Restaurant: Grand Hyatt Steakhouse
Info:

2022-07-05 652 views
📍灣仔 君悅扒房💰 staycation package 香港的君悅酒店一直是我非常喜歡的一間酒店,去年就已經來staycation過一次,今年同樣再來一次,不過不同的是,看到這個package非常划算,就訂了一個食➕住的套餐,差不多5000左右~ 不過這次來君悅各種體驗大不如前,單從扒房體驗來講就不是太好,酒店將package的客人統一安排在了二樓,換而言之,就是所有預約的客人和staycation的客人是分開的,我覺得感覺不是太好,有種如此對待的即視感。其次,就食物來說,跟文華扒房簡直沒得比,我們已經加錢升級了最好的牛肉,不過和文化的威靈頓來說還是比不了⋯⋯再次,侍應個人覺得不是很專業,倒酒的時候灑出來,我個人不是很明白,倒紅酒,為什麼還會漏出來?最後想說,食材也一般般,那個蝦我不覺得是新鮮的,肉質有點爛
📍灣仔 君悅扒房
💰 staycation package
趁着放假又黎到Grand Hyatt Staycation🌕 裏面幾間餐廳都試過又想用埋Dining Credit💰今次就試一試扒房😚環境一貫經典優雅既扒房風🪩 比較昏暗冇乜特別景色🌚 服務員都好專業仔細講解唔同牛扒既分別幫我地選擇🤩 整體上價錢唔平但係環境味道各方面都有酒店級質素 黎個Date Night絕對值回票價🥂⭐️ Pan Fried Scallops 🐚帶子大隻夠飽滿💙入口夠新鮮但始終冇生食咁重海水味🌊 反而用粟米Puree黎配對好有亮點🌽 粟米嘅味道好自然嘅清甜 吊起左比較單調嘅帶子💛⭐️ Maryland Crab Cakes 🦀️呢個反而有少少失望🥹 蟹餅嘅口感比較漿 雖然食到蟹肉嘅口感 但我會Expect更濃既鮮味🧡⭐️ Australian Full Blood Wagyu M9 Striploin 🇦🇺純種嘅M9和牛果然有佢嘅特色🤩 喺嫩滑度同口感之間平衡得好完美🥳 未至於肥到入口即溶🥩但係炭火嘅焦香令肉味更濃郁🔥配上傳統比較濃味既Mushroom Ragout醬🍄仍然掩蓋不了牛味嘅濃郁👍🏻⭐️ USDA Prime Rib Eye 🇺🇸Rib Eye嘅特點就係非常Ten
Pan Fried Scallops

⭐️ Pan Fried Scallops 🐚
Maryland Crab Cakes

⭐️ Maryland Crab Cakes 🦀️

USDA Prime Rib Eye

⭐️ USDA Prime Rib Eye 🇺🇸
Rib Eye嘅特點就係非常Tender ❤️ 雖然牛味和M9和牛有一點點差距但仍然好滿足食落唔會膩🤣配上較為清爽既Horseradish Cream 🌶 略嫌辣到唔夠高 值得一讚佢嘅自家Mustard可以平衡油脂感🍽
Garlic Bread

⭐️ Garlic Bread 🥖
除咗牛扒之外 任添嘅蒜蓉包亦都係一大亮點💥 提提大家一定要食新鮮出爐嘅🥰麵包非常香脆牛油同蒜蓉嘅香味超香濃🧈
Apple Crumble

⭐️ Apple Crumble 🍎
貫徹大大份嘅美式甜品🍮面頭嘅Crumble好香酥脆味🤩 內裏嘅蘋果餡比較甜而且好濃稠傳統美式比較甜嘅風味🥳 如果雲呢拿雪糕更香濃就更好🍦
Pan Fried Scallops
Maryland Crab Cakes
USDA Prime Rib Eye
Garlic Bread
Apple Crumble
🌟頂級扒房食記 君悅扒房位於君悅酒店的二樓,入口位置位於酒店大堂門口出面,不是直接位於酒店裏📍進入餐廳後外能望到酒店大堂,內裡是高樓底加上有格調的燈光,氣氛輕鬆得來也滿有情調的。當中全香港少有用真炭火爐調製的牛扒🥩絕對係令我呢個牛魔王垂涎三尺🤤將佢歸類為聖地既一大原因。.呢段時間由於疫情原因一直淨係做開晚市嘅君悅扒房而家就推出埋午市,價錢甚有驚喜,以我所知君悅扒房隨時淨係做返晚市大家要快手啲啦😌.🥖香草蒜蓉包可以稱得上係君悅扒房嘅其中一道精品,一個看似平平無奇嘅麵包可以稱為精品實在係希望大家了解到佢嘅出色程度,濃濃的蒜香及牛油🧈味道加上熱脆的口感,很多時是吃到要追加的,只係整個午餐如此豐富,我同食伴又比較細食🙈我哋就無再追加了。.🍴藍青口 Blue mussels廚師用🍅甜+🍋酸帶出藍青口既味道鮮甜,同時肉質嫩滑,青口亦都大大隻,同平時食開嘅忌廉青口有所分別,雖則未算話好驚艷,但個人可評為不過不失嘅一道菜🥰.🦐虎蝦 tiger prawn cocktail louis sauce 雖然大大隻,但係平平無奇,我個人認為整餐最差嘅一道菜,通常扒房嘅海鮮都會有驚喜帶比人,可惜既係睇得唔打得,
🌟頂級扒房食記

