2022-12-30 423 views
為了給男朋友慶祝生日到黃金海岸酒店staycation,順便就訂了這間扒房。其實環境和服務都没有什麼問題,但作為一間餐廳,我們當日點的食物中,竟然沒有一樣稱得上美味⋯洋蔥湯還算ok,作為招牌菜的牛扒味道相當一般,其他菜我基本是就著洋蔥湯嚥下去的⋯最後端上來寫著生日祝福的dessert plate,那個甜品也是相當甜膩⋯一邊吃著這種食物,我還要一邊悔恨自己把男朋友生日搞砸了,心情超級難以言喻。服務生倒是很貼心,看我們每一樣菜都剩很多,還關切地問我們是不是不合胃口。作為不忍心拂人面子的老好人,我們只能微笑告訴他並不是,只是因為我們自己點得太多。BTW為了不浪費,我們最終還是把那些剩菜打包了⋯各位走過路過千萬千萬聽我一句勸:快逃
估唔到 黃金海岸酒店的 high tea 如此高質。趁 聖誕🎄 和疫情放寬了,一班朋友去黃金海岸 享受下午茶☕️。網上有些 特價優惠,可以參考一下,折後性價比非常之高。餐廳 人客頗多,但大家都是悠閒之人。酒店氣氛很有東南亞度假感覺,遠離塵囂,身心舒泰。tea set 也非常驚喜😬😬 鹹點 非常好,比市區的那些出名high tea 有過之而無不及。 推薦🥰甜點🍮除了味美之外,造型相當可愛,充滿聖誕氣氛,雪人。紅鼻子鹿仔,聖誕老人😜 童真滿載
估唔到 黃金海岸酒店的 high tea 如此高質。

Gold Coast Prime Rib🍽️ 3年前母親節已經試過,當時覺得質素強差人意,但未至於難食。今次因朋友邀請,加上朋友好想試試這裡的柚子主題 afternoon tea,那就即管去馬,本來都不會很大期望,可是今次比3年前的晚餐更加失望。若以這個價錢,其他地方絶對不難找到更美味可口的。說好是柚子主題,除了咸點看到一絲絲的柚子果肉,放入口就沒有柚子很 refresh 的那種清新和香氣,感覺是預早製成了一段時間,欠缺新鮮。柚子蟹肉三文治的麵包被 on top 的蟹肉變淋了一些,三文治也不夠層層鬆軟的口感。紅色的吞拿魚他他色彩鮮艷,可是魚味調味都平平無奇。炸粒粒魚配柚子沙沙,我覺得M記的炸魚柳還要好吃,伴隨的柚子沙沙很有冷飯菜汁的感覺,整體來說,就是欠「鮮」。甜點稍為好一點,可是嚐不到也看不見柚子的蹤跡。開心果柚子泡芙,面層的開心果顏色偏深,口感是淋的,個人比較喜歡保留開心果的香脆 nutty,令甜品吃起來多一點層次。 柚子撻配綠茶忌廉,撻皮不夠脆,吸引力就減低了。Scones 相對變得穩陣,但 clotted cream 較乾,小匙“筆”🥄起時 cream 變成粒粒狀碎出來,沒有了

甜點稍為好一點,可是嚐不到也看不見柚子的蹤跡。開心果柚子泡芙,面層的開心果顏色偏深,口感是淋的,個人比較喜歡保留開心果的香脆 nutty,令甜品吃起來多一點層次。 柚子撻配綠茶忌廉,撻皮不夠脆,吸引力就減低了。Scones 相對變得穩陣,但 clotted cream 較乾,小匙“筆”🥄起時 cream 變成粒粒狀碎出來,沒有了 cream 的柔滑。整體甜品味道都沒有層次,像擺放了一段時間。

到最後,就是跟餐的 cappuccino,真是令我目瞪口呆,雖然不是 coffee shop or café,然而我不能想像酒店的咖啡是如此的,何以 cappuccino 的奶泡像月球表面,有高有低有凸起有凹陷,這次真是 no more 了!
2022-10-29
$324 (Tea)
2022-10-29 601 views
見男朋友同佢媽咪都生日,就一早book左位,帶左佢地過嚟扒房食生日飯,但原來都唔full,現場都唔太多人,餐廳座位闊落坐得幾舒服,仲面向泳池方向,觀景不錯,一坐低,侍應就會拎啲麵包作前菜比你食住先,麵包質素普通,可以不吃。今次order左一份牛扒、羊架、烤三文魚、配菜方面都係配粗薯條及時蔬,仲有order了龍蝦意粉,份量足夠三人食。牛扒、烤三文魚、龍蝦意粉味道正常發揮,不過不失,牛扒並無傳說中咁多肉汁咁好味,至於羊架反而有驚喜,無好大陣羊肉羶味,可以一試。

