之前好出名,超級多人排隊,套餐形式咁樣銷售嘅,係一定要叫煮食,米飯,小食,嘢飲就可以自選,味道就比較普通啦,價錢都比較偏貴!🍴和風醬汁燒豬軟骨 $68🍴鰹魚燒造南蠻漬 & 金山寺昆布小黃瓜 $68🍴蛋黃醬油漬飯 $15個魚生係比較腥,真係要用Wasabi先可以吞到落去,麵豉醬青瓜就正正常常!豬軟骨比想像中硬,係比較有咬口一啲都唔軟腍,味道係鹹鹹地,配咗啲椰菜係幾清爽嘅!蛋黃飯係用咗醬油去醃製,食落去鹹鹹地,有啲似生鹹蛋黃嘅質地,唔係好流心!推薦指數: 6/10服務幾好嘅環境都唔錯,食物就普普通通啦,全都比較偏貴,冇叫嘢飲都已經$170一個餐啊!冇佢哋嘅甜品同嘢飲,不過主食嚟講都算一般啦。

🍴和風醬汁燒豬軟骨 $68
🍴鰹魚燒造南蠻漬 & 金山寺昆布小黃瓜 $68
🍴蛋黃醬油漬飯 $15

推薦指數: 6/10
2025-01-12 3322 views
第一次去呢度係因為見到上網介紹,每樣食物都好靚,富士山系列的飲品同布甸,藍色與透明的水,很貼合主題,炸豬排同櫻花蝦飯比想像中好味,而焦糖玉子燒口感很綿密與鬆軟,甜甜的亦可一試。最surprise的是原來生日來會有小驚喜,店員會幫影即影即有相片同送上小蛋糕或其他精緻甜品。謝謝親切的店員與朋友仔,過了難忘的生日。🩷🫶
Celebration
Birthday
  • 日式滑蛋吉列豬扒
  • 富士山特飲
啲嘢淨係好精緻,但係其實Potion好細, $184得6塊豚肉個餐入邊有五樣嘢,四樣都凍冰冰,冬天食就真係好凍⋯⋯未加嘢飲都已經$184 ,其實性價比真係超低⋯⋯食完職員就以大快活嘅速度光速咁收我啲餐,做乜啫當坐多陣都唔得咩?餐廳細細咁嘅價錢,其實真係好貴好唔抵
個餐入邊有五樣嘢,四樣都凍冰冰,冬天食就真係好凍⋯⋯
未加嘢飲都已經$184 ,其實性價比真係超低⋯⋯

餐廳細細咁嘅價錢,其實真係好貴好唔抵
得嗰6塊豚肉
2025-01-04
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$200 (Lunch)
2024-12-27 3364 views
整體來說食物質素高於一般打卡café。環境同食物很適合打卡。食物設計有心思。桂花糖漬番茄意外地好吃。👍🏻牛奶咖啡亦好飲。布甸其實只係一般,我覺得不夠軟滑。牛舌真的不推薦,又乾又柴不太好食。朋友點了富士山飯團🍙,她說很難食,有怪味。食物偏濃味。我同朋友選了窗邊位,環境頗舒服。上網訂位也很方便。講真每人二百幾蚊真係唔算抵。不過我去之前也沒有太大期望所以沒有失望。聖誕節埋單時有小禮物送,有意外驚喜!
整體來說食物質素高於一般打卡café。
昭和紅日富士山布甸
芝士黑松露飯團
鮮奶咖啡
燒牛舌
吉列豬扒
2024-12-26
$250 (Lunch)
昭和紅日富士山布甸
鮮奶咖啡
吉列豬扒
  • 桂花糖漬蕃茄
  • 日式滑蛋吉列豬扒
  • 昭和紅日富士牛乳布丁
2024-12-27 2965 views
真係好彩卜左位, 如果唔係唔知要等幾耐先有位, 仲要勁好彩坐張靠窗既枱😎 呢度既食物以日式為主, 個人覺得叫set 會比較抵食, 而且都幾大份🤩豆腐藜麥雲朵蛋沙律🥗($108)大大份既沙律菜上面舖左幾塊滑豆腐同大量既藜麥, 用左檸汁芥末蜂蜜油醋醬塊調味, 簡單得黎又健康😊Lunch Set 🍱定食既價錢視乎揀咩配菜同主食, 揀左煎到外皮微脆肉質嫩滑既雞肉配拔絲南瓜, 凍番茄整到酸酸甜甜好開胃, 特飲係自家製, 所以飲落好清爽同無添加, 另外仲有好好食既啤酒柚子蘿蔔漬🤤✨南瓜雞肉金酢煮($78)✨桂花冷蕃茄 & 梅子牛油果冷豆腐($58)✨梅子飯($12)✨蘋果蜂蜜綠($45)竹炭芝麻鮮奶🥛($53)有個淺淺既聖誕樹拉花, 轉左Oat Milk ($5), 芝麻味唔算濃郁🥲我個人覺得呢度既食物比想像中出色, 同埋感受到真係好用心去鑽研每一個菜式🥳

