2019-10-27 426 views
最近經常出荃灣愉景新城,就想試曬所有有名嘅店。呢間外表乾淨棋你,裏面都算乾淨。但係我覺得作為一間食店,除左食物質素,服務態度都好重要。本身我坐嗰張枱已經冇晒啲匙羹,然後我叫一個waiter去添一下,你黑我面都算,但係我唔覺得你要將啲匙羹咁大力dum係枱面講到食物質素,我叫咗個花雕雞飯,啲花雕酒嘅味好濃,但係可能我唔好彩,佢淨係比啲頭頭尾尾,雞翼尖嗰啲位俾我,搞到我基本上淨係用花雕雞酒嗰啲汁撈飯食,今次真係第一次非常之差嘅一餐飯

2019-09-30 292 views
上班食早餐,例行公事,不然沒精打采,工作也不起勁。近近在愉景新城,嚐味食過豐富早餐。我點了至愛的沙嗲牛肉公仔麵,吃火腿煎蛋,吐司,熱咖啡。試過好多餐廳的沙嗲牛肉,今次有驚喜,牛肉不會糊口,湯底是沙嗲味,非普通清湯。吐司也不會乾硬。餐廳佈置有特色,坐位坐得也舒暢。
沙嗲牛肉公仔麵
火腿煎蛋
熱咖啡
2019-09-27
沙嗲牛肉公仔麵
火腿煎蛋
熱咖啡
2019-09-02 259 views
愉景新城的驚喜睇落好似普通的茶餐廳 冰室但原來係一間新加坡菜 仲要水準不錯.坑燒厚切牛脷👅$52完全癲覆我對牛脷嘅概念 神級好食一般都覺得要薄 但原來厚切都好正外層燒得勁脆 一切開 好軟好嫩滑配上馬拉咖哩汁 辣得好惹味.坑燒香茅雞排扎肉飯🐔$46不得不佩服佢嘅坑燒技術呢個雞排係我食過最脆嘅雞皮好似薯片咁lol 又保留到嫩滑多汁.招牌無骨海南雞飯🍚$56呢個就冇乜特別 不算滑又不算硬三個醬當中只有雞醬不錯 微酸葱油好咸 黑色個個醬係豉油+蠔油?.餐湯係椰子雞湯🥥幾足料 不過椰子就好硬😹不建議食
愉景新城的驚喜
雞皮好似薯片咁lol 又保留到嫩滑多汁
招牌無骨海南雞飯🍚$56
呢個就冇乜特別 不算滑又不算硬
三個醬當中只有雞醬不錯 微酸
葱油好咸 黑色個個醬係豉油+蠔油?
餐湯係椰子雞湯🥥
幾足料 不過椰子就好硬😹不建議食
2019-08-30 184 views
今日跟同事去荃灣南豐紗廠工作,所以提議去愉景新城嚐味吃早餐。今天來的時間早,客人很多,還好餘下一張窗邊枱,望到南豐紗廠哦。我們點了沙嗲牛肉麵,配火腿煎蛋,熱咖啡。沙嗲味濃,牛肉和麵彈牙,咖啡香濃。蕃茄腸仔粒通粉,配火腿煎蛋,熱奶茶。蕃茄湯濃,腸仔粒少了點,奶茶香滑。

我們點了沙嗲牛肉麵,配火腿煎蛋,熱咖啡。
沙嗲味濃,牛肉和麵彈牙,咖啡香濃。

蕃茄腸仔粒通粉,配火腿煎蛋,熱奶茶。
蕃茄湯濃,腸仔粒少了點,奶茶香滑。
2019-08-30
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2019-08-22 166 views
今日送左小朋友上堂就去嚐味食早餐叫左一個鮮茄腸仔粒湯通粉,牛乳多士,炒滑蛋食先講通粉,個湯多水得濟通粉煮過左濃,腸仔粒切得薄薄,如果要砌番出黎,我諗得半條腸仔嘅份量。湯完全沒有蕃茄味多士烘過脆脆的,但如果有牛油就好了。炒滑蛋完全唔滑過左火老晒(完)門口有小朋友玩樂區,等位唔怕等得悶嘈閉閉
今日送左小朋友上堂就去嚐味食早餐
叫左一個鮮茄腸仔粒湯通粉,牛乳多士,炒滑蛋食

