細,但口感幾好,湯底都清香,另附芝麻一小碗,小朋友有得玩有得食😂😂
石鍋香蔥拉麵

3大1小,竟然全部食得晒!$300/人其實都好抵食!食材比我想像中好,難怪咁多人食

2021-10-05
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$300 (Dinner)
明太子蕃茄豆腐
牛油廣島蠔
鹽味牛油帶子
石鍋香蔥拉麵
2021-10-31 779 views
今日叫左兩個B歺,兩個C歺,B歺包括上級牛肋肉,美國上級牛頸脊,網燒一口牛,美國SRF安格斯極黑和牛牛板腱,呢個好味d,C 歺包括牛肋肉,肩脊肉,厚燒牛舌,牛胸腩,牛舌,兩個歺都唔錯,只係C歺肥個d位太多,再揀左燒帶子,燒菠蘿,好好味,每人再跟一杯抽子蜜,沙律同湯,香蔥溫泉玉子飯,亦都,只係飯唔係好夠熱,另外加左$39要個雞泡魚干,都唔錯
2021-10-02 696 views
最近屋企附近開咗一間好受歡迎嘅烤肉店。。。牛角🎉本身好少出街食烤肉嘅我都立即走去試一試(自私食)成日聽到佢哋要等好耐先可以排到隊,但依間又唔係啵,等咗10分鐘都唔使就可以入座座位頗寬敞,但係位於為之間只有一人側身寬度。不過唔需要我哋行出行入,所以都OK啦!已入座之後店員亦都會提供一個信封俾你入住口罩,貼心對於我呢啲成日都唔記得戴口罩夾嘅人來講,都幾方便。點菜嘅時候店員會考慮你所點選嘅菜式,適當地提供佢哋建議既點法對於食餐飯唔想太用腦力去計算嘅人,方便咗好多,亦都感覺到員工對餐單幾熟悉,專業!味道上無挑剔,提供嘅肉類頗多,分量亦可以,同市面上同等級烤肉嘅價錢稍平。雖然係烤肉店,但係又估唔到佢哋連個飯都有驚喜,香蔥玉子牛角飯同埋雞肉絕對值得一試,我本人一試難忘你就知我咩料啦!總括而言,絕對值得,冇誇大!
最近屋企附近開咗一間好受歡迎嘅烤肉店。。。牛角🎉

本身好少出街食烤肉嘅我都立即走去試一試(自私食

對於我呢啲成日都唔記得戴口罩夾嘅人來講,都幾方便。

你就知我咩料啦!

總括而言,絕對值得,冇誇大!
2021-02-25
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$300 (Lunch)
2021-09-06 819 views
筲箕灣開左牛角喇!食飯超方便!之前買左會員同埋預購現金卷終於可以用喇! 會員有指定優惠套餐抵食好多!平均一位約$250左右!包和牛,牛扇肉 網燒一口牛 雞肉 前菜沙律係明太子番茄豆腐和蛋沙律另包括一份蔬菜拼盤 有秋葵,粟米等食材可以燒 海鮮一份 鹽燒牛油帶子超級好食!牛角飯或香蔥溫泉蛋飯!和牛肉質柔嫩只需燒5成熟就足夠美味 另外唔夠食都可以加錢要其他牛肉!牛油帶子燒到入曬味,香又彈牙當小食一流伴以番茄粒,上層加左明太子醬汁,香辣滋味豆腐嫩滑!口感豐富!追加一客上級牛肉$99/6片!超好食值得加!甜品時間,雪糕銅鑼燒都非常好食!香甜解油膩!平均消費$350評分8/10筲箕灣筲箕灣道393號形薈1樓L1-04號舖Shop L1-04, 1/F, Lime Gala, 393 Shau Kei Wan Road, Shau Kei Wan
筲箕灣開左牛角喇!食飯超方便!之前買左會員同埋預購現金卷
牛角飯或香蔥溫泉蛋飯!
牛油帶子燒到入曬味,香又彈牙當小食一流
追加一客上級牛肉$99/6片!超好食值得加!
甜品時間,雪糕銅鑼燒都非常好食!香甜解油膩!

