2016-02-06 1208 views
約左之前一齊去旅行既朋友見面我地上次去左首爾所以今次都登特搵韓國野食回味下裝修都幾靚我地叫左芝士辣雞同烤年糕 每張桌都有野玩 一路食年糕一路等大鐵板 第一次食烤年糕 烤到外層脆脆地 入面仲係年糕QQ的口感加埋上面既醬真係好正 辣雞終於到好大碟!有泡菜餅,蛋卷同各種炸左既蔬菜店員教我地最後先食飯同雞肉 好鐘意個蛋捲 入面有好多層 一咬落去好正不過就油左d 終於食到最後!可以炒飯啦 炒埋左之後芝士仲係可以拉到絲雞肉又滑又入味 正!好鐘意有埋紫菜係炒飯入面 搞到成個飯辣之中有點點甜整體不錯 不過唔知係咪太遲食既關係 食完覺得好油
約左之前一齊去旅行既朋友見面

第一次食烤年糕 烤到外層脆脆地 入面仲係年糕QQ的口感
加埋上面既醬真係好正

辣雞終於到
好大碟!

有泡菜餅,蛋卷同各種炸左既蔬菜

店員教我地最後先食飯同雞肉

好鐘意個蛋捲 入面有好多層 一咬落去好正

不過就油左d

終於食到最後!可以炒飯啦

炒埋左之後芝士仲係可以拉到絲

雞肉又滑又入味 正!

好鐘意有埋紫菜係炒飯入面 搞到成個飯辣之中有點點甜

整體不錯 不過唔知係咪太遲食既關係 食完覺得好油
2016-02-06 991 views
近年韓流襲港,韓國餐廳開得四處都是,但韓國的主題餐廳並不是很多。這個餐廳是以韓國熱門綜藝節目"running man"作主題。進到餐廳便可以看到牆上有許多有關running man的照片,有一道牆更是佈滿水槍(有看running man的粉絲一定知道水槍吧)running man迷入到一定十分興奮呢這間餐廳十分貼心呢,在等候上菜的時候桌上有“木桶叔叔“的小遊戲可以玩,在等候的時候都不會沈悶呢今次我和友人叫了兩道菜式,兩款都份量十足呢。第一款是原隻鮮魷拼甜辣醬炸雞。一看就知道份量十足。上菜時會有店員貼心地幫你把魷魚剪開(韓國男店員笑容親切,還很可愛呢)。除了魷魚,還有炸雞和薯條。魷魚炸得剛剛好,而且不會很難咬開,容易入口。而炸雞的份量也十分多,甜辣醬的調味出色,辣度也適合一般大眾的口味,不會過辣。而薯條上面灑了一些芝士粉,所以吃下去會有淡淡的芝士香味而且,這一碟的份量真的超出我們的想象,份量十分多呢。第二款是三色板($248)。這個三色板會放在爐上加熱。這左邊是芝士炒辣雞,中間是一些小食,包括韓國煎餅,煎菇,茄子等等。而右邊是蛋卷和韓國紫菜飯。提提大家從中間的小食開始吃是最好的,因為中間

今次我和友人叫了兩道菜式,兩款都份量十足呢。
原隻炸鮮魷拚甜辣醬炸雞
而且,這一碟的份量真的超出我們的想象,份量十分多呢。
第二款是三色板($248)。這個三色板會放在爐上加熱。這左邊是芝士炒辣雞,中間是一些小食,包括韓國煎餅,煎菇,茄子等等。而右邊是蛋卷和韓國紫菜飯。提提大家從中間的小食開始吃是最好的,因為中間的小食比較容易焦。小食中我最喜歡韓國煎餅,它跟一般的中式煎餅不同,更軟一些,沾上醬汁一起煎,十分香口。當中間的小食吃完後,便可以嘗用煎得焦焦脆脆的蛋卷。
當你吃得七七八八時貼心的店員又會出來幫你炒飯,即是把雞和飯炒在一起。飯吸收了雞的醬汁,配上熱熱的雞和半融的芝士,在寒冷的天氣食到真的十分滿足啊。可能近情人節,店員還把炒飯弄成心愛的形狀呢。
這間餐廳的份量大部分都份量十足,適合一大夥人都吃,又可以玩玩小遊戲,外面更有一些小道具給愛拍照的客人拍照呢。店員服務貼心,身穿running man的服裝也很特別呢。不管是不是running man的粉絲,也很值得來呢