多士烘過脆脆的,但如果有牛油就好了。
炒滑蛋完全唔滑過左火老晒
(完)

門口有小朋友玩樂區,等位唔怕等得悶嘈閉閉

2019-08-06 210 views
當晚行愉景新城,諗住去SPAO行下,點知太多人,就放棄左。咁我地隨便咁行,就搵到呢間嚐味,一入去,地方夠大,唔會有好壓迫感見到餐牌,仲以為自己睇錯午市既價錢,完全抵食叫左一個炭燒豬頸肉湯河粉,比較清d,同平時食開既唔大分別,包一杯野飲或湯,今次我地叫左個椰子雞湯,雞湯好飲仲叫左煙三文魚和風胡麻醬冷麵,嘩,實物同張相一樣超級大碗,我同男朋友都食唔曬唔好另加醬,因為會好咸,本身呢個冷麵就好好味,我地唔食有黑醬油既部分仲有,侍應好好,送多碗椰子雞湯比我地,因為我叫左杯檸茶,無叫湯,佢見我地只有一碗,就送多碗比我地

見到餐牌,仲以為自己睇錯午市既價錢,完全抵食

仲叫左煙三文魚和風胡麻醬冷麵,嘩,實物同張相一樣
超級大碗,我同男朋友都食唔曬

炭燒豬頸肉湯河粉
煙三文魚和風胡麻醬冷麵
2019-08-03
2019-08-04 114 views
Lunch唔知食咩好,去左愉景新城發掘到呢間新派泰式餐廳。去到間餐廳都幾full,侍應人手唔夠,我地4個人,但俾我地坐既枱得3張凳,搬多張黎都搞左一陣。因為見到杯野飲好似幾特別咁,我就點左呢個餐。Lunchtime時間得一個鐘,好彩上菜速度都快。個海南雞飯實物如圖,海南雞唔太肥,油飯粒粒分明,味道ok,不過上面堆醬汁唔知俾蔥我做乜。個美祿暴龍其實係一杯美祿再響上面放美祿粉,唔太甜。不過間舖頭嚴重唔夠人,我地果邊十幾張枱都係得一個侍應睇住,見佢執枱落單都做到冇停手咁,我地自己等落單都等左5-8分鐘
Lunch唔知食咩好,
去左愉景新城發掘到呢間新派泰式餐廳。

去到間餐廳都幾full,
侍應人手唔夠,
我地4個人,
但俾我地坐既枱得3張凳,
搬多張黎都搞左一陣。

因為見到杯野飲好似幾特別咁,
我就點左呢個餐。

Lunchtime時間得一個鐘,
好彩上菜速度都快。

個海南雞飯實物如圖,
海南雞唔太肥,油飯粒粒分明,
味道ok,不過上面堆醬汁唔知俾蔥我做乜。

個美祿暴龍其實係一杯美祿
再響上面放美祿粉,
唔太甜。

不過間舖頭嚴重唔夠人,
我地果邊十幾張枱都係得一個侍應睇住,
見佢執枱落單都做到冇停手咁,
我地自己等落單都等左5-8分鐘

2019-07-12 207 views
早上要到南豐紗廠工作,還好今天天氣不錯,就在對面的愉景新城找吃的,從警署這邊門口入就看到幾家餐廳了,圖個方便就嚐味吧。店內挺大的,客人不多,找了個窗邊的位置,還看到紗廠呢。嚐味就3類早餐,經典,歐陸,三文治,那就看看有多經典吧。經典當然是餐蛋面,轉埋出前一丁,這裏加5元,沒有特別貴。2片餐肉厚薄適中,軟硬適中,沒有一夾起來就要斷掉。2隻蛋賣相也不錯,接近全熟。重點就是出前一丁了,有些餐廳另上麻油,嚐味是替你落了,但不太夠,沒有上枱就麻油香的味道,吃著不是很滿足。不過最後的即磨咖啡不錯,總算平衡過來。