豆腐藜麥雲朵蛋沙律🥗($108)

Lunch Set 🍱

✨南瓜雞肉金酢煮($78)

✨桂花冷蕃茄 & 梅子牛油果冷豆腐($58)

✨梅子飯($12)

✨蘋果蜂蜜綠($45)

竹炭芝麻鮮奶🥛($53)

2024-12-26
Type of Meal
Lunch
2024-12-06 4195 views
位於尖沙咀山林道街頭門口的「婆婆珈琲屋」👵🏻,裝修格局以日系風格作靈感,感覺舒適柔和,加上以日本富士山🗻為主題,除了提供款以富士山外型設計的菜式、甜品及飲品,更攞放了大量日本衣服👕、飾物💍、手袋👜,相當有趣概念的小店🤩- 桂花冷番茄費 $48冷番茄口感清爽,加上甘甜的桂花香氣,酸甜開胃❤️- 和風醬汁燒豬軟骨 $78豬軟骨經過醬汁慢燉,肉質軟嫩,入口即化,掛滿香濃和風醬汁鹹香味,偏略脂肪過多,有點油膩🥹- 南瓜雞肉金酢煮 $88底層鋪滿南瓜,味道清甜,雞肉肉質鮮,金酢酸甜味增加層次感,如果酸度可以低一點,更加吸引🤣- 明太子茸飯 $26明太子風味濃郁,米飯粒粒分明,口感滑順😆- 焦糖明太子玉子燒(3件) $62玉子燒口感柔滑,表面加上焦糖,明太子甜味配上蛋香,味道很夾‼️- 沖繩海鹽•富士山 $108必叫甜品,以富士山外形呈現,表面配上鹹甜忌廉,蛋糕體質地鬆軟,加上沖繩海鹽雪糕,相當滿足❤️

- 桂花冷番茄費 $48
冷番茄口感清爽,加上甘甜的桂花香氣,酸甜開胃❤️

- 和風醬汁燒豬軟骨 $78

- 南瓜雞肉金酢煮 $88

- 明太子茸飯 $26
明太子風味濃郁,米飯粒粒分明,口感滑順😆

- 焦糖明太子玉子燒(3件) $62

- 沖繩海鹽•富士山 $108
2024-11-03 5195 views
在OpenRice看到食評不差,就決定訂位試試看,我們訂的是第二時段,因為可以坐得耐一啲,一到餐廳那裏的風格令人很舒服還有一些小飾品可以購買;餐廳的侍應每一位也很溫柔,因為在我們訂餐的時候找不到QR code,那侍應很快便說不要跟我們幫你填便可。 到想慘的時候,看似很細碟,每一碟的味道也很不錯,而且賣相也很好。我們三個人最後連埋甜品好像叫了10碟左右。 價錢也不貴。真是一間性價比很高的餐廳。 玉子豆腐這個驚喜很大,另外甜品也很好吃。