2016-02-04
2016-02-05 927 views
running man 都看了幾年,都算是個小running man迷。當知道有關running man的韓式餐廳開張後,就和朋友一起來朝聖。我們算早到,所以不用等位置。四周的裝璜都很有running man 的特色。還有筒叔叔可以和朋友一起玩玩小遊戲oppa店員把魷魚剪開,吃的時候不會那麼狼狽。魷魚炸得很剛好,外面經常會出現魷魚肉和炸粉分離的情況。這裏不但不會,魷魚肉也是爽口美味的,這算是喜出望外的一道菜。甜辣雞不算辣,不太能吃辣的朋友都應該可以接受。雞也是滑嫩美味的,加上沒有骨也吃的比較方便。薯條薯角如果有很多調味的話會更好。泡菜煎餅雖然不是脆脆的類型,但味道也不錯。因為我比較重口味一點,所以我將蛋卷沾炒雞的汁,更加錦上添花。蛋餅和中間一排要快點別才不會燶!我最期待的畫面出現了,就是將飯和雞拌在一起炒。炒雞的汁完全地和飯混合,每吃一口都覺得有泡菜的感覺。加上其他配料混合,如泡菜,洋葱,就變得更吸引。 很難得看見的米漿👍整體味道不錯,早點去就不用排隊。加上沒有限時,吃也比較輕鬆一點,不用爭分奪秒。加上oppa很可愛,令我整個心花怒放😂😂

還有筒叔叔可以和朋友一起玩玩小遊戲

原隻炸鮮魷拼甜酸醬炸雞 $188

oppa店員把魷魚剪開,吃的時候不會那麼狼狽。
薯條薯角如果有很多調味的話會更好。

芝士炒雞三色板 $248

泡菜煎餅雖然不是脆脆的類型,但味道也不錯。
蛋餅和中間一排要快點別才不會燶!

米漿 $18

很難得看見的米漿👍
2016-02-04
2016-02-05 793 views
經朋友介紹,來到旺角一家樓上韓式炸雞店,最近韓式炸雞在香港大熱,列底有什麼吸引力呢餐廳侍應全是韓國人,我跟朋友都不是韓粉,差點不懂應對,幸好他們懂小許英文不久便拿來了前菜,但老實說前菜並不吸引,不過來炸雞店當然不是吃前菜吧未吃炸雞先喝一杯啤酒,西柚啤酒味道相當特別,韓國啤酒再加上小量西柚精華而成,味道帶小許甜,啤酒並不是美國啤酒那麼苦,味道甘甜不過不膀酒力的我有小許醉了炸雞出場了,蜜糖炸雞半份已經十分多韓式炸雞現在已經進化至十分香脆,還記得韓式炸雞剛傳來香港時是完全不吸引的點上蜜糖吃也是不錯薯條用的薯仔也是上乘的,薯味十足相當好吃,每人只是約100多元,便可吃到出色的食物,愉快的一天

不過不膀酒力的我有小許醉了
炸雞出場了,蜜糖炸雞半份已經十分多

點上蜜糖吃也是不錯

薯條用的薯仔也是上乘的,薯味十足

2016-02-05 889 views
又同朋友血拼到天荒地老,由朝早就行到依家,兩隻腳都無停過,終於可以坐低食飯餐啦!係Facebook睇到朋友食過呢間餐廳見幾特別,襯六點前未到開飯時間,就坐低食嘢先啦!呢幢大廈有好多餐廳,有特別風格嘅更加容易突圍而出,而餐廳就用咗最Hit嘅綜藝節目Running Man,相信好多人都睇過啦,每一集都會有唔同嘅主題,要嘉賓同埋主要成員作出比賽,要佢哋搣走對方嘅名牌就算贏,每隻都笑到碌地 哈哈。餐廳位置都算好多,門口旁邊仲有一啲頭飾比客人去玩,嚟到就好似參加party咁,燈飾比較暗,有一種新派餐廳嘅氣氛,時間尚早未有太多食客,可自由選擇位置,我哋揀咗靠窗邊嘅一個角落,枱上面都有唔同嘅小玩戲玩,重拾不少童年回憶,酒精飲品$48-120,炸雞$100-218,份量真不少!西柚啤酒 $68店員推介西柚及芒果啤酒,西柚味道就酸甜一啲,好易入口。蜂蜜蒜香炸雞 $100/半份千頌伊帶起咗食炸雞嘅潮流,韓國就有多間炸雞專門店,旅遊介紹之中,見到一份嘅炸雞份量都好多,而蜜糖蒜香味一直都好想試!所球就比佢吸引住,而餐牌份咗大細兩個size,兩個人就可以點半份,送上時新鮮熱辣,用粗薯條遮蓋住,就好似禾稈襟珍珠咁