2022-09-29
Type of Meal
Dinner
Birthday
2022-10-09 766 views
鍾意酒店海景環境舒適,附近有黃金海岸沙灘~酒店有鯊魚主題兒童遊樂場、室外泳池、充氣彈床、花園草地、小火車、飛索、攀爬設施等⋯節目非常豐富,兩日一夜都唔夠時間玩😂非常適合一家大細渡假✨晚餐我哋落咗酒店扒房食,味道都唔錯!有BB椅、餐具提供!帶子大大粒好新鮮!薯容好滑!份量都夠大份!燒雞就有啲鞋⋯海鮮意粉好好味!兒童餐嘅芝士通粉⋯味道較濃,小朋友麻麻哋喜歡!食飽飽!返上房繼續玩浴缸水!小朋友勁開心~

鍾意酒店海景環境舒適,附近有黃金海岸沙灘~
節目非常豐富,兩日一夜都唔夠時間玩😂非常適合一家大細渡假✨

晚餐我哋落咗酒店扒房食,味道都唔錯!有BB椅、餐具提供!
帶子大大粒好新鮮!薯容好滑!份量都夠大份!

燒雞就有啲鞋⋯

海鮮意粉好好味!

兒童餐嘅芝士通粉⋯味道較濃,小朋友麻麻哋喜歡!

食飽飽!返上房繼續玩浴缸水!小朋友勁開心~
2022-10-01 635 views
屯門的黃金海岸酒店,也許是我留下最多回憶的地方之一。當年跟太太新婚期間,就是蝸居於屯門,所以每當踫上好天氣,又或是想慶祝時,都會跑到去酒店餐廳又或是旁邊的海灘逛逛,說起來真是留下不少足跡。其實上半年酒店方面經重新打造後,增設了陶瓷工藝坊以及烘焙工作室,令整間酒店,除了海灘與美食外,加添了活動元素,令staycation時更豐富。但工作室並非單單比錢就可以玩,基本上有套餐提供,最平玩法係星期一至星期四,$450/位,包一杯 Lobby Lounge 飲品,而星期五、六、日及公眾假期($550/位),8歲以下小朋友仲可以由家長陪同,又係一個親子時光。今次就先試試最新推出的下午茶,之後再去整餅!大家可以係酒店的 Gold Coast PRIME RIB 享用以柚子作主題的 “Aromatic Yuzu Afternoon Tea清香蜜柚下午茶”。而餐廳正正面向泳池景,是日天氣又好,好有悠閒的氛圍。之前跟囝囝staycation,已經試過特色主題房下午茶,而今次下午茶以懸吊三層架奉上,賣相似乎下了點心思。SavouriesBlack sesame cones stuffed with shri
屯門的黃金海岸酒店,也許是我留下最多回憶的地方之一。

今次就先試試最新推出的下午茶,之後再去整餅!

清香蜜柚下午茶”。
而餐廳正正面向泳池景,是日天氣又好,好有悠閒的氛圍。

Savouries

Black sesame cones stuffed with shrimp and yuzu

柚子蝦肉黑芝麻脆筒

以迷你雪糕脆筒放入柚子肉及蝦肉,再灑上黑芝麻,很有泰式風味,咬落脆卜卜,我又幾鍾意喎!
Tuna tartare with yuzu dressing

吞拿魚他他配柚子汁

魚香中帶柚子的清新感,放上艷紅色的薄脆片增色,效果不錯。
Japanese yuzu with crabmeat sandwiches

日式柚子蟹肉三文治

甜美可口,加上少許沙律菜,口感清新。
Seared scallops with yuzu vinaigrette

香煎帶子配柚子油醋汁

帶子兩邊煎得微焦,澆上了油醋汁,微酸的味道,不單起了提鮮的作用,正好平衡了甜膩的感覺。
Deep-fried battered fish bites with yuzu salsa

炸粒粒魚配柚子沙沙

賣相很有趣,炸魚以意大利青瓜片包紮,再用竹籤插好,加上車厘茄來點綴色彩,沙沙內有彩椒粒及柚子肉,都幾好味。
Sweet Treats

Yuzu white chocolate mousse with vanilla sable

柚子白朱古力慕絲配雲呢拿脆餅

慕絲質地滑溜,一向係我杯茶,配以脆餅,兩種不同質感在口中共存,很喜歡這感覺。
Yuzu and strawberry cheesecake

柚子及士多啤梨芝士餅

單憑賣相相信會受女士歡迎,濃郁的芝士與清新的果香夾雜,平衡度拿捏得好。
Black sesame panna cotta with yuzu cream

黑芝麻奶凍配柚子忌廉

黑芝麻的味道有點強,把柚子味蓋過了,但順滑的質感又的確吸引。
Pistachio yuzu choux

開心果柚子泡芙

泡芙表面蓋滿了開心果碎粒,吃起來滿有嚼口,甜度輕盈。
Yuzu tart with green tea cream

柚子撻配綠茶忌廉

撻皮不會太硬,內裡的柚子清新怡人,簡單的放上綠茶忌廉,帶來少許甘甜的味道。
Almond yuzu loaf cake

柚子杏仁牛油蛋糕

柚子的清香氣味個人覺得可以更突出,質感亦鬆化,畢竟本身已有 Scone,所以細細件啱啱好。
Raisin and honey scone with clotted cream and housemade mixed berries jam

