2013-05-31 75 views
經常幫襯(平均每月一次),通常下午茶時侯去,今日特意從element過去,生意不算繁忙,特此贊一下希望大家多點幫親运些風味小店,...使他們能繼續不斷下去!!!第一个必吃~口水雞和各嘗棘朋友一向是云季川fans...但現實卻是水华不斷下降!直到我們發現這里從小棘吃到大棘和云季的痳棘不同,运里不會太痲但充滿着花生的味道而且雞比較大隻~十分抵吃~肯定整個油尖旺都沒有运個水準和價餞第2个必吃~涼伴冷面雖然只有芽菜和青瓜絲和棘油~但簡單兼醒胃~特別炎炎夏日吃~一流第3个必吃~皮蛋豆腐台灣小吃加自家醬汁~唯一不足是豆腐略小,但風味好吃菜甫蛋反熱呼哷的菜甫煎蛋加上日本米飯和甜豉油~結果又示清晒!!!得二个人,一支大啤~半只雞,一冷面,一豆付皮蛋,和菜甫蛋反...全部吃光~唔好吃~怎可能!!

第一个必吃~口水雞

第2个必吃~涼伴冷面
第3个必吃~皮蛋豆腐

台灣小吃加自家醬汁~唯一不足是豆腐略小,但風味好吃
菜甫蛋反

熱呼哷的菜甫煎蛋加上日本米飯和甜豉油~結果又示清晒!!!

Other Info. : 埋簞走人,路誙隨變雞堡,它們尤一間變二間,成為明星食店而且人頭湧湧,但食品水評卻...................‧ 相比之下,好巴適更顯得泠清!!!雖然两店路湶不同..但卻好比現今社會的狀况一樣.... 希望多點識食之友支持它們令运小店延續到下去!!
2013-05-31
  • 涼伴冷面
  • 口水雞
  • 菜甫蛋反
2013-02-13 29 views
今日要响附近搵嘢食,又怕新年啲鋪頭未開,所以上網搵下,搵到呢間,嚟到見佢有開,所以即刻入去試下,鋪裡而大約得15個位到,我先點咗佢地最出名嘅口水雞,酸辣粉同尖椒皮蛋,大約等咗5分鐘,叫嘅嘢嚟啦,上到檯第一個感覺,無咩味,但好油,食落口,無咩辣味(我明明叫咗中辣咖…)原本都想佢加辣比我,但我食完第一啖粉,可以唔洗啦,啲粉煮得太耐,入口似食緊糊仔多一點,好啦,試個口水雞,雞本身唔係柴皮咁都幾好,但唔辣,而且個汁同平時食的好唔同,好似南乳加花生醬,好奇怪,到試個尖椒皮蛋,又係得個油字,無味的,而且啲皮蛋似放咗好耐,一啲都唔靚,有啲硬身…食完呢餐,成口油,完全無“酸“同“辣“嘅成份…
Other Info. : 鋪仔夠細重比人食煙……
2013-02-13
2012-08-16 27 views
之前未搬前已經幫襯開架勒, 最鍾意就係食酸辣粉, 不過搬左後舖位大左又加左少少價咁囉, 但都可接受既. 今次好早去到, 所以都未有其他客, 我地繼續一人一個餐:無骨海南雞飯: 雞肉滑嘟嘟, 配油飯好好味, 加埋三種醬汁, GOOD.鳳爪酸辣粉: 鳳爪本身有辣味架勒, 加埋煙煙韌韌既酸辣粉, 愛死了.其實仲左餐之外仲有好多款小菜, 一家大細都岩食呢.

其實仲左餐之外仲有好多款小菜, 一家大細都岩食呢.