店內挺大的,客人不多,找了個窗邊的位置,還看到紗廠呢。

嚐味就3類早餐,經典,歐陸,三文治,那就看看有多經典吧。

2019-07-12
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2019-04-20 415 views
送左維尼b去上跳舞堂,同爸爸去左食早餐,諗住入去試下東南亞風味既早餐,點知原來得港式早餐!叫左五香肉丁麵,沙嗲牛麵,配火腿蛋,分別飲凍檸水同熱奶茶。老公話佢碗麵唔好食,我碗沙嗲牛麵,合格啦!麵包係牛奶吐司,如果有埋牛油提供就好喇!

叫左五香肉丁麵,沙嗲牛麵,配火腿蛋,分別飲凍檸水同熱奶茶。

老公話佢碗麵唔好食,我碗沙嗲牛麵,合格啦!

麵包係牛奶吐司,如果有埋牛油提供就好喇!
2019-04-19
$35 (Breakfast)
2019-04-01 343 views
以前聽新城電台節目金漆拓牌介紹過嚐味,今天經過,便試試它的香茅豬扒和喇沙。餐廳位於荃灣的愉景新城,它的旁邊有一間茶餐廳和一間連鎖快餐店,競爭頗為激烈。於中午時段,座位幾乎坐滿。內部裝修帶有熱帶風情,同時,亦放了很多兔公仔,可能是迎接復活節吧。午市可選精選套餐。我們選了一個【魚腐喇沙龍蝦湯米線】和一個【坑燒香茅豬扒炒蛋飯】,分別配了即磨咖啡和熱奶茶。即磨咖啡不是用有耳陶瓷杯,感覺有點美中不足。奶茶香滑茶味足。【坑燒香茅豬扒炒蛋飯】碟頭夠大,金黃的炒蛋鋪在白飯上。香茅豬扒燒到有坑紋,入口好入味,近骨位置食落更香口。配了一小碟蔥油,撈落飯裡一齊食,唔會覺得齋。【魚腐喇沙龍蝦湯米線】湯底好濃得來好惹味,魚腐較一般的米線店的更扎實,更足料。兩個餐價錢不貴,比起旁邊兩間的抵食。

【坑燒香茅豬扒炒蛋飯】

【魚腐喇沙龍蝦湯米線】
湯底好濃得來好惹味,魚腐較一般的米線店的更扎實,更足料。

兩個餐價錢不貴,比起旁邊兩間的抵食。
2019-03-13 243 views
佢Menu寫住墨西哥肉眼扒入口即溶$88,諗住試試啦,點知似食柴皮咁,早知食對面嘅大家樂冇咁嬲!嗰塊扒硬都仲衰過煲湯啲豬肉,再點左個龍蝦湯叻沙米線,全部都係雞皮多過肉,肥騰騰,嬲到食唔落拿拿臨走人,然後落去1F嘅pokka cafe食,先知咩叫真正牛扒,$76食到高質嘅扒,我究竟上餐食咗咩垃圾!
2019-03-09 174 views
今晚和同事去學香薰按摩,愉景新城都好多餐廳,有中,西,日美食,但好想食粉麵,終於揾到呢間食東南嘢嘅餐廳我就點左一個龍蝦湯雜錦米粉:食左一啖湯底,有濃濃嘅龍蝦味但湯底較油,而且略嫌湯嘅份量少,剛浸過啲米粉,如果湯再多些就最好了!另外叫了一個小食,泰式生菜包價錢平,而且份量多,我自己畧嫌酸味可再多啲!飲品方面都多選擇,我就叫了一杯紅棗龍眼茶,無乜甜味,可能健康飲品不加糖總結,呢個地方,咁嘅價錢都值得嚟醫肚!

我就點左一個龍蝦湯雜錦米粉:食左一啖湯底,有濃濃嘅龍蝦味
但湯底較油,而且略嫌湯嘅份量少
,剛浸過啲米粉,如果湯再多些就最好了!
另外叫了一個小食,泰式生菜包

價錢平,而且份量多,我自己畧嫌酸味可再多啲!