蜜糖提子鬆餅配英式忌廉及自家製雜莓果醬

下午茶必有的鬆餅,分別塗上 Clotted Cream 及果醬,口感鬆化,不錯。
Drinks 飲品

Coffee 咖啡 / Tea 茶

朋友改了特飲,自己當然係伯爵茶。

望望手錶,又夠鐘去學整餅,真充實的一天。

P.S : Dine-in 堂食: HK$588 / 2 persons 位用
Takeaway special 外賣優惠: HK$411.60 / 2 persons 位用(net price 淨價)
Promotion period 推廣期 : 1/10/2022-31/10/2022 (3:00pm-5:00pm)

2022-07-30 1333 views
AE 卡優惠的原因。選擇這家經典的扒房慶祝生日🎂。各人點了自己最愛❤️,每個菜都十分驚喜。肉眼扒 牛味濃郁,醬汁正。薯條一向是最愛,絕對不會讓你失望。羊架十分香,惹味。配菜也很用心,抵讚👍🏻三文魚 大大份,肉質鮮美。最愛的pina colada (鳳梨椰汁雞尾酒🍹)。夏天感覺返曬尼,突然好想泰國。😄😄
AE 卡優惠的原因。選擇這家經典的扒房慶祝生日🎂。

各人點了自己最愛❤️,每個菜都十分驚喜。

羊架十分香,惹味。配菜也很用心,抵讚👍🏻

三文魚 大大份,肉質鮮美。

肉眼牛排
羊架
三文魚
pina  colada
2022-07-06 1366 views
前排放假同屋企人去左黃金海岸staycation,順便試埋酒店入邊嘅餐廳~ 呢間海岸扒房 性價比真係極高🌟!每一樣嘢食都震驚我味蕾😳(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵) 價錢雖然係偏貴,但有咁樣嘅食物質素 真係埋單都埋得心甘情願💃🏻最後飽到捧住個肚上房⋯企都企唔直🙉(因為啲嘢食好味到 飽到嘔都要繼續放落口hahaha)✨推薦慶祝紀念日 可以帶埋另一半去試吓😌或者想一家人食餐好嘅 都可以去試下😙值得一讚嘅係,可能始終都係酒店範圍入邊 啲服務真係好到無人有🤣想體驗下女王嘅生活 就千祈唔好錯過😍推薦🍴:法式海鮮龍蝦湯 🦞嗰陣鮮味 甜味 海水味 全部同時係我個口到遊走🥹依家諗返起都要再驚嘆一下 真!係!好!正! 係我心目中已經係世界級嘅龍蝦湯😂❤️

最後飽到捧住個肚上房⋯企都企唔直🙉
(因為啲嘢食好味到 飽到嘔都要繼續放落口hahaha)

✨推薦慶祝紀念日 可以帶埋另一半去試吓😌
或者想一家人食餐好嘅 都可以去試下😙

推薦🍴:法式海鮮龍蝦湯 🦞
  • 龍蝦湯
2022-05-25 1558 views
Nice Steak ❤️❤️🥩Ribeye 因為老人家唔食生野,所以叫左全熟,但仍然軟淋多汁,牛味濃,伴碟蔬菜夠鮮甜,薯條有d失望。🍖Baby ribs 醬汁濃度適中,肉淋!燒粟米仲好好味!🥗Salad 加入炒過既菇,變得有點不太沙律@_@🌮Nachos 比較硬身,但3個 sauce 味道是 very OK 的Strawberries drink 幾 fresh. 感覺去了肉食餐的油脂。另外餐包亦非常好味,外脆內軟!是一間非常光猛既扒房,客唔多,整體唔錯,性價比是非常高,唯一就是冷氣唔夠~~
Nice Steak ❤️❤️

,牛味濃,伴碟蔬菜夠鮮甜,薯條有d失望。

🍖Baby ribs 醬汁濃度適中,肉淋!燒粟米仲好好味!