🥖香草蒜蓉包
🍴藍青口 Blue mussels
雖然大大隻,但係平平無奇,我個人認為整餐最差嘅一道菜,通常扒房嘅海鮮都會有驚喜帶比人,可惜既係睇得唔打得,大而無當,可能係雪得耐得滯嘅關係?反正若然有選擇嘅話,我建議你揀其他前菜。
🦀蟹餅 crab cakes(加配)
厚厚的蟹餅,兩面香脆,而中間就是澎湃鮮甜的蟹肉。第一啖嚐香,第二啖嚐鮮,極度好評!蟹粉必定要試的一道菜!
🦞龍蝦湯 lobsterbisque(加配)
非常建議大家加配嘅一個湯,只需要呢個價錢就可以加配簡直就係超值,龍蝦湯色呈殷紅色,每一口都如在吃一隻龍蝦般濃郁,每一口都是精華,口感綿密而無膩感🤤
🥣周打蜆湯 clam chowder(加配)
有龍蝦湯嘅情況下,一般我不建議大家選擇佢,但係唔代表呢個周打蜆湯不好喝,只係上者更佳。
🇦🇺🥩澳洲和牛西冷 Australia wagyu sirloin (升級)
​西冷是牛背部脊骨裏面的一條瘦肉,肉質柔嫩。入口嫩滑多汁味甘鹹,用來炭燒實仍一流。
但係平時喺坊間食到嘅西冷,好容易有食柴皮咁嘅感覺🌚有時仲使去一啲高級少少嘅餐廳都會處理得唔係太好,好好彩今次喺Grand hyatt 扒房呢一度既呢一度菜並沒有令我失望,廚師火侯掌握得非常好。牛既脂肪分佈平均,肉與油香絕紗平衡,肉質有彈性,肉味極濃,侍應亦都有提供8款唔同嘅醬汁畀我哋選擇,但係我認為呢一道菜完全唔需要任何醬汁都已經令人覺得好delightful !🌟
🇦🇷🥩阿根廷肉眼扒 Argentinian ribeye
肉眼取自肋骨近背側位置,四周則平均地分佈著誘人的雪花紋理❄️可以說是最為人熟知的一個牛排部位。而呢一份黎自阿根廷既肉眼扒至肉質鮮嫩多汁得黎尤甚細嫩;外香内嫩。好可惜有前面嘅10分珠玉在前,呢道9分既牛扒就既生瑜何生亮了。
🍰甜品
由於小妹不嗜甜,所以呢part我就skip了。
香草牛油蒜蓉包
藍青口 Blue mussels
虎蝦 tiger prawn cocktail luois sauce
蟹餅 crab cakes(
  • 蒜蓉包
  • 龍蝦湯
  • 蟹餅
2022-06-29 763 views
呢間扒房喺香港都算係首屈一指,佢餐廳個門口就要喺酒店出面,一見到隻部𨋢🦅,就知要食邊國菜啦🇺🇸,入面個裝修係好古典,又不失格調,啲燈光會比較昏暗營造氣氛,同埋今次係慶祝生日職員都會幫手影相,係一個慶祝嘅好地方🤩,呢度嘅份量都係未識瞓啦大胃王啱晒黎,而且而家lunch Menu做緊$480一位,係好抵食Garlic bread🧄🥖熱辣辣,外脆內軟,有充足嘅牛油香味同埋蒜頭味🧄🧈,一定要趁熱食Red wine 🍷 (+49)佢會有幾多價位嘅free flow package🥂, 我揀左最相宜個隻,呢個價錢係酒店有杯紅酒真係超值👍🏻Appetizer Steak tartare 🥩會有兩塊sourdough,會比較硬同乾身,食落酥脆,牛肉他他係好出色係食到佢本身牛肉嘅鮮甜,只係有少少調味就夠,就可以突顯牛肉嘅鮮味,唔駛花巧,仲有兩條醃青瓜比你解膩,夠哂美式風格🇺🇸Thick cut bacon 🥓 呢個厚切煙肉真係不得了,有兩寸咁厚,可以當佢係昇華版嘅叉燒,肉質嫩滑多汁💦,好juicy,帶有自身豬肉嘅嘅鮮甜🐷,再帶有煙燻過嘅Smoky味🪵,又有楓糖醬嘅甜味🍁,辣椒經過醃製🌶,酸酸辣辣,可以解

Garlic bread🧄🥖

Red wine 🍷 (+49)

Appetizer

Steak tartare 🥩

Thick cut bacon 🥓
呢個厚切煙肉真係不得了,有兩寸咁厚,可以當佢係昇華版嘅叉燒,肉質嫩滑多汁💦,好juicy,帶有自身豬肉嘅嘅鮮甜🐷,再帶有煙燻過嘅Smoky味🪵,又有楓糖醬嘅甜味🍁,辣椒經過醃製🌶,酸酸辣辣,可以解膩。味道上嘅層次非常豐富

New England clam chowder 🥘 (+$35)
呢碗湯係好足料,淡淡的豐富嘅材料,有滿滿嘅蜆肉,仲有煙肉同薯仔粒🥓🥔,好creamy鮮味,味道岩岩好