2012-08-12
2012-08-02 23 views
口水雞不會油淋淋,十分好,雞質嫰滑,更可選不同辣度,墊底芽菜亦好吃。酸辣粉夠酸夠辣亦少油,讚!尖椒雞抓夠入味!麻婆豆腐亦夠麻辣!價錢十分便宜,經濟實惠又好吃!唯一問題是廚師水準不穩定,每一次也不同味,有時中辣很辣,有時中辣像小辣!
酸辣粉夠酸夠辣亦少油,讚!
尖椒雞抓夠入味!
麻婆豆腐亦夠麻辣!
價錢十分便宜,經濟實惠又好吃!
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
  • 口水雞中辣少油
因我是一個米線控,即使天天吃米線也是不會厭的人,故在網上看到這團購就買了,這地方有一點偏僻,我與男友都是靠gprs才找到呢,入到去,環境與想像有點出入,是普通荼餐廳的格局,show了團購卷,就等待師傅整了,餐廳內有一部電玩機,記得那時電視機正在播經典的賭神,xdxd米線上來了,第一下入口的感覺是湯底是有一點點麻,但除了麻就沒有其它味道了,好像與白開水沒有分別,男友那碗是中辣,也是有一點點麻,不算很辣,總的來說,這家店嘗了一次便夠了,不會再有第2次
因我是一個米線控,
即使天天吃米線也是不會厭的人,
故在網上看到這團購就買了,
這地方有一點偏僻,
我與男友都是靠gprs才找到呢,
入到去,
環境與想像有點出入,
是普通荼餐廳的格局,
show了團購卷,
就等待師傅整了,
menu
餐廳內有一部電玩機,
記得那時電視機正在播經典的賭神,xdxd
米線上來了,
第一下入口的感覺是

湯底是有一點點麻,
但除了麻就沒有其它味道了,
好像與白開水沒有分別,
男友那碗是中辣,也是有一點點麻,
不算很辣,
總的來說,
這家店嘗了一次便夠了,
不會再有第2次
Dining Offer
Group-buy
menu
2011-09-29 15 views
看到門面以為是間快餐店, 細看下原來是川菜, 愛辣的娘娘和侍衛, 毫不猶豫入去試試半隻口水雞~食過好多間的口水雞, 但醬料都不同! 呢間係花生醬+辣醬般, 呢個"混醬"味道不錯喔! 醬料好香, 雞亦好味!尖椒皮蛋~以為成隻辣椒夾住其實不算辣, 而且皮蛋入口好好味麻辣撈麵~我覺得這款最辣(侍衛食得辣就當然覺得一般喇)! 幸好青瓜絲中和了麻辣味, 麵亦不是太"林", 不錯酸辣水餃~湯不算濃, 餃子都ok!這間小店沒有什麼裝潢, 亦不起眼! 但看見食物及服務, 絕對是誠意食店
!
尖椒皮蛋~以為成隻辣椒夾住
其實不算辣, 而且皮蛋入口好好味
麻辣撈麵
酸辣水餃
酸辣水餃~湯不算濃, 餃子都ok!

2011-09-27
麻辣撈麵
酸辣水餃
2011-09-14 9 views
今日中秋節要返工無得同屋企人食飯, 所以更加要對自己好D, 平時O係QE返夜都係叫翆華,悶都悶死,又貴, 所以今次叫四川菜已經係第二次ENCORE由於今日好忙, 要到十一點幾先叫外賣, 幾驚佢收呀, 落完ORDER半個鐘到, O係百忙中同我最喜愛O既姑娘食勁辣四川菜, 正呀, 不過我唔食得辣, 所以只係叫BB辣, 佢地有分好多隻辣架, 連BB辣我都食得好辛苦但係真係好滋味架.....!!!!!手拍青爪係我第一大推介, 勁爽呀, 好新鮮~~蒜焯菜心:無咩特別皮蛋豆腐: 又一誠意推介, 豆腐好滑, 勁好味咖哩肉碎蛋抄飯:好味, 不過食唔晒, D咖哩味好平均全餐都係$86, 抵食如果我O係佐敦住一定會成日叫呀, 雖然唔食辣但居然都食到我想再ENCORE, 下次我會帶嗜辣O既男朋友去
, 所以今次叫四川菜已經係第二次ENCORE