西柚啤酒 $68
店員推介西柚及芒果啤酒,西柚味道就酸甜一啲,好易入口。
西柚啤酒
蜂蜜蒜香炸雞 $100/半份
千頌伊帶起咗食炸雞嘅潮流,韓國就有多間炸雞專門店,旅遊介紹之中,見到一份嘅炸雞份量都好多,而蜜糖蒜香味一直都好想試!所球就比佢吸引住,而餐牌份咗大細兩個size,兩個人就可以點半份,送上時新鮮熱辣,用粗薯條遮蓋住,就好似禾稈襟珍珠咁,薯條上面就有啲芝士粉,帶起小小嘅鹹香味,而炸雞用蒜蓉醃過,雖然味道稱得上有驚喜,都唔係想像中嘅,但炸粉令到咬落好脆,再用蜜糖封住,都算好惹味。
蜂蜜蒜香炸雞
魚糕湯 $168
食到七點左右就越來越多客人,大家聚會都笑得好開心,令餐廳氣氛熱鬧,到魚糕湯送上,賣相好似日本嘅關東煮,一鍋分六格,用麵豉湯煲滾我裏面嘅冬菇、魚蛋、烏冬等等,當佢熱嘅時候,隨便用手攞起一串,就好似企係韓國街邊小食檔,進入一個紅色嘅帳篷,對面有位阿豬媽一邊忙碌串起魚蛋串,食客就企係到急急咁食,場面溫暖,一邊飲鍋裏面試麵豉湯,但味道都比較單調,如果有泡菜或一些醬料配搭,可以更好!
魚糕湯
平均消費 $194.5/位,兩位,1份主菜 + 1份小食 + 3杯飲品
btw, 真的有Gangnam OPPA靚仔店長喔!

Gangnam OPPA
星期一至日: 12:00-23:00
旺角彌敦道726號10樓
Tel: 2705 0022
蜂蜜蒜香炸雞
2016-02-04 581 views
專程來Gangnam OPPA吃炸雞同玩的。有免費前菜, 都係以辣泡菜醃酸白蘿蔔等, 係可以無限量添加, 個醃酸白蘿蔔食炸雞都一定有架, 刺激口水又可以減少炸物架油膩感, 係有舉足輕重作用一定不可缺少。蜂蜜蒜香炸雞$178 勁大一碟, 仲有好多炸薯條, 食完都怕怕地熱氣喉嚨痛架。炸薯條都好多令到成碟炸雞好似小山丘一樣。炸薯條粗身成金黃色, 表面香脆。炸雞數一數都有十來件, 每件都唔細的, 估計都有一隻肥雞的肉咁多啦。外脆唔會食到一嘴油,同埋個調味有少少蒜香, 有埋蜂蜜淋在面上甜甜地幾岩大眾架口味。肉炸好後都唔會話乾身變柴, 有埋椰菜絲爛沙律, 明知唔係咁健康多吃兩口菜BALANCE下。場內環境氣氛幾開心架, 下次可以搵多幾個朋友一齊來試多幾樣食物開心同玩。
專程來Gangnam OPPA吃炸雞同玩的。
炸雞數一數都有十來件, 每件都唔細的, 估計都有一隻肥雞
2016-02-03 496 views
今日收工又去食韓國餐。聽講旺角有一間以running man為主題嘅韓國餐廳。身為偽韓既我,梗係去試吓啦,希望有靚女韓妹睇啦!一到去真係好似去咗拍攝Running Man咁! ! !仲真係有韓仔韓妹侍應呢間野好得意呀!!! 即刻叫咗個泡菜煎餅嚟食。雖然等到有少少耐,但係見到佢嘅泡菜煎餅上面有層邪惡的芝士,我嘅心已經軟化啦!芝士泡菜餅真係好好食啊 ! !好鍾意泡菜餅加埋芝士獨特嘅香味,好幸福啊!食完泡菜餅覺得有啲口乾嘅時候,想叫侍應俾我杯水,點知侍應話,我哋呢度冇水賣家,只有嘢飲賣。咁我只可以焗住買嘢飲。 之後仲有啲肚餓,所以叫咗紫菜卷同買鍋貼。紫菜卷又幾好味喎,食嘅時候好香脆,入邊既材料同紫菜好夾,去韓國都冇食過,幾得意!啲鍋貼咬落去嘅時候仲有汁流出黎架,好正啊! ! !如果下次想同朋友一齊聚下舊吹下水,呢間野真係會係我既首選,因為氣氛正,好似去左韓國咁,不過如果餐廳有水飲就更加好啦,好多韓國餐廳都好似有水飲架