10 oz premium Argentinian rib eye🥩
6oz grass fed tenderloin🥩
可以share,餐廳就會幫你切好🔪,唔幫你換一隻熱嘅碟嚟準備食牛扒👍🏻,仲有好多款介辣比你揀😚,牛扒🥩香濃嫩滑,要五成熟,熟度拿捏得好準確。佢仲係香港少數用炭火烤嘅扒房,牛扒帶有炭火焦香,增添滋味,兩者牛扒嘅分別在於肉眼個味會濃d但會有d根,視乎自己喜好

Mashed potatoes🥔
好幻滑creamy,重牛油薯仔味🧈🥔,一啖接一啖咁食,已經忘記卡路里呢回事😋

Truffle Mac and cheese 🧀
真係有松露味,而且通粉掛滿芝士🧀,芝香十足,重點係面頭烤烘過嘅麵包糠,增加酥脆嘅口感😋

Signature cheesecake 🍰
超濃厚嘅美式風味芝士餅,芝士味香濃密度高🧀,餅底仲有焦糖味,雖然會甜但係係非常之美味

Key lime pie🥧
呢個都非常之出色,面頭嘅蛋白好輕盈,中間嘅青檸吉士🍋,綿密細滑,又夠晒酸度👍🏻,整體味道Balance 得好好

今次黎慶祝生日🎂,餐廳都好貼心喺返甜品嗰陣時會幫我哋影張相仲快番出嚟,仲有張Birthday卡帶走,推薦大家嚟呢度慶祝🪅
一直都聽講Grand Hyatt既扒房好出名好正男朋友係食肉獸 對牛肉有好高要求今次趁男朋友生日 就bk左Grand Hyatt staycation Package包左HK$1,000餐飲credits 當然用黎食呢間steakhouse啦😌餐廳好靚 大堂lift位勁有霍格華茲既感覺有格調得黎又有神秘感…因為有太多款牛肉…我地揀左好耐都仲揀緊😂餐廳職員後來向我地推介比較受歡迎既菜式完全解決到我地呢啲選擇困難症既人既煩惱🤣嗌完野食 每枱都會附送蒜茸包包好香脆同厚身 如果蒜可以再多啲就perfect.前菜嗌左crab cake不得了😍蟹餅好足料…一咬開..啖啖勁鮮味既蟹肉..仲勁多原味食定落少少檸檬汁定點醬 各有風味真心大推 超好食💯.之後就係龍蝦湯佢係我暫時係香港飲過既龍蝦湯最出色既😍超濃味 好full 係一種飲完覺得好幸福既感覺雖然入面得一隻龍蝦仔 但成碗湯既味道同口感都係💯必點呀!!!.之後到主角…聽餐廳職員介紹我地嗌左12oz US rib eye cap同10 oz Aus striploin wagyu…Rib eye cap 真係好好食連嘴刁既男朋友都讚不絕口…肉質好嫩 好
一直都聽講Grand Hyatt既扒房好出名好正
男朋友係食肉獸 對牛肉有好高要求
Package包左HK$1,000餐飲credits
當然用黎食呢間steakhouse啦😌

餐廳好靚 大堂lift位勁有霍格華茲既感覺
有格調得黎又有神秘感…

因為有太多款牛肉…
我地揀左好耐都仲揀緊😂
餐廳職員後來向我地推介比較受歡迎既菜式
完全解決到我地呢啲選擇困難症既人既煩惱🤣

嗌完野食 每枱都會附送蒜茸包
Garlic  Bread

包好香脆同厚身 如果蒜可以再多啲就perfect

前菜嗌左crab cake
Crab  Cake

不得了😍蟹餅好足料…
一咬開..啖啖勁鮮味既蟹肉..仲勁多

佢係我暫時係香港飲過既龍蝦湯最出色既😍
超濃味 好full 係一種飲完覺得好幸福既感覺

之後到主角…聽餐廳職員介紹

Rib eye cap 真係好好食
連嘴刁既男朋友都讚不絕口…
肉質好嫩 好juice 外皮仲有陣燒焦味

仲有朱古力心太軟做甜品
事前已經通知左餐廳係生日飯
所以仲會送多一舊朱古力brownie
甜品等左勁耐 等到以為佢吾記得左😅
甜品好食 但同時都好甜…
鐘意食甜野既朋友應該好鐘意😉