總結,呢個地方,咁嘅價錢都值得嚟醫肚!
2019-03-08
2019-01-20 235 views
環境:大,多位,暫時少人可不用搭枱!服務:有待改善!~一位女员工,金髮到肩,服務差到不得了!1.上一手坐完冇抹枱,叫佢抹,佢抹得很快,完全冇就住抹.抹到枱D垃圾係我身.2.叫佢落order,黑口黑面.一個字都冇講過.例如:我order時,佢不會說:「係!/仲有冇?/多謝晒!……」3.上菜時,就甘快放下.完全冇叫你小心/上菜時講係乜食物或飲品…..梅菜扣肉飯中間勁多梅菜.扣肉少,也偏瘦.不夠肥.味淡,不夠重口味.豬軟骨老肉飯豬軟骨肉多,但軟骨少.味ok.老肉份量0K ,但又偏淡冇味.例湯一椰子雞湯不錯一
環境:大,多位,暫時少人可不用搭枱!

服務:有待改善!
~一位女员工,金髮到肩,服務差到不得了!

梅菜扣肉

梅菜扣肉飯
中間勁多梅菜.扣肉少,也偏瘦.不夠肥.味淡,不夠重口味.

豬軟骨老肉飯

豬軟骨老肉飯
豬軟骨肉多,但軟骨少.味ok.
老肉份量0K ,但又偏淡冇味.

例湯一椰子雞湯
不錯

愉景新城標榜親子樂園商場,所以有好多唔同類型既餐廳,仲有配合小朋友用膳既配套。尼間餐廳屬於東南亞,既有泰菜,亦有鋸扒餐,中餐,好多選擇。叫左2人餐($158),凍飲加$3。分別有6個選項,每碟食物份量望落少,但款式多,可以一次過試幾款食物,食食下就飽。炭燒豬頸肉大約有6塊,肉質嫩,烤完都唔會乾,帶有肉汁。同平時食既差唔多。香茅雞翼即整熱辣辣,充滿香茅味,香口。不過得3隻,如果2人餐既話,份量應該以雙數為單位。泰式咖哩雞辣辣地,真係有泰國菜既風味,雞肉大件數量大約6至7件,仲加埋薯仔一齊煮。雜菌上湯浸時蔬就不過不失,夠健康,份量大。穀類食物揀左台式肉燥飯,雞油飯。大大碗既飯,面頭鋪滿肉燥,肥瘦適中,個人鍾意瘦dd既肉燥,感覺冇咁膩,所以尼到既肉燥ok,醬汁甜甜地。雞油飯既雞油香,米飯粒粒分明。飲品試左椰子雞湯,送上枱有椰子香,但飲落冇椰子味,雞味都好淡,椰子肉雖然有椰子香味,但個湯煲完雞味及椰子味飲唔出。冇飲到,哂左。整體,可以一次食幾款小菜。餐廳仲有好多飯麵類,全部都好吸引。而且環境舒服,夠寬落。服務亦唔錯,上菜速度快。
2人餐

炭燒豬頸肉

香茅雞翼

泰式咖哩雞

雜菌上湯浸時蔬

雜菌上湯浸時蔬就不過不失,夠健康,份量大。
台式肉燥飯,雞油飯

泰式咖哩雞
雜菌上湯浸時蔬
台式肉燥飯,雞油飯
2018-11-24 294 views
入餐廳到食完足足用左70分鐘,入到去是但點個二人海南雞果個餐158,點知等左30分鐘再問問,原來無落單,咁是但再點多次,講好左請我地飲返杯凍飲無左回事,再落單都要等成廿分鐘先上庶蝦仲要無乜味又唔熱,跟住上雞又老又鞋仲要無乜雞味,最後吹單先上埋個什菜時菜,白菜仔完全係生既⋯⋯第一次叫完到上齊菜足足等左60分鐘無下次囉
無下次囉