2025-05-16
📍婆婆咖啡屋總是透出一種滿滿儀式感的日系風格,採用深木色系餐桌,配搭定期更換的可愛小餐具,上枱係好靚好色彩繽紛! 份量偏細份男生未必會飽~🌀和風醬汁燒豬軟骨 點餐係小食/前菜/主食/米飯分開點 如果套餐會有優惠價加配🫣 不過慢慢加價錢都唔平😅 豬軟骨煮得非常軟淋,吸收咗日式甜燒汁嘅香味。🌀 鰹魚燒造南蠻漬 & 味噌昆布小黃瓜 鰹魚燒採用日本傳統烹調手法製作,好少地方見到🙉 將高湯同醋汁嘅味道融入魚肉,食落幾鮮味,不過半生熟的情況令到腥味好明顯。我自己食咗一塊就停咗手🫣 爽脆小黃瓜淋上金山子昆布,好開胃🌀 明太子茸飯 明太子醬撈飯係一番最高! 明太子醬微辛 鮮味十足 撈飯食一流🌀 焦糖明太子玉子燒 &昆布啫哩螺肉表層焦糖層微脆,配合軟嫩玉子燒🤤 如果明太子味更加突出就好啦~昆布啫哩以芭菲杯盛載,非常精緻✅ 啫哩滲出淡淡梅酒香氣,與爽口螺肉的配搭很新奇呢
🌀和風醬汁燒豬軟骨
🌀 鰹魚燒造南蠻漬 & 味噌昆布小黃瓜