平均消費$350
評分8/10
筲箕灣筲箕灣道393號形薈1樓L1-04號舖
2021-07-13 1944 views
第二針!去之前跟前世情人食飽飽!雖然東大街出名多餐廳,但是餐廳面積都比較細怕午餐要等位又食得太緊迫。最後揀選了新樓盤內的餐廳【牛角】食燒肉增強體力才出發。 在日本擁有逾多間分店的日本燒肉專門店【牛角】,以合理的價格提供美味優質的傳統日本燒肉。但來到香港價格不叫平,質素也叫好好。如果放題都ok,不過不是每間分店都提供放題。午餐都有多款套餐選擇,去【牛角】就當然食燒牛!如果要豐富些可order 和牛,不過小編要叫和牛的話會選擇一些更加專門的燒肉店,好似 #Yakiniku Great。SRF Angus 一口和牛、SRF Angus 牛板腱、上級牛頸脊 各四片 每款 $75 (自由併合)。牛角極上四品燒肉盛合$169 網燒一口和牛、SRF Angus 牛板腱、上級牛頸脊 及 上級牛肋肉 各2片。呈上的牛肉,每款牛肉上放了一張紙讓客人知道每款牛肉的名稱,原意非常貼心又有用處,但是店員亂放!一口和牛紙放在牛頸脊上。而四品燒肉盛合上只有放了一張牛板腱上,其他沒有任何指示。店員的怠惰,小編不太相信這張紙是否真的代表那個牛肉。如果亂放倒不如不要放。夾起件牛肉片好薄身,未有足夠時間解凍因比較硬身雪藏

牛角極上四品燒肉盛合$169

夾起件牛肉片好薄身,未有足夠時間解凍因比較硬身雪藏。自己放入烤爐燒,覺得這兩款牛肉比較好。
#牛頸脊 位於牛頸與肩胛之間,屬於運動量比較多的部位。有適量油花,肉質鮮嫩爽滑,肉味濃郁。
#SRF 牛板腱 又稱嫩肩里肌,油花少但分佈均勻,肉質軟嫩中帶有彈性,香甜多肉汁。
選定肉類可以揀肉的調味,有塩醬、燒汁、辛味及原味。燒肉後想沾醬汁,桌上有燒肉汁及有個似麵豉又帶咸味的醬汁。
每個套餐包括麵豉湯、沙律及白飯。要讚一下餐廳支持走飲管,客人走飲管減$2。另外有些套餐包括牛角飯或可以加錢轉,牛角飯表面上舖滿紫菜飯又可入秘製醬汁所以越食越開胃。不過柞木炭家的柞木韓牛飯最深印象又好味又不用加錢。

【牛角】勝在分店多而且位置方便,質素不是中規中矩,價格也不像日本店般實惠。
2021-07-07
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$220 (Lunch)
2021-05-16 1583 views
對上一次食燒肉已經係年半前係日本了,尋晚超random 想食燒肉就去左Lime 新開的牛角食,埋單6百幾,每樣野食都at least average, 有兩樣超推的一定要介紹!必推1. 牛角冷面冷面個口感最正,咬口十足!係屋企絕對做唔到呢個口感。記得落vinegar,成件事係昇華左!(個蛋係比我攪爛左,本身係完整的)必推2. 美國特上牛肋肉本身諗住叫牛角main menu 的特上牛肋肉,但佢另外有個special menu 有美國産的,本身諗住黎牛角梗係叫日本産啦但心諗美國産個個貴啲($115/6 PCs vs $95/6 pcs )算啦叫個貴啲睇下佢有幾好食。點知真係超級正!油脂分布平均入口即溶仲要有重重的牛味!下次必定再encore !3. 廣島蠔正正常常,下次不會再叫4. 燒肉拼盤$248, CP值高,雞豬牛都齊晒全部都唔差的,下次都會再叫!5. 海哲沙律姐出門食燒肉當然少不了沙律,健康少少嘛(騙自己也好)呢個柚子海哲沙律,第一啖覺得好清新啖啖的柚子味但再來第二口就太鹹了.......要黎送飯係不錯的但就咁食就姐不行了。

必推1. 牛角冷面
冷面個口感最正,咬口十足!係屋企絕對做唔到呢個口感。
記得落vinegar,成件事係昇華左!
(個蛋係比我攪爛左,本身係完整的)

必推2. 美國特上牛肋肉

3. 廣島蠔
正正常常,下次不會再叫

4. 燒肉拼盤

5. 海哲沙律
姐出門食燒肉當然少不了沙律,健康少少嘛(騙自己也好)