真是一間性價比很高的餐廳。

玉子豆腐這個驚喜很大,另外甜品也很好吃。

• 焦糖明太子玉子燒
一直貓大特別鍾愛日系復古風的Cafe店☕️大半年前第一次到訪~還記得當時的富士牛乳布丁很吸睛亦很好吃🥹❤️是奶味很重的布丁🍮印象很深刻。所以今次屬於二度回訪啦~看到他們新推出了深宵の時段menu📌還有秋冬餐單📋餐點都挺吸引~-🩵晴空·富士山特飲 / $58(是一款梳打飲料~很美的富士山特飲!)-🍶天吹純米大吟釀玫瑰花酵母 $148(店員推介可以一起品嘗凍飲/熱飲的兩種口感~熱飲時會較重口感,冷飲時較為清爽點)-🤎青口煙燻醬油漬 / $68(煙燻過的香氣~咬下去鹹香juicy的青口~下酒必配!都是貓大pick!!😺)-🥖明太子白飯魚仔配法包 / $88(鹹香鹹香的白飯魚仔🤤~再配上脆脆的法包片🥖又是很下酒呢~貓大pick!!😺)-🍌香蕉蓉脆皮奶卷 / $78(奶香奶香的脆皮卷配上香蕉蓉~吃多都不會膩!好吃!)-🍙烤赤富士芝士松露飯糰/ $48(粉紅粉紅的富士山造型的飯糰~打卡必點的item!)-💛芝士蔬菜蛋餅 / $52(厚厚的蛋餅~餡料分層很厚啊!再配上微微的芝士香)-🐟鹽燒多春魚 / $48(鹹香脆口的多春魚~又是很下酒!)

-🩵晴空·富士山特飲 / $58
(是一款梳打飲料~很美的富士山特飲!)
晴空·富士山特飲

-🍶天吹純米大吟釀玫瑰花酵母 $148

-🤎青口煙燻醬油漬 / $68
青口煙燻醬油漬

-🥖明太子白飯魚仔配法包 / $88
明太子白飯魚仔配法包

-🍌香蕉蓉脆皮奶卷 / $78
(奶香奶香的脆皮卷配上香蕉蓉~吃多都不會膩!好吃!)
香蕉蓉脆皮奶卷

-🍙烤赤富士芝士松露飯糰/ $48
(粉紅粉紅的富士山造型的飯糰~打卡必點的item!)
烤赤富士芝士松露飯糰

-💛芝士蔬菜蛋餅 / $52
(厚厚的蛋餅~餡料分層很厚啊!再配上微微的芝士香)
芝士蔬菜蛋餅

-🐟鹽燒多春魚 / $48
(鹹香脆口的多春魚~又是很下酒!)
鹽燒多春魚

2024-09-29
$294 (Dinner)
晴空·富士山特飲
青口煙燻醬油漬
明太子白飯魚仔配法包
香蕉蓉脆皮奶卷
烤赤富士芝士松露飯糰
芝士蔬菜蛋餅
鹽燒多春魚
2024-10-17 4003 views
之前嚟過一次,體驗好好~念念不忘再嚟第二次😊✨好喜歡呢套嘅環境,明亮舒適,以木色為主調好溫暖。今次試咗好多唔同嘅嘢,覺得菜式都好靚!最開心係食咗一直好想食嘅富士山布甸,非常滿足❤ 而且試咗咁多嘢都係大概$200多啲一個人,覺得都幾抵食。【🌱前菜】酸酸甜甜好清新,有淡淡嘅桂花味。喜歡佢有醋,同埋佢整到無咗蕃茄本身嘅澀味,然後又保留到蕃茄嘅香。第一次食鰹魚,本身驚會唔會好硬或者好腥,但係完全唔會!食落感覺好新鮮又好軟身,好似吞拿魚咁樣。配埋個汁少少酸辣,幾開胃。上網睇一睇,原來『南蠻漬』係指佢個高湯同醋汁再加不同辛香料(辣椒、蔥、蒜等),而南蠻係舊時日本人對於葡萄牙人同西班牙人嘅稱呼。 『南蠻漬』其實就係日本食材版本嘅葡萄牙/西班牙菜式『Escabeche』(醋醃炸魚)~【🍛主食】自己超級鍾意嘅芝士茄子田樂燒!芝士都幾厚、幾拉絲,蔬菜好新鮮~ 特別鍾意豆腐煙韌彈牙嘅口感,又好鍾意佢鹹香嘅味道。然後個茄子超級juicy,入面仲有枝豆同菇!好多顏色好多配料,食得好開心❤日式滑蛋吉列豬扒。朋友話個皮好脆好薄~ 然後我好鍾意下面個滑蛋同個汁。個汁係偏甜的,好啱我胃口🙌【🍙米飯】牛油木魚絲飯。重現深
之前嚟過一次,體驗好好~
念念不忘再嚟第二次😊✨