同埋甜品會有生日牌 仲有即影即有既相同生日卡送返…為男朋友生日飯畫上完美句號❤️
佢都好滿意呢餐飯🥰

Dinner
Garlic  Bread
Crab  Cake
Lobster  Bisque
  • Maryland Crab Cakes
  • Rib  Eye  Cap
2022-06-13 924 views
今日三個人去食Set lunch,在滿心期待之下大失所望。加咗兩個龍蝦湯同一個忌廉湯,本身個湯唔係太好味仲要唔熱,比較下薈景自助餐嘅lunch buffet白湯好飲好多。另加咗錢要一個蟹餅。同Ruth Chris 差太遠了,一啲都冇蟹嘅香味同牛油味。我地主菜選阿根廷牛扒同草字牛柳,而加錢嘅澳洲和牛竟然最難食!澳洲牛又鞋又冇肉味(睇相都知)O晒嘴。唔怪得有食評話阿根廷牛扒已經夠。飯後甜品兩件蛋糕都普通,尤其是係lemon pie 酸到一個程度覺得接受唔到,食左一半都冇就放棄。其實呢間餐廳我睇咗兩年幾食評先至決定黎,今日一試,大失所望。其實除咗食物,佢嘅環境同服務都普通。淨係上餐廳嗰架lift 入面嗰陣木嘅霉味已經有少少唔開胃, 不過我明嘅間酒店始終咁耐歷史,是但。咁入到去扒房黑蚊蚊係正常嘅,但係沒有預期中的空間感。佢某啲座位既設計令到食客之間要背脊貼背脊(因為係轉彎位,兩張櫈之間冇空位)。總言之就係可一不可再。餐飯買單$2000我去牛角食和牛好過。
2022-06-13
Lunch
2022-05-20 1183 views
Grand Hyatt扒房一向出名。首先環境已經好靚,今次坐到近玻離位,仲可以望住食buffet個邊。蒜蓉包一定會食,焗到外面脆,入面唔會乾。蒜蓉味啱啱好,唔會過濃。龍蝦🦞湯又係必食👍🏻龍蝦味好濃,仲有少少龍蝦肉係入面。配埋蒜蓉包食一流。蟹🦀️餅幾乎全部係蟹肉,厚身。個醬睇落好似heavy,其實酸酸地,加埋一齊食好fresh。啲個煙肉雖然唔多,食到肉嘅甜味,食主菜前開開胃。牛扒當然係主角出面係少少脆身,肉質完全唔硬,見到係粉紅色啱啱好👍🏻有pepper個種sauce少少辣味唔錯👍🏻side叫左黑松露薯條🍟同椰菜仔。最後食甜品,Apple crumble好好食。入面仲係熱,配埋雪糕🍦食,肥仔lu。
Grand Hyatt扒房一向出名。

龍蝦🦞湯又係必食👍🏻
龍蝦味好濃,仲有少少龍蝦肉係入面。
配埋蒜蓉包食一流。

蟹🦀️餅
幾乎全部係蟹肉,厚身。

啲個煙肉雖然唔多,食到肉嘅甜味,食主菜前開開胃。

牛扒當然係主角

出面係少少脆身,肉質完全唔硬,見到係粉紅色啱啱好👍🏻
有pepper個種sauce少少辣味唔錯👍🏻

side叫左黑松露薯條🍟同椰菜仔。

最後食甜品,Apple crumble好好食。
入面仲係熱,配埋雪糕🍦食,肥仔lu。

2022-05-04
Birthday
🍪【#灣仔】Grand Hyatt Steakhouse 君悅扒房💥經典美式扒房 破例加推午市套餐💥.🍪 君悅扒房本身淨係做晚市生意,2月中宣佈12:00PM到3:00PM都會開放😍平時晚市人均消費約$1,000,特別午市套餐確實好吸引😮趁母親節同媽媽去食!✧ Originally only offering dinner, the steakhouse has started serving lunch since mid Feb, introducing a more economical menu! The opportunity is too good to miss so I took my mother here on Mother’s Day! 😆~~~~~~~~~~~~~【午市套餐 Lunch Set Menu】$480/人 person—1️⃣前菜 Appetizer—🥖蒜蓉包 Garlic Bread (4.5/5)好多人大讚嘅蒜蓉包,果然好好味🥺😍外脆內軟超新鮮,底面都有搽牛油👍🏻聽講可以添加,但怕太飽😭This crowd-pleaser doesn’t disap
💥經典美式扒房 破例加推午市套餐💥
—1️⃣前菜 Appetizer—
🥖蒜蓉包 Garlic Bread (4.5/5)
蒜蓉包

好多人大讚嘅蒜蓉包,果然好好味🥺😍
外脆內軟超新鮮,底面都有搽牛油👍🏻
聽講可以添加,但怕太飽😭
This crowd-pleaser doesn’t disappoint!
Crusty, well buttered and topped with finely minced garlic.
🐮牛肉他他 Steak Tartare (4/5)
牛肉他他

牛肉嫩滑富嚼勁,份量充足,調味偏甜
Soft, hearty and pleasantly chewy but rather sweet.
🍽️藍青口 Blue Mussels (4.5/5)
藍青口

肉質厚實鮮甜,香濃蕃茄同檸檬味🥰
Slightly sweet and umami-rich. Go exceptionally well with tomato and lemon.
🦞龍蝦湯 Lobster Bisque (+$35) (4.5/5)
龍蝦湯

💯必叫真材實料龍蝦湯,口感順滑,香氣十足😋
Authentic and silky smooth!
🍲周打蜆湯 New England Chowder (+35) (4/5)
重忌廉味👍🏻 Creamy soup
—2️⃣主菜 Main Course—
🥩阿根廷肉眼扒 10oz Premium Argentinian Rib Eye (3.5/5)
阿根廷肉眼扒

主菜有啲失望!叫咗五成熟但好似三成熟咁

叫廚房煮熟啲又太熟了,變到好硬🥲
We ordered medium but the steak looked undercooked.
After the steak was pan fried again, it turned too chewy.
🥩牛柳 6oz Grass Fed Tenderloin (4/5)
牛柳