手拍青爪係我第一大推介, 勁爽呀, 好新鮮~~

蒜焯菜心:無咩特別

皮蛋豆腐: 又一誠意推介, 豆腐好滑, 勁好味

咖哩肉碎蛋抄飯:好味, 不過食唔晒, D咖哩味好平均

全餐都係$86, 抵食

2011-09-12
Waiting Time
30 Minutes (Delivery)
  • 手拍青爪
  • 皮蛋豆腐
2011-07-16 5 views
細細間舖服務員都是後生仔,我幫親左幾次,口水雞肉質好滑味道幾好,麵食味道都都錯,但麵質吾好無人感,好食只不過是味道撘夠。酸辣粉和韭菜餃都好食。口水雞例牌 $30 半隻$55 一隻吾記得!
,麵食味道都都錯,但麵質吾好無人感,好食只不過是味道撘夠。
酸辣粉和韭菜餃都好食。
口水雞例牌 $30 半隻$55 一隻吾記得!
半隻份量
担担麵
2011-07-13
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
半隻份量
担担麵
  • 口水雞
2011-04-08 13 views
很喜歡去渡船角一帶找吃的, 實在有不少既便宜又美味的小店在那兒.原本心儀的"隨變", 人龍日益駭人, 是時候物色其他川菜小店了, 目標就轉移到附近的好巴適.小店家, 沒甚麼裝修可言, 但總算乾淨, 堂食時沒甚麼問題的, 店內還有電視可看, 不錯. 就只是太小了一點, 只有那兩三張桌子. 也碰到過客滿的情況, 還是買外賣回家吃, 比較適意. 但外賣用上很多發泡膠盒, 每次都很有罪惡感, 解決辦法就是自備外賣盒了; 今次要了個涼拌土豆絲, 麻辣涼麵, 尖椒皮蛋和例牌口水雞.涼拌土豆絲, 土豆絲夠爽口, 也夠香辣; 底層的芽菜更是勁索辣汁, 本來中辣的一碟, 吃到底就變超辣了....尖椒皮蛋 是四碟中最失色的一道, 皮蛋不流心, 尖椒香味不足, 與普通涼拌分別不大; 底部的芽菜情況和味道和涼拌土豆絲底部的相若....麻辣涼麵 ($18)麵條不算煙韌, 但軟硬適中, 與辣汁拌勻, 初吃感覺味道淡了點, 但之後吃的, 因靜置於汁內時間較長, 吸了更多的辣汁, 香辣味道盡現, 好吃!口水雞例牌($30) 雞件頗滑, 而醬汁除了辣, 也帶點花生香味, 加上拌有花生碎, 味道和口感的層次感皆甚豐, 只

涼拌土豆絲
麻辣涼麵
口水雞例牌($30) 雞件頗滑, 而醬汁除了辣, 也帶點花生香味, 加上拌有花生碎, 味道和口感的層次感皆甚豐, 只略嫌雞味稍薄, 但以此價錢來說, 已算超額完成.
口水雞
是的, 超額完成; 老實說, 真的要和一些正式的川菜館子相比, 好巴適的出品, 當然不夠細緻出眾; 但作為街坊小店, 用心製作, 味道平實卻是對版的, 份量也足料也足; 以這個相宜的價錢來說, 實在也沒甚麼可挑剔了; 有時辣癮起, 想吃些四川菜, 這裏是個既便宜又不錯的選擇.....

還有, 每次來都是見到那兩個小伙子, 都很努力, 而且誠誠懇懇的, 也為客人想得週到, 很讚! 希望你們能繼續努力下去, 讓顧客吃到更多美味的食物啊!!
2011-04-03
涼拌土豆絲
麻辣涼麵
2011-04-05 8 views
兩位對飲食業有熱誠,有希望的小伙子,毅然租了一個小鋪位,取下這樣的一個怪名好巴適,本來沒有特別想過要試食。但開鋪了一陣子,不停聽到住附近的朋友們常說去買酸辣粉,我對這家鋪多了些印象,但還沒有叫我走入這鋪子點東西吃,直至一天朋友買了外賣海南雞飯上來我家吃,我不禁吃了一驚,很好吃呢!滑滑的雞肉,不油但很有雞油味的油飯,很好味。自此以後,我很愛吃這裡的海南雞飯,會再點酸辣粉,酸辣粉只點小辣,味道剛好!配料足料!花生還脆脆的!粉爽滑!湯真的麻而不會辣到吃不到!妹妹覺得好味到想留下湯來浸米粉再吃!很好味的薯粉。這天,我們還點了涼菜,是皮旦豆腐,涼拌海帶。當然味道還是四川的一貫麻辣味,但襯起這些材料真的是一流配搭。我覺得起碼選料上盛,皮旦還是鬆軟的糖心皮旦,豆腐是滑滑的豆腐,還切了粒粒,很細心。海帶不硬不爛,軟硬適中可令海帶吸收辣汁,加強這餸的味道!我們也點了干炒雞絲公仔面,很好吃!味道乾好,不會覺得太咸,外面很多只會加很多生抽,令味道太咸,那些不是叫好味呢!這個公仔面還有一個特點,是不覺得油!又是比過外面的炒公仔面,更知外面的通常吃完後碟上還有很多油,這裡的絶對不會。我這完後還在碟上看到乾身的紅