好喜歡呢套嘅環境,明亮舒適,以木色為主調好溫暖。

【🌱前菜】
桂花冷番茄

【🍛主食】
芝士茄子田樂燒

日式滑蛋吉列豬扒

【🍙米飯】
牛油木魚絲飯

牛油木魚絲飯。重現深夜食堂嘅貓飯~ 個牛油少硬,有啲難撈,再加埋木魚絲就偏乾啲,要加豉油/撈汁食。

赤富士芝士松露飯團

赤富士芝士松露飯團。呢個就真係比較純粹適合打卡多啲,個飯凍同硬,入面餡料都唔太多同埋口味較淡。

下次會想試吓其他嘅飯食~

【🍮甜品
昭和紅日.富士牛乳布丁

期待咗好耐嘅富士山布甸!本身睇相以為好細啦,唔係!比想像中大舊好多,有驚喜~ 味道就係經典嘅牛奶味,然後我好鍾意佢札實嘅質感💙🤍 拎起佢輕輕搖,好適合用Boomerang打卡~

然後好想講,呢度嘅餐具同杯都好靚,好欣賞店主咁有心機咁揀。亦都鍾意呢度連杯都有gimmick,有透明嘅青瓜水,同埋藍色嘅蝶豆花水。同埋呢度嘅Staff都好nice啊!好感謝Staff有禮貌又詳細嘅介紹!整個用餐體驗都非常好❤
2024-10-16
$215 (Dinner)
芝士茄子田樂燒
昭和紅日.富士牛乳布丁
  • 昭和紅日富士牛乳布丁
位於山林道的人氣Cafe婆婆珈琲屋👵🏻☕️應該都廣為人知,係一間日式復古餐廳,不論係場上日式懷舊海報、木系裝修配搭懷舊玻璃、復古吊燈等🕰️每個角落都好打卡able!而家週末有深宵時段餐單,第二日唔使返工,有個地方可以品嚐日式單品、甜品🇯🇵坐耐啲靜靜地傾吓偈都唔錯啊☺️深宵時段餐單🌙以日式小食類、甜品為主,當中最signature一定係富士山主題嘅食物,我哋都忍唔住嗌咗😍🔸吉列炸蠔🔸三色免治雞肉棒🔸明太子白飯魚仔配法包🔸烤赤富士芝士松露飯糰小食類方面,最有驚喜一定係明太子白飯魚仔💯用上熱貼盤盛載蔥油明太子,配搭法包一齊食。蔥油味勁香🥹伴隨鹹香味的明太子,配搭白飯魚仔十分有口感,估唔到成為全晚至愛😆本身想要一個藍色富士山飯團一個粉紅色,可惜藍色太受歡迎賣晒🥲粉紅色係芝士松露飯團,都唔錯,食到中間有軟心芝士,伴隨黑松露嘅香氣🍙🔸香蕉蓉脆皮奶卷🍌🍼🔸沖繩海鹽•富士山🗻甜品類叫咗香蕉蓉脆皮奶卷,類似係炸鮮奶,外皮酥脆夾住香濃牛奶,底下有香蕉蓉,都幾特別。另外叫咗好靚嘅沖繩海鹽•富士山🗻完全係為咗佢而嚟😚賣相真係滿分💯富士山其實係海綿蛋糕🤣質感都好鬆軟,味道正常不過不失。🔸晴空•富士山特飲🗻特登揀呢杯,