牛柳比肉眼扒軟身,表面有陣陣炭香,牛肉味突出
Tenderloin is softer than rib eye.
—3️⃣配菜 Side—
🥕忌廉菠菜 Creamed Spinach (3.5/5)
忌廉菠菜

菠菜水份太多😥青草味重,忌廉味唔夠濃郁
Too watery.
—4️⃣甜品 Dessert—
🧀招牌芝士蛋糕 Signature Cheese Cake (5/5)
招牌芝士蛋糕

甜品好出色!芝士味好濃!面頭加上杏脯減少甜膩,口感奶滑💯
The steakhouse offers splendid desserts! Yummy cheesecake with a delicate texture.
🍰青檸批 Key Lime Pie (5/5)
青檸批

非常清新!青檸酸甜度完美,配上香滑忌廉味道一流!餅皮都脆口!🤤😍
Refreshing. Perfect balance of flavors.
~~~~~~~~~~~~~
🍪 餐廳服務周到,侍應好好笑容,幫我地影相曬相📸放咗入張卡仔俾我地留念。
環境方面,Bar枱附近有二人卡位,比較寧靜。鄰近區域有四人位。
整體嚟講全部嘢食都好好味,除咗牛扒有少少失準😨
Overall here you get great food and great service and I would consider myself unlucky having the so-so steak

味道 Taste:🍪🍪🍪🍪/5
環境 Ambience:🍪🍪🍪🍪/5
💸消費 Spending:$563 /人 Person
🔥推介度 Recommendation:4/5
📍 Grand Hyatt Steakhouse 君悅扒房
@grandhyatthongkong
2022-05-08
$563 (Lunch)
Mother's Day
牛肉他他
藍青口
牛柳
招牌芝士蛋糕
青檸批
2022-05-18 3191 views
早幾日在社交平台見到這間餐廳有好多人讚,於是心動不如行動,在酒店官網book位,並說明是次用餐是慶祝記念日。估不到在用餐過程中會有小驚喜呢今天同黃兔懷著興奮心情到來,本以為餐廳是在酒店裡面,原來是在面向酒店大門外面左手邊的另一個門口,好神秘哦!還有專用lift 上去餐廳呢。入到餐廳裝潢高檔,燈光昏暗有種入了戲院的氣氛我倆被安排了坐6人卡位,感覺非常寬敞,坐得舒適整個用餐過程都是同waitress 用英文對答,對於平時少講英文的我來說,好似在考緊英文oral感覺,哈哈服務方面非常貼心到位,態度好nice,還會主動幫忙影相小驚喜之一,waitress 會用餐廳相機即場同我們影相,並送上一張附有我們剛才影相的相片的手寫心意卡好窩心呀!午餐時段12:00-15:00有set lunch 每人@$480,包前菜6選一(其中蟹餅加$90),主菜6選一(可升級澳洲和牛加$190),配菜5選一,甜品2選一,及茶。也可加$35湯2選一。另可加$49一個鐘或$50二個鐘任飲紅白酒,汽水及啤酒。對於中意飲酒食客來說,真心抵飲!當然紅白酒出產地不同,任飲價錢會不同。而任飲香檳價錢會再貴少少。任飲時限為12:0

我倆被安排了坐6人卡位,感覺非常寬敞,坐得舒適

服務方面非常貼心到位,態度好nice,還會主動幫忙影相
好窩心呀!

午餐時段12:00-15:00有set lunch 每人@$480,包前菜6選一(其中蟹餅加$90),主菜6選一(可升級澳洲和牛加$190),配菜5選一,甜品2選一,及茶。也可加$35湯2選一。另可加$49一個鐘或$50二個鐘任飲紅白酒,汽水及啤酒。對於中意飲酒食客來說,真心抵飲!當然紅白酒出產地不同,任飲價錢會不同。而任飲香檳價錢會再貴少少。任飲時限為12:00-14:00。另有加一收費!

值得推薦是蒜蓉包
新鮮熱辣好好味,面包口感香脆煙韌
蒜蓉味香,而且是免費的,還可refill

我們點了2個set lunch ,揀了:
前菜
雞尾酒虎蝦 - 蝦肉爽口,本人最愛雞尾酒醬
好味
牛肉他他 - 配酸種面包,生牛肉肉質嫰滑,無牛肉騷味,本人第一次食,覺得有驚喜

湯@$35
龍蝦湯 - 湯質感香滑,龍蝦味出眾,如果有1,2粒龍蝦肉增加口感會更好

周打蜆湯 - 嘩!有好多蜆肉呀
好好飲!值得推薦
人生第一次飲到這麼好飲的周打蜆湯

主菜
阿根廷肉眼及草飼牛里脊 - 2者都是7成熟,但無損肉質,2者牛肉口感嫩腍,外層烤到有炭香味,質素高好好食
黃兔食得津津有味

配菜
帕馬森芝士薯條 - 熱辣辣薯條最香口好食
,如果是粗身薯條會重正

薯蓉 - 口感好香滑,食落有薯仔香味

甜品
signature cheese cake - 賣相吸引
芝士香濃,入口creamy,好邪惡呀