呢間野好得意呀!!!

好鍾意泡菜餅加埋芝士獨特嘅香味,好幸福啊!

• 芝士泡菜煎餅
2016-01-29 506 views
老實說不是為了running man主題餐廳而來,只是看到雜誌,對麵包炸雞很感興奮,就不多說,馬上約朋友收工後來吃。我們見是平日。就沒有訂位直接walk-in,還好也不用等!韓國料理多數都很大份,所以我們也沒有叫很多,最棒就是這個麵包炸雞,炸雞配合奶油出奇地配合,也不會油膩!加上麵包跟奶油本身就是絕配,所以這個必叫喔!還有芝士雞柳三色鐵板,滿滿的芝士真的太吸引,記得留下紫菜飯跟少少配菜來請職員幫你拌飯,很好吃!
我們見是平日。就沒有訂位直接walk-in,還好也不用等!

韓國料理多數都很大份,所以我們也沒有叫很多,最棒就是這個麵包炸雞炸雞配合奶油出奇地配合,也不會油膩!加上麵包跟奶油本身就是絕配,所以這個必叫喔!
2016-01-28 478 views
因為有朋友喜歡running man所以飯聚就相約在位於旺角的gangnam oppa,是以running man作主題的餐廳,店員的背部還有可撕的名牌,朋友說她超有撕走的衝動。大豆芽豬肉拼雞肉芝士板最近天氣冷,想吃點熱食,這個鐵板下有爐保持溫度就最適合不過。鐵板上有一半辣雞,一半大豆芽豬肉,中間是厚厚的芝士。當芝士慢慢溶掉時,芝味四溢,可以把豬肉和雞肉捲著芝士同吃,雞肉味道帶辣,入口嫩滑,而豬肉是薄切的,而且偏肥,喜歡啖啖肉的朋友可能要多吃幾件了。本來還想多點一個菜,但由於我們兩個女孩實在吃不下,因為芝士板的份量超大,只好等待下次多幾位朋友才試其他菜色吧。另外一提,餐廳不提供水這點給人感覺不太好,畢竟天氣冷的時候真的很想喝杯熱水多於汽水,希望可以改善一下。

大豆芽豬肉拼雞肉芝士板
俾個偽韓妹Fd捉左黎呢度食嘢,佢個人就好中意睇running man,而我就半句韓文都唔識講。心裡面都打定輸數今次肯定又係呃啲崇韓妹妹落答既餐廳,唔會好食,當陪fd算數。我地坐低左之後,全程佢發板叫嘢食。佢叫左原隻炸鮮魷魚拼蜜糖炸雞,炸薯條($188)同芝士泡菜炒飯($98)。我ok既,因為都好中意食炸雞同芝士泡菜炒飯,不過對於炸魷魚心諗有啲伏,驚又係食橡膠。叫完嘢食之後,我問佢有無黎食過,佢竟然話無,我更加驚。之後嘢食黎到,先係有個小碟,有奶油粟米粒粒,辣泡菜,酸蘿蔔。個人對個奶油無乜好感,因為真係無乜奶油味。之後嘢食黎到,我呆左!大份到爆.....心諗我地兩人食唔食得哂,如果咁大份,呢個價錢係超抵,我諗我地叫左4人份量既嘢食個炒飯大個我塊面,啲芝士仲要超足料!成半吋厚既芝士,遮住成個炒飯,我一"不"落啲飯度,啲芝士可以拉絲拉到好高,食落仲要好多泡菜好夠料。堅係好味,不過真係有啲辣,唔嚐辣既朋友要考慮下。之後個原隻炸鮮魷魚拼蜜糖炸雞,炸薯條,我一見到個份量即係俾啖可樂哽親。wa大佬,薯條同炸雞係超多,做左個好堅固既底部,托住隻原隻魷魚唔冧落黎。薯條有三種,有薯角,普通一條條薯條(因為

