2022-04-07 2233 views
假日同朋友去南丫島行吓天氣非常非常好揀咗喺呢間漁村食午餐好巴閉咁話喎有私人碼頭大家如果有遊艇可以直接去食肆碼頭朋友要飲酒我就飲水 飲涼茶得啦點咗本地油龍蝦係季節性限定供應兩個月咋真係好鮮甜 啲肉超彈牙簡單油爆已經好好味果皮蒸深海泥錳魚我真係麻麻哋仲要係泥鯭一般都好腥喎深海泥鯭原來冇泥味啲魚肉真係好鮮甜我都食咗一條喎蒜蓉粉絲蟶子王我又唔覺得好大隻囉早知應該每人兩隻因為蒸得剛剛好超鮮甜 超爽脆好好食 好想encore
假日同朋友去南丫島行吓

因為蒸得剛剛好
超鮮甜 超爽脆
好好食 好想encore

2022-01-07 1307 views
拆禮物日同我高太再去南丫島旅遊下今次文質斌斌既高太主動話要行山所以我地就由索罟灣行過榕樹灣出發行過去之前醫下個肚仔先依間漁村酒家都幾隱世下無咩宣傳,位置幾特別,餐廳連接住私人碼頭源碼頭長廊有擺放到一啲坐位天寒地凍,高太即刻嗌反個熱咖啡先店員姐姐強力推介椒鹽鮮魷真心無介紹錯可能係近年食過最好食既椒鹽魷魷真係必食推介豉椒炒蜆炒蜆個調味有少少重手配反個白飯可能會好啲同埋啲蜆有啲細隻天寒地凍真係要食反啲澱粉質星洲炒米都唔錯,幾夠鑊氣依間隱世漁村酒家都幾唔錯高太表示滿意
拆禮物日同我高太再去南丫島旅遊下
今次文質斌斌既高太主動話要行山
所以我地就由索罟灣行過榕樹灣

出發行過去之前醫下個肚仔先

依間漁村酒家都幾隱世下
無咩宣傳,位置幾特別,餐廳連接住私人碼頭
源碼頭長廊有擺放到一啲坐位

天寒地凍,高太即刻嗌反個熱咖啡先

店員姐姐強力推介

炒蜆個調味有少少重手
配反個白飯可能會好啲
同埋啲蜆有啲細隻

天寒地凍真係要食反啲澱粉質
星洲炒米都唔錯,幾夠鑊氣

依間隱世漁村酒家都幾唔錯
高太表示滿意

星期日和朋友在南丫島行山,親親大自然放鬆一下,到黃昏去漁村酒家晚飯,這裏我已經第二次去,因為我十分喜歡這個環境和新鮮的食材,當然還有美酒啦放假去呢個地方真爽呀!
放假去呢個地方真爽呀!
2015-08-04 3518 views
枉為為食狂,三十多歲才第一次食大閘蟹,事原公司team building食飯,有朋友推薦入南丫島的隱世海鮮酒家-漁村作客,難得週末鬆一鬆,於是訂了別墅,順便食餐勁。在榕樹灣Checkin 後乘搭小艇到索鼓灣漁村,大約十五分鐘左右。漁村酒家有自己的小碼頭,落船後直接進入餐廳,氣勢十足,菜式一早就訂了,重頭戲當然是大閘蟹肉多羔多,從小怕麻煩,好少食全蟹,三十多歲第一次就獻給漁船村終於明白此物令世人為之響往,每年價格持續上升,食過後就明白箇中原因,小小的蟹為你帶來鮮,甜,甘,香,苦(來自羔),咸在口中連珠爆發,餘波盪洋。大滿足👏其他食物未能一一拍下,只因全部同事全入餓鬼道,筷子如電,肚鳴如雷😑清蒸大老鼠斑-鮮甜嫰滑白灼海中蝦-水準以上當紅炸子雞-皮脆多汁烏梅咕嚕肉-不能更好,冇其他地方食到雞油高湯豆苗-每條菜都吸滿鮮雞精華海膽炒飯-飽都要食,碟上一米不剩擇日再踏浪而來😄👍🏼
榕樹灣
船景

清蒸大閘蟹

各類海鮮

清蒸大老鼠斑-鮮甜嫰滑
白灼海中蝦-水準以上
當紅炸子雞-皮脆多汁
烏梅咕嚕肉-不能更好,冇其他地方食到
雞油高湯豆苗-每條菜都吸滿鮮雞精華
海膽炒飯-飽都要食,碟上一米不剩
擇日再踏浪而來😄👍🏼

2014-11-04
清蒸大閘蟹
各類海鮮
  • 大閘蟹
  • 各類漁鮮
  • 咕嚕肉
2008-05-18 2520 views
昨天同朋友一行11人入左南丫島行, 由榕樹灣行到索罟灣, 跟住經友人介紹下去左呢到食晚飯.... 其實如果唔係有人介紹, 我跟本唔知有呢間酒家既全在, 因為佢唔係o個堆酒家當中, 係要行過左個碼頭之後先見到呢.... 嘻~ 我地11個人 (當中有1個小朋友) 點左個8人餐 + 1碟菜, 老細姜生仲超好人話幫我地加到夠11人份量哩 個餐$1388, 包左以下呢d:白酌蝦 <-- 幾新鮮椒鹽鮮尤 < -- 都ok咕嚕肉 <-- 好味炒時疏 <-- ok 啦炒蜆 <-- 唔係太有味甘囉...芝士龍蝦伊麵 <-- 芝士汁冇o羊味.... d伊麵硬得滯, 有d似福麵....扇貝 <-- 蒸過龍...... 有d蒸魚 <-- 第一次唔熟, 再蒸過... 哈哈, ok啦炒飯 <-- 都係o個句, 冇o羊味另加蝦醬炒通菜 <-- 好味總括黎講, 我個人認為呢到d小菜好味過海鮮, 不過話說回來, 每人百零蚊食甘多野, 都算好抵丫~~~~

個餐$1388, 包左以下呢d:

白酌蝦 <-- 幾新鮮
椒鹽鮮尤 < -- 都ok
咕嚕肉 <-- 好味
炒時疏 <-- ok 啦
炒蜆 <-- 唔係太有味甘囉...
扇貝 <-- 蒸過龍...... 有d
蒸魚 <-- 第一次唔熟, 再蒸過... 哈哈, ok啦
炒飯 <-- 都係o個句, 冇o羊味

另加蝦醬炒通菜 <-- 好味