青檸批 - 批酸酸甜甜,味道層次豐富

小驚喜之二,送了一小件brownie 及有祝福語的朱古力牌
好有儀式感

最後飲杯香濃Earl Grey 茶配甜美蛋糕,劃上了完美句號
雞尾酒虎蝦
他他牛
週打蜆湯
肉眼及牛里脊
cheesecake & 青檸批 & brownie
薯蓉
薯條
2022-05-10
$620 (Lunch)
Anniversary
cheesecake & 青檸批 & brownie
薯蓉
薯條
2022-05-16 743 views
🚩灣仔Grand Hyatt Steakhouse 係少有地用明火炭爐去烤牛扒嘅扒房🧐再加上女朋友都未試過真.炭爐烤嘅牛扒 趁着女朋友生日 特登揀咗呢一間香港有咁上下級數嘅扒房嚟慶祝🥰—————————————————————————🌚男友評價:🥖Galic Bread 先講吓餐前麵包 一上到枱仲熱辣辣 非常香蒜茸味 個包整得非常鬆軟😍食落有d似sourdough嘅質感 加埋我哋太肚餓嘅關係 忍唔住叫咗兩round🥲 雖然好食 但真係唔建議咁做 去到後面食主菜飽到黐線 (🌝女朋友表示食左四塊半)Appetisers✨🦀Maryland Crab Cakes (2 pcs) $120/pc先黎嘅係蟹餅 個size有d細 同埋一切已經feel到個蟹餅有d實得滯同埋太乾😮‍💨雖然食落同聞落去係好香蟹肉味 但係就未去到裏面有一絲絲蟹肉 同淡淡滿足嘅感覺🥲整體黎講不論味道同size $120 一個有d偏貴😵💙Blue Mussels (white wine, galic, parsley) $230另外叫咗個藍青口 女朋友想試就叫埋 份量都幾多👍🏻具備左藍青口本身嘅特性 就係唔太大隻但係勝在肉質
🚩灣仔
—————————————————————————
🌚男友評價:

🥖Galic Bread

Appetisers✨
整體黎講不論味道同size $120 一個有d偏貴😵

另外叫咗個藍青口 女朋友想試就叫埋 份量都幾多👍🏻
具備左藍青口本身嘅特性 就係唔太大隻但係勝在肉質鮮嫩爽彈 味道鮮甜🤭係會食唔停口
通常都係用白酒煮但係呢度就用咗一個蕃茄湯汁嘅配搭 個湯汁好濃郁嘅蕃茄味🥰應該落咗好多茄膏而且飲落去辣辣地 一啖湯一啖青口嘅配搭非常好🤩

🫕New England Clam Chowder $200/cup
跟住嚟嘅係周打蜆湯😍我敢肯肯定呢個係我目前為止飲過最好飲嘅周打蜆湯🫢
基本上佢都已經唔似一碗湯 好足料濃郁 基本上啲配料例如蜆肉煙肉薯仔等等嘅比例仲多過湯 啖啖都好滿足🥳
而且佢個湯係手打 非常creamy不在話下 最緊要係每一啖都超級濃厚 喺呢餐飯最好嘅第一道菜❤️
我哋每人叫咗半碗 但係個size大到望落似一碗🫣飲晒都已經有d飽😩

Main✨
🥩USDA Rib Eye (20oz) $1090
去到最後就係叫咗兩人份量嘅 20oz rib eye steak
呢度用咗wet aged嘅做法 好處係能夠保持肉質嘅鮮嫩同鎖緊肉汁 所以係會見到塊肉嘅紅色係非常鮮艷💕☺️配埋係肉明火炭爐烤嘅 香到係似去緊bbq 仲要肉質軟淋
當然冇dry aged咁能夠鎖住肉味而且好容易切開 但係呢塊排勝在肉汁多火候得非常好 發揮到rib eye嘅特色👍🏻配埋一款green peppercorn sauce可以解膩😙
唯一嘅缺點係多肥膏同筋而且啲筋係好難咬開 食完真係好飽滯🤥

Sides✨
Truffles French Fries $90
另外再加咗份黑松露芝士薯條 呢個真係麻麻哋 雖然夠熱 但係d薯條淋咗😮‍💨
松露味又未去到好突出 加埋我哋真係好飽 呢個唔叫都得

Wine✨
好彩叫咗兩杯酒 一嚟for慶祝生日二嚟真係可以解膩🤭

🥂Eradus $100/glass
杯Sauvignon Blanc 味道帶甜 仲帶有少少類似柑桔嘅味道 幾清新😉

🍾Laurent-Peppier Rose $240/glass
另外女朋友叫咗杯rose 非常易入口口感非常細膩清新 亦有散發出淡淡果香味 港女必備😌

🌝女友評價:
咁樣我就嚟講下個環境個service啦🤭
因為嗰日我哋book左8點3 無晒bar枱嗰邊啲靚位 佢俾左入面啲長卡位我哋 環境就黑左少少 但係坐得幾舒服
入到去serve我地嗰個waiter佢都幾悠然自得 完全感受到佢嘅慢活感覺🤣仲唔小心俾錯still water我哋 同埋唔知係咪我哋遲黎 有少少催我哋叫野食 有啲扣左少少分😩Other than that 佢都幾有老派餐廳嘅感覺 都幾得意😮‍💨

野食方面 就好似男朋友咁講 最驚艷到我係個周打蜆湯 寫到依度都好想encore 對於我黎講 食物大部分都達到佢價錢嘅水準 我絕對會俾依餐生日飯好高分😉