我們也點了干炒雞絲公仔面,很好吃!味道乾好,不會覺得太咸,外面很多只會加很多生抽,令味道太咸,那些不是叫好味呢!這個公仔面還有一個特點,是不覺得油!又是比過外面的炒公仔面,更知外面的通常吃完後碟上還有很多油,這裡的絶對不會。我這完後還在碟上看到乾身的紅辣絲,還有雞絲,完全沒有半滴多餘油份,這是我最意外的。

這鋪頭的廚師是個後生仔,兩個後生仔夾手夾腳經營這鋪,他們不多言,卻很有禮貌!每次幫襯,不論買多少,也會多謝及拜拜!從沒有想過這樣後生的小伙子有這樣精湛的廚藝!吃到的不單止是他們的廚藝,更是他們的一份熱誠,這個小鋪頭代表了這兩小子對煮食既熱氣!膽粗粗開間鋪頭仔,坐位也只得兩三枱,他們只做好本份,像決定在食物中向大家說明好吃的東西是應該有人欣賞的!

還得一提的是價錢真的一流!吃到飽飽也只是幾十蚊!太抵了!說的是吃到大質素的食物!
2011-04-05
2011-03-07 17 views
我今日去左佐敦渡船街個邊搵我既朋友.我地會合左之後就搵野食.經過一間叫做好巴適既鋪頭.咁我同個朋友就看下有d咩好野食la..都有好多野食.佢地既招牌菜有酸辣粉.口水雞.無骨海南雞..我同個朋友都好中意食辣野..所以我地就入去試下..我地叫左酸辣粉口水雞同拍青瓜..首先講佢地既酸辣粉辣味都有得選大,中,小辣,,配料都多..酸度仲適中添唔會話酸得制蓋晒d味道仲要讚一讚既係d粉真係好有彈力..唔會話太淋太硬..因為出面好多鋪既酸辣粉都會有呢兩種程況.一d都唔得..更住個口水雞la..佢地唔知係點整到隻雞咁滑.真係超滑流..我試過好多間既呢款全部整出黎既雞都好難食一d都唔滑仲有個醬汁全部鋪頭都唔掂所有都係水汁黎既.一d都唔入味.但係呢間好巴適就一d都唔同.佢地既醬汁係好濃好入味架真係醬黎架..最後個拍青瓜又係值得一讚個汁又係好入味好新鮮好爽口..係出面食更本未食過咁爽口既拍青瓜..我同朋友對食物既要求都唔算話好高但係食過呢間鋪頭既野食之後.出面既同呢間好巴適真係差好遠好遠更本係無得俾..真係食得出每一度菜都唔會馬馬虎虎.用料汁醬都好足..其它野我仲未食所以未知得唔得..但係呢3樣真係無得頂..超讚呀..仲有既原來之前唔係呢個老闆而家係新老闆黎所以d食物完全d味道係好食好多...雖然鋪頭唔多位.位置偏d..但係真係好食可以行遠少少試下包保大家食過反尋味..就知道出面個d簡直係超唔掂呀..我都會介紹多d朋友去食架自已就唔駛講la會經常去食價錢又唔貴又好食..行偏少少都值得呀..佢地仲有埋送外賣多少無拘添..想食好野既朋友快d試下la....>...<
酸辣粉
拍青瓜
2011-03-06
酸辣粉
拍青瓜
2010-11-04 11 views
十月某日,女友想吃酸辣粉,就將目標鎖定開業不足一個月的辣妹仔,點知去到油麻地,才發覺「新店」已告執笠,真是「來得快、去得更快」。二人改去佐敦渡船街的隨變,卻不巧撞正該店每月的例假休息,十分黑仔。肚已餓、腳已累,已經不想再找其他食店,剛好經過這間好巴适,二話不說就走進去。拿著餐牌看了一會,第一時間不是點菜,而是好奇問問老闆店名「好巴适」究竟是甚麼意思?原來是解作「很舒服,很好吃,很安逸」。女友選了口水雞餐 ($33),已包括口水雞及酸辣粉,挺便宜的,我就要了麻辣麵 ($16)、另加清炒窩筍絲 ($32) 及尖椒皮蛋 ($15) 共享。這裡的辣度分大、中、微、bb 辣及不辣五種,其實我倒想試試唔辣既酸辣粉係點,但為穩陣起見,以上菜式全選了微辣。先來的酸辣粉賣相簡單,面頭放了芫茜,而肉碎及花生則比較少,赤紅湯底味道重酸輕辣,並不嗆喉,紅薯粉入口滑溜,水準不俗。我的麻辣麵份量明顯較多,幼長麵條質感夠爽,但略嫌湯底味道不夠麻不夠辣,下次可以試試中辣呢!跟餐的口水雞份量不多,但也足夠二人分享,雞肉夠滑,而灑上芝麻和花生的辣醬更是惹味來源,既鹹又辣的,差點連骨都啜埋。吃川辣,總會叫碟清炒窩筍絲試試,
好巴适酸辣粉