之後個原隻炸鮮魷魚拼蜜糖炸雞,炸薯條,我一見到個份量即係俾啖可樂哽親。wa大佬,薯條同炸雞係超多,做左個好堅固既底部,托住隻原隻魷魚唔冧落黎。薯條有三種,有薯角,普通一條條薯條(因為我唔識點形容),同埋經典既直紋薯條,第一次食薯條係三款食齊。炸雞黎講呢,好多蜜糖汁,好好味,炸嘢脆口就必要架啦唔洗講,重點係雞肉入面都好夠味,唔會炸過龍太乾身。咁個魷魚我都會食既,當試下啦。我一食落又幾好味,唔橡膠,咬得開,仲要食落juice既。呢下真係好抵讚。
至於running man主題,呢層我係零共嗚,大鄉里到連個牌係寫住金鐘國個名都唔知,以為個韓文解做order,當然啦,我連邊個係金鐘國其實我都唔知haha,所以呢間餐廳寫左好多韓文同好多韓星既相,我都係唔知咩黎,仲要fd講我先知原來店員著既衫係running man 玩game既衫。不過我黎呢度係食嘢姐,好食既話咩主題都ok,但如果音樂可以細聲啲就更好。

最後解開埋個結局,結局就係完全食唔哂啲嘢,都打包左半份炸物走,完~
P.S. 呢度仲有玩具玩,零趕客feel,同埋店員好nice,會講解啲韓文係咩意思(唔笑我running man都唔識已經好好)
2016-01-21
  • 芝士泡菜炒飯
  • 原隻炸鮮魷魚拼蜜糖炸雞,炸薯條
2016-01-27 663 views
早在飲食界大吹韓風之前,Running Man的身影早已跑進大部份香港人的腦海裡,不管是網上的韓文版,還是電視台那些核突配音版,總之男男女女總有一個會迷上。即使來到韓食盛行、甚至乎開始蓋過日食之際,Running Man的腳步依然未有停止的跡象。這天放工就來了一家以Running Man為主題的韓國餐廳,吃的都是韓式炸雞、年糕及韓式鍋物等傳統韓食。步出電梯,看到的是在牆上貼得滿滿的韓文標句,雖然看不通韓文,但既然是Running Man為主題,牆上也掛著李光洙、劉在錫及智孝等主持的遊戲截圖。雖然店內不可能東奔西跑搣掉對方背上的名牌,但每張餐桌上也放在一個插酒桶的小遊戲呢!有別於正常版的隨機位置,迷你版要把金剛彈出來的話都是把膠刀插進相同位置的。(對,這個海盜真的很像金剛!)小店以韓籍店員為主,不過英文溝通也沒問題的。坐下後店員為我們送上繪畫了手掌圖案的手製木牌,需要下單或要求店員協助的話,舉起木牌便可,挺有趣~奶油麵包炸雞 $198炸雞吃得多,配上麵包的話則是首次。先烘脆挖空了的麵包,再淋上煮得香濃的奶油醬,單是看著這道奶油麵包,罪惡感經已很重。吸滿了奶油醬的麵包雖已不脆,但伴隨的香氣

奶油麵包炸雞 $198
炸雞吃得多,配上麵包的話則是首次。
奶油麵包炸雞
吸滿了奶油醬的麵包雖已不脆,但伴隨的香氣卻教人停不了口!
奶油麵包炸雞
還好香脆的炸雞粉漿不算很厚,未有加重吃完奶油麵包後的膩度,肉香嫩滑的雞件倒是美味~最重要嘛,還是沒有太多的脂肪~
炸魷魚炒年糕 $188
單看名字以為只有魷魚及年糕就錯了,除了面頭的炸原隻魷魚,韓式辣醬炒年糕裡也有一些魚片、竹輪,還有餃子及米卷。
炸魷魚炒年糕
戳起一顆沾滿醬汁的年糕來吃,煙韌嚼勁之中,帶有湧上心頭的輕辣,吃韓菜就要追求這種感覺!
炸魷魚炒年糕
至於炸魷魚口感爽彈,拌勻辣醬後風味十足~
炸魷魚炒年糕
最吸引我的還是那爐邊芝士,將年糕蘸著半溶的芝士,辣味之中加添幾分芝士奶香,味道更見層次,搶吃之毒物!
韓式米漿 $18
吃韓菜少不了點一些韓式飲品,別看輕只是罐裝飲品,淡淡米香倒是清新,吃完兩道味濃的食品後清清喉嚨也不錯。