值得一提係就算無嗌到甜品 餐廳都會送一件brownie 加雪糕慶祝你生日 嗰陣個waiter仲唱左歌劇版本happy birthday俾我😆可以話驚喜得黎又好笑 都係個深刻嘅回憶黎嘅😂

總結黎講grand hyatt steakhouse 係好高質嘅扒房for慶祝 環境浪漫舒服🌟有機會會黎食下佢個lunch set!
Galic Bread
Maryland Crab Cakes (2 pcs)
New England Clam Chowder
USDA Rib Eye (20oz) $1090
2022-05-14
Galic Bread
New England Clam Chowder
USDA Rib Eye (20oz) $1090
  • Clam  Chowder
  • Blue  mussels
▪️ USDA prime rib eye 美國頂級肉眼扒 ($640)▪️ Thick cut bacon 厚切煙肉 ($150)▪️ Foie Gras 法式鵝肝 ($120)✮⋰ ⋱✮⋰ R E V I E W ⋱✮⋰ ⋱✮疫情越趨嚴重,留在家中比較安全,是日翻查手機相簿,看到Grand Hyatt staycation相片很是惦掛數月前時光。當天傍晚到訪城中首屈一指steakhouse。以酒店質素來說,食物並非昂貴,且性價比頗高。首先送來的是一客免費的蒜蓉包,外皮烤得鬆化,蒜蓉味強而不喧賓奪主🍞 厚切bacon肉汁juicy,並沒有太重油膩感👍🏻主菜方面,當然點了有名的牛扒😋😋Medium rare 煮得剛剛到家,美味焦香,配上附加的肥美香煎鵝肝,回味十足 💭 值得一提的是當天慶祝生日,本來預訂了apple crumble,但因食飽了便決定取消,manager卻主動offer送上迷你雪糕及用餐廳的即影即有幫忙拍照,是次經驗很難忘🤩✮⋰ ⋱✮⋰ R A T I N G ⋱✮⋰ ⋱✮ 價錢 : 💸💸💸味道 : 👅👅👅👅 📍Grand Hyatt Steakhouse@灣仔港灣道1號君悅
▪️ Foie Gras 法式鵝肝 ($120)

✮⋰ ⋱✮⋰ R E V I E W ⋱✮⋰ ⋱✮

👍🏻

✮⋰ ⋱✮⋰ R A T I N G ⋱✮⋰ ⋱✮

價錢 : 💸💸💸
味道 : 👅👅👅👅

📍Grand Hyatt Steakhouse@灣仔
港灣道1號君悅酒店大堂
2022-05-06 694 views
朋友請我去鋸扒... 慶祝我既生日 久仰大名嘅君悅扒房, 終於畀我去到啦 真係覺得自己好幸福Crab cake 我詞窮只能用一個字形容,正呀 全部都係蟹肉, 好癲,好鮮甜Thick cut bacon, 啖啖肉, 油花多, 配埋杯紅酒真係冇得輸clam chower soup, 真材實料,仲好creamy主菜- 斧頭扒+ 炒蘑菇 。我好欣賞steak house 既員工好細心,因為我地兩位想要吾同既生熟程度,佢幫我地安排左一邊系5成熟,一邊系7成熟 好食已經吾使講, 最重要係好滿足我既生日願望, 真系好簡單,希望下年再黎食多次
朋友請我去鋸扒... 慶祝我既生日
久仰大名嘅君悅扒房, 終於畀我去到啦
真係覺得自己好幸福

Crab cake
我詞窮只能用一個字形容,正呀
全部都係蟹肉, 好癲,好鮮甜

好食已經吾使講, 最重要係好滿足

我既生日願望, 真系好簡單,希望下年再黎食多次
  • Garlic Bread
  • MarylandCrabCakes
  • Clam Chowder
2022-04-26 924 views
聞名不如見面、期待已久,今次終於可以感受Hyatt Steakhouse 味道。今日一行三人,選擇品嘗午餐set lunch 雖然只係午餐時段,但入到餐廳內,環境清靜、完全感受到一種寧靜氣氛,尤如晚餐感覺。服務員、整體態度非常好,友善、細心講解餐牌內容,值得一讚、餐具並非全set齊放於餐桌上、而是按頭盤、餐湯、主菜及甜品跟上。Set lunch 菜式選擇繁多可追加飲品、收費親民。首先、先來一客蒜蓉包、香脆可口。及後開胃頭盤菜、能締造食慾。餐湯實而不華(另收費)主菜、豬、牛、雞、魚、必有一款適合你、sidedish亦有多項選擇。最後Signature Hyatt 甜點作完結。結論:餐廳環境氣氛舒適、服務態度良好、食物質素上盛,唯有美中不足、餐內欠奉咖啡,未能締造完美句號、但個人力推、期待餐牌更換菜式時、再見面💕💕

今日一行三人,選擇品嘗午餐set lunch

Set lunch 菜式選擇繁多
可追加飲品、收費親民。
首先、先來一客蒜蓉包、香脆可口。
及後開胃頭盤菜、能締造食慾。
餐湯實而不華(另收費)
最後Signature Hyatt 甜點作完結。

Steak  house
Steak  house