🥗Salad 加入炒過既菇,變得有點不太沙律@_@

是一間非常光猛既扒房
,客唔多,整體唔錯
,性價比是非常高,唯一就是冷氣唔夠~~
2022-05-23
Birthday
2022-05-07 1042 views
母親節tea set $690/2(已+1)三點幾左右去到仲坐到窗邊風景好靚,對出就係泳池坐低冇耐就叫左tea set但都等左一段時間先上Tea set比想像中好食但水唔夠熱,沖出來的茶唔夠味而且好難搵到侍應服務
母親節tea set $690/2(已+1)
三點幾左右去到仲坐到窗邊
風景好靚,對出就係泳池
坐低冇耐就叫左tea set
但都等左一段時間先上
Tea set比想像中好食
但水唔夠熱,沖出來的茶唔夠味
而且好難搵到侍應服務
2022-05-07
$350 (Tea)
Mother's Day
2022-02-09 1422 views
Afternoon tea 跟餐野飲 options 有兩種一個係雞尾酒 French romantic 另外一個係無酒精雞尾酒。high tea 裏面有十幾款嘅小食。一半係鹹味一半係甜味。,鹹味嘅裏面有鵝肝,mushroom忌廉批, 芝士批。甜味嘅裏面有朱古力有夾心餅有法式Macaroon,等等。餐廳內部環境裝修價為舊式酒店。有得坐出面同裏面。我嘅地方亦都教曬廣闊。價錢方面亦都唔係太貴兩個人五百九十蚊左右。尤其是酒精飲品係算幾便宜。

甜味嘅裏面有朱古力有夾心餅有法式Macaroon,等等。

2021-12-20 1374 views
【🏖️𝔾𝕠𝕝𝕕 ℂ𝕠𝕒𝕤𝕥 海岸扒房‖🍷🎄池畔景】🅕🅞🅞🅓 & 🅕🅔🅔♢烤焗薯皮 hkd78 👍👍👍 酸忌廉醬中和左薯皮嘅厚重感 好fresh🌊♢燒烤拼盤 hkd238 燒雞+豬仔骨👍👍 肉質好嫩, 稍鹹♢烤三文魚扒 hkd218 👍👍👍♢👑龍蝦意粉 hkd188 👍👍👍👍 龍蝦汁好出味🤤好難得唔係個種太濃到喉嚨唔舒服嘅汁♢👑美國肉眼扒 hkd418👍👍👍👍👍 Bearnaise汁同medium絕配🤩 塊扒就算唔點醬都有超濃香草味🌟必試🌟♢芝士蛋糕 hkd138 👍👍👍💡🅣🅘🅟🅢★ 預約時可註明要窗邊池畔位, 環境闊落清幽, 好適合悠閒慢食談心❤️★ 門口有酒樽聖誕樹🎄好啱打卡❤️
【🏖️𝔾𝕠𝕝𝕕 ℂ𝕠𝕒𝕤𝕥 海岸扒房‖🍷🎄池畔景】
♢芝士蛋糕 hkd138 👍👍👍

💡🅣🅘🅟🅢
★ 門口有酒樽聖誕樹🎄好啱打卡❤️
2021-11-21 1317 views
食物滿意,好食,叫左個牛扒係好食既。最好味係個三文魚。但order 左之後真係等左好奈先到,比錢都係等左好奈,雖然佢地d服務態度好好,但人手好明顯唔夠,呢個係管理問
食物滿意,好食,叫左個牛扒係好食既。

最好味係個三文魚。

2021-11-20
Waiting Time
40 Minutes (Dine In)
  • prime rib
2021-11-05 1008 views
週五玩訂了黃金海岸的海岸扒房晚餐。酒店旁邊的泳灘有個大型停車場,車位充足,行去酒店很近,非常方便。lobby 大,擺滿鮮花,氣氛不錯。扒房就在lobby的後方,好找。這裏的洋蔥湯頗有名氣,果然不錯。帶子也煎得剛剛好,鮮味十足。牛柳juicy,高質。龍蝦意粉就略嫌龍蝦肉太少了😆😆cocktail 都有很多選擇。絕對是西北區一個不錯的晚餐地方。

洋蔥湯
帶子
牛柳
龍蝦意粉
2021-10-06 1130 views
今天與朋友到黃金海岸,撞啱日酒店食個下午茶,識咗三款下午茶點,感覺不錯。沙嗲串燒有三串雞有三串牛,雞肉亂畫,牛略嫌過火,有點老。精粹在乎沙嗲汁,有花生碎粒,不錯。水牛雞翼分量充足,每隻雞翼都比較大,醬汁一般,雞翼皮比較脆,略為回味。凱撒沙律差不多$120 ,但係份量較少,但係麵包脆片非常脆,香口非常。

沙嗲串燒

水牛雞翼

凱撒沙律

2021-10-06
$110 (Tea)