水蜜桃肉果汁 $18
而喝得到果粒的水蜜桃汁入口挺香,惟對我來說似乎偏甜了點。

說真的自己並不是Running Man的粉絲,但對炸雞及年糕卻是愛不惜手那樣。吃過幾家的韓式炸雞,這裡的炸雞算是其中一家做到皮薄餡靚的效果,而最重要的是,由下午到晚上也沒有很口渴的感覺。
2016-01-16
$232.1 (Lunch)
2016-01-25 389 views
店舖雖然唔算大但坐得都舒服, 周圍都見到Running Man等相片,7個主持人既介紹叫了部隊鍋,芝士肋骨,泡菜炒飯。部隊鍋好足料,泡菜炒飯味道剛剛好,雖然辣但係就算平時唔食辣既我都覺得可以接受最邪惡既芝士肋骨,肋骨被芝士包著,肉又唔會好痴骨,所以好容易食,旁邊仲有蛋同芝士粟米,4個人3個餸都飽到癲每張枱都有小遊戲玩,服務生唔止韓國人,有係韓國留學的學生,而且仲同客人有傾有講,非常好玩
2016-01-25 374 views
都有一段時間冇食韓國野,今次就同朋友去旺角既Gangnam OPPA。裝修都有韓國既特色,仲有好多公仔,女仔一定鐘意。芝士麵包年糕鐵盤入面充滿香濃既芝士醤汁,有個大大既麵包,外脆內軟,點埋香濃帶奶香既芝士醤汁,好好食,加埋煙韌既年糕同獅子狗魚蛋,一D都唔膩,不過食食下已經好飽。原隻炸鮮魷拼蜜糖蒜香炸雞一見到既時候大家都嘩左幾聲,因為份量真係好大。而且原隻鮮魷放係上面真係好有氣勢,咁大隻點食?放心,店員會幫你剪開。鮮魷下面有薯條、薯角同炸雞,好邪惡。薯條炸得外脆入軟,意外地炸雞炸得乾身但入面仍然嫩滑,點埋蜜糖仲好食,食唔停口。呢到食物份量偏大,如果女仔或細食既人可以先叫兩樣,唔叫食再叫,如果唔係食唔曬就浪費啦。

裝修都有韓國既特色,仲有好多公仔,女仔一定鐘意。
2016-01-25 370 views
韓國首爾一向係我每年必去旅行食玩買的城市每年去都要食下當地地道的食物而家毋須再跑到老遠香港就可找到一家隨時隨地好似置身首爾食韓式風味菜式一入到黎,見到好多朋友都會食一窩窩暖心暖胃的食物鐵板燒,魚糕湯,部隊鍋...環境亦十分好位置大廈10樓望落樓下可遠望街道商場盡入眼簾而檯面亦有個有趣牌牌一面係舉起示意店員過黎點菜另一邊點啤酒...好方便,唔洗舉到手軟都未必有人睇到環境好大店員穿著的制服好運動型,感覺年青仲有養眼“OPPA”經理幫你落單十分友善一坐低,店員會送上餐前小吃粟米清甜,泡菜酸辣,蘿蔔爽口未食前,先來杯極好飲西柚啤酒HKD68經理教飲前先要shake 1 shake表面泡泡即時升起顔色橙紅色味道有如氣泡酒,同樣一點點西柚酸甜味清新舒服正好為後續辣辣食物解油解辣又解膩份量仲大大杯好夠飲今次食的芝士泡菜炒飯HKD98一大碟二人份量面層芝士濃郁覆蓋炒飯芝士香濃,捧上來已香噴噴芝士溝埋下層泡菜炒飯,香濃又酸辣交替整個炒飯好邪惡呢食一口則暖意滲入體內正宗韓國泡菜辣度果然不同凡響辣度指數8.5/10 另外點了個小食甜辣醬紫菜卷+韓式鍋貼HKD58雖然沒有精緻的伴碟但卻有不錯賣相還有好味的內涵

韓國首爾一向係我每年必去旅行食玩買的城市

每年去都要食下當地地道的食物

而家毋須再跑到老遠

香港就可找到一家隨時隨地好似置身首爾食韓式風味菜式

一入到黎,見到好多朋友都會食一窩窩暖心暖胃的食物

鐵板燒,魚糕湯,部隊鍋...
環境亦十分好

位置大廈10樓

望落樓下可遠望街道商場

盡入眼簾
而檯面亦有個有趣牌牌

一面係舉起示意店員過黎點菜

另一邊點啤酒...