口水雞夠滑,醬汁惹味

跟餐的酸辣粉普通,重酸輕辣

口水雞近拍

紅薯粉滑溜

尖椒皮蛋味道不及壓底的索汁芽菜

清炒窩筍絲水準不俗

微辣的麻辣麵未能滿足

吃川辣,總會叫碟清炒窩筍絲試試,好巴适的出品用油不多,窩筍幼絲入口帶爽勁,調味亦恰當,是個不俗的伴菜。最後來的尖椒皮蛋就最失望,皮蛋竟然一開八,切得太薄,根本承托不了面頭的紅椒青椒,反而壓底的芽菜索汁後,味道更加吸引。

除上述菜式外,這裡也同時供應麻辣燙,適合大伙人「圍威喂」,總括而言,「好巴适」服務態度親切,食物味道中挺,唯未見突出,而用餐環境亦比較簡單,唔算得上「好舒服」喎!
2010-10-04
  • 口水雞、清炒窩筍絲
2010-11-03 4 views
今日試左佢地嘅海南雞飯.幾好食.雞肉好有口感.重有油飯.哈哈.好食!!聽個老板講.佢以前o係柏檔做.柏檔d海南雞飯都係佢炮製.重有口水雞.我都好中意.味道重.雞肉好有層次.一定會再去.

重有口水雞.我都好中意.味道重.雞肉好有層次.一定會再去.
2010-11-02
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
(Non-member)
2010-08-21 8 views
先前都有去過,點左個口水鷄餐,食完一直心掛掛今日叫埋d朋友仔去,想可以叫多d嘢食,果然冇令人失望口水鷄~~呢様一定要食,唔識點去形容......hard sell d 都係咁話 good good good水煮魚~~個樣唔係咁吸引,最初都唔係咁想食,但好意外,唔同其他果d,d魚出面得個辣字,但裹 面就冇味...佢d魚好入味,好滑泡椒鷄奕尖~~好香口,好有口感,夠曬辣,可以話係我既至愛,,不過唔係太食得辣既,哈哈__自己諗喇要酸辣粉~~d粉好入味,爽口彈牙...湯底好濃,配菜好多酸豆角~~酸酸辣辣,好開胃,就係因為咁,食多左d飯唔算得上係好多嘢食不過始終未試得曬,約左班朋友仔繼續努力,睇下有冇其他驚喜地方係細左d,但好在老闆夠nice,d嘢好食,比90分啦寫左咁多,諗返d嘢食,流口水喇我心掛掛.......點好?唉.....我覺得自己好似.......上左隱
先前都有去過,點左個口水鷄餐,
食完一直心掛掛
今日叫埋d朋友仔去,想可以叫多d嘢食,果然冇令人失望

泡椒鷄奕尖~~好香口,好有口感,夠曬辣,可以話係我既至愛
,,不過唔係太食得辣既,哈哈__自己諗喇要

酸辣粉~~d粉好入味,爽口彈牙...湯底好濃,配菜好多
酸豆角~~酸酸辣辣,好開胃,就係因為咁,食多左d飯
唔算得上係好多嘢食
不過始終未試得曬,約左班朋友仔繼續努力,睇下有冇其他驚喜

地方係細左d,但好在老闆夠nice,d嘢好食,比90分啦
寫左咁多,諗返d嘢食,流口水喇我
2010-08-20
  • 泡椒鷄奕尖