2022-04-25 695 views
嚟到Grand Hyatt Steakhouse食佢嘅lunch set,每人$480,好豐富好多嘢食,個個都食到捧住個肚!相入面係兩個lunch set嘅份量,但都選擇可以叫A Lar Carte,十分flexible!Sliced Garlic Bread餐前包係蒜蓉包簡直係打響頭炮!麵包熱辣辣,蒜蓉牛油嘅香味好濃,離好遠都聞到!不過塊包似乎有少少太厚切,冇咗脆卜卜嘅口感,不過中間都係好鬆軟嘅。建議大家趁熱食,凍咗食都幾考牙力😂Tiger Prawn Cocktail Louis Sauce一上碟就俾啲肥蝦吸引咗🤣隻隻蝦都勁肥美,而且十分爽口,一啲粉狀嘅感覺都冇!食落口會略略食到有海水嘅咸味,不過絕對唔腥,係新鮮嘅證明!旁邊有檸檬同埋cocktail sauce,但我覺得咩都唔落就咁食已經好正了。底下仲有啲沙律菜,可以點啲Louis Sauce,咁就變咗Caesar Salad!Blue Mussels with Tomato Sauce呢個appetizer係專為蒜蓉包而設🤣個蕃茄湯好香,加咗herbs同紅酒,再有少少辣椒粉去吊味,完全可以當做一個湯去飲!青口大細平均,隻隻都好大

Sliced Garlic Bread

呢個appetizer係專為蒜蓉包而設🤣個蕃茄湯好香,加咗herbs同紅酒,再有少少辣椒粉去吊味,完全可以當做一個湯去飲!青口大細平均,隻隻都好大隻,冇沙,食得好乾淨好放心。不過啲青口就唔太吸收到啲湯啲精華,都係點蒜蓉包最好!

Lobster Bisque
呢個係額外加$35叫嘅,一個兩份share。湯係好香好稠身,不過就咸咗少少,吞落口會有少少嗆。但加埋面頭嘅cream飲就更creamy更smooth~

6oz Grass Fed Tenderloin
上mains嘅時候其實已經勁飽😂😂好彩只係6 oz,都算handle到。呢塊medium rare嘅tenderloin,我會話外面係煎得脆咗少少嘅,切到某啲位可能會稍韌。不過入面嘅肉層就剛剛好,食邊邊位確實好淋身,但就未至於入口即喇,但我都會話係好完滿🥳

Sides我哋揀咗個fries同smashed potato。薯條面頭仲加咗層芝士,真係不得了:smashed potato好滑身,不過就係太滑身,好多牛油,真係好飽🤣食完塊牛真係食唔到啲sides🤣

最後當然以甜品作結,好開心餐廳有記得birthday remarks,送咗嚿mini brownie俾我😆而後面就係我哋嘅set dessert key lime pie。牛油餅底包住酸酸嘅lemon mousse,加埋面頭嘅cream中和番,個味道就唔會俾酸蓋過哂了🥳不過都係太大嚿,最後係要打包😂

餐廳仲好窩心地幫我哋用相機影咗張相,再曬番出嚟用相卡入住,仲寫埋birthday greetings,淨係service都100分喇😆
疫情下的君悅扒房 - Grand Hyatt Steakhouse 以往淨係開夜晚嘅佢抵抗唔到疫情終於要開午市、會一會佢睇吓晏晝有咩唔同,一望到餐牌、心諗這些機會終於屬於我的:第1 : Set Lunch $480 一位 ,我本身係一個唔鍾意食Set 嘅人,心諗肯定係嗰啲「gap 」嘢,喵一喵竟然有佢哋最出色嘅菜式俾你揀,譬如Prawn Cocktail , Mussels , Steak Tartare , Grill Bacon , 另外加$35可以有龍蝦湯、周打蜆湯,跟住可以揀阿根廷肉眼扒 或者加$190可以叫個Wagyu西冷,唔係啊嘛,平時一個 A la carte steak tartare 都要288啦,480滿足晒所有願望,Kinder 出奇蛋都要讓開 ,睇完呢個餐牌我絕對要向惡勢力低頭,馬上叫兩個set lunch試吓 「笑」第2 :咁嘅陣容 諗住佢都係嗰啲「阿婆踩過界,行路有古怪」迷你tasting menu , 肯肯定唔夠轉頭出去波波火鍋嗰隻,餐廳秉承住美國餐廳作風,份量十足 ,對唔住、「係我小人之心度君子之腹」你係得嘅 「笑」第3 : $49一杯紅酒或者白酒、果汁

第2 :咁嘅陣容 諗住佢都係嗰啲「阿婆踩過界,行路有古怪」

第3 : $49一杯紅酒或者白酒、果汁汽水 ,第二個鐘頭加一蚊免費飲多杯 ,即係$50 (2 杯) 、大家樂價錢?講個啪返杯Shiraz 試試佢,似呢個質素俾杯咁嘅紅酒絕對超值,飲到最後、其實waitress 都FF Free Flow 、去之前大家記得整返粒 護肝丸「笑」

食物質素一如以往的穩陣,唔會有太大期望亦唔會特別失望,我食咗加錢Wagyu 西冷,唔會一味油膩,juicy , 可惜有渣,建議食阿根廷肉眼便可以,總括嚟講,以呢個價錢食到呢啲質素,絕對係「旅遊搵關鍵,識飲識食超值」(笑)