好方便,唔洗舉到手軟都未必有人睇到
環境好大

店員穿著的制服好運動型,感覺年青

仲有養眼“OPPA”經理幫你落單

十分友善
一坐低,店員會送上餐前小吃

粟米清甜,泡菜酸辣,蘿蔔爽口
未食前,先來杯極好飲西柚啤酒HKD68

經理教飲前先要shake 1 shake

表面泡泡即時升起

顔色橙紅色

味道有如氣泡酒,同樣一點點西柚酸甜味

清新舒服

正好為後續辣辣食物解油解辣又解膩
份量仲大大杯

好夠飲
今次食的芝士泡菜炒飯HKD98

一大碟二人份量

面層芝士濃郁覆蓋炒飯
芝士香濃,捧上來已香噴噴
芝士溝埋下層泡菜炒飯,香濃又酸辣交替

整個炒飯好邪惡呢

但卻有不錯賣相

還有好味的內涵
右面的甜辣醬紫菜卷

里面係粉絲做餡料

甜辣醬甜甜酸酸辣辣,十分惹味香口

左面的鍋貼同樣香脆可口

味道調味得宜

內在係肉跟菜作餡

十分好吃
喜歡地道韓式風味的朋友不妨來試試!

2016-01-23
  • 西柚啤酒
2016-01-25 319 views
韓國野而家開到成行成市, 有好多選擇 我同朋友都試左好多間, 間間都各有特色 今次試左以running man為主題既韓國食店, 食店入面放到好多關於running man既陳設同相關野。 以長方枱櫈為主, 食物就以地道韓國野為主連餐牌設計或者會放玩具 喺枱既特色都同韓國好似我地點左兩樣野 第一係芝士半半鐵板 好大個長方型鐵板 放喺個名火爐上面, 中間放住勁多芝士碎 分隔住一邊係肥豬肉同芽菜, 另一邊喺滑雞 滑夠又酸辣又惹味 配料有洋葱同薯仔片 , 豬肉夠咬口芽菜新鮮連埋佢d辣汁食 好正。 中間既芝士熱溶左 連埋d肉痴住一齊食 又邪惡nk三好味 perfect match , 真係食極唔停食炸雞點少得飲啤酒, 我地點左 draft韓國max beer , 飲落少泡 麥味偏啖 但好清新, 另外芒果啤酒 似係枝裝啤酒加芒果汁 口味偏濃 有好香芒果味 特別得黎幾開胃之後我地點左個 原隻鮮魷 甜酸醬炸雞, 成碟拎出黎好震撼 炸雞有10 件以上 鋪滿勁多細薯條 同連皮炸既粗薯條, 上面成隻炸鮮魷放喺上面 鮮魷勁新鮮彈牙又唔難咬, 幼薯條炸得夠脆, 粗薯條連整得夠粉, 炸雞炸到出面d皮唔厚得黎勁脆
連餐牌設計或者會放玩具 喺枱既特色都同韓國好似

我地點左兩樣野 第一係芝士半半鐵板
之後我地點左個 原隻鮮魷 甜酸醬炸雞, 成碟拎出黎好震撼 炸雞有10 件以上 鋪滿勁多細薯條 同連皮炸既粗薯條, 上面成隻炸鮮魷放喺上面 鮮魷勁新鮮彈牙又唔難咬, 幼薯條炸得夠脆, 粗薯條連整得夠粉, 炸雞炸到出面d皮唔厚得黎勁脆, d酸甜醬勁開胃, 入面既肉又夠滑 無得輸
食店無論環境特式, 同食既野同食物煮出黎既質素 都拍得住韓國, 而所有工作人員睇得出係韓國人, 如果想感受韓風 真係好值得去既食店黎
p. s, 兩個人食上面兩碟野太heavy , 最好3,4, 個人 飲住啤酒傾計食 又冇甘飽又平d share番!
2016-01-24
$258 (Tea)