🔸吉列炸蠔
🔸三色免治雞肉棒
🔸明太子白飯魚仔配法包
🔸烤赤富士芝士松露飯糰

🔸香蕉蓉脆皮奶卷🍌🍼
🔸沖繩海鹽•富士山🗻

🔸晴空•富士山特飲🗻
特登揀呢杯,同我嘅富士山甜品,簡直係一對😆其實係波子汽水飲品,靚到唔捨得撈勻上層嘅奶泡,等佢慢慢溶化😚

婆婆珈琲屋除咗係一間Cafe仲有雜貨corner,有衣物、雜貨、日本酒等售賣。

📍#婆婆珈琲屋 (#尖沙咀美食)
#尖沙咀 彌敦道176號The Nate 1樓
2024-10-05 3551 views
由於國慶假期,有朋友從上海嚟左,又係我要幫手搵食開飯。 呢間餐廳之前見到朋友試過,見食物都幾精緻,又以日式輕食為主,二話不說就book枱。餐廳樓上鋪,鋪頭主要以富士山為主題,鋪內有些物品可以買,都幾靚㗎。3個女人一個墟,成餐飯由頭食到尾,又頭傾計傾到尾。 我地叫左兩個lunch set, 再加小食同甜品,巧飽飽,大滿足。食物水準唔錯,賣相精緻最啱打卡😊
晴空.富士山特肉
焦糖明太子玉子燒
日式滑蛋吉列豬扒
香港懷舊雞蛋仔
沖繩海鹽富士山
2024-09-23 2662 views
約左兩個閨蜜傾偈,想搵個坐得舒服啲嘅地方🫶上網搵吓竟然發現未去過呢一間!咁啱安排咗個角落位環境非常好👍🏻👍🏻食物方便叫嘅每一樣都好有特色蕃茄同冷豆腐,超級清新!我哋重叫了兩轉~牛舌好嫩口好入味!三吋不同味嘅雞肉串唔會好乾,每個味都好難選擇~~佢哋食物嘅味道每一樣都有驚喜不容易在外搵到嘅味👍🏻而且每一位店員都好有禮貌~每一樣嘢食,價錢亦都唔貴絕對值得再回頭!呢一間相信我會好快再帶屋企人嚟~!值得推介🩷
約左兩個閨蜜傾偈,想搵個坐得舒服啲嘅地方🫶
上網搵吓竟然發現未去過呢一間!
咁啱安排咗個角落位環境非常好👍🏻👍🏻
食物方便叫嘅每一樣都好有特色

蕃茄同冷豆腐,超級清新!
我哋重叫了兩轉~
牛舌好嫩口好入味!

三吋不同味嘅雞肉串
唔會好乾,每個味都好難選擇~~

佢哋食物嘅味道每一樣都有驚喜
不容易在外搵到嘅味👍🏻

而且每一位店員都好有禮貌~
每一樣嘢食,價錢亦都唔貴
絕對值得再回頭!
呢一間相信我會好快再帶屋企人嚟~!

值得推介🩷
$280 (Dinner)
  • 梅子牛油果冷豆腐
  • 桂花冷蕃茄
2024-09-18 2670 views
🤑價錢約$100-200🪑餐廳非常日系 仲有一個細area賣吓衫同精品 🗒️QR Code落單都幾方便 但set lunch唔太彈性 一家要揀配菜同米飯/蔬菜 ➀ Set lunch 1▪️洋風汁煮鯖魚 個汁有少少鹹同膩▫️桂花冷蕃茄 & 梅子牛油果冷豆腐牛油果幾多幾新鮮 桂花配蕃茄亦幾特別▪️梅子飯➁ Set lunch 2▪️和風醬汁燒豬軟骨 d肉幾腍 幾高質▫️秋葵豚肉向風沙律 & 梅酒啫喱昆布螺肉幾特別 仲有個昭和酒杯盛住 ▪️明太子飯D set lunch用木盤盛住 幾打卡🤪

🤑價錢約$100-200

▫️秋葵豚肉向風沙律 & 梅酒啫喱昆布螺肉
幾特別 仲有個昭和酒杯盛住
▪️明太子飯

D set lunch用木盤盛住 幾打卡🤪
三人同行午餐。發現所有主食都與三款配菜綑綁式售賣,而且配菜跟主食價格相若(>$60)。我們隨即查詢能否單點正餐,店員最初拒絕;最後我們以食物敏感為由才獲一次單點機會,整體消費體驗不佳。食物方面,配菜質素一般,有凍番茄、少量刺身、青瓜、沙律菜之類的開胃菜供選擇,物非所值。主食(吉列豬扒)質素平庸,皮肉分離。服務方面,店員雖然有禮,但仍在落漏單/廚房漏上,的前提下「提醒」客人用餐時間只剩半小時,令人費解。整體而言,餐廳似打卡地方,為食之人不應光臨。
2024-09-08
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$130 (Lunch)
2024-08-31 3073 views
婆婆珈琲屋以日本風格為主題,裝修舒適宜人,服務態度非常有禮貌,讓人彷彿置身於日本的咖啡屋。🌸用手機點餐的系統非常方便,菜單上提供主菜、配菜、米飯和飲品,這種點餐方式讓人可以嘗試多種配搭,還能額外選購小食。我們點了兩個套餐:1. **滑蛋吉列豬扒**:豬扒外脆內嫩,搭配滑蛋的 creamy 口感,讓整道菜更加豐富。🥚 **桂花冷蕃茄**:蕃茄酸甜開胃,桂花的香氣增添了清新感,非常提神。🍅 **梅子牛油果凍豆腐**:豆腐滑嫩,配上梅子和牛油果的清新口味,口感層次分明,令人驚喜。 **梅子飯**:飯粒分明,梅子的酸甜滋味讓米飯更加美味,完美搭配其他菜品。🍚2. **馬鈴薯燉牛肉田舍煮**:牛肉燉得入味,但相對之下不算特別出色,口感普通。🥔 **鰹魚燒造南蠻漬**:魚肉鮮美,醃製的口感令人回味,帶有淡淡的海味。 **金山寺味噌昆布小黃瓜**:小黃瓜清脆爽口,昆布的獨特風味增添了這道配菜的層次感。🥒 **牛油拌飯**:滑順的米飯與香濃的牛油完美結合,味道極佳,吃上一口令人無法抗拒!🍚隨後我們還點了兩杯飲品:抹茶拿鐵和竹炭芝麻鮮奶。拉花精緻可愛,特別

我們點了兩個套餐:
滑蛋吉列豬扒飯

桂花冷蕃茄

梅子牛油果冷豆腐

馬鈴薯燉牛肉

味噌昆布小黃瓜

牛油木魚絲飯

隨後我們還點了兩杯飲品:抹茶拿鐵和竹炭芝麻鮮奶。拉花精緻可愛,特別是芝麻咖啡的兔仔拉花,既好看又好喝,味道不會太甜,正好。☕️🐰
抹茶拿鐵

竹炭芝麻鮮奶
此外,餐廳還提供了兩杯開水,其中一杯是豆花,另一杯加了青瓜,喝起來清新爽口,十分提神。🥒

總的來說,婆婆珈琲屋提供了一個愉快且舒適的用餐體驗,無論是食物還是服務,都讓人感到滿意,值得再次光臨!🌟
滑蛋吉列豬扒飯
桂花